-
Το τι επιβαλλεται και το τι οχι, το τι ειναι επιλογη και το τι οχι ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα και εξαρταται απο τα ορια που θετουμε.
Γιατι το γεγονος οτι εγω πχ βρεθηκα στην οικογενεια που βρεθηκα και μεγαλωσα δινοντας μου καποιες αξιες οι γονεις μου που αργοτερα αυτες οι αξιες με κανουν να κανω τις επιλογες μου δεν μπορει να θεωρηθει κατα καποιο τροπο καθοδηγηση; Το να σε βαπτιζουν πλεον περισσοτερο εθιμοτυπικο ειναι και αυτο παρα οτι σου επιβαλλει καποια πραγματα στον τροπο ζωη σου.
Πραγματικα δεν βλεπω καποιες ουσιωδης διαφορες στο τροπο ζωης μεταξυ των γνωστων μου και μιας γνωσρης που υπαρχει και ειναι αβαπτιστη. Το αν βεβαια καποιος ετυχε να μεγαλωσει σε θρησκοληπτη οικογενεια περισσοτερο επηρεαζεται απο την αντιληψη της οικογενειας του για την ζωη παρα απο την ιδια την θρησκεια.
-
@ hunter:
Σου μοιάζω για κάποιον που δεν εχει θέσεις να συζητήσει και συχτιρίζει τους πάντες χωρίς λόγο? Θεωρείς ότι με τον ταλιμπάν που εμφανίστηκε στο βίντεο στην ορκωμοσία μπορείς να συζητήσεις? Θεωρείς ότι πρέπει να τον ανεχτείς?Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Συμφωνώ πολλά%. Εγώ τουλάχιστον περίπου έτσι μεγάλωσα. Αυτά μου φαίνονται αυτονόητα.
Εκτός κι αν θεωρείται επιβολή και το 'Νίκος' που μου έδωσαν στα βαφτίσια μου
(αν ναι, τότε θα επιμείνω, η 9χρονη 'υποχρεωτική' εκπαίδευση δεν είναι επιβολή; Ή μόνο ότι έχει να κάνει με τη 'θρησκεία' -που ποτέ δεν χώνεψα σαν λέξη- μας κάνει να βγάζουμε σπυριά; Δηλ. τι σόι είναι αυτές οι 'θρησκευτικές' επιβολές, για να καταλάβω, πραγματικά, δεν ειρωνεύομαι. Γιατί αν εξαιρέσεις το όνομα που μου δόθηκε και τα 5** μαθήματα Θρησκευτικών στο σχολείο**, 30 χρόνια τώρα, τα όποια πάρε-δώσε μου με τη 'θρησκεία' είναι απολύτως αυτόβουλα.)εσύ σχολείο πήγες μέχρι το δημοτικό? Σε εκκλησιασμούς δε παρευρέθεις?
Αρνείσαι ότι υπάρχει εξώφθαλμη μεροληψία υπέρ της ορθοδοξίας στην ελλάδα? -
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Το αν βεβαια καποιος ετυχε να μεγαλωσει σε θρησκοληπτη οικογενεια περισσοτερο επηρεαζεται απο την αντιληψη της οικογενειας του για την ζωη παρα απο την ιδια την θρησκεια.οι αντιληψεις αυτες ειναι αποροια ενος θρησκευτικα καθοδηγουμενου τροπου ζωης και αντιμετωπισης των γεγονοτων (παρωπιδες κλπ).
-
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Το αν βεβαια καποιος ετυχε να μεγαλωσει σε θρησκοληπτη οικογενεια περισσοτερο επηρεαζεται απο την αντιληψη της οικογενειας του για την ζωη παρα απο την ιδια την θρησκεια.
οι αντιληψεις αυτες ειναι αποροια ενος θρησκευτικα καθοδηγουμενου τροπου ζωης και αντιμετωπισης των γεγονοτων (παρωπιδες κλπ).
