-
Άρα στο παράδειγμα που έθεσα μιλάμε για 700 ευρώ διαφορά.
Το +2000 εννοείται πως δεν υπάρχει.Χαρατσομανία. Αρπάχτε απ'όπου μπορείτε αδιακρίτως χωρίς καμία απολύτως έννοια αναλογικής φορολόγησης πραγματικού εισοδήματος
Kon μου μάθε λίγο μπαλίτσα από το μέγα Αλέφα που το ξέρει το σύστημα...
-
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
...ενώ τώρα θα πληρώσει χιλιάδες αν έχει την 'ατυχία' να έχει ένα σπίτι και ένα μικρό αυτοκίνητο.
...αν δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει.
Νίκο δεν μιλάμε για πόθεν έσχες, Λέμε δεν έχεις εισόδημα και το τεκμήριο λέει ό,τι έχεις. Το βλέπεις δίκαιο;
Κάμποσοι προλαλήσαντες έχουν αναφέρει ότι το τεκμήριο είναι μαχητό! Πας στην εφορία, λες ότι ΔΕΝ έχεις αυτό το εισόδημα, ότι αναλώνεις πιθανόν εισόδημα παρελθόντων ετών (όταν δεν είχες απολυθεί, κτλ) και δεν πληρώνεις. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι η ευκολία ή μη της συγκεκριμένης διαδικασίας διότι δεν έχω εμπιστοσύνη στις εφορίες...
-
Για μίλα λίγο πιο απλά ρε eddie γιατί δεν σκαμπάζω και πολλά από το άθλημα.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
ενώ τώρα θα πληρώσει χιλιάδες
Χιλιάδες;
Εγώ έχω υπόψη μου ότι απλά φορολογείσαι για μεγαλύτερης κλίμακας εισόδημα.
Υπάρχει κάποιο penalty αν το εισόδημα σου δεν καλύπτει το τεκμήριο περιουσίας;Το χιλιάδες ήταν υπερβολή. Το χιλιάρικο δεν είναι. Παιδιά όταν δεν έχεις εισόδημα ακόμα και αν τεκμαίρεται ό,τι έχεις 4000 που είναι το ατομικό τεκμήριο (5000 για τους έγγαμους) είναι αδικία δεν μπορείται να το καταλάβεται;
Θα βρεθούν άνθρωποι που θα τεκμαίρεται ό,τι έχουν 10000 ευρώ εισόδημα (ανετότατα προκύπτει αυτό) οπότε θα φορολογηθούν για 5000Χ10%= 500 ευρώ.
Για ένα άνθρωπο που δεν έχει δουλειά 500 ευρώ είναι κομμάτι.
Και δεν είναι υποθετικός ο υπολογισμός μου.
Εγώ τουλάχιστον ξέρω 3 περιπτώσεις στον κύκλο μου που θα πληρώσουν μέχρι ένα χιλιάρικο μόνο και μόνο επειδή αναπνέουν. -
4-4-2
Άκου τον άρχοντα...ΤΜ
Και όσο συνεχίζει να δουλεύει το σύστημα και όσο βγαίνουν οι προϊστάμενοι των εφοριακών σαν απείραχτες παρθένες και μιλάνε για διαφθορά χωρίς να τρέχει τίποτα σε λίγο θα φορολογήσουν και τις πορδές και θα μας φταίει η τρόικα...
-
...θα πληρώσουν μέχρι ένα χιλιάρικο μόνο και μόνο επειδή αναπνέουν.ακριβώς όπως το λες είναι. Επειδή δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να πιάσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή παίρνει η μπάλα αδιακρίτως τους πάντες. Εδώ παραιτήθηκαν εισαγγελείς που κατήγγειλαν όργια τη στιγμή που 8 στις 10 υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους είναι σκανδαλάρες (ρίξτε μια ματιά) και ακόμα στέκεται όρθια κυβέρνηση...
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
...ενώ τώρα θα πληρώσει χιλιάδες αν έχει την 'ατυχία' να έχει ένα σπίτι και ένα μικρό αυτοκίνητο.
...αν δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει.
