-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
'Ουσιαστικό πρόβλημα?!'... Σωστά, γιατί αποκλείεται να ντρέπεται να το πει σε αυτόν που τον φιλοξενεί!
Το πιθανότερο είναι, μάλιστα, να του αρέσει και η μυρωδιά αλλά να μη θέλει να το παραδεχτεί.Λαθος. Ηθελα να γραψω ουσιαστικα. Το προβλημα ειναι ουσιαστικο αλλα ουσιαστικα δεν ενοχλει κανεναν τοσο οσο γραφεται εδω μεσα
Αυτό άστο να το κρίνουν οι μη-καπνιστές.
Δηλαδή για εσένα το 'φιλόξενος' δεν πρέπει να έχει όρια? Πρέπει ο άλλος που σε κάλεσε να σε αφήνει να κάνεις ό,τι γουστάρεις (αρκεί να μην του γκρεμίσεις το σπίτι) για να διασκεδάσεις....?!
Ορια σε τι? Θα αρχισεις παλι να λες για κτηνοβασιες, βιαγκρα και βιασμους και κλανιες?
Ορίστε?!!
Ο αλλος αν ειναι φιλοξενος, σε κανει να νιωθεις 'σα το σπιτι σου'. Δε κολλαει στο να του λερωσεις και λιγο, ουτε στο αν θα καπνισεις κανα τσιγαρακι.
Πάλι στον άλλο το πετάμε το μπαλάκι, εμείς [οι καπνιστές] έχουμε μόνο δικαιώματα και 'ανάγκες'. Να μπορώ να καπνίσω εγώ, αλλιώς αυτός θα είναι αφιλόξενος. Στα @@ μου αν θα τον αναγκάσω να μυρίζει τον καπνό μου, να το δεχτεί αλλιώς θα είναι αφιλόξενος.
Και σου ξαναλέω, πες ότι δε γουστάρεις να καπνίζεις απλά τσιγάρα, αλλά πουράκλες με την πλέον έντονη βρώμα. Θα έχεις την απαίτηση ο άλλος που θα σε καλέσει σπίτι του να την ανέχεται? Μήπως θα πρέπει να ανέχεται και να ρίχνεις τις στάχτες στο παρκέ του?... Αυτός θα είναι υπερβολικός αν προτιμάει να φουμάρεις έξω, ή δίπλα στο παράθυρο, ή να φυσάς τον καπνό σου μέσα στο τζάκι (αν έχει) ή εσύ αν έχεις την απαίτηση να μην τον πειράζει να του γεμίσεις το σπίτι με καπνό της αρεσκείας σου?..
Food for thought....
Φυσικά και έχει σημασία το που σου ζητάνε να μην καπνίσεις.
Φυσικα. Παντου το δεχομαι εκτος απο καποιο ποσοστο καταστηματων νυχτερινης διασκεδασης.
Το ποσο θα ειναι το ποσοστο και πως θα οριζεται δεν το ξερω, ας κανει και κατι ο νομοθετης.Ας κάνει κάτι κι ο νομοθέτης, γιατί εμείς οι καπνιστές δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα...
Σου εξήγησε παραπάνω κι o nass ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό που προτείνεις.EDIT
Εγώ πάντως πιστεύω ότι θα γινόταν να βολευτούν και οι μεν και οι δε στον ίδιο χώρο, σε συκγεκριμένα μέρη, αν υπήρχαν συγκεκριμένες σούπερ ντούπερ προδιαγραφές εξαερισμού. Απορροφητήρες επάνω απ' τα τραπέζια, και τέτοια. Το κάνουν πουθενά αυτό? Και να βγάζεις ειδική άδεια αν ακολουθείς συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες 'καταπίνουν' τον καπνό? Από την άλλη, αν το έκαναν στην Ελλάδα, τι λέτε να γινόταν?... -
Στο αεροπλάνο πάντως δεν καπνίζει κανείς διότι η απαγόρευση είναι καθολική και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα. Αργά ή γρήγορα το ίδιο θα γίνει και στα μαγαζιά.
Στο σπίτι μου πολύ συχνά έρχεται κόσμος, μαζεύονται φίλοι, συγγενείς, παρέα. Όταν καπνίζει ένας, συνήθως πάει απλά λίγο παράμερα και καπνίζει. Όταν τυχαίνουν 3-4 καπνιστές, βγαίνουν ΜΟΝΟΙ τους έξω χωρίς εγώ να πω τίποτα.
