-
Όντως, ωραία κουβέντα
Συνεχίστε μπας και μάθουμε τίποτα εμείς οι πιο άσχετοι που ευτυχώς(για την τσέπη μας) ή δυστυχώς (για την γνώση μας) έχουμε αμάξι που δεν έχει θέμα με λάδια, αξιοπιστία κλπ.
Σε ένα τουοτα γκιαούρις 1,4 βένζίνη με 97 μουλαροαλογα που έκανε τα τελευταία 4 χρόνια 30000-35000χλμ και τώρα ούτε τα μισά, έχει 215000χλμ και χρησιμοποιείται και σαν εκπαιδευτικό (για να πάρει εμπειρίες η γυναίκα) και να το κουνάει και αυτή, με σκοπό την μέγιστη προστασία του κινητήρα τι βάζουμε???
-
Εννοείται ότι δεν κάνεις πειράματα και συνεχίζεις να βάζεις ότι έβαζες!
-
No8 , εκεί κοντά στους -47 μονο συνθετικό μπορεί να τσουλήσει.
Ομοίως και το Νο12
-
Σωστός, συνθετικά είναι κ τα δυο...
-
Μονο εγω δεν θα διαλεγα λαδι με αυτες τις λιγοστες πληροφοριες?
-
η ερώτηση είναι κάπως υποθετική αφού είναι λίγο άτοπο να μπεί συνθετικό σε saxo 1.1 εικοσαετίας όταν στο 99% των περιπτώσεων σε καλύπτει ένα οποιοδήποτε επώνυμο 10w40 με τα μισά λεφτα. ειδικά αν αλλάζεται και νωρίς. Βέβαια την ώρα τη βλέπεις και με ένα απλό casio αλλά ένα Ωμέγα είναι κάτι το μοναδικό και ξεχωριστό.
Στην 20ετία αυτό που θα με απασχολούσε θα ήταν το κύκλωμα ψύξης στο οποίο θα φρόντιζα να αλλάξω όλα τα σωληνάκια-κολλάρα με καινούργια και η κατάσταση του κιβωτίου ταχυτήτων .
-
Μονο εγω δεν θα διαλεγα λαδι με αυτες τις λιγοστες πληροφοριες?
Πιθανότατα όχι, δεν είσαι ο μόνος. Αυτό που έκανα είναι να βάλω κάποιες επιλογές με κάποια στοιχεία τα οποία εγώ, με αυτά που ξέρω, τα θεωρώ και πλήρη, και πολλά. Από την απάντησή σου, όπως κ του Nickolas προηγουμένως, καταλαβαίνω πως ίσως πέφτω έξω (ακόμη δεν έχω πειστεί εντελώς γιατί κανείς σας δεν έχει προσθέσει κάποιο στοιχείο που πρέπει να ψάξω). Οπότε, νομίζω πως θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για το φόρουμ, όποιος γνωρίζει, να γράψει ποια επιπλέον στοιχεία χρειάζονται, ώστε να προστεθούν στον πίνακα . Τα στοιχεία που έχω βάλει εγώ τα θεωρώ βασικά και χρήσιμα. Δείχνουν τη ροή στις υψηλές κ τις χαμηλές θερμοκρασίες, την προσαρμοστικότητα του λαδιού στις μεταβολές θερμοκρασίας (viscosity index) κλπ. Σε κάποια από αυτά τις λίστας, έχω κ το tbn. Δεν το έχω βάλει γιατί ακόμη δεν το έχω βρει για όλα. Τι άλλο πρέπει να βρω, και κυρίως γιατί; Για να απαντήσω κ σε άλλα ερωτήματα: το ότι καποιο αμάξι είναι παλιό, δε νομίζω ότι σημαίνει ότι πρέπει να βολευτει με οποιοδήποτε λάδι που απλώς να καλύπτει προδιαγραφές. Ειδικά αν κάποιος σκοπεύει να το κρατήσει πάντα που λέει ο λόγος. Επίσης τα υπόλοιπα για το κύκλωμα ψύξης, κιβώτιο κλπ είναι προφανώς σωστά, αλλά ας τα αφήσουμε εκτός συζήτησης. Το θέμα του τοπικ είναι να μάθουμε δύο πράγματα παραπάνω για τα λαδακια, με ένα απτό παράδειγμα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
-
Κοιτάς σε λάθος σημείο για την επιλογή του λιπαντικού σου.
Τα καθαριστικά πρόσθετα και τα πρόσθετα που φροντίζουν τσιμούχες και ελαστικά μέρη είναι τα πιο σημαντικά, και όχι το λάδι με το υψηλότερο σημείο ανάφλεξης.
Στην Αμερική υπάρχουν λιπαντικά που είναι για μοτέρ με πολλά χιλιόμετρα και κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να βάλεις, πάντα μέσα στις προδιαγραφές της Citroen.
Aπό τον πίνακά σου το μόνο άξιο λόγο είναι το ιξώδες στους 40C και ίσως το σημείο ροής.
