-
Ποιο μοντέλο; Την έχεις πάρει την επιδότηση;
Fathom E+ με 27,5' τροχό
https://www.giant-bicycles.com/gb/fathom-eplus-3-electric-bike
Έχω κάνει και την αίτηση για την επιδότηση εδώ κι ένα μήνα κι αναμένω από μέρα σε μέρα (μου είπαν ότι θέλει περίπου 30 μέρες για έγκριση,ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη ήθελε 15.Αυξήθηκαν πολύ οι αιτήσεις τις τελευταίες βδομάδες)
-
Με γεια, καλά χιλιόμετρα. Το Haibike είναι δανεικό αλλά ψήνομαι άγρια να εξηλεκτριστώ κι εγώ.
-
έτσι όπως τα λέτε, και ένα Sym 125 endur-ακι με 2.000ευρω κάνεις καλύτερο off roading, και μεγαλύτερη και ασφαλέστερη τελική. Αν είναι να μην κάνεις ποδήλατο, τότε τι να το κάνεις το ποδήλατο; όλα αυτά τα ηλεκτρικά (ποδήλατα/πατίνια) μάλλον έχουν το πλεονέκτημα του μη διπλώματος τελικά.
-
έτσι όπως τα λέτε, και ένα Sym 125 endur-ακι με 2.000ευρω κάνεις καλύτερο off roading, και μεγαλύτερη και ασφαλέστερη τελική. Αν είναι να μην κάνεις ποδήλατο, τότε τι να το κάνεις το ποδήλατο; όλα αυτά τα ηλεκτρικά (ποδήλατα/πατίνια) μάλλον έχουν το πλεονέκτημα του μη διπλώματος τελικά.
- όχι βενζίνη, λάδια κ.ά., + όχι τέλη κυκλοφορίας,πινακίδες,+ πολλή εύκολη φόρτιση (πρακτικά παίρνεις τη μπαταρία στο χέρι και τη φορτίζεις στο σπίτι), + έχει διάφορες επιλογές υποβοήθησης ροπής (σε μένα 7),μπορείς αν θες να την απενεργοποιήσεις και τελείως και να κάνεις πετάλι χωρίς βοήθεια (πετάλι κάνεις πάντα ακόμη και με την μπαταρία,απλά είναι πιο ελαφρύ ή βαρύ αναλόγως πόσο θέλεις).Και πάντα η υποβοήθηση είναι μέχρι 25Km/h.Μετά έχεις την ορμή για παραπάνω ταχύτητα και ...τα πόδια σου.
Για να πω την αλήθεια την έννοια του mild hybrid που μας 'πρήζει' συνέχεια ο Lap με το swift την κατάλαβα καλά με το ποδήλατο.Αν σταματήσεις σε ανηφόρα και θες να επανεκκινήσεις ή αν θες να δώσεις λίγη extra επιτάχυνση εν κινήσει,πατώντας την έξτρα ροπή της μπαταρίας νιώθεις αυτό το 'τίναγμα' την 'ώθηση' της ροπής.
-
Dublin wrote:
- όχι βενζίνη, λάδια κ.ά., + όχι τέλη κυκλοφορίας,πινακίδες,+ πολλή εύκολη φόρτιση (πρακτικά παίρνεις τη μπαταρία στο χέρι και τη φορτίζεις στο σπίτι), + έχει διάφορες επιλογές υποβοήθησης ροπής (σε μένα 7),μπορείς αν θες να την απενεργοποιήσεις και τελείως και να κάνεις πετάλι χωρίς βοήθεια (πετάλι κάνεις πάντα ακόμη και με την μπαταρία,απλά είναι πιο ελαφρύ ή βαρύ αναλόγως πόσο θέλεις).Και πάντα η υποβοήθηση είναι μέχρι 25Km/h.Μετά έχεις την ορμή για παραπάνω ταχύτητα και ...τα πόδια σου.
Για να πω την αλήθεια την έννοια του mild hybrid που μας 'πρήζει' συνέχεια ο Lap με το swift την κατάλαβα καλά με το ποδήλατο.Αν σταματήσεις σε ανηφόρα και θες να επανεκκινήσεις ή αν θες να δώσεις λίγη extra επιτάχυνση εν κινήσει,πατώντας την έξτρα ροπή της μπαταρίας νιώθεις αυτό το 'τίναγμα' την 'ώθηση' της ροπής.
