-
380.000 στρέμματα εθνικών γαιών διατίθενται άμεσα με συμβολικό ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα το χρόνο σε επίδοξους καλλιεργητές. Σύντομα θα γίνουν 600.000, και μέχρι του χρόνου 2.000.000.
Ωραία όλα αυτά, τα θέματα είναι αλλού.
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 1.800 αιτήσεις πανηγυρίζει το υπουργείο. Με 100 στρέμματα όριο ο καθένας μας κάνουν 180.000 στρέμματα ΜΟΝΟ. Ποιός θα απορροφήσει τις επιπλέον επιφάνειες? Και στο φινάλε μόνο τόσο λίγο ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και μέσα στην κρίση? -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
380.000 στρέμματα εθνικών γαιών διατίθενται άμεσα με συμβολικό ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα το χρόνο σε επίδοξους καλλιεργητές. Σύντομα θα γίνουν 600.000, και μέχρι του χρόνου 2.000.000.
Ωραία όλα αυτά, τα θέματα είναι αλλού.
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 1.800 αιτήσεις πανηγυρίζει το υπουργείο. Με 100 στρέμματα όριο ο καθένας μας κάνουν 180.000 στρέμματα ΜΟΝΟ. Ποιός θα απορροφήσει τις επιπλέον επιφάνειες? Και στο φινάλε μόνο τόσο λίγο ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και μέσα στην κρίση?Μόνο που υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για όλα αυτά φίλε dstou. Εγώ π.χ. που μένω στο νομό Αττικής, δε μπορώ να νοικιάσω κάμποσα στρέμματα και να μετακομίσω 'εκεί', δε μου το δίνει το δικαίωμα αυτό
-
Είπαν ότι έχουν γίνει αιτήσεις και από νομό Αττικής. Τα υπό διανομή γαιοτεμάχια είναι σε ορισμένες ζώνες της Μακεδονίας. Πως γίνεται αυτό? Μήπως πρόκειται για ντόπιους που έχουν καταγωγή από εκεί, αλλά κατοικούν Αθήνα?
Ένιγουέι, το ενδιαφέρον το βλέπω χλωμότατο, και αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση. -
Επειδή το κοίταξα και έφαγα πόρτα, γι'αυτό στο λέω. Μακεδονία, Θράκη και άλλη μία περιοχή. Πάντως έχεις δίκιο στο ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ακόμα αρκετοί δεν έχουν νιώσει το αγγούρι μάλλον και περιμένουν το μάνα εξ'ουρανού. Ή φοβούνται τη δουλειά ή τη γραφειοκρατία, κ.α.
Χώρα που έπρεπε να ζει από τη γη (γεωργία, κτηνοτροφία) και τη θάλασσα (αλιεία, ναυτιλία, τουρισμός/νησιά), είναι στον πάτο του βόθρου Χώρια τον ορυκτό πλούτο (χρυσός και άλλα μεταλλεύματα) που είναι υπαρκτά.
-
Δηλαδή, περιμένατε οι υπάλληλοι, να τρέξουν να γίνουν αγρότες;
Αναρωτιέμαι, αν όσοι απορείτε, έχετε δουλέψει ποτέ σε τέτοιες δουλειές...
Θα ξέρατε ίσως πως είναι δύσκολες, κουραστικές και με αμφίβολο εισόδημα.
Γιατί να θέλει κάποιος μια τέτοια δουλειά; Μόνο ο πολύ απελπισμένος θα πάει (και δύστυχως θα φάει τα μούτρα του... ).Το βάρεσα με το Defy μου.
-
Και εγω απορω ποσο ευκολα κατηγορουμε τους 'αλλους' που δεν πανε να καλλιεργησουν εκτασεις και να γινουν αγροτες απ τη στιγμη που δεν γνωριζεις το αντικειμενο και τι χρειαζεται για να πετυχεις...