Δεν ειναι απαραιτητα αποροια ενος θρησκευτικου καθοδηγουμενου τροπου ζωης γιατι τα συγκεκριμενα ατομα που εχουν καταπιαστει απ τη θρησκεια αν δεν υπηρχε η θρησκεια κατι αναλογο θα ειχε βρεθει για να τους καθοδηγει. Αποψη μου ειναι οτι οσο ευκολα μπορει καποιος να κατηγορησει τη θρησκεια αλλο τοσο μπορει να κατηγορησει και τους ανθρωπους που καταπιανονται απο αυτη. Γενικα εναν μεσο ανθρωπο με μεση σκεψη που χει βρεθει σ ενα φυσιολογικο περιβαλλον νομιζω οτι δεν εχει επιρεαστει το παραμικρο απ τη θρησκεια.
@ drifter
Μεταξυ μας, επηρεαστηκες εσυ η εγω η κανενας απ τους συμμαθητες μας απ το γεγονος οτι μας πηγαιναν εκκλησια με το σχολειο;
-
μεταξύ μας το ότι κάναμε προσευχή το πρωί και το ότι κοροϊδεύαμε δυο αλβανάκια που δεν έκαναν και μετά ξεκίνησαν να συμμετάσχουν κι αυτά στην κατάνυξη, θεωρώ ότι έκανε μεγαλύτερη ζημιά.
Όπως και οι ενοχές απ τις παπαριές που άκουγα περί κολάσεως και παραδείσου -
Πολλες φορες τ αλβανακια τα κοροιδευαμε επειδη απλως ηταν αλβανακια. Ψιλοασχετο αλλα ακομα θυμαμαι ενα παιδι που ηταν απ τη Γεωργια και ηρθε στο δημοτικο μας, εκανε μια βδομαδα να μιλησει και πανω απο μηνα να μας πει απο που ηταν. Προφανως αυτο το παιδι θα χε διαφορα βιωματα απο προηγουμενα σχολεια...
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
@ hunter:
Σου μοιάζω για κάποιον που δεν εχει θέσεις να συζητήσει και συχτιρίζει τους πάντες χωρίς λόγο?Ναι.
Μπορεί να μην είμαι ο Hunter αλλά δεν κρατήθηκα. Ελπίζω να μου επιτρέπεις.
-
@ hunter:
Σου μοιάζω για κάποιον που δεν εχει θέσεις να συζητήσει και συχτιρίζει τους πάντες χωρίς λόγο? Θεωρείς ότι με τον ταλιμπάν που εμφανίστηκε στο βίντεο στην ορκωμοσία μπορείς να συζητήσεις? Θεωρείς ότι πρέπει να τον ανεχτείς?Esy DEN tha ton anexteis???Ti tha ton kaneis????Tha ton exontoseis????
Ayto den se kanei ki'esena idio me ayton???
eisai sigouros oti exeis syzhtisimes theseis?Ego tha ton anexto (ki'auton,kai ton kathe taliban/mula/imami/papa/skata/mago/voodoo/samano) oso ton stirizei o nomos kai dikaioutai na yparxei sthn koinonia th dikh tou.To video tou tha to kano omos paradeigma pros apofygi kai meso isxiropoisis opoias thesis exo se aytin tin syzhtish (me opoion vrethei na yposthrixei thn 'theia' katixisi p.x)
Nomizo oti ena tetoio video einai pragmatikos thisauros,kai den thelo na pisteyo oti tha yparxei esto kai ENAS anthropos me stoixiodh logiki (oso kollimenos kai na einai) pou na to ypostirixei se ayth thn syzhthshPS xana sorry gia ta agglika grammata
-
Ο χρήστης DANAOS_master έγραψε:
@ hunter:
Σου μοιάζω για κάποιον που δεν εχει θέσεις να συζητήσει και συχτιρίζει τους πάντες χωρίς λόγο?Ναι.
Μπορεί να μην είμαι ο Hunter αλλά δεν κρατήθηκα. Ελπίζω να μου επιτρέπεις.
