-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
:lol: Επικόν!
Πάω να φτιάξω ένα τοστ τώρα γιατί θέλω να φάω μισό.
Όταν θελήσω να φάω ένα ολόκληρο και μου έχει μείνει 1 φέτα τυρί, θα κάνω λαϊκή επανάσταση.Εσύ είσαι ο ορισμός της υπεραξίας, γραφεις 20000 ποστ για να πεις κάτι που χωράει και σε ένα
και εσυ στυγνέ καπιταλιστή εκμεταλλεύεσαι την υπεραξία του μανού για δικό σου όφελος/διασκέδαση (του δίνεις βεβαία τα μέσα παραγωγής)
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Όταν θελήσω να φάω ένα ολόκληρο και μου έχει μείνει 1 φέτα τυρί, θα κάνω λαϊκή επανάσταση.Εσύ είσαι ο ορισμός της υπεραξίας, γραφεις 20000 ποστ για να πεις κάτι που χωράει και σε ένα
και εσυ στυγνέ καπιταλιστή εκμεταλλεύεσαι την υπεραξία του μανού για δικό σου όφελος/διασκέδαση (του δίνεις βεβαία τα μέσα παραγωγής)
Δεν του δίνω τα μέσα παραγωγής μου, τα αναπαραγωγής μου το συζητάω
-
Δεν του δίνω τα μέσα παραγωγής μου, τα αναπαραγωγής μου το συζητάω
Στο είπα σύντροφε manosky....πήγαινε βόλτα όπως μας υποσχέθηκες...τίποτα εσύ...κολλημένος με τον αντίλογο....
-
οι απαντήσεις του τάσου έχουν αρχίσει να έχουν τη φτήνια των απαντήσεων του trifter δυστυχώς
-
Δεν έχουν υπεραξία γι αυτό είναι φθηνές
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Youtube VideoΟ Kotler μπορεί επιτέλους να κάψει τα βρωμοβιβλία του...
Εγω που δεν είμαι οικονομολόγος σε δυό γραμμούλες του έγραψα την κατα μαρξ εκδοχή όπως την έχω καταλάβει. Αν έχεις καλύτερη γράφτην και τις ειρωνίες σου αλλού όπως έχουμε ξαναπεί.
-
- Σε ενημερώνω πως οι αριστεροί δεν έχουν καθόλου καλή σχέση με την φτώχεια, δεν την γουστάρουν με τίποτα. Και ο απώτερος σκοπός τους είναι να έχουν όλοι δεξιά τσέπη.
Πάντα ήμουν περίεργος να μαθω αν και πως είναι εφικτό να αποκτήσουν όλοι δεξιές τσέπες (με τη μορφή αγαθών φυσικά, δεν ήταν το ρευστό ο σκοπός της 'αριστερής' πολιτικής) χωρίς να ρουφάνε το αίμα κάποιου καημένου. Γίνεται να υπάρξει πλούτος δλδ για τους πολλούς χωρίς καθόλου εκμετάλλευση των λίγων;
Τι λένε οι οικονομικές θεωρίες γι αυτό;Ο καπιταλισμός έχει βρει το κόλπο: αν αυτόν τον κατακαημένο που του ρουφάς το αίμα δεν τον βλέπεις (γιατί ζει στην νικαράγουα πχ), δεν υφίσταται. Απλό.
Αν παράγεις μια κιθάρα μόνος στο καπιταλιστικό σύστημα, με τα λεφτά που θα τσιμπήσεις θα μπορέσεις να αγοράσεις μισή πχ. Την άλλη μισή θα τη τσεπώσει αυτός που σου διέθεσε τα μέσα παραγωγής.
Στο ακατανόμαστο σύστημα θα πάρεις μια κιθάρα γιατί τα μέσα παραγωγής σου ανήκουν.Η απορία μου είναι αν θες να φτιάξεις αυτοκίνητο και δεν παράγεις την πρώτη ύλη (δεν έχεις χάλυβα βρε αδερφέ), πχ.
