-
Σε E36 από 205/60/15 σκεφτόμουν να πάω σε 16άρες, δηλαδή με διάσταση 205/55/16.Στην 16άρα με αυτό το ελαστικό που χάνω?
σε 17άρα(που έχω βρει μια ευκαιρία) τι παίζει?θα ανέβω πολύ σε τιμή στα λάστιχα?Από κατανάλωση?επιδόσεις?...σε τι διάσταση πας σε 17άρα? -
Σε E36 από 205/60/15 σκεφτόμουν να πάω σε 16άρες, δηλαδή με διάσταση 205/55/16.Στην 16άρα με αυτό το ελαστικό που χάνω?
σε 17άρα(που έχω βρει μια ευκαιρία) τι παίζει?θα ανέβω πολύ σε τιμή στα λάστιχα?Από κατανάλωση?επιδόσεις?...σε τι διάσταση πας σε 17άρα? -
Για μένα η 16άρα είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε άνεση, ομορφιά και κόστος.
Επίσης δεν αναφέρεις κυβικά. -
Ανάλογα και με το αυτοκίνητο, κυβικά κλπ. Καλύτερα να αποφύγεις τη 17άρα σε 316...
Κι εγώ λέω ότι η 16άρα είναι μάλλον η χρυσή τομή για τέτοιο όχημα.Κρατώντας ίδια διάμετρο τροχού όσο μεγαλώνεις τη ζάντα τόσο βαραίνεις τον τροχό και μάλιστα τον βαραίνεις περισσότερο στην περιφέρεια. Έτσι αυξάνεις την ροπή πολικής αδράνειας....μπλα μπλα.... δηλαδή θέλεις περισσότερη ισχύ για να επιταχύνεις το ίδιο και καλύτερα φρένα για να φρενάρεις το ίδιο... Από την άλλη φρενάρει το λάστιχο καλύτερα γιατί παραμορφώνεται λιγότερο...
Αν μάλιστα αυξήσεις και το πλάτος πχ από 185 σε 225 θα έχεις και αρκετή αύξηση τριβών. Όλα αυτά μειώνουν τις επιδόσεις και αυξάνουν την κατανάλωση. Μπορεί και το τιμόνι να βαρύνει λίγο αλλά μάλλον θα γίνει πιο άμεσο ως πιο νευρικό.
Μπορεί να είσαι πιο όμορφος αλλά η άνεση θα μειωθεί, η συμπεριφορά θα γίνει πιο απόλυτη (θα γλυστράει πιο απροειδοποίητα και πιο απότομα), η αυξημένη πρόσφυση στο στεγνό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για υδρολίσθηση στο βρεγμένο και το λάστιχό σου θα ακολουθεί καλύτερα τις επιμήκεις ανωμαλίες του δρόμου. Πιθανόν θα είναι πιο θορυβώδες ενώ θα φοβάσαι τις τρύπες, τα πεζοδρόμια και τους χωματόδρομους. Εκτός του ότι θα κρατάνε λιγότερα χιλιόμετρα τα λάστιχα θα είναι και ακριβότερα. -
Σωστός ο onyx, τα είπε όλα.
-
Δε νομίζω ότι η τριβή έχει να κάνει με το πλάτος του ελαστικού.
-
Ο χρήστης DANAOS_master έγραψε:
Δε νομίζω ότι η τριβή έχει να κάνει με το πλάτος του ελαστικού.Έχει άμεση σχέση.
-
...και χειρότερη αεροδυναμική.
-
Ο χρήστης mario boni έγραψε:
σε 17άρα(που έχω βρει μια ευκαιρία) τι παίζει?θα ανέβω πολύ σε τιμή στα λάστιχα?Από κατανάλωση?επιδόσεις?...σε τι διάσταση πας σε 17άρα?Να υποθέσω πως έχεις 316?? Εγώ στο αυτ/το της υπογραφής, από 16άρες πήγα σε 17άρες και είδα αύξηση κατανάλωσης κατά 9% περίπου, στις επιδόσεις δεν είδα κάτι διαφορετικό πλην μιας ελαφρά πιο αργής επίτευξης τελικής ταχύτητας, από τα 220 και μετά.....
Για την ερώτησή σου, θα έλεγα να πας σε 16άρες (205/55/16) και θα είσαι ΟΚ....