Δεν έχω Citroen
Το μοτέρ είναι όλο ανακατασκευασμένο από το προηγούμενο καλοκαίρι και οι τσιμούχες που μπήκαν είναι σιλικονούχες με αντοχή σε όλα τα γνωστά είδη λιπαντικού και πρόσθετων της αγοράς, η επιλογή είναι μόνο για το δικό μου μοτέρ.
-
.. Δείχνουν τη ροή στις υψηλές κ τις χαμηλές θερμοκρασίες, την προσαρμοστικότητα του λαδιού στις μεταβολές θερμοκρασίας (viscosity index) κλπ. Σε κάποια από αυτά τις λίστας, έχω κ το tbn. ..
Όπου το viscosity index υπολογίζεται απλά από το ιξώδες στους 40 και στους 100 °C. Αν είναι μεγάλη η διαφορά, είναι μικρό το VI και ανάποδα.
-
Καλημέρα στο forum. Στέλνω εδώ την ερώτηση για να μην ανοίξω νέο θέμα.
Σκέφτομαι αλλαγή λιπαντικού από 5 40 σε 5 30. Ο μόνος λόγος που το σκέφτομαι είναι η φημολογούμενη μείωση κατανάλωσης καυσίμου. Ισχύει όντως η διαφορά ή μήπως η αλλαγή είναι ανεπαίσθητη (από 5w40 που έχει τώρα) και δεν αξίζει τα παραπάνω χρήματα;
Οδηγώ ένα peugeot 307 1.4 90hp
Έχω λίγα χλμ, το μοτέρ είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεν το τρέχω πάνω από 110χλμ/ω και κινούμαι κυρίως στην πόλη με λίγες διαδρομές σε εθνική οδό.
Το manual λέει πάντως ότι το παίρνει το 5 30.
-
nontaskatsaras wrote:
.. Δείχνουν τη ροή στις υψηλές κ τις χαμηλές θερμοκρασίες, την προσαρμοστικότητα του λαδιού στις μεταβολές θερμοκρασίας (viscosity index) κλπ. Σε κάποια από αυτά τις λίστας, έχω κ το tbn. ..
Όπου το viscosity index υπολογίζεται απλά από το ιξώδες στους 40 και στους 100 °C. Αν είναι μεγάλη η διαφορά, είναι μικρό το VI και ανάποδα.
Ευχαριστώ για την απάντηση super@T. Λογικό να υπολογίζεται έτσι, όντως. Εσύ σε ποια σημεία θα εστιαζες; Εννοώ από αυτά που δεν έχω συμπεριλάβει, έτσι;
-
nickolas wrote:
Τα καθαριστικά πρόσθετα και τα πρόσθετα που φροντίζουν τσιμούχες και ελαστικά μέρη είναι τα πιο σημαντικά, και όχι το λάδι με το υψηλότερο σημείο ανάφλεξης.
Στην Αμερική υπάρχουν λιπαντικά που είναι για μοτέρ με πολλά χιλιόμετρα και κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να βάλεις, πάντα μέσα στις προδιαγραφές της Citroen.
Aπό τον πίνακά σου το μόνο άξιο λόγο είναι το ιξώδες στους 40C και ίσως το σημείο ροής.
Δεν έχω Citroen
Το μοτέρ είναι όλο ανακατασκευασμένο από το προηγούμενο καλοκαίρι και οι τσιμούχες που μπήκαν είναι σιλικονούχες με αντοχή σε όλα τα γνωστά είδη λιπαντικού και πρόσθετων της αγοράς, η επιλογή είναι μόνο για το δικό μου μοτέρ.
Φίλε quadra και το δικό μου μοτέρ έχει αλλάξεις φλάντζες-τσιμουχες προσφάτως. Ωστόσο δε μιλάω για το δικό μου μοτέρ στην ερώτηση. Το μοτέρ της ερώτησης δεν καίει λάδια ωστόσο, και μέχρι τώρα τη βγάζει με EKO 10w-40.
-
21 Quadra wrote:
nickolas wrote:
Δεν έχω Citroen
Φίλε quadra και το δικό μου μοτέρ έχει αλλάξεις φλάντζες-τσιμουχες προσφάτως. Ωστόσο δε μιλάω για το δικό μου μοτέρ στην ερώτηση. Το μοτέρ της ερώτησης δεν καίει λάδια ωστόσο, και μέχρι τώρα τη βγάζει με EKO 10w-40.
Η απάντηση μου ήταν προς τον Νικόλα.
Έτσι μετά την ανακατασκευή χρησιμοποιώ λάδι 15/50 με μολυβδαίνιο γνωρίζοντας ότι έχω περίπου 1 λίτρο μεγαλύτερη κατανάλωση και τουλάχιστον 10c μεγαλύτερη θερμοκρασία στο λάδι, απλά γιατί εμένα δεν μου φτάνουν τα βιβλία και η ακολουθία by the book του marketing αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω και να παρατηρώ θέτοντας τον δάκτυλο επί των τύπων των ύλων και να κρίνω εκ του αποτελέσματος μετά και από μετρήσεις, έτσι για το γούστο μου.
