-
Πολυ ωραιο το θεμα Αργυρη.Παντος γεια στην υπομονη σου που καθεσαι και μαζευεις κατι τετοιο.Παντος φαινεσαι μερακλης και νομιζω πως με κατι τετοιο θα ασχοληθει ενας ανθρωπος που πραγματικα γουσταρει να φτιαξει το συγκεκριμενο αυτοκινητο.Καλη συνεχεια ευχομαι οσο ποιο γρηγορα να το βγαλεις εξω!!!Επισης εμπλουτιζε μας με υλικο να μαθαινουν οι μικροι και να χαζευουν οι μεγαλοι!
-
Kαλησπερα Αργυρη.Και οταν κανεις τις χιαστες τις πορτες κλειστες για να ειναι στα ισια τους και μετα τις χιαστες.Εχεις και ενα πμ.
-
Ευχαριστώ Βασίλη...
Και εσύ έχεις ένα πμ... -
Αυτο που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι αν κολλας με αργκον σε εξωτερικο χωρο και φυσαει θα εχεις προβλημα γιατι ο αερας θα παρασυρει το αεριο απο την ακρη της τσιμπιδας.Γιαυτο καλο θα ηταν ολες οι εργασιες απο αυτο το σημειο και μετα να γινονται σε στεγασμενο χωρο και για την αποφυγη της οξειδωσης.Ουτε κατα διανοια να το αφησεις εξω με γυμνη λαμαρινα δεν μπορεις να φανταστεις ποσο γρηγορα θα αρχισει να σκουριαζει.Και κατι ακομα οπωσδηποτε αγορασε αργκον εστω και μεταχειρισμενη και ξεχνα την ηλεκτροκοληση ακομα και ινβερτερ αυτες ειναι για τους σιδεραδες οχι για φανοποιους,μιλαω εκ πειρας γιαυτο και επιμενω σε αργκον
-
Το έχω φανταστεί ότι έχεις εμπειρία. Ίσως αγοράσω μία αργκόν μετ/νη και την χρησιμοποιώ και για τις υπόλοιπες σιδεράδικες δουλειές που θα χρειαστώ στην περίφραξη...απλά χωρις το αργκόν... Το επεξεργάζομαι στο μυαλό μου...
Βέβαια το γειτονόπουλο επιμένει ότι με ηλεκ/ση μπορεί να κολλήσει ακόμα και καζανάκι εξάτμισης και ότι η τιγκ δεν αντέχει κραδασμούς και δεν κάνει για αυτοκίνητα...
Παρόλα αυτά και εγώ είμαι υπέρ της αργκόν, μόνο και μόνο απο θέμα οξείδωσης της κόλλησης.
Λέγοντας να μην το αφήσω έξω με γυμνή λαμαρίνα, εννοείς αφού κολληθούν τα κομμάτια ή και τώρα που το τρίβω και το αφήνω λαμαρίνα? -
Μια χαρά κάνει η τίγκ για το αμάξωμα , ραφές (γαζιά) ολόκληρες μπορούν να γίνουν από καλό τεχνίτη.
-
Τι να πω ρε Κων/νε?
Πριν λίγη ώρα μου έλεγε ότι στην ψιλή λαμαρίνα η τιγκ δεν κρατάει γιατί δεν αντέχει την ταλάντωση της λαμαρίνας. Βέβαια επειδή δεν έχω δει ποτέ τιγκ στην ζωή μου, δεν μπορώ να έχω άποψη...Και είναι συγκολλητής κυρίως τιγκ, σε εργοστάσιο αλουμινίου...
Μάλλον ο κάθε τεχνίτης εκθειάζει αυτό που του είναι γνώριμο. Γιαυτό και διαβάζοντας και συζητώντας, καταλήγω σε αργκόν... -
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Το έχω φανταστεί ότι έχεις εμπειρία. Ίσως αγοράσω μία αργκόν μετ/νη και την χρησιμοποιώ και για τις υπόλοιπες σιδεράδικες δουλειές που θα χρειαστώ στην περίφραξη...απλά χωρις το αργκόν... Το επεξεργάζομαι στο μυαλό μου...
