-
Μια φίλη μου που πριν 2 χρόνια έβγαζε από τα ιδιαίτερα σαφώς περισσότερα από το μισθό της πλέον μου λέει ότι το πράμα έχει περιοριστεί σε επίπεδο χαρτζηλικίου.... Φυσικά και δεν την λυπάμαι αλλά υπάρχει διαφορά και αναγκαστικά κοιτάει να προσαρμοστεί.
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Ωραιος.!
Ο πεθερος μου εχει πορτοκαλιες κυριως και αβοκαντος, μανταρινιες .Tελυταία οι πεθεροί δείχνουν να είναι της μόδας..! Ο δικός μου καλλιεργεί σταρι και βαμβακι. Λέω σιγά-σιγά απο φέτος να αρχισω να πηγαίνω να τον βοηθάω, μπας και μάθω τίποτα. Ποτέ δεν ξερεις..!
Παραβλέπουμε το γεγονός οτι οι περισσότεροι κάτοχοι ακινήτων δεν διαθέτουν απλά ένα.
Συνήθως έχουν στην κατοχή τους ανω των τεσσάρωνΚαι δεν ξέρουν τί πληρώνουν σε ΦΜΑΠ...Οταν ανεβουν σε λίγο κι αλλο οι αντικειμενικές αξίες, θα πληρώνουν ακόμα πιο πολλά. Αν δεν έχουν εισοδήματα να στηρίξουν τη διαβίωσή τους ικανοποιητικά και να πληρώσουν τους φόρους, για τα σκατά είναι...Γνωρίζω εναν στην πολη μου, οποίος μεταξύ αλλων (μαγαζιών που νοικιαζε, τωρα είναι άδεια, σπιτιού, εξοχικού) εχει κι ενα ξενοδοχείο στο κέντρο της πολης (τρελή αντικειμενική αξία) το οποίο υπολειτουργεί εδω και λίγα χρόνια (στο μεταξύ, μέχρι τωρα έχουν κλεισει 2 ξενοδοχεία επισης στο κεντρο της πόλης). Πληρώνει ΦΜΑΠ περίπου 80.000 ευρώ το χρόνο. Μεχρι πότε θα μπορεί να πληρώνει τους φόρους....;; Ο ένας εκ των δυο ιδιοκτητών των αλλων ξεονοδοχείων που εκλεισαν, ήδη έχει κρεμάσει πανό 'ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ', αλλα ποιός θα το πάρει..;; Κανείς...!! Μόνο αν το σκοτώσει στην μισή αντικειμενική του αξία έχει πιθανότητες, αλλα ακόμη κι ετσι, αυτός που θα το πάρει, κάπως θα πρέπει να το αξιοποιήσει. Ποιος κάνει επενδυσεις σήμερα..;;; (κανείς ιδιαίτερα, εκτός απο ζαμπλουτους-κοράκια, που θα πέσουν να φάνε όσους δεν αντέχουν) Κι αυτή την αντικειμενική αξία που στην πραγματικότητα είναι ακριβότερη απο την πραγματική σήμερα, το κράτος θα την ανεβάσει κι αλλο...!!
Ενας άλλος, γνωστός πρωην βιομηχανος της πόλης, για αρχή βγάζει στο σφυρί, διάφορα ακίνητα 2.000.000 ευρώ, γιατί κι αυτός δεν μπορεί να τα συντηρήσει. Απ΄οτι μαθαίνω, θα έχει και συνέχεια, γιατί πρέπει να έχει πάνω απο 10 εκ. περιουσία....
Πριν βιαστείς να χαρείς, που οι πλούσιοι αυτοί χανουν την περιουσία τους, ας έχεις υπ' οψιν σου πως αυτά ΔΕΝ τα καρπώνονται οι φτωχοί, αλλα απλά πάνε σε άλλους πλουσιότερους και τους κάνουν ακόμη πιο προνομιούχους. Συμβαίνει δηλαδή αυτό που είχα πει περυσι στον rx8 drifter και γενικά συζητηθηκε και απο αλλους εδω ---> viewtopic.php?f=13&t=17153&hilit=%CE%A6%CE%9C%CE%91%CE%A0&start=3283Παράλληλα μπορεί να έχουν πουλήσει πληθώρα ακινήτων κατά τα 'χρόνια της αφθονίας' αποκομίζοντας σοβαρά ποσά.
