-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Και πως ακριβως τα δεκαδες φορολογικα νομοσχεδια στραγγαλιζουν την επιχειρηματικοτητα οταν (δεν νομιζω οτι κανω λαθος) σε ολα ο φορολογικος συντελεστης πεφτει ή αυξανονται οι φοροαπαλλαγες ?
Δημήτρη, πολλές απορίες έχεις.
Θα σου λυθούν όλες αν διαβάσεις την αναφορά ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ για το 2010 - 2011, το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα.
Διάβασε και το doing business.
Αλλά, και να μην την διαβάσεις, δεν σου κάνει εντύπωση που όχι μόνο δεν έρχονται επιχειρήσεις, αλλά οι ήδη υπάρχουσες ΔΡΑΠΕΤΕΥΟΥΝ! (όχι απλά φεύγουν). Κάποιος λόγος δεν θα υπάρχει;
Ε, η φορολογική αβεβαιότητα είναι ένας βασικός.
Η γραφειοκρατεία, ένας δεύτερος.
Η διαφθορά, ένας τρίτος.
κλπ.Απο μικρος ετσι ημουν (ειχα αποριες).
Απαντησε λοιπον σε μια : Αφου στην Ελλαδα η φορολογηση των επιχειρησεων ειναι πτωτικη (αν δεις την πορεια των φορολογικων συντελεστων και το αλγεβρικο αθροισμα των φοροαπαλλαγων) και ξερεις οτι αυτο δεν θα αλλαξει με κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ γιατι η αβεβαοτητα ειναι ανασταλτικος παραγοντας (ξερεις οτι η οποια αλλαγη θα ειναι προς οφελος σου) ?
Να διαβασω και βαριεμαι και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι θα λεει καμια γενικη π@παρια τυπου ' η φορολογικη αβεβαιοτητα ειναι ανασταλτικος παραγοντας για την επενδυση'. Αν λεει κατι διαφορετικο , πεστο μας (αν θελεις).
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Μαλλον θα τους τα φορολογησουν και με προστιματα..... αν δεν εχουν δικαιολογητικα....
Για να δουμε και για τις off shore στην Αργολιδα..... εκει να δειτε τι κρυβεται...Ε , λιγα με την πατριδα !
Περα απο πλακα δεν ειναι off shore ντοπιων στην ουσια ... αλλα ανθρωπων που εχουν επενδυσει στην περιοχη και εχουν ακινητα εκει ....εξωπραγματικης αξιας , αλλα οι ιδιοι υπαρχουν και δραστηριοποιουνται στην Αθηνα και σε αλλες πρωτευουσες της Ευρωπης και σε πολεις των ΗΠΑ.
-
Ο χρήστης cooperS_JCW έγραψε:
Μαλλον θα τους τα φορολογησουν και με προστιματα..... αν δεν εχουν δικαιολογητικα....
Για να δουμε και για τις off shore στην Αργολιδα..... εκει να δειτε τι κρυβεται...Ε , λιγα με την πατριδα !
Περα απο πλακα δεν ειναι off shore ντοπιων στην ουσια ... αλλα ανθρωπων που εχουν επενδυσει στην περιοχη και εχουν ακινητα εκει ....εξωπραγματικης αξιας , αλλα οι ιδιοι υπαρχουν και δραστηριοποιουνται στην Αθηνα και σε αλλες πρωτευουσες της Ευρωπης και σε πολεις των ΗΠΑ.
Ενας αγροτης εχει 14!!! οπως εγραφει.... οπως και αλλοι ντοπιοι... απλα δεν πληρωσαν τον φορο για τα ακινητα που εχουν ειδικα το 15%.... αν δεν το μεταβιβασαν σε φυσικο προσωπο.... ξερω φαληρισμενο του αρθρου 99 που εχει εκει ακινητο....
-
Ο χρήστης dimitris_f έγραψε:
Και πως ακριβως τα δεκαδες φορολογικα νομοσχεδια στραγγαλιζουν την επιχειρηματικοτητα οταν (δεν νομιζω οτι κανω λαθος) σε ολα ο φορολογικος συντελεστης πεφτει ή αυξανονται οι φοροαπαλλαγες ?