Νίκο δεν μιλάμε για πόθεν έσχες, Λέμε δεν έχεις εισόδημα και το τεκμήριο λέει ό,τι έχεις. Το βλέπεις δίκαιο;
Κάμποσοι προλαλήσαντες έχουν αναφέρει ότι το τεκμήριο είναι μαχητό! Πας στην εφορία, λες ότι ΔΕΝ έχεις αυτό το εισόδημα, ότι αναλώνεις πιθανόν εισόδημα παρελθόντων ετών (όταν δεν είχες απολυθεί, κτλ) και δεν πληρώνεις. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι η ευκολία ή μη της συγκεκριμένης διαδικασίας διότι δεν έχω εμπιστοσύνη στις εφορίες...
Δεν το ξέρω καλά να μην γίνει κάποια παρανόηση, αλλά πιστεύω ό,τι για να δεχτεί η εφορία να να κάνει δεκτό το αίτημα σου πρέπει να αποδείξεις ό,τι ήσουν άρρωστος ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου ήταν άρρωστο ή είχες πάθει κάποια καταστροφή στην περιουσία σου κλπ κλπ.
Ξαναλέω ό,τι δεν είμαι σίγουρος... -
Δεν κατέχω και πολλά από φορολογικό/διοικητικό δίκαιο αλλά πιστεύω πως θα σου πει τράβα κάνε προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Δλδ παράβολα + καταβολή του 50% της βεβαίωσης φόρου για να συζητηθεί και μόνο η υπόθεσή σου αν δεν κάνω λάθος.
Κουτσάααααααν
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
...θα πληρώσουν μέχρι ένα χιλιάρικο μόνο και μόνο επειδή αναπνέουν.
ακριβώς όπως το λες είναι. Επειδή δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να πιάσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή παίρνει η μπάλα αδιακρίτως τους πάντες. Εδώ παραιτήθηκαν εισαγγελείς που κατήγγειλαν όργια τη στιγμή που 8 στις 10 υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους είναι σκανδαλάρες (ρίξτε μια ματιά) και ακόμα στέκεται όρθια κυβέρνηση...
kon5 πιστεύω το έγραψα και πιο πρίν ό,τι οι εξελίξεις στον κοινωνικό-πολιτικό χώρο της πατρίδας μας το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλες και γρήγορες.
Ο κόσμος πρέπει να πάρει χαμπάρι ό,τι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να ανατρέψει αυτούς τους αλήτες που είναι στα πράγματα. Μην περιμένει πότε θα γίνουν εκλογές κλπ.
Να μην φοβάται τους κυβερνώντες. Τους έχουν-έχουμε υπερτιμήσει.
Την 28η Οκτωβρίου χωρίς καμία οργάνωση μερικές χιλιάδες κόσμου ρίξανε μια κυβέρνηση χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Ένα σπρώξιμο θέλουν και πέσανε. Ανθρωπάκια είναι της πλάκας. Άμα τους σπρώξεις απο την εξουσία εξαφανίζονται. -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Σόρι, αλλά λες αερολογίες.
Μίλα με νούμερα. ?
Εγω μιλησα με νουμερα ετησιων απολαβων και με μια μικρη αποκληση απο τα τεκμηρια εδωσα νουμερο με επιπλεον φορο συμφωνα με τα παραδειγματα που βγηκαν στην τηλεοραση,εσυ πεταξες την εξυπναδα με με τα εκατομμυρια χωρις να ξερεις ποσο ειναι ο φορος.Ειδες τωρα ποιος λεει αερολογιες?Για πες μας εσυ που δεν αερολογεις εαν δεν καλυπτεις τεκμηριο για 5000 ευρω τι θα πληρωσεις με το παραδειγμα των εσοδων/σπιτιων/αυτοκινητου που εδωσα.
Ποιοί είναι αυτοί οι πατεράδες που μοιράζουν σπίτια 120τμ κιόλας, στην Ηλιούπολη συγκεκριμένα? ?
Και στο Περιστερι και στην Εκαλη μοιραζουν σπιτια και εξοχικα και 2λιτρα οταν πεθανουν οι γονεις.Οι δικοι σου θα τα δωσουν στην εκκλησια?
Κι αυτός που πήρε το σπίτι...πως πήρε 2λτ αμάξι με 10.000 ετήσιες αποδοχές, δηλαδή 715 ευρώ το μήνα?
Και πως με 715 ευρώ συντηρεί τέτοιο σπίτι και αυτοκίνητο?
