-
Ο χρήστης zx lover έγραψε:
Eχθες το βραδυ εγινε μια πολυ σβελτη βολτα με το R. Το αυτοκινητο ειναι πραγματικα ΠΟΛΥ γρηγορο και δεν εννοω μονο σε ευθεια γραμμη. Επισης, υπεροχος ηχος το ατιμο!πρέπει να τα γνωρίσουμε τα αγαπημένα μας... να κάνουνε παρέα...
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
@ κάβουρας... καμία σχέση ο προγραμματισμός που έκανες με το DSG, δυστυχώς, δεν επειρεάζει στο ελάχιστο το κιβότιο σου... αλλά δεν είναι έτσι στο R, το sport πρόγραμμα είναι πολύ πιο γρήγορο στην πράξη και για το αυτοκίνητο, όχι μόνο σαν αίσθηση αλλαγών και στροφών κινητήρα.
Vell, φυσικά και το ξέρω αυτό και είναι προφανές αφού άλλαξα πρόγραμμα στον εγκέφαλο μηχανής και όχι στον εγκέφαλο του DSG.
Από κοντά λεπτομέρειες για το θέμα, αν και φυσικά το δικό σου megatronic φοράει καλύτερο (για μένα) λογισμικό μιας λειτουργεί ίσως αρκετά πιο κοντά στα δικά μου γούστα.το ανέφερα για τα σχόλια σου στο πως λειτουργεί το DSG γενικότερα... εννοούσα ότι τώρα το δικό σου ΔΕΝ έχει το κατάλληλο προγραμματισμό για την δύναμη που του έβαλες ενώ αν είχες διαλέξει άλλη εταιρία θα είχες και άλλη παραμετροποίηση του DSG...
απλά ξύνω πληγές...
-
εμένα πάντως η αεροδυναμική του αυτοκινήτου άλλαξε δραματικά... ένας χρυσός δημοσιογράφος αποφάσισε να σταματήσει πάνω στο καπό μου όταν πάρκαρε... με την όπισθεν, με την ρεζέρβα του να ποτελλεί το τυρί στο σάντουιτς! παρόλο που προσπάθησα να το 'διορθώσω' δεν 'ηρθε' σωστά και τώρα θα πρέπει να βλέπω μια γραμμή και μια καμπή στο καπό μου λόγο της αδιαφορίας και μερικής ανικανότητας άλλων οδηγών...
Φίλε, πραγματικά εγώ θα το έβαφα και δε θα το άφηνα με τα 'νερά' που κάνει. Προσωπικά το βρίσκω ημίμετρα όλα αυτά με τις βεντούζες κτλ και απλώς τυχαίνει σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιπτώσεις να φέρνουν τέλειο αποτέλεσμα.
Με ξέρεις...έχω αλλάξει πόρτα οδηγού, την άλλαξα και την έβαψα. Θα ήθελα να δω αν μπορείς να διακρίνεις διαφορά (στο χρώμα) ανάμεσα στην πόρτα του οδηγού, του συνοδηγού και στο φτερό.
Προσωπικά μου είναι αδύνατο να καταλάβω κάτι και πιστεύω ότι ξέρεις πόσο ψείρας είμαι με το αμάξι μου.Εν ανάγκη, αν πιστεύεις ότι θέλει στόκο κτλ, άλλαξε καπώ και βάψτο. (νομίζω μπορείς να το διεκδικήσεις -έστω μέρος του- από την ασφαλιστική λόγω οχήματος που έχει πραγματικά ηλικία νεογνού)
To 'νερό' που κάνει είναι ελάχιστο, αλλά είναι τέτοιο το σημείο που ειδικά αν το ξέρεις το μάτι σου πάει κατευθείαν εκεί και το προσέχεις. Αν το καταφέρουν στην PDR και δε φαίνεται τίποτα θα είναι πολύ μάγκες.
Ένα τέτοιο πόσο πάει άραγε? (πραγματικό, όχι 'look')
http://img840.imageshack.us/img840/7839 ... onhood.jpg -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
...
...
