-
Εμένα πάντως τα mobil 1 0-40 fs μου φαίνονται πιο ανθεκτικά απο τα λαδια που χρησιμοποιουσα. Για 5.000κμ θα σε καλύψουν λογικά για τη χρήση που κάνεις, εκτός αν έχεις τρελο fuel dillution. (είναι λεπτό 40αρι).
-
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Εμένα πάντως τα mobil 1 0-40 fs μου φαίνονται πιο ανθεκτικά απο τα λαδια που χρησιμοποιουσα. Για 5.000κμ θα σε καλύψουν λογικά για τη χρήση που κάνεις, εκτός αν έχεις τρελο fuel dillution. (είναι λεπτό 40αρι).Χμ, έχει σίγουρα σημαντικό fuel dilution γιατί το πρόγραμμα δουλεύει πλούσιο ψηλά (11,1-11,5) αλλά δε ξέρω αν είναι 'τρελό'.
Όμως ποιό είναι πιο επιρρεπής σε fuel dilution, το 300v που είναι ester based ή το FS?
-
Δεν έχεις πολύ μεγάλη πίεση στο ρελαντί, θα μπορούσες να βάλεις και πιο χοντρό 300v για μεγαλύτερη προστασία σε αναβάσεις κλπ.
Μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι, σε χαλαρούς ρυθμούς δεν θα είναι τόσο εύστροφος αλλά δεν παθαίνει τίποτα. Μόνο λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου θα έχει.
Σε αγώνες θα έβαζες λεπτό λάδι για να κερδίσεις μερικά παραπάνω άλογα αδιαφορώντας για την μακροζωία αλλά για γρήγορες βόλτες το πιο χοντρό λάδι προστατεύει καλύτερα.
Αν το αμάξι δεν έχει κάποιο σύστημα στις βαλβίδες που απαιτεί συγκεκριμένο ιξώδες, προχώρησε άφοβα σε πιο χοντρό αγωνιστικό λάδι.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν έχεις πολύ μεγάλη πίεση στο ρελαντί, θα μπορούσες να βάλεις και πιο χοντρό 300v για μεγαλύτερη προστασία σε αναβάσεις κλπ.Μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι, σε χαλαρούς ρυθμούς δεν θα είναι τόσο εύστροφος αλλά δεν παθαίνει τίποτα. Μόνο λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου θα έχει.
Σε αγώνες θα έβαζες λεπτό λάδι για να κερδίσεις μερικά παραπάνω άλογα αδιαφορώντας για την μακροζωία αλλά για γρήγορες βόλτες το πιο χοντρό λάδι προστατεύει καλύτερα.
Αν το αμάξι δεν έχει κάποιο σύστημα στις βαλβίδες που απαιτεί συγκεκριμένο ιξώδες, προχώρησε άφοβα σε πιο χοντρό αγωνιστικό λάδι.
Thanks.
Καλό είναι να μη μπαινει χοντρό λάδι διότι από το ίδιο λάδι του κινητήρα λιπαινεται turbo και timing chain οπότε πρέπει να είναι σχετικά λεπτό να περάσει από τις διόδους.
Sent from my H9436 using Tapatalk
-
Τα τούρμπο δεν θέλουν ούτε πολύ λεπτό λάδι ούτε πολύ χοντρό.
Όχι για να περνάει από τις διόδους αλλά για το υδροδυναμικό φιλμ λαδιού στα κουζινέτα.Δες μέχρι τι ιξώδες επιτρέπεται από τον κατασκευαστή της τουρμπίνας και βάλε αυτό. Έχω την εντύπωση ότι μπορείς να ανέβεις αρκετά σε ιξώδες από αυτό που χρησιμοποιείς.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όχι για να περνάει από τις διόδους αλλά για το υδροδυναμικό φιλμ λαδιού στα κουζινέτα.Δες μέχρι τι ιξώδες επιτρέπεται από τον κατασκευαστή της τουρμπίνας και βάλε αυτό. Έχω την εντύπωση ότι μπορείς να ανέβεις αρκετά σε ιξώδες από αυτό που χρησιμοποιείς.