δεν κατάλαβα γιατί μου ζητάς την άδεια, γούστο σου
συνεχίζεις να αρνείσαι να δεις κάτι βασικό. Ο παππάς αυτός δεν μιλάει στην εκκλησία, ήρθε να ανακατευτεί στα πολιτικά δρώμενα και να αντιταχθεί στους νόμους. Κι αυτό κινούμενος απειλητικά εναντίων ανθρώπων. Σου λέω λοιπόν ότι προφανώς και δεν θα πάω στην εκκλησία να του κάνω πολιτικό κύρηγμα ή να τον προπυλακίσω, αλλά αν αυτός έρθει και με απειλήσει ευθέως, δεν θα κάτσω να τον ακούσω.
Θεωρώ δε υποτιμητικό από μέρους μου να μην αντιδράσω σε τέτοιες απειλές. Το πώς θα αντιδράσω θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ναι μπορεί να είναι και βίαιος. -
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
η θρησκεία είναι ένα πράγμα που για να το δεχτώ να υπάρχει, να υφίσταται γύρο μου θα πρέπει να ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ. Ούτε στο δικό μου παιδί ούτε στο δικό σου, τελεία και 1000 παύλες. [/b]
Πολύ σωστό imo αυτό που λέει ο Τάσος. Στηρίζεται στο αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης δράσης του ατόμου στην κοινωνία. Όμως για να υπάρξει πρόσφορο έδαφος ευδοκίμησης της τοποθέτησης αυτής προϋποθέτει μια επανάσταση εσωτερική, στο μυαλό του καθενός μας. Να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από θέσφατα και αγκυλώσεις. Να σκεφθούμε ελεύθερα. Μεγάλη υπόθεση η ελεύθερη σκέψη.
Συμφωνώ πολλά%. Εγώ τουλάχιστον περίπου έτσι μεγάλωσα. Αυτά μου φαίνονται αυτονόητα.
Εκτός κι αν θεωρείται επιβολή και το 'Νίκος' που μου έδωσαν στα βαφτίσια μου
(αν ναι, τότε θα επιμείνω, η 9χρονη 'υποχρεωτική' εκπαίδευση δεν είναι επιβολή; Ή μόνο ότι έχει να κάνει με τη 'θρησκεία' -που ποτέ δεν χώνεψα σαν λέξη- μας κάνει να βγάζουμε σπυριά; Δηλ. τι σόι είναι αυτές οι 'θρησκευτικές' επιβολές, για να καταλάβω, πραγματικά, δεν ειρωνεύομαι. Γιατί αν εξαιρέσεις το όνομα που μου δόθηκε και τα 5 μαθήματα Θρησκευτικών στο σχολείο, 30 χρόνια τώρα, τα όποια πάρε-δώσε μου με τη 'θρησκεία' είναι απολύτως αυτόβουλα.)Δηλαδή εσυ πιστεύεις πως τα παιδάκια που βλέπεις στις εκκλησίες και στα κατηχητικά δεν πιέζονται απο κανένα και είναι ελεύθερα απόλυτα να επιλέξουν αν θα εκκλησιαστούν η όχι;
Η μήπως είναι ελεύθερα από τις ενοχές που τα έχουν ποτίσει οι διάφοροι θρησκευτικοί καθοδηγητές ακόμα και για την ίδια τους τη φύση, το σώμα τους, το φύλο τους; Τέλος πάντων, μακρυά απο μας φτου φτου φτου -
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Δηλ. τι σόι είναι αυτές οι 'θρησκευτικές' επιβολές, για να καταλάβω, πραγματικά, δεν ειρωνεύομαι. Γιατί αν εξαιρέσεις το όνομα που μου δόθηκε και τα 5 μαθήματα Θρησκευτικών στο σχολείο, 30 χρόνια τώρα, τα όποια πάρε-δώσε μου με τη 'θρησκεία' είναι απολύτως αυτόβουλα.)Ε ναι μωρέ, απλώς από 6 χρονών και για 12 χρόνια σε διδάσκουν κάθε μέρα περί αυτών.