Είμαι ποδήλατοβιος(3 έχω) και gadget-ακιας, απλά δεν έχω καταλάβει αν θα με ωφελήσει σε κάτι το ηλεκτρικο, και τι είδους.. επιδότηση υπάρχει ακόμη; Είχα διαβάσει ότι τη πρώτη μέρα πήγε στο 80% της κάλυψης για ηλεκτρικά ποδήλατα.
Γενικά προσπαθούμε τα 'φθηνά-μετρια' ποδήλατα να είναι 10-13κιλα, ανάλογα το είδος, +10 κιλά είναι σχεδόν αδύνατο να πας οπουδήποτε!
Έχετε κάποιο άλλο πλεονέκτημα-μειονεκτημα για τα e-bikes;
-
Είμαι ποδήλατοβιος(3 έχω) και gadget-ακιας, απλά δεν έχω καταλάβει αν θα με ωφελήσει σε κάτι το ηλεκτρικο, και τι είδους.. επιδότηση υπάρχει ακόμη; Είχα διαβάσει ότι τη πρώτη μέρα πήγε στο 80% της κάλυψης για ηλεκτρικά ποδήλατα.
Γενικά προσπαθούμε τα 'φθηνά-μετρια' ποδήλατα να είναι 10-13κιλα, ανάλογα το είδος, +10 κιλά είναι σχεδόν αδύνατο να πας οπουδήποτε!
Έχετε κάποιο άλλο πλεονέκτημα-μειονεκτημα για τα e-bikes;
Εκτός από τα επιπλέον 9-10 κιλά (λόγω κυρίως μπαταρίας) δεν βλέπω κάποιο αλλο σημαντικό μείον. Κάποια συν τα γράψαμε παραπάνω. Το καλύτερο βέβαια είναι να κάνεις ένα test ride (κατά το test drive), για να δεις αν σε ενδιαφέρει και σε βοηθάει.
Υπάρχει επιδότηση το 40% της αξίας ( προ ΦΠΑ) με max. ποσό 800 ευρώ. Στην αρχή οι εγκρίσεις ήταν πιο γρήγορες,μετά με την αύξηση αιτήσεων έχει πάει περίπου ένα μήνα για έγκριση.
-
Απλά στα ποδήλατα να πέσεις 1-2κιλα μπορεί να και - κυριολεκτικά - χιλιάδες ευρώ, 10κιλα πάνω, απλά δεν είναι ποδήλατο πλέον.
Θατο ψάξω και αυτό. Φίλοι, πολύ σοβαροί ποδηλάτες πάντως δεν τα θεωρούν καλά μεταφορικά μέσα, αλλά είναι πάντα υπερβολικοί!
Κάτι τέτοιο κοίταγα εγώ πάντως.
https://www.giant-bicycles.com/gb/bikes-fastroad-eplus-pro-electric-bike
Και Trek Allant ή και αυτό
https://www.cyclist.gr/el/ebikes/46539-TREK-POWERFLY-4-2021-010880.html
Το κόστος δεν είναι μικρό, γι'αυτό τόσο σκεπτικός, πρέπει να είμαι σίγουρος.
-
Dublin ψαχνεις να ανεβασεις τα εξοδα σου; ολο αγορες εισαι.
-
Dublin ψαχνεις να ανεβασεις τα εξοδα σου; ολο αγορες εισαι.
Δεν μπαίνουν στα έξοδα αυτά, μόνο της δουλειάς μου.
Κανω πολλά χλμ σε διάφορες καταστάσεις και χρειάζομαι τον κατάλληλο εξοπλισμό και οχήματα. Δεν κάνω άσχετες αγορές, το ψάχνω πρώτα.
Επίσης δεν έχουμε άπειρο χρόνο σε αυτόν τον πλανήτη για να ΜΗΝ κάνουμε πράγματα.
Ακόμη πάντως δεν έχω κάτι σε ηλεκτροκίνηση για προσωπικό μεταφορικό μέσο, δεν έχω βρει άμεση χρησιμότητα σε τίποτα.
