-
Καλά, πώς έκαναν τέτοιους χρόνους? Ατμούς είχαν στα ρεζερβουάρ?
-
Η πιστα εχει περισσοτερη γομα απ οτι το Σαββατο ρε συ.
-
Ε, νταξ... και αυτό δικαιολογεί 3ο χρόνο δοκιμών και πολύ κάτω από ταχύτερο γύρο αγώνα? Και οι υπόλοιποι πιο πίσω έκαναν χρόνους, όχι αστεία πράγματα... Τι διαολο, μπας και τους 'άνοιξαν' τέρμα τα μοτερ και αν σπάσει έσπασε?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Ε, νταξ... και αυτό δικαιολογεί 3ο χρόνο δοκιμών και πολύ κάτω από ταχύτερο γύρο αγώνα? Και οι υπόλοιποι πιο πίσω έκαναν χρόνους, όχι αστεία πράγματα... Τι διαολο, μπας και τους 'άνοιξαν' τέρμα τα μοτερ και αν σπάσει έσπασε?Φυσικα ρε συ, υπαρχει τεραστια διαφορα. Ολοκληρος αγωνας εγινε 2 μερες πριν οποτε η πιστα ειχε παρα πολλη γομα.
-
Ο χρήστης VassilisAl έγραψε:
Ε, νταξ... και αυτό δικαιολογεί 3ο χρόνο δοκιμών και πολύ κάτω από ταχύτερο γύρο αγώνα? Και οι υπόλοιποι πιο πίσω έκαναν χρόνους, όχι αστεία πράγματα... Τι διαολο, μπας και τους 'άνοιξαν' τέρμα τα μοτερ και αν σπάσει έσπασε?
Φυσικα ρε συ, υπαρχει τεραστια διαφορα. Ολοκληρος αγωνας εγινε 2 μερες πριν οποτε η πιστα ειχε παρα πολλη γομα.
Συν ότι οι δοκιμές έγιναν με ήλιο, άρα υψηλότερη θερμοκρασία πίστας απ'ότι είδαμε τη Παρασκευή, το Σάββατο και τη Κυριακή.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Φυσικα ρε συ, υπαρχει τεραστια διαφορα. Ολοκληρος αγωνας εγινε 2 μερες πριν οποτε η πιστα ειχε παρα πολλη γομα.
Συν ότι οι δοκιμές έγιναν με ήλιο, άρα υψηλότερη θερμοκρασία πίστας απ'ότι είδαμε τη Παρασκευή, το Σάββατο και τη Κυριακή.
Αυτό θα ανέβαζε τους χρόνους.
-
Και μία φωτογραφία από τους αισθητήρες που χρησιμοποιεί η McLaren (από τον @ScarabsF1
-
Με αυτή τη λογική, ο fl θα έπρεπε κάπου προς το τέλος του αγώνα να είναι εκεί κοντά. Ναι, ΟΚ... λιωμένα λάστιχα θα μου πεις. Άλλης εμπειρίας και ικανοτήτων πιλότοι θα σου πω εγώ και σαφώς καλύτερη γνώση της πίστας με μονοθέσιο f1.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Με αυτή τη λογική, ο fl θα έπρεπε κάπου προς το τέλος του αγώνα να είναι εκεί κοντά. Ναι, ΟΚ... λιωμένα λάστιχα θα μου πεις. Άλλης εμπειρίας και ικανοτήτων πιλότοι θα σου πω εγώ και σαφώς καλύτερη γνώση της πίστας με μονοθέσιο f1.
Δες τους χρονους δοκιμαστικων σε αλλους αγωνες και τον ταχυτερο γυρο και εκει ειναι η απαντηση σου. Προφανως τα ελαστικα παιζουν μεγαλο ρολο μαζι με το γεγονος οτι δεν πιεζουν στο τελος του αγωνα οπως πιεζουν στα δοκιμαστικα. Η παραπανω ικανοτητα πχ του Vettel δεν μπορει να καλυψει το 1+ sec που δινουν τα φρεσκα ελαστικα.
Βασιλη, αυτο που λες νομιζω γινεται οταν η ασφαλτος ειναι υπερβολικα ζεστη. Οταν ομως ειμαι σε σωστη θερμοκρασια (και πιο ζεστη απο το απογευμα-βραδυ) δινει καλυτερους χρονους.
-
Βασιλη, αυτο που λες νομιζω γινεται οταν η ασφαλτος ειναι υπερβολικα ζεστη. Οταν ομως ειμαι σε σωστη θερμοκρασια (και πιο ζεστη απο το απογευμα-βραδυ) δινει καλυτερους χρονους.Καταρχήν ας πάρουμε ως δεδομένο ότι οι ομάδες έχουν ελαστικά κατάλληλα για όλες τις ρεαλιστικές θερμοκρασίες ασφάλτου, κάτι που ειδικά στις δοκιμές πιστεύω οτι ισχύει.
Σε δεύτερη φάση, ο ζεστός αέρας περιβάλλοντος προκαλεί προβλήματα τόσο αεροδυναμικά όσο και από πλευράς κινητήρα.