Βέβαια το γειτονόπουλο επιμένει ότι με ηλεκ/ση μπορεί να κολλήσει ακόμα και καζανάκι εξάτμισης και ότι η τιγκ δεν αντέχει κραδασμούς και δεν κάνει για αυτοκίνητα...
Παρόλα αυτά και εγώ είμαι υπέρ της αργκόν, μόνο και μόνο απο θέμα οξείδωσης της κόλλησης.
Λέγοντας να μην το αφήσω έξω με γυμνή λαμαρίνα, εννοείς αφού κολληθούν τα κομμάτια ή και τώρα που το τρίβω και το αφήνω λαμαρίνα?Οταν λεω αργκον δεν αναφερομαι μονο στο αεριο.Χωρις το αεριο αργκον δηλαδη χωρις μπουκαλα, μονο με το συρμα κοληση ΔΕΝ γινεται αρα αυτο που λες να την δουλεψεις χωρις το αεριο μονο με το συρμα ΑΚΥΡΟ.Κολλαει καζανακι με ηλεκτροκοληση? Για πηγαινε σε εναν εξατμισα η σε εναν φανοποιο και πες αυτα που σου ειπε, να μου πεις πως θα κοιταξουν οχι τι θα σου απαντισουν ,αναφερομαι σε σωστους επαγγλματιες ετσι? Δεν κανει η αργον για αυτοκινητα? Δηλαδη ολοι αυτοι που την χρησιμοπιουν,ακομα και σε εργοστασια κατα την διαρκεια κατασκευης του αυτοκινητου,τι ειναι ασχετοι? Μαλλον ο γειτονας δεν εχει ιδεα απο αργκον και χρηση αυτης.Καλυτερα αγορασε μια μεταχειρισμενη και ζητα απο τον πωλητη να σου δειξει τα βασικα,μετα πηγαινε στο σπιτι παρε οτι σιδερο βρεις καθαρισετο απο σκουρια και κανε δοκιμες.Στο τελος ειμαι σιγουρος οτι τα αρχικα σου και την υπογραφη σου θα τα κανεις με την αργκον και φωναξε και τον γειτονα να του κανεις ενα σεμιναριο περι αργκον..
-
Δεν το ήξερα ότι η αργκόν δεν δουλευει χωρίς το αργκόν. Θυμάμαι ότι ένας φίλος φαναρτζής (Θεός σχωρέστον τώρα) μου είχε πει ότι του τελείωσε η μπουκάλα και την δούλευε χωρίς το αέριο, γιαυτό και μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι χωρίς το αέριο δουλεύει σαν ηλεκτροκόλληση απλή με σύρμα.
Για τόν γείτονα τώρα, δεν ξέρω τι να πω...έχω αρχίσει και ανησυχώ ότι ίσως δεν πρέπει να ποντάρω και πολύ πάνω του. Αυτά ακριβώς μου έλεγε και ότι το έχει κάνει σε άτομα που δεν το πίστευαν και τους άφησε μ@λ@κες. Ψαράς πάντως είναι, κυνηγός δεν ξέρω
Μάλιστα μου έλεγε και ότι μπαλώνει και τρύπες σε λαμαρίνες με ηλεκτροκόλληση, χωρίς τσόντα λαμαρίνας. Μάλιστα μου είπε και την τεχνική: Καθαρίζει την πάστα απο το ένα ηλεκτρόδιο και το έχει για το μπάλωμα και με το άλλο, βουλώνει την τρύπα...του τρώει ώρα βέβαια αλλά το κάνει. Και φαντάσου ότι αυτό μου το έλεγε όταν του έδειχνα μία τρυπούλα στην πίσω ποδιά...
Τέλος πάντων, νομίζω ότι μιλώντας για ψαρέματα και κυνήγια βγαίνουμε οφ τόπικ. Πάντως πριν του πω να κάνει οτιδήποτε, θα τον βάλω στο Τράνσιτ, που θα φέρω επάνω, να μου τα δείξει. -
Δεν είμαι της δουλειάς, αλλά από τα λίγα που έμαθα δουλεύοντας στο δικό μου.
