-
Δεν 'βάφτισα' κανέναν συγκεκριμένο χρήστη του φόρουμ ως 'πολέμιο'. Χρησιμοποίησα τη λέξη γενικώς, διότι οι αναγνώστες είναι πολύ περισσότεροι από έναν... νομίζω! Και ΚΑΘΕ μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία έχει τους φανατικούς 'οπαδούς' της και τους φανατικούς 'πολέμιους', αμφότεροι αδικαιολόγητοι βέβαια. Να ξηγιόμαστε δηλαδή. Όπως επίσης ΔΕΝ μίλησα για αθάνατα λάδια... έλεος δηλαδή! Μίλησα για λάδια που οι ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ τους δίνουν κάποια αυξημένα, σε σχέση με το παρελθόν, όρια χρήσης, that's ALL!
Η ανάλυση αναφέρεται σε λάδι και κινητήρα διαφορετικά από τα δικά μου, οπότε τα συμπεράσματα μόνο αμυδρή ή καθόλου σχέση μπορούν να έχουν με την περίπτωση του δικού μου αυτοκινήτου.
Όσο για το περίφημο και χιλιοειπωμένο (σε επίπεδα πλέον αστικού μύθου) ρητό : 'Οι εταιρειες τα τελευταια χρονια, στην προσπαθεια τους να κανουν πιο ελκυστικο το προιον τους ανεβαζουν τα διαστηματα σερβις, χαμηλωνοντας ετσι το κοστος χρησης...' το θεωρώ, για την περίπτωση του δικού μου τουλάχιστον, εντελώς αναληθές. Οικονομικώς ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να το γυρίσω σε σταθερά διαστήματα σέρβις διότι θα αλλάζω (φθηνότερα) λάδια στα 15000 χλμ. και θα έχω το 'μεγάλο' σέρβις σταθερά στα 30000 χλμ. (και πάλι με φθηνότερα λάδια). Τώρα όμως, ενδέχεται να μου 'ζητάει' σέρβις κάθε, περίπου, 25000 χλμ. στα οποία, φυσικά, θα γεμίζει με το ακριβότερο λάδι. Μακροπρόθεσμα δηλαδή θα έχω σκάσει περισσότερα στα σέρβις ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχω έρθει στα ίσα. ΠΟΥ είναι λοιπόν το οικονομικό όφελος για τις εταιρίες, ειδικά σε μία χώρα που ακούνε για αλλαγή λαδιών στα 20000 χλμ. ή 30000 χλμ. και φτύνουν στον κόρφο τους να ξορκίσουν το 'κακό'...
-
Ο χρήστης GiannisB έγραψε:
Η ανάλυση αναφέρεται σε λάδι και κινητήρα διαφορετικά από τα δικά μου, οπότε τα συμπεράσματα μόνο αμυδρή ή καθόλου σχέση μπορούν να έχουν με την περίπτωση του δικού μου αυτοκινήτου.Χανουμε το δασος για το δεντρο? Ο λογος που σου παρεθεσα την αναλυση, ηταν για να δεις (οπως εξηγω κιολας) ποσοι παραμετροι λαμβανοντε υποψην για την καταλληλοτητα ενως λαδιου και την αντοχη του στο χρονο, κατι που κανενας αισθητηρας δεν μπορει να κανει, αφου το μονο που μπορει να ανιχνευσει ειναι την υπαρξη contaminants (καμια σχεση με TBN)! Και για του λογου του αληθες, δες παρακατω πως λειτουργει ο εν λογω αισθητηρας..
Oil condition sensor
The oil condition sensor is attached to the oil pan and is accessible from below. On all new engine types, there is no longer a dipstick. These engines have an electronic oil level check.
The temperature sensor is seated on the housing of the oil condition sensor. The housing of the oil condition sensor contains an electronic evaluation unit. The electronic evaluation unit has self-diagnosis. A fault in the oil condition sensor is entered in the fault memory of the engine management system. The oil condition sensor sends its measured values to the engine management system:- Engine oil temperature
- Oil level
- Engine oil quality
The electrical material properties of the engine oil change as the engine oil wears and ages. The changed electrical properties of the engine oil (dielectrics) cause the capacity of the capacitor to change. The electronic evaluation unit converts the measured capacity into a digital signal. The digital sensor signal is sent to the engine management system. The engine management system uses the signal for internal calculations (e.g. condensate in the engine oil).