Ευχαριστώ!
Δίνει μέχρι 40, αυτά αναφέρει το manual:
-
Eνδιαφέρον το πινακάκι που παρέθεσες.
Για κάποιο λόγο σου λέει τα 0W-30 και 0W-40 να τα χρησιμιποιείς μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αλήθεια δεν καταλαβαίνω το λόγο... αλλά πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποιος. Ίσως βέβαια και να είναι ότι είναι πιο ακριβά και δυσεύρετα λάδια.Οπότε πας σε 5W-30 με απλές ACEA προδιαγραφές που σου ζητάει που υπάρχουν παντού.
ΥΓ. Το μοτέρ πάντα τρώει ένα μικρό σκίσιμο στην κρύα εκκίνηση. Οι πολλές φθορές για το 99% εδώ μέσα τότε συμβαίνουν.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Ευχαριστώ!
Δίνει μέχρι 40, αυτά αναφέρει το manual:
Νίκο έχεις δοκιμάσει τα HKS 5.5/38 ?
Τα δίνει με αυτό το ιξώδες λόγω της διαδρομής του 4G63, του μαντεμένιου μπλόκ και των περίεργων ωστηρίων του και της κεφαλής, όπως και της μικρής αντλίας λαδιού αυτού του μοτέρ, είναι το μοναδικό λάδι ειδικά σχεδιασμένο για τον 4G63, είναι λάδι με εστέρες και υπέρ-καλύπτει όλες τις ανάγκες του συγκεκριμένου κινητήρα βελτιώνοντας και την ευστροφία του. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Eνδιαφέρον το πινακάκι που παρέθεσες.Για κάποιο λόγο σου λέει τα 0W-30 και 0W-40 να τα χρησιμιποιείς μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αλήθεια δεν καταλαβαίνω το λόγο... αλλά πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποιος. Ίσως βέβαια και να είναι ότι είναι πιο ακριβά και δυσεύρετα λάδια.Οπότε πας σε 5W-30 με απλές ACEA προδιαγραφές που σου ζητάει που υπάρχουν παντού.
ΥΓ. Το μοτέρ πάντα τρώει ένα μικρό σκίσιμο στην κρύα εκκίνηση. Οι πολλές φθορές για το 99% εδώ μέσα τότε συμβαίνουν.
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον γιατί δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζω με 10άρι έβο να βάζει 5w30, ειδικά στην Ελλάδα. Βάζουν 5w40.
Αυτό που λέει για τα 0w40 είναι ότι ανασυνιστάται για χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικώς εφόσον καλύπτει τις προδιαγραφές.
Το θέμα κόστους δε μας απασχολεί το ότι είναι δυσεύρετα όμως ναι.
Που περνάω στο παρακάτω:
Νίκο έχεις δοκιμάσει τα HKS 5.5/38 ?
Τα δίνει με αυτό το ιξώδες λόγω της διαδρομής του 4G63, του μαντεμένιου μπλόκ και των περίεργων ωστηρίων του και της κεφαλής, όπως και της μικρής αντλίας λαδιού αυτού του μοτέρ, είναι το μοναδικό λάδι ειδικά σχεδιασμένο για τον 4G63, είναι λάδι με εστέρες και υπέρ-καλύπτει όλες τις ανάγκες του συγκεκριμένου κινητήρα βελτιώνοντας και την ευστροφία του.Πρέπει να είναι τρομερά δυσεύρετα λάδια.
Όχι αυτά δε τα έχω χρησιμοποιήσει αλλά δεν φοράω αυτό το μοτέρ εγώ. Το δικό μου είναι αλουμινένιο και όχι μαντεμένιο, δεν έχω το ίδιο μοτέρ με τα παλαιότερα έβο. Κάνει για 10άρι?
Είναι μπέρδεμα γενικώς το λάδι ρε γμτ, trial and error φάση.