Αυτοί που περιγράφεις, συνηθως δεν εχουν καθολου αυτό το σκεπτικό. Οσοι εχουν πολλά ακίνητα, δεν τα φτιάξανε 'για να τα πουλήσουνε και να αποκομίσουν σοβαρά ποσά', πολύ περισσότερο τα χρόνια της αφθονίας, οπου η εκμετάλλευσή τους για την αποκομιδή κι αλλων εσόδων ηταν η πιο ενδεδειγμένη κίνηση. Οσοι δε ηταν αυτής της λογικής που λες, τα ποσά που αποκομίσανε, στο 90% των περιπτώσεων, γίνανε 'μεγάλη ζωή', οπότε έιναι εκτός κουβέντας....
Έχοντας ήδη διπλασιάσει (?) το κεφάλαιό τους , δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να συνεχίζουν να εισπράτουν 10-15 χιλιάρικα έναντι 15-20 για σεβαστό χρονικό διάστημα.Οπότε δεν ρίχνουν και τις τιμές από τα μισθώματα.
Πάλι λάθος...Ενας που εισέπρατε όπως λές 15-20 χιλιάρικα (υποθέτω εννοείς το μηνα), σημαίνει οτι είχε ακίνητα τεράστιας αξίας. Αν τωρα πέσει στα 10-15, αφαιρώντας τον φόρο είσοδήματος που θα έχει και τον ΦΜΑΠ, δεν νομίζω να του μένουν και τρελά λεφτά να το παίζει πια πλούσιος. Αν δε, του μέινουν ξενοίκιαστα, θα αρχίσει να βάζει απο τα έτοιμα, αν υποθέσουμε οτι έχει....Αν δεν έχει τοτε τον πούλο, αλλα και να ΄χει μέχρι ποτε..;;
-
Σε σχεση με αυτά που είπε ο manosk...
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για το θέμα των ενοικίων:- κάποιοι νομίζουν ότι το ακριβοθώρητο μαγαζάκι/διαμερισματάκι/γραφειάκι κοστίζει 'τόσα' ό,τι κι αν γίνει. Δεν μειώνουν για να μην πιαστούν κορόιδα, κατά τη γνώμη τους
- άλλοι, που έχουν κάμποσα ακίνητα, δεν επιθυμούν να χαλάσουν την πιάτσα απότομα. Προτιμούν να μένουν με ξενοίκιαστα ακίνητα, ιδίως καταστήματα που δεν έχουν συνήθως ιδιαίτερα κοινόχρηστα, παρά να κάνουν σοβαρές μειώσεις
- ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροκτημάτων, που πληρώνουν ΕΤΑΚ και συναφή, τα αφήνουν στην τύχη τους ή τα σκοτώνουν εφόσον έχουν ανάγκη
Μην προσπαθείς να αναλύσεις τί συμβαίνει....Οι περιπτώσεις ποικίλουν κι αν μπεις στη διαδικασία 'κάποιοι', τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και καποιου ειδους ασφαλες συμπέρασμα ωστε να πείς οτι έκανες μια σοβαρή αναλυση, δεν βγαίνει. Εγω θα σου πω ενδεικτικά μερικά ακόμα 'κάποιοι' κατα αντιστοιχία περίπου με αυτα που αναφέρεις....
- κάποιοι φοβούνται δικαιολογημενα να μην πιαστούν κορόιδα, γιατί όταν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους (όπως ξέρεις είμαι σίγουρος) τον ενοικιαστή δεν μπορούν να τον βγάλουν, αν δεν περάσουν στην ουσία 16 χρόνια. Οπότε, ΑΝ (μια στις 1000) κάτι αλλάξει προς το καλύτερο σε 4-5 χρόνια, τον έχουν πιεί....
