-
Ο χρήστης lamprosdl έγραψε:
Ειδικά τα AMSOIL ειναι μια ειδική περίπτωση ίσως λοιπον να μην ισχύει αυτο που γράφεις για τα γεράματα , βέβαια ειδικός δεν είμαι...
Sent from my iPad using Tapatalk
Αν θελεις το αυτοκινητο να το εχεις μεχρι τα γεραματα το 0w20 ξεχασε το καλυτερα.
Δηλαδή το λεπτόρευστο 0W20 δεν συνίσταται για μακροζωια του κινητήρα;
Περίεργο μου φαίνεται αυτό... Στον δικό μου λογισμό ότι είναι πιο λεπτόρευστο (αρκεί βέβαια να μην καίγεται) περιορίζει τις φθορές στην εκκίνηση που είναι και ο κυριότερος παράγοντας φθορών ενός κινητήρα...
Τα manual του αυτοκινήτου προτείνει 5w20 kai 5w30. Οπότε γιατί να μην είναι συμβατό με τις προδιαγραφές το 0w20?
Για την εκκινηση μας ενδιαφερει το πρωτο νουμερο πριν το 'w'.Καλη κρυα εκκινηση δν προσφερει μονο το 0w20.Προσφερει και το 0w30,0w40,0w50...
Τα λεπτορευστα λιπαντικα (δευτερο νουμερο) δεν προσφερουν καλη προστασια υπο φορτιο και θερμοκρασίες.Τα πιο παχυρευστα είναι αυτά που θα σου δωσουν μακροζωια....βεβαια εως ένα σημειο....δν θα φτασεις στο 10w60...
Το 5w20 που σου προτεινει σαν εναλλακτικα ο κατασκευαστης....και αλλοι κατασκευαστες προτεινουν ως εναλλακτικες τετοιου ιξωδους λιπαντικα....αλλα ταυτόχρονα λενε ότι σε συνθήκες καταπονησης ή υψηλων ταχυτήτων να μην χρησιμοποιούνται γιατι προκαλουν φθορες.
Σαν βασικη επιλογή το 5w30 ποιο ευκολα πας σε 0w40 ή 5w40 παρα σε XXw20.
Bεβαια η επιλογή δικη σου. -
Επίσης, προσοχή θέλει το 'ανοικτό' ιξώδες.
Ενώ δηλαδή, λογικά, ένα π.χ. 0w20 είναι καλύτερο από ένα 5w20, τελικά, στην πράξη, επειδή χρειάζεται περισσότερα πρόσθετα, καταλήγει να αλλοιώνεται συντομότερα. Τελικά το 'κλειστό' ιξώδες είναι προτιμότερο, τουλάχιστον με την υπάρχουσα τεχνολογία.
-
Δεν βλέπω να λέτε και την ΒΑΣΙΚΗ παράμετρο για τα λιπαντικά...........το κλίμα όπου αυτά θα χρησιμοποιηθούν!!!
-
Το κλίμα είναι το κλασσικό της βόρειας Ελλάδας με ψυχρό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.
Η χρήση είναι χαλαρή οδήγηση με λίγα ξεσπάσματα στις προσπεράσεις. Υπόψη ότι το υγραέριο δεν σηκώνει πολλά πολλά...
ΤΟ αυτοκίνητο έχει ήδη 170.000 χλμ. Ως τώρα χρησιμοποιούνταν συνθετικό 5w30 και μερικές φορές 0w40...
Όπως προανέφερα σκοπός μου είναι η μάξιμουμ προστασία του κινητήρα για μακροζωία και η χαμηλή κατανάλωση, γιαυτό άλλωστε θέλω να πάω σε 0w20.
Επίσης την άποψή σας για τα λιπαντικά liqui moly και castroll . Αξίζουν την προσοχή μου ; τα βρίσκω στην πόλη μου αρκετά φθηνα τουλάχιστον για το δεύτερο αυτοκίνητο to colt cz3 1,3 το οποίο δεν εχει υψηλές απαιτήσεις....
-
Επισης είναι κανονας πως δν παιζουμε με τα ιξωδη του λιπαντικου....Πιο αποδεκτο είναι να ανεβαινουμε σε κλίμακες ιξωδους παρα να κατεβαίνουμε...
