-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Αυξάνουμε την πίεση όταν πρόκειται να πιέσουμε πολύ τα ελαστικά σε πίστα κτλ, για να μη 'μαγουλιάζουν' πολύ και πηδήκουμε τους ώμους τους.
Το καλύτερο τιμόνι ισχύει, μέσα σε λογικά πλαίσια, επειδή το λάστιχο έχει λιγότερα περιθώρια 'μπαλατζαρίσματος'.
Σε κράτημα θεωρώ ότι για κάθε συνδυασμό αυτοκινήτου-ελαστικού υπάρχει ένα εύρος τιμών πίεσης, στο οποίο αποδίδει πολύ καλά. Αν το ξεπεράσεις το κράτημα μειώνεται, ή π.χ. χάνεται πολύ απότομα.
+1
γενικα απο τις πιεσεις που δουλευουμε στον δρομο,στην πιστα αυξανουμε και δεν χαμηλωνουμε πιεσεις.Το ποσο εξαρταται απο πολλους παραγοντες.
ακριβώς.-
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
αλλος κανει καρτ, και αλλος απανταει (δεν ειναι για τον dim8 το σχολιο)στη πιστα ανεβαζουμε λιγο πιεση (σε σχεση με το δρομο) για καλυτερο κρατημα και λιγοτερο μαγουλιασμα. Ετσι αποφευγουμε υπερθερμανση και καταστροφη. Ενδεικτικα τελειως, απο 33psi σε 37-40.
στο χιονι, λασπη, αμμο, κατεβαζουμε πιεσεις για να εχουμε μεγαλυτερη επιφανεια επαφης με το δρομο. Εκει μας ειναι αδιαφορη η φθορα & η υπερθερμανση γιατι οι ταχυτητες και οι αποστασεις ειναι πολυ μικρες. Ενδεικτικα τελειως, απο 33psi σε 18-25.
λινκ δεν εχω και δεν προκειται να ψαξω, αν θελει ας βαλει ο Κικιζας
μέσωσες από το πολύ γράψιμο... κι εσύ κι ο από κάτω...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Διόρθωση: μόνο σε άμμο μειώνουμε πιέσεις που όντως θέλουμε μεγάλη επιφάνεια επαφής, για να μη βουλιάζει. Σε λάσπη και χιόνι δε θέλουμε μεγαλύτερη επιφάνεια αλλά μικρότερη, για να διαπερνά το γλυστερό επιφανειακό στρώμα μπας και πιάσει από κάτω σταθερότερο (πχ. χιονισμένος δρόμος, να 'σπάσει' το επιφανειακό στρώμα χιονιού για να πιάσει από κάτω άσφαλτο). Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των χοντρών αυλακώσεων, να μην 'μπουκώνει' από χιόνι-λάσπη αλλά να μπορεί πάντα να 'πιάνει' το δρόμο από κάτω. Εχω την εντύπωση ότι σε χιόνι και λάσπη με συμβατικά ελαστικά δεν πειράζουμε πιέσεις.Για τις πιέσεις σε πίστα, δεν έχω ιδέα τι κάνουν τα καρτ (*), αλλά τα 'συμβατικά' αγωνιστικά και ημισλικ λάστιχα δουλεύουν σε μικρότερες 'κρύες' πιέσεις από τα απλά λάστιχα δρόμου διότι έχουν πολύ σκληρότερα πλαϊνά και σκελετό. Στα συμβατικά λάστιχα ο περισσότερος αέρας δρα ως ενισχυτικό του σκελετού, ώστε αυτός (και όχι το πέλμα) να μην υπερθερμαίνεται.
(*) Υποθέτω ότι στα καρτ όσο ζεσταίνει μειώνεις πιέσεις ώστε η περιοχή θερμής λειτουργίας να είναι πάντα η ιδανική.
