-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Τουλάχιστον στην αμερική, όλες οι εργοστασιακά ανακοινούμενες καταναλώσεις, εκπομπές ρύπων και διοξειδίου και επιδόσεις, πραγματοποιούνται με λιπαντικά πολύ χαμηλού ιξώδους και με premium (100άρα) βενζίνη. Δεν θα εκπλαγώ αν συμβαίνει το ίδιο και αλλού.
Αλλά η καθημερινή χρήση διαφέρει.Α. Η χρήση 100άρας βενζίνης μάλλον θα αύξανε την κατανάλωση κατά τις μετρήσεις (δες και περιοδικό 1 του Ignition κυρίως γιατί παρατηρείται μικρότερη κατά μ.ο. θερμιδική ικανότητα μίας βενζίνης μεγάλου αριθμού οκτανίων λόγω της ύπαρξης υψηλού ποσοστού οξυγονωμένων υδρογονανθράκων).
Β. Οι δοκιμές γίνονται με το όχημα να επιλέγεται τυχαία από τη γραμμή παραγωγής. Η δοκιμή λοιπόν θα γίνει με το λάδι το οποίο τοποθετείται από τη μαμά εταιρεία.
Γ. Η καθημερινή χρήση δεν διαφέρει και πολύ στον Αμερικάνικο κύκλο σε σχέση με την εκεί πραγματικότητα. Εκεί όπου τα πράγματα είναι προς την εμφάνιση χαμηλών καταναλώσεων είναι ο Ευρωπαϊκός κύκλος ενώ εξωπραγματικός είναι ο Ιαπωνικός.
-
Εγώ όταν βάζω 100άρα, παρατηρώ αμέσως μείωση κατανάλωσης κατά 4% περίπου. Βελτίωση επιδόσεων όχι, αν υπάρχει θα είναι κάποια μιλισεκόντ.
Τεσπά, τα περί μετρήσεων και πιστοποιήσεων τα έχω διαβάσει σε έγκυρο περιοδικό το οποίο μάλιστα έκανε ειδική μνεία για τις αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι πραγματικές μετρήσεις από τις ανακοινώσιμες.
Είναι γεγονός πάντως ότι εκεί το official mpg έχει μικρότερη διαφορά από το observed mpg, από ότι στα μέρη μας. -
Από το manual του toyota camry 2010 . Σελ.483 ή 4 του pdf :
http://www.greenhybrid.com/discuss/atta ... cation.pdf
για το 2.5 L 4-cylinder (2AR-FE) engine
Recommended viscosity: SAE 0W-20The 20 in 0W-20 indicates the oil viscosity when the oil is as its operating
temperature. An oil with a higher viscosity may be better suited if the vehicle
is operated at high speeds, or under extreme load condition.για το 3.5 L V6 (2GR-FE) engine
Recommended viscosity: SAE 5W-30. -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Από το manual του toyota camry 2010 . Σελ.483 ή 4 του pdf :http://www.greenhybrid.com/discuss/atta ... cation.pdf
για το 2.5 L 4-cylinder (2AR-FE) engine
Recommended viscosity: SAE 0W-20The 20 in 0W-20 indicates the oil viscosity when the oil is as its operating
temperature. An oil with a higher viscosity may be better suited if the vehicle
is operated at high speeds, or under extreme load condition.για το 3.5 L V6 (2GR-FE) engine
Recommended viscosity: SAE 5W-30.Θα έβαζες λοιπόν ένα παχύρρευστο λάδι στο κινητήρα? Αν θα έμπαινα στην πίστα ναι....
Δεν είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που είπα αυτό που λες (να μην έκανα συντακτικά λάθη καλό θα ήταν). Extreme load condition (σικ) είναι οτιδήποτε αποζητά μεγάλα φορτία από τον κινητήρα. Υποθέτω ότι κινείσαι συνεχώς στα κόκκινα και φυσικά τραβάς trailer. (να μην έκανα και λάθη ορθογραφικά καλά θα ήταν).