..σε αλλο σημειο αναφερεται ξεκαθαρα οτι: an appraisal of the quality is not ensured in every case....Επομενως το τι λεει ο αισθητηρας σε σχεση με την ποιοτητα του λαδιου δεν ειναι μειζονως σημασιας - μια ακομα ενδειξη - και επουδενι δεν μπορει να αναγει ακριβη αποτελεσματα, οπως μια χημικη αναλυση σαν αυτη που παρεθεσα στο προηγουμενο ποστ.
Περαιτερω διαβασμα σχετικα με τους μαγικους αυτους αισθητηρες αν θες εδωΟσο για τα περι αστικου μυθου, θα μπορουσαν να ισχυουν, αν η αποψη της ιδιας της VW πανω στο θεμα δεν ηταν:
What LongLife Servicing can mean to you
• Fewer visits to your Retailers or repairer’s workshop.
• Lower lifetime service costs.
• Less oil to dispose of, an environmental benefit.
• Fuel saving.Πες μου ενα απο τα παραπανω μπουλετς το οποιο δεν εχει σχεση με το κοστος και (την καραμελλα της εποχης μας) το περιβαλλον
Για να καλυψει βεβαια τον κ@λ@ της η ιδια παλι η VW αναφερει οτι το LongLife απευθυνετε στην παρακατω χρηση:
To obtain the most benefit from the LongLife service regime, the car should be generally driven in a style/condition of use listed below:
• Mainly longer distance journeys
• Limited number of cold starts, engine is kept at operating temperature over a longer period of time.
• Daily mileage above approx. 25 miles.
• Constant speed.
• Vehicle used regularly.Η σωστη λιπανση και το σωστο φιλτραρισμα του λαδιου ενως τουρμπο μοτερ ειναι ιδιαιτερα σημαντικο. Το παραμικρο γρεζι/καταλοιπο μπορει να μπλοκαρει τις μικρες διοδους ψυξης/λιπανσης του τουρμπο. Οι υψηλες θερμοκρασιες λειτουργιας (950+ βαθμους στην εξαγωγη) φθειρουν το λαδι και μειωνουν τη διαρκεια ζωης του. Αυτα ειναι δεδομενα, και τα 30000χλμ ειναι πολλα, παρα πολλα για την αλλαγη του. Βεβαια δεν εχει καμια σημασια για ενα μοτερ το οποιο ο ιδιοκτητης του σκοπευει να κρατησει για λιγα χιλιομετρα ή για τον λογιστη μιας εταιρειας ..
Προφανως το τι θα επιλεξεις εσυ να ακολουθησεις, ειναι προσωπικη σου υποθεση...δεν προσπαθω να σου υποδειξω τι να κανεις. Τα δεδομενα ομως ειναι συγκεκριμενα, και διαφερουν απο την γραμμη της εταιρειας και απο αυτο που υποστηριζεις
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Για να καλυψει βεβαια τον κ@λ@ της η ιδια παλι η VW αναφερει οτι το LongLife απευθυνετε στην παρακατω χρηση:
To obtain the most benefit from the LongLife service regime, the car should be generally driven in a style/condition of use listed below:
• Mainly longer distance journeys
• Limited number of cold starts, engine is kept at operating temperature over a longer period of time.
• Daily mileage above approx. 25 miles.
• Constant speed.
• Vehicle used regularly.μας δουλεύουν έτσι?
Μήπως να το βάζω μπροστά μία φορά το χρόνο και να καλύπτω χωρίς να το σβήσω 15.000km με τη μία σε ταξίδι χωρίς να σταματάω σε διόδια και πηγαίνοντας με σταθερή ταχύτητα?
Βέβαια έτσι δε θα το χρησιμοποιώ συχνά (no regurarly use), αλλά τουλάχιστον έτσι 'καλύπτω' τα 4 από τα 5. -
Όλη αυτή η συζήτηση περί λαδιού και αναγκαιότητας (ή όχι) για αντικατάστασή του νωρίτερα απ' ό,τι υποδεικνύει ο κατασκευαστής καλή και άγια είναι και έρχονται στο φως πολλά και διάφορα, χρήσιμα να τα ξέρει κανείς, πράγματα. Ωραία και καλά.