- αλλοι που έχουν κάμποσα ( ) ακίνητα και ίδιως καταστήματα (γιατί δεν έχουν ιδιαίτερα κοινοχρηστα...;; ) εχουν ΦΜΑΠ που αν δεν έχουν τρελά εισοδήματα, αδυνατούν να πληρώσουν....
- κάποιοι έχουν αποκτήσει ακίνητα με δάνεια, των οποίων τις δόσεις είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν, οπότε δεν μπορούν να τα αφηνουν ξενοικιαστα. Πχ. πριν 3 χρόνια ξαδελφος της γυναίκας μου (29 χρόνων) είχε λίγα χρήματα στην ακρη και πήρε κι ενα σεβαστό δάνειο για να αγοράσει ενα διαμέρισμα, με σκοπό να 'αποταμιεύει αναγκαστικά' τρόπον τεινά, αφου θα το νοίκιαζε για να πληρώνει τις δόσεις. Ο πατέρας του του είχε γράψει ενα οροφοδιαμέρισμα που είχε και την επιχείρηση της οικογένειας, η οποία τώρα πια δεν πάει καθόλου καλά (σχετική με την οικοδομή, τζάκια, πέτρες, κλπ). Βρεθηκε λοιπόν να πληρώνει ΦΜΑΠ και μια δόση την οποία σιγα-σιγά αδυνατεί, παρόλο που εριξε το ενοίκιο του διαμερισματος σημαντικά, αφου ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν....
Γενικά καθένας κρατάει όσο του επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση. Είναι θέμα χρόνου ή να τα πουλήσουν ή να μειώσουν τιμές. Οι πιο λογικοί έχουν ήδη μειώσει τα μισθώματα και κουτσοβολεύονται. Παίζει ρόλο και η σχέση που είχαν αναπτύξει με τους μισθωτές: αν τους είχαν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, οι τελευταίοι θα φύγουν ευχαρίστως για φθηνότερα (ίσως και καλύτερα) ακίνητα. Αν όχι, αν εξαρχής ήταν τίμιοι στη διαμόρφωση της τιμής, με λίγη διαπραγμάτευση θα το σώσουν μειώνοντας λίγο το μίσθωμα.
Και σιγά δηλαδή. Αν παίρνεις πχ 1000 ευρώ και έχεις και άλλα εισοδήματα, το 40% στο παίρνει το κράτος. Δηλαδή και 200 ευρώ να μειώσεις, στην πραγματικότητα θα χάσεις μόνο 120 ευρώ (και το κράτος 80, αλλά πρόβλημά του). Αν σου μείνει όμως ξενοίκιαστο για 6 μήνες, πολύ δύσκολα θα καλύψεις τη συνολική οικονομική απώλεια, εφόσον συνυπολογιστούν τα πάγια έξοδα του ακινήτου που θα πληρώνεις από την τσέπη σου αντί του μισθωτή (δημ. τέλη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα κλπ).Οσον αφορά τα παραπάνω, θα πω τί παρατηρω στην πόλη μου τουλάχιστον. Τα πρώτα καταστήματα που άρχισαν να κλείνουν σωρηδόν, είναι αυτά που υπήρχαν περιφερειακά του κέντρου και είχαν ανοίξει τα τελευταία 10 χρόνια σε κάθε στενό, στεναδάκι, πέριξ αυτου, επεκτείνοντας την ακτίνα του απο 300 μέτρα πχ, στα 500....Αυτά και στη μισή τιμή να τα δωσουν οι ιδιοκτητες τους, στην παρούσα φάση δεν νοικιάζονται γιατί απλά δεν έχει κανένα νόημα, μιας στην ύφεση, δεν υπάρχει ανάγκη για ανοίγματα, ελάχιστοι δε ρισκάρουν να επενδύσουν τα λίγα που εχουν στην άκρη, ενω να δανειοδοτηθούν κάποιοι άλλοι που δεν έχουν, ουτε ρισκάρουν πια οι ίδιοι, ουτε οι... Τράπεζες.