Ποιός παίρνει τι; Πώς γίνεται δίκαια η μοιρασιά; -
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
οι απαντήσεις του τάσου έχουν αρχίσει να έχουν τη φτήνια των απαντήσεων του trifter δυστυχώςτο καλό είναι ότι βρήκες κι εσύ επάγγελμα μεσα στην κρίση.
εκτιμητής ποστ
-
Στο καπιταλιστικό σύστημα ισχύει κατά βάση αυτό
http://en.wikipedia.org/wiki/Break-even
που σημαίνει ότι αν φτιάξεις μόνο μια κιθάρα, πιο πολλά λεφτά θα βγάλεις αν πας στο μοναστηράκι και αρχίσεις να τη γρατζουνάς παρά αν την πουλήσεις.
Οι σύντροφοι Κινέζοι που όπως έχω ξαναπεί έχουν πιάσει το νόημα προ πολλού, ποντάρουν ακριβώς στο μέγεθος της βιομηχανίας τους, παράγουν τεράστιες ποσότητες με υπερβολικά μικρό κόστος και άρα σε υπερ-ανταγωνιστικές τιμές, αφού δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε ποιότητα τους κακούς δυτικούς.
Είδαμε την καπιταλιστική και την μαρξιστική εκδοχή. Ας δούμε και την ελληνική.
Παίρνεις επιδότηση για να φτιάξεις 3 κιθάρες αν και στα χαρτιά φαίνεται μόνο μια. Αγοράζεις μια από τους Κινέζους, τα λεφτά της άλλης τα δίνεις στο σύντροφο που σου έδωσε την επιδότηση και τα λεφτά της τρίτης στην τσέπη.
Ούτε καπιταλιστές, ούτε μαρξιστές. Απλά Έλληνες...Η απορία μου είναι αν θες να φτιάξεις αυτοκίνητο και δεν παράγεις την πρώτη ύλη (δεν έχεις χάλυβα βρε αδερφέ), πχ.
Ποιός παίρνει τι; Πώς γίνεται δίκαια η μοιρασιά;Ο χάλυβας είναι commodity (πρώτη ύλη) και όχι product όπως το αυτοκίνητο, δηλαδή προϊον με ενσωματωμένη υπεραξία. Αυτός που αγοράζει τις πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε προϊόν έχει και μεγαλύτερο μερίδιο στο κέρδος.
Αυτός που βγάζει τις πρώτες ύλες θα πρέπει είτε να πουλά πολύ μεγάλες ποσότητες, είτε να υπολογίζει στο κρατικό βυζί για επιδότηση... -
ένα πικρόχολο σχόλιο του ιού, εύστοχο imo
''Προσεχώς Ελληνίδες'
Εχουν περάσει δυο δεκαετίες από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήρθαν στη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Πίσω τους, στις χώρες του πάλαι ποτέ (ή του εκπνέοντος ακόμη) «υπαρκτού σοσιαλισμού», παλιοί και νέοι κρατούντες (συνήθως οι ίδιοι, στα μεσαία ιδίως διευθυντικά κλιμάκια) μόλις είχαν βάλει μπροστά το δικό τους «διαρθρωτικό» πείραμα, κατά διαταγήν και με τις ευλογίες του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε., που λεγόταν ακόμη ΕΟΚ. Η δε συγχορδία των «έγκυρων» διεθνών ΜΜΕ, έπαιζε και τότε τον ίδιο σκοπό: οι εν λόγω κοινωνίες, μας εξηγούσαν, «είχαν μάθει να ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους», φορτωμένες χρέη κι αντιπαραγωγικές δημόσιες δαπάνες. Επρεπε να μπει μια τάξη, ώστε οι μεν οικονομίες να ορθοποδήσουν, η δε πολιτική δημοκρατία να συνδυαστεί με την εύρυθμη λειτουργία των κανόνων της αγοράς.