Το πρόβλημα με την ηλεκτροκόληση είναι ότι το πάχος των ηλεκτροδίων είναι τέτοιο που απαιτεί αρκετά αμπέρ για να αρχίσουν να λιώνουν και να κολλάνε. Αυτό το ρεύμα όμως είναι όπως φαίνεται πολύ για λαμαρίνες αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να τρυπάνε με την πρώτη. Τώρα αν ο μάστορας είναι τέτοιο ταλέντο που τα καταφέρνει, πάσο.
Συνήθως όμως, για λαμαρίνες που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα (λεπτές δηλαδή) ο κανόνας είναι να γίνονται κολήσεις (ραφές) με ηλεκτροκόλληση σύρματος. Σ΄ αυτές το σύρμα που τροφοδοτείται στην τσιμπίδα παίζει το ρόλο ενός λεπτού ηλεκτροδίου το οποίο λιώνει με τη χρήση αντίστοιχης έντασης ρεύματος που λιώνει και την λαμαρίνα. Όμως επειδή συνήθως σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει βόρακας όπως στα κοινά ηλεκτρόδια ηλεκτροκόλλησης, χρησιμοποιείται ένα αδρανές αέριο ( κυρίως αργόν αλλά και διοξείδιο του άνθρακα) για να κρατά μακριά από το σημείο της κόλλησης το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και να αποφεύγεται η οξείδωση κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης. Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κάποιο λόγο αδρανές αέριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύρμα που έχει μια μικρή επένδυση από βόρακα. Δουλεύει μεν, αλλά όχι τόσο καλά όπως η κόλληση με τη χρήση αερίου.
Πάντως μην αγχώνεσαι για το τί ψάρια θα πιάσει ο γείτονας. Σ' αυτά τα πράγματα τα αποτελέσματα είναι τόσο προφανή (επιτυχημένα ή αποτυχημένα) που θα το καταλάβεις εύκολα με μια μικρή δοκιμή. -
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Μάλιστα μου έλεγε και ότι μπαλώνει και τρύπες σε λαμαρίνες με ηλεκτροκόλληση, χωρίς τσόντα λαμαρίνας. Μάλιστα μου είπε και την τεχνική: Καθαρίζει την πάστα απο το ένα ηλεκτρόδιο και το έχει για το μπάλωμα και με το άλλο, βουλώνει την τρύπα...του τρώει ώρα βέβαια αλλά το κάνει. Και φαντάσου ότι αυτό μου το έλεγε όταν του έδειχνα μία τρυπούλα στην πίσω ποδιά...
να το δω αυτό να γεμίζει τρύπα λαμαρίνας (και σάπιας μάλιστα) και τι στον κόσμο.
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Πριν λίγη ώρα μου έλεγε ότι στην ψιλή λαμαρίνα η τιγκ δεν κρατάει γιατί δεν αντέχει την ταλάντωση της λαμαρίνας.Αυτό δε σημαίνει ότι η TIG δεν είναι σωστή μέθοδος συγκόλλησης-το αντίθετο, προτιμάται σε πολύ μικρά πάχη έναντι κάθε άλλης μεθόδου- αλλά ότι η συγκόλληση δεν έγινε σωστά (και αυτό μπορεί να γίνει με κάθε τύπο συγκόλλησης).
-
Δε του λές πρώτα να κάνετε έναν κουβά μεγάλο για να μπορεις να κάνει αμοβολή χωρίς να χάνεις την άμμο? Εκει στην ιδιοκατασκευή θα φανεί πόσο εντάξει ειναι και όχι στο κακόμοιρο το Moretti.
Αχετο , έχει έτοιμα κιτάκια για αμοβολή , κομπρεσερ έχεις?
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Δε του λές πρώτα να κάνετε έναν κουβά μεγάλο για να μπορεις να κάνει αμοβολή χωρίς να χάνεις την άμμο? Εκει στην ιδιοκατασκευή θα φανεί πόσο εντάξει ειναι και όχι στο κακόμοιρο το Moretti.Αχετο , έχει έτοιμα κιτάκια για αμοβολή , κομπρεσερ έχεις?
Τον Αύγουστο θα ανεβάσω το Τράνσιτ και εκεί θα τον δοκιμάσω...ο χαμάλης αντέχει...