Ειναι σαν να ξυπνησεις μια μερα και να πεις 'απο σημερα θα γινω γιατρος'! χαχα
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Και εγω απορω ποσο ευκολα κατηγορουμε τους 'αλλους' που δεν πανε να καλλιεργησουν εκτασεις και να γινουν αγροτες απ τη στιγμη που δεν γνωριζεις το αντικειμενο και τι χρειαζεται για να πετυχεις...Ειναι σαν να ξυπνησεις μια μερα και να πεις 'απο σημερα θα γινω γιατρος'! χαχα
αυτό είναι ευκολότερο...
πας σε μία χώρα λίγο πιο βόρεια κ σε 6 χρόνια είσαι έτοιμος με το χαρτί στο χέρι -
Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Εγώ προέρχομαι από 100% αγροτική οικογένεια και γι αυτό απορώ. Με μέσο κατά κεφαλήν κλήρο κάτω από 40 στρέμματα, η αχίλλειοςπτέρνα της ελληνικής γεωργίας, τα 100 είναι το αντίστοιχο του να σου χαρίζουν γάιδαρο και εσύ να τον κοιτάς στα πέταλα.
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πρώην αγρότες, κατιόντες αγροτικών οικογενειών, νυν αγρότες που θέλουν να επεκτείνουν τις δουλειές τους, άνεργοι, άφραγκοι, απολυθέντες, απελπισμένοι, επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν κάτι στον τομέα αυτό, (δέχονται και αιτήσεις από μη φυσικά πρόσωπα).
Οι δυνητικοί υποψήφιοι είναι τεράστιο νούμερο, ενώ το 1.800 είναι αστείο νούμερο από κάθε άποψη, ελπίζω να ανατραπεί το κλίμα. Δεν θα πλουτίσεις, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, ούτε της πολιτείας ούτε των αιτούντων. -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Γιατί να θέλει κάποιος μια τέτοια δουλειά; Μόνο ο πολύ απελπισμένος θα πάει (και δύστυχως θα φάει τα μούτρα του... ).Το βάρεσα με το Defy μου.
Άλλο τρέχω και άλλο εκδηλώνω ενδιαφέρον. Μια ευκαιρία είναι και αυτή, από το να ανοίξεις ψιλικατζίδικο με τα λεφτά της επιδότησης του ΟΑΕΔ, μπορεί να τρέξεις λίγο παραπάνω, να γεμίσεις τα παπούτσια σου χώμα και να κάνεις κάτι καινούριο (για σένα) και δημιουργικό. Δε βλέπεις τι γίνετε με τα σαλιγκάρια και τα μανιτάρια; Εκτός αν δεν ασχολείσαι..
Αλήθεια, πες μου μια δουλειά που δεν είναι δύσκολη, κουραστική και με αμφίβολο εισόδημα; Για να ασχοληθώ δηλαδή, μιας και βαρέθηκα να είμαι άνεργος από το καλοκαίρι, να τρώω τα έτοιμα και ευτυχώς που δεν έχω οικογένεια..
Αν δε κουνήσουμε κώλο, φίλε HF, θα καθόμαστε εδώ μέσα και θα βρίσκουμε δικαιολογίες του στυλ 'Αναρωτιέμαι, αν όσοι απορείτε, έχετε δουλέψει ποτέ σε τέτοιες δουλειές...' και **'**δύστυχως θα φάει τα μούτρα του... '
Δε σου πάω κόντρα, απλώς χρησιμοποίησα τα εύστοχα γραφόμενα σου.
Και εγω απορω ποσο ευκολα κατηγορουμε τους 'αλλους' που δεν πανε να καλλιεργησουν εκτασεις και να γινουν αγροτες απ τη στιγμη που δεν γνωριζεις το αντικειμενο και τι χρειαζεται για να πετυχεις...