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
... Ένα πιο παχύρρευστο λάδι εξ ορισμού απαιτεί περισσότερο δύναμη για να κινηθεί σε συγκεκριμένη ροή. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα 20άρι (όπου το 20 πάει στο 2ο νούμερο) μπορεί να κινηθεί με ροή Α σε θερμοκρασία λειτουργίας τότε στην ίδια θερμοκρασία ένα 40άρι θα κινηθεί με μέσο όρο 0.8Α. Όμως σε θερμοκρασίες των 40C ενώ το 20άρι θα έχει Β ροή (μικρότερη του Α) το 40άρι μπορεί να βρίσκεται με το 0.5Β ή μικρότερο αυτό.
...Χμ, το θέμα είναι κάπως ποιό περίπλοκο από όσο περιγράφεις εδώ. Και εγώ αρχικά κάπως έτσι νόμιζα ότι είναι αλλά συζητήσεις και αυτά που έχει γράφει κατά καιρούς ο leonp με έκαναν να αναθεωρήσω.
Positive Displacement Pumps, unlike a Centrifugal or Roto-dynamic Pumps, will
produce the same flow at a given speed (RPM) no matter the discharge
pressure.πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Pump
Υπάρχει βαλβίδα που δεν επιτρέπει στην αντλία λαδιού να ανεβάσει πολύ την πίεση του λαδιού. Όταν η πίεση φτάσει στο όριο και ανοίξει αυτή η βαλβίδα, η παροχή του λαδιού προς τον κινητήρα μειώνεται.
Επίσης, τα φίλτρα έχουν κι αυτά μια βαλβίδα έτσι ώστε το λάδι να παρακάμπτει το φίλτρο (και να μπαίνει στον κινητήρα αφιλτράριστο) όταν η παροχή του λαδιού είναι πολύ μεγάλη για να περάσει από το χάρτινο φίλτρο ή το λάδι είναι κρύο και δεν μπορεί να φιλτραριστεί εύκολα. Αυτή η βαλβίδα δεν επηρεάζει την παροχή λαδιού προς τον κινητήρα αλλά μόνο το αν είναι το λάδι φιλτραρισμένο ή όχι.
Με άλλα λόγια ένα λάδι 20άρι ή 30άρι ή 40άρι ή 50άρι έχει την ίδια ροή στον κινητήρα μας αρκεί να μην έχει μπει σε καμία περίπτωση (για κανένα από τα 4 παραπάνω λάδια) η βαλβίδα ανακούφισης. Φυσικά η πίεση του λαδιού δεν θα είναι ίδια αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει, η ροή, θα είναι! Από την άλλη ο leonp λέει πως η συγκεκριμένη βαλβίδα μπαίνει σε λειτουργία αρκετά συχνά!
Η αντλία λαδιού δίνει σταθερή παροχή ότι λάδι (παχύρρευστο - λεπτόρευστο) χρησιμοποιείς
πηγή δείτε τι γράφει εδώ και ο Quadra21.
Νομίζω ότι είμαι από τους πρώτους που χρησιμοποίησα 20άρι στην Ελλάδα αλλά δεν είναι σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο οδήγησης καλύτερα:[list:jpmtp9e5]
Συμφέρει το χοντρό λάδι στις χαμηλές στροφές με την λογική πως εφόσον δεν έχουμε πρόβλημα με την ροή (είναι σταθερή έτσι και αλλιώς) τότε ας είναι παχύ για καλύτερη προστασία.
Στης ψηλές αλλάζει το θέμα εφόσον δεν είναι καθόλου επιθυμητό να μπεί σε λειτουργία η βαλβίδα ανακούφισης.
Κατανοώ πως σε όλο το εύρος στροφών το ψιλό λάδι κυκλοφορεί καλύτερα στο 'στενά' μέρη του κινητήρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στις χαμηλές στροφές κυκλοφορεί ποιό γρήγορα από ένα παχύ.[/list:u:jpmtp9e5]
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πλέον είμαι σε 10w30 από 5w20, βλέποντας ότι γενικά οδηγώ σε μεσαίες & χαμηλές στροφές καθώς και από περιέργεια τι θα δείξει η ανάλυση.