Ο κάθε συζητητής βέβαια, κατά βάθος παραμένει στις αρχικές του θέσεις και κανένας, τελικά, δεν μπορεί να πείσει κανέναν και για τίποτα. Ο λόγος είναι ότι σε καθενός ανθρώπου τη σκέψη κάποια πράγματα βαρύνουν περισσότερο, διαφορετικά απ' αυτά που βαρύνουν στη σκέψη του άλλου. Και η συζήτηση για το περιβάλλον δεν είναι απλώς μια 'καραμέλα'. Η πρόωρη αντικατάσταση των λαδιών είναι άλλη μια επιβάρυνση γι' αυτό, καλά το λέει και η VW.Για το κόστος εξήγησα, ΜΟΝΟ στην περίπτωση που με μια ιδανική χρήση του αμαξιού καταφέρουμε να παρουσιαστεί η ένδειξη για σέρβις στο ανώτατο 'όριο', τότε μόνο ενδέχεται να υπάρχει κάποιο (μικρό) οικονομικό όφελος. Στην πράξη, όποιος έχει αμάξι με προγραμματισμό QG1 και με δεδομένες τις συνθήκες κίνησης στην Αττική, η ένδειξη αυτή θα έρθει αρκετά νωρίτερα και τα λάδια τελικά θα αλλαχτούν π.χ. στις 20000 ή 23000 χλμ. Και μαζί τους φυσικά και ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ (=ακριβό) σέρβις. Μακροπρόθεσμα αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερο συνολικό κόστος για όποιον τελικά ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα. Τότε λοιπόν ΓΙΑΤΙ να ακολουθήσει κάποιος το QG1 και να ΜΗΝ το γυρίσει σε QG0-2;... Θέμα νοοτροπίας, εμπιστοσύνης στις νέες τεχνολογίες, εμπιστοσύνης σε μια αξιόπιστη αυτοκινητοβιομηχανία, λίγο παραπάνω σεβασμός προς το περιβάλλον, αυτά.
Και θα το πω για μια ακόμη φορά : μου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πιστέψω ότι η SKODA (και η 'μαμά' VW) θέλουν να με παραπλανήσουν και να με κάνουν να καταστρέψω το καινούργιο αμάξι μου. Ούτε στα πιο τρελά και σουρρεαλιστικά μου όνειρα. Τέλος.
-
Ο χρήστης GiannisB έγραψε:
Και θα το πω για μια ακόμη φορά : μου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πιστέψω ότι η SKODA (και η 'μαμά' VW) θέλουν να με παραπλανήσουν και να με κάνουν να καταστρέψω το καινούργιο αμάξι μου. Ούτε στα πιο τρελά και σουρρεαλιστικά μου όνειρα. Τέλος.
Εσυ ποσα χρονια θες να κρατησεις το αμαξι σου;
Η εταιρια ποσα χρονια θελει να το κρατησεις; -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Εσυ ποσα χρονια θες να κρατησεις το αμαξι σου;
Η εταιρια ποσα χρονια θελει να το κρατησεις;Το δεύτερο το ξέρω.Μέχρι το πολύ 10
-
Οι εταιρίες σίγουρα θα ήταν ευχαριστημένες να τα αλλάζαμε και κάθε 3-4 χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία, το 10 βέβαια που λέει ο Orestisren είναι το πιο συνηθισμένο.
Οι εταιρίες ΣΙΓΟΥΡΑ θέλουν να πουλάνε ΠΟΛΛΑ καινούργια αμάξια. Ξέρουμε όμως ότι εδώ και δεκαετίες η έννοια 'αξιοπιστία' είναι από τα μεγαλύτερα ζητούμενα κατά το χτίσιμο του 'ίματζ' μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, έτσι δεν είναι; Δεν θα ήταν λοιπόν μπούμερανγκ γι' αυτές να 'χαλάνε' σκοπίμως και 'ύπουλα' τα καινούργια αμάξια του κοσμάκη;... Μέσα σε λίγα χρόνια θα αρκούσε για να καταρρακώσει τη φήμη μιας εταιρίας.