όχι φίλε nass, στο χιόνι, ο βασικότερος τρόπος λειτουργίας των χειμερινών ή μη ελαστικών είναι να εγκλωβίζουν χιόνι(για αυτό τον λόγο οι μικρές και μεγάλες αυλακώσεις σε όλο το πέλμα... ειδάλλως ένα, ημισλίκ χιονιού θα ήταν εύκαιρο με την δική σου λογική... αφού θα είχε την μεγαλύτερη δυνατότητα σκαψίματος και άρα εύρεσης ασφάλτου αλλά ημισλίκ χιονολάστιχα δεν υπάρχουν... έχω φορέσει και ψάξει αρκετά το θέμα, επέτρεψέ μου), όσο το δυνατόν περισσότερο αφού το χιόνι θα πιάσει πάνω στο χιόνι και θα αγκιστρώσει το λάστιχνο ώστε να σε σπρώξει.... Το εμπόδιο σε όλη αυτή την ιστορία είναι πράγματι η διαφορά θερμοκρασίας των ελαστικών σε σχέση με την μειωμένη ελαστικότητά τους σε τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι την μετατροπή τους σε απόλυτα λεία επιφάνεια, μα άλλα λόγια πλαστική επιφάνεις που κάνει τις ρόδες σου χιονοπεδιλα... Αυτό που λες με τα στενότερα ελαστικά προφανώς και ισχύει... αλλά από ένα σημείο και μετά, δεν το θες γιατί σημαντικότερο είναι αυτό που μόλις έγραψα που σε συνδυασμό με την αυξημένη επιφάνεια και μεγαλύτερη επιφάνεια έλξης έχεις και την βύθιση αποφεύγεις, π.χ. όταν πάς σε απάτητα μονοπάτια εύχεσαι να μη βουλιάξεις οπότε και βλέπεις κάτι τεραστια μπαλόνια ελαστικά που φοράνε μερικά τζιπ για τρελές εξορμίσεις... Επίσης αν υποθέσουμε ότι σκάβεις το χιόνι για να βρεις δρόμο τότε τι με το κάθε επόμενο μέτρο??? δεν θα μπορεί το αυτοκίνητο να κινηθεί... Μην ξεχνάς ότι τα αγωνιστικά ελαστικά έχουν άλλες προδιαγραφές και με ή χωρίς καρφιά διαφορετικής βύθισης και επιφάνειας...
στα υπόλοιπα είσαι σωστός νομίζω αφού κι εγώ τα ίδια έχω συμπεράνει....
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
- 10-15 γύρους σε τετοια στενή μικρή πίστα με το δικό μου τα ξέκανες όλα...
Δεν ισχύει αυτό. Εδώ δεν την ακούνε πολύ πιο απλά και φθηνά αυτοκίνητα.
-
Είναι vag και τα δύο. Ποιος θα δώσει 45000€ για τέτοιες μπούρδες;
με το συμπάθειο αλλά έχεις όρεξη για μεγάλα πράγματα και υπερβολή, το R κάνει μόλις 31 παρακαλώ...
Το Σιροκο ναι, η Γκολφαρα κανει 42+, αρα γι αυτην ειναι η τιμη.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
είναι πιο αδύναμα ενώ το δικό μου στην πίστα αυτή θα το 'πας' γλήγορα και θα το κουράσεις... Με τις Porsche κάναμε το πολύ δύο γύρους και μετά έναν cool down και πάλι τα τακάκια τους ψήνονταν αφού έχεις πολύ στενή και σφιχτή πίστα... προσπαθόντας να εκμεταλλευτείς την περισσότερη δύναμη στον λίγο αυτό χώρο το ταλαιπωρείς πολύ περισσότερο από ότι ένα μικρό και γρήγορο όπως το δικό σου....
-
Ο χρήστης Billopoulos έγραψε:
με το συμπάθειο αλλά έχεις όρεξη για μεγάλα πράγματα και υπερβολή, το R κάνει μόλις 31 παρακαλώ...
μάλλον δε έχω μάθει ακόμη να διαβάζω όπως εσείς! αφού ρε φίλε χρησιμοποιεί πληθυντικό στην πρότασή του? χαρακτηρίζοντας και τα δύο μπούρδες....
τσπ, ασήμαντο αλλά σημαντική η διαφορά τους σε τιμή που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το ένα έναντι του άλλου για μένα...
-
μάλλον δε έχω μάθει ακόμη να διαβάζω όπως εσείς! αφού ρε φίλε χρησιμοποιεί πληθυντικό στην πρότασή του? χαρακτηρίζοντας και τα δύο μπούρδες....