Αυτό λέγεται ΣΕΒΑΣΜΟΣ, έννοια πλήρως αντίθετη της ΓΑΪΔΟΥΡΙΑΣ.
Προφανώς και θα φάμε τσιπς, και θα λερώσουμε τα σπίτια μας(η των άλλων όταν πάμε εμείς για βεγγέρα αλλού), και, και. Δε θα πετάμε ψίχουλα ΕΝ ΓΝΩΣΗ μας όμως....
Για να μην αναφέρω καν τους απαράδεκτους τεκέδες που λέγονται 'κλειστά γήπεδα μπασκετ'
-
κι εγω πιστευω μακροπροθεσμα θα δουλεψει το μετρο.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
'Ουσιαστικό πρόβλημα?!'... Σωστά, γιατί αποκλείεται να ντρέπεται να το πει σε αυτόν που τον φιλοξενεί!
Το πιθανότερο είναι, μάλιστα, να του αρέσει και η μυρωδιά αλλά να μη θέλει να το παραδεχτεί.Λαθος. Ηθελα να γραψω ουσιαστικα. Το προβλημα ειναι ουσιαστικο αλλα ουσιαστικα δεν ενοχλει κανεναν τοσο οσο γραφεται εδω μεσα
Αυτό άστο να το κρίνουν οι μη-καπνιστές.
Mπορω να το κρινω και εγω. Οταν καποιος σου λεει οτι θελει καθαρο περιβαλλον για λογους υγειας αλλα τελικα καταλαβαινεις οτι περισσοτερο τον νοιαζει η...κουρτινα (αφου σπιτι μου δεν εχει προβλημα, ερχεται)
Δηλαδή για εσένα το 'φιλόξενος' δεν πρέπει να έχει όρια? Πρέπει ο άλλος που σε κάλεσε να σε αφήνει να κάνεις ό,τι γουστάρεις (αρκεί να μην του γκρεμίσεις το σπίτι) για να διασκεδάσεις....?!
Ορια σε τι? Θα αρχισεις παλι να λες για κτηνοβασιες, βιαγκρα και βιασμους και κλανιες?
Ορίστε?!!
Τιποτα.
Απλα φοβηθηκα οτι θα αρχισουν παλι τα ασχετα παραδειγματα του τυπου 'για να ειναι ο αλλος φιλοξενος πρεπει να πηδηξεις τη γυναικα του' κτλΟ αλλος αν ειναι φιλοξενος, σε κανει να νιωθεις 'σα το σπιτι σου'. Δε κολλαει στο να του λερωσεις και λιγο, ουτε στο αν θα καπνισεις κανα τσιγαρακι.
Πάλι στον άλλο το πετάμε το μπαλάκι, εμείς [οι καπνιστές] έχουμε μόνο δικαιώματα και 'ανάγκες'. Να μπορώ να καπνίσω εγώ, αλλιώς αυτός θα είναι αφιλόξενος. Στα @@ μου αν θα τον αναγκάσω να μυρίζει τον καπνό μου, να το δεχτεί αλλιώς θα είναι αφιλόξενος.
Δεν πεταω το μπαλακι. Οταν ο αλλος ξερει οτι καπνιζω και αποφασιζει να με καλεσει σπιτι του αλλα χωρις να καπνισω, προσωπικα τον θεωρω αφιλοξενο.
Και σου ξαναλέω, πες ότι δε γουστάρεις να καπνίζεις απλά τσιγάρα, αλλά πουράκλες με την πλέον έντονη βρώμα. Θα έχεις την απαίτηση ο άλλος που θα σε καλέσει σπίτι του να την ανέχεται? Μήπως θα πρέπει να ανέχεται και να ρίχνεις τις στάχτες στο παρκέ του?... Αυτός θα είναι υπερβολικός αν προτιμάει να φουμάρεις έξω, ή δίπλα στο παράθυρο, ή να φυσάς τον καπνό σου μέσα στο τζάκι (αν έχει) ή εσύ αν έχεις την απαίτηση να μην τον πειράζει να του γεμίσεις το σπίτι με καπνό της αρεσκείας σου?..
Food for thought....
Μεινε στο τσιγαρο. Πουρα δεν καπνιζω
Αλλωστε τα πουρα δεν τα καπνιζεις με την ιδια συχνοτητα, δεν εχουν καμμια σχεση με το τσιγαρο (περα του οτι φλεγομενα βγαζουν εισπνεομενο καπνο, ρωτα τον kon5 ) ουτε εκανα λογο για πεταμα σταχτης στο πατωμα κτλ.