Μιλαμε για την περιπτωση που απολυθηκε η γυναικα του,αρα εχασε σχεδον το μισο του εισοδημα,ή οτι απολυθκε ο ιδιος ενω δουλευει η γυναικα του(και οχι μονο).10000 αποδοχες εχει τωρα,που η συζυγος ειναι ανεργη,ή ο ιδιος αν θελεις.Το 2λιτρο το εχει 3-5-10 χρονια δεν το πηρε τωρα που εχει 10000 εισοδημα.
Αυτο εχει τυχει να το εχεις ακουστα,γιατι απο τον οικογενειακο/φιλικο/επαγγελματικο σου κυκλο αποτι καταλαβα δεν πρεπει να του εχει συμβει να χασει τη δουλεια του,να χασει η γυναικα του την δουλεια της ,ή να εχουν σημαντικη μειωση εσοδων. -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Δλδ έχω 17.000 ετήσιο εισόδημα και η περιουσία μου βγάζει τεκμήριο 20.000.
Θα φορολογηθώ σα να βγάζω 20.000 εισόδημα και όχι 17.Το χιλιάδες δεν κατάλαβα σε τι αντιστοιχεί.
πλακα μας κανεις?
Στο παραπάνω παράδειγμα ο έξτρα φόρος λόγω τεκμηρίων είναι 769ευρώ...
Από aftertax.gr για το φορολογικό έτος 2012:
-
Φορολογητέο Εισόδημα 20000ευρώ (23952ευρώ μικτά συμπεριλαμβανομένου ΙΚΑ):
--- Φόρος Εισοδήματος 2420ευρώ
--- Έκτακτη Εισφορά 200ευρώ
--- Έκπτωση Φόρου (36)ευρώ
--- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 2584ευρώ -
Φορολογητέο Εισόδημα 17000ευρώ (20359ευρώ μικτά συμπεριλαμβανομένου ΙΚΑ):
--- Φόρος Εισοδήματος 1670ευρώ
--- Έκτακτη Εισφορά 170ευρώ
--- Έκπτωση Φόρου (25)ευρώ
--- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 1815ευρώ
Για να φτάσει ο έξτρα φόρος το επίπεδο των χιλιάδων (π.χ. 2000ευρώ) η διαφορά λόγω τεκμηρίων θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (π.χ. από 10927ευρώ φορολογητέα στα 20000ευρώ φορολογητέα)...
τεκμηριο αυτοκινητου? εξοχικου? δεν τα βλεπω?
Αυτος ο εξτρα φορος προκυπτειμε 3000 λιγοτερο δηλωθεν εισοδημα σε συγκριση με τα τεκμηρια.
Εαν χασεις την δουλεια σου(εστω ο ενας απο τους δυο στην οικογενεια) δεν θα σου λειψουν 3000 αλλα 13000.
Κανεις ενα κοπο να μας βγαλεις τον φορο με 13000 διαφορα ενα εξοχικο 80τμ και ενα 2λιτρο 4ετιας? -
-
kon5 πιστεύω το έγραψα και πιο πρίν ό,τι οι εξελίξεις στον κοινωνικό-πολιτικό χώρο της πατρίδας μας το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλες και γρήγορες.
Ο κόσμος πρέπει να πάρει χαμπάρι ό,τι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να ανατρέψει αυτούς τους αλήτες που είναι στα πράγματα. Μην περιμένει πότε θα γίνουν εκλογές κλπ.
Την 28η Οκτωβρίου χωρίς καμία οργάνωση μερικές χιλιάδες κόσμου ρίξανε μια κυβέρνηση χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Ένα σπρώξιμο θέλουν και πέσανε. Ανθρωπάκια είναι της πλάκας. Άμα τους σπρώξεις απο την εξουσία εξαφανίζονται.Έχεις σκεφτεί ποτέ να 'ανατρέψεις' τους εφοριακούς;
-
Απορώ γιατί το κουράζεται ?
Το αποτέλεσμα ' Δηλαδή η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ' έχει ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ .
Γιατί κάνουμε τους ανήξερους και σφυρίζουμε αδιάφορα. ?Είναι μια τεράστια μπούρδα με εκατομμύρια μπαλώματα.
Τι συζητάμε τώρα ?
Όταν το σύστημα δεν έχεις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ και ΕΠΙΒΟΛΗ ποινών στους παραβάτες δεν προχωράει τίποτα.