Δεν είναι πιο έξυπνος, πιο μορφωμένος ή πιο μάγκας αλλά έχω την ελευθερία του πολύ χαμηλού κόστους σε οτιδήποτε κάνω λόγω του συνεργείου του γιου και του δικού μου μηχανουργείου, έτσι δεν χτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά μου αν πάει κάτι στραβά, ότι όμως είναι σωστό το μεταφέρω γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσω προβλήματα σε άλλους, τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα, επίσης αναφέρω και τις πατάτες που κάνω χωρίς ντροπή ή φόβο παρεξήγησης.
Πχ, όταν άλλαξα τα κουζινέτα της τουρμπίνας μου, μου είχα ζητήσει αλουμινιούχο μπρούτζο που είναι το κατάλληλο υλικό για κουζινέτα journal και μου έδωσαν από λάθος G12 που είναι διαφορετικό κράμα, οπότε σε 10.000 χλμ άρχισε να τσιμπάει λάδι η τουρμπίνα, πριν λίγες ημέρες τα άλλαξα πάλι με το σωστό υλικό αφιερώνοντας λίγες ώρες και 10€ το κόστος του υλικού, τώρα ετοιμάζω μια τουρμπίνα Τ3 όπως είναι η εργοστασιακή και θα βγάλω την Τ3/Τ4 για να ολοκληρώσω τις παρατηρήσεις μεταξύ των 2, τώρα που το μοτέρ είναι ακόμα σε άριστη κατάσταση ώστε να αποφασίσω σε πια θα καταλήξω, η επόμενη κίνηση ίσως του χρόνου θα είναι μια Τ3/Τ4 ρουλεμανάτη, ψάχνω τα διάφορα στοιχεία. κυρίως διαστάσεις ώστε να δω αν μπορώ να μετατρέψω μια Τ3/Τ4 από journal bearings σε ball bearings, γιατί η ομορφιά είναι στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.
-
γιατί η ομορφιά είναι στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.
εεεε, μη μας δουλέυεις!!!!
δηλαδή θα φτιάξεις την τουρμπίνα, θα την βάλεις στο ρενο και θα το αφησεις να καθεται???
-
21 Quadra wrote:
γιατί η ομορφιά είναι στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.
εεεε, μη μας δουλέυεις!!!!
δηλαδή θα φτιάξεις την τουρμπίνα, θα την βάλεις στο ρενο και θα το αφησεις να καθεται???
Η δεν το διατύπωσα καλά ή δεν το κατάλαβες, το αυτοκίνητο δουλεύει κανονικά, σήμερα πήγα Νέα Ιωνία για υλικά, μετά Λούτσα για δουλειά σε ένα σκάφος και καφέ εκεί εννοείται μιας και είμουνα στη θάλασσα, και τώρα δουλεύω μέχρι τις 21.00 όπως κάθε ημέρα, το αμάξι είναι το καθημερινό μου και δεν μπορώ χωρίς αυτό, οι εργασίες αν χρειάζεται κάτι γίνονται μέσα σε λίγες ώρες ή σε 1-2 ημέρες ανάλογα τη δουλειά και μετά βγαίνει στο δρόμο πάλι για τις διάφορες δουλειές μου.
-
Βρε σεις...πως λεγονται αυτα τα προσθετα που ανεφερε ο συμforumιτης.... πως τα αναγραφει πανω στο κουτι;;;
-
Ravenol 5W-20 + Motorkote αντιτριβικό, μετά από 360.000χλμ με το συνδυασμό αυτών των δύο ο κινητήρας δουλεύει και ακούγεται άψογα, μηδενική κατανάλωση λιπαντικού και αλλαγή λαδιού μετά από 15.000χλμ.Η επιλογή αυτών των δύο λιπαντικών γίνεται τα τελευταία 200.000χλμ.
-
Βρε σεις...πως λεγονται αυτα τα προσθετα που ανεφερε ο συμforumιτης.... πως τα αναγραφει πανω στο κουτι;;;
Δε θα δεις να αναφέρονται τα πρόσθετα στο κουτί. Απλά θα λέει οτι είναι για High Mileage .
https://www.valvoline.com/our-products/motor-oil/full-synthetic-high-mileage-max-life-motor-oil
-
Καταλαβα, θενξ ε λοτ ...
-
Η δεν το διατύπωσα καλά ή δεν το κατάλαβες, το αυτοκίνητο δουλεύει κανονικά, σήμερα πήγα Νέα Ιωνία για υλικά, μετά Λούτσα για δουλειά σε ένα σκάφος και καφέ εκεί εννοείται μιας και είμουνα στη θάλασσα, και τώρα δουλεύω μέχρι τις 21.00 όπως κάθε ημέρα, το αμάξι είναι το καθημερινό μου και δεν μπορώ χωρίς αυτό, οι εργασίες αν χρειάζεται κάτι γίνονται μέσα σε λίγες ώρες ή σε 1-2 ημέρες ανάλογα τη δουλειά και μετά βγαίνει στο δρόμο πάλι για τις διάφορες δουλειές μου.
Ok, τότε φτιάξτο (ή και έτσι) και πες μου να με πας βόλτα στη Λούτσα για καφέ. Δεν είχα καταλάβει ότι είναι το καθημερινό.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]