-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Λοιπόν...αγαπητοί μου συμφορουμήτες και Macάκιδες τη βοήθειά σας!Σκέφτομαι σοβαρά το επόμενο laptop μου να είναι MacBook...αλλά είναι μεγάλο βήμα και κάπως το σκέφτομαι.
Έχω μια ερώτηση. Τι παίζει με τα Win7? Μπορεί το MacBook να παίζει δύο λειτουργικά? Τα Win7 πως παίζουν? Κανονικά με My Documents, C:\ drive κλπ? Επειδή έχω κάποια applications που χρησιμοποιώ και θέλουν windows θα έχω θέμα...αλλά αν έχει δύο λειτουργικά είναι ΟΚ.
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στο πως λειτουργεί αυτό με τα δύο λειτουργικά?
Είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα σου λύσει όλες τις απορίες καθώς όπως λέει ο σοφός λαός : εκεί που ήσουν ήμουνα και εδώ που είμαι θα έρθεις !
Να ξεκινήσω καταρχάς από το απέξω. Σαν κάτοχος ενός πολύ καλού vaio (με σασί από το ίδιο υλικό από το καπάκι του κινητήρα σου ) περίμενα ότι δεν θα εντυπωσιαστώ ιδιαίτερα από την αποπνέουσα ποιότητα του MacbookPro. Κι όμως έκανα λάθος. Φοβερό δέσιμο, φοβερό πληκτρολόγιο, touchpad και γενικότερα όλα λειτουργουν όπως πρέπει. Καταπληκτική ποιότητα υπάρχει και στην ευρεία γκάμα των αξεσουαρ. Ολα αποπνέουν και δείχνουν αρχοντιά. Από τις θήκες/τσάντες μέχρι τα ποντίκια/πληκτρολόγια κλπ
Αυτό που σε απασχολεί για τα δύο λειτουργικά με απασχόλησε και μένα αλλά έκανα κάτι αντίστροφο. Με αρκετό κόπο κατάφερα και εγκατέστησα το λειτουργικό του MAC σε ένα αρκετά δυνατό PC που έχω. Αυτό το έκανα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ήταν μια πρόκληση και πολλοί αποτύγχαναν αλλά ο δεύτερος και κυριότερος γιατί ήθελα να δω αν θα μπορέσω να εγκλιματιστώ σε κάτι αρκετά διαφορετικό. Σαφώς και υπάρχουν αρκετές διαφορές αλλά η καμπυλη εκμάθησης είναι ομαλή και βατή. Υπαρχουν διαφορές κυρίως σε συντομεύσεις. Π.χ. εσύ αλλάζεις γλώσσα με ctrl+shift και στους Mac αλλάζεις με cmd+space. Οσο και αν θα σου φανεί περίεργο το δεύτερο είναι απείρως πιο βολικό! Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι στον Μακ ΔΕΝ θα έχεις ξεχωριστό κουμπί printscreen αλλά θα πρέπει να πατήσεις τρία πλήκτρα. Σιγά τα ωά δηλαδή!