Εχεις υγραεριο....θες κι άλλη οικονομια από το λιπαντικο?
Αυτά είναι βλακείες....φουσκωσε τα λάστιχα +0.1bar ακομα και ηρθε η οικονομια. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Επισης είναι κανονας πως δν παιζουμε με τα ιξωδη του λιπαντικου....Πιο αποδεκτο είναι να ανεβαινουμε σε κλίμακες ιξωδους παρα να κατεβαίνουμε...
Αυτά είναι βλακείες....φουσκωσε τα λάστιχα +0.1bar ακομα και ηρθε η οικονομια.Μην απλουστεύεις τόσο πολύ φίλε μου. Ο καθής σκέφτεται με τα δικά του δεδομένα.
Εάν κάνεις πολλά χιλιόμετρα μετρούνε όλα.
Έχω κάνει μέχρι σήμερα περισσότερα από 700.000 χλμ με όλα τα αυτοκίνητα που είχα στην κατοχή μου.
Στο προηγούμενο αυτοκίνητο mitsubishi carisma έφτασα τα 400.000 χλμ με BP 0w40 το οποίο δεν το έγραφαν οι προδιαγραφές (10w40) και ακόμα δεν καίει σταγόνα.
Μην τα ισωπεδώνεις όλα. Η HONDA - TOYOTA κάνουν τα πάντα για χαμηλή κατανάλωση και βάζουν αμφότεροι 0w20.
Δεν μπορεί όλοι η αυτοκινητοβιομηχανία να ψάχνει τα ιδανικό λιπαντικό και εμείς να λέμε βλακείες....
Και να μην γελιόμαστε από την συγκοιρία της χαμηλής τιμής των καυσίμων. Πριν 4 χρόνια το υγραέριο είχε φτάσει στο 1,05€...
Εάν αλλάξουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα ΘΑ ΔΟΎΜΕ ΤΗΝ ΒΕΝΖΊΝΗ ΣΤΑ 2,5€ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΡΕΡΙΟ ΣΤΟ 1,50€
-
Το κλίμα είναι το κλασσικό της βόρειας Ελλάδας με ψυχρό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.Η χρήση είναι χαλαρή οδήγηση με λίγα ξεσπάσματα στις προσπεράσεις. Υπόψη ότι το υγραέριο δεν σηκώνει πολλά πολλά...
ΤΟ αυτοκίνητο έχει ήδη 170.000 χλμ. Ως τώρα χρησιμοποιούνταν συνθετικό 5w30 και μερικές φορές 0w40...
Όπως προανέφερα σκοπός μου είναι η μάξιμουμ προστασία του κινητήρα για μακροζωία και η χαμηλή κατανάλωση, γιαυτό άλλωστε θέλω να πάω σε 0w20.
Επίσης την άποψή σας για τα λιπαντικά liqui moly και castroll . Αξίζουν την προσοχή μου ; τα βρίσκω στην πόλη μου αρκετά φθηνα τουλάχιστον για το δεύτερο αυτοκίνητο to colt cz3 1,3 το οποίο δεν εχει υψηλές απαιτήσεις....
γιατί δεν μένεις με τα λιπαντικά και ιξώδη που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς;;;;
κανείς απο δω μέσα δεν θα σου δώσει εγγύηση για κανένα λιπαντικό και για κανένα ιξώδες!
και τα 2 λιπαντικά που βρίσκεις φθηνά είναι αξιόλογα εφόσον βέβαια έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τα μοτέρ σου.... -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
....
γιατί δεν μένεις με τα λιπαντικά και ιξώδη που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς;;;;
κανείς απο δω μέσα δεν θα σου δώσει εγγύηση για κανένα λιπαντικό και για κανένα ιξώδες!
και τα 2 λιπαντικά που βρίσκεις φθηνά είναι αξιόλογα εφόσον βέβαια έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τα μοτέρ σου....Η συνεχής αναζήτηση του καλύτερου, η δίψα για μάθηση ο φόβος του ρίσκου της αλλαγής και πολλά άλλα ψυχολογικά που έχουν όσοι θέλουν να την ψάχνουν γενικώς...
Βάλε σε αυτά και την αδυναμία αλλαγής αυτοκινήτου για τα επόμενα 20 χρόνια και έχεις την απαντηση...