Eίδες καμιά κατηγορία;
-
Μέχρι στιγμής έχετε προσπεράσει ασχολίαστη μια κρίσιμη νουμεράρα, αυτή των 100 στρεμμάτων. Η επιφάνεια αυτή δεν είναι απλώς συγκρίσιμη με την μέση γεωργική εκμετάλλευση στη χώρας μας, είναι **ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ **αυτής.
Αν μιλάγαμε για 10 στρεμματάκια, να μιλάγαμε για ασπιρίνη σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Δεν είναι έτσι. -
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Eίδες καμιά κατηγορία;
Υπαρχει μια απορια κατηγορια...
Δεν μπορω εγω απ το μηδεν που δεν εχω καμια σχεση με την αγροτικη ζωη να παω να παρω 100 στρεμματα...Και να θελα να τα παρω και να θελα να κανω κατι κατα πασα πιθανοτητα θα τα κοιτουσα απλα.
Εχω τα μηχανημτα να κανω οτι πρεπει να κανω; Εχω τις γνωσεις για το τι πρεπει να κανω και ποτε; και πολλα αλλα ερωτηματα.
-
Υπαρχει μια απορια κατηγορια...Δεν μπορω εγω απ το μηδεν που δεν εχω καμια σχεση με την αγροτικη ζωη να παω να παρω 100 στρεμματα...Και να θελα να τα παρω και να θελα να κανω κατι κατα πασα πιθανοτητα θα τα κοιτουσα απλα.
Εχω τα μηχανημτα να κανω οτι πρεπει να κανω; Εχω τις γνωσεις για το τι πρεπει να κανω και ποτε; και πολλα αλλα ερωτηματα.
Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Αυτό δεν το κάνει όμως ακατόρθωτο.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει κάποιος τι εστί αγροτική ζωή._
-
Eίδες καμιά κατηγορία;
Υπαρχει μια απορια κατηγορια...
Δεν μπορω εγω απ το μηδεν που δεν εχω καμια σχεση με την αγροτικη ζωη να παω να παρω 100 στρεμματα...Και να θελα να τα παρω και να θελα να κανω κατι κατα πασα πιθανοτητα θα τα κοιτουσα απλα.
Απορία είναι, όχι κατηγορία. Εγώ πχ όμως που τα ήθελα τα 100, δε μου τα δίνουν. Ούτε εγώ είμαι από αγροτική οικογένεια, αλλά από τη στιγμή που έτρεξα να μάθω, σίγουρα θα έβρισκα και λύσεις για το τι θα τα κάνω. Δεν είμαι απόλυτος του στυλ 'δε θέλεις, άρα δεν μπορείς', αλλά ισχύει σε μεγάλο ποσοστό.
Μιλούσα με φίλους για καλλιέργεια μανιταριών. Ανάλυση επί αναλύσεων, κτλ. Πέταξα την ιδέα για καλλιέργεια τρούφας (είδος μανιταριού), που στοιχίζει 400 έως και 1000 ευρώ το κιλό, η αντίδραση ξέρεις ποιά ηταν; 'Αν δε πάρουμε λεφτά από τους πρώτους μήνες καλλιέργειας, τι να το κάνουμε ρε Γιάννη;'. Δυστυχώς έτσι, δεν γίνετε δουλειά. Σε μεγάλο ποσοστό ο Έλληνας δεν έχει μάθει να δουλέυει, άλλαξε η νοοτροπία μας τα τελευταία 30 χρόνια, δεν μάθανε/με (σ)τα παιδιά να δουλέυουν, παρά να ζητήσουνε ένα γραφείο. Προφανώς και θα αλλάξει αυτό σιγά σιγά...
-
Εχω ψαξει ολα αυτα που λετε περι μανιταριων και σαλιγκαριων.
Τρουφα θα βγαλεις περιπου σε 5-10 χρονια,αν ολα πανε καλα και αν ακομα υπαρχει ζητηση,μεχρι τοτε θα πρεπει να τρεφεσαι με αερα.Φυσικα εαν εισαι ηδη αγροτης και εχεις γη,μπορεις να το δοκιμασεις παραπλευρα με τις αλλες δραστηριοτητες.