To 'νερό' που κάνει είναι ελάχιστο, αλλά είναι τέτοιο το σημείο που ειδικά αν το ξέρεις το μάτι σου πάει κατευθείαν εκεί και το προσέχεις. Αν το καταφέρουν στην PDR και δε φαίνεται τίποτα θα είναι πολύ μάγκες.
http://img840.imageshack.us/img840/7839 ... onhood.jpgφίλε γιατί με προκαλείς να μείνω χωρίς δραχμή γιατί χωρίς δραχμές θα μείνουμε τελικά...
ποιά εταιρία το παράγει?
-
http://carbonrevo.com/our-dealers/
για να καταλάβεις πόσα κάνει δες τις αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο...
-
Kαλά ρε, στον εαυτό σου απαντάς?
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
το ανέφερα για τα σχόλια σου στο πως λειτουργεί το DSG γενικότερα... εννοούσα ότι τώρα το δικό σου ΔΕΝ έχει το κατάλληλο προγραμματισμό για την δύναμη που του έβαλες ενώ αν είχες διαλέξει άλλη εταιρία θα είχες και άλλη παραμετροποίηση του DSG...
απλά ξύνω πληγές...
Πάντως ο προγραμματισμός του DSG πληρώνεται ξεχωριστά. 800€ για τον εγκέφαλο μηχανής και 800€ (ή 700?) για τον προγραμματισμό του DSG,
Είναι πάντως προσωπική και συνειδητή επιλογή το να προγραμματίσω το DSG, γιατί μαζί με την αλλαγή της χαρτογράφησης, θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να κάνουν το DSG να αλλάζει και τις ταχύτητες πιο γρήγορα (με αποτέλεσμα την μεγάλη καταπόνηση των συμπλεκτών ).
τέλος, έχοντας οδηγήσει για 25.000km το αμάξι χωρίς πρόγραμμα και με 15.000km με πρόγραμμα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το πώς το σασμάν λειτουργεί υποδειγματικά στο D. Στο 'S' μας τα χαλάει λίγο, αλλά προσωπικά δε μου αρέσει γενικότερα το 'S' σαν πρόγραμμα και τρόπο σκέψης/διαχείρησης.
Τη συζήτηση αυτή την έχουμε κάνει κι από κοντά, έτσι? (ή θυμάμαι λάθος? ) -
...
...
http://img840.imageshack.us/img840/7839 ... onhood.jpgφίλε γιατί με προκαλείς να μείνω χωρίς δραχμή γιατί χωρίς δραχμές θα μείνουμε τελικά...
ποιά εταιρία το παράγει?
Από εδώ είναι.
Χθες τους έστειλα ένα email να ρωτήσω για το δικό μου για να πάρω μια ιδέα για full carbon και μου απάντησαν την ίδια μέρα.
-
το ανέφερα για τα σχόλια σου στο πως λειτουργεί το DSG γενικότερα... εννοούσα ότι τώρα το δικό σου ΔΕΝ έχει το κατάλληλο προγραμματισμό για την δύναμη που του έβαλες ενώ αν είχες διαλέξει άλλη εταιρία θα είχες και άλλη παραμετροποίηση του DSG...
απλά ξύνω πληγές...
Πάντως ο προγραμματισμός του DSG πληρώνεται ξεχωριστά. 800€ για τον εγκέφαλο μηχανής και 800€ (ή 700?) για τον προγραμματισμό του DSG,
Είναι πάντως προσωπική και συνειδητή επιλογή το να προγραμματίσω το DSG, γιατί μαζί με την αλλαγή της χαρτογράφησης, θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να κάνουν το DSG να αλλάζει και τις ταχύτητες πιο γρήγορα (με αποτέλεσμα την μεγάλη καταπόνηση των συμπλεκτών ).
τέλος, έχοντας οδηγήσει για 25.000km το αμάξι χωρίς πρόγραμμα και με 15.000km με πρόγραμμα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το πώς το σασμάν λειτουργεί υποδειγματικά στο D. Στο 'S' μας τα χαλάει λίγο, αλλά προσωπικά δε μου αρέσει γενικότερα το 'S' σαν πρόγραμμα και τρόπο σκέψης/διαχείρησης.