Αντιθέτως, καταφέρνουν (έστω εν μέρει, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης) να διατηρούν τις πωλήσεις τους δελεάζοντας τους υποψήφιους αγοραστές με καινούργιο ντιζάιν, πλήθος ηλεκτρονικά μαραφέτια, αυξημένες (έστω οριακά) επιδόσεις, υποσχέσεις για περισσότερη ασφάλεια κλπ. Οπότε κάποιος που έχει ένα αμάξι 7,8, 10 χρόνια αρχίζει και 'γλυκαίνεται' με όλα αυτά και τελικά το αλλάζει, κι ας μην του έχει 'χαλάσει' ακόμη. Πασίγνωστα πράγματα ρε παιδιά. -
Εγώ έτσι και αλλιώς μετά την εγγύηση θα πηγαίνω σε δικό μου μαστόρι ...Ακόμα και ανά 10.000 χλμ να τα αλλάζω , δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο κόστος (30 €) να τα αλλάξεις..Δεν μιλάμε φυσικά για αλλαγές στις επίσημες αντιπροσωπείες..
Πάντως συμφωνώ και εγώ ότι τα 10 χρόνια είναι το όριο για κάθε αυτ/το , από κάθε πλευρά...
-
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
Εγώ έτσι και αλλιώς μετά την εγγύηση θα πηγαίνω σε δικό μου μαστόρι ...Ακόμα και ανά 10.000 χλμ να τα αλλάζω , δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο κόστος (30 €) να τα αλλάξεις..Δεν μιλάμε φυσικά για αλλαγές στις επίσημες αντιπροσωπείες..Πάντως συμφωνώ και εγώ ότι τα 10 χρόνια είναι το όριο για κάθε αυτ/το , από κάθε πλευρά...
Συγνώμη που θα το θέσω ωμά, αλλά 30€ για αλλαγή λαδιών δεν παίζει με τίποτα.
Μόνο τα λάδια κάνουν κάπου στο 10αρικο το λίτρο αν τα αγοράσεις εσύ και πας να στα αλλάξουν.Αγοράζεις τουλάχιστον 4 λίτρα κι άρα μιλάμε για τουλάχιστον 40€.Δε θα πάρει και κανα 30άρι ο μάστορας (ταρίφα)? -
Συγνώμη δεν το έθεσα σωστά... Στο προηγούμενο μου αυτ/το , Νισσάν Αλμέρα , έβαζα λάδια με 30 €..Τώρα στο νέο που περιμένω Scoda Octy 1.8 (όταν με το καλό λήξει η εγγύηση) υπολογίζω το πολύ στο 40άρι..Το παλικάρι που μου τα άλλαζε έιναι φίλος καλός , δεν παίρνει εργατικά...
-
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
Συγνώμη δεν το έθεσα σωστά... Στο προηγούμενο μου αυτ/το , Νισσάν Αλμέρα , έβαζα λάδια με 30 €..Τώρα στο νέο που περιμένω Scoda Octy 1.8 (όταν με το καλό λήξει η εγγύηση) υπολογίζω το πολύ στο 40άρι..Το παλικάρι που μου τα άλλαζε έιναι φίλος καλός , δεν παίρνει εργατικά...10 ευρω το λιτρο για συνθετικο 5w 30 (το οποιο συνιστα η vw) μαλλον χλωμο το βλεπω.
Εκτος κι αν προτιμησεις τη παγκοσμιου φημης ΤIGANOIL. -
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Συγνώμη δεν το έθεσα σωστά... Στο προηγούμενο μου αυτ/το , Νισσάν Αλμέρα , έβαζα λάδια με 30 €..Τώρα στο νέο που περιμένω Scoda Octy 1.8 (όταν με το καλό λήξει η εγγύηση) υπολογίζω το πολύ στο 40άρι..Το παλικάρι που μου τα άλλαζε έιναι φίλος καλός , δεν παίρνει εργατικά...
10 ευρω το λιτρο για συνθετικο 5w 30 (το οποιο συνιστα η vw) μαλλον χλωμο το βλεπω.
Εκτος κι αν προτιμησεις τη παγκοσμιου φημης ΤIGANOIL.περίπου 15€ το λίτρο έχουν αυτά που προτείνει η VW/Audi/Skoda/Seat για τον 1.8T(F)SI.