Και έτσι για να κλείσω παραθέτω τα πλεονεκτήματα των λεπτόρρευστων όπως τα είχα γράψει και παλαιότερα:[list:jpmtp9e5]
Καλύτερο κρύο ξεκίνημα (μικρότερη επιβάρυνση στην μπαταρία και λιγότερες φθορές μέχρι (~15 λεπτά) να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του λαδιού)
Μεγαλύτερη απόδοση κινητήρα (δύναμη&οικονομία)
Ροή και απαγωγή θερμότητας ακόμα και από τα 'δύσκολα'-λεπτά σημεία του κινητήρα.
Χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα
Ταχύτερη κυκλοφορία του λαδιού - μικρότερη πιθανότητα να φτάσει η πίεση του λαδιού στην τιμή που ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης. Γράφει σχετικά ο Doug
[/list:u:jpmtp9e5]
και τέλος να προσθέσω ένα ακόμα που κατανοώ τώρα: Καλύτερο φιλτράρισμα του λαδιού, εφόσον η πιθανότητα να γίνει bypass το φίλτρο μειώνεται. -
mister Χρήστο Δήμου χαλάρωσε
Έκανα κάπου quote στα δικά σου γραφόμενα και δεν το κατάλαβα;
Γενικά μιλάω και αναφέρω στοιχεία που θεωρώ χρήσιμα.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
mister Χρήστο Δήμου χαλάρωσεΈκανα κάπου quote στα δικά σου γραφόμενα και δεν το κατάλαβα;
Γενικά μιλάω και αναφέρω στοιχεία που θεωρώ χρήσιμα.
je suis cool....
Εμφανές ότι η κουβέντα γίνεται με σκοπό να κερδίσουμε όλοι από αυτή.
-
@ mesastou
η ανακουφιστική βαλβίδα καθορίζει ότι δεν θα προκληθεί βλάβη λόγω υπέρβασης της πίεσης σχεδιασμού στα εσωτερικά στοιχεία του κινητήρα.
Από την άλλη. Καθώς τα παχύρρευστα λάδια έχουν μεγαλύτερο ιξώδες ρέουν πιο εύκολα (δύσκολα θέλω να πω ρε παιδιά έτσι και αλλιώς αυτό λέω στη συνέχεια mea culpa). Αποτέλεσμα είναι με την ίδια πίεση να έχω μείωση της ποσότητας του ελαίου που κυκλοφορεί ανά μονάδα χρόνου καθώς μειώνεται η ταχύτητα ροής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές το λάδι να μην φθάνει για να προσφέρει την απαιτούμενη λίπανση ή να μην μπορεί να απάγει με επάρκεια την θερμότητα (όταν απαιτείται ροή για αυτό).
Το ότι έχουμε αντλίες μετακίνησης δεν συνεπάγεται τίποτα. Απλά θα μειωθεί η ποσότητα λαδιού που οι αντλίες θα πιέσουν εντός του κινητήρα ώστε να αντισταθμίσουν την υψηλότερη αντίσταση στη ροή. Αποτέλεσμα είναι το λάδι να μένει περισσότερο χρόνο στο κύκλο. Καθώς είναι παχύρευστο μπορεί να το κάνει αυτό (δεν αποκολλάται εύκολα). Όμως έχει μειωμένη ικανότητα απαγωγής θερμότητας καθώς τα λάδια δεν έχουν διαφορές στο θερμικό συντελεστή αποθήκευσης θερμότητας οπότε και η ικανότητα απαγωγής του συστήματος φυσιολογικά μειώνεται.
Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ με αυτά που γράφονται καθώς εστιάζουν και στο πιο πάνω πρόβλημα. Φυσικά το λεπτόρρευστο λάδι σε έναν παλαιό κινητήρα
-
@ mesastouη ανακουφιστική βαλβίδα καθορίζει ότι δεν θα προκληθεί βλάβη λόγω υπέρβασης της πίεσης σχεδιασμού στα εσωτερικά στοιχεία του κινητήρα.