Και φυσικα δεν εχω προβλημα να καπνιζω στο παραθυρο ή στο τζακι, απλα δε θελω να βγω εξω.Εγώ πάντως πιστεύω ότι θα γινόταν να βολευτούν και οι μεν και οι δε στον ίδιο χώρο, σε συκγεκριμένα μέρη, αν υπήρχαν συγκεκριμένες σούπερ ντούπερ προδιαγραφές εξαερισμού. Απορροφητήρες επάνω απ' τα τραπέζια, και τέτοια. Το κάνουν πουθενά αυτό? Και να βγάζεις ειδική άδεια αν ακολουθείς συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες 'καταπίνουν' τον καπνό? Από την άλλη, αν το έκαναν στην Ελλάδα, τι λέτε να γινόταν?...
Ωπα, εδω καπου συμφωνουμε.
Δε χρειαζεται απορροφητηρας, με ενα σωστο συστημα εξαερισμου και σωστη συντηρηση εισαι οκ. Αρκει βεβαια ο καταστηματαρχης να μη τσιγκουνευεται να τον λειτουργησει. (Φαντασου πως ενα καλο ανεμηστηρακι εξαερισμου μπορει να 'αλλαξει' 30+ λιτρα αερα)
Συμφωνω οτι στην Ελλαδα ειναι δυσκολο να ελεγξεις κατι τετοιο, αλλα οχι ακατορθωτο. Τουλαχιστον ειναι πιο εφικτο απο την καθολικη απαγορευση. Ταυτοχρονα, θα μπορουσαν να επιδοτουσαν με καποιο τροπο και τη δημιουργεια καταστηματων μη καπνιστων και να επιβαλλουν καθολικη απαγορευση μεχρι καποια ωρα για ολα, για να αποφεχθει η επαφη παιδιων με καπνο.
-
-
-
γιατι παραπλανειτε τον κοσμο;
προς το παρον, οι καφετεριες ειναι καπως ετσι:
-
Ο αλλος αν ειναι φιλοξενος, σε κανει να νιωθεις 'σα το σπιτι σου'. Δε κολλαει στο να του λερωσεις και λιγο, ουτε στο αν θα καπνισεις κανα τσιγαρακι.
Δεν πεταω το μπαλακι. Οταν ο αλλος ξερει οτι καπνιζω και αποφασιζει να με καλεσει σπιτι του αλλα χωρις να καπνισω, προσωπικα τον θεωρω αφιλοξενο.
Άρα 'φιλόξενος' για εσένα είναι μόνο 'αυτός που όταν σε καλεί σπίτι του σου επιτρέπει να εξασκήσεις ελεύθερα την όποια κακή-αντικοινωνική συνήθεια έχεις' (μη μου πεις ότι δεν είναι αντικοινωνικό το να υποχρεώνεις τον άλλο να μυρίζει και να αναπνέει τον καπνό σου) αρκεί φυσικά να μη του προκαλέσεις κάποια ζημιά.
Προσωπικά χέστηκα αν με θεωρήσει 'αφιλόξενο' κάποιος που δε με σέβεται αρκετά ώστε να πάει να καπνίσει δίπλα στο παράθυρο ή έξω αντί να γεμίσει το σπίτι μου καπνό. Ευτυχώς για καλή μου τύχη όσοι φίλοι μου καπνίζουν το κάνουν από μόνοι τους - δεν έχει χρειαστεί ποτέ να τους το ζητήσω εγώ.
Food for thought....
Μεινε στο τσιγαρο. Πουρα δεν καπνιζω
Αλλωστε τα πουρα δεν τα καπνιζεις με την ιδια συχνοτητα, δεν εχουν καμμια σχεση με το τσιγαρο (περα του οτι φλεγομενα βγαζουν εισπνεομενο καπνο, ρωτα τον kon5 ) ουτε εκανα λογο για πεταμα σταχτης στο πατωμα κτλ.
Και φυσικα δεν εχω προβλημα να καπνιζω στο παραθυρο ή στο τζακι, απλα δε θελω να βγω εξω.Και γιατί να μείνω στο τσιγάρο, ρε συ? Μόνο αυτό θεωρείται κάπνισμα, ή μήπως υπακούει σε διαφορετικούς κανόνες? Σου αναφέρω τα 'πλέον βρωμερά πούρα' ώστε να αντιληφθείς ότι ο καπνός μπορεί να ενοχλεί κάποιον πολύ περισσότερο απ' όσο εσύ θέλεις να πιστεύεις.