-
Ωραία.....απο εμένα τότε σταμάτα τα πειράματα και συνέχισε με τα ταπεινά 5/30 που βάζεις!άλλωστε 11αδα που κερδίζει δεν αλλάζει
-
Αυτά είναι βλακείες....φουσκωσε τα λάστιχα +0.1bar ακομα και ηρθε η οικονομια.Μην απλουστεύεις τόσο πολύ φίλε μου. Ο καθής σκέφτεται με τα δικά του δεδομένα.
Εάν κάνεις πολλά χιλιόμετρα μετρούνε όλα.
Έχω κάνει μέχρι σήμερα περισσότερα από 700.000 χλμ με όλα τα αυτοκίνητα που είχα στην κατοχή μου.
Στο προηγούμενο αυτοκίνητο mitsubishi carisma έφτασα τα 400.000 χλμ με BP 0w40 το οποίο δεν το έγραφαν οι προδιαγραφές (10w40) και ακόμα δεν καίει σταγόνα.
Μην τα ισωπεδώνεις όλα. Η HONDA - TOYOTA κάνουν τα πάντα για χαμηλή κατανάλωση και βάζουν αμφότεροι 0w20.
Δεν μπορεί όλοι η αυτοκινητοβιομηχανία να ψάχνει τα ιδανικό λιπαντικό και εμείς να λέμε βλακείες....
Και να μην γελιόμαστε από την συγκοιρία της χαμηλής τιμής των καυσίμων. Πριν 4 χρόνια το υγραέριο είχε φτάσει στο 1,05€...
Εάν αλλάξουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα ΘΑ ΔΟΎΜΕ ΤΗΝ ΒΕΝΖΊΝΗ ΣΤΑ 2,5€ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΡΕΡΙΟ ΣΤΟ 1,50€
Τα πραγματα είναι ιδιαιτερα απλα και δν τα απλουστευω εγω περαιτέρω.
-Λες: Η HONDA - TOYOTA κάνουν τα πάντα για χαμηλή κατανάλωση και βάζουν αμφότεροι 0w20.Και σου λεω πως η HONDA και ΤOYOTA λογω των λεπτορευστων λιπαντικων εχουν ριξει τον μ.ο. ζωης των κινητηρων τους....(αν ψαξεις θα βρεις και το ποσο,δεν θυμαμαι)
Καποτε υπηρχε η μοδα των τεραστιων ανοιγμάτων στο ιξωδες... και πολύ παχυρευστα λιπαντικα π.χ.10w60
Πλεον αφήσαμε εκεινη την μοδα και πηγαμε στην μοδα του λιπαντικου 'νερου'....η χοντα αυτή τη στιγμη πειραματίζεται με 10αρι αν δεν αρχισε και να το χρησιμοποιει....
Το θεμα τους είναι να σου πουλησουν το αυτοκινητο,να καλυπτει τις νορμες καυσαεριων....να ληξει η εγγυηση και το μετα δν τους νοιαζει καθολου....
Και επιμενω αν αυτή η οικονομια είναι τοοοοσο σπουδαια φουσκωσε τα λάστιχα +0.1μπαρ....ουτε κρατημα θα χασεις,τα λάστιχα θα κρατησουν περισσοτερο(κι αλλα ευρω)και θα κανεις οικονομια στο υγραεριο.
Παντως μην ψάχνεις σε αυτό το φορουμ να σου εγγυηθεί καποιος για το 20αρι λιπαντικο....ο ιδιος ο κατασκευαστης δεν εγγυάται για 30αρια λιπαντικα θα εγγυηθεί για 20αρι? -
...Όπως προανέφερα σκοπός μου είναι η μάξιμουμ προστασία του κινητήρα για μακροζωία και η χαμηλή κατανάλωση, γιαυτό άλλωστε θέλω να πάω σε 0w20.....
