-
Μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης το παλιό μας αυτοκίνητο φαίνεται να παραδίδει το πνεύμα. Όλο ζητάει, όλο γκρινιάζει και όλο βαριέται τα πρωϊνά αλλά και στα ταξίδια. Η γνωριμία μου με ένα C200 auto (184 hp) εδώ και λίγα χρόνια (πατήρ) με εισήγαγε στον κόσμο των αυτοκινήτων με αυτόματο κιβώτιο και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με την ευκολία στην καθημερινή χρήση, έτσι ώστε να αποφασίσω και το δικό μου νέο αυτοκίνητο να είναι με αυτόματο κιβώτιο. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφειν λοιπόν και παραθέτω τα δεδομένα:
A) να είναι κάτω από 2.000 κυβικά, μέχρι 25-26 χιλ.
Β) segment D, τίποτα άλλο
Ψάχνοντας στην αγορά διαπίστωσα ότι τα ως άνω κριτήρια πληρούν τα Toyota Avensis 1.8 Multidrive S, Citroen C5 1.6 THP auto και VW Passat 1.4 TSI DSG. Κατά τύχη φοράνε και τρία διαφορετικά αυτόματα, παρακαλώ τους ειδικούς (onyx, sv) να μας δώσουν τα φώτα τους. Απορρίπτονται τα άλλα μοντέλα του γκρουπ vag είτε προς τα κάτω (Octavia λόγω ποιότητας εσωτερικού, Jetta λόγω κατασκευής στην χώρα της σιέστας) είτε προ τα πάνω (Α4 λόγω τιμής). Δεν απορρίπτονται άλλα μοντέλα που πιθανόν να υπάρχουν αλλά μου έχουν διαφύγει της προσοχής, κάθε ιδέα δεκτή.
Επί το έργον
Οδήγησα το Avensis. Εύκολο στην χρήση αλλά με εσωτερικό που δείχνει φτηνό. Η όψη και το σήμα του κιβωτίου θυμίζουν station wagon volvo σε αμερικάνικες ταινίες της δεκαετίας του '70. Ζικ-ζακ και ένας λεβιές ποίημα. Δεν μου άρεσαν τα καθίσματα, σχήμα και επένδυση. Το κιβώτιο απ΄ότι μου είπε ο πωλητής είναι τύπου CVT, ψάχνει δηλαδή τις στροφές όπου θα έχει κάθε φορά την μεγαλύτερη δυνατή ροπή. Ο κινητήρας εξαιρετικός, τον δοκίμασα σε δύσκολη διαδρομή δεν κρέμασε πουθενά και είχε δύναμη και στις ψηλές στροφές. Όμως ακούγεται περισσότερο απ΄ότι θα περίμενα από Toyota.
Οδήγησα το Passat χειροκίνητο και το Golf αυτόματο μήπως βγάλω άκρη (αυτόματο Passat δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη). Απ΄την μέση και πάνω το Passat είναι πιο ποιοτικό, τα καθίσματα του είναι καλύτερα, το κιβώτιο σαν εμφάνιση και θόρυβο πολύ πιο κοντα σ΄αυτό της Μερσεντές. Είναι όμως 1.400 με τέτοιο σκάφος φορτωμένο και αυτόματο θα τραβάει; Έπειτα με την αξιοπιστία των DSG τι γίνεται, δεν είναι θετικό ότι όλοι τώρα ψάχνουν να βγάλουν κιβώτια διπλού συμπλέκτη;