Όταν δεν υπάρχει κουλτούρα συμμετοχής επίσης . Λέγε με Παιδεία .
Μα πάνω από όλα μακροχρόνιος σχεδιασμός . ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ - Επιθετικός σχεδιασμός .α) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ για των έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων .
β) Στοχοποιημένο Φορολογικό για ισόνομη είσπραξη εισφορών .
γ) Προσδιορισμός και προγραμματισμός των φορολογικών κινήτρων .Η αφαίμαξη δεν έφερε ποτέ αποτέλεσμα .
Είναι Ηλίθιο να προσπαθείς επαναλαμβανόμενα να επιτύχεις με την ίδια αποτυχημένη συνταγή .
Αν είναι να πεθάνω , προτιμώ να γίνει κατά την έξοδο του Μεσολογγίου ή από επιλογή μου στις Θερμοπύλες .
Φτάνουν οι πληρωμένοι χρησμοί .Η απόφαση θα είναι δική μου γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς . Μόνο εμείς .
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Άρα στο παράδειγμα που έθεσα μιλάμε για 700 ευρώ διαφορά.
Το +2000 εννοείται πως δεν υπάρχει.Χαρατσομανία. Αρπάχτε απ'όπου μπορείτε αδιακρίτως χωρίς καμία απολύτως έννοια αναλογικής φορολόγησης πραγματικού εισοδήματος
Kon μου μάθε λίγο μπαλίτσα από το μέγα Αλέφα που το ξέρει το σύστημα...
700 απο το εισοδημα.Το παραδειγμα δεν εχει αυτοκινητο,ουτε εξοχικο.Δεν σε βλεπω να μπαινεις 11αδα...
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Δεν μπορεις να τα καλυψεις
Και; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση...;
Εγώ είπα ότι δεν φορολογείσαι για 10.000 αλλά για 15-20-28.000 όσο αντιστοιχούν σε αυτά που σου άφησε ο πατέρας σου και πληρώνεις αντίστοιχο φόρο.
Το λάθος μου δεν κατάλαβα που είναι.
με το παραδειγμα που εθεσες χοντρικα θα πληρωσεις 2000 ευρω παραπανω
Θα φορολογηθείς για 2000 παραπάνω όχι θα πληρώσεις 2000 παραπάνω.
θα πληρωσεις 2000 παραπανω.Εαν ηταν για μια πραξη στα χαρτια μονο δεν θα κουβεντιαζαμε τοσες σελιδες.
Σωστά το γράφει ο eddie. Η εφορία λαμβάνει υπόψιν της όχι το εισόδημα που δηλώνεις, αλλά αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια.
Ε αμα τα γραφει σωστα,σε περιπτωση που απολυθεις μην αγχωθεις με το 1,6 λιτρων και το σπιτι των 80τμ.Θα εκτυπωσεις την απαντηση του Εντι και θα πας στην εφορια.
-
Ο χρήστης sprsk έγραψε:
Απορώ γιατί το κουράζεται ?Το αποτέλεσμα ' Δηλαδή η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ' έχει ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ .
Γιατί κάνουμε τους ανήξερους και σφυρίζουμε αδιάφορα. ?Είναι μια τεράστια μπούρδα με εκατομμύρια μπαλώματα.
Τι συζητάμε τώρα ?
Όταν το σύστημα δεν έχεις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ και ΕΠΙΒΟΛΗ ποινών στους παραβάτες δεν προχωράει τίποτα.
Μα πάνω από όλα μακροχρόνιος σχεδιασμός . ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ - Επιθετικός σχεδιασμός .α) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ για των έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων .
γ) Προσδιορισμός και προγραμματισμός των φορολογικών κινήτρων .Η αφαίμαξη δεν έφερε ποτέ αποτέλεσμα .
Είναι Ηλίθιο να προσπαθείς επαναλαμβανόμενα να επιτύχεις με την ίδια αποτυχημένη συνταγή .
Αν είναι να πεθάνω , προτιμώ να γίνει κατά την έξοδο του Μεσολογγίου ή από επιλογή μου στις Θερμοπύλες .
Φτάνουν οι πληρωμένοι χρησμοί .Η απόφαση θα είναι δική μου γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς . Μόνο εμείς .