Αυτό που είδα δουλεύοντας στο Πισι το λειτουργικό του Μακ είναι ότι αυτά τα προγράμματα πλέον (γιατί πριν 4-5 χρόνια ήθελα κτήνη για να δουλέψουν) είναι και αξιόπιστα και πολύ εύκολα. Στο Μακ χρησιμοποιώ το Parallels και στο PC το VMware. Προσωπική επιλογή το Parallels που έχει μεν τη φήμη του λίγο πιο δύσκολου αλλά εμένα δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Αυτά λειτουργούν ως εξής: μπαίνεις κανονικά σε περιβάλλον Macos και αυτά είναι εφαρμογές. Τις ανοίγεις και αφού ορίσεις πόσο χώρο θα δεσμεύσουν απο τον κανονικό σκληρό για να αντιστοιχήσουν στο δεύτερο λειτουργικό. Εγώ π.χ. με 500αρη έδωσα 60 γίγα. Μετά βάζεις κανονικά το dvd εγκατάστασης των ΧΡ, Βιστα ή 7 και ξεκινά η εγκατάσταση. Στο τέλος θα έχεις ένα κανονικό υπολογιστή με windows 'μέσα' στον μακ. Με δίσκο C δηλαδή και ότι άλλο. Το bootcamp που αναφέρει ο Χρήστος είναι αυτό που σου δίνει τη δυνατότητα όταν ξεκινάς να διαλέξεις σε ποιο από τα δύο λειτουργικά θα μπεις. Προσωπικά δεν το συνιστώ γιατί π.χ. μπορεί να έχεις στο Πισι ένα μειλ ή ένα άλλο αρχείο και θα πρέπει να κάνεις reboot για να το δεις. Ενώ με τα άλλα δύο απλά κάνεις minimize το παραθυρο και όλα μέλι γάλα! Επίσης πες ότι βάζεις ένα usb stick. Το Vmware σε ρωτάει σε ποιο λειτουργικό να το κάνει mount. To Parallels το δείχνει και στα δύο ταυτόχρονα.
Πρόσεξε στην επόμενη εικόνα τα δύο πίσω παράθυρα είναι τα ΧΡ μέσα στο parallels και το παράθυρο μπροστά δείχνει μια εικόνα που μπορείς να τη βλέπεις και μέσα στο Μακ και μέσα στο ΧΡ. Κοινή χρήση αρχείων πιο απλά :
Εγώ στο Πισι το κανονικό είχα πρόβλημα με ένα παλιό πρόγραμμα που έχω για να φτιάχνω μόνος μου carte de visite (το Decadry). για κάποιο λόγο τα 7 δεν μπορούσαν να δείξουν καμία γραμματοσειρά! Κανένα πρόβλημα! Το έβαλα στα ΧΡ που έχω στο Μακ και το είδε κανονικά. Εγκατέστησα και τον εκτυπωτή και είμαι βασιλιάς.
Γενικότερα Νίκο, μην το σκέφτεσαι. Κάνε το 'switch' (όπως λέγεται η αλλαξοπιστία από windows σε mac! To έχουν κάνει δύο τουλάχιστον διάσημα πρόσωπα. Ο ένας είναι ο Τζιμάκος ο Πανούσης (παράτησα τα παράθυρα του διαβόλου και γύρισα στην Apple όπως είχε πει σε κάποια εκπομπή του!) και ο άλλος είναι κάποιος επ' ονόματι Professeur που γράφει σε αυτό το φόρουμ! ) και μόνο να κερδίσεις έχεις.
Εγώ είχα ερωτευτεί αυτόν τον υπολογιστη στις αρχές της δεκαετίας του 90:
Πέρα από το κόστος υπήρχαν πολλά προβλήματα με τα ελληνικά και έτσι δεν κατάφερα/ήθελα να κάθομαι μπροστά του. Όσο περνούσααν τα χρόνια τα προβλήματα με τα ελληνικά παρέμεναν και εγώ είχα γίνει (με τη βοήθεια ενός συνοφρουμίστα που είχα 'μέντορα' για χρόνια και έχει το όνομα μιας σατανικής κούκλας!) αρκετά καλός και στο hardware και στο software των windows. Τον τελευταίο καιρό όμως που και η δύναμη και το design των Απλ έχουν εκτοξευθεί αλλά ταυτόχρονα λύθηκαν και τα προβλήματα των ελληνικών (όχι όλα! Το οφις για Μακ έχει to Entourage που είναι το αντίστοιχο outlook.Εχω διαβάσει για αυτό ότι στέλνανε ελληνικά και ΔΕΝ διαβαζόταν. Το κανονικό όμως της Απλ κανονικά), υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης παραθύρων αλλά και γιατί αποζητούσα μια άλλαγη έκανα (εν μερει. Οχι πλήρως ακόμη) και εγώ το switch. Μεχρι τώρα είμαι ευχαριστημένος και ας συναντώ κάποιες δυσκολίες.
