-
** 3) από που προέρχονται αυτές οι δυνάμεις**
Αν είμαστε μέσα σε ένα λεωφορείο και αυτό ξεκινήσει, εμείς θα πάμε προς τα πίσω. Μετά αν κατά την διαδρομή το λεωφορείο φρενάρει εμείς θα πάμε προς τα εμπρός. Συμπέρασμα. Τα σώματα τους αρέσει να βρίσκονται στην αρχική τους κατάσταση, και αντιδρούν όταν η κατάσταση που βρίσκονται αλλάξει. Η γνωστή αδράνεια.
Όσο πιο γρήγορη είναι αυτή η αλλαγή, τόσο πιο βίαιη είναι και η αντίδραση των σωμάτων.
Στον σεισμό η επιτάχυνση που τελικά φθάνει κάτω από τις βάσεις είναι αντίστοιχη της ενέργειας που εφαρμόζει στην κατασκευή. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες παράμετρες αιτίες που πολλαπλασιάζουν αυτήν την ενέργεια πάνω στο σώμα της κατασκευής και θα τις δούμε πάρα κάτω.4) ποιες άλλες δυνάμεις διεγείρουν
Η ενέργεια του σεισμού όπως είπαμε διεγείρει τις δυνάμεις της αδράνειας, ωστόσο διεγείρει και τις δυνάμεις της βαρύτητας, και υπό ορισμένες συνθήκες και πολλές άλλες δυνάμεις.
Ας εξετάσουμε μία μία τις δυνάμεις που διεγείρονται, ή πολλαπλασιάζονται με αφορμή τον σεισμό.
Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε έναν σκελετό οικοδομής ο οποίος κατά την διάρκεια του σεισμού να μετατοπίζει όλες του τις πλάκες με το ίδιο πλάτος ταλάντωσης που μετατοπίζεται ο πρώτος όροφος, χωρίς διαφορά φάσης, διατηρώντας την ίδια μορφή που έχει πριν τον σεισμό και κατά την διέγερση του σεισμού. Κατ αυτόν τον τρόπο δεν θα είχαμε καμία παραμόρφωση του σκελετού στους κόμβους, ούτε στους κορμούς των φερόντων στοιχείων, οπότε ουδεμία παραμόρφωση = καμία αστοχία.
Δεν συμβαίνει όμως αυτό για τους πάρα κάτω λόγους.
α) Γιατί η επιτάχυνση του σεισμού πολλαπλασιάζετε στους πάνω ορόφους.
Η μετατόπιση του εδάφους διεγείρει καταρχήν τις βάσεις, και οι βάσεις τις κολόνες του ισογείου, αυτές με την σειρά τους τους πάνω ορόφους. Λόγο όμως της ελαστικότητας που έχουν οι κολόνες διαφοροποιείτε κατά όροφο τόσο η επιτάχυνση μετατόπισης, όσο και το πλάτος ταλάντωσης του κάθε ορόφου.
Αυτή η άναρχη μετατόπιση δημιουργεί διαφορά φάσης στις πλάκες του κάθε ορόφου, καταπονώντας υπέρμετρα τον κορμό της κάθε μία κολόνας.
Είναι σαν να έχουμε δύο συγκρουόμενα αυτοκίνητα σε μετωπική σύγκρουση. Το ένα αυτοκίνητο είναι η επιτάχυνση της κάτω πλάκας και το άλλο αυτοκίνητο είναι η επαναφορά με διαφορετική κατεύθυνση της πάνω πλάκας. Αυτές οι πλάκες δεν συγκρούονται αλλά λυγίζουν μέχρι να σπάσουν τον κορμό της κολόνας η οποία μεσολαβεί μεταξύ των.
Βασικά η διαφορά φάσης των διαφόρων καθ ύψος πλακών μεγαλώνει την καμπυλότητας του κορμού των κολονών.β) Η πλήρωση της τοιχοποιίας ενός σκελετού οικοδομής σταματά πολύ την ελαστικότητα των ορόφων.
Αν όμως ένας όροφος δεν έχει τοιχοποιία και οι άλλοι όροφοι έχουν, π.χ οι πιλοτές, τότε όλα τα φορτία συγκεντρώνονται σε αυτόν τον όροφο λόγο του ότι αυτός έχει ελαστικότητα ενώ οι άλλοι όροφοι δεν έχουν και αφού λυγίσουν σπάνε της κολόνες.