Τα σαλιγκαρια πολλοι τα προσπαθησαν,πολλοι πηραν τον μπουλο,γιατι δεν υπαρχει γνωση και εμπειρια στην Ελλαδα.
Γραφονται διαφορες εξωφρενικες τιμες για τα σαλιγκαρια που αφορουν ενα συγκεκριμενο χρονικο διαστημα του παρελθοντος και μονο...αλανιάρικα σαλιγκαρια,οχι εκτροφείου που θεωρουνται (και ειναι) κατωτερα.
Επισης ειναι προφανες οτι δεν ειναι δυνατον καποιος που δεν εχει πιασει τσαπα στην ζωη του να παει τωρα στο χωριο και να περιμενει οτι θα καλλιεργησει με οδηγους DIY απο το ιντερνετ και θα επιβιωσει ως αγροτης,αυτο ειναι σκετη αυτοκτονια.
Ναι, να δουλεψουμε,να κουραστουμε,να ματωσουμε,οχι ομως να πηδηξουμε απο τον γκρεμο,αυτο ειναι αλλο πραγμα. -
Φαντάζομαι ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι τόσο υπάλληλοι που έχασαν τη δουλειά τους αλλά νέοι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές και έχουν μια κάποια επαφή με το αντικείμενο.
Αυτοί λοιπόν έχουν μια ρεαλιστικότερη εναλλακτική από το να έρθουν στην Αθήνα για 'μια θεσούλα'.Βέβαια δουλειά του κράτους είναι να δώσει κατευθύνσεις και υποστήριξη σε όσους ενδιαφερόμενους και όχι να βγει στο λούνα παρκ 'Για περάστε για περάστε, ένα στρέμμα ένα τάληρο'.
Μέσα σε ολόκληρα υπουργεία ανάπτυξης και γεωργίας (ή πως διάολο λέγονται τώρα) υπάρχουν ένα κάρο νοματαίοι που παράγουν pluto. Δεν υπάρχουν 10-20 που να σκαμπάζουν από οικονομικά και να καταρτίσουν -έστω σε συνεργασία με κάποιο πανεπιστήμιο, να φάνε κανά ψίχουλο και αυτοί- μια μελέτη αγροτικής ανάπτυξης για αυτές τις περιοχές και να δώσουν κατεύθυνση σε όποιο ενδιαφερόμενο;
Φαντάζομαι επι παλιών καλών ημερών θα δινόταν η δουλειά σε καμμιά βαρβάτη συμβουλευτική (όπου θα έπεφτε και η μιζούλα σε όλους τους ενδιαφερόμενους), οι εργαζόμενοι που παράγουν pluto θα βάραγαν καμμιά 100αρια σφραγίδες με ισάριθμες απάλευτες αντιμετωπίσεις και τελικά θα έβγαινε μια μελέτη (πληρωμένη χρυσάφι) η οποία θα κατέληγε στις καλένδες ('Έλα μωρε τώρα ποιός να τρέχει') και όλοι θα 'μασταν ευτυχισμένοι.
-
Ανθρωπος της Lehman Brothers ο Γενικός Γραμματέας του ΤΑΧΙS
Ο κ. Θεοχάρης, αντικατέστησε τον πρώην Γενικό Γραμματέα της ΓΓΠΣ κ. Διομ. Σπινέλλη, ο οποίος είχε υποβάλει εδώ και καιρό την παραίτησή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο αλλά του είχε ζητηθεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης τους.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112701563
-
Δεν υπάρχουν μόνο τα μανιτάρια και τα σαλιγκάρια, ούτε κάποιος με το που πιάσει τσάπα θα μάθει τα μυστικά της γης. Εδώ μιλάμε και για νέους της επαρχίας, που δεν ασχολούνται καν.