Αν θέλεις γράψε και για τη χρήση τον θέλεις και με τι budget για να συζητήσουμε και τα τεχνικά.
-
Μου έλυσες όλες τις απορίες...και όταν το πάρω κερνάω καφέ στο μπαλκόνι μου να με βοηθήσεις.
Τώρα έχω ένα VAIO κι εγώ (οπότε με καταλαβαίνεις ), το VGN-FZ38M. Πολύ καλό και γενικώς σκυλί. Δεν έχω κανένα παράπονο και έχει σούπερ specs. Το πιο πιθανό είναι να το δώσω στη γυναίκα μου αυτό...θα δούμε. Το Vaio είναι 15άρι.
Αν πάρω MacBook μάλλον πάω για το 13άρι για να είναι πιο άνετο και σίγουρα 250άρι με 320άρι δίσκο. Απ'ότι είδα βγαίνει. Το 250άρι το σκρουτζάρισα περί τα 1.200 ευρώ. Νομίζω το 15άρι είναι υπερβολή.
Η κίνηση λογικά θα γίνει από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.
Το θέμα είναι το εξής...το χρειάζομαι? ...δεν είναι ότι δεν έχω laptop...έχω και μάλιστα πολύ καλό.
-
Θεωρώ το 13αρι κορυφαία λύση.
Οτιδήποτε παραπάνω -κατα τη γνώμη μου- είναι desktop.
Το macbook (unibody) το αγόρασα πριν 1,5 χρόνο και κάτι και ενω δεν έχω κάνει καμία συντήρηση δουλεύει τέλεια μέχρι σήμερα. Ξεχνάς format, σβήσιμο προγραμμάτων, registry cleaner και ο,τι άλλο εργαλείο συντήρησης έχεις στα laptops.
Για δίσκο καλό θα ήταν να βάλεις ένα στις 7200rpm, αλλά αυτό αλλάζει και αργότερα. -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Οτιδήποτε παραπάνω -κατα τη γνώμη μου- είναι desktop.Διαφωνώ. Σχεδόν καθημερινά κυκλοφορώ με το 15άρι μου MBP σε μετρό κ.λπ., και η μεταφορά του δεν με έχει προβληματίσει ποτέ. Έχουν υπάρξει και στιγμές που θα ήθελα να είχα και μεγαλύτερη οθόνη (συχνά χρειάζεται να δουλεύω σε indesign), αλλά θεωρώ τη 15άρα χρυσή τομή. Από κει και πέρα, όντως το 13άρι είναι εξαιρετική λύση, ανάλογα και τη χρήση για την οποία προορίζεται όμως (π.χ. δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποιον να κάνει απαιτητικές δουλειές σε photoshop ή excel στη 13άρα).
-
Τρέμουμε για OS 4.0!!
-
κατεβαινει η iOS 4....
-
Ο χρήστης limited_one έγραψε:
κατεβαινει η iOS 4....Σταμάτα την λίγο να κατέβει πιο γρήγορα η δικιά μου
-
10 λεπτακια ακομη υπομονης.....!
-
Ο χρήστης tazz έγραψε:
Οτιδήποτε παραπάνω -κατα τη γνώμη μου- είναι desktop.Διαφωνώ. Σχεδόν καθημερινά κυκλοφορώ με το 15άρι μου MBP σε μετρό κ.λπ., και η μεταφορά του δεν με έχει προβληματίσει ποτέ. Έχουν υπάρξει και στιγμές που θα ήθελα να είχα και μεγαλύτερη οθόνη (συχνά χρειάζεται να δουλεύω σε indesign), αλλά θεωρώ τη 15άρα χρυσή τομή. Από κει και πέρα, όντως το 13άρι είναι εξαιρετική λύση, ανάλογα και τη χρήση για την οποία προορίζεται όμως (π.χ. δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποιον να κάνει απαιτητικές δουλειές σε photoshop ή excel στη 13άρα).