Τη συζήτηση αυτή την έχουμε κάνει κι από κοντά, έτσι? (ή θυμάμαι λάθος? )δεν συγκράτησα ποτέ να μου λες ότι σου έχουν αναβαθμίσει και το πρόγραμμα του DSG αλλά δεν νομίζω ότι η εταιρία που εμπιστεύτηκες το κάνει με επαγγελματικό τρόπο... είναι softwareάδες και σου έχω πράγματι ξαναπεί ότι δεν μου αρέσουν πως λειτουργούν τα προγράμματά τους... ούτε και στο δικό σου μου άρεσε τόσο... βέβαια έχω δοκιμάσει πολλά οπότε ο πήχης των απαιτήσεων μου έχει ανέβει ψηλά...
επίσης έχω την αίσθηση ότι οι επαναπρογραμμαστισμοί εγκεφάλων του 1,8TFSI δεν είναι της αρεσκείας μου όσο είναι αυτοί που εφαρμόζωνται στον δίλιτρο, όπου ναι μεν υπάρχουν διαφορές αλλά στο επίπεδο προτιμήσεων και όχι ποιότητας της απόδοσης κινητήρα...
και αν το έχουμε είδη αναφέρει, πιστεύω έχω το δικαίωμα να το συζητήσω ξανά... ε? είμαι και γέρος και ξεχνάω νιάτο μου
μιλάμε φίλε!
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Kαλά ρε, στον εαυτό σου απαντάς?όχι φίλε, στον Νίκο και στην πρότασή του για carbon body works...
αλλά θα το πάρω ότι μου κάνεις πλάκα ή ότι δεν το πρόσεξες ε?
-
...
...
ποιά εταιρία το παράγει?
Από εδώ είναι.
Χθες τους έστειλα ένα email να ρωτήσω για το δικό μου για να πάρω μια ιδέα για full carbon και μου απάντησαν την ίδια μέρα.
το έψαξα λιγάκι με διάφορους και μου είπαν ότι το fitment είναι συνήθως άθλιο με προβλήματα στις μεγάλες ταχύτητες αεροδυναμικά και με ανάγκη πολλών ρυθμίσεων και επεμβάσεων για να μπορέσει να μπεί σωστά... δεν είναι OEM replacement body part αλλά εντελώς νέο...
-
αιβ γκοτ νιους φορ γιου μαι φρεντς...
Έκανα μία επίσημη ερώτηση στην εισαγωγική εταιρία του αυτοκινήτου μου και απάντησε πρόσφατα τηλεφωνικά...
ας ξεκινήσουμε από τα αρνητικά!
1ον ΔΕΝ απάντησε το ίδιο άτομο που δεχθηκε την ερώτηση και είπε ότι θα το αναλάβει προσωπικά.. παρά με πήρε ένας άλλος, ο οποίος μου δήλωσε ότι του ανέθεσαν αυτό το ερώτημα...
2ον μα! λέω εγώ, είναι δυο τα ερωτήματα... λέει αυτός, δεν το κατάλαβα το δεύτερο...
30ν μην γνωρίζοντας και τα δύο ερωτήματά μου ορθά, απάντησε στο ένα και πάλι δεν ήξερε από που ήρθε η απάντηση...
4ον ούτε και μπορούσε να τεμκηριώσει με επιχειρήματα την αρνητική έκβαση της απάντησης...
5ον όταν του εξήγησα και το δεύτερο τεχνκό ερώτημα πάλι απάντησε αρνητικά χωρίς όμως να είναι σίγουρος για το λόγο...
6ον έμαθα από δική μου πηγή ότι τελικά το πρώτο τεχνικό ερώτημα ήταν εφικτό να γίνει στο εξωτερικό αλλά ο εδώ αντιπρόσωπος 'δεν αναλαμβάνει' για λόγους που δεν μας εξηγεί
7ον παρόλη αυτή την αρνητική θέση και απάντησή τους δεν προσφέρθηκαν να κάνουν κάτι έναντι αυτών που ζήτησα, δηλαδή, κύριε τάδε αυτά δεν γίνονται αλλά θα μπορούσατε να κάνετε αυτά... (π.χ.) αφου ήμουν πρόθυμος να τους δώσω χρήματα δεν το εκμεταλεύτηκαν καθόλου με λίγα λόγια...σταματάω εδώ.
