-
Ο χρήστης ellobo έγραψε:
Παιδια συγχωρεστε με αλλα επιμενω στο θεμα της κρεμαργιερας.Δεν μιλαμε για τον θορυβο που κανουν οι ροδες στα υπογεια παρκινγκ,μιλαμε για θορυβο και τρεμουλο ανεξαρτητου εδαφους ακομη και στην κανονικη ασφαλτο.Το θεμα ειναι οτι κατα περιοδους το κανει ελαχιστα και αλλες φορες πολυ εντονα.Αυτο με κανει να πιστευω οτι ή υπαρχει προβλημα με την κρεμαργιερα σαν κατασκευη ή αν καταλαβα καλα οπως ειπε ενας φιλος πιο πανω,με το ρευμα που λαμβανει το μουερ της?Τι να πω και εγω ειμαι μπερδεμενος!
Οσο για το dpf και την αναγεννηση του δεν εχει πεσει κατι στην αντιληψη μου μεχρι τωρα στην λειτουργια του αυτοκινητου.Μόνο στην αντιπροσωπεία θα μπορέσουν να σου απαντήσουν ή να σου εξασφαλίσουν πιθανότατα πως δεν έχει πρόβλημα το αυτοκίνητο. Εγώ δεν μίλησα για τον θόρυβο - τρίξιμο των ελαστικών στις λείες επιφάνειες αλλά για την οδοντωτή - αντίδραση του τιμονιού με ακινητοποιημένο το όχημα. Αυτή σε εμένα φαίνεται απόλυτα φυσιολογική όπως η αντίδραση του οχήματος όταν εκκινεί σε ανηφόρα και επεμβαίνει το hill assist ή όπως η συμπεριφορά του abs σε απότομο φρενάρισμα ή συμπεριφορά του esc σε ολισθηρό οδόστρωμα όταν έχω χαμηλή σχέση στον επιλογέα και αυξημένες στροφές στον κινητήρα. Επειτα από 90000 αν αυτό ήταν πρόβλημα της κρεμαργιέρας θα την είχα πάρει στο χέρι όσο και καλός χειριστής να ήμουν. Αυτό γράφω και μόνο αυτό.
-
Ο χρήστης Dusterman έγραψε:
Καλή σας μέρα συνάδελφοι και καλώς σας βρίσκω!
Αυτό είναι το πρώτο μου ποστ στο φορουμ.Έχω ένα Duster μοντέλο του 2010 και το αγόρασα β χέρι εισαγωγή από Γαλλία. Το έχω ήδη 2,5 χρόνια.
Διάβαζα παραπάνω για παράξενη συμπεριφορά της κρεμαγιέρας και θα σας μεταφέρω και την δική μου εμπειρία.
Σε στροφές ανοιχτές με πολλά χιλιόμετρα, (καμιά φορά το παρακάνω λιγάκι), όπου η κρεμαγιέρα δέχεται αρκετή πίεση από τους τροχούς, το τιμόνι μοιάζει να 'κουμπώνει' ελαφρά στη θέση του. Όταν λοιπόν θέλω να κλείσω ελαφρά την στροφή νοιώθω ένα ελάχιστο κλικ, ένα σκαλοπάτι και το τιμόνι ξεκολάει και κάνω τον ελιγμό. Δεν είναι σοβαρό ούτε μου εμπνέει ανησυχία. Απλά το έχω εντοπισει. Επίσης σε επιτόπου στροφή του τιμονιού, αν το έδαφος έχει μεγάλη τριβή, γυρνώντας αργά το τιμόνι νοιώθω το σκαλοπάτι ακριβώς εκεί που ζορίζονται τα λάστιχα πριν ξεκολλήσουν και στρίψουν.
Σαν να αναπτύσεται μία στατική τριβή στην κρεμαγιέρα όταν ζορίζεται και θέλει λίγη περισσότερη δύναμη να ξεκολλήσει. O μηχανικός της Renault εδώ στην επαρχία δεν μπορεί να μου βρει τι φταίει. Μέχρι και υγρά αλλάξαμε στην κρεμαγιέρα αλλά τζίφος.
Αυτά και άλλα πολλά τα περισσότερα καλά για το Duster...Καλώς μας ήρθες στην παρέα φίλε! Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερες οι πληροφορίες και οι γνώσεις που θα μαζεύουμε για το αυτοκίνητο! Πολύ καλή η περιγραφή σου. Μάλλον χρειαζόμαστε τιμόνι με λιγότερες πληροφορίες. Εγώ πάντως από την Α στο duster δε διαπίστωσα διαφορά στη ροή πληροφορίας στα χέρια μου παρά μόνο της Α ήταν πιο κοφτερό και υπάκουο ειδικά σε μεγάλες ταχύτητες. Για το λόγο αυτό ίσως δεν με ξενίζει κάτι στις αντιδράσεις του βολάν.