ΥΓ: Για αυτ/το με 177ΗΡ μιλάω βέβαια...
-
ερώτηση:
αν μιλάμε για το ίδιο πέλμα σε 16 και 17 ίντσες ζάντα,γιατί όχι 17?
Τριβές και αεροδυναμικά δεν επηρεάζονται.
Αυξάνεται ίσως λίγο η φερόμενη μάζα στον τροχό αλλά τίποτα το σπουδαίο και αξιοσημείωτο (ανάμεσα στη 16 και στη 17άρα πάντα).ΥΓ:κι εγώ πιστεύω ότι σε μία Ε36 η 17άρα θα φαινόταν (και θα ήταν) υπερβολή.Η 16άρα θα ήταν λιγότερο παράταιρη και θα ήταν και η χρυσή τομή σε άνεση-κράτημα-ομορφιά-κόστος.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
ερώτηση:
αν μιλάμε για το ίδιο πέλμα σε 16 και 17 ίντσες ζάντα,γιατί όχι 17?
Τριβές και αεροδυναμικά δεν επηρεάζονται.
Αυξάνεται ίσως λίγο η φερόμενη μάζα στον τροχό αλλά τίποτα το σπουδαίο και αξιοσημείωτο (ανάμεσα στη 16 και στη 17άρα πάντα).-
Γιατί σε 205-55-16 θα βρίσκει πολύ φθηνότερα λάστιχα απ' ότι σε 205-50-17.
-
Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος σε ελληνικούς δρόμους να έχεις τόσο χαμηλό προφίλ όταν μπορείς να έχεις το ίδιο πέλμα σε ένα πιο ψηλό προφίλ που έχει όμως και πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο.
-
Γιατί θα χτυπάει πολύ περισσότερο το αυτοκίνητο.
-
κτλ
-
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
...εσύ (παππού) πήρες σεντάν αμάξι από τα 24...δεν πιάνεσαι.
ΥΓ:Το δικό μου δε χτυπάει πάντως με τις 18άρες (Ξέρω...don't feed the trolls )
ΥΓ2:Στο μόνο που συμφωνώ είναι στο θέμα καθημερινότητα (αν σε ενοχλούν όλα, αν σε πονάει η μέση σου, ο κώλος σου, τα νεφρά σου κτλ...κοινώς έχεις πουρέψει ) και κόστος αλλαγής ελαστικών (αν και ένα επιπλέον κόστος των 100€ σε βάθος χρόνου 3ων-4ων ετών μπορείς να το θυσιάσεις αν σου αρέσει τόσο η 17άρα διάσταση ) -
Αυξάνεται ίσως λίγο η φερόμενη μάζα στον τροχό αλλά τίποτα το σπουδαίο και αξιοσημείωτο (ανάμεσα στη 16 και στη 17άρα πάντα).Απεναντίας, το κάθε γραμμάριο που προσθέτεις στο τροχό μετράει διπλά γιατί είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο. Όχι μόνο είναι μη αναρτώμενη μάζα αλλά αυξάνει και τη ροπή αδράνειας του τροχού.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Απεναντίας, το κάθε γραμμάριο που προσθέτεις στο τροχό μετράει διπλά γιατί είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο. Όχι μόνο είναι μη αναρτώμενη μάζα αλλά αυξάνει και τη ροπή αδράνειας του τροχού.Που σημαίνει ότι χάνεις σε επιτάχυνση, κερδίζεις πχ σε τελική ταχύτητα και καύσιμο για διατήρηση της ταχύτητας που έχεις.
Επιπλέον...αν επιλέξεις μία ζάντα που έχει το μεγαλύτερο βάρος της μαζεμένο στο κέντρο του τροχού, τότε έχεις ευεργετικά αποτελέσματα.
Απλά όλοι (κι εγώ μαζί τους) κοιτάω να μου αρέσει το σχέδιο κι ας χάνω και 0,5sec στο 0-100km/h.Θα πάει λες και μόνιμα έχω βάλει κακή 100στάρα στο αμάξι.Σιγά τα ωά δηλαδή. -
Κατα τη γνώμη μου οι μόνοι λόγοι για να βάλεις μεγαλύτερες ζάντες είναι για θέμα εμφάνισης ή άν θέλεις να βάλεις μεγαλύτερα φρένα.