Στη συνέχεια κλέισανε κάποια 'μεγάλα' ή και μικρά καταστήματα του κέντρου, σε διαφορα σημεία, που είχανε ειτε υψηλά ενοίκια μιας και το μόνο που τους ενδιέφερε όταν ηρθαν, ηταν να 'χωθούν' στην αγορά πάσει θυσία, είτε απλά δεν αντέξανε λόγω αντικειμένου....Στην πρώτη κατηγορία ανηκουν (και μάλιστα κλέισανε πρωτες θα έλεγα) κάτι Ελληνικές μικρομέγαλες εταιρίες που την είδανε 'πολυεθνικές' της Ελλάδας και μέσα σε 8 χρόνια 'γιγαντώθηκαν' και προσπαθήσανε να 'κατακτήσουν' τη χώρα, με δανεια του κερατά απο τις Τραπεζες και με την ελπίδα να σβήσουν τον εκάστοτε τοπικό ανταγωνισμό. Ηρθανε, ξεσκίσανε τις τοπικές αγορές, κανανε τη ζημιά τους τόσα χρόνια και στο τελος τα μαζέψανε και φύγανε....Ενδεικτικά, θα πω τις εξης...'Φωκάς', 'ESPRIT', 'Berto Lucci', 'Millenium', 'DIFFER' ή αλλιώς 'Italian Job', 'GLOU', 'Rollini', 'Smart Outlet', 'Prince Oliver'.
Τωρα πια έχουν αρχίσει και κλείνουν κι αλλα, διαφορα καταστήματα και θα αρχίσει να αδειάζει και το κέντρο. Οταν πληθύνουν και αυτά αρκετά, τότε θα αρχίσουν να πέφτουν σημαντικά τα ενοίκια και όχι απλά 10 και 15% που πέσανε μεχρι τώρα. -
Aνάλογα τις κοινωνίες συμβαίνουν και οι αναλογες οικονομικές κινησεις των πολιτών .Σπαρταν στην πόλη μου επειδη στο κεντρο ειναι ακριβα τα ενοικια όλοι εχουν αποκεντρωθεί εκτος απο αυτούς που εχουν απο αλλου εισοδηματα και τρωνε από τα έτοιμα.Ουσιαστικά όλοι εχουμε δίκιο .Η διαφορες μας ειναι στα ποσοστά.ΠΧ το 90% που λες ότι πουλησαν και πήγαν τα λεφτα στην καλοπέραση δε νομίζω ότι είναι έτσι.Αν ειναι έτσι τοτε καλά ειδαν τα ματακια μου τα πράσινα στα ακροδάκτηλα στις ταβερνες να ανεμίζουν.
Τελος πάντων ο καθενας προσπαθεί να επιβιώσει.Το γαμώτο για μενα και την κοινωνία που ζω ειναι η στιγνότητα των ιδιοκτητων ,κεφαλαιούχων της πόλης σε όλους όσους προαπαθούν να αντεξουν τις περικοπές στους μισθούς και γενικά στην πτώση της αγοραστικής κίνησης.Ειναι απορίας άξιο ως που θα φτάσουν.Φημες λένε για τρελά ποσά εδω κατω σε καταθεσεις εκτος Ελλάδος απο αυτους που επαναλαμβανω κατεχουν το 50% της πόλης σε κεντρικά μαγαζιά.Αν ισχύει αυτό μιλάμε για καταστροφή της τοπικής οικονομίας. -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Το γαμώτο για μενα και την κοινωνία που ζω ειναι η στιγνότητα των ιδιοκτητων ,κεφαλαιούχων της πόλης σε όλους όσους προαπαθούν να αντεξουν τις περικοπές στους μισθούς και γενικά στην πτώση της αγοραστικής κίνησης.Ειναι απορίας άξιο ως που θα φτάσουν.Φημες λένε για τρελά ποσά εδω κατω σε καταθεσεις εκτος Ελλάδος απο αυτους που επαναλαμβανω κατεχουν το 50% της πόλης σε κεντρικά μαγαζιά.Αν ισχύει αυτό μιλάμε για καταστροφή της τοπικής οικονομίας.αποκεντρωση τωρα. Αλλωστε το κεντρο πλεον ειναι απροσπελαστο απο τα αυτοκινητα
-
ΠΧ το 90% που λες ότι πουλησαν και πήγαν τα λεφτα στην καλοπέραση δε νομίζω ότι είναι έτσι.Αν ειναι έτσι τοτε καλά ειδαν τα ματακια μου τα πράσινα στα ακροδάκτηλα στις ταβερνες να ανεμίζουν.Aναφερόμουν στο παρελθόν και στις λίγες περιπτώσεις τετοιων ανθρώπων που υπηρχαν. Καλοπέραση και μεγάλη ζωή σήμερα δεν υπάρχει, παρά σε ελάχιστους πάμπλουτους , που κι αυτοί ακόμα αναλογικά με πριν, έχουν συμμαζευτεί.... ΔΥΣΤΥΧΩΣ για την οικονομία...!