-
Σπύρο με dpf k το δικό σου? Επίσης κατα την επιλογή 4χ2, αυτο,4χ4 χρειαζεται να πατάς κ συμπλέκτη? η επιλογή γινεται εν κινησει ή σε στάση? ειμαι της παλιας σχολής...μεχρι όπισθεν βαζαμε...
Όλα γίνονται εν κινήσει ασχέτως χιλιομέτρων, αρκεί να κινείται το όχημα σχετικά ομαλά. Δηλαδή αλλαγές όχι πάνω σε μπαντιλίκια. Κυρίως το 4X4 Lock δεν το βάζουμε πάνω σε στροφή και ποτέ σε άσφαλτο ή οδόστρωμα με μεγάλο συντελεστή τριβής. Ζορίζει την μετάδοση στις στροφές και το Duster υποστρέφει χαρακτηριστικά.
Γενικά το σύστημα είναι πολύ ομαλό καθώς δεν εμπλέκονται γρανάζια. Ένας πολύδισκος ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης ενσωματωμένος στο πίσω διαφορικό είναι όλος κι όλος ο μηχανισμός. Στην χειρότερη περίπτωση να πατινάρει λίγο μέχρι να εξομοιώσει ομαλά την κατανομή της ροπής. Παλιά καραβάνα της Nissan δοκιμασμένη σε πολλά οχήματα, πολύ βαρύτερα και δυνατότερα από το duster. Δεν σπάει με τίποτα....
-
SPI_Duster
Καλώς μας ήρθες στην παρέα φίλε! Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερες οι πληροφορίες και οι γνώσεις που θα μαζεύουμε για το αυτοκίνητο! Πολύ καλή η περιγραφή σου. Μάλλον χρειαζόμαστε τιμόνι με λιγότερες πληροφορίες. Εγώ πάντως από την Α στο duster δε διαπίστωσα διαφορά στη ροή πληροφορίας στα χέρια μου παρά μόνο της Α ήταν πιο κοφτερό και υπάκουο ειδικά σε μεγάλες ταχύτητες. Για το λόγο αυτό ίσως δεν με ξενίζει κάτι στις αντιδράσεις του βολάν.Καλώς σας βρήκα!
Πράγματι έχει πολύ 'ανάδραση' το τιμόνι. Αν ήταν λίγο πιο βαρύ-ουδέτερο ίσως το Duster να είχε πιο λιμουζινάτη αίσθηση.
Καλό είναι πάντως!ΥΓ
Πως γίνεται το quote βρε παιδιά; -
ευχαριστώ για τις απαντήσεις...έχω διαβασει πάρα πολλά για το dpf κ έχω ακούσει ακόμα περισσότερα για αυτό κοι ερωτήσεις...αλλά μάλλον θα είναι όπως τότε που ειχαν πρωτοβγεί οι λ και οι καταλύτες κ καθένας έλεγε το μακρί του κ το κοντό του...κ ποτέ δεν άλλαξα ούτε το ένα ούτε το άλλο σε κανένα αυτοκίνητό μου, δεν χρειάστηκε δηλ...
-
Να συμπληρώσω κάτι σχετικό με το σύστημα τετρακίνησης.
Όταν επιλέγουμε το 4Χ4 auto δεν σημαίνει ότι αυτόματα επιλέξαμε τετρακίνηση και μεταφέρεται πλέον ροπή στους πίσω τροχούς. Το αυτοκίνητο συνεχίζει να είναι 4Χ2. Όταν ανιχνευτεί σπινιάρισμα ή ολίσθηση σε στροφή ή ότι άλλο ανώμαλο περιλαμβάνει η χαρτογράφηση της τετρακίνησης, τότε ο ελεγκτής θα δώσει εντολή στον ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη να στείλει κάποιο ποσοστό ροπής πίσω. Μόλις αποκατασταθεί η ευθεία και ομαλή κίνηση γινόμαστε και πάλι μπροσθοκίνητοι. Περίπου έτσι...