τσπ, ασήμαντο αλλά σημαντική η διαφορά τους σε τιμή που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το ένα έναντι του άλλου για μένα...
Μωρε εσυ καλα καταλαβες , πληθυντικο χρησιμοποιει, απλα το συμπερασμα οτι η τιμη αναφερεται στο γκολφ ερχεται απο τα προηγουμενα απο το δικο του posts.
Οσο για το οτι η διαφορα στην τιμη δεν δικαιολογειται, αφου τα εχουμε πει ρε, το Golf στριβει φετες μπροστα στον κουβα σου
-
Ένας οδηγός που σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει καταφέρει να εξαντλήσει τα όρια του Scirocco R (οκ, δεν είναι καμιά αμαξάρα αλλά έχει όρια πολύ πάνω από το μέσο οδηγό), δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν στον κόπο να ανοίγει τέτοιες ανούσιες συζητήσεις και μάλιστα να τις διαχειρίζεται έτσι. Ένας τέτοιος οδηγός θα ήξερε ακριβώς τι θέλει αυτός και το αμάξι του και θα έκανε τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς [b]τυμπανοκρουσίες και δημοσκοπήσεις[/b]. Είναι δυνατόν να ξέρει καλύτερα ο χ,ψ φορουμικός συνομιλητής να ξέρει καλύτερα από τον ίδιο τον κάτοχο?
από παρατηρήσεις άλλο τίποτα αλλά προφανώς όποτε ανοίξει κουβέντα που δεν είναι το γούστο μερικών πρωτοκλασσάτων στο μαμίσι κάθε θέματος προσωπικοτήτων αμέσως παρεμβαίνουν με αμφίβολα αποτελέσματα...
ό,τι πεις αδερφέεε, ό,τι πεις...
Σ' αρέσει, δεν σ' αρέσει έτσι είναι. Δεν είναι θέμα δικού μου γούστου. Deal with it.
Τώρα μπορείς να συνεχίσεις να απαντάς σε ένα ένα στα ποστ...
-
είναι πιο αδύναμα ενώ το δικό μου στην πίστα αυτή θα το 'πας' γλήγορα και θα το κουράσεις... Με τις Porsche κάναμε το πολύ δύο γύρους και μετά έναν cool down και πάλι τα τακάκια τους ψήνονταν αφού έχεις πολύ στενή και σφιχτή πίστα... προσπαθόντας να εκμεταλλευτείς την περισσότερη δύναμη στον λίγο αυτό χώρο το ταλαιπωρείς πολύ περισσότερο από ότι ένα μικρό και γρήγορο όπως το δικό σου....
Στα Μέγαρα έχω 'ψήσει' με το δικό μου και φρένα και κιβώτιο, κάτι που δεν έχω πάθε ποτέ στις Σέρρες. Γενικά τα Μέγαρα τα σκίζουν τα αυτοκίνητα. Και όσο βαρύτερο και δυνατότερο το αυτοκίνητο, τόσο χειρότερο.
@vel δεν επιμένω καθώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία οδήγησης στο χιόνι. Απλά αναρωτιέμαι γιατί τα χιονολάστιχα των WRC είναι διάστασης 155 (αν θυμάμαι καλά) αλλά φυσικά με καρφιά.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
@vel δεν επιμένω καθώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία οδήγησης στο χιόνι. Απλά αναρωτιέμαι γιατί τα χιονολάστιχα των WRC είναι διάστασης 155 (αν θυμάμαι καλά) αλλά φυσικά με καρφιά.
135-145 φαρδος
-
Μην μπερδεύετε τα καρφιά στην κουβέντα. Αυτά είναι για πάγο και όχι για χιόνι. Στο χιόνι ισχύει αυτό που λέει ο vel. Πως θέλουμε να εγκλωβίσουν χιόνι οι αυλακώσεις (δυνάμεις συνοχής ή συνάφειας δεν θυμάμαι πως λέγονται ). Με πολιτικά λάστιχα, να παρακαλάτε να μπουκώσουν με χιόνι,και μάλιστα καλό είναι να πατάμε σε μέρη που έχουν χιόνι για να τα μπουκώσουμε. Προσωπικά όσες φορές έτυχε να οδηγήσω έτσι, κατέβασα πιέσεις και για να αυξήσω την επιφάνεια επαφής με το δρόμο, αλλά και για να μαλακώσω τα πλα ι νά καθώς και το αυτοκίνητο συνολικά.