-
Δοκιμή του Haibike Sduro Hard Nine 29. Είμαι κάτοχος ενός Cube AMS 120 (29άρι FS) αλλά είχα και στο παρελθόν 26άρι FS με μετατροπή σε ηλεκτρικό.
...
Παραλιακή: καταιγιστική επιτάχυνση. Όταν σταματάς σε φανάρι, επιλέγεις 7η. Στην εκκίνηση, μετά την πρώτη περιστροφή, το μοτέρ γεμίζει πολύ γρήγορα, σταματάς το πετάλι, ανεβάζεις τέσσερις σχέσεις μαζί, έχεις πλέον 11η, τέρμα γκάζι και voila, πας ήδη με 39-40. Τα κρατάει πάρα πολύ άνετα στην ευθεία αλλά δεν έχει νόημα να γκαζώσεις παραπάνω. Πέφτει έξω από το καλό εύρος λειτουργίας του κινητήρα κι όλη η επιπλέον ώθηση, θα πρέπει να βγει από τους τετρακέφαλους, που ήδη δίνουν γερά. Όλα αυτά με επιθετικό πρόγραμμα λειτουργίας (κάποιο από τα δύο πρώτα) και την μπαταρία να λέει τον Δεσπότη Παναγιώτη από τα 100+ κιλά μου. Ερχόμουν από τη Γλυφάδα προς Βουλιαγμένη και κοιτούσα στο οδόστρωμα για να δω αν στάζουν τα υγρά της, τέτοια ήταν η αφαίμαξη,
...
Ξαναδιαβάζοντας την ενημερωτικότατη και διασκεδαστική σου περιγραφή μου δημιουργήθηκε η απορία σχετικά με το εύρος λειτουργίας που γράφεις .... Αφού πάνω από τα 25χλμ/ώρα δεν προσφερει υποβοήθηση ... ;! ποιο εύρος;;;
-
Γκουχ γκουχ αντικόφτης. Κοστίζει το κατιτίς αλλά απελευθερώνει τα ήθη.
Σήμερα οδήγησα το Ideal Traxer, μοντέλο του 2020. Στα φετινά μοντέλα (2021), το Traxer έχει αντικατασταθεί από το Hillmaster. Μιλάμε για μοτέρ 60 ή 70 Nm (το Haibike και τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά έχουν 85), λιλιπούτειο σκελετό (ειδικά σε σχέση με το θηριώδες Cube, που θυμίζει fat bike), ανάρτηση ακόμα πιο της πλάκας.
Ουσιαστικά, ήθελα να δω τι εστί μοτέρ Shimano (όλα τα υπόλοιπα φορούν Bosch ή Yamaha).Το λοιπόν, έχει πιο θορυβώδη εμπλοκή από το Yamaha και συνεχίζει να δίνει δύναμη για κάποια δέκατα του δευτερολέπτου, αφότου σταματήσεις το πετάλι. Δηλαδή είναι πιο πρωτόγονο στους τρόπους του και μάλλον θα είναι πιο δυσκολοδήγητο στο μονοπάτι. Ίσως για αυτό το επιλέγει μόνο η Ideal, είναι μια γενιά πίσω, οπότε και φθηνότερο.
Από δύναμη ήταν σαν του Haibike, αλλά χωρίς την τελευταία ρύθμιση, την πιο δυνατή.
Γενικώς, ένιωθα ότι απευθύνεται σε αρχάριους ή σε αστικούς ποδηλάτες που θέλουν οπωσδήποτε ΜΤΒ (για τις λακκούβες, για μια βόλτα στο τόσο στα χώματα) κι όχι στον συνειδητοποιημένο χωματίλα.Είδα και τα μοντέλα της Scott και της Specialized, υπάρχει μεγάλη έλλειψη μοντέλων και δεν ξέρουν καν πότε κι αν θα έρθουν. Μπάχαλο η κατάσταση.
Μετά πήγα στον Γατσούλη να δω και τα Orbea, κατά παρότρυνση του φίλου Κωστίκα. Η κατάσταση ήταν τραγική, δεν μπορώ να ξεχωρίσω τι είναι χειρότερο. Η παντελής αμάθεια των πωλητών ή τα ίδια τα μοντέλα. Απορώ πώς επιβιώνει τέτοιο μαγαζί. Ούτε σαμπρέλα από εκεί, έχω ακούσει να λένε κάποιοι.