Ούτε σε συμπεριφορά στο δρόμο θα έχεις κέρδος. Αυτό που λένε χαμηλότερο προφίλ ελαστικού = καλύτερη συμπεριφορά ισχύει μόνο αν το μαμά λάστιχο είχε κανα 80άρι προφίλ. Αν πάς απο 55 σε 45 η βελτίωση σε αίσθηση θα είναι μικρή εως απειροελάχιστη.
-
Mιά μικρή ένσταση μόνο.
Βάζοντας μεγαλυτερο πέλμα και χαμηλώτερο προφιλ βελτιώνουμε το κράτημα και έχουμε πιό άμμεσο τιμόνι.Τα κατά τα είπατε!
Το 50ρι σε μια 17 για μένα δεν είναι υπερβολή.Ακομα και το 45ρι!Από κεί και κάτω απαγορεύεται!
Η διασταση για 17ρα ειναι 205 /45.17.Βγαίνει λιγο πάνω (2,3 χιλιοστα )απο την εργοστασιακη διάμετρο ελάστικου. -
Βρήκα σε μαγαζί στο διαδίκτυο έναν πειρασμό.... ζάντες καινούργιες με ελάχιστα χρήματα (92 ευρώ η μία, τη μάρκα AWC δεν την γνωρίζω)...
Εικόνα εδώ: http://www.alloywheels.com/uploads/images_products_large/1601.jpg
μόνο που είναι 19άρες....!! (AWC Munich, οι εμπρός 8,5x19 και οι πίσω 9,5x19)
Οι 17άρες και 18άρες (όχι ίδιο μοντέλο αλλά ακόμα και ίδια μάρκα) κοστίζουν περισσότερο!!
19άρες.... εδώ διστάζω για τις 17άρες που έχει βρωμίσει ο τόπος... ε λοιπόν θα αντισταθώ... -
κερδίζεις πχ σε τελική ταχύτητα και καύσιμο για διατήρηση της ταχύτητας που έχεις.Δεν γίνεται αυτό, γιατί να γίνει; Κρατώντας ίδιο το πλάτος πέλματος, με τη μεγαλύτερη ζάντα θα έχεις ίδια τελική και κατανάλωση (σε σταθερή ταχύτητα) και απλά θα επιταχύνει/επιβραδύνει το αυτοκίνητο πιο νωθρά, σαν να έχεις βαρύτερο σφόνδυλο.
Επιπλέον...αν επιλέξεις μία ζάντα που έχει το μεγαλύτερο βάρος της μαζεμένο στο κέντρο του τροχού, τότε έχεις ευεργετικά αποτελέσματα.
Πράγματι σε ζάντες ίδιας διάστασης έχει σημασία η κατανομή της μάζας ανάλογα με το σχέδιο. Όμως το βαρύτερο κομμάτι μιας ζάντας είναι η στεφάνη, πράγμα που σχεδόν εγγυάται ότι μια μεγαλύτερης διαμέτρου ζάντα θα έχει και περισσότερη πολική ροπή αδράνειας. Εκτός και αν μιλάμε για τίποτα superleggera από σφυρηλατό μαγνήσιο και δεν συμμαζεύεται.
Απλά όλοι (κι εγώ μαζί τους) κοιτάω να μου αρέσει το σχέδιο κι ας χάνω και 0,5sec στο 0-100km/h.Θα πάει λες και μόνιμα έχω βάλει κακή 100στάρα στο αμάξι.Σιγά τα ωά δηλαδή.
Αν κόψεις 1kg από τους τροχούς σου και βάλεις ένα τσιμεντόλιθο στο πορτ μπαγκάζ, το το αυτοκίνητο θα πηγαίνει καλύτερα.
-
λοιπόν επειδή βρήκα αγοραστή για τις 15άρες μου πάω σε 16άρες τελικά
έχει κανείς κάτι υπόψιν?από λαστιχα λέω να παω σε Continental SportContact2 σαν φανατικός των Continental.Στα υπόψιν μετά έχω τα Miscelin Exalto.Καμιά άλλη πρόταση για λάστιχο?
σε 205/55/16 μάλλον με V
Από 15"...σε 16" ή 17"