Ψιλοπράγματα
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Δηλαδή εσυ πιστεύεις πως τα παιδάκια που βλέπεις στις εκκλησίες και στα κατηχητικά δεν πιέζονται απο κανένα και είναι ελεύθερα απόλυτα να επιλέξουν αν θα εκκλησιαστούν η όχι;Αν εκεί εξαντλείται αυτή η τρομοκρατική θρησκευτική επιβολή (γιατί κάπως έτσι, τρομοκρατική, την έχω καταλάβει από αυτά που λέτε), όχι, δεν έχω δει παιδάκια να τα τραβούν οι γονείς τους με το ζόρι στα κατηχητικά και στις εκκλησίες, ενώ αυτά σπαράζουν στο κλάμα. Αντίθετα το έχω δει ακριβώς αυτό προ των πυλών πχ του νηπιαγωγείου. Ή του παιδικού σταθμού. Εκεί δεν μας πειράζει που δεν 'είναι ελεύθερα απόλυτα να επιλέξουν'...
Εκεί μας αρέσει να παρκάρουμε τα παιδιά μας, βολεύει. Στο κατηχητικό ή στην εκκλησία τζηζ!!!Τέλος πάντων, ας μην το κουράσουμε κι άλλο. Εγώ δεν βλέπω τι διαφορετικό συμβαίνει με τη θρησκευτική συνείδηση ενός παιδιού, σε σχέση με όλες τις άλλες 'συνειδήσεις' ή αξίες ή όπως αλλιώς πείτε τα. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκεί όλο το μένος κι όχι γενικά σε όλα τα 'συστήματα'. Και πραγματικά με εντυπωσιάζει αυτή η έντονη θρησκευτική φοβία μερικών. Σ' άλλη χώρα ζω εγώ;.. δεν καταλαβαίνω. Τι να πούμε μετά για τις κατάπτυστες κομματικές παρατάξεις και τη δική τους επιρροή σε ανήλικους μαθητές (θα μου πείτε, αυτό σε άλλο topic, δεκτό).
-
ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα πού και πόσο κατηχούνται τα παιδάκια όμως. Είναι 5 ή 12 τα χρόνια
-
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Δηλαδή εσυ πιστεύεις πως τα παιδάκια που βλέπεις στις εκκλησίες και στα κατηχητικά δεν πιέζονται απο κανένα και είναι ελεύθερα απόλυτα να επιλέξουν αν θα εκκλησιαστούν η όχι;
Αν εκεί εξαντλείται αυτή η τρομοκρατική θρησκευτική επιβολή (γιατί κάπως έτσι, τρομοκρατική, την έχω καταλάβει από αυτά που λέτε), όχι, δεν έχω δει παιδάκια να τα τραβούν οι γονείς τους με το ζόρι στα κατηχητικά και στις εκκλησίες, ενώ αυτά σπαράζουν στο κλάμα. Αντίθετα το έχω δει ακριβώς αυτό προ των πυλών πχ του νηπιαγωγείου. Ή του παιδικού σταθμού. Εκεί δεν μας πειράζει που δεν 'είναι ελεύθερα απόλυτα να επιλέξουν'...
Εκεί μας αρέσει να παρκάρουμε τα παιδιά μας, βολεύει. Στο κατηχητικό ή στην εκκλησία τζηζ!!!Για μένα ναι τζιζ και πολύ τζιζ μάλιστα, δεν το συζητάω, στο νηπιαγωγείο και στον παιδικό σταθμό το παιδί θα ψυχαγωγηθεί καθοδηγούμενο απο έναν ειδικό επιστήμονα. Θα μάθει και θα δημιουργήσει και θα κοινωνικοποιηθεί. Στην εκκλησία και στο κατηχητικό θα μάθει ως μοναδική αλήθεια ένα ψέμα που θα δεσπόζει την σκέψη όλη του την ζωή. Θα μάθει να μην σκέπτεται και να μην κρίνει. Πως αν κάνει κάτι βουντού σταυροκοπήματα έχει το πλεονέκτημα απέναντι στον κλώνο του για πρώτη θέση πίστα στον παράδεισο. Πως καλύτερα να τον φάνε τα λιοντάρια παρά να πιστέψει σε κάτι άλλο. Πως ότι και να μάθει τα επόμενα 15 χρόνια σπουδών μπορεί να πάνε χαμένα επειδή ο παντοδύναμος μπορεί να την δει να αλλάξει τους κανόνες και τους νόμους . Οντως να μην το κουράσουμε άλλο γιατί είμαι και σε επικίνδυνη ηλικία...