Θα σου λυθούν όλες αν διαβάσεις την αναφορά ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ για το 2010 - 2011, το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα.
Αλλά, και να μην την διαβάσεις, δεν σου κάνει εντύπωση που όχι μόνο δεν έρχονται επιχειρήσεις, αλλά οι ήδη υπάρχουσες ΔΡΑΠΕΤΕΥΟΥΝ! (όχι απλά φεύγουν). Κάποιος λόγος δεν θα υπάρχει;
Η διαφθορά, ένας τρίτος.
Απαντησε λοιπον σε μια : Αφου στην Ελλαδα η φορολογηση των επιχειρησεων ειναι πτωτικη (αν δεις την πορεια των φορολογικων συντελεστων και το αλγεβρικο αθροισμα των φοροαπαλλαγων) και ξερεις οτι αυτο δεν θα αλλαξει με κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ γιατι η αβεβαοτητα ειναι ανασταλτικος παραγοντας (ξερεις οτι η οποια αλλαγη θα ειναι προς οφελος σου) ?
Να διαβασω και βαριεμαι και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι θα λεει καμια γενικη π@παρια τυπου ' η φορολογικη αβεβαιοτητα ειναι ανασταλτικος παραγοντας για την επενδυση'. Αν λεει κατι διαφορετικο , πεστο μας (αν θελεις).
Πες ότι θες να κατασκευάσεις ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα.
Η οποιαδήποτε αβεβαιότητα, σε εμποδίζει να υπολογίσεις το κόστος.
Αυτόματα, η χώρα με αβεβαιότητα, σβήνεται από τους πιθανούς προορισμούς τοποθέτησης του εργοστασίου σου.
Δεν εξετάζουν καν αν η 'φορολογηση των επιχειρησεων ειναι πτωτικη' όπως λες εσύ. Που δεν είναι.Η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων είναι ανοδική, οι επιχειρήσεις δεν βγάζουν κέρδη, φεύγουν για αλλού που βγάζουν.
-
Απο μικρος ετσι ημουν (ειχα αποριες).
Απαντησε λοιπον σε μια : Αφου στην Ελλαδα η φορολογηση των επιχειρησεων ειναι πτωτικη (αν δεις την πορεια των φορολογικων συντελεστων και το αλγεβρικο αθροισμα των φοροαπαλλαγων) και ξερεις οτι αυτο δεν θα αλλαξει με κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ γιατι η αβεβαοτητα ειναι ανασταλτικος παραγοντας (ξερεις οτι η οποια αλλαγη θα ειναι προς οφελος σου) ?..
Δημήτρη, έτσι μπας κ ποτέ συνεννοηθούμε εδώ μέσα , 'φορολογικό νομοσχέδιο' ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνον ο φορολογικός συντελεστής.
Δες τι γράφει παραπάνω ο...Δεν είναι μόνο οι συντελεστές, αλλά μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ σειρά ρυθμίσεων που σχετίζονται με φορολογικά θέματα. Από το τι αποτελούν έξοδα, πως και που δηλώνονται, τι πολλαπλότητα υπάρχει στη δήλωση των ίδιων πραγμάτων, μια σειρά συντελεστών που μεταβάλλονται πάνω στα ίδια πράγματα, με ποιους τρόπους πρέπει να τηρείς και να δηλώνεις, διαφορές μεταξύ οικονομικών και φορολογικών 'ισολογισμών' και πάει μακριά ο κατάλογος [εγώ έχω δει μόνο λίγα]...
'Φορολογική αβεβαιότητα' δεν είναι μόνον το αν πληρώσουμε 20 ή 25%, αν φορολογηθεί στην πηγή ή στην τσέπη το μέρισμα κλπ, είναι κ αυτά αλλά κυρίως είναι ... άλλα.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Δεν ειμαι σιγουρος , αλλα δεν θυμαμαι να εχει αυξηθει ο φορολογικος συντελεστης , τουλαχιστον απο το 80 κ μετα.