Κομπρεσέρ έχει ο γείτονας απέναντι, είναι μικρό βέβαια, αλλά θέλω να το δοκιμάσω και αν μου κάνει, να πάρω ένα τέτοιο λόγω έλειψης χώρων αποθήκευσης όταν δεν χρειάζονται. Είχα αγοράσει και ένα πιστόλι αμμοβολής απο το λιντλ, αλλά δεν το έχω δουλέψει ακόμα.Άρχισα και προβληματίζομαι έντονα, βρήκα και κάποιες συσκευές αργκόν στην Χρυσή Ευκαιρία απο 450 έως 1000 € και σκέφτομαι να καταλήξω εκεί...
να το δω αυτό να γεμίζει τρύπα λαμαρίνας (και σάπιας μάλιστα) και τι στον κόσμο.
Για να λέω και την αλήθεια (όχι ότι αυτό μειώνει την ποσότητα φιδιών ) μου είπε για καθαρή λαμαρίνα, συγκεκριμένα μου έδιχνε τις τρύπες της πινακίδας.
-
Αργυρη εχει καινουργιες αργκον με 400 ευρω στο πρακτικερ.Με zinc platet σπρευ ψεκαζε κατευθειαν οπθ αφηνεις γυμνη λαμαρινα.Μετα για να κολησεις δεν χρειαζετε να το τρειψεις το zinc platet κολαει κατευθειαν με αργκον.
-
Οσο για τα φιδια που λετε στις κολησεις εχω δει να κολανε πολαπλη εξαγωγης με ηλεκτροκοληση και ακομα μετα απο 10 χρονια αντεχει.Ειναι θεμα ποσο μαστορας ειναι ο καθενας.
-
Και η δικιά μου η εξάτμιση η μισή με ηλεκτροσυγκοληση ειναι και η άλλη μισή με φλόγιστρο και, παρόλο το πραγματικό ζορι δεν εχει πάθει τίποτα. Γέμισμα σε τρυπα (καθαρής όμως) λαμαρίνας έκανα και εγώ πιτσιρικάς , τίποτα όορφο και χάλαγα πολλές βέργες. Εξαρτάται βεββαια και από το πόσο καλή ειναι η ηλεκτροσυγκόληση και πόσα βήματα έχει. Πχ στο Ι που την έβαζα ήταν για γέμισμα , στο ΙV ήταν μόνο για να κόψεις και αντίστοιχα βεββαια θελεις χοντρές ή ψιλές βέργες.
Αντε τώρα να βρεις μάστορα και δει καλό να κάτσει να σου μεταλαμπαδεύσει 5-6 πραγματα ....
-
Τελικά σήμερα με περίμενε μεγάλο σοκ...
Ξεκήνησα να κατεβάσω κινητήρα σασμαν. Αφου λύθηκαν όλα, εκτός απο την γέφυρα που κρατάει μηχανή σασμάν και πιάνει απο την τραβέρσα της μετώπης μπροστά έως το πάτωμα...
Σήκωσα το αυτοκίνητο απο την γέφυρα που λέγαμε και έβαλα τα στρίποδα στις βάσεις της ζαμφόρ. Μετά το κατέβασα ίσα που να πατήσει στα στρίπορα, αλλά και στην γέφυρα, ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις:
Έπεσα λοιπόν απο κάτω για να λύσω τα ημιαξόνια, γιατί δεν ήθελα να βγάλω τους τροχούς ακόμα. Ο σκοπός μου ήταν να αφήσω τον κινητήρα να πέσει κάτω σιγά σιγά και να τον τραβήξω ξαπλωτά, κάτω απο το αυτοκίνητο. Το έχω ξανακάνει άλλωστε, λόγω έλλειψης γερανακίου...
Να η έκπληξη! Είχε δύο αυτοσχέδιες κόντρες, που έπιαναν απο την μπροστινή βάση της ζαμφόρ έως την πίσω βάση του ψαλιδιού.
Ιδού:
Δεξιά μεριά, βάση ψαλιδιού
Αριστερή μεριά. Η αυτοσχέδια μπαρα περι ης ο λόγος.