Οπότε δεν έχει νόημα η ακινητοποίηση για την επιλογή 4Χ4 AUTO. Την δουλειά την κάνει ο ελεγκτής όταν χρειαστεί χωρίς να μας ρωτήσει και χωρίς να καταλάβουμε πότε μπαίνει η βγαίνει η τετρακίνηση. Εμείς απλά γυρνάμε ένα κουμπί και του λέμε: 'το νου σου!'Στην περίπτωση επιλογής 4X4 LOCK αυτό ενεργοποιείται μόνο κάτω από τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα. Σ αυτή την περίπτωση δίνουμε εντολή για άμεση και διαρκή εμπλοκή του πίσω άξονα και η ροπή μεταφέρεται κατά 50/50 ή μάλλον κατά 53/47 μπρός /πίσω αν θυμάμαι καλά. Και δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει εν ομαλή κινήσει προβλέποντας κάποιο κόλλημα εμπρός μας. Φυσικά αν ήδη κολλήσαμε στην άμμο ή την λάσπη δεν επιλέγουμε ποτέ το lock ενώ σπινιάρουμε σαν τρελοί τους μπροστά τροχούς.
Αν έχουμε επιλέξει το 4X4 auto θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η τετρακίνηση στην πρώτη υποψία σπινιαρίσματος. Το 4Χ4 lock είναι για να μην έχουμε ούτε υποψία σπινιαρίσματος και χάσουμε ταχύτητα. Ή για να ξεκινήσουμε με μέγιστη πρόσφυση.
Συγχωρήστε με αν γράφω πράγματα που ήδη έχουν γραφτεί, αλλά δεν μπορώ να διαβάσω εκατοντάδες σελίδες πίσω.
-
Ο χρήστης Dusterman έγραψε:
Μέχρι και υγρά αλλάξαμε στην κρεμαγιέρα αλλά τζίφος.Τι ύγρα στην κρεμαγιέρα εννοείς??
Δεν έχει ηλεκτρική υποβοήθηση το Duster?? -
petros3110
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Έχοντας διαβάσει και τις 360 σελίδες και καθότι βρίσκομαι σε αναμονή για την παραλαβή του δικού μου 1.5 dci 4χ4 έχω μία απορία: όταν μπαίνουμε σε έδαφος για 4χ4 πρέπει να απομονώνουμε το esp?Πολύ καλή ερώτηση!
Έδαφος για 4Χ4 σημαίνει εκτός δρόμου στην κυριολεξία. Σκαρφαλώματα σε βράχια, βαθιές λάσπες, παχιά άμμος, ποτάμια... Γενικά έδαφος που ένα 4Χ2 duster αντικειμενικά δεν μπορεί να πάει. Σ αυτά τα τερέν που λένε και οι Άγγλοι καλό είναι να απενεργοποιούμε το ESP γιατί όταν σπινιάρουμε μπορεί να μας κόψει ισχύ από το μοτέρ. Και κάποιες φορές πρέπει να σπινιάρουμε αλύπητα για να βγούμε. Επίσης με το esp εκτός δεν δουλεύει και το ABS ή μάλλον μας δίνει το περιθώριο να μπλοκάρουμε τους τροχούς κάτι θεμιτό ή απαραίτητο σε off road καταστάσεις.Έχω κι εγώ μία ερώτηση: Αν απενεργοποιήσουμε το ESP το τράκσιον κοντρόλ συνεχίζει να δουλεύει; Στο μάνιουαλ υπάρχουν δύο αντιφατικές απαντήσεις στο ερώτημα. Τι συμβαίνει πραγματικά;
-
Andreas-Qashqai
Τι ύγρα στην κρεμαγιέρα εννοείς??
Δεν έχει ηλεκτρική υποβοήθηση το Duster??Έχει υδραυλικό σύστημα ηλεκτρικά υποβοηθούμενο.
-
τωρα μάλιστα...τι άλλο το τρακτιον κοντρολ??? έχει κ τέτοιο?
-
Έχω κι εγώ μία ερώτηση: Αν απενεργοποιήσουμε το ESP το τράκσιον κοντρόλ συνεχίζει να δουλεύει; Στο μάνιουαλ υπάρχουν δύο αντιφατικές απαντήσεις στο ερώτημα. Τι συμβαίνει πραγματικά;
μαλλον εγω σταμάτησα στα lada...
-
Και τρακσιον κοντρόλ έχει και σύστημα για περιορισμό υποστροφής έχει....
-
μπορεις εν συντομία να μας πεις ποια η διαφορά του esp από το τρακσιον κοντρολ?