Και το αλγεβρικο αθροισμα (+/-) των φοροαπαλλαγων υποθετω οτι ειναι θετικο για την επιχειρηση.
Η φορολογικη αβεβαιοτητα , οταν μαλιστα ειναι προς οφελος της επιχειρησης , μου φαινεται ευκολη δικαιολογια.
Δεν νομιζω οτι υπαρχει επενδυτης που πιστευει οτι καποια κυβερνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ θα αυξησει τη φορολογια των επιχειρησεων.Και φυσικα υπαρχει μια σειρα απο αλλους παραγοντες οσον αφορα στην αποφαση για καποια επενδυση.Μα ... την αύξησε!
Θα σου παραθέσω στοιχεία μόλις μπορέσω, για την ώρα αρκεί αν σου πω ότι δεν έχω ακούσει για άλλη χώρα στην οποία να φορολογήθηκαν τα βιομηχανοστάσια σαν ακίνητη περιουσία?
Από την άλλη, αν οι περαιώσεις με βάση τον τζίρο δεν είναι επί πλέον φόρος, τι είναι κατ' εσέ?Φορολογική αβεβαιότητα προς όφελος της επιχείρησης? Που στο καλό τα διδάσκουν αυτά, να πάω να μάθω κ εγώ?
Το διαστημα 2000 - 2009 το ΑΕΠ αυξηθηκε απο 140 δις σε 230 , οι φοροι των μισθωτων διπλασιαστηκαν , οι τιμες αυξηθηκαν
και οι φοροι των επιχειρησεων μειωθηκαν απο 5,033 δισ το 2000 σε 3,813 δις το 2009. Μειωθηκαν τα κερδη ?Υποθετω οτι δεν χρειαζεται να ξαναγραφω οτι αναφερομαι στο συνολο των επιχειρησεων.
-
Και πως ακριβως τα δεκαδες φορολογικα νομοσχεδια στραγγαλιζουν την επιχειρηματικοτητα οταν (δεν νομιζω οτι κανω λαθος) σε ολα ο φορολογικος συντελεστης πεφτει ή αυξανονται οι φοροαπαλλαγες ?Δημήτρη, πολλές απορίες έχεις.
Η διαφθορά, ένας τρίτος.
κλπ.Έτσι ακριβώς.
Και μιας και είναι επίκαιρο, προσπάθησε να εξηγήσεις στον υπάλληλο τι ΦΠΑ θα κόβει στην περίπτωση της μπουγάτσας με τυρί ή μπουγάτσας με κρέμα.
Θα ήθελα πάρα πολύ να βάζαμε αυτόν (ή την ομάδα) που έγραψε αυτή την εγκύκλιο να δουλέψει μία εβδομάδα σε τέτοιο κατάστημα και να -προσπαθήσουν να- είναι 100% νόμιμοι.
_
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Θα ήθελα πάρα πολύ να βάζαμε αυτόν (ή την ομάδα) που έγραψε αυτή την εγκύκλιο να δουλέψει μία εβδομάδα σε τέτοιο κατάστημα και να -προσπαθήσουν να- είναι 100% νόμιμοι.
_
Νομιζεις οτι εχουν καμια σχεση με το τι συμβαινει και πως δουλευει η αγορα;Ασχετοι των ασχετων ειναι!
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Και μιας και είναι επίκαιρο, προσπάθησε να εξηγήσεις στον υπάλληλο τι ΦΠΑ θα κόβει στην περίπτωση της μπουγάτσας με τυρί ή μπουγάτσας με κρέμα.
_Εμένα πάντως στο take-away στα σουβλατζίδικα με χρεώνουν με 23% (λάθος, έτσι ; )... Σιγά μην κόβει κανείς με χαμηλότερο .
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Η διαφθορά, ένας τρίτος.
Πες ότι θες να κατασκευάσεις ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα.
Η οποιαδήποτε αβεβαιότητα, σε εμποδίζει να υπολογίσεις το κόστος.
Αυτόματα, η χώρα με αβεβαιότητα, σβήνεται από τους πιθανούς προορισμούς τοποθέτησης του εργοστασίου σου.