Το σημείο που πιάνει στην βάση της ζαμφόρ.
Το χειρότερο?
Η γέφυρα μπροστά ξεβιδώθηκε (δεν σχολιάζω ότι είχε μία 13άρα και μία 14άρα βίδα) και ετοιμάστηκα να λύσω και τις άλλες δύο βίδες που λογικά έπρεπε να βρίσκονται στο πάτωμα. Αντ' αυτών βρήκα την γέφυρα κολλημένη στο πάτωμα
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη απο πάνω (χώρος κινητήρα) προς τα κάτω:
Τι κάνουμε τώρα?
Σκέφτηκα να φωνάξω έναν μηχανικό μαζί με το γερανάκι του, να βγάλουμε τον κινητήρα από πάνω βέβαια, γιατί δεν θέλω να ρισκάρω να λύσω τις αυτοσχέδιες κόντρες, επειδή φαντάζομαι τον λόγο ύπαρξης τους.
Μου έφαγε 4-5 τσιγάρα σκέψεις και μισή ώρα τηλεφώνημα με έναν φίλο και φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να γίνει το αυτοκίνητο σε επικλινές έδαφος με λακκούβες, χωρίς ούτε ένα σταθερό σημείο ως σημείο αναφοράς. Με λίγα λόγια χρειάζεται η αντικατάσταση των πατωμάτων, των μαρσπιέδων, και των θόλων...οπωσδήποτε να είναι με το αυτοκίνητο σε καλύμπρα και με γ@μ@το μάστορα.
Τα υπόλοιπα (τριψίματα, σφυριλατίσματα, γεμίσματα με καλάϊ) είναι αυτά που θα μου μείνουν να κάνω εγώ. Κακά τα ψέμματα, άλλο να σου κόβει λίγο και να έχεις κέφι και να μαθαίνεις γρήγορα και άλλο να είσαι μάστορας με κατάλληλα εργαλεία. Και είμαι σίγουρος ότι μάστορας για αυτού του επιπέδου τις δουλειές, ούτε είμαι, ούτε πρόκειται να γίνω ποτέ . Απο εκεί ξεκινάμε και τα εργαλεία έρχονται σε δεύτερη μοίρα...
Αρα λοιπόν αφού βγεί ο κινητήρας, θα κάνω όλο το καλοκαίρι ψιλοδουλίτσες, θα μαζέψω όσα ανταλλακτικά μπορώ, πιθανόν να κάνω και μία επισκευή στον κινητήρα, αν οι κύλινδροι είναι σε καλή κατάσταση, θα πάω και το σασμάν να μου περάσουν συγχρονιστές 2ας - 3ης και θα τον έχω έτοιμο την άλλη άνοιξη που μάλλον θα έρθει εδώ ξανά για να συνεχίσουμε...
Αν σας ζαλίζω να μου το πείτε... -
Κριμας το ειχαν πιασει στα χερια τους φοβερα 'μαστορια'. Οτι πατεντα υπηρχε την εκαναν. Ελπιζω να μην απογοητευτεις και να συνεχισεις να το φτιαχνεις. Εννοειται πως δε μας ζαλισες ισα ισα μαρεσει να διαβαζω οτι νεοτερο υπαρχει!
-
Θυμασαι τι σου ειχα γραψει πριν μερικα ποστ? Πρωτα ολοκλιρωτικο λυσιμο του αυτοκινητου και μετα πως και τι θα φτιαξεις.Αν καταλαβα καλα λογω μη υπαρξης κλειστου χωρου,σκεπτεσε να το πας σε φανοποιο για να φτιαχτει σωστα.Προς θεου μην κανεις κανα αστειο και κοψεις τιποτα πατωματα,μαρσπιεδες,κολονες χωρις το αυτοκινητο να ειναι τακαρισμενο σε απολυτα επιπεδο πατωμα και δεμενο εσωτερικα, γιατι αλλιως θα σκορπισει και δεν προκειται να κλεισει πορτα και να μπει το μπαμπριζ μετα.Πρεπει ομως να βρεις φανοποιο που εχει ξανα ασχολιθει με το αντικειμενο και να ειναι και λιγο μερακλης.
Ανακατασκευή 128 Moretti