-
@ spartan
Οταν εισαι παντρεμενος, εισαι απο εκει που ειναι η γυναικα σου, λενε. Ο πεθερος ειναι 82 και τωρα αρχιζει να κουραζεται , εγω κουραζομαι στη σκεψη να μαζεψω φρουτα
Να πας να μαθεις, ετσι οπως πανε τα πραγματα παλι η γη θα μας ζησει. -
**'Μαξιλαράκι' στην πτώση των εισοδημάτων αποτελούν για τους καταναλωτές τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα. **
Οι καταναλωτές στρέφονται στο 'καλάθι του σούπερ μάρκετ', επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν φθηνότερες αγορές και αντισταθμίζοντας έτσι τη συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματός τους. Αποδεικνύεται, δε, ότι τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα είναι μια συμφέρουσα λύση αφού μπορεί να μειώσουν έως και 50% το κόστος του 'καλαθιού'.
Φαίνεται πως η εποχή που τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα ήταν απλώς μια αγορά προορισμένη για ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα έχει παρέλθει. Το χαμηλότερο, αναλόγως του προϊόντος, κόστος τους κατά 20% έως και 50% αφορά την πλειονότητα του πληθυσμού. Και η διαφορά στην τιμή υπερκαλύπτει την όποια διαφορά στην ποιότητα, όπως δείχνει το γεγονός ότι το 44% των καταναλωτών τα προτιμά ενώ το 55,3% από πλευράς ποιότητας θεωρεί ότι είναι εφάμιλλα των επωνύμων.
-
Σε αγορές μου διαπίστωσα ότι είναι εξίσου ποιοτικά με άλλα επώνυμα.
-
Το ιδιο πραγμα ειναι με τα επωνυμα,απλα στο επωνυμο θα πληρωσεις συσκευασια και διαφημιση.Τοσα χρονια ο Ελληνας δεν μπορουσε να το καταλαβει και επερνε το ''καλο''.Τωρα ολοι υποστιριζουν οτι ειναι το ιδιο πραγμα.....
-
Σε αγορές μου διαπίστωσα ότι είναι εξίσου ποιοτικά με άλλα επώνυμα.Λογικό αφού φτιάχνονται από τις ίδιες εταιρείες που πουλούν τα επώνυμα. Για παράδειγμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά του Μαρινόπουλου, είναι mady by Μπαρμπαστάθης και είναι ακριβώς τα ίδια σε ποιότητα με αυτά που πουλιούνται με το σήμα του Μπαρμπαστάθη.
-
Σε κάποιες περιπτώσεις πράγματι η διαφορά είναι μόνο στην ετικέτα. Σε κάποιες άλλες, παρ'όλο που παράγονται στις ίδιες μονάδες, χρησιμοποιούν φτηνότερα υλικά και η διαφορά φαίνεται. Λχ. ο χαλβάς ARO του Makro, παρόλο που φτιάχνεται από τον Χαϊτογλου έχει χειρότερη γεύση και υφή από το Μακεδονικό Χαλβά της ίδιας εταιρίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, ακόμα και όπου υπάρχει διαφορά στη ποιότητα/γεύση, η διαφορά στο κόστος είναι τέτοια που και πάλι αξίζει. Εδώ που φτάσαμε... -
Έχω ανοίξει σχετικό νήμα με φθηνά πράγματα που να αξίζουν τον κόπο.