Για το on topic τώρα, ψηφίζω μπλοκέ αν δουλεύει με ηλεκτρονικά κτλ. Οι πολύπλοκες αναρτήσεις δεν μ άρεσαν ποτέ. Και ειδικά σε αυτοκίνητο που δεν είναι αγωνιστικό ή μόνο για td. Συνήθως ξοδεύονται χρήματα και είναι μονίμως σε μια στο περίπου ρύθμιση, καταργώντας έτσι το νόημα των πολλών ρυθμίσεων. Δεν πιστεύω πως θα κάτσει κανείς να αλλάξει ρυθμίσεις ανάλογα με το που θα κινηθεί. Θα είχε νόημα μόνο αν ο vel ήθελε να μπει πίστα,που απ΄οτι κατάλαβα δεν το έχει σκοπό. Οπότε τζάμπα λεφτά για μένα. Τα παραπάνω άλογα τώρα, όπως και να βγουν, αν δεν του φτάνουν κάποιου, ας τα πληρώσει. Δηλαδή το δίλημμα δύναμη vs στήσιμο είναι καθαρά προσωπική επιλογή. -
γι'αυτο κ όταν χιονίσει αρκετά πρεπει να μειώσουμε την πίεση στα ελαστικα.
για να ζεσταίνονται λιγοτερο και να μη λιωνουν το χιονι, άρα να μη φτασει να πατάει επανω στον πάγο -> καμία προσφυση.
όχι, απλά αυξάνεις την επιφάνεια... καμία σχέση με την θερμοκρασία στο χιόνι αφού ούτως ή άλλως αν δεν είναι χειμερινά, και είναι καλοκαιρινά λάστιχα, δεν κάνουν τίποτα κάτω από τους 5-10 βαθμούς, ανάλογα με το μοντέλο και την γόμα του....
ε όχι ρε βελ που πιστεψες οτι σοβαρά εννοούσα να λιώσει το ελαστικό το χιόνι
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
ρε μανία (δεν πάει μόνο σε σένα taurus) να το βάλει ο άνθρωπος στην πίστα το αμάξι του.
vell,
τα λεφτά που θα χαλάγες στην πίστα (λάστιχα-βενζίνες-κτλ) 'κάψτα' σε καμια εκδρομή ή γρήγορη εξόρμηση.ΥΓ: προσωπικά θεωρώ πολύ κακή την πίστα των Μεγάρων για δυνατά οχήματα, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα.
-
Eνώ ένα κλειστό ορεινό στροφιλίκι είναι καλύτερο δηλαδή για ένα δυνατό αυτοκίνητο? 'Τάφους' δεν έχει? Κακοτεχνίες δεν έχει?
Και στην τελική πού θα βγάλει κάποιος σωστότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα?
Μη λέμε ό,τι θέλουμε... έχω μπει στη συγκεκριμένη πίστα και με γρήγορο και με αργό αυτοκίνητο και πιστεύω οτι αν γίνουν σωστά κάποιες διαδικασίες (πχ 1 γύρος προθέρμανση, 3-4 γρήγοροι, 1 αποθεραπεία) και η οδήγηση ειναι στρωτή, πρόβλημα ουδέν. Μια προσοχή θέλει μόνο σε μερικά κερμπς, απλα θεώρησε οτι ο δρόμος είναι 30 πόντους στενότερος και μη βγεις καβάλα στο κερμπ στην έξοδο των 'φυστικιών' πχ.Να με συμπαθάτε για την έκφραση και ξέρω οτι ο vel δε θα με παρεξηγήσει, αλλά χέστηκα τι θα κάνει ο καθένας με την τσέπη του. Δικό του θέμα. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ όμως, η ορθότερη κίνηση αν θες να αλλάξεις/βελτιώσεις κάτι στο αμάξι σου ειναι να το πιέσεις σε συνθήκες που μπορεις να βγάλεις συμπέρασμα και να κάνεις ένα-ένα τα βήματα, μέχρι να καταλήξεις εκεί που θες. Από κει και πέρα, από τη στιγμή που ρωτηθήκαμε, μπορούμε να έχουμε και άποψη, έτσι δεν ειναι?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Eνώ ένα κλειστό ορεινό στροφιλίκι είναι καλύτερο δηλαδή για ένα δυνατό αυτοκίνητο? 'Τάφους' δεν έχει? Κακοτεχνίες δεν έχει?