Από την άλλη. Καθώς τα παχύρρευστα λάδια έχουν μεγαλύτερο ιξώδες ρέουν πιο εύκολα.
Κάπου μπερδεύτηκες μάλλον εδώ.
Αποτέλεσμα είναι με την ίδια πίεση να έχω μείωση της ποσότητας του ελαίου που κυκλοφορεί ανά μονάδα χρόνου καθώς μειώνεται η ταχύτητα ροής του.
Μόνο που δεν είναι ίδια η πίεση. Η ροή αυξάνεται ανάλογα με τις στροφές (εκτός αν η βαλβίδα κλπ....) και για να επιτευχθεί αυτό μεταβάλλεται η πίεση.
Βρήκα και κάτι του Miltellas:Θέλω να διαχωρίσω την ροή από την παροχή. Προσωπικά δεν εννοώ το
ίδιο ενώ στο προηγούμενο mail διαπίστωσα ότι μπερδεύουμε τις
έννοιες θεωρώντας τες όμοιες ή παρόμοιες.
Στις ίδιες σαλ η παροχή είναι ίδια αλλά με λεπτόρρευστο η ροή
καλύτερη, δηλαδή επιτυγχάνεται με λιγότερες τριβές (χαμηλότερη
πίεση στο κύκλωμα) άρα με λιγότερη φθορά στο ίδιο το λιπαντικό,
λιγότερη φθορά για την αντλία, μεγαλύτερη εισχώρηση του λιπαντικού
σε όλα τα σημεία. Όσον αφορά την πίεση στα κουζινέτα κλπ σε
χαμηλές σαλ, μπορεί να συμβεί μόνο όταν φύγεις κάτω από το
μίνιμουμ προσδιορισμένο από τον κατασκευαστή ιξώδες (πχ μπορεί να
συμβεί σε έναν κινητήρα που βάζουμε 20ρι όταν ο κατασκευαστής
προτείνει από 30ρι μέχρι 50ρι).από leonp σχετικά με τα κουζινέτα:
Αν χρησιμοποιείς πχ 20W50, έχει πάρα πολύ κρύο έξω και κινείσαι σε αυτοκινητόδρομο, το λάδι στο κάρτερ μπορεί να είναι σχετικά κρύο και παχύρρευστο. Η αντλία ρουφάει την ίδια ποσότητα λαδιού αλλά επειδή είναι παχύρρευστο δεν μπορεί να μπει όλο στο κινητήρα (η πίεση είναι μεγάλη και ανοίγει το bypass επιστρέφοντας το λάδι στο κάρτερ). Τότε ΙΣΩΣ να έχεις πολύ χαμηλή ροή στα κουζινέτα και υπερθέρμανση (παρά το κρύο κάρτερ). Με συνθετικά λάδια είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.
-
@ mesastouη ανακουφιστική βαλβίδα καθορίζει ότι δεν θα προκληθεί βλάβη λόγω υπέρβασης της πίεσης σχεδιασμού στα εσωτερικά στοιχεία του κινητήρα.
Από την άλλη. Καθώς τα παχύρρευστα λάδια έχουν μεγαλύτερο ιξώδες ρέουν πιο εύκολα. Αποτέλεσμα είναι με την ίδια πίεση να έχω μείωση της ποσότητας του ελαίου που κυκλοφορεί ανά μονάδα χρόνου καθώς μειώνεται η ταχύτητα ροής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές το λάδι να μην φθάνει για να προσφέρει την απαιτούμενη λίπανση ή να μην μπορεί να απάγει με επάρκεια την θερμότητα (όταν απαιτείται ροή για αυτό).