δηλώνω ότι παραιτούμαι από τον όμιλο γενικότερα και παραδέχομαι μετά από χρόνια συνεργασίας μαζί τους οτι είναι οι πιο ανίκανοι εισαγωγεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα και τα νοτιοανατολικά βαλκάνια
λυπάμαι για άλλη μια φορά που ζω σε αυτό το μπουρδέλο που λέγεται χώρα και ελπίζω σύντομα να αλλάξει άρδην, φυλετικά, κοινωνικά, πολιτικοοικονομικά...
-
επίσης ο τύπος που με χτύπησε ΔΕΝ έχει κάνει ακόμη δήλωση...
-
δεν γίνεσαι πιο συγκεκριμένος?
και για το προβλημα και για τον αντιπρο? -
το έψαξα λιγάκι με διάφορους και μου είπαν ότι το fitment είναι συνήθως άθλιο με προβλήματα στις μεγάλες ταχύτητες αεροδυναμικά και με ανάγκη πολλών ρυθμίσεων και επεμβάσεων για να μπορέσει να μπεί σωστά... δεν είναι OEM replacement body part αλλά εντελώς νέο...
Εντάξει, πάντα εξαρτάται από την κατασκευή, τι honeycomb έχει (aramid, κλπ), τι νεύρα, πόση προσοχή/ακρίβεια έχει δοθεί στην εφαρμογή του εργοστασιακού μηχανισμού στήριξης και 'κλειδώματος', και γενικά πόσο προσεγμένο και 'σωστό' είναι - μπορείς να βρεις ή να φτιάξεις σε εξιδικευμένο 'μαγαζί' και με 400-500 ευρώ, μπορείς και με τα διπλάσια.
Δε στο προτείνω, δεν πιστεύω ότι αξίζει να ψήνεσαι για κάτι τέτοιο σ'αυτή τη φάση.
Για την ιστορία, στο δικό μου το κέρδος σε βάρος είναι της τάξεως των 11 κιλών (κάπου στα 3.5 με 4 κιλά παίζουν τα carbon).Κάτι που συζητούσαμε τις προάλλες και σκεφτόμουν πάλι σήμερα, περί DSG και οικονομίας (όχι αποκλειστικά σχετικό με το Scirocco, αλλά αφού ακόμα και το R σε 'drive' mode 'ξεσκίζεται στις αλλαγές' στη χαλαρή οδήγηση, αφορά και αυτό)...
Έστω ότι κινείσαι μέσα στην πόλη, με χαμηλές ταχύτητες, και κάθε λίγο σταματάς (κίνηση, φανάρια, κλπ). Το να σε πάει 1η-2α-3η-4η-5η προτού καλά καλά πιάσεις τα 60 (όπως κάνει όταν επιταχύνεις χαλαρά) απαιτεί κάποια ενέργεια για τις τόσες αλλαγές, την οποία προφανώς την πληρώνεις [σε καύσιμο]. Αν το κάνει από φανάρι σε φανάρι επί π.χ. μισή ώρα, μιλάμε για πολλές παραπάνω αλλαγές απ' όσες θα έκανες με ένα χειροκίνητο κιβώτιο, οι οποίες ασφαλώς γίνονται με τη λογική της διατήρησης των στροφών του κινητήρα χαμηλά, αλλά από την άλλη έχουν κάποιο κόστος σε ενέργεια [σύμπλεξη, αποσύμπλεξη, προετοιμασία επόμενης σχέσης, κλπ, τη στιγμή που στόχος είναι η οικονομία [σε τέτοια χαλαρή οδήγηση] και βέβαια η μακροβιότητα των μηχανικών μερών. Διερωτώμαι λοιπόν, ποια είναι η επιβάρυνση από τις τόσο συχνές αλλαγές σε αυτού του είδους την οδήγηση, σε σχέση με αυτό που κερδίζεις οδηγώντας με χαμηλές στροφές... και πώς το έχουν σκεφτεί (γιατί ασφαλώς θα το έχουν σκεφτεί - στη χειρότερη να είπαν 'δεν έχει τόση σημασία' βάση κάποιων υπολογισμών).ΟΚ, λίγο 'μαλθακό' θέμα για συζήτηση, αλλά δεν παύω να έχω αυτή την απορία...
-
[...