Σε ζεστό (=> αραιό) αέρα, μία πτέρυγα δεν μπορεί να παράγει την ίδια κατακόρυφη δύναμη απ' ότι σε πιο κρύο. Αυτό επιδράει αρνητικά στο συνολικό χρόνο γύρου, αν θεωρήσουμε βέβαια ότι ο λόγος Cl/Cd είναι ~γραμμικός.
Επίσης, πιο ζεστός αέρας σημαίνει ότι ο κινητήρας δεν θα μπορεί να παράγει το ίδιο έργο μίας και 1) θα λαμβάνει μικρότερη ποσότητα αέρα (για δεδομένες rpm) και θα ψύχεται χειρότερα.
Αυτά
-
Δεν έχουν λάστιχα για όλες τις συνθήκες. Τα μείγματα ελαστικών είναι δεδομένα (ίδια με αυτά των αγώνων) και δεν αλλάζουν. Οι καταλληλότερες θερμοκρασίες είναι οι μέσες (γύρω στους 25-30 βαθμούς θερμοκρασία οδοστρώματος). Οι επίδραση στους κινητήρες και στην αεροδυναμική είναι απειροελάχιστη (αν ήταν τουρμπο θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη).
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες της ασφάλτου σε quali και αγώνα ήταν χαμηλότερες και υπήρχε περισσότερη υγρασία σε σχέση με το μεσημέρι που γίνονται οι δοκιμές, πιστεύω ότι θα τους κατέβαζε τους χρόνους. Η γόμα δε λειτουργεί καλύτερα και δίνει περισσότερο grip αν είναι μεσημέρι με τον ήλιο ντάλα?
Εσύ δε κάνεις καλύτερους χρόνους το μεσημέρι απ'ότι το βράδυ?
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Εσύ δε κάνεις καλύτερους χρόνους το μεσημέρι απ'ότι το βράδυ?
Εγώ έχω ένα στάνταρ σετ ελαστικών.
-
Κι αυτοί έχουν μια σκληρή και μια μαλακή γόμα όμως, έτσι δεν είναι?
Οι αντίστοιχες γόμες δε θα έκαναν πιο αργό χρόνο θεωρητικά το βράδυ με χαμηλότερη θερμοκρασία και υψηλότερη υγρασία εφόσον τα υπόλοιπα μείνουν σταθερά?
-
Πόσες γόμες είχε φέτος η Bridgestone; Δεν έχω ιδέα
Οι αντίστοιχες γόμες δε θα έκαναν πιο αργό χρόνο θεωρητικά το βράδυ με χαμηλότερη θερμοκρασία και υψηλότερη υγρασία εφόσον τα υπόλοιπα μείνουν σταθερά?
Νομίζω πως όχι. Αν μπορέσεις να φέρεις τα ελαστικά σου στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας, επιλέγοντας ίσως πιο μαλακή γόμα, το κρύο βοηθάει.
-
Ακόμα πιο κάτω οι χρόνοι!
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Πόσες γόμες είχε φέτος η Bridgestone; Δεν έχω ιδέα
Νομίζω πως όχι. Αν μπορέσεις να φέρεις τα ελαστικά σου στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας, επιλέγοντας ίσως πιο μαλακή γόμα, το κρύο βοηθάει.
Bill, οι γομες ηταν οι ιδιες που ειχα χρησιμοποιηθει στο GP. Δεν μπορουσαν να διαλεξουν οποιαδηποτε. Οποτε η ιδια, μαλακη γομα, εκανε καλυτερους χρονους το μεσημερι σε σχεση με το βραδυ.
-
Οποτε η ιδια, μαλακη γομα, εκανε καλυτερους χρονους το μεσημερι σε σχεση με το βραδυ.Καμία αντίρρηση, αλλα επιμένω ότι τη διαφορά δεν την έκανε η θερμοκρασία.
Πιθανότατα γύρισαν πιο γρήγορα γιατί η πίστα στρώθηκε με περισσότερη γόμα. Πιθανότατα γιατί είχαν καινούργια ελαστικά με αναθυμιάσεις. Αλλά νομίζω οτι η αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος επιδρά αρνητικά.
-
Aleshin added that, without the technical problem, he would have been able to improve on fifth position after closing to within one second of pacesetter Daniel Ricciardo earlier in the day. 'Because of the hydraulic leak I lost one hour and 40 minutes,' he said. 'The problem is on this track, where it is so hot during the day, the track gets really warm and the best time is when the sun is going down.'
-
Αν χτυπάει 50 βαθμούς στο οδόστρωμα, ναι, είναι καλύτερα όταν ο ήλιος δύει (αλλά όχι τη νύχτα, όταν η θερμομκρασία πέσει πολύ). Το θέμα είναι ότι τα πιτσι βρήκαν τη πίστα στρωμένη με πολύ λάστιχο και έκαναν τέτοιους χρόνους.
Χειμερινες δοκιμες 2011-Σχολια