Παράδειγμα: στο χωρίο της πρώην μου, νομός Λακωνίας, ένα χωριό ολόκληρο ζει από τις ελιές και το λάδι, η τιμή του οποίου έχει πιάσει πάτο. Οι νέοι του συγκεκριμένου χωριού (κάπου στα 20 άτομα που γνωρίζω προσωπικά) είναι από τους μεγαλύτερους τεμπέληδες/παρτάκηδες που έχω συναντήσει. Στα χωράφια πηγαίνουν μόνο οι γέροι και οι αλβανοί/πολωνοί που έχουν ξεμείνει. Ασχολήθηκα για λίγο καιρό και τους βρήκα άκρη για συνεργασία με Ρώσους, να πουλάνε το λάδι στη Ρωσία. Το μόνο που ζήτησαν οι Ρώσοι, οι συσκευασίες να είναι του λίτρου και όλες με πιστοποίηση (μεταφορικά, κτλ δικά τους). Ψάχτηκα με υπουργείο, αγρ. υπηρεσίες, υγειονομικά, χημείο του κράτους και έπρεπε να φτιάξουμε ένα συνεταιρισμό, ουτως ώστε να προχωρήσουμε σε κατασκευή τυποποιητηρίου (ελαιοτριβείο υπήρχε και υπάρχει διαθέσιμο). Τότε ξεκίνησαν οι μουρμούρες, στο ποιός θα μπει μπροστά, γιατί να πουλήσουμε το λάδι τόσο (προτιμούν να το κρατάνε στις αποθήκες ή να το πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές στην Ελαΐς πχ), καλά είμαστε και με τα λίγα (μιας και δε κουραζόμαστε και πολύ αφού δε πάμε για δουλειά) και άλλα τέτοια φαιδρά. Ε τι να πεις πέρα απ'αυτό; Έχασα ένα μήνα για άλλων.
-
Ρε 'συ HiFi, επειδή εσένα δεν σου άρεσε, δεν σημαίνει ότι δεν αρέσει σε κανέναν.
Κάθε δουλειά έχει τα συν και τα μείον.
Σε μια δεδομένη συγκυρία, όταν κάποιος δουλεύει σαν σκυλί σε ένα κωλογραφείο ή μια αποθήκη για μισθό που δεν του φτάνει ούτε για βασικά είδη, μένοντας με τη μάνα του και βλέποντας γυναίκα μόνο στην τηλεόραση, η δυνατότητα να σπείρει και να πουλήσει προϊόντα σε μια Χ τιμή, δεν είναι καθόλου δυσάρεστη.Και διαβάζω τώρα στα παραπάνω μηνύματα (σόρρυ παίδες) απόψεις που θυμίζουν τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ: πάντα ψάχνουμε την αρπαχτή. Χοχλιούς, τρούφες, τετράγωνα καρπούζια και αγγούρια με ζαρτιέρες, που θα κοστίσουν 1 ευρώ και θα πουληθούν 20.
Ο κοσμάκης περιμένει να βρει φαγάκι να φάει. Στάρι, ρύζι, πατάτες, λαχανικά. Με ένα τρακτέρ, αγορασμένο με δάνειο ενδεχομένως, είσαι κύριος. Τι είναι 50 στρέμματα δηλαδή; Όλο το χρόνο θα τα δουλεύεις; Όργωμα, σπορά, πότισμα, σοδειά τους μισούς μήνες το χρόνο, τους άλλους μισούς ψάξιμο για πελάτες.
Αγορά υπάρχει, οι τιμές ΔΕΝ είναι κακές, εφόσον ψάξεις και λιγάκι για λιανεμπόρους και δεν σου τα τρώνε οι μεσάζοντες.Ο αγράμματος αγρότης που τρέχει να κρυφτεί μόλις του δείξεις ένα τιμολόγιο είναι παρελθόν. Όλοι μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Φαντάζομαι ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι τόσο υπάλληλοι που έχασαν τη δουλειά τους αλλά νέοι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές και έχουν μια κάποια επαφή με το αντικείμενο.