Και επιπλέον κάθε φορά 'εγώ' αγοράζω 5lt γιατί το κάρτερ παίρνει 4,5lt (δεν ξέρω αν φταίει γιατί αλλάζω και το φίλτρο λαδιού κι άρα πρέπει να 'γεμίσει' κι αυτό και γι'αυτό βάζουν τόσο), άρα μιλάμε για 75€ μόνο λάδια.ΥΓ: ή αν προτιμάς να θεωρείς ότι με κλέβουν και δεν χρειάζομαι 5lt για την αγορά, αλλά 4 -> 415 = 60€ Κοινώς το 60άρι το έχεις στο σίγουρο, αν βάλεις προβλεπόμενων προδιαγραφών λάδια στον κινητήρα.
ΥΓ2: Τα 15€ είναι μία** φτηνή ***τιμή (συγκεκριμένα είναι και για λάδια castrol 5w30 πλήρως συνθετικά, με προδιαγραφές δηλαδή για τον κινητήρα μας vw504 και vw505) -
Αν θυμαμαι καλα καπου ειχα διαβασει μια ερευνα με στοιχεια 2007 νομιζω, οπου ο μεσος ορος ζωης των αυτοκινητων στην Ευρωπη ηταν 14χρονια και η μεση ηλικια των οχηματων που κυκλοφορουν στους δρομους 7χρονια....
-
@ Κάβουρας
Πάρε τα από εδω : http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el
5 λίτρα 60ε, να γλυτώσεις και το 15άρι
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
@ ΚάβουραςΠάρε τα από εδω : http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el
ωραίος.
Ευχαριστώ.ΥΓ: έχω απορία πόσο μου χρεώνουν τα λάδια στην αντιπροσωπεία...ειλικρινά δε θυμάμαι
-
Δε θυμάμαι το 5w-30 πόσο μου το χρέωναν (ήταν ARAL) αλλά το 5w-40 που μου έβαλαν τώρα (castrol) το χρεώσαν 14ε ενώ έξω το βρίσκεις... 13ε!
Γι αυτό μιλάω: http://www.g-market.gr/index.php?page=s ... mid=100033
Αλήθεια όλοι στα TSi σας βάζετε 5w-30; Οι προδιαγραφές της VW καλύπτουν και το 5W 30 και το 5W-40
-
Δε θυμάμαι το 5w-30 πόσο μου το χρέωναν (ήταν ARAL) αλλά το 5w-40 που μου έβαλαν τώρα (castrol) το χρεώσαν 14ε ενώ έξω το βρίσκεις... 13ε!Γι αυτό μιλάω: http://www.g-market.gr/index.php?page=s ... mid=100033
Αλήθεια όλοι στα TSi σας βάζετε 5w-30; Οι προδιαγραφές της VW καλύπτουν και το 5W 30 και το 5W-40
και το 0w30 νομίζω.
Το λέω γιατί αν θυμάμαι καλά τα εργοστασιακά λάδια για τον κινητήρα 'μας' (αυτά που έρχονται με το μπουκαλάκι που λένε audi από έξω ) είναι 0w30.
Αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τόσο το ιξώδες (παίζει κι αυτό το ρόλο του βέβαια) όσο τις προδιαγραφές.
Για 1.8ΤFSI είναι vw 504 και vw 505 αν θυμάμαι καλά. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Δε θυμάμαι το 5w-30 πόσο μου το χρέωναν (ήταν ARAL) αλλά το 5w-40 που μου έβαλαν τώρα (castrol) το χρεώσαν 14ε ενώ έξω το βρίσκεις... 13ε!
Γι αυτό μιλάω: http://www.g-market.gr/index.php?page=s ... mid=100033
και το 0w30 νομίζω.
Το λέω γιατί αν θυμάμαι καλά τα εργοστασιακά λάδια για τον κινητήρα 'μας' (αυτά που έρχονται με το μπουκαλάκι που λένε audi από έξω ) είναι 0w30.
Αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τόσο το ιξώδες (παίζει κι αυτό το ρόλο του βέβαια) όσο τις προδιαγραφές.
Για 1.8ΤFSI είναι vw 504 και vw 505 αν θυμάμαι καλά.Σε εμένα είναι σίγουρα 5-30 και αυτά βάζουν και στην αντιπροσωπεία (tsi 122)
-
Η 504 είναι μόνο 5-30 εξόσων γνωρίζω
-
@ ΚάβουραςΠάρε τα από εδω : http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el
ωραίος! στο τσακ να αγοράσω ήμουν...
Octavia 5