Το C5 θα βγει με κλασσικό αυτόματο τον Απρίλη. Δεν το κρύβω ότι μου αρέσει περισσσότερο μέσα και έξω από τα άλλα δύο. Αλλά θα βάλει ένα κιβώτιο εντελώς καινούργιο, από μια γιαπωνέζικη εταιρεία (Aisin), ενώ τα πετρελαιοκίνητα C5 φοράνε άλλα αυτόματα κιβώτια. Δεν το κρύβω ότι προβληματίζομαι ως προς την αξιοπιστία τους καθώς από φίλο ταξιτζή γνωρίζω την ιστορία με τα αυτόματα κιβώτια των ταξί 406 και τα προβλήματα τους και την κατάληξη του 'πάρτε ένα 407 με 10 χιλ έκπτωση' για να κλείσουν στόματα. Σε συνδυασμό με το ότι η C5 2.000 κυβικά φορούσε μέχρι πρόσφατα ένα παμπάλαιο 4 σχέσεων, μήπως οι Γάλλοι δεν τα πάνε καλά με τα αυτόματα;
Ξέρω ότι παραθέτω ένα γιαπωνέζικο με ένα γερμανικό και ένα γαλλικό αλλά θα παρακαλούσα να μην το δουν έτσι όσοι κάνουν τον κόπο να γράψουν. Με ενδιαφέρουν πληροφορίες για τα κιβώτια, την ευκολία χρήσης τους σε καθημερινή βάση, τα χαρακτηριστικά τους και -αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί γνώμη- την αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου (δεκαετία). Με ενδιαφέρει επίσης αν χρειάζονται ειδική συντήρηση ή κάτι άλλο. -
Μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης το παλιό μας αυτοκίνητο φαίνεται να παραδίδει το πνεύμα. Όλο ζητάει, όλο γκρινιάζει και όλο βαριέται τα πρωϊνά αλλά και στα ταξίδια. Η γνωριμία μου με ένα C200 auto (184 hp) εδώ και λίγα χρόνια (πατήρ) με εισήγαγε στον κόσμο των αυτοκινήτων με αυτόματο κιβώτιο και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με την ευκολία στην καθημερινή χρήση, έτσι ώστε να αποφασίσω και το δικό μου νέο αυτοκίνητο να είναι με αυτόματο κιβώτιο. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφειν λοιπόν και παραθέτω τα δεδομένα:
Ψάχνοντας στην αγορά διαπίστωσα ότι τα ως άνω κριτήρια πληρούν τα Toyota Avensis 1.8 Multidrive S, Citroen C5 1.6 THP auto και VW Passat 1.4 TSI DSG. Κατά τύχη φοράνε και τρία διαφορετικά αυτόματα, παρακαλώ τους ειδικούς (onyx, sv) να μας δώσουν τα φώτα τους. Απορρίπτονται τα άλλα μοντέλα του γκρουπ vag είτε προς τα κάτω (Octavia λόγω ποιότητας εσωτερικού, Jetta λόγω κατασκευής στην χώρα της σιέστας) είτε προ τα πάνω (Α4 λόγω τιμής). Δεν απορρίπτονται άλλα μοντέλα που πιθανόν να υπάρχουν αλλά μου έχουν διαφύγει της προσοχής, κάθε ιδέα δεκτή.
Επί το έργον
Οδήγησα το Avensis. Εύκολο στην χρήση αλλά με εσωτερικό που δείχνει φτηνό. Η όψη και το σήμα του κιβωτίου θυμίζουν station wagon volvo σε αμερικάνικες ταινίες της δεκαετίας του '70. Ζικ-ζακ και ένας λεβιές ποίημα. Δεν μου άρεσαν τα καθίσματα, σχήμα και επένδυση. Το κιβώτιο απ΄ότι μου είπε ο πωλητής είναι τύπου CVT, ψάχνει δηλαδή τις στροφές όπου θα έχει κάθε φορά την μεγαλύτερη δυνατή ροπή. Ο κινητήρας εξαιρετικός, τον δοκίμασα σε δύσκολη διαδρομή δεν κρέμασε πουθενά και είχε δύναμη και στις ψηλές στροφές. Όμως ακούγεται περισσότερο απ΄ότι θα περίμενα από Toyota.