Λογικό είναι να διαφωνείς, δε γίνεται να έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια γούστα.
Αυτό που ξέχασα να αναφέρω είναι οτι με το 13αρι χρειάζεται και μια εξωτερική οθόνη για ορισμένες εργασίες οπου οι 13' είναι πραγματικά λίγες. -
Αν για κάποιο λόγο δεν μας αρέσει η iOS 4 μπορούμε να γυρίσουμε στην 3.1.3?
-
μάλλον δύσκολα.
Πέρα από ορισμένες προσωρινές ασυμβατότητες [εδώ και αρκετές μέρες μέρες η Apple υποχρεώνει όλα τα apps να κάνουν comply με το iOS 4] με μερικές εφαρμογές, δεν βλέπω το λόγο.
-
λοιπον, η 4αρα ειναι διαθεσιμη για ολους αναιξερετως απο itunes, ετσι ; (δεν εννοω αναλογα το τι θα περιλαμβανει)
Επισης, για να κρατησω τα apps και την library μου στο ipod, τι κανω ;
-
http://edition.cnn.com/2010/TECH/mobile ... .problems/
-
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
λοιπον, η 4αρα ειναι διαθεσιμη για ολους αναιξερετως απο itunes, ετσι ; (δεν εννοω αναλογα το τι θα περιλαμβανει)Επισης, για να κρατησω τα apps και την library μου στο ipod, τι κανω ;
όχι, πρέπει να βάλεις και το τελευταίο itunes για να μπορέσεις να βάλεις το iOS 4
Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται να κάνεις τπτ. Όλα τα apps, contacts, sms, mail, μπλα μπλα θα είναι εκεί που ήταν.
-
gracias ιακωβ
-
Δλδ αν με την 4 χάσει την ευκολία χρήσης που είχε μεχρι τώρα και δεν με βολέψει την έκατσα ε?
-
εξισου ευχρηστο (και περισσοτερο) θα σου 'ναι, μην ανησυχεις γι' αυτο
-
Κατεβαίνει αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, το πρωί με ξύπνησε από τα άγρια χαράματα (κατά τις 11 πρέπει να ήταν) γλυκιά φωνούλα που με ενημέρωσε ότι με το update σε iOS-4 θα μου κοπεί το tethering και ο βήχας και μου ζήτησε να της δώσω το e-mail μου για να μου στείλει κωδικούς που θα μου επιτρέψουν να συνεχίσω όπως τώρα μέχρι την λήξη του συμβολαίου μου. Χλιδή.
Δυστυχώς το σήμα στο σπίτι είναι ΓΤΠΚ και μάλλον δεν κατάλαβε καλά τι της είπα, γιατί μέχρι στιγμής έχω λάβει ένα @ (αν ήταν 2 τουλάχιστον θα είχα το σετ ).
Μου είπε επίσης αν υπάρχει πρόβλημα να την καλέσω σε ένα 4/5ψήφιο που δεν το συγκράτησα και να ζητήσω την δεσποινίδα 'χ' που επίσης δεν το συγκράτησα. Καταραμένες κρεπάλες, τις ώρες με ήλιο δεν λειτουργώ καθόλου τα καλοκαίρια...
Ξέρουμε αν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσω με το Customer Support της Vodafone από σταθερό τηλέφωνο;
-
Μάλλον θα περιμένω τα πρώτα τεστ ντραιβ...
Φανταστικοί μου συμφορουμητες, υπέροχοι κάτοχοι iPhone... -
Κατέβηκε και γίνεται install το iTunes. Επόμενο βήμα...το OS 4.
Κάτι σχετικά με το MacBook...πως κάνεις δεξί κλικ?
Μac, MacOS, iphone και συμπαρομαρτούντα ...