Προς το παρόν, όσο έχω ψάξει, το Cube Reaction δεν έχει αντίπαλο. 12άρα σειρά, 500άρα μπαταρία, 85 Nm ροπής, fat bikίζει με 2.6 λάστιχο, ανάρτηση με 34άρια καλάμια, στεφάνια με 30 χιλιοστά εσωτερικό πλάτος, αυτά δεν υπάρχουν σε κανένα ανταγωνιστικό μοντέλο στα δυόμισι χιλιάρικα.
-
Σήμερα πήρα τους δρόμους κι επισκέφθηκα τρία ποδηλατάδικα. Σιγά-σιγά κατασταλάζω σε κάποιες επιλογές και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Μεγάλο φαβορί μέχρι σήμερα ήταν αυτό στα 2.500:
https://www.zelvegianbikes.gr/index.php?route=product/product&path=305_584_519&product_id=8151Με μοναδικό μειονέκτημα την μπροστινή ανάρτηση, το πολύ-πολύ να ήθελε αναβάθμιση μελλοντικά αγγίζοντας τα 3 χιλιάρικα.
Δυστυχώς όμως αποκλείεται, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο μοντέλο στο νούμερό μου, το 23 (XXL, σε αυτό το νούμερο έχω και το σημερινό Cube AMS).Υπάρχει διαθέσιμο ένα μοντέλο του 2020, ίδιων προδιαγραφών με τρία ξενερώματα:
- η μπαταρία ΔΕΝ είναι ενσωματωμένη
- δεν υπάρχει νούμερο 23 αλλά νούμερο 21, που όμως δε φαίνεται τελείως λάθος αφού οι μετρήσεις της Cube με βγάζουν στο ενδιάμεσο του 21 και του 23 (είμαι 1.94 και το 23 ξεκινά από 1.96).
- δεν έχει έξτρα έκπτωση παρ' ότι περσινό μοντέλο
https://www.cube.eu/media_ftp/BIKE_Bilder_2020/334111/details/334111_D2.jpg
Έχει μείνει ένα μοναδικό 23άρι κι αυτό είναι σε ακριβότερη έκδοση και σε ιδιαίτερο χρώμα:
https://www.cube.eu/en/2021/e-bikes/mountainbike/hardtail/reaction-hybrid/cube-reaction-hybrid-race-625-29-berrynblack/
Έχει το καλό ότι είναι μοντέλο του 21, με την ενσωματωμένη μπαταρία. Έχει το καλό ότι είναι 23άρι, στοιχίζει μόλις 500 ευρώ πάνω από το 'φαβορί' αλλά με καλή ανάρτηση, οπότε μία-η-άλλη. Και σου μένουν και τα τετραπίστονα φρένα Shimano M420 (εκεί που το 2.500 έχει τα τελείως εισαγωγικά Μ200, αλλά και μεγαλύτερη μπαταρία 625 αντί για 500. Το θέμα της μπαταρίας είναι πολύ βασικό, όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει μεγαλύτερες βόλτες τώρα. Άλλωστε, έβγαλα γύρο Υμηττού με την 400άρα και μου έμεινε κι απόθεμα, οπότε; Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι η μεγαλύτερη μπαταρία θα παραμένει ικανοποιητικά επαρκής και μετά από 2-3-5 χρόνια, που θα έχει υπάρξει μια κάποια μείωση της αυτονομίας. Τότε η μία θα βγάζει γύρο Υμηττού, ενώ η άλλη θα σε αφήνει στην Παιανία.)