Το ότι έχουμε αντλίες μετακίνησης δεν συνεπάγεται τίποτα. Απλά θα μειωθεί η ποσότητα λαδιού που οι αντλίες θα πιέσουν εντός του κινητήρα ώστε να αντισταθμίσουν την υψηλότερη αντίσταση στη ροή. Αποτέλεσμα είναι το λάδι να μένει περισσότερο χρόνο στο κύκλο. Καθώς είναι παχύρευστο μπορεί να το κάνει αυτό (δεν αποκολλάται εύκολα). Όμως έχει μειωμένη ικανότητα απαγωγής θερμότητας καθώς τα λάδια δεν έχουν διαφορές στο θερμικό συντελεστή αποθήκευσης θερμότητας οπότε και η ικανότητα απαγωγής του συστήματος φυσιολογικά μειώνεται.
Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ με αυτά που γράφονται καθώς εστιάζουν και στο πιο πάνω πρόβλημα. Φυσικά το λεπτόρρευστο λάδι σε έναν παλαιό κινητήρα
Tα παχύρευστα λάδια έχουν υψηλό ιξώδες και ρέουν δυσκολότερα
-
@ mesastou & quadra21
Α. Ευχαριστώ για τη διόρθωση. Εννοείται ότι το υψηλότερο ιξώδες συνεπάγεται μεγαλύτερη αντίσταση σε ροή.
@ mesastou
Οριακά εννοώ όταν η αντλία δουλεύει στη μέγιστη πίεση (και η βαλβίδα ανοίγει) το λάδι με το υψηλότερο ιξώδες θα έχει και χαμηλότερη ταχύτητα άρα λιγότεροι κύκλοι ανά λεπτό άρα και λιγότερη ποσότητα λαδιού ανά μονάδα χρόνου διαθέσιμη για την απαγωγή θερμότητας.
Αυτό που λέει ο Miltellas είναι σωστό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα λαδιού που διοχετεύεται και αυτή αυξάνεται όσο αυξάνονται οι στροφές του κινητήρα (προφανές). Αυτό που πετυχαίνει κάποιος με ένα πιο λεπτόρρευστο λάδι είναι η μικρότερη πίεση στο κύκλωμα που συνεπάγεται και μείωση της κατανάλωσης. Αν όμως δεν καίγεσαι για το χρήμα αυτό που έχει σημασία οριακά τουλάχιστον είναι ότι μπορείς να εξασφαλίσεις τη μέγιστη παροχή λαδιού ακόμα και σε ψυχρότερο κινητήρα με πιο λεπτό λάδι (το αναφέρει και πάλι ο Miltellas). Όπερ μεθερμηνευόμενον είναι δυνατό πιο νωρίς (με το κινητήρα να μην έχει ζεσταθεί πλήρως) να απαιτήσεις τη μέγιστη ισχύ καθώς η πίεση δεν θα ανέβει πέρα από το κατώφλι λειτουργίας της βαλβίδας ανακούφισης.
ΥΓ. Κατά Μπαμπινιώτη 'Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας'. Β' έκδοση
Παροχή 4 ΦΥΣ. η ποσότητα υγρού ή αερίου που διοχετεύεται ανά δεύτερο (σελίδα 1349).
Ροή 2.ΦΥΣ η συνεχής κίνηση ρευστού ή αερίου προς συγκεκριμένη διεύθυνση (σελίδα 1551).ΥΓ (2). Αληθές και αυτό που λέει ο leonp
Σε κάθε περίπτωση μάλλον το ίδια λέμε. Καλό είναι που μπαίνουν στο τραπέζι αυτές οι συζητήσεις. ΙΜΗΟ σε έναν καινούργιο κινητήρα με μικρές ανοχές ένα λεπτό λαδάκι κάνει τη δουλειά του εξαιρετικά. Σε παλαιό κινητήρα χρειάζεται ένας έλεγχος. Αν το μοτέρ δεχτεί το πιο λεπτό συνεχίζεις έτσι. Αν όχι τότε απλά το παχύρρευστο θα σε προστατεύσει από μία καταστροφική κατάσταση (κίνηση χωρίς λάδι για λίγο χρονικό διάστημα). Πάντα όμως στα όρια του κατασκευαστή εκτός και αν μιλάμε για πολύ παλαιούς κινητήρες που μετά από μία γενική επισκευή ίσως να μπορούσαν να δεχτούν και λάδια πιο λεπτά από αυτά που ο κατασκευαστής τους είχε διαθέσιμα σαν επιλογές τη στιγμή πρώτης κυκλοφορίας.