ΟΚ, λίγο 'μαλθακό' θέμα για συζήτηση, αλλά δεν παύω να έχω αυτή την απορία...έχει συζητηθεί το θέμα Νίκο πολλάκις...
δεν στεκει αυτό... οι καταναλώσεις είναι σαφώς πιο χαμηλές ακόμη και με αυτόματα κιβότια της δεκαετίας του 90... Η τεχνολογική υπεροχή σε υλικά και προγραμματισμό από τότε θα έχει συμβάλλει στα θετικά αποτελέσματα που όλοι μας σχεδόν οι χρήστες βλέπουν στην δική τους καθημερινότητα...
πάντως για του λόγου το αληθές, το αγόρι μιας φίλης μου που είχε χειροκίνητο και πήγε σε ημιαυτόματο κατάφερε να οδηγεί πιο νευρικά/ άστατα και πάλι να μειώσει την καταναλωση...
είναι απλό, κάθε μα κάθε φορά το ημιαυτόματο κάνει την τέλεια αλλαγή στην ιδανική στιγμή... οπότε... δεν χωράει σύγκριση... όσο για τις ταχύτητες που αλλάζει, ΔΕΝ αλλάζει πάντα προς τα πάνω τόσες πολλές σε μένα... μόνο αν πάς επιταχύνοντας γλυκά όλο και περισσότερο και έχεις πολύ χώρο μπροστά σου για να συνεχίσεις γιατί αν σταματάς και ξεκινάς συνέχεια, όπως αναφέρεις, ούτως ή άλλως δεν αλλάζει τόσες πολλές...
αλλά πραγματικά με αφήνει ψιλοαδιάφορο το θέμα μιας και έχω δει πολύ καλύτερη διαχείρηση της δύναμης του κινητήρα τον οποίο και είχα σε προηγούμενο αυτοκίνητο... με την ίδια λογική και εαν ήταν τόσο κρίσιμο και τα υβριδικά θα ήταν χειροκίνητα... γενικά το αυτοματο κιβότιο προσφέρεις πολλές διαφορετικές λύσεις στην γενικότερη διαχείρηση της ροπής του κινητήρα από τον εγκέφαλο...
-
επίσης ο τύπος που με χτύπησε ΔΕΝ έχει κάνει ακόμη δήλωση...Λέγε πού θα τον βρούμε και θα το κάνουμε να φανεί ατύχημα.
-
Έλα έχω κι ένα αμάξι να διαλύσω μπα και το ξεφορτωθώ κάποια στιγμή (και δεν εννοώ το Fluence)
-
δεν στεκει αυτό... οι καταναλώσεις είναι σαφώς πιο χαμηλές ακόμη και με αυτόματα κιβότια της δεκαετίας του 90... Η τεχνολογική υπεροχή σε υλικά και προγραμματισμό από τότε θα έχει συμβάλλει στα θετικά αποτελέσματα που όλοι μας σχεδόν οι χρήστες βλέπουν στην δική τους καθημερινότητα.
...
είναι απλό, κάθε μα κάθε φορά το ημιαυτόματο κάνει την τέλεια αλλαγή στην ιδανική στιγμή... οπότε... δεν χωράει σύγκριση... όσο για τις ταχύτητες που αλλάζει, ΔΕΝ αλλάζει πάντα προς τα πάνω τόσες πολλές σε μένα... μόνο αν πάς επιταχύνοντας γλυκά όλο και περισσότερο και έχεις πολύ χώρο μπροστά σου για να συνεχίσεις γιατί αν σταματάς και ξεκινάς συνέχεια, όπως αναφέρεις, ούτως ή άλλως δεν αλλάζει τόσες πολλές...
αλλά πραγματικά με αφήνει ψιλοαδιάφορο το θέμα μιας και έχω δει πολύ καλύτερη διαχείρηση της δύναμης του κινητήρα τον οποίο και είχα σε προηγούμενο αυτοκίνητο... με την ίδια λογική και εαν ήταν τόσο κρίσιμο και τα υβριδικά θα ήταν χειροκίνητα... γενικά το αυτοματο κιβότιο προσφέρεις πολλές διαφορετικές λύσεις στην γενικότερη διαχείρηση της ροπής του κινητήρα από τον εγκέφαλο...
Δεν κατάλαβες τι λέω ρε Κωνσταντίνε!