Οπότε, τι με κρατάει από το καλό μοντέλο; Η ανάρτηση! ΡουΞού Judy 100άρα, e-MTB approved (δεν είναι όλες, γιατί τρώνε περισσότερο ξύλο), όλα καλά μέχρις εδώ. Αλλά με 30άρια καλάμια; 130+ κιλά σύνολο και θα έχει 30άρια καλάμια; Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο μοντέλο, παρά την αμφιλεγόμενη ανάρτηση, έχει όριο μικτού βάρους τα 135 κιλά, εκεί που σχεδόν όλες οι άλλες μάρκες έχουν τα 120, άντε βγάλε άκρη...Στα ίδια χρήματα βγαίνει και τούτο δω:
https://www.orbea.com/gr-en/ebikes/mtb-fun/wild-ht/cat/wild-ht-30-29
Με ΑΝΑΡΤΗΣΑΡΑ, καλή σειρά και τροχούς κι όλα. Βέβαια, με 500άρα μπαταρία αντί για 625. Άντε να δώσεις 99 ευρώ επιπλέον για τα φρένα. Όχι τόσο όμορφο (το κούτελο των Cube είναι 1 1/2 ίντσα αντί για 1 1/8 που είναι όλα τα υπόλοιπα tapered κι είναι μεγάλο αβαντάζ) αλλά θα το παρέβλεπα για χάρη της ανάρτησης. Έλα όμως που έχει παράδοση τον Μάιο!!!! Ποιος περιμένει μέχρι τότε;Από εκεί και πέρα, περιμένω μια απάντηση σχετικά με δύο Haibike. Δεν τα θεωρώ ιδιαίτερα όμορφα, ούτε vfm, οπότε δύσκολα πιστεύω ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες στην επιλογή μου.
Το ένα είναι αυτό:
https://www.haibike.com/be/en/ebikes/emountainbikes/trail/sduro-hardnine-70-be975?id=4540080040
Ακόμα κι αν πέσει στα 3 χιλιάρικα (που δεν το νομίζω, αλλά δε θα επηρεαστεί η επιλογή για 100 ευρώ πάνω ή κάτω), υστερεί σε δύναμη μοτέρ (70 Nm αντί για 85), η ανάρτηση φαίνεται πολύ αξιόλογη αλλά με 32άρια καλάμια (θα ήθελα 34 ή 35), έχει δύο γρανάζια μπροστά (ποιος επιστρέφει πίσω στο 2014...), τα χρώματα θυμίζουν ΜΤΒ μιας γενιάς πίσω. Χμ, χλωμό...Το άλλο μοντέλο είναι με διπλή ανάρτηση:
https://www.haibike.com/be/en/ebikes/emountainbikes/trail/sduro-fullnine-40-be988?id=4540150040
Είναι το πιο ακριβό από όλα, με φρένα κι αναρτήσεις να είναι φαντεζί προδιαγραφών (35άρια καλάμια, τετραπίστονα) αλλά από εταιρείες που δε μας έχουν συνηθίσει σε ποιοτικά προϊόντα. Αν έπεφτε όμως στο τριχίλιαρο (πάρα πολύ χλωμό), θα το σκεφτόμουν αλλιώς.
Για αυτά τα δύο περιμένω προσφορά μέσω email, οπότε αναμένω.Υπάρχει και τούτο δω στα 3.600:
https://www.focus-bikes.com/int/185952-thron-6-7#!
Μου αρέσει που η Focus έχει λίγο πιο 'ακριβή' φήμη από Cube κι Orbea, η ανάρτηση είναι αξιόλογη (αν και με 32άρια καλάμια), μου κάνει εντύπωση που το συνολικό βάρος είναι στα επίπεδα των μονανάρτησων Cube (ίσως επειδή αυτά έχουν σταντ), δε γνωρίζω τίποτα για την πίσω ανάρτηση. Το κακό είναι ότι στα χρήματα αυτά, είναι δεδομένη η πώληση ΚΑΙ της κούρσας για να μαζευτούν τα χρήματα. Κι όσο και να μη δηλώνω μεγάλος λάτρης της οδήγησης στον δρόμο, νομίζω ότι πιο πολλά θα ζημιωθώ μένοντας χωρίς κούρσα (έστω για τις 5-10 βόλτες το χρόνο) παρά θα κερδίσω από την πίσω ανάρτηση.Όσοι με διαβάζετε ακόμα, σας ευχαριστώ. Αν κάποιος έχει γνώμη από Judy 30άρα (οχ, παρεξηγήσιμος συνδυασμός), θα ήθελα να την ακούσω. Όποια άλλη γνώμη, ευπρόσδεκτη!