Σκέφτομαι να στείλω το 0w40 για ανάλυση για να δω τι ψάρια πιάσαμε.
edit:
Το βρήκα, αυτό δίνει
https://www.hks-power.co.jp/en/product/ ... index.htmlENGINE SPECIFIC OIL EVO-X (3.5W37)
【EVO-X (3.5W37)】The best to use for the 4B11 engine on Lancer Evolution X, Galant Fortis Turbo, etc.
HKS' original 'HIPER ESTER' can follow extreme boundary lubrication of any kind of engines on the metal absorbed molecular level. The optimized oil viscosity for the 4B11 engine enables the use of this oil under higher load. Airtightness and friction balance of this oil are maintained at high levels.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Κάθε άλλο. Το trial and error έγινε και το αποτέλεσμα το βλέπεις στο βιβλίο οδηγιών.
Το ότι το 5W-30 δεν το βάζει κανείς στην Ελλάδα δε λέει κάτι.Η ΒΜW στα ατμοσφαιρικά Μ μοτέρ έλεγε 10W-60 λάδι, και αφού έσπασαν μερικές Ε60 γιατί κρύες δεν λάμβαναν την απαραίτητη λίπανση το γύρισε στο κλασσικό 5W-30 των 'απλών' μοτέρ με τις προδιαγραφές της.
Καμία σχέση το ένα με το άλλο βέβαια
αλλά το ότι το 5W-30 με κάποιες ACEA προδιαγραφές το βάζει το Corsa, δε σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικό και για το EVO σου, εφόσον καλύπτει τις προδιαγραφές σου.
-
Οι προδιαγραφές που ζητά η mitsubishi είναι αστείες , ένα 1000αρι corsa απαιτεί τα ίδια ή περισσότερα. Αυτό σημαίνει οτι το μοτέρ είναι άτρωτο.
Μια ιδέα με τις διαφορές στις επιδόσεις των προδιαγραφών μπορείς να πάρεις απ'εδώ:
https://online.lubrizol.com/relperftool/pc.html -
Ο χρήστης Ikar έγραψε:
Οι προδιαγραφές που ζητά η mitsubishi είναι αστείες , ένα 1000αρι corsa απαιτεί τα ίδια ή περισσότερα. Αυτό σημαίνει οτι το μοτέρ είναι άτρωτο.
Μια ιδέα με τις διαφορές στις επιδόσεις των προδιαγραφών μπορείς να πάρεις απ'εδώ:
https://online.lubrizol.com/relperftool/pc.htmlΤο λινκ όλα τα λεφτά!!!!
-
5w30 χρησιμοποιώ κι εγώ. Αυτό λέει ο κατασκευαστής οπότε τον ακολουθώ. Έχω ακούσει κι εγώ κατά διαστήματα ότι το 5w30 δεν κάνει για Ελλάδα ωστόσο αδιαφορώ. Όταν αυτοί που το λένε μου φέρουνε αποτελέσματα από δοκιμές τους το συζητάμε, έως τότε θα ακολουθώ το μανουάλι της Mazda.
-
Το link χρειάζεται reload για να παίξει σωστά. Καλύτερα να ποστάρω το link με ένα βήμα πιο πίσω
https://www.lubrizol.com/Lubricant-and- ... mance-Tool -
Ο χρήστης Ikar έγραψε:
Το link χρειάζεται reload για να παίξει σωστά. Καλύτερα να ποστάρω το link με ένα βήμα πιο πίσω
https://www.lubrizol.com/Lubricant-and- ... mance-ToolΤα σπάει το λινκ!!!
Θα πρέπει όμως αν έχω καταλάβει καλά να παίξω με τις προδιαγραφές της χρονολογίας τότε (πχ 2010) σωστά?
Κάθε άλλο. Το trial and error έγινε και το αποτέλεσμα το βλέπεις στο βιβλίο οδηγιών.