Φαντάσου να έχεις καλέσει 4-5 άτομα, να έχεις ένα σαλονάκι 4χ4 μέτρα και να έχουν την απαίτηση να είσαι 'φιλόξενος' με τον τρόπο που περιγράφεις πιο πάνω, ώστε να μπορούν να καπνίσουν με την άνεσή τους τις πουράκλες τους. Εντάξει, έλεος αν πρέπει να το υποστείς για να θεωρείσαι 'φιλόξενος' - ακόμα και καπνιστής να είσαι, χλωμό το κόβω να γουστάρεις τέτοια φάση. Πόσο μάλλον μη-καπνιστής.Ωπα, εδω καπου συμφωνουμε.
Δε χρειαζεται απορροφητηρας, με ενα σωστο συστημα εξαερισμου και σωστη συντηρηση εισαι οκ. Αρκει βεβαια ο καταστηματαρχης να μη τσιγκουνευεται να τον λειτουργησει. (Φαντασου πως ενα καλο ανεμηστηρακι εξαερισμου μπορει να 'αλλαξει' 30+ λιτρα αερα)
Συμφωνω οτι στην Ελλαδα ειναι δυσκολο να ελεγξεις κατι τετοιο, αλλα οχι ακατορθωτο. Τουλαχιστον ειναι πιο εφικτο απο την καθολικη απαγορευση. Ταυτοχρονα, θα μπορουσαν να επιδοτουσαν με καποιο τροπο και τη δημιουργεια καταστηματων μη καπνιστων και να επιβαλλουν καθολικη απαγορευση μεχρι καποια ωρα για ολα, για να αποφεχθει η επαφη παιδιων με καπνο.
Το 'σωστό σύστημα εξαερισμού' δεν αρκεί, δυστυχώς. 'Δε θέλω να είμαι υποχρεωμένος να μυρίζω καπνό όπου πάω να πιώ τον καφέ ή το ποτό μου' θα σου πει ο άλλος - και με το δίκιο του. Ποιο σύστημα εξαερισμού μαζεύει τον καπνό από το χώρο προτού φτάσει στη μύτη του κόσμου? Ή μήπως είναι υπερβολικός όποιος δε θέλει να μυρίζει καπνό όπου τρώει και πίνει?....
Το 'καθολική απαγόρευση μέχρι κάποια ώρα' με εντυπωσιάζει που δε σε πειράζει και το προτείνεις κι εσύ ο ίδιος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από καπνιστές - 'γιατί, μόνο από κάποια ώρα και μετά νομίζετε ότι μας αρέσει να πίνουμε καφέ ή ποτό?' κλπ.
-
Το παρων καθεστως ειναι πολυ καλο:
Το καπνισμα απαγορευεται παντου συμφωνα με το νομο, αρα οι μη καπνιστες καλυπτονται
Οι καπνιστες καπνιζουν παντου, αρα και αυτοι καλυπτονται! -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Το καπνισμα απαγορευεται παντου συμφωνα με το νομο, αρα οι μη καπνιστες καλυπτονται
Οι καπνιστες καπνιζουν παντου, αρα και αυτοι καλυπτονται!χαιρεσαι τωρα?
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Άρα 'φιλόξενος' για εσένα είναι μόνο 'αυτός που όταν σε καλεί σπίτι του σου επιτρέπει να εξασκήσεις ελεύθερα την όποια κακή-αντικοινωνική συνήθεια έχεις' (μη μου πεις ότι δεν είναι αντικοινωνικό το να υποχρεώνεις τον άλλο να μυρίζει και να αναπνέει τον καπνό σου) αρκεί φυσικά να μη του προκαλέσεις κάποια ζημιά.
Oχι. Φιλοξενος για μενα ειναι αυτος που γνωριζει καλα τις οποιες ιδιοτροπιες μου και τις δεχετε ακομα και οταν παω σπιτι του.
Και γιατί να μείνω στο τσιγάρο, ρε συ?
Γιατι μιλας μαζι μου αυτη τη στιγμη και προσωπικα με αφορα μονο το τσιγαρο. Δεν μπορω να πιασω καθε παραμετρο (πουρα, ναργιλεδες, χασισια κτλ), κοιταω μονο αυτη που με αφορα οχι επειδη ειμαι παρτακιας αλλα ειναι αδυνατον να 'αναλωθω'
Το 'καθολική απαγόρευση μέχρι κάποια ώρα' με εντυπωσιάζει που δε σε πειράζει και το προτείνεις κι εσύ ο ίδιος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από καπνιστές - 'γιατί, μόνο από κάποια ώρα και μετά νομίζετε ότι μας αρέσει να πίνουμε καφέ ή ποτό?' κλπ.
