-
Ο χρήστης pilotos έγραψε:
Επισης το θεμα με τα ωστηρια δεν το ειπα σαν προβλημα.επειδη ειναι υδραυλικα παντα μετα απο ωρες ακινησιας ακουγοντουσαν μεχρι να γεμισουν λαδι πανω κατω ενα λεπτο με τα σελενια.Με τα redline στα 10 δευτερα δεν ακουγεται τπτ..Και να σημειωσω οτι θεωρητικα τα redline ειναι ποιο παχια απο τα selenia.
10w vs 15wPilotos, επειδή η Alfa για την 156 GTA προτείνει αυστηρώς λιπαντικό με ιξώδες 10w-60 καλο θα ήταν να έβαζες μόνο αυτό. Αλλά τα Redline 15w-50 ίσως να είναι καλύτερα στο σκίσιμο, επειδή περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό εστέρων δηλ. είναι group IV/V και το άνοιγμα του ιξώδες είναι μικρότερο από τα selenia. Σε 10w-60 μπορείς να βάλεις τα Castrol Edge Sport που τα προτείνει η Castrol για το συγκεκριμένο μοτέρ όπως και τα καινούρια Mobil 1 και το δοκιμασμένο Shell Helix Ultra Racing. Ενα ακόμα πολύ καλό αλλά σε 15w-50 είναι και το Mobil 1.
Μην σε μπερδεύουν οι ήχοι που ακούς. Συνήθως τα χοντρότερα λιπαντικά καλύπτουν τους θορύβους και τα λεπτότερα τους ενισχύουν εκτός μόνο από τις πρωινές εκκινήσεις. Στην περίπτωσή σου ένα παχύτερο λιπαντικό (15w) ακούγεται λιγότερο από ένα θεωρητικά λεπτότερο (10w). Αυτό έχει να κάνει με την χρήση εστέρων που περιέχει το Redline οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται στα μέταλλα του κινητήρα όπως επίσης και το γεγονός ότι έχουν καλύτερη αντλησιμότητα (pumpability).
-
εγω δεν ξερω το 15-50 κανα πολυ κρυο πρωινο αν θα προστατεψει τον κινητηρα μιας και θαχει γινει γρασο.
-
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.htmlΩραίος.
ΥΓ: θα το διαβάσω προσεκτικά.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
εγω δεν ξερω το 15-50 κανα πολυ κρυο πρωινο αν θα προστατεψει τον κινητηρα μιας και θαχει γινει γρασο.Ξεκινάει μια χαρά με -18C.
Θέλει όμως να έχεις χαμηλές στροφές και χαμηλό φορτίο στον κινητήρα για πολύ ώρα μέχρι να ζεσταθεί καλά.Επειδή είναι πολύ παχύρευστο, έχει πολύ μικρή ροή και με μεγάλο φορτίο/στροφές τα κουζινέτα μπορεί να υπερθερμανθούν και να πάθουν ζημιά ενώ το λάδι στο κάρτερ θα είναι κρύο.
-
Σχετικά με το πρόσθετο engine flush που γράφατε νωρίτερα δεν έχω ακούσει/διαβάσει τέτοιο θέμα (εμβολή ), αυτό που έχω διαβάσει αλλά και έχω ... βιώσει είναι διαρροή (carplan, αν θυμάμαι καλά) επειδή μούργα που στεγανοποιούσε κάποια έτσι και έτσι φλάτζα έφυγε. Δυστυχώς αυτή η διαρροή δεν διορθώθηκε και μετά από πρόσθετο στεγανοποιήσης (σε opel corsa).
Σε xantia όμως παλαιότερα παρόμοιο πρόσθετο (liqui moly) είχε φέρει σημαντικό αποτέλεσμα. Ο μηχανικός τότε είχε προτείνει (πριν βάλω το πρόσθετο) λάδι 10w60 το οποίο δεν έκανε κάποια αισθητή διαφορά στην διαρροή, και εγώ με τις τότε γνώσεις μου ακολουθούσα την συμβουλή αυτή.
Πρόσφατα χρησιμοποίησα (ναι, ξέρω, ξερό κεφάλι) το engine flush (της amsoil αυτή την φορά λογω της προηγούμενης κακής εμπειρίας) σε 12έτιας αυτοκίνητο δεν μου δημιούργησε θέμα. (ευτυχώς )
Θα συμφωνήσω όμως ότι καλύτερη λύση είναι κάποια **ήπια **όπως χρήση λαδιού κατάλληλου και για diesel ή autorx (υπάρχει αυτό στην Ελλάδα? μόνο στο BITOG έχω διαβάσει σχετικά) ή τέλος πάντως κάποιου λαδιού με μεγάλο TBN και σχετικά σύντομη αλλαγή την πρώτη φορά.