δεν το κουραζουμε ,απλα αγανακτεις με την λογικη του νεοελληνα οτι δεν θα πληρωσει παραπανω φορο με αυξηση τεκμηριων σε σπιτια/αυτοκινητα απο 30% μεχρι 100%.Νομιζουν οτι θα εξαλειψουν την φοροδιαφυγη ετσι,και δεν θα τους ακουμπησει ουτε θα εξαθλιωσει τους ανεργους,και ηδη πτωχους.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Δλδ έχω 17.000 ετήσιο εισόδημα και η περιουσία μου βγάζει τεκμήριο 20.000.
Θα φορολογηθώ σα να βγάζω 20.000 εισόδημα και όχι 17.Το χιλιάδες δεν κατάλαβα σε τι αντιστοιχεί.
πλακα μας κανεις?
Στο παραπάνω παράδειγμα ο έξτρα φόρος λόγω τεκμηρίων είναι 769ευρώ...
Από aftertax.gr για το φορολογικό έτος 2012:
-
Φορολογητέο Εισόδημα 20000ευρώ (23952ευρώ μικτά συμπεριλαμβανομένου ΙΚΑ):
--- Φόρος Εισοδήματος 2420ευρώ
--- Έκτακτη Εισφορά 200ευρώ
--- Έκπτωση Φόρου (36)ευρώ
--- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 2584ευρώ -
Φορολογητέο Εισόδημα 17000ευρώ (20359ευρώ μικτά συμπεριλαμβανομένου ΙΚΑ):
--- Φόρος Εισοδήματος 1670ευρώ
--- Έκτακτη Εισφορά 170ευρώ
--- Έκπτωση Φόρου (25)ευρώ
--- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 1815ευρώ
Για να φτάσει ο έξτρα φόρος το επίπεδο των χιλιάδων (π.χ. 2000ευρώ) η διαφορά λόγω τεκμηρίων θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (π.χ. από 10927ευρώ φορολογητέα στα 20000ευρώ φορολογητέα)...
τεκμηριο αυτοκινητου? εξοχικου? δεν τα βλεπω?
Αυτος ο εξτρα φορος προκυπτειμε 3000 λιγοτερο δηλωθεν εισοδημα σε συγκριση με τα τεκμηρια.
Εαν χασεις την δουλεια σου(εστω ο ενας απο τους δυο στην οικογενεια) δεν θα σου λειψουν 3000 αλλα 13000.
Κανεις ενα κοπο να μας βγαλεις τον φορο με 13000 διαφορα?Τι εννοείς δε βλέπεις τεκμήρια αυτοκινήτου κι εξοχικού; Δεν ανέφερα πιο πάνω πώς προέκυψε το συγκεκριμένο τεκμήριο! Σε κάθε περίπτωση 20000ευρώ νομίζουν καλύπτουν σπίτι+αυτοκίνητο+εξοχικό
Τον έξτρα φόρο για 9000ευρώ διαφορά εισοδήματος (δηλαδή 2000ευρώ) τον ανέφερα στο παράδειγμα πιο πάνω. Για διαφορά 13000ευρώ υπολόγισέ το εσύ και πες μας: http://www.aftertax.gr
-
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Ένα σπρώξιμο θέλουν και πέσανε. Ανθρωπάκια είναι της πλάκας. Άμα τους σπρώξεις απο την εξουσία εξαφανίζονται.Έχεις σκεφτεί ποτέ να 'ανατρέψεις' τους εφοριακούς;
Ας ανατρέψουμε πρώτα αυτούς που νομοθετούν και 'εκτελούν' και μετά αυτούς που εφαρμόζουν τους νόμους.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Και στο Περιστερι και στην Εκαλη μοιραζουν σπιτια και εξοχικα και 2λιτρα οταν πεθανουν οι γονεις.Οι δικοι σου θα τα δωσουν στην εκκλησια?Κατ'ρχάς δεν γνωριζόμαστε από χθες, οπότε κόψε τα προσωπικά παραδείγματα. Δεν νομίζω ότι αφορά εσένα ή το φόρουμ τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, τη στιγμή που και οι δυο μου γονείς είναι υγιέστατοι.
Κατά δεύτερον...το κληρονόμησες και δεν μπορείς να το δικαιολογήσεις? Πούλα το! Νοίκιασέ το!