Οδήγησα το Passat χειροκίνητο και το Golf αυτόματο μήπως βγάλω άκρη (αυτόματο Passat δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη). Απ΄την μέση και πάνω το Passat είναι πιο ποιοτικό, τα καθίσματα του είναι καλύτερα, το κιβώτιο σαν εμφάνιση και θόρυβο πολύ πιο κοντα σ΄αυτό της Μερσεντές. Είναι όμως 1.400 με τέτοιο σκάφος φορτωμένο και αυτόματο θα τραβάει; Έπειτα με την αξιοπιστία των DSG τι γίνεται, δεν είναι θετικό ότι όλοι τώρα ψάχνουν να βγάλουν κιβώτια διπλού συμπλέκτη;
Το C5 θα βγει με κλασσικό αυτόματο τον Απρίλη. Δεν το κρύβω ότι μου αρέσει περισσσότερο μέσα και έξω από τα άλλα δύο. Αλλά θα βάλει ένα κιβώτιο εντελώς καινούργιο, από μια γιαπωνέζικη εταιρεία (Aisin), ενώ τα πετρελαιοκίνητα C5 φοράνε άλλα αυτόματα κιβώτια. Δεν το κρύβω ότι προβληματίζομαι ως προς την αξιοπιστία τους καθώς από φίλο ταξιτζή γνωρίζω την ιστορία με τα αυτόματα κιβώτια των ταξί 406 και τα προβλήματα τους και την κατάληξη του 'πάρτε ένα 407 με 10 χιλ έκπτωση' για να κλείσουν στόματα. Σε συνδυασμό με το ότι η C5 2.000 κυβικά φορούσε μέχρι πρόσφατα ένα παμπάλαιο 4 σχέσεων, μήπως οι Γάλλοι δεν τα πάνε καλά με τα αυτόματα;
Ξέρω ότι παραθέτω ένα γιαπωνέζικο με ένα γερμανικό και ένα γαλλικό αλλά θα παρακαλούσα να μην το δουν έτσι όσοι κάνουν τον κόπο να γράψουν. Με ενδιαφέρουν πληροφορίες για τα κιβώτια, την ευκολία χρήσης τους σε καθημερινή βάση, τα χαρακτηριστικά τους και -αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί γνώμη- την αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου (δεκαετία). Με ενδιαφέρει επίσης αν χρειάζονται ειδική συντήρηση ή κάτι άλλο. -
Επί το έργον
Τα αυτόματα των 406 ταξί ήταν τα παλιά AL4 και όντως έβγαζαν πρόβλημα. Αυτό ήταν πολύ μικρο και λυνόταν πανεύκολα, αλλά εδώ στην Ελλάδα κανείς δεν ήξερε τι και πώς. Οπότε...
Το 6αρι που θα φορέσει η Ψ5 είναι της Aisin, της οποίας 6αρι φοράνε εδώ και καιρό τα μεγάλα PSA, η Delta με τα 200 κλπ κλπ χωρίς να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.Το 'λαχείο' με τα αυτόματα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόση τεχνογνωσία για επισκευές...
Το passat ποιό DSG φοράει;
-
Το 7άρι
-
Με προλάβανε, η Aisin είναι πλεονέκτημα. Και η C5 είναι η πιο όμορφη στα μάτια μου αλλά και αυτή που θα απαξιωθεί περισσότερο (αν και πια όλα θα απαξιώνονται πολύ).
Δυστυχώς δεν έχω τις εμπειρίες του sv2 με πολλά διαφορετικά αυτόματα. Πάντως τα παλιά αμερικάνικα (σε Cherokee) ήταν για τα μπάζα (πολύ αργό, διστακτικό), γενικά τα 3-4τάχυτα μάλλον ακατάλληλα για ελληνικές και ευρωπαϊκές συνθήκες. Το CVT μπορεί να με ενθουσιάζει σαν ιδέα αλλά στην πράξη (σε ένα Jazz) με ξενίζει η αίσθηση και ο ήχος αν και τελικά είναι πολύ αποτελεσματικό (υποθέτω το συνηθίζεις). Αυτά των Smart επίσης ήταν από εξωφρενικά αργά τα πρώτα μοντέλα ως πολύ αργά τα επόμενα (ημιαυτόματα). Τη χάρη και ευκολία του μετατροπέα ροπής δεν την έχουν. Ο sv2 έχει τους λόγους του που επιμένει σε κλασσικό σύστημα με μετατροπέα ροπής, εγώ θεωρώ ότι δεν έχω επαρκή εμπειρία για να εκφέρω δική μου άποψη. Φαίνεται όμως ότι η ομαλότητα εκκίνησης, η εκκίνηση σε ειδικές επιφάνειες (χιόνια, χαλίκια, ανηφόρες κλπ), η ευκολία του crawling, το κράτημα σε ανηφόρες, οι αυξημένες δυνατότητες έλξης και η μεγάλη διάρκεια ζωής αποτελούν τα δυνατά σημεία του. Η κατανάλωση και ο θόρυβος σε χαμηλές ταχύτητες (