Τόσο χάλια το εξήγησα και πήγες σε συγκρίσεις αυτόματων και χειροκίνητων εφ' όλης της ύλης?!...Δεν αντιλέγω ότι ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ κάνει οικονομία το DSG (και σου δίνει ένα πολύ πιο ομαλό powercurve προς τις ρόδες σε σχέση με ένα χειροκίνητο κιβώτιο - άλλο θέμα αυτό), αυτό που διερωτώμαι είναι αν σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ συνθήκες στις οποίες ξεκινάς στο φανάρι και σταματάς στο επόμενο, 100 μέτρα παρακάτω, συμφέρει να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές που κάνει, φτάνοντάς μέχρι την 5η και ξανά πάλι απ' την αρχή, και εάν -και κατά πόσον- είναι λιγότερη όλη αυτή η ενέργεια που καταναλώνεται για τόσες αλλαγές, από την ενέργεια της παραπάνω βενζίνης που θα κατανάλωνες λόγω λίγο υψηλότερων [κατά μέσο όρο] στροφών λειτουργίας του κινητήρα με τη χειροκίνητη έκδοση του ίδιου αυτοκινήτου, στην οποία όλη η ενέργεια για τις αλλαγές προέρχεται από τα ...δημητριακά που έφαγες το πρωί κι όχι απ' τη βενζίνη που του έχεις βάλει, αν το πήγαινες π.χ. 1η, 3η και στοπ στο φανάρι. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός - το ξέρω ότι είναι λίγο ιερόσυλο και περισσότερο 'φιλοσοφικό' το ερώτημα όταν αναφερόμαστε σε σπορ αμάξια, ειδικά ως χρήστες και όχι ως μηχανικοί-σχεδιαστές (και το ξέρω ότι δε σε πολυ... αφορά, όπως θα έλεγε κι ένας άλλος φίλος ). Δεν έχει να κάνει με το πόσο τέλεια κάνει τις αλλαγές, αλλά με το πόση ενέργεια ξοδεύει σε αλλαγές τις οποίες αν είχε μια κάμερα και 'ήξερε' τι υπάρχει μπροστά του μπορεί να μην τις έκανε, με αποτέλεσμα και να μην 'κουραζόταν' τόσο και να ήταν ακόμα πιο οικονομικό.
Στην πράξη, who cares (πέρα από αυτούς που τα εξελίσσουν)?!
πάντως για του λόγου το αληθές, το αγόρι μιας φίλης μου που είχε χειροκίνητο και πήγε σε ημιαυτόματο κατάφερε να οδηγεί πιο νευρικά/ άστατα και πάλι να μειώσει την καταναλωση...
Μιλάμε για το ίδιο ακριβώς αμάξι με μόνη διαφορά το κιβώτιο, για τις ίδιες διαδρομές και για τις ίδιες συνθήκες, έτσι?..
Αν όχι, έπρεπε να είχες οδηγήσει το τριτάχυτο αυτόματο Volvo 240 του '81 του νονού του αδερφού μου, που μου το έδινε καμιά φορά όταν ήμουν φαντάρος... Ό,ΤΙ και να οδηγούσες μετά, σου φαινόταν τρομερά οικονομικό!
-
δεν στεκει αυτό... οι καταναλώσεις είναι σαφώς πιο χαμηλές ακόμη και με αυτόματα κιβότια της δεκαετίας του 90... Η τεχνολογική υπεροχή σε υλικά και προγραμματισμό από τότε θα έχει συμβάλλει στα θετικά αποτελέσματα που όλοι μας σχεδόν οι χρήστες βλέπουν στην δική τους καθημερινότητα.
...
Δεν κατάλαβες τι λέω ρε Κωνσταντίνε!