Τα παραδείγματα στη τηλεόραση είναι εντελώς βλαμμένα. Βάζουν παντού 'εξοχικό' λες και όλοι έχουν εξοχικό.
Γιατί κουράζεσαι?
Τα πράγματα έτσι έχουν. Σωστά ή λάθος, παράλογα ή λογικά...έτσι είναι. Αυτά είναι κι αυτά θα είναι τα τεκμήρια. Δεν λέω ότι είναι σωστά, ούτε ότι είναι λογικά.
Live with it...ή όπως είπε ο manosk, ζήτα τα από τους φοροφυγάδες.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Απορώ γιατί το κουράζεται ?
Το αποτέλεσμα ' Δηλαδή η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ' έχει ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ .
Τι συζητάμε τώρα ?
δεν το κουραζουμε ,απλα αγανακτεις με την λογικη του νεοελληνα οτι δεν θα πληρωσει παραπανω φορο με αυξηση τεκμηριων σε σπιτια/αυτοκινητα απο 30% μεχρι 100%.Νομιζουν οτι θα εξαλειψουν την φοροδιαφυγη ετσι,και δεν θα τους ακουμπησει ουτε θα εξαθλιωσει τους ανεργους,και ηδη πτωχους.
Ο νεοέλληνας δεν αγανακτεί που θα πληρώσει. Αγανακτεί που θα πληρώσει με βάση άδικους υπολογισμούς και που τα λεφτά του θα πάνε στην τρύπα άκλαφτα.
Αναφορικά με το 2ο δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα - η τρύπα πρέπει κάπως να κλείσει. Μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε να μην διαχειρίζονται την ρίψη χρημάτων στην τρύπα διάφοροι κλέφτες (π.χ. Τσοχ.).
Αναφορικά με το 1ο, έλα τώρα εσύ να μου πεις ότι δε μπορούσε να βάλει δίκαια τεκμήρια με προσκόμιση βεβαίωση από συνεργείο για τα χιλιόμετρα στο κοντέρ αρχή και τέλος του χρόνου για να δει τη χρήση; Ή ότι δε μπορούσε να κάνει υποχρεωτικό ένα ετήσιο μίνι-ΚΤΕΟ για όλους με σκοπό την καταγραφή χιλιομέτρων για διασταύρωση, αλλιώς να σε φορολογήσει με τεκμήριο σαν να έκανες 50.000 χλμ/έτος; Ή να πάρει από τις ασφαλιστικές τα ποσά ασφάλισης για κάθε πινακίδα; Πόσο κόπο για έλεγχο θα ήθελε κάτι τέτοιο από τον έφορο; Περίπου 0.0003 δεύτερα αφού θα γινόταν ηλεκτρονικά;
Θα μου πεις, θα ήταν πολύ κακό για το τίποτα (για να τσιμπήσει έξοδα τα οποία στους περισσότερους δεν θα ήταν πάνω από 3-4 χιλιάρικα ετησίως ανεξαρτήτων κυβισμού). Όμως κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και πάρε τα 3 μας (κατάθεση πινακίδων).
Και γιατί ο έχων 1929 κυβικά να έχει τεκμήριο 600 ευρώ λιγότερα από αυτόν που έχει 1951 κυβικά (στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη εκατοντάδα); Γιατί ο έχων 80τμ στη Μύκονο να έχει το ίδιο τεκμήριο με τον έχοντα 80τμ στην Άνω Κωλοπετινίτσα; Γιατί ο διαβιών στην Αθήνα να έχει το ίδιο τεκμήριο διαβίωσης με αυτόν που μένει στη Δράμα;
Όλο το σύστημα είναι φαύλο, άδικο, άδικο, άδικο. Τα τεκμήρια ευνοούν όσους φοροδιαφεύγουν σε πολύ μεγάλα ποσά και σκίζουν τους μικροεπιχειρηματίες και τους μισθωτούς, αλλά και τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μια δουλειά.
Όσο δε μπορούν να σοβαρευτούν, τόσο να μην περιμένουν από κανένα να συμμορφωθεί φορολογικά. Φέτος κατάθεση πινακίδων, του χρόνου μη-υποβολή δήλωσης κι ας έρθουν να τα μετρήσουν μόνοι τους τι έχουμε και τι δεν έχουμε. Νισάφι πια.
EΡΧΟΝΤΑΙ NEA ΤΕΚΜΗΡΙΑ 2012