Η συνέχεια είναι γνωστή: καθολική απαξίωση της μισθωτής εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (είτε στους εξ Εσπερίας «επενδυτές» είτε στους ντόπιους ιθύνοντες που, παρότι άμεσα υπεύθυνοι για την «οικονομική κατάρρευση», βγήκαν τελικά πλουσιότεροι από την «κρίση»), μετανάστευση του πιο δυναμικού -ή του πιο απελπισμένου- τμήματος αυτών των κοινωνιών στους δυτικούς «παραδείσους». Στις καθημερινές συζητήσεις των απλών ανθρώπων, τα χρόνια του «υπαρκτού» -παρόλη την γκριζάδα τους και την έλλειψη ελευθεριών- φαντάζουν έκτοτε σαν ένας χαμένος παράδεισος.
Η ελληνική κοινωνία και οικονομία «κέρδισαν» ουκ ολίγα από αυτή την καταστροφή. «Αντιπαραγωγικοί» κλάδοι, που οι οικονομολόγοι τους είχαν ξεγράψει από καιρό, επιβίωσαν επί δυο δεκαετίες χάρη στα νέα πάμφθηνα εργατικά χέρια. Πιτσιρικάδες οικοδόμοι πήραν προαγωγή σε εργολάβους, διαχειριζόμενοι ένα εργατικό δυναμικό που δεν ήταν -ακόμη- σε θέση να κινηθεί αυτοτελώς στην αγορά εργασίας. Παιδιά κι ηλικιωμένοι ανατέθηκαν σε μετανάστριες με «υποφερτό» (για τους λιγότερο προνομιούχους) κόστος. Εθνωνύμια μετατράπηκαν -στην καλύτερη των περιπτώσεων- σε επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ τα εθνικά μας κόμπλεξ ικανοποιήθηκαν -κι αυτά- με τη χαριτωμένα ρατσιστική επαγγελία «προσεχώς Βουλγάρες». Φυσικά, δεν κέρδισαν όλοι το ίδιο από το εισαγόμενο μάνα εξ Ανατολής. Σε γενικές όμως γραμμές η μετανάστευση επέτρεψε στον ελληνικό καπιταλισμό να κερδοφορήσει ασύστολα, συμπιέζοντας το εγχώριο εργατικό κόστος σε «ανεκτά» επίπεδα: ο κακοπληρωμένος έλληνας μισθωτός είχε, για τα δύσκολα, «τον Αλβανό του».
Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται σήμερα, με τους έλληνες μισθωτούς (και πολλούς μικροαστούς) στον πάγκο του χασάπη. Το επερχόμενο ξεθεμέλιωμα κάθε κοινωνικής προστασίας θα τροφοδοτήσει, άραγε, με «ελληνίδες» τα παρεμφερή ρατσιστικά αστειάκια της Δύσης; Δεδομένης της «ελληνικής ιδιαιτερότητας», σχεδόν βέβαιη μπορεί να θεωρηθεί μια άλλη εξέλιξη: η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης -στη Γερμανία και αλλού- με αντισταθμιστική παροχή τη συμμετοχή των εκεί «μη προνομιούχων» στη λεηλασία του ελληνικού «νότου». Στριμωγμένος από τα αφεντικά του στην εκεί «μάχη του ευρώ», ο γερμανός εργάτης θα μπορεί επιτέλους ν’ αγοράσει κι αυτός, μισοτιμής, το εξοχικό των ονείρων του σε κάποιο ελληνικό νησί. Οπως ακριβώς ο έλληνας ομόλογός του το είχε χτίσει, δυο δεκαετίες νωρίτερα, χάρη στον πολωνό ή τον αλβανό καθηγητή που «η μοίρα» μετέτρεψε σε οικοδόμο...''
-
είχαν μάθει να ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους
Οι χώρες του ανατολικού μπλοκ ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους; Πώς γένεν αυτό;
Μιλάμε για τα ίδια άτομα που τρώγαν απ' το συσσίτιο και στήνονταν στην ουρά για σκατόχαρτο; Μιλάμε για τις ίδιες χώρες που έριχνες πουτάνες ΑΑ με ένα μπουκάλι ουίσκι; ( ).Ο άρθρος ξεκινά ελαφρώς λάθος, λέει κάποια σωστά αλλά καταλήγει λάθος. Η 'αρβανιτιά' που πλάκωσε στου Δημουλά τον πύργο που λέει και το τραγούδι μάλλον κακό μας έκανε αφού η ελληνική νεολαία παραμέρισε τις χειρωνακτικές δουλειές που πολύ ευχαρίστως ανέλαβαν οι γείτονες και κάποιοι από αυτούς είναι σήμερα τα αφεντικά.