Το ότι το 5W-30 δεν το βάζει κανείς στην Ελλάδα δε λέει κάτι.Η ΒΜW στα ατμοσφαιρικά Μ μοτέρ έλεγε 10W-60 λάδι, και αφού έσπασαν μερικές Ε60 γιατί κρύες δεν λάμβαναν την απαραίτητη λίπανση το γύρισε στο κλασσικό 5W-30 των 'απλών' μοτέρ με τις προδιαγραφές της.
Καμία σχέση το ένα με το άλλο βέβαια
αλλά το ότι το 5W-30 με κάποιες ACEA προδιαγραφές το βάζει το Corsa, δε σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικό και για το EVO σου, εφόσον καλύπτει τις προδιαγραφές σου.
Το 30 είναι λεπτό για Ελλάδα. Έχει παρατηρηθεί υψηλή θερμοκρασία λαδιού σε άλλα έβο.
Εφόσον όμως λέει να βάλεις και 0w40 κάνω σωστά που το βάζω?
Το HKS πάντως είναι 5w40.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Θα πρέπει όμως αν έχω καταλάβει καλά να παίξω με τις προδιαγραφές της χρονολογίας τότε (πχ 2010) σωστά?
'Oχι απαραίτητα . Aρκεί να μη μπλέξεις με τελευταίας εσοδίας προδιαγραφές που δίνουν βαρύτητα στο aftert-treatment compatibility .
-
Πάντως το αστείο είναι ότι τα πιο γνωστά 5w30 που κυκλοφορούν είναι εκτός προδιαγραφών ACEA και ΑΡΙ (μαζί). Αντίθετα 5w40 & 0w40 είναι εντός.
Τα 8100 5w30 έχουν προδιαγραφή ΑΡΙ SM και ACEA C3, όχι Α3/Β3, Α3/Β4 ή Α5/Β5. Τα δε Castrol 5w30 LL έχουν C3.
Τα Mobil 1 FS 0w40 πχ είναι API SN, SM, SL, SJ και ACEA A3/B3, A3/B4.
-
Ο πίνακας σε προηγούμενη σελίδα αναφέρεται στο evo? Αν ναι, ο κατασκευαστής θεωρεί ότι τα 5-10w30 είναι σταθεροτερα κατά την πάροδο των χιλιομέτρων. Έχει μια λογική βάση αν και το 0w40 της mobil, όσες αναλύσεις και αν βρήκα, παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικό. Το fuel dillution είναι μια άγνωστη παράμετρος. Όταν ψωνιζα απο τον αντιπρόσωπο mobil (πιασοκ@λι) πιαναμε ώρα κουβέντα. Αυτος ετρεχε και σε αγώνες. Για την αντιμετώπιση του fuel dillution εβαζε 10w60 και οχι κάτι με σφιχτο άνοιγμα ιξωδους.
Κοίτα και τα mobil 5w50, τα παλιά ίσως σε βολευαν πιο πολυ γιατί ήταν πιο κοντά στα 40αρια. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Ο πίνακας σε προηγούμενη σελίδα αναφέρεται στο evo? Αν ναι, ο κατασκευαστής θεωρεί ότι τα 5-10w30 είναι σταθεροτερα κατά την πάροδο των χιλιομέτρων. Έχει μια λογική βάση αν και το 0w40 της mobil, όσες αναλύσεις και αν βρήκα, παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικό. Το fuel dillution είναι μια άγνωστη παράμετρος. Όταν ψωνιζα απο τον αντιπρόσωπο mobil (πιασοκ@λι) πιαναμε ώρα κουβέντα. Αυτος ετρεχε και σε αγώνες. Για την αντιμετώπιση του fuel dillution εβαζε 10w60 και οχι κάτι με σφιχτο άνοιγμα ιξωδους.
Κοίτα και τα mobil 5w50, τα παλιά ίσως σε βολευαν πιο πολυ γιατί ήταν πιο κοντά στα 40αρια.Ναι από το εβο είναι.
Γενικά φαίνεται και στο εξωτερικό που τα δουλεύουν αρκετά το mobil είναι καλή λύση. Σημαντικό ότι δεν είναι επιρρεπής σε Fuel dilution γιατί το 300v ήταν.