-
Καλησπέρα και από εμένα...Φίλε και εγώ μέχρι το Μάιο θα παραγγείλω αυτοκίνητο με τα ίδια κριτήρια που έθεσες και εσύ (διαθέτω μέχρι 27-28.000)...για μια σειρά από λόγους μάλλον θα καταλείξω στο C5...Δεν είμαι μηχανικός αλλά το κιβώτιο που θα βάλει η C5 έχει δοκιμαστεί σε κάποια αυτοκίνητα όπως η Delta (φυσικά και σε αυτό το αυτοκίνητο είναι σχετικά καινούργιο..)...όμως επειδή και οι εταιρίες πλέον έχουν περισσότερη εμπειρία στα αυτόματα και επειδή το γκρούπ PSA συνεργάζεται με το γκρούπ BMW θεωρώ ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει από το προηγούμενο αυτόματο...επίσης με το νέο κινητήρα του C5 η citroen θέλει να αλλάξει την πολύ κακή πορεία όσον αφορά τις πωλήσεις του C5 σε κάποιες χώρες...έτσι φαντάζομαι ότι δε θα ρίσκαρε με ένα αυτόματο αμφιβόλου ποιότητας...επίσης στη Γαλλία διατίθεται ήδη από τον Ιανουάριο το κιβώτιο αυτό...όσον αφορά τα υπόλοιπα σσν ποιότητα κατασκευής νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο από το Avensis και πιο σύγχρονο από το passat...βέβαια το DSG αν το οδηγήσεις είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί...αλλά ο 1.4 αν και πολύ καλός κινητήρας θεωρώ ότι δεν είναι αρκετός για το βαρύ αμάξωμα του passat...επίσης, αν και τελείως υποκειμενικό, το passat δε μου αρέσει σχεδιαστικά (σε αντίθεση με το passat cc που το βρίσκο πολύ όμορφο αλλά με σημαντική παραχώρηση σε χώρους)...ίσως το passat 1.8 DSG να είναι η καλύτερη επιλογή αλλά ανεβαίνει σημαντικά σε τιμή σε σχέση με τη C5 που στα 26.000 παίρνεις μια εξαιρετική έκδοση σε εξοπλισμό....
-
Το DSG6 είναι από την BorgWarner, ενώ το DSG7 από τη Luk. Όλα τα DSG χρήζουν περιοδικών εργασιών συντήρησης κάθε μερικές δεκάδες χλμ. Τα κοινά αυτόματα θέλουν συνήθως μόνο ειδικές βαλβολίνες και είναι απλούστερα στη δομή τους και σημαντικά φθηνότερα.
Έχουν περάσει δύο αυτόματα από τα χέρια μου. Εκείνο που πρέπει να πω είναι να οδηγήσεις οπωσδήποτε το όποιο αυτοκίνητο ενδιαφέρεσαι με το σαζμάν που θέλεις. -
κατα την ταπεινη μου αποψη κ αν κρινουμε αποκλειστηκα με βαση τα κιβωτια τοτε αβενσις,πασσατ,σ5..σαν συνολικο πακετο ομως αλλαζει η καταταξη,με την ψ5 να ερχεται πρωτη,κ τα αβενσις κ πασσατ να ακολουθουν..
απο εκει κ περα,προσπαθησε να τα βρεις κ τα 3 για να τα δοκιμασεις κ μετα αποφασισε..απο αποψη αισθητικης παντως,κ αναφερομενος παντα στα δικα μου γουστα,το ψ5 ειναι πολυ καλο.. -
insignia, superb και mazda 6 δεν σου κάνουν κλικ?
-
η μήπως 'μπλιαχ'
-
Ο χρήστης Blanc Ange έγραψε:
insignia, superb και mazda 6???Τ ακουμε ρε παιδια!!!
Ναι ναι SuperB, συμφωνω!Το 6άρι σε τι σε χαλάει όμως; Είναι σαφώς πιο σπορ από την C5 ενώ είναι και κουκλί και πρακτικά άθραυστο (μην ακούσω για αξιοπιστία κουβέντα, είναι αθάνατα... 3 Mazda πέρασαν από τα χέρια μου και ξέρω!!! ).
-
Το δίλιτρο στα ίδια είναι με την ΤουρμποΨ5.
Και 100 χιλιάρικα θα άξιζε να δώσεις για Mazda (στυλ GTR εννοοώ)... η μηχανολογική τους 'προσοχή' είναι κορυφαία!