Αν οι επιδοτήσεις είχαν αξιοποιηθεί το ίδιο με τα φτηνά αγροτικά χέρια τότε σίγουρα θα μιλάγαμε για κέρδος και όφελος. Απλά οι άνθρωποι αυτοί μεγένθυναν την ψευδαίσθηση μεγαλείου που είχαμε για την περασμένη 20ετία.Οπως ακριβώς ο έλληνας ομόλογός του το είχε χτίσει, δυο δεκαετίες νωρίτερα, χάρη στον πολωνό ή τον αλβανό καθηγητή που «η μοίρα» μετέτρεψε σε οικοδόμο...''
Αυτό ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει...
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
- Σε ενημερώνω πως οι αριστεροί δεν έχουν καθόλου καλή σχέση με την φτώχεια, δεν την γουστάρουν με τίποτα. Και ο απώτερος σκοπός τους είναι να έχουν όλοι δεξιά τσέπη.
Πάντα ήμουν περίεργος να μαθω αν και πως είναι εφικτό να αποκτήσουν όλοι δεξιές τσέπες (με τη μορφή αγαθών φυσικά, δεν ήταν το ρευστό ο σκοπός της 'αριστερής' πολιτικής) χωρίς να ρουφάνε το αίμα κάποιου καημένου. Γίνεται να υπάρξει πλούτος δλδ για τους πολλούς χωρίς καθόλου εκμετάλλευση των λίγων;
Τι λένε οι οικονομικές θεωρίες γι αυτό;Ο καπιταλισμός έχει βρει το κόλπο: αν αυτόν τον κατακαημένο που του ρουφάς το αίμα δεν τον βλέπεις (γιατί ζει στην νικαράγουα πχ), δεν υφίσταται. Απλό.
Δεν χρειάζεται οικονομική θεωρία γι' αυτό... ένα κομπιουτεράκι χειρός:
Το παγκόσμιο ΑΕΠ βάση του ΔΝΤ για το 2009 ήταν περίπου 60 τρισ. δολάρια (από εδώ). Ο πληθυσμός της γης ήταν κάπου στα 6,5 δισ. ανθρώπους, άρα η διαίρεση μας δίνει ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάπου στα 9.230 δολάρια. Αν θεωρήσουμε ότι μία αξιοπρεπώς 'δεξιά' τσέπη πρέπει να έχει 50Κ ντάλαρς / έτος, τότε όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει να 6πλασιαστεί το παγκόσμιο ΑΕΠ overnight και φυσικά να φροντίσουμε ότι κανένας δεν θα έχει παραπάνω.
Άρα, μέχρι να συμβεί το παραπάνω, το 1δισ. ανθρώπων θα ζει καλά, επειδή τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ζούνε από άσχημα μέχρι πάρα πολύ άσχημα...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Δεν χρειάζεται οικονομική θεωρία γι' αυτό... ένα κομπιουτεράκι χειρός:
Το παγκόσμιο ΑΕΠ βάση του ΔΝΤ για το 2009 ήταν περίπου 60 τρισ. δολάρια (από εδώ). Ο πληθυσμός της γης ήταν κάπου στα 6,5 δισ. ανθρώπους, άρα η διαίρεση μας δίνει ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάπου στα 9.230 δολάρια. Αν θεωρήσουμε ότι μία αξιοπρεπώς 'δεξιά' τσέπη πρέπει να έχει 50Κ ντάλαρς / έτος, τότε όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει να 6πλασιαστεί το παγκόσμιο ΑΕΠ overnight και φυσικά να φροντίσουμε ότι κανένας δεν θα έχει παραπάνω.