-
Ειδα σημερα σε πολυ γνωστο φορουμ που ασχολειται με τις αναλυσεις λαδιων τα αποτελεσματα απο το Mobil 1 ESP 5w30 σε ενα VW μετα απο 8500 χλμ περιπου και εδειξαν οτι το λαδι δεν φαινεται να κραταει πανω απο 10000 Και ολα αυτα στην Αμερικη που δεν εχουν τις ασχημες κυκλοφορικες συνθηκες της Ελλαδας. Εχει χρησιμοποιησει ή χρησιμοποιει κανεις τα Mobil 1 ESP 5w30 να μας πει τις εντυπωσεις του ?
Ρωταω γιατι τα εχω αγορασει για να τα χρησιμοποιησω σε αμαξι που κανει αλλαγες λαδιων καθε 15000χλμ ή μια φορα το χρονο και φοβαμαι πως δεν θα αντεξουν τοσο -
είχε πέσει το ΤΒΝ ? αν ναι πόσο ?
-
Χειμώνας , μικρές διαδρομές , μέτρια ποιότητα Αμερικάνικης βενζίνης. Δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός . Υπό αυτές τις συνθήκες τα χιλιόμετρα που έγραψε το λιπαντικό θα μπορούσαν να θεωρηθούν τουλάχιστον τα διπλάσια από αυτό που γράφει το κοντέρ.
Για Ελλάδα δε θα ανησυχούσα , τα μεταξωτά λιπαντικά θέλουν και καθαρά καύσιμα κάτι που στην Αμερική δεν....
Γι'αυτό το λόγο συνιστάται λιπαντικό με μεγάλο TBN για εκεί. -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
είχε πέσει το ΤΒΝ ? αν ναι πόσο ?Ειχε πεσει στο 1.7 μετα απο 8500 χλμ.
Χειμώνας , μικρές διαδρομές , μέτρια ποιότητα Αμερικάνικης βενζίνης. Δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός . Υπό αυτές τις συνθήκες τα χιλιόμετρα που έγραψε το λιπαντικό θα μπορούσαν να θεωρηθούν τουλάχιστον τα διπλάσια από αυτό που γράφει το κοντέρ.
Για Ελλάδα δε θα ανησυχούσα , τα μεταξωτά λιπαντικά θέλουν και καθαρά καύσιμα κάτι που στην Αμερική δεν....
Γι'αυτό το λόγο συνιστάται λιπαντικό με μεγάλο TBN για εκεί.Για μια στιγμη με το που ειδα την αναλυση φοβηθηκα πως επελεξα λαθος λιπανικο. Αλλα Mobil 1 ειναι, αμα δεν αντεχει και αυτο ...
Οποτε λετε στην Ελλαδα ,παρολο που εχουμε 6 μηνες καλοκαιρι, για ενα ατμοσφαιρικο μοτερ που κανει 15000 χλμ το χρονο και κινειται αποκλειστηκα μεσα στην πολη σε συνθηκες αυξημενης κινησης και πολυ συχνα στροφαρει στα κοκκινα θα αντεξει το εν λογω λιπαντικο ? Amsoil δεν ειναι αλλα αν καποιος το εχει δοκιμασει για 15000 χλμ ας πει τις εντυπωσεις του. Αλλως σκεφτομαι να τα αλλαζω καθε 10000 χλμ για να εχω το κεφαλι μου ησυχο
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
είχε πέσει το ΤΒΝ ? αν ναι πόσο ?
Ειχε πεσει στο 1.7 μετα απο 8500 χλμ.
Γι'αυτό το λόγο συνιστάται λιπαντικό με μεγάλο TBN για εκεί.Για μια στιγμη με το που ειδα την αναλυση φοβηθηκα πως επελεξα λαθος λιπανικο. Αλλα Mobil 1 ειναι, αμα δεν αντεχει και αυτο ...