Αυτοί λοιπόν έχουν μια ρεαλιστικότερη εναλλακτική από το να έρθουν στην Αθήνα για 'μια θεσούλα'.πόσο πιο λάθος θα μπορούσε να είναι ο στόχος? και μετά ρωτάμε γιατί πηγαίνει κατά διαόλου το μαγαζί.
αντί να δώσει κίνητρα στους 'Αθηναίους' να σηκωθούν να φύγουν, κοιτά πως να δώσει προίκα σε αυτούς που είναι ήδη εκεί.
ρε φίλε αυτοί που είναι εκεί ήδη έχουν. και αν δεν έχουν μπορούν και αυτοί να πάρουν. τους άλλους, γιατί τους αποκλείεις? μπας και πουληθούν οι τρύπες των 80+η/υ που πουλάνε με 200κ στη σκατόπολη.? -
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
- Αν χρεοκοπησει ιδιώτης, η επιχείρηση κλείνει και οι υπάλληλοι απολύονται ετσι κι αλλιώς. Εσυ τί μας λες....; Επειδή χρεοκόπησε το κράτος, πρέπει να απολύσει καποιους (πολλους) υπαλλήλους του....;; Κι ετσι να είναι, (μιας και φερνεις ως παράδειγμα τον ιδωτικό τομέα) εφόσον δεχτούμε οτι έχεις δίκιο κι εφόσον χρεοκόπησε το κρατος, πρεπει να απολυθούν ΟΛΟΙ οι Δ.Υ και οχι καποιοι όπως προτείνεις. Ετσι γίνεται και στον Ι.Τ που φέρνεις ως παράδειγμα. Η εταιρία χρεοκοπεί, απολύονται ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι και σταματάει η λειτουργία της. Τί λες...;; Να κάνουμε το ίδιο και στην περίπτωση του κρατους..;;
Εννοείται, πρέπει το κράτος να κλείσει και να σταματήσει να υπάρχει στρατός, αστυνομία, τελωνεία, φυλακές, δικαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία, κτλ... Πως γίνεται ένας χρεοκοπημένος εργοδότης να συντηρεί όλα αυτά τα περιττά; Να κλείσουν όλα τώρα!
μην παμε ρε συ στο αλλο ακρο
παντως, 2 χρονια μετα, δεν εχει γινει ουτε ΜΙΑ απολυση. Ετσι για τα ματια του κοσμου, κλεισαμε τον 'οργανισμο ερευνας της θερμοκρασιας της επιφανειας του Κρονου κατα το μηνα Μαρτιο', και οι υπαλληλοι (που ηταν ιδιωτικου δικαιου ), πηγαν σπιτια τους.
Εγώ πάλι θα γίνω αιρετικός και θα πω να γίνουν απολύσεις, ΝΑΙ, αλλά βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου που θα έχει ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι δυσνόητο για τους άχρηστους της τρόικας και προφανώς απαράδεκτο για τους επαγγελματίες πολιτικούς μας.
Δέχεσαι απολύσεις όταν πιστεύεις πως περισσεύουν ανθρώπινες ζωές. Μόνο τότε, σε καμμιά άλλη περίπτωση στο ισχύον σύστημα το οποίο δεν εγγυάται το δικαίωμα στην διαβίωση των πολιτών του.
Η λογιστική απεικόνιση μου είναι παντελώς αδιάφορη, αν δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις μισθους σε εργαζόμενους τα παίρνεις απ τους μπόμπολες και τους λοιπούς συγγενείς η αρνείσαι να πληρώνεις τοκογλύφους που -υποτίθεται- χρωστάς.
Φυσικά όλα αυτά αν έχεις πολιτικούς ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με @@ και όχι @@ όπως στην προκειμένη περίπτωση. Τι να περιμένει κανεις απ τους πολιτικούς, είδαμε και τους πολίτες τι κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία διαθέτουν...
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!