Αυτό ονομάζεται μηχανισμός ορόφου ή αλλιώς μαλακός όροφος.γ)Συντονισμός.
Βασικά σε έναν σεισμό το έδαφος είναι ο διεγέρτης και το κτίριο είναι ο ταλαντωτής.
Όταν η ταλάντωση είναι εξαναγκασμένη, η συχνότητα της είναι η συχνότητα του διεγέρτη.
Όταν η συχνότητα του διεγέρτη ταυτίζεται με την ιδιοσυχνότητα του ταλαντωτή έχουμε συντονισμό.
Κατά το συντονισμό το σύστημα έχει το μέγιστο δυνατό πλάτος και τη μέγιστη δυνατή ενέργεια.
Αν δεν υπάρχουν αποσβεστικές δυνάμεις, τότε το πλάτος της ταλάντωσης γίνεται θεωρητικά άπειρο.
Έτσι, η ταλάντωση μπορεί να γίνει τόσο έντονη, ώστε να καταστραφεί ο ταλαντωτής. Αν η προσφορά ενέργειας είναι μεγαλύτερη, τότε υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του ταλαντωτή.δ) Δυνάμεις βαρύτητας.
Το πως η ταλάντωση διεγείρει τις δυνάμεις της βαρύτητας θα το εξετάσουμε πάρα κάτω μαζί με την 5) ενότητα 5) τον δρόμο που ακολουθούν οι δυνάμεις του σεισμού πάνω στο σώμα της κατασκευής
Συνεχίζετε.. -
5) τον δρόμο που ακολουθούν οι δυνάμεις του σεισμού πάνω στο σώμα της κατασκευής
Ένας σκελετός μιας οικοδομής αποτελείτε από τα υποστυλώματα ( κάθετα στοιχεία ) και τις δοκούς και πλάκες ( οριζόντια στοιχεία ) Οι δοκοί τα υποστυλώματα και οι πλάκες ενώνονται στους κόμβους. Όταν ο σκελετός είναι σε κατάσταση ηρεμίας, όλες οι φορτίσεις είναι κατακόρυφες.Όταν γίνεται σεισμός δημιουργούνται πρόσθετες οριζόντιες φορτίσεις στον σκελετό. Οι κατακόρυφες στατικές φορτίσεις ισορροπούν με την αντίδραση του εδάφους.
Όταν όμως ενεργούν πλάγιες και κατακόρυφες μετατοπίσεις επί του σκελετού της κατασκευής από τον σεισμό, τότε έχουμε την αλλαγή του δρόμου που ακολουθούν οι δυνάμεις του σεισμού πάνω στο σώμα της κατασκευής. Δηλαδή οι δυνάμεις δεν είναι πια μόνο κάθετες, αλλά αποτελούνται από μία πληθώρα συνισταμένων οριζόντιων και κάθετων δυνάμεων.
Οι συνισταμένες των οριζόντιων σεισμικών φορτίσεων και κατακόρυφων στατικών φορτίσεων καταπονούν τους κόμβους, διότι με τις ροπές που δημιουργούν στους κόμβους αλλάζουν τις μοίρες των, δημιουργώντας πότε ανοικτές και πότε κλειστές γωνίες.
Ακόμα αυτές οι ροπές λυγίζουν τον κορμό της κολόνας και της δοκού που αποτελούν τον κόμβο.
Αν σπάσει πρώτα ο κορμός της κολόνας με λοξή αστοχία θα έχουμε κατάρρευση της δομής. Αν σπάσει πρώτα ο κορμός της δοκού θα έχουμε εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας.
Οι μηχανικοί φροντίζουν σήμερα η αστοχία να συμβαίνει στα δύο άκρα της δοκού, και όχι στην κολόνα, σχεδιάζοντας πιο αδύναμη την δοκό από την κολόνα.