-
Να σας πω:
Το ESP διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου πάνω σε καμπύλες τροχιές, δηλαδή στροφές, όταν το αυτοκίνητο έχει τάσεις να χάνει την πρόσφυση και να πηγαίνει αλλού γι αλλού. Τότε το esp φρενάρει ανάλογα κάποιους τροχούς, μπορεί να κόβει και ισχύ από το μοτέρ και επαναφέρει το αυτοκίνητο στην τροχιά του.Το τράκσιον κοντρόλ όταν ένας τροχός σπινάρει υπερβολικά, πχ είναι στον αέρα, τον φρενάρει, με αποτέλεσμα να πηγαίνει ροπή και στον άλλο τροχό του ίδιου άξονα ο οποίος έχει πρόσφυση και το αυτοκίνητο να ξεκολλάει.
Υπάρχει και ένα σύστημα που αν μπεις με πολλά και σανίδα σε στροφή και το duster αρχίζει να υποστρέφει, κόβει ισχύ από τον κινητήρα μέχρι να έρθει στα ίσα του και να ισιώσεις το τιμόνι και τότε την ξαναδίνει πίσω. Αυτό είναι πολύ έντονο όταν το πηγαίνεις σε 4X2 mode. Να δω το μανιουαλ πως τα ονομάζει αυτά (espdpder... δεν θυμάμαι) και να σας τα γράψω...
-
Φιλε Spi_duster αλιμονο η επιμονη μου δεν εννοει οτι δεν καταλαβες σε τι αναφερομουν.Αλλωστε εχεις δωσει σημαντικες πληροφοριες και μετα απο 90000 χιλ. εχεις μεγαλη εμπειρια πανω στο αυτοκινητο.Πανω κατω το ιδιο εννουμε και εχεις δικιο , το οτι δεν εχεις αντιμετωπισει προβλημα με καθησυχαζει.Απλα μου φαινεται περιεργη η λειτουργια του..
-
Αντιγράφω από το μανιουαλ:
the ESP (electronic stability program)
with understeer control and
traction control ASR.Είναι δηλαδή τρία προγράμματα του esp που δουλευουν σε κάποιον βαθμό συνεργαζόμενα ή σε κάποιο βαθμό ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
-
Σχετικά με το dpf που διαβάζω η δική μου εμπειρία είναι πολύ θετική. Δεν έχω καταλάβει καν την ύπαρξή του στα 126000 χλμ που έχει το αυτοκίνητο και στα 33000 που είναι στα δικά μου χέρια.
Απ ότι διαβάζω η renault λέει πως το σύστημά της είναι πιο εξελιγμένο και πως δεν χρειάζεται καμιά ενέργεια ή απολύτως τίποτα από πλευράς οδηγού για να ανανεώνεται. Είναι δε κατασκευασμένο να λειτουργεί καθ όλη την διάρκεια ζωής του μοτέρ χωρίς προβλήματα. Μακάρι να έχει δίκιο!... -
Βασικά το ESP περιλαμβάνει τον έλεγχο και την διαχείριση του abs και του tranction control. Το ESC με το οποίο είναι επίσης εφοδιασμένα τα dusterάκια μας είναι η δυνατότητα ελεγχόμενης μείωσης των στροφών του κινητήρα εφόσον το esp δεν είναι αρκετό να διαχειριστεί την υπερστροφή. Εντός του συστήματος esc περιλαμβάνεται δηλαδή τόσο το esp αλλά και το asr ως πεδίο δράσης. Στο 4χ2 εύλογα είναι πιο πιθανό να επέμβουν τα συστήματα αυτά καθώς δεν έχει τη δυναμική του 4χ4. Ευτυχώς σπάνια τα έχω χρειαστεί αλλά είναι πάντα εκεί και ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Θέλω να πω πως όσες φορές εμφανίστηκαν καλώς και όπως έπρεπε επενέβησαν στην δικιά μου περίπτωση. ELLODO ελπίζω να μη φάνηκα απότομος αλλά πραγματικά πιστεύω πως αν κάτι σε ανησυχεί το εξουσιοδοτημένο είναι η καλύτερη επιλογή. Φιλικά!
Dusterman ελπίζω να έχεις δίκιο για την αντοχή του συστήματος dpf. Πάντως και για εμένα είναι σα να μην υπάρχει. -
Απ όσο καταλαβαίνω (αν... ) το τραξιον κοντρολ δεν απενεργοποιείται γιατί αν βρισκόταν ένας τροχος στον αέρα τότε πάπαλα 4χ4
-
που σημαίνει ότι:
to τραξιον φερνει το αποτέλεσμα τελικά αυτό που παλαια λέγαμε κάρο...με άλλον τρόπο βέβαια...
Dacia Duster