-
Λογικό να έχει αλλάξει η καταναλωτική, κι όχι μόνο, συμπεριφορά πολλών.
Για παράδειγμα, τα ταπεράκια με φαγητό είναι συνηθισμένα σε χώρους εργασίας-παλιότερα πολύ περισσότερο delivery ή κυλικείο. Επίσης, σε αρκετούς εργ. χώρους έχουν βάλει καφετιέρες για φτηνότερο καφέ σε σχέση με το κυλικείο.
Πολλοί έχουν κόψει εφημερίδες, κι ενημερώνονται μέσω ίντερνετ-έτσι κι αλλιώς ακόμη κι αν είσαι φανατικός εφημεριδάκιας, βρίσκεις το ίδιο περίπου περιεχόμενο στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Αρκετά συνηθισμένη πλέον η πρακτική να γίνονται μετακινήσεις για να πάνε στην εργασία με ένα αυτοκίνητο (ή και για ψώνια), έστω κι αν κάποιος αναγκαστικά τροποποιεί λίγο το πρόγραμμά του.
Στο σπίτι, φτηνά φαγητά, π.χ. μακαρόνια κάνουν θραύση, σε σχέση με το να παραγγείλεις απ'έξω.
Σε σούπερμαρκετ μεγαλύτερη προτίμηση στα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας. Επίσης, μεγαλύτερη σημασία στις προσφορές των σούπερμαρκετ-είναι εύκολο να πληροφορηθείς ποιές είναι αυτές. Κερδίζεις χρήματα αν προσέξεις λίγο.
Jacob
-
Επίσης στην ταβέρνα/εστιατόριο, αν μένει ποσότητα φαγητού, δουλεύει πολύ πακέτο το υπόλοιπο για το σπίτι.
-
Aυτο γινοταν ανεκαθεν στην επαρχια και οταν ηρθα Θεσσαλονικη μου εκανε εντυπωση που δεν το ηξερε και δεν εκανε κανεις.
-
Πανο εδω και πολλα χρονια γινοταν αυτο. Αρχικα σε αλουμινοχαρτο και αργοτερα σε κουτι/συσκευασια με τυπωμα το ονομα του μαγαζιου.
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
-
Κι ομως οσους Θεσσαλονικης εχω ρωτησει κανεις δεν το ηξερε. Μαλλον ηταν large τυποι.
-
Συζήταγα με φίλη μου που ενώ λίγο πολύ το καταλαβαίνει ότι πλέον τα έσοδά της μάλλον είναι λιγότερα από τα έξοδα ζορίζεται πολύ να τροποποιήσει την καταναλωτική της συμπεριφορά. Δηλαδή θέλει τα κομμωτήρια, τις εξόδους, τα ταξίδια κλπ. Στεναχωριέται γιατί καταλαβαίνει ότι τρώει από την αποταμίευση σλλά παρόλα αυτά δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί. Της έλεγα κόψε πχ λίγο κομμωτήριο, πρόσεχε τις υπερβολές στο σούπερμάρκετ, τον τρόπο οδήγησης, να βγαίνεις λιγότερο συχνά και να κάνεις μικρότερη κατανάλωση και μην πηγαίνεις ταξίδια πχ εκτός Ελλάδας επιπλέον των καλοκαιρινών σου διακοπών. Με άκουγε αλλά μάλλον από το ένα αυτί έμπαινε από το άλλο έβγαινε, έμοιαζε σαν αυτό που της έλεγα να ήταν αδύνατα.
Σίγουρα ένα μέρος του προβλήματος είναι συμπλέγματα κοινωνικά (μη φανεί ότι δυσκολευόμαστε) αλλά μάλλον υπάρχει σε κάποιους ανθρώπους δυσκολία αντίδρασης και προσαρμογής μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι οπότε αναγκαστικά προσαρμόζεσαι... -
Πες της οτι τώρα πια ειναι δυσεύρετοι οι χορηγοί και θα καταλάβει.
Πόσο έχει αλλάξει η κρίση την καταναλωτική σας συμπεριφορά;