Οποτε λετε στην Ελλαδα ,παρολο που εχουμε 6 μηνες καλοκαιρι, για ενα ατμοσφαιρικο μοτερ που κανει 15000 χλμ το χρονο και κινειται αποκλειστηκα μεσα στην πολη σε συνθηκες αυξημενης κινησης και πολυ συχνα στροφαρει στα κοκκινα θα αντεξει το εν λογω λιπαντικο ? Amsoil δεν ειναι αλλα αν καποιος το εχει δοκιμασει για 15000 χλμ ας πει τις εντυπωσεις του. Αλλως σκεφτομαι να τα αλλαζω καθε 10000 χλμ για να εχω το κεφαλι μου ησυχο
Εγώ το χρησιμοποιώ εδώ και 1 χρόνο και ήδη έκανα 2 αλλαγές, αλλάζω ανα 7500χλμ για να είμαι ήσυχος και το 50ευρω που δίνω δεν το λυπάμαι καθόλου. Όλα αυτά γιατί κάνω μικρές μετακινήσεις γενικά + TSI.
To μόνο που έχω παρατηρήσει σε σχέση με τα λάδια που είχε το αυτοκίνητο για τα πρώτα 7500χλμ είναι ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα μετά την πρώτη αλλαγή σε Μobil 1 ESP 5-30.Όπως και να έχει δεν εμπιστεύομαι κανένα λάδι για πάνω από 10.000χλμ...
-
Εγώ το χρησιμοποιώ εδώ και 1 χρόνο και ήδη έκανα 2 αλλαγές, αλλάζω ανα 7500χλμ για να είμαι ήσυχος και το 50ευρω που δίνω δεν το λυπάμαι καθόλου. Όλα αυτά γιατί κάνω μικρές μετακινήσεις γενικά + TSI.
To μόνο που έχω παρατηρήσει σε σχέση με τα λάδια που είχε το αυτοκίνητο για τα πρώτα 7500χλμ είναι ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα μετά την πρώτη αλλαγή σε Μobil 1 ESP 5-30.Όπως και να έχει δεν εμπιστεύομαι κανένα λάδι για πάνω από 10.000χλμ...
Εγω ηλπιζα πως ενα καλο 5W30 που καλυπτει την ACEA A3/B3/B4 θα πηγαινε μεχρι τα 15000 χλμ αλλα αρχιζω να το σκεφτομαι τελικα για το αν θα τα κρατησω πανω απο 10000 χλμ.
-
καλησπερα και καλο πασχα.
σε αντιπροσωπο DAIHATSU που παω για σερβις παρατηρησα οτι στο τελευταιο σερβις μου βαζει λαδια 5w-40 αντι του 5w-30 που ειναι το σωστο.οταν το ειπα μου λεει οτι κανω εγω λαθος αλλα ακομα και στην περιπτωση που ειχα δικαιο οι διαφορες των δυο λαδιων ειναι αμελητεες και οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα.να τον πιστεψω?
ποσο εκτος προδιαγραφων μπορει να ειναι αυτα τα λαδια?να αρχισω να ανησυχω?
απο οτι ειδα σε ολα τα σερβις μου το 40αρι μου εβαζε. -
Ό,τι λέει το manual.
Ωστόσο επειδή φαίνεται πολύ μάστορας ο εν λόγω να του προτείνεις το εξής: Να στείλει μια υπόδειξη στους τιποτένιους ιάπωνες και αφού τους ξεχ@σει να απαιτήσει να μπει στο manual και το δικό του ιξώδες και δη με υποσημείωση το όνομά του συνοδευόμενο από φωτογραφία του κατά προτίμηση με μουστάκα...Έλεος με τον κάθε μάστορα. Εδώ ο άλλος είπε ότι το φίλτρο θέλει αλλαγή ανά 2η αλλαγή λαδιού
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Έλεος με τον κάθε μάστορα. Εδώ ο άλλος είπε ότι το φίλτρο θέλει αλλαγή ανά 2η αλλαγή λαδιού
Κατι θα ξερει. Τοσα χρονια μαστορας.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]