Ε δε μπορουμε να τα εχουμε ολα δικα μας. Μια τετοια απαγορευση θα ηταν λογικη αφου θα 'προστατευε' τα παιδια μικροτερης ηλικιας απο τον καπνο.
-
Ο χρήστης ntinaras έγραψε:
Εσυ χαιρεσαι με την ιδεα της απαγορευσης?
-
Oχι. Φιλοξενος για μενα ειναι αυτος που γνωριζει καλα τις οποιες ιδιοτροπιες μου και τις δεχετε ακομα και οταν παω σπιτι του.
Δε δουλεύει και αντίστροφα, δηλ. να δέχεσαι εσύ τη δική του 'ιδιοτροπία' ?
Τέλος πάντων, στο σπίτι είναι απλό, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με αυτό (οι -λίγοι- καπνιστές φίλοι μου συνεχίζουν να με επισκέπτονται ), όποιος θέλει να καπνίσει, στο μπαλκόνι (που είναι και το μόνο μέρος του σπιτιού με τασάκι). -
Ο χρήστης ntinaras έγραψε:
x3sthka βασικα
κανονικα πρεπει τωρα να μειωθει η κινηση στα μαγαζια γιατι οι μη καπνιστες πρεπει να κανουν 'εμπαργκο'
-
αυτή η καραμέλα με το πόσο στηρίζουν τα μαγαζιά οι καπνιστές απλά έλεος...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
αυτή η καραμέλα με το πόσο στηρίζουν τα μαγαζιά οι καπνιστές απλά έλεος...+1000
γιαυτο λεω οτι κανονικα τωρα πρεπει να αδειασουν! -
Εσυ χαιρεσαι με την ιδεα της απαγορευσης?
με την ιδεα οχι
με την απαγορεψη ναι -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δε δουλεύει και αντίστροφα, δηλ. να δέχεσαι εσύ τη δική του 'ιδιοτροπία' ?
Τέλος πάντων, στο σπίτι είναι απλό, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με αυτό (οι -λίγοι- καπνιστές φίλοι μου συνεχίζουν να με επισκέπτονται ), όποιος θέλει να καπνίσει, στο μπαλκόνι (που είναι και το μόνο μέρος του σπιτιού με τασάκι).Φυσικα δουλευει και ανιστροφα. Γι'αυτο λεω οτι μονο εδω μεσα γινεται τοσο θεμα. Ποτε καποιος φιλος μου μη καπνιστης δε μου εχει απαγορεψει το καπνισμα σπιτι του, ουτε εχει ενοχληθει παραπανω απο εμενα σε καποιο μπαρ.
-
Ολλανδία: Μερική άρση της απαγόρευσης καπνίσματος
Τη μερική άρση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και καφέ μικρότερα των 70 τμ, αποφάσισε η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας.
Την Τετάρτη η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το νόμο που θεσπίστηκε πριν από δύο χρόνια, ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε μπαρ μικρότερα των 70 τμ, στα οποία εργάζεται μόνο ο ιδιοκτήτης τους και όχι άλλοι υπάλληλοι. Η απαγόρευση θα εξακολουθήσει να ισχύει για μεγαλύτερους χώρους.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε το κάπνισμα στα εστιατόρια, στα μπαρ και στα καφέ τον Ιούλιο του 2008, αλλά ο νόμος δεν τηρήθηκε καθώς οι ιδιοκτήτες μικρών μπαρ διαμαρτύρονταν ότι το μέτρο τους στερούσε την πελατεία.
Σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, η υπουργός Υγείας Έντιθ Σίπερς γνωστοποίησε ότι ο νόμος θα αναθεωρηθεί και ότι δεν θα εισπραχθούν όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες μικρών μπαρ.
Η άρση της απαγόρευσης αφορά περίπου δύο χιλιάδες μπαρ σε όλη τη χώρα, σημείωσε η υπουργός.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
-
εδώ και καιρό είχα ποστάρει ένα αρθρο για τα μικρά καφέ, είχε ξεκινήσει αντάρτικο μάλιστα απο τους ιδιοκτήτες των HORECA (hotel cafe restaurant) σε μια πόλη εδώ κοντά (Den Bosch) με όχι ευτυχή έκβαση στην αρχή (φάγανε πρόστιμα), αλλά κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στα πρόστιμα.
Βέλγιο τα ίδια
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ [#3] (Το τσιγάρο το τελευταίο...)