-
Έχει κανείς υπολογίσει ποσό κοστίζει σε ευρώ να φορτίσει πλήρως μια μπαταρία, πχ μια 500αρα ;
-
Είναι μισή κιλοβατώρα. Οπότε ανάλογα με τη χρέωση του κάθε παρόχου, αν το βάζεις μέρα ή με μειωμένο τιμολόγιο, είναι κάπου ανάμεσα σε 4 με 6 λεπτά. Αν υπολογίσουμε και τις απώλειες και τη θερμότητα του φορτιστή, να είναι 5-6-7-8 λεπτά για μια πλήρη φόρτιση; Το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τι θα γίνει μετά τους 1.000 κύκλους φόρτισης. Μιλάμε για μπαταρία των 600 ευρώ αυτή τη στιγμή. Άρα δεν είναι τα λίγα λεπτά της φόρτισης αλλά τα 60-70 λεπτά της απαξίωσης ανά φόρτιση. Βέβαια, οι 1.000 κύκλοι αντιστοιχούν σε πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Ποιος θα κάνει τόσα με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;
Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρουσα μια πληροφορία για το αν μπορεί να ανοιχτεί η υπάρχουσα μπαταρία από κάποιον ειδικό (Δήσιο ας πούμε?) για να αντικατασταθούν τα πεσμένα στοιχεία. Προφανώς δε συμφέρει να απευθυνθείς στην επίσημη Bosch για αγορά καινούριας, αλλά να πας σε ιδιώτη επαγγελματία.
Πάντως, έχοντας κάνει 3 γερές βόλτες μέχρις στιγμής, η αυτονομία είναι πολύ μεγάλη. Εφόσον δεν το πας συνέχεια στο Turbo, οι μπάρες κατεβαίνουν πολύ σιγά. Ούτε καν το φορτίζω μέχρι το τέρμα, το αποσυνδέω πριν φουλάρει. Όταν είναι να κάνω κάποια πραγματικά μεγάλη βόλτα (π.χ. γύρο Υμηττού ή Πάρνηθας), τότε έχει νόημα να το γεμίσω. Έτσι κι αλλιώς, όταν συμπορεύομαι με άλλους ποδηλάτες (μη ηλεκτρικούς), επιλέγω την πιο χαμηλή υποβοήθηση και κάνω κι εγώ γερό πετάλι και αναγκαστικά κινούμαι με χαμηλές ταχύτητες, οπότε δεν καίω τίποτα.
Χτες βγήκα στην παραλιακή για να δοκιμάσω πώς ταξιδεύει. Περίμενα τον όλεθρο κι έπαθα ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΟΥ!!! Τρακτέρ δεν είναι; Ναι αλλά τρακτέρ βγάζει κι η Lamborghini! Το τέρας κρατάει απίστευτα την ταχύτητά του, μπορεί να πηγαίνει πολύ ξεκούραστα με 30, να σε πωρώνει για να πας με 35 και να χτυπάει 40άρια στις απειροελάχιστες κατηφόρες (στο παλιό Βο στη Βούλα).
'Ε καλά, σε πάει το μοτέρ', ακούω να ψιθυρίζουν μερικοί εκεί πίσω. Μα το μοτέρ σταματά στα 25, μετά είναι μόνο τα ποδάρια.
Ανεξήγητο; Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι το μεγάλο βάρος στην άκρη του τροχού (λάστιχο πάνω από κιλό, σαμπρέλα στο μισό κιλό, 30άρι στεφάνι και μάλιστα εισαγωγικό=βαρίδι) αποκτά μεγάλη αδράνεια και μετά είναι πιο εύκολο να κρατήσεις την ταχύτητά σου, σε σχέση με ένα ποδήλατο με πιο ελαφρύ τροχό.
Έτσι κι αλλιώς, το να φτάσεις στα 25, γίνεται παιχνίδι ενώ χωρίς υποβοήθηση, θα ήταν μαρτύριο με τέτοιο βαρίδι.Εν κατακλείδι, δεν ξέρω καν αν χρειάζεται αντικόφτης, τον οποίο θεωρούσα απαραίτητο αξεσουάρ πριν το αγοράσω. Τώρα είμαι σκεπτικός.
e-ποδήλατα