Τώρα σχετικά με το άλλο θέμα το 15w δεν είναι απαραίτητα παχύτερο από το 10w. Τα νούμερα πριν το 'W' είναι συγκρίσιμα μόνο όταν το νούμερο μετά το W είναι ίδια. Πρέπει δηλαδή κανείς να συμβουλευτεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να δει τι συμβαίνει.
Εγώ θεωρώ πολύ λογική την χρήση του 15w50 αντί του 10w60 - ειδικά αφού πρόκειται για GroupIV/V είναι και αντοχής (ενώ το 10w60 αν είναι GroupIII γρήγορα γίνεται w50 και μετά w40)Τώρα το μόνο αρνητικό που έχει η χρήση του Redline 5w50 έναντι του Redline 15w50 είναι η μειωμένη διάρκεια & αντοχή του λόγω του μεγαλύτερου VI (Viscocity Index). Αν τα χλμ μεταξύ των αλλαγών είναι λίγα (χοντρά χοντρά κάτω απο 7Κ) και αλλάζονται το αργότερο κάθε έτος τότε έχει κάποιο νόημα η χρήση του.
http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=135&pcid=21
http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=6&pcid=21
Και γράφω κάποιο επειδή σε βόλτες των 100+ χλμ ο χρόνος του ζεστάματος δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός.Όπως φαίνεται το πρώτο είναι παχύτερο ζεστό. (και φυσικά λεπτότερο κρύο).
Όλα ένας συμβιβασμός είναι. (το 10w60, μάλλον μόνο σε πίστα θα είχε νοήμα και ίσως να έδειχνε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όπως ίσως κάνει και το 5w50 αφού είναι παχύτερο ζεστό - και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες η απόστασή του από το 15w50 μεγαλώνει)
-
Τώρα είμαι με Castrol Syntec 0W-30 και μου αρέσει η ιδέα του 0 και του 30, αισθάνομαι ότι καλύπτει καλά τις ανάγκες μου (γρήγορη ετοιμότητα σε κρύο ξεκίνημα και καλό στροφάρισμα και αντοχή Α3). Φυσικά και θα μπορούσα να βρω κάποιο 0-30 πχ προσφορά Motul X-lite με μόνο 10 ευρώ και υπάρχει πάντα το ίδιο με το τωρινό της Castrol Edge αλλά στα 13,5 θεωρώ ότι ξεφεύγει αρκετά από τα άλλα.
Αν όμως όταν έρθει η ώρα δεν βρίσκω 0W-30 τότε να βάλω 0W-40 ή 5W-30;;; (πιο συγκεκριμένα Mobil 0W-40 ή Amsoil HDD ή Mobil ESP 5W-30 ή Redline 5W-30). Το κόστος αυτών από το γνωστό μαγαζί βγαίνει ανά λίτρο 11, 11,8, 11,5 και 11,6 (έγινε αναγωγή σε όσα είναι σε quarts) Σκέφτομαι, αν ήμουν υποχρεωμένος να διαλέξω ποιο από τα δύο θα ήταν πιο φρόνιμο να θυσιάσω,το 0 ή το 30;; ....και γιατί φυσικά!Επιπλέον στοιχεία: Mobil 0W-40 / Amsoil HDD, Mobil ESP 5W-30, Redline 5W-30 / Castrol 0W-30, Motul X-lite 0W-30
- στους 4°C: 467 / 410 483 405 / 465 399
- στους 100°C: 14,3 / 11,4 12,1 10,6 / 12,2 11,9
- στους 130°C: 8,22 / 6,56 6,88 6,09 / 6,96 6,88
- HTHS 3,6 / 3,48 3,6 3,8 / ?? ??
Όλα μοιάζουν να είναι καλά συνθετικά με μεγάλο εύρος θερμοκρασιών.
Παρατηρήσεις - σκέψεις:
Οι πιο πολλές φθορές στο ξεκίνημα, συχνές μικρές διαδρομές, κανένα δεν είναι αρκετά λεπτό στο κρύο οπότε θέλω κάτι καλό στο κρύο που να προστατεύει άρα να κυλάει από την αρχή δηλαδή χαμηλότερο ιξώδες στο κρύο.