Δεν εξετάζουν καν αν η 'φορολογηση των επιχειρησεων ειναι πτωτικη' όπως λες εσύ. Που δεν είναι.Η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων είναι ανοδική, οι επιχειρήσεις δεν βγάζουν κέρδη, φεύγουν για αλλού που βγάζουν.
ΧαΧαΧα δες πιο πανω ποστ για τους φορους φυσικων και νομικων προσωπων.
Δεν μας εξηγεις και αυτη την επιβαρυνση των επιχειρησεων και σε ποιους παραγοντες οφειλεται ?
-
Το διαστημα 2000 - 2009 το ΑΕΠ αυξηθηκε απο 140 δις σε 230 , οι φοροι των μισθωτων διπλασιαστηκαν , οι τιμες αυξηθηκαν
και οι φοροι των επιχειρησεων μειωθηκαν απο 5,033 δισ το 2000 σε 3,813 δις το 2009. Μειωθηκαν τα κερδη ?Υποθετω οτι δεν χρειαζεται να ξαναγραφω οτι αναφερομαι στο συνολο των επιχειρησεων.
Δεν αντιλαμβάνεσαι τι πάει να πει να έχεις επιχείρηση στην Ελλάδα. (στο πλαίσιο της φορολογικής ανασφάλειας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς EDIT: στο πλαίσιο να μην ξέρεις ποτέ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ νόμιμος είσαι).
Και εύχομαι ποτέ να μη μάθεις.
_
-
Απαντησε λοιπον σε μια : Αφου στην Ελλαδα η φορολογηση των επιχειρησεων ειναι πτωτικη (αν δεις την πορεια των φορολογικων συντελεστων και το αλγεβρικο αθροισμα των φοροαπαλλαγων) και ξερεις οτι αυτο δεν θα αλλαξει με κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ γιατι η αβεβαοτητα ειναι ανασταλτικος παραγοντας (ξερεις οτι η οποια αλλαγη θα ειναι προς οφελος σου) ?dimitris_f καλό είναι να έχεις απορίες αλλά καλό είναι να είσαι και καλοπροαίρετος απέναντι στους συνομιλητές σου (δεν το εννοώ προσβλητικά!). Οταν ο ililias που έχει επιχείρηση (ή πχ. εγώ που είχα επιχείρηση πολλά χρόνια) σου λέει κάτι δεν είναι επειδή έχει οποιαδήποτε ατζέντα αλλά επειδή το ζει κάθε μέρα στο πετσί του. Αρα καλό είναι να μην τον βάζεις ως άποψη και πηγή πληροφόρησης στην ίδια μοίρα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τις στατιστικές της όποιας Eurostat.
Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι στην Ελλάδα το να έχεις επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους μεγαλύτερου από ένα μαγαζάκι είναι επίπονο. Ασχέτως του ύψους των φορολογικών συντελεστών:
ο Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει και άρα δεν μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε μακρόχρονο προγραμματισμό ή επένδυση
ο Οι φορολογικοί συντελεστές είναι ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΙ (για τις εφημερίδες), οι πραγματικοί είναι αυτοί που προκύπτουν αν προσθέσεις έκτακτες εισφορές, ελέγχους πάσης φύσης με προκαθορισμένη νόρμα (1-2% επί του τζίρου της αντίστοιχης χρήσης και θα σε 'σκίσει' μέχρι να το πετύχει ή θα σε αναγκάσει να τον λαδώσεις), αναγκαστικά 'μπαξίσια' κάτω από το τραπέζι (ευτυχώς το απέφυγα όσα χρόνια ασχολιόμουν )
ο Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές και πρέπει να προστεθούν στους φορολογικούς συντελεστές
ο Πολυνομία και εξαιρετικά πολύπλοκο κανονιστικό πλαίσιο με αντικειμενικό στόχο την ενίσχυση της διαφθοράς (έχουμε πανταχού παρόν και ισχυρό κράτος με θεωρητικές προδιαγραφές Σκανδιναβίας και λειτουργία Αιγύπτου). Διάβαζα προχτές για ένα εργοστάσιο που ήθελε 6 χρόνια αδειοδότησης και 200+ υπουργικές υπογραφές και μετά χτίστηκε σε 2 χρόνια. Μάθε πως μπορείς να κάνεις αύξηση κεφαλαίου σε μία ΕΠΕ και τα ξαναλέμε...