Με ψήνει να δοκιμάσω και το hks που είναι engine specific αλλά έχω καιρό μέχρι το Δεκέμβριο.
Sent from my H9436 using Tapatalk
-
Προχθές 26/6 έκανα αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιού σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Υποτίθεται ότι όταν μου άλλαξαν τα λάδια στο συνεργείο μου έδωσαν υπόλοιπο περί τα 300 ml από 5 λίτρα που τους πήγα (σε συσκευασία 5λιτρου Liqui Moly), άρα μου έβαλαν (και καλά) 4,7 λίτρα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή αλλά και τις εταιρείες λιπαντικών το μοτέρ μου (Opel Astra H Ζ18ΧΕ) παίρνει 4,25 λίτρα μαζί με την αλλαγή φίλτρου:
https://workshop-manuals.com/vauxhal...z18xe_z18xel)/Ε λοιπόν, όσες φορές έχω μετρήσει μετά την αλλαγή λαδιών την στάθμη λαδιού στη βέργα, είτε βλέπω να λείπει 1 γραμμή είτε να είναι κομπλέ (5 στις 5). Επίσης κυρίως βλέπω να λείπει η 1 γραμμή όταν μετρώντας βάλω μέσα στο σωληνάκι την βέργα με την πλευρά των ενδείξεων (χαραγών/γραμμών) όχι από την πλευρά που κοιτάει εμένα αλλά να βλέπει προς τα πίσω.
Λογικά αυτό σημαίνει ότι η πλήρωση σε λάδι είναι οριακά στις 5 γραμμές, οπότε ανάλογα με το από που θα βάλω τη βέργα βλέπω και άλλη ένδειξη, σωστά;
Αν όμως είναι όντως έτσι, αυτό δεν κολλάει με τίποτα με το σενάριο το υπόλοιπο λαδιού που μου έδωσαν, τα 300ml δηλαδή, να είναι όντως υπόλοιπο από τη δική μου αλλαγή. Τι στον κόρακα να έχουν κάνει τότε; Μου βάλανε λιγότερα λάδια για κάποιο λόγο και μου πασάρανε μια άσχετη ποσότητα λαδιού; (να αναφέρω εδώ ότι μου έδωσαν το υπόλοιπο λαδιού μου σε άλλη συσκευασία από αυτή που τους πήγα, ένα δίλιτρο μπουκάλι λαδιών Opel, με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποίησαν το δικό μου 5λιτρο δοχείο Liqui Moly που τους πήγα, για να βάλουν άλλα υπόλοιπα λαδιού που είχαν). Μου βάλανε άλλα λάδια (άλλο τύπο/ποσότητα) από αυτά που τους πήγα; (δε θέλω να το πιστέψω αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).
'Οποιος φίλος είτε δουλεύει/δούλευε σε συνεργείο είτε κάνει μόνος του αλλαγές λαδιών, αυτό που έγραψα με τη βέργα λαδιού (να δίνει διαφορετική ένδειξη ανάλογα από ποια πλευρά την βουτάς στο σωληνάκι) σε τι σας παραπέμπει; Σε οριακή ποσότητα λαδιού ή κάτι άλλο;
Πάντως 14 χρόνια τώρα, όποτε τσέκαρα στάθμη λαδιού ποτέ δεν το παρατήρησα αυτό κι επίσης μέχρι σήμερα ποτέ δεν αντιλήφθηκα να καίει λάδια το μοτέρ και ποτέ δεν έχω συμπληρώσει λάδια. Αποκλείω κατηγορηματικά να έβαλαν σωστή ποσότητα πχ και μέσα σε 1-2 μέρες (60-70 χλμ) να έκαψε 200-300ml λάδι το μοτέρ.
Εννοείται ότι όλοι οι έλεγχοι στάθμης λαδιού έγιναν με κρύο μοτέρ (τουλάχιστον 1 ώρα μετά το σβήσιμο του μοτέρ) οπότε θέμα του να μην κατέβηκαν όλα τα λάδια στο κάρτερ δεν παίζει.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]