Δες και αυτό το βίντεο στο οποίο βίντεο εξηγώ τον δρόμο που ακολουθούν οι δυνάμεις του σεισμού πάνω στο σώμα της κατασκευής. https://www.youtube.com/watch?v=CVZSqNsMuV0
και για προχωρημένους αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=cUJkObz3nBQ6) Άλλοι συντελεστές που καθορίζουν την σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών
Oι συντελεστές που καθορίζουν την σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών είναι πολυάριθμοι, και εν μέρη πιθανοτικού χαρακτήρα. ( Άγνωστη η διεύθυνση του σεισμού, άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο των συχνοτήτων της σεισμικής διέγερσης, άγνωστη η διάρκειά της. ) Ακόμα η μέγιστες πιθανές επιταχύνσεις που δίδουν οι σεισμολόγοι, έχουν πιθανότητα υπέρβασης, μεγαλύτερης του σχεδιαζόμενου 10%Ο συσχετισμός των ποσοτήτων (αν μπορούμε να το δούμε έτσι) 'αδρανειακές εντάσεις - δυνάμεις απόσβεσης - ελαστικές δυνάμεις - δυναμικά χαρακτηριστικά κατασκευής - αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής - επιβαλλομενη κίνηση εδάφους' είναι μη γραμμικής κατεύθυνσης , και ανεξερεύνητες στην δυναμική των κατασκευών, με μη προφανές περιεχόμενο.
Αυτός είναι ο πιο σύγχρονος αντισεισμικός σχεδιασμός, και αυτά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα.Εγώ με την ευρεσιτεχνία που έκανα σε όλα τα πάρα πάνω προβλήματα και σε όλους τους αστάθμιστους παράγοντες που ανέφερα έχω την λύση.
7) Λύση
Η λύση των πάρα πάνω προβλημάτων καθώς και ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα του ΕΑΚ που λύνει η ευρεσιτεχνία είναι σε αυτό το link http://www.makeleio.gr/?p=342329Αν έχετε ερωτήσεις, ευχαρίστως να σας απαντήσω.
-
Απάντηση του ΟΑΣΠ για της ευρεσιτεχνίες γενικά.
http://www.oasp.gr/userfiles/15_ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ_Σελ (1-22).pdf
Η δεύτερη ευρεσιτεχνία είναι η δική μου.
Η αίτηση αυτή είναι πολύ παλιά. Δείχνει όμως πόσο αρμόδιοι - αναρμόδιοι είναι να εξετάσουν προτάσεις.
Συμπέρασμα.
Αναμασάμε τις συνταγές του εξωτερικού.
Πως θα γίνει ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο, αν μαγειρεύουμε πάντα με συνταγές ξενόφερτες?
Εμείς σαν Ελλάδα δεν θα κάνουμε τίποτα για την αντισεισμική τεχνολογία των κατασκευών την στιγμή που είμαστε η τρίτη σεισμογενής χώρα στον κόσμο? Τι χρειαζόμαστε τότε τον ΟΑΣΠ τον ΙΤΣΑΚ και το ΕΤΑΜ τι προσφέρουν?
Αν αυτοί στον ΟΑΣΠ είναι αναρμόδιοι, τους δηλώνω ότι εγώ είμαι αρμόδιος και έτοιμος να τινάξω στον αέρα όλον τον Ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό.
Ας με ακούσουν επιτέλους!Υπάρχουν οι γέφυρες της προβολοδόμησης εκ των οποίων μία από αυτές είναι η γέφυρα του Ρίου
Η μέθοδος αυτή δουλεύει σαν πρόβολος.
Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιώ και εγώ για τις κατοικίες.
Μόνο που εγώ την χρησιμοποιώ επί του κατακόρυφου άξονα των οικοδομών, ενώ στις γέφυρες επί του οριζοντίου άξονα.
Δηλαδή τι θέλουν να πουν... ότι αυτή η μέθοδος μπορεί και στηρίζει προβόλους γεφυρών εκατοντάδων μέτρων κυριολεκτικά στον αέρα και δεν μπορεί να είναι χρήσιμη ώστε να ελέγξει την ταλάντωση των πολυκατοικιών σε έναν σεισμό?
Πλάκα κάνουμε τώρα.
-
Φίλοι μου σκέπτομαι να στείλω ένα paper σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.
Επέλεξα αυτό. http://www.scirp.org/journal/ojce/
Θέλω να μου πείτε αν ξέρετε αν είναι καλό. -
Φίλοι μου τους έστειλα το paper και μου απάντησαν λίγο περίεργα, γιατί μου είπαν να βρω εγώ τους κριτές?