-
Το δίλιτρο στα ίδια είναι με την ΤουρμποΨ5.
E???
OK!
Μιλούσα για τα χειροκίνητα καθώς τα αυτόματα δεν τα έχουμε δει και δη από στάση. Γύρω στο 9.5 είναι και τα δύο για το 0-100 και στις ρεπίζ είναι θέμα σχέσης (στο ατμοσφαιρικό πρέπει απλά να είσαι μια ταχύτητα κάτω... στο τούρμπο αν κατέβάσεις μια κάτω θα ψωφήσει στις ψηλές).
-
Mην το χαλάτε καλά πήγε μέχρι τώρα.............. Για Ινσίγνια και Μάζντα δεν καλύπτουν την πρώτη προϋπόθεση που έβαλα (κάτω από 2.000 κυβικά). Για Σουπέρμπ δεν ξέρω αν είναι κατηγορία D αλλά και να είναι μάλλον μου κάνει μπλιάχ παρά κλικ...... Το 6 θα ήταν επιλογή αν έβγαινε με αυτόματο κάτω από δίλιτρο, έχω σε μεγάλη εκτίμηση την Mazda και το πλεονέκτημα του σε σχέση με το Avensis είναι ότι κατασκευάζεται εξ΄όλοκλήρου στην Ιαπωνία. Για μένα η χώρα κατασκευής παίζει ρόλο γι αυτό και μίλησα για Jetta στην χώρα της σιέστας (Μεξικό) και έμεινα μόνο στο Passat από την VAG. Για aυτό μου ξυνίζει που το Avensis δεν είναι πια made in Japan.
-
Συνεχιζεις και μου συγκρινεις ρεπριζ ατμοσφαιρικο και turbo στα ιδια κυβικα???
Ελα ρε φιλε, παμε σοβαρα τωρα...
Ποσο ροπη εχει το 6αρι και ποσο το C5???
Ποσα αλογα ειναι το 6αρι και ποσα το C5???Αν βαλεις ποτε κοντρα απο ρεπριζ, στα ιδια κυβικα, το ενα turbo και το αλλο ατμοσφαιρα με αερα φρεσκο του θεου, θα με καταλαβεις γιατι μου φαινεται παντελως αστειο να τα συγκρινεις!
Την παλεύεις καθόλου; Το C5 Turbo είναι 1600 και το 6 είναι δίλιτρο...
-
και παλι μαλλον θα ειναι δυνατοτερο και ας ειναι 1600αρι
ειναι πολυ καλο μοτερ το συγκεκριμενο
αλλα περα απο οτιδηποτε αλλο, μονο και μονο λογω κυβικων/σηματων δεν εχει νοημα να μιλαμε για 2λιτρο ατμοσφαιρικο (πλην λιγοστων εξαιρεσεων)
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
:lol: και παλι μαλλον θα ειναι δυνατοτερο και ας ειναι 1600αριειναι πολυ καλο μοτερ το συγκεκριμενο
αλλα περα απο οτιδηποτε αλλο, μονο και μονο λογω κυβικων/σηματων δεν εχει νοημα να μιλαμε για 2λιτρο ατμοσφαιρικο (πλην λιγοστων εξαιρεσεων)
Εσύ γιατί δεν ετοιμάζεσαι για την Βίσση τέτοια ώρα;
Σοβαρά τώρα... μιλούσα για μετρημένες επιδοσεις των δύο αυτών αυτοκινήτων που είναι παρόμοιες (στα χειροκίνητα τουλάχιστον).
-
δεν τις εχω δει για να σου πω την αληθεια, δε μου φαινεται και απιθανο παντως, απλα ειναι χαζο να αγορασει καποιος το μοτερ του mazda
ΥΓ δεν ειμαι του σκυλαδικου
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
:lol: και παλι μαλλον θα ειναι δυνατοτερο και ας ειναι 1600αριειναι πολυ καλο μοτερ το συγκεκριμενο
που ξερεις οτι το συγκεκριμενο μοτερ ειναι πολυ καλο αφου ειναι ολοκαινουριο και μη δοκιμασμενο στην αγορα;;;;;;;φανταζομαι επειδη ειναι τουρμπο,εχει 155αλογα....αρα καλο θα ειναι!!!
Avensis Multidrive S vs C5 THP auto vs Passat DSG