ο Διαφθορά, προφανές...
ο Πρακτική αρνησιδικία, έχεις μια εμπορική διαφορά και πρέπει να περιμένεις 5 χρόνια για να εκδικαστεί = ποιός ζει ποιός πεθαίνεικαι σίγουρα μου διαφεύγουν κάμποσα. Αν εσύ νομίζεις ότι το να έχεις επιχείρηση στην Ελλάδα είναι απλό, γιατί δεν ανοίγεις μία ?
(Επειδή ξέρω πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, πχ. Μ. Βρετανία, ΗΑΕ, είναι φάση 'και διηγώντας τα να κλαις' σε σχέση με τα δικά μας)
Δεν είναι τυχαίο, που πλην των super market (= κατανάλωση), ελάχιστες σοβαρές παγκόσμιας κλάσης εταιρείες με αναπτυξιακό προσανατολισμό (= βιομηχανία, υπηρεσίες) έχουν επιζήσει στην Ελλάδα (αυτό για όσους φοβούνται ότι σκοπός της τρόικα είναι να κλείσει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε όφελος των πολυεθνικών). Ο επενδυτής που αγόρασε το μερίδιό μου στην εταιρεία μου τη μετέτρεψε σε παράρτημα off-shore της Κύπρου και όταν τον ρώτησε αν το έκανε για τη χαμηλότερη φορολογία η απάντηση ήταν 'χέστηκα για τη φορολογία, δε θέλω να έχω καμία σχέση με το Ελληνικό δημόσιο'.
-
Το διαστημα 2000 - 2009 το ΑΕΠ αυξηθηκε απο 140 δις σε 230 , οι φοροι των μισθωτων διπλασιαστηκαν , οι τιμες αυξηθηκαν και οι φοροι των επιχειρησεων μειωθηκαν απο 5,033 δισ το 2000 σε 3,813 δις το 2009. Μειωθηκαν τα κερδη ?Ναι, και δεν καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται περίεργο.
-
To 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλιου 2011 το ΣΔΟΕ βεβαίωσε 1.2δισ. προστιμα.
Για να τα πάνε δκαστικά πλήρωσαν 600εκατ. και περιμένουν την Δικαιοσύνη.
Όποιος δεν το πήγε δικαστικά ή δεν πλήρωσε είναι στην λίστα των ιδιωτών που χρωστανε πάνω από 75,000 και αυτες τις μέρες βγήκαν τα πρωτα εντάλματα σύλληψης.Το δεν πλήρωσαν τιποτα είναι πλέον αστικος μύθος. Όποιος έχει σχέση με γενικο Λογιστηριο του Κράτους, Δικαστήρια ή αστυνομια σε κεντρικές πόλεις μπορει να επιβεβαιώσει.
Στην Θεσ/νικη εστάλησαν τα πρώτα 20. -
** 'χέστηκα για τη φορολογία, δε θέλω να έχω καμία σχέση με το Ελληνικό δημόσιο'**
thats better.
δειτε ποσες επενδυσεις δις απο το εξωτερικο εχουν φαει ακυρο απο καποιον τυπακο σε καποιο υπουργειο ...
και σκεφτομενος 'πως ειναι δυνατον'?
αρχιζω να πιστευω οτι ο ελληνας μεγαλοεπιχειρηματιας - καρχαριας μπορει να μπλοκαρει οποιαδηποτε ξενη επενδυση θα μπορουσε εστω να απειλησει το 'μαγαζι' του και φυσικα επηρεαζει την καθε κυβερνηση , ενω ο ασχετος ο ξενος συνηθως δεν εχει τετοιο μοχλο πιεσης -
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Θα ήθελα πάρα πολύ να βάζαμε αυτόν (ή την ομάδα) που έγραψε αυτή την εγκύκλιο να δουλέψει μία εβδομάδα σε τέτοιο κατάστημα και να -προσπαθήσουν να- είναι 100% νόμιμοι.Νομιζεις οτι εχουν καμια σχεση με το τι συμβαινει και πως δουλευει η αγορα;Ασχετοι των ασχετων ειναι!
Ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που σκέφτονται ένα σύστημα που μπορεί στη θεωρία να φαίνεται ότι δουλεύει αλλά στην πράξη είναι αδύνατο να το λειτουργήσει άνθρωπος.
Εμένα πάντως στο take-away στα σουβλατζίδικα με χρεώνουν με 23% (λάθος, έτσι ; )... Σιγά μην κόβει κανείς με χαμηλότερο .
Όπως και να το χρεώσει δε μπορεί να είναι 100% σίγουρος ότι είναι σωστός απέναντι στο νόμο (ή την εγκύκλιο).
Αυτό είναι το θέμα._
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
dimitris_f καλό είναι να έχεις απορίες αλλά καλό είναι να είσαι και καλοπροαίρετος απέναντι στους συνομιλητές σου (δεν το εννοώ προσβλητικά!). Οταν ο ililias που έχει επιχείρηση (ή πχ. εγώ που είχα επιχείρηση πολλά χρόνια) σου λέει κάτι δεν είναι επειδή έχει οποιαδήποτε ατζέντα αλλά επειδή το ζει κάθε μέρα στο πετσί του. Αρα καλό είναι να μην τον βάζεις ως άποψη και πηγή πληροφόρησης στην ίδια μοίρα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τις στατιστικές της όποιας Eurostat.
Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι στην Ελλάδα το να έχεις επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους μεγαλύτερου από ένα μαγαζάκι είναι επίπονο. Ασχέτως του ύψους των φορολογικών συντελεστών:
ο Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει και άρα δεν μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε μακρόχρονο προγραμματισμό ή επένδυση
ο Οι φορολογικοί συντελεστές είναι ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΙ (για τις εφημερίδες), οι πραγματικοί είναι αυτοί που προκύπτουν αν προσθέσεις έκτακτες εισφορές, ελέγχους πάσης φύσης με προκαθορισμένη νόρμα (1-2% επί του τζίρου της αντίστοιχης χρήσης και θα σε 'σκίσει' μέχρι να το πετύχει ή θα σε αναγκάσει να τον λαδώσεις), αναγκαστικά 'μπαξίσια' κάτω από το τραπέζι (ευτυχώς το απέφυγα όσα χρόνια ασχολιόμουν )
ο Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές και πρέπει να προστεθούν στους φορολογικούς συντελεστές
ο Πολυνομία και εξαιρετικά πολύπλοκο κανονιστικό πλαίσιο με αντικειμενικό στόχο την ενίσχυση της διαφθοράς (έχουμε πανταχού παρόν και ισχυρό κράτος με θεωρητικές προδιαγραφές Σκανδιναβίας και λειτουργία Αιγύπτου). Διάβαζα προχτές για ένα εργοστάσιο που ήθελε 6 χρόνια αδειοδότησης και 200+ υπουργικές υπογραφές και μετά χτίστηκε σε 2 χρόνια. Μάθε πως μπορείς να κάνεις αύξηση κεφαλαίου σε μία ΕΠΕ και τα ξαναλέμε...
ο Διαφθορά, προφανές...
ο Πρακτική αρνησιδικία, έχεις μια εμπορική διαφορά και πρέπει να περιμένεις 5 χρόνια για να εκδικαστεί = ποιός ζει ποιός πεθαίνεικαι σίγουρα μου διαφεύγουν κάμποσα. Αν εσύ νομίζεις ότι το να έχεις επιχείρηση στην Ελλάδα είναι απλό, γιατί δεν ανοίγεις μία ?