Δες τι μου απάντησαν.
Αν ξέρετε από paper σας παρακαλώ να μου πείτε αν αυτό που μου απάντησαν είναι καλό ή κακό.Thank you for your successful paper submission to Open Journal of Civil Engineering (OJCE).
Please be advised that without prior consent from OJCE, this paper should not be submitted elsewhere for publication within three months of its submission to OJCEFurthermore, you are encouraged to recommend 4 reviewers with acknowledged expertise in the related research field(s). Please send us a cover letter, including the basic information of the proposed reviewers (name, affiliation, E-mail) and the main reason(s) you recommend them. It will be great if you could also give a web page for each reviewer in the cover letter.
Nomination of potential referees can be made via our paper submission system. You should hear from us within 30 days.
Best regards,
Editorial Assistant of OJCE
Scientific Research Publishing
Email: ojce@scirp.org
http://www.scirp.org/journal/ojce -
Σου δινουν την ευκαιρια να προτεινεις εσυ 4 κριτες που νομιζεις πως ειναι οι 'σωστοι' για το θεμα σου, αυτο ειναι ολο (θεωρητικα αυτη ειναι απαντηση κοινη για ολους).
-
Ο χρήστης Salvation81 έγραψε:
Σου δινουν την ευκαιρια να προτεινεις εσυ 4 κριτες που νομιζεις πως ειναι οι 'σωστοι' για το θεμα σου, αυτο ειναι ολο (θεωρητικα αυτη ειναι απαντηση κοινη για ολους).Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου..
-
Φίλοι μου έχω ( Δύο παγκόσμιες πατέντες για τον σεισμό.)
https://patentscope.wipo.int/search/en/ ... 2009101454
https://patentscope.wipo.int/search/en/ ... 2010097642
http://metalkat.gr/images/M_images/liberis_web.pdf -
Επιστημονικό περιοδικό paper.
Αν σε ένα πολύ καλό ξένο επιστημονικό περιοδικό με κριτές για πολιτικούς μηχανικούς γίνεις συγγραφέας και στείλεις ένα paper.
Αν αυτό το paper τελικά περάσει από τους κριτές και δημοσιευθεί, αυτό είναι μία απόδειξη ότι αυτά που γράφεις είναι σωστά? -
Ότι έχουν βάση. Τώρα το σωστό και λάθος είναι πάντα προς απόδειξη.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ότι έχουν βάση. Τώρα το σωστό και λάθος είναι πάντα προς απόδειξη.Απόδειξη με πειράματα? Γιατί αυτά τα πειράματα που έκανα με λίγη θεωρεία και λίγες μετρήσεις τους έστειλα.
-
Ναι. Το θέμα είναι να υπάρχει επαναληψιμοτητα. Να επιβεβαιωθούν δηλαδή τα αποτελέσματα και από πειράματα που θα κάνουν άλλοι.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ναι. Το θέμα είναι να υπάρχει επαναληψιμοτητα. Να επιβεβαιωθούν δηλαδή τα αποτελέσματα και από πειράματα που θα κάνουν άλλοι.Σε ευχαριστώ πολύ φίλε REALZEUS
-
Ο χρήστης seismic έγραψε:
Επιστημονικό περιοδικό paper.Αν σε ένα πολύ καλό ξένο επιστημονικό περιοδικό με κριτές για πολιτικούς μηχανικούς γίνεις συγγραφέας και στείλεις ένα paper.
Αν αυτό το paper τελικά περάσει από τους κριτές και δημοσιευθεί, αυτό είναι μία απόδειξη ότι αυτά που γράφεις είναι σωστά?Απο ότι έχει δείξει η ιστορία όχι,πολλά τα παραδείγματα που μετά απο ανεξάρτητες ερευνες ήταν λάθος τα αποτελέσματα.
-
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Αν σε ένα πολύ καλό ξένο επιστημονικό περιοδικό με κριτές για πολιτικούς μηχανικούς γίνεις συγγραφέας και στείλεις ένα paper.
Αν αυτό το paper τελικά περάσει από τους κριτές και δημοσιευθεί, αυτό είναι μία απόδειξη ότι αυτά που γράφεις είναι σωστά?Απο ότι έχει δείξει η ιστορία όχι,πολλά τα παραδείγματα που μετά απο ανεξάρτητες ερευνες ήταν λάθος τα αποτελέσματα.