Άρα, μέχρι να συμβεί το παραπάνω, το 1δισ. ανθρώπων θα ζει καλά, επειδή τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ζούνε από άσχημα μέχρι πάρα πολύ άσχημα...
Στηρίζεσαι όμως στη λογική πόσα χρειάζεσαι στον δυτικό κόσμο όπως είναι στημένος ο δυτικός κόσμος, το κομπιουτεράκι σου σίγουρα δεν αφαιρεί την υπεραξία που πληρώνεις στον δυτικό κόσμο στο οτιδήποτε καταναλώνεις. Στο παγκόσμιο αεπ που προανέφερες υπάρχει μεγάλο ποσοστό σαπουνόφουσκας φαντάζομαι -όσο μπορώ χωρίς να είμαι οικονομολόγος-.
-
Νομιζω οτι συμφωνα με τον Μαρξ Υπεραξια παραγει μονο ο χειρωναξ
Αρα ολοι οι χαρτογιακαδες μονο καταναλωνουν υπεραξια..... ενα απο τα θεματα που δειχνει οτι και ο Μαρξ ειχε για δειγματα εκμεταλευσης την τοτε κοινωνια ... του βιομηχανικου εργατη..Ενω τωρα που η Κινα εκμεταλευεται τον κινεζο δινοντας του 2 ευρω μεροκαματο το συστημα ειναι ενταξει με την εκμεταλλευση αφου την κανει ο ιδιος στον εαυτο του...
-
Λαθος νομιζες
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Λαθος νομιζεςε.. ξε'ς τώρα.... τι πάει να πει λάθος, και απόλυτες αλήθειες, κλίκες και τέτοια
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Λαθος νομιζεςΟ χρήστης greo έγραψε:
Λαθος νομιζεςε.. ξε'ς τώρα.... τι πάει να πει λάθος, και απόλυτες αλήθειες, κλίκες και τέτοια
Ευκολο να το λες........ και να ειρωνενευεσαι.....
-
ε βέβαια και είναι εύκολο (εεπ να σου θυμίσω ότι αυτά ήταν τα δικά σου λόγια όταν -yet again- είχες επιλέξει να σχολιάσεις απόψεις που απλώς δεν έχεις κάτσει να διαβάσεις)
Αν θες να το κάνεις δυσκολότερο, μπορείς όποτε θες να επιλέξεις να διαβάσεις αυτά που εδώ θες να σχολιάσεις με και και ό,τι βάζεις τέσπα.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
ε βέβαια και είναι εύκολο (εεπ να σου θυμίσω ότι αυτά ήταν τα δικά σου λόγια όταν -yet again- είχες επιλέξει να σχολιάσεις απόψεις που απλώς δεν έχεις κάτσει να διαβάσεις)Αν θες να το κάνεις δυσκολότερο, μπορείς όποτε θες να επιλέξεις να διαβάσεις αυτά που εδώ θες να σχολιάσεις με και και ό,τι βάζεις τέσπα.
Τις απολυτες αληθειες ...... καποιοι ινστρουχτορες του 70 μας τα ελεγαν αλλοιως... τελος παντων δεν υπαρχει λογος να χαλιομαστε για την υπεραξια..... πλεον απλως εχουν χαθει οι εννοιες και τι εννοουσαν καποιοι οταν τις ελεγαν τις εποχες που τις ελεγαν....
Αν νομιζεις εσυ οτι οι δημοσιοι η ιδιωτικοι υπαλληλοι (χαρτογιακαδες) παραγουν υπεραξια με την μαρξιστικη λογικη Ο.Κ. no problem....Time will tell.....
-
Δεν υπαρχει θεμα 'απολυτης αληθειας' και διαφορα αλλα τσιτατα που λες στο καφενειο και περνάς για διαβασμενος. Υπαρχει συγκεκριμενη θεωρία με συγκεκριμενα βιβλια που απανταν στις αποριες σου. Κανε ενα κοπο και πληροφορησου και μετα ελα να ξαναμιλησουμε. Αν δε θες μπορεις να παραμεινεις ο εξυπνος του καφενε
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#7]