(Επειδή ξέρω πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, πχ. Μ. Βρετανία, ΗΑΕ, είναι φάση 'και διηγώντας τα να κλαις' σε σχέση με τα δικά μας)
Δεν είναι τυχαίο, που πλην των super market (= κατανάλωση), ελάχιστες σοβαρές παγκόσμιας κλάσης εταιρείες με αναπτυξιακό προσανατολισμό (= βιομηχανία, υπηρεσίες) έχουν επιζήσει στην Ελλάδα (αυτό για όσους φοβούνται ότι σκοπός της τρόικα είναι να κλείσει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε όφελος των πολυεθνικών). Ο επενδυτής που αγόρασε το μερίδιό μου στην εταιρεία μου τη μετέτρεψε σε παράρτημα off-shore της Κύπρου και όταν τον ρώτησε αν το έκανε για τη χαμηλότερη φορολογία η απάντηση ήταν 'χέστηκα για τη φορολογία, δε θέλω να έχω καμία σχέση με το Ελληνικό δημόσιο'.
Η συζητηση δεν αφορα το αν ειναι ευκολο (για σενα ή τον ililia ή οποιονδηποτε αλλο) να εχεις επιχειρηση στην Ελλαδα. Η συζητηση αφορα το αν το κρατος (τι ειναι το κρατος ? και τι εκφραζει ?) ειναι εχθρικο και σταργγαλιζει τις επιχειρησεις στο συνολο (αντερλαϊν το εκανα μπολντ το εκανα)
Για τον ιλιλια ή εσενα μπορει να ηταν εχθρικο μπορει να ηταν οτιδηποτε (δεν ξερω και δεν ειναι αυτο το θεμα). Εχω δεχθει οτι ο ιλιλιας ειναι τιμιος επιχειρηματιας (δεν κανει υπερτιμολογησεις , δεν εχει εικονικα τιμολογια , δεν περασε τη Ζ4 σαν εξοδο στην επιχειρηση του , κλπ). Αλλα το θεμα της συζητησης δεν ειναι αυτο. Μη μου καταλογιζεις κακη προαιρεση τουλαχιστον. Τα στοιχεια που εχω παραθεσει (ή το συλλογισμο μου ) να τα αμφισβητησεις αν εχεις διαφορετικα στοιχεια.
Παρεθεσα τους φορους των φυσικων και νομικων προσωπων (και δεν νομιζω οτι ειναι οι ονομαστικοι ) . Περιμενω καποια εξηγηση ή διαφορετικα στοιχεια. Φυσικα το αν το κρατος στραγγαλιζει ή αγκαλιαζει τις επιχειρησεις (στο συνολο τους , αλλιως συζηταμε για συγκεκριμενη περιπτωση που μπορει κα να την στραγγαλιζει, δεν εχω στοιχεια δεν ξερω ) κρινεται απο πολλους παραγοντες .
Υπαρχουν τουλαχιστον 6 χωρες στην ΕΕ με υψηλοτερες εργοδοτικες καλυψεις (ειχα βαλει και λινκ σε μεταξυ μας συζητηση). Αλλωστε το μοναδιαιο κοστος της εργασιας (που περιλαμβανει και τις εργοδοτικες εισφορες) ειναι απο τα χαμηλοτερα στην ΕΕ. Και αυτο που μετραει ειναι το συνολικο κοστος και οχι ενα μερος του (εργοδοτικες εισφορες).
Σε ποιες χωρες οι εργοδοτικες εισφορες θεωρουνται φοροι ?Για τη διαφθορα, εκτος του οτι υπαρχει και αλλου (Ιταλια - Μαφια) πρεπει με καποιο τροπο να εξηγησεις γιατι υπαρχει σε καποιες χωρες σε βαθμο μεγαλυτερο απο τον μεσο ορο. Δεν αρκει η διαπιστωση (εχω δωσει μια ερμηνεια που καταληγει στο οτι ειναι συστημικη).