Δηλαδή οι ανεξάρτητες έρευνες που έκανα εγώ τι είναι? Πειράματα θεωρεία ..επαναληψιμότητα τα πάντα έκανα!
Τώρα κάνω και ένα paper για να με κρίνουν. Τι άλλο θέλουν? -
Ο χρήστης seismic έγραψε:
Δηλαδή οι ανεξάρτητες έρευνες που έκανα εγώ τι είναι? Πειράματα θεωρεία ..επαναληψιμότητα τα πάντα έκανα!
Τώρα κάνω και ένα paper για να με κρίνουν. Τι άλλο θέλουν?Πως μπορεί να είναι ανεξάρτητη η έρευνα σου πάνω σε κάτι δικό σου;
-
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Τώρα κάνω και ένα paper για να με κρίνουν. Τι άλλο θέλουν?Πως μπορεί να είναι ανεξάρτητη η έρευνα σου πάνω σε κάτι δικό σου;
Ανεξάρτητη μπορεί να είναι διότι από την κατασκευή μέχρι και το πείραμα έχω σε βίντεο όλη την δουλειά.
Έχω την επιτάχυνση που είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την μεγαλύτερη επιτάχυνση που έπληξε ποτέ την Γη.
Έχω την διαστασιολόγηση και τον οπλισμό και την αναλογία στα υλικά που χρησιμοποίησα.
Αλλά το κυριότερο έχω το ίδιο μοντέλο σε διπλό πείραμα δίπλα δίπλα.
Δηλαδή 10 g επιτάχυνση με την πατέντα και δεν έπαθε τίποτα, οπότε δεν ξέρουμε πότε αστοχεί.
Και με τον ίδιο ακριβώς οπλισμό ( αφού είναι το ίδιο μοντέλο ) αλλά χωρίς τους κοχλίες πάνω κάτω αστόχησε.
Πλήρης .επαναληψιμότητα.
Δίπλα δίπλα https://www.youtube.com/watch?v=zhkUlxC6IK4
Με την πατέντα https://www.youtube.com/watch?v=RoM5pEy7n9Q δεν έπαθε ένα κρακ οπότε δεν ξέρουμε μέχρι πόσο αντέχει.
Χωρίς την πατέντα όπως χτίζετε σήμερα, πάπαλα.. https://www.youtube.com/watch?v=l-X4tF9C7SE Χωρίς την πατέντα το ίδιο μοντέλο.
Η κατασκευή του οπλισμού εδώ. https://www.youtube.com/watch?v=9_-OjhQdhsQ.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ του σκυροδέματος και η μέτρηση της επιτάχυνσης και η θεωρεία με κριτές εδώ
http://metalkat.gr/images/M_images/liberis_web.pdf
Και σε λίγο και σε ξένο επιστημονικό περιοδικό με κριτές.
Τι άλλο θέλετε? -
Nα καταλάβεις τι σημαίνει ανεξάρτητη.Δεν έχεις ακούσει για την γυναίκα του Καίσαρα;
-
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Nα καταλάβεις τι σημαίνει ανεξάρτητη.Δεν έχεις ακούσει για την γυναίκα του Καίσαρα;Ναι έχω ακούσει. Άκου λιπών το παραμύθι. Ο σημερινός διευθυντής της σεισμικής βάσης στο Μετσόβιο αρνήθηκε τρις φορές να μου κάνει το πείραμα. Άρε τα λαμόγια.
Που να το κάνω το πείραμα φίλε μου για πες μου? Όταν ο πρώην διευθυντής του ζήτησε να κάνει το πείραμα μόνο που δεν τον έδειραν. Θα τα πηδήξω τα λαμόγια. Δεν με σταματάει τίποτα. Αν ανοίξω το στόμα μου θα τους κλείσω φυλακή. -
Ελπίζω να έχεις αποδείξεις για αυτά που τους προσάπτεις γιατι οι χαρακτηρισμοί σου είναι ποινικά κολάσιμοι.
Άλλωστε τόσο ινστιτούτα υπάρχουν στο εξωτερικο,το έψαξες;
Ο seismic και το αντισεισμικό