Και στην τελική πού θα βγάλει κάποιος σωστότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα?
Μη λέμε ό,τι θέλουμε... έχω μπει στη συγκεκριμένη πίστα και με γρήγορο και με αργό αυτοκίνητο και πιστεύω οτι αν γίνουν σωστά κάποιες διαδικασίες (πχ 1 γύρος προθέρμανση, 3-4 γρήγοροι, 1 αποθεραπεία) και η οδήγηση ειναι στρωτή, πρόβλημα ουδέν. Μια προσοχή θέλει μόνο σε μερικά κερμπς, απλα θεώρησε οτι ο δρόμος είναι 30 πόντους στενότερος και μη βγεις καβάλα στο κερμπ στην έξοδο των 'φυστικιών' πχ.Να με συμπαθάτε για την έκφραση και ξέρω οτι ο vel δε θα με παρεξηγήσει, αλλά χέστηκα τι θα κάνει ο καθένας με την τσέπη του. Δικό του θέμα. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ όμως, η ορθότερη κίνηση αν θες να αλλάξεις/βελτιώσεις κάτι στο αμάξι σου ειναι να το πιέσεις σε συνθήκες που μπορεις να βγάλεις συμπέρασμα και να κάνεις ένα-ένα τα βήματα, μέχρι να καταλήξεις εκεί που θες. Από κει και πέρα, από τη στιγμή που ρωτηθήκαμε, μπορούμε να έχουμε και άποψη, έτσι δεν ειναι?
Πως φαίνεται ο άνθρωπος που γυμνάζεται! Μόνο που στα οχήματα λέγεται αποθέρμανση!
-
Στην πίστα γυμνάζεται και το αμάξι μου, το οποίο έχει ψυχή. Οπότε σωστό και το αποθεραπεία.
Πάρε τη σκούφια σου και βάρα μας ρε!
-
Μη στεναχωριέσαι Κώστα, κι εγώ στο γυμναστήριο συνηθισμένος από τα άρματα 'αποθέρμανση' λέω αντί για 'αποθεραπεία'!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Στα Μέγαρα έχω 'ψήσει' με το δικό μου και φρένα και κιβώτιο, κάτι που δεν έχω πάθε ποτέ στις Σέρρες. Γενικά τα Μέγαρα τα σκίζουν τα αυτοκίνητα. Και όσο βαρύτερο και δυνατότερο το αυτοκίνητο, τόσο χειρότερο.
ναι, φίλε έτσι είναι κι εμάς με έναν φίλο μου μας φαινόταν περίεργο αλλά όσο περισσότερο χιόνι πιάνανε τα χιονολάστιχα τόσο καλύτερα δουλεύανε... Αλλά εξηγείται και σε τεχνικά αρχεία εταιριών κατασκευής ελαστικών...
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
γι'αυτο κ όταν χιονίσει αρκετά πρεπει να μειώσουμε την πίεση στα ελαστικα.
για να ζεσταίνονται λιγοτερο και να μη λιωνουν το χιονι, άρα να μη φτασει να πατάει επανω στον πάγο -> καμία προσφυση.
όχι, απλά αυξάνεις την επιφάνεια... καμία σχέση με την θερμοκρασία στο χιόνι αφού ούτως ή άλλως αν δεν είναι χειμερινά, και είναι καλοκαιρινά λάστιχα, δεν κάνουν τίποτα κάτω από τους 5-10 βαθμούς, ανάλογα με το μοντέλο και την γόμα του....
ε όχι ρε βελ που πιστεψες οτι σοβαρά εννοούσα να λιώσει το ελαστικό το χιόνι
όχι ρεεε, δεν εννοώ αυτό, διάβασε καλύτερα....
GOLF R - SCIROCCO R