-
«Απατάσθε αν νομίζετε ότι θα σωθείτε διώχνοντας την Ελλάδα»
Οι βραβευθέντες με το Νομπέλ Οικονομίας λένε ότι μόνη λύση είναι η έκδοση ευρωομολόγων.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=424545 -
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=151708
Eνω στην Ελλάδα μιλάμε για μισθούς Βουλγαρίας , στην Κύπρο οι εξορύξεις συνεχίζονται και οι ενδείξεις μιλάνε για 30-40% μεγαλύτερο κοίτασμα κα μιλάμε για πάνω απο 5 τρις δολάρια κέρδος. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει ουτε φυσικό αέριο ούτε τίποτα ,γιατι μας το είπε ο Πάγκαλος. Εντάξει μωρέ θαύματα δεν γίνονται. Δεν έχουμε σταγόνα πετρέλαιο και ούτε φυσικό αέριο.
Υ.Γ Προβλέπω τεράστιο κύμα μετανάστευσης στην Κύπρο σε λίγα χρόνια.
-
Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις κατά νου συγκεκριμένα πράγματα, σαν αυτά που ανέφερε ο ililias ή ο nass, και ερωτάσαι αν έχεις 'στοιχεία' για όσα λες, χάνεις την όρεξη ν' απαντήσεις. Ειδικά όταν κάποια θέματα είναι αυταπόδεικτα μεν (για όποιον θέλει να καταλάβει), δυσαπόδεικτα δε.
Δυσαπόδεικτα με ποια έννοια; Με την έννοια ότι, πχ όταν κάποιος δεν μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς (βλ. Ο.Α.παλιότερα, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σήμερα) ή να μεταφέρει εντός ή εκτός της χώρας εμπορεύματα ακτοπλοϊκώς (βλ. προβλήματα με αποκλεισμούς λιμανιών ή τελωνείων), έχει οικονομική ή άλλη ζημία.
Άλλος θα χάσει τη δουλειά του, τη μπίζνα του, άλλος θα χάσει μεροκάματο, άλλος την ηλιοθεραπεία του (και ο ξενοδόχος, ο εστιάτορας, ο ταξιτζής τον πελάτη). Αυτά δεν είναι μετρήσιμα, αλλά υπάρχουν, είναι εκεί.Το να λέει κάποιος 'φέρε μου στοιχεία', συνιστά υπεκφυγή. Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι οι πολύ μεγάλες εταιρείες διαθέτουν μέσα που οι μικρότερες δεν διαθέτουν. Διαθέτουν εταιρικό εμπορικό στόλο οχημάτων ή και πλοίων, διαθέτουν κεφάλαια που θα υπερκαλύψουν την πρόσκαιρη ζημία, διαθέτουν εταιρικό όνομα που θα αποτρέψει προμηθευτές ή πελάτες να φύγουν στην πρώτη ή δεύτερη στραβή για την οποία η εταιρεία δεν θα ευθύνεται. Πράγμα που φυσικά δεν ισχύει για τους μικρούς.
Αυτά ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ τους επιχειρηματίες, όχι τις τράπεζες, όχι τις πολυεθνικές, όχι αυτόν που θα ρίξει 10 φάσκελα και θα μεταφέρει την έδρα, τη σημαία, το εργοστάσιο στο Καζαγκούγκου.
Τι παραπάνω να εξηγήσουμε δηλαδή...;Edit:
να κι ένα σημερινό: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231132521
Έχεις δουλέψει σαν παλαβός να φτιάξεις 5 θερμοκήπια, να βγάλεις ντομάτες για να τις στείλεις στη Σουηδία. Είσαι ο Κωστής Γερωνυμάκης, από το Λασίθι. Σου λένε οι τελωνειακοί ότι θα πρέπει να τις κάνεις πελτέ, γιατί γουστάρουν να παίρνουν 2,5 χιλιάρικα μέχρι να πεθάνουν, όταν ο μισθός του συναδέλφου τους στο υγείας είναι κάτω από το χιλιάρικο. Ο Τούρκος θα πάρει τη θέση σου και η επιχείρησή σου είναι ΝΕΚΡΗ.
Φυσικά, εγώ δεν μπορώ να κατέβω στην Κρήτη, να καταγράψω τους Γερωνυμάκηδες και να δώσω τα πλήρη στοιχεία της ζημιάς στον dimitris. Άρα λέω αστήρικτες θεωρίες. Κάπως έτσι.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!