Τόσο χάλια το εξήγησα και πήγες σε συγκρίσεις αυτόματων και χειροκίνητων εφ' όλης της ύλης?!...Δεν αντιλέγω ότι ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ κάνει οικονομία το DSG (και σου δίνει ένα πολύ πιο ομαλό powercurve προς τις ρόδες σε σχέση με ένα χειροκίνητο κιβώτιο - άλλο θέμα αυτό), αυτό που διερωτώμαι είναι αν σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ συνθήκες στις οποίες ξεκινάς στο φανάρι και σταματάς στο επόμενο, 100 μέτρα παρακάτω, συμφέρει να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές που κάνει, φτάνοντάς μέχρι την 5η και ξανά πάλι απ' την αρχή, και εάν -και κατά πόσον- είναι λιγότερη όλη αυτή η ενέργεια που καταναλώνεται για τόσες αλλαγές, από την ενέργεια της παραπάνω βενζίνης που θα κατανάλωνες λόγω λίγο υψηλότερων [κατά μέσο όρο] στροφών λειτουργίας του κινητήρα με τη χειροκίνητη έκδοση του ίδιου αυτοκινήτου, στην οποία όλη η ενέργεια για τις αλλαγές προέρχεται από τα ...δημητριακά που έφαγες το πρωί κι όχι απ' τη βενζίνη που του έχεις βάλει, αν το πήγαινες π.χ. 1η, 3η και στοπ στο φανάρι. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός - το ξέρω ότι είναι λίγο ιερόσυλο και περισσότερο 'φιλοσοφικό' το ερώτημα όταν αναφερόμαστε σε σπορ αμάξια, ειδικά ως χρήστες και όχι ως μηχανικοί-σχεδιαστές (και το ξέρω ότι δε σε πολυ... αφορά, όπως θα έλεγε κι ένας άλλος φίλος ). Δεν έχει να κάνει με το πόσο τέλεια κάνει τις αλλαγές, αλλά με το πόση ενέργεια ξοδεύει σε αλλαγές τις οποίες αν είχε μια κάμερα και 'ήξερε' τι υπάρχει μπροστά του μπορεί να μην τις έκανε, με αποτέλεσμα και να μην 'κουραζόταν' τόσο και να ήταν ακόμα πιο οικονομικό.
Στην πράξη, who cares (πέρα από αυτούς που τα εξελίσσουν)?!
Μιλάμε για το ίδιο ακριβώς αμάξι με μόνη διαφορά το κιβώτιο, για τις ίδιες διαδρομές και για τις ίδιες συνθήκες, έτσι?..
Αν όχι, έπρεπε να είχες οδηγήσει το τριτάχυτο αυτόματο Volvo 240 του '81 του νονού του αδερφού μου, που μου το έδινε καμιά φορά όταν ήμουν φαντάρος... Ό,ΤΙ και να οδηγούσες μετά, σου φαινόταν τρομερά οικονομικό!
@nidosan
αν κατάλαβα καλά η ερώτησή σου έχει ως πηγή κυρίως ΙΣΩΣ τις υπερβολικές (για εμάς) αλλαγές ταχυτήτων που κάποιες φορές μοιάζουν (σε μας πάλι) άσκοπες όπως στην περίπτωση που περιγράφεις.Επειδή είχα την ίδια απορία με σένα και μου την έσπαγε που άλλαζε 500 φορές ταχύτητα οδηγώντας σε δρόμο με αυτού του τύπου την κίνηση, αποφάσισα να οδηγώ με χειροκίνητο πρόγραμμα σε τέτοιες καταστάσεις.
Ξέρεις τι παρατήρησα?
Επειδή ακριβώς επιτάχυνα μέχρι τις 2500rpm (αποφεύγοντας πχ να βάλω 3η ή 4η που θα έβαζε το DSG) αντί για τις 2000rpm που κρατάει το dsg (σε αυτές τις περιπτώσεις) είχα στο τέλος περισσότερη κατανάλωση.
Άρα ακόμα κι αν καταναλώνει περισσότερη ενέργεια γιατί αλλάζει ταχύτητες περισσότερες από όσο (νομίζουμε εμείς ότι) είναι σκόπιμο, στο τέλος το σύνολο είναι λιγότερο (δηλαδή η ενέργεια που κατανάλωσε το DSG είναι μικρότερη από την ενέργεια - σε καύσιμο- που χάλασε ο κινητήρας σου μένοντας για 200-300-400rpm πιο ψηλά.Νομίζω ότι ψάχνεις κάτι τέτοιο ως απάντηση έτσι?
ΥΓ: sorry που πετάχτηκα αλλά δεν κρατήθηκα
GOLF R - SCIROCCO R