Στο κρύο τα δύο μηδενικά είναι ίδια αλλά τα δύο 5άρια και το ένα 0 είναι ακόμα λεπτότερα (θυμόμαστε ότι το νούμερο πριν το W δεν είναι απόλυτη ένδειξη αλλά σχετική αλλά βρήκα ενδιαφέρον ότι ακόμα και μεταξύ των 30ριών τα 2 5άρια είναι λεπτότερα από το ένα 0)
Οπότε τελικά στο κρύο θα είναι πιο καλά το Amsoil το Redline (καλύτερα ακόμα και από τα δύο μηδενικά) και το X-lite.
Στη ζέστη δεν είναι τόσο απλό το πράμα, δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό ώστε να μου δώσει τη σωστή πίεση, τουλάχιστον όλα είναι Α3 που με εξασφαλίζει για τα ζόρια. Το Castrol μοιάζει πιο παχύ από όλα τα άλλα 30άρια στη ζέστη. Ακολουθεί Mobil ESP και Motul.
Με βάση τα παραπάνω και στη σύγκριση 0-40 ή 5-30 μάλλον πάω για Amsoil. Κορυφαίο TBN (είναι και για πετρέλαιο), χαμηλή εξάτμιση, λεπτό στο κρύο, αξιοπρεπές στη ζέστη και μόνο στους 150 υστερεί από το Redline.
Αλλιώς, κρατώντας 0-30 με βλέπω να πηγαίνω για X-lite που είναι το λεπτότερο στο κρύο (και σαφώς λεπτότερο από το τωρινό) αλλά και δυνατό στις ζέστες και με καλό ΤΒΝ.... και φτηνότερο (μόνο που δεν έχει αρκετά...έχει 5 και θέλω 7λτ)
Πως σας φαίνονται οι συλλογισμοί μου και τα συμπεράσματά μου, έχουν νόημα στην πράξη ή ξεχνάω τίποτα σημαντικό; -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
... αλλά βρήκα ενδιαφέρον ότι ακόμα και μεταξύ των 30ριών τα 2 5άρια είναι λεπτότερα από το ένα 0)Περίεργο αυτό! Είσαι σίγουρος ότι τα νούμερα είναι σωστα;
...Πως σας φαίνονται οι συλλογισμοί μου και τα συμπεράσματά μου, έχουν νόημα στην πράξη ή ξεχνάω τίποτα σημαντικό;
Δεν νομίζω να ξεχνάς κάτι σημαντικό, απλά αναρωτιέμαι την χρήση που κάνεις, υποψιάζομαι ότι έχεις βγάλει από τα υποψήφια τα ακριβά (π.χ. redline 0w30), όπως και αυτά χωρίς A3. Κάθε πότε αλλάζεις (μήνες/χλμ).
Αν χρήση που κάνεις δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τις θερμοκρασίες του λαδιού (άρα δεν λεπταίνουν ιδιαίτερα τα λάδια και η πίεση δεν πέφτει σημαντικά) τότε ... μπορείς να σκεφτείς και το ASL καθώς και άλλα ψιλοτερα από τα τωρινά υποψήφια σου.
Διόρθωση: όχι AFL αλλά ASL, sorry, μπερδεύομαι. -
Ποσο καιρο σας πηρε να ερθει απαντηση απο αναλυση στα Blackstone?
-
Έχει έρθει σε 3, έχει έρθει και σε 10.
-
Απο την ημερα που το εστειλες?
Με απλο ταχυδρομειο?
Ηδη περιμενω αρκετα περισσοτερο.
Ειδωμεν.... -
Ναι, με απλό ΕΛΤΑ... Πόσο περισσότερο περιμένεις;
-
15 σημερα.
Θα περιμενω μεχρι την επομενη εβδομαδα και θα στειλω κανενα mail. -
Προς onyx. Για ποιό αυτοκίνητο μιλάς;
-
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Προς onyx. Για ποιό αυτοκίνητο μιλάς;Για αυτό που έχω τώρα, BMW E39 520iA με κινητήρα Μ52Β20 με το μονό βάνος.
... βρήκα ενδιαφέρον ότι ακόμα και μεταξύ των 30ριών τα 2 5άρια είναι λεπτότερα από το ένα 0)
Περίεργο αυτό! Είσαι σίγουρος ότι τα νούμερα είναι σωστα;...
Νομίζω ότι τα έχω βρει από το ενημερωτικό του miltellas και από σελίδες των εταιρειών.... Δεν αποκλείεται να μου έχει ξεφύγει και τίποτα.