Τέλος πάντων, ας μην το κουράσουμε κι άλλο. Εγώ δεν βλέπω τι διαφορετικό συμβαίνει με τη θρησκευτική συνείδηση ενός παιδιού, σε σχέση με όλες τις άλλες 'συνειδήσεις' ή αξίες ή όπως αλλιώς πείτε τα. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκεί όλο το μένος κι όχι γενικά σε όλα τα 'συστήματα'. Και πραγματικά με εντυπωσιάζει αυτή η έντονη θρησκευτική φοβία μερικών. Σ' άλλη χώρα ζω εγώ;.. δεν καταλαβαίνω. Τι να πούμε μετά για τις κατάπτυστες κομματικές παρατάξεις και τη δική τους επιρροή σε ανήλικους μαθητές (θα μου πείτε, αυτό σε άλλο topic, δεκτό).
Ποιες επιρροές κομματικών παρατάξεων σε ανήλικους μαθητές;
Θα μας τρελάνεις τώρα; -
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Τέλος πάντων, ας μην το κουράσουμε κι άλλο. Εγώ δεν βλέπω τι διαφορετικό συμβαίνει με τη θρησκευτική συνείδηση ενός παιδιού, σε σχέση με όλες τις άλλες 'συνειδήσεις' ή αξίες ή όπως αλλιώς πείτε τα. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκεί όλο το μένος κι όχι γενικά σε όλα τα 'συστήματα'. Και πραγματικά με εντυπωσιάζει αυτή η έντονη θρησκευτική φοβία μερικών. Σ' άλλη χώρα ζω εγώ;.. δεν καταλαβαίνω. Τι να πούμε μετά για τις κατάπτυστες κομματικές παρατάξεις και τη δική τους επιρροή σε ανήλικους μαθητές (θα μου πείτε, αυτό σε άλλο topic, δεκτό).
Θα μας τρελάνεις τώρα;Στην Οξφόρδη πήγες δημοτικό;
Τα all time classic κνιτάκια και, πιο πρόσφατα, τα αναρχοαυτονομάκια διαφόρων ΠΣΚ, ΦΛΧ, ΚΜΧ, ΤΠΔ κλπ ενώσεων έχουν πατήσει τα 18 πριν κάνουν κηρύγματα στα πιτσιρίκια-συμμαθητές;
Άσε δε κάποιους καθηγητές... -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα μας τρελάνεις τώρα;Στην Οξφόρδη πήγες δημοτικό;
Τα all time classic κνιτάκια και, πιο πρόσφατα, τα αναρχοαυτονομάκια διαφόρων ΠΣΚ, ΦΛΧ, ΚΜΧ, ΤΠΔ κλπ ενώσεων έχουν πατήσει τα 18 πριν κάνουν κηρύγματα στα πιτσιρίκια-συμμαθητές;
Άσε δε κάποιους καθηγητές...Πλάκα κάνεις; Κόρη που πάει δημοτικό δεν έχεις; Της την πέφτουν αναρχοκομούνια και κνιτάκια;
Εγώ όταν πήγαινα δημοτικό (επί χούντας) θυμάμα τους συμμαθητές μου με τον οδηγητή παραμάσχαλα -
την πέφτει ο σπάιντερμαν στην μανοσκίνα?
-
την πέφτει ο σπάιντερμαν στην μανοσκίνα?Ο σπαιντερμαν δεν είναι κνίτης, αναρχικός είναι
-
πες του να αλλάξει τροπάριο αν θέλει να βρει γκόμενα
-
ΟΚ, εγώ διάβασα 'ανήλικοι μαθητές' και θυμήθηκα την Α' Λυκείου. Ανήλικοι δεν ήταν οι μαθητές και τότε;
Δημοτικό όχι βέβαια.
Περί εκκλησίας [#2]