Τα μοντέλα που έχω επιλέξει είναι από αυτά που έχει το γνωστό μαγαζί το οποίο με βολεύει. Αν φέρει κι άλλα θα τα συγκρίνω.>Πως σας φαίνονται οι συλλογισμοί μου και τα συμπεράσματά μου, έχουν νόημα στην πράξη ή ξεχνάω τίποτα σημαντικό;Δεν νομίζω να ξεχνάς κάτι σημαντικό, απλά αναρωτιέμαι την χρήση που κάνεις, υποψιάζομαι ότι έχεις βγάλει από τα υποψήφια τα ακριβά (π.χ. redline 0w30), όπως και αυτά χωρίς A3. Κάθε πότε αλλάζεις (μήνες/χλμ).
Καθώς θέλω 6,5 λίτρα τη φορά και κάνω >35000 χλμ το χρόνο... Λάδια αλλάζω με τα λαμπάκια του ταμπλώ και βγαίνει γύρω στα 13000χλμ άρα πάνω από 2 φορές το χρόνο... Ναι προσπαθώ να χρησιμοποιώ τα πιο φτηνά από τα καλά συνθετικά, προσπαθώ για κάτω από 12 ευρώ το λίτρο αν δεν πειστώ ότι έχω λόγω να δίνω 15% παραπάνω που σημαίνει 1 λίτρο ανά γέμισμα! Μόλις ακρίβυναν τα Redline 5W-30 οπότε απορρίπτονται (πήγαν 13,2 το λίτρο).>Αν χρήση που κάνεις δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τις θερμοκρασίες του λαδιού (άρα δεν λεπταίνουν ιδιαίτερα τα λάδια και η πίεση δεν πέφτει σημαντικά) τότε ... μπορείς να σκεφτείς και το AFL καθώς και άλλα ψιλοτερα από τα τωρινά υποψήφια σου.
Δυστυχώς δεν έχω καμία ένδειξη για θερμοκρασία και πίεση λαδιού (ούτε στο κρυφό μενού δεν βγαίνει κάτι). Δεν ξέρω καν σε τι θερμοκρασίες παίζει γενικά. Θα με ενδιέφερε να βάλω οργανάκι αλλά μόνο αν είναι πολύ διακριτικό, ίσως ψηφιακό να μην πιάνει χώρο.
Η χρήση έχει πολύ ταξίδι κυρίως με 3000-3500 στροφές (που αντιστοιχεί σε 140-160χλμ) αλλά και καθημερινή διαδρομή 8χλμ χ2. Γενικά εκμεταλλεύομαι όλο το εύρος των στροφών αλλά δεν το σπάω.
Δεν καταλαβαίνω που το πας. AFL που είναι παχύτερα από όλα όσα συζητάμε εδώ ή λεπτότερα;;;
AFL έχω βάλει δύο φορές (πριν του αρχίσω τη δίαιτα με χαμηλότερα ιξώδη). Μια χαρά ήταν αλλά τα 30άρια μου μοιάζουν καλύτερα. Και αν δεν ανεβάζω θερμοκρασίες νομίζω ότι δεν έχω λόγο να πάω σε παχύτερο. Νομίζω ότι αν ανέβαζα θερμοκρασίες τότε θα ήθελα το πιο παχύ που θα ήταν όσο λεπτό χρειάζεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Βέβαια από την άλλη αν ζεσταίνεται βάζοντας πιο λεπτό έχεις καλύτερη ροή και απαγωγή θερμότητας.... Τελικά θέλεις όργανο για να μετράς αν η πίεση είναι εκεί που πρέπει στη θερμοκρασία που είσαι για να αποφασίσεις κάτι τέτοιο... Για αυτό και δεν θα συζήταγα για ψιλότερα. Εσύ για ποια ψιλότερα μιλάς; Το Α3 το θέλει η ΒΜW, είναι η βασική της απαίτηση και φοβάμαι να ξεφύγω από αυτό οπότε όλα τα 20άρια και αρκετά 30άρια (όπως τα Redline 0W-30 που αναφέρεις) απορρίπτονται. -
Διόρθωση: όχι AFL αλλά ASL, ήθελα να γράψω sorry, μπερδεύομαι.
Λοιπόν, το ASL που έχεις ήδη βάλει έχει HTHS 3.2 και το Redline 5w20που βάζω εγώ σε Forester, Aygo, και όχι μόνο , ; έχει 3.3! δεν καλύπτει λοιπόν κανένα A3.
ίσως βρεις ενδιαφέροντα τα: (κυρίως το 1ο)
Only 2.9 HT/HS viscosity for
http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... er=1099553
http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... er=1020624Με την χρήση που κάνεις υποψιάζομαι δεν θα έχεις θέμα ακόμα και με το ASM αλλά χωρίς κάποιο όργανο μέτρησης θερμοκρασίας ή πίεσης λαδιού, ίσως να είναι καλύτερα ... να κάτσουμε στα αυγά μας
-
Εσύ έκανες λαθάκι σου, εγώ AFL έχω βάλει και όχι ASL. Ακόμα και τα HDD τα φοβόμουνα ως οριακά κάτω από το όριο (HTHS 3,48)
Ακριβώς όπως τα λες, χωρίς μετρήσεις ας κάτσουμε στα αυγά μας! -
Η μπέμπα σου από το εργοστάσιο πιθανότατα να είχε ως λιπαντικό το Castrol TXT softec 5w-30 το οποίο ήταν ACEA A3 και LL-01 με κινηματικό ιξώδες στην άνω κλίμακα των 30. Βεβαια το συγκεκριμένο λάδι έχει αντικατασταθεί από την σειρά edge και συγκεκριμένα από το 5w-30 που είναι όμως LL-04. Θα προτιμούσα καλύτερα για το συγκεκριμένο μοτέρ το edge 0w-30 που είναι LL-01 γιατί έχει μεγαλύτερο TBN από το 5w-30.
Γενικά, είναι προτιμότερο στην περίπτωσή σου ένα λιπαντικό προδιαγραφών LL-01 παρά LL-04 το οποίο είναι low saps με χαμηλό TBN (~7). Οπως και το ιξώδες να είναι ~12cst@100c. Αρα το Castrol Syntec που έχεις τώρα είναι το καταλληλότερο κατά την γνώμη μου. Οσον αφορά την εκκίνηση σε κρύες συνθήκες, όπως πολύ σωστά αναφέρεις από τα λιπαντικά που συγκρίνεις, δεν νομίζω το μοτέρ να καταλάβει καμία διαφορά εκτός ίσως από το x-lite.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
εγω δεν ξερω το 15-50 κανα πολυ κρυο πρωινο αν θα προστατεψει τον κινητηρα μιας και θαχει γινει γρασο.
Ξεκινάει μια χαρά με -18C.
Θέλει όμως να έχεις χαμηλές στροφές και χαμηλό φορτίο στον κινητήρα για πολύ ώρα μέχρι να ζεσταθεί καλά.Επειδή είναι πολύ παχύρευστο, έχει πολύ μικρή ροή και με μεγάλο φορτίο/στροφές τα κουζινέτα μπορεί να υπερθερμανθούν και να πάθουν ζημιά ενώ το λάδι στο κάρτερ θα είναι κρύο.
H χρηση που γινεται με το 15w ειναι απλη.Μεχρι να δω θερμοκρασια λαδιου τουλαχιστον 90 αλλαζω ταχυτητα στις 2000στροφες..Αφου εχει δουλεψει και 3 λεπτα ρελαντι ακινητο...
Σκεφτομαι πολυ την χρηση του 5-50 αν και το φοβαμαι αρκετα.Εχει μεγαλο ανοιγμα ιξωδους με αρκετα προσθετα για να το διατηρει.Σε σχεση με ενα 15-50 που εχει περισσοτερο 'λαδι' στην συνθεση του.ΟΙ αλλαγες γινονται max κα8ε 5.000χλμ ή 6 μηνες -
παιδια θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.στου πατερα μου το αμαξι (passat 1.6 fsi μοντ.2006) ο κατασκευαστης λεει η αλλαγη λαδιων να γινεται καθε 15.000 η ενα χρονο.το ακολουθουμε πιστα βαζοντας τα aral super tronic 3 longlife 5-30. σε ολες τις αλλαγες μεχρι τωρα το αυτοκινητο δεν ειχε καψει σταγονα λαδι και το κυριοτερο θερμοκρασιες κλπ ηταν παντα οκ.η ερωτηση μου ειναι. μηπως ειναι πολυ μεγαλο το διαστημα των 15000??μηοως πρεπει να τα αλλαζουμε νωριτερα??σημειωνω οτι το αυτοκινητο κανει το 99% των χιλιομετρων σε εθνικη οδο και οχι σε πολη.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]