Δες τους πίνακες της θερμοκρασίας που ορίζουν το 20άρι. Οι περισσότεροι λένε μέχρι 10 βαθμούς εξωτερική και κάποιο ελάχιστοι το πάνε μέχρι 25. δες τι προτήνει και το βιβλιαράκι του δικού σου. Αυτό σημαίνει ότι στο πρώτο καλοκαίρι και όχι μόνο, ο κινητήρας θα υποφέρει, φαντάσου όταν έχεις παρατεταμένη ανηφόρα ή όταν προσπερνάς. Δεν είναι τυχαίο παλαιότερα έβαζαν 30άρι το χειμώνα και 40άρι το καλοκαίρι. Προσωπικά πιστεύω η οικονομία που θα κάνεις λόγο διαφοράς τιμής με ένα απλό 10-W40 θα μεγαλύτερη από αυτή των καυσίμων.
-
Στα καινούργια αυτοκίνητα πλέον δεν υπάρχουν θερμοκρασιακοί περιορισμοί στα ιξώδη (αλλά κάποιος θα μου σερβίρει την εξαίρεση ) Σε κάθε περίπτωση κανείς μπορεί να τσεκάρει το manual.
Είτε έχει 40 είτε -40 το λάδι θα καταλήξει στους ~90C αφού ζεσταθεί το μοτέρ. Εκτός αυτού οι κίνδυνοι δεν είναι συμμετρικοί. Με μικρές διαδρομές το λάδι δε θα ζεσταθεί ποτέ, και πάντα περνάει μια περίοδο κρύο εκτός προδιαγραφών λειτουργίας πριν ζεσταθεί. Από την άλλη οι πιθανότητες να υπέρθερμανθεί σε μοντέρνο μοτέρ είναι σχεδόν 0 (εκτός και αν βάλεις μεγαλύτερο από τις προδιαγραφές ιξώδες). Ίσως σε κάποια μοντέλα να μπορεί να συμβεί σε πίστα μια ζεστή μέρα αν κάνεις συνεχόμενα γύρους (εγώ μάλλον το έχω κάνει μια φορά ) αλλά πόσο πραγματικά ενδιαφέρει ένα νορμάλ άνθρωπο αυτό?
Οπότε οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν απασχολούν για τη δεύτερη τιμή του ιξώδους. Οι μικρές διαδρομές όμως (και λίγο η θερμοκρασία περιβάλλοντος) είναι λόγος να προτιμούμε μικρότερη τιμή στο 1ο σκέλος του ιξώδους. Στο Καρπενήσι λόγου χάρη όπου το καταχείμωνο μπορεί κανείς να κάνει μια διαδρομή ανηφόρα/κατηφόρα 1-3 χιλιόμετρα θα υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα 0W και ένα 10W λιπαντικό.
Το να βάλεις εκτός προδιαγραφών μικρότερο ιξώδες είναι πείραμα που έχουν κάνει πολλοί και έως τώρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση βλάβης. Αν κανείς γνωρίζει περίπτωση να το πει τώρα ...αλλιώς να σωπάσει
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Στα καινούργια αυτοκίνητα πλέον δεν υπάρχουν θερμοκρασιακοί περιορισμοί στα ιξώδη (αλλά κάποιος θα μου σερβίρει την εξαίρεση ) Σε κάθε περίπτωση κανείς μπορεί να τσεκάρει το manual.Είτε έχει 40 είτε -40 το λάδι θα καταλήξει στους ~90C αφού ζεσταθεί το μοτέρ. Εκτός αυτού οι κίνδυνοι δεν είναι συμμετρικοί. Με μικρές διαδρομές το λάδι δε θα ζεσταθεί ποτέ, και πάντα περνάει μια περίοδο κρύο εκτός προδιαγραφών λειτουργίας πριν ζεσταθεί. Από την άλλη οι πιθανότητες να υπέρθερμανθεί σε μοντέρνο μοτέρ είναι σχεδόν 0 (εκτός και αν βάλεις μεγαλύτερο από τις προδιαγραφές ιξώδες). Ίσως σε κάποια μοντέλα να μπορεί να συμβεί σε πίστα μια ζεστή μέρα αν κάνεις συνεχόμενα γύρους (εγώ μάλλον το έχω κάνει μια φορά ) αλλά πόσο πραγματικά ενδιαφέρει ένα νορμάλ άνθρωπο αυτό?
Οπότε οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν απασχολούν για τη δεύτερη τιμή του ιξώδους. Οι μικρές διαδρομές όμως (και λίγο η θερμοκρασία περιβάλλοντος) είναι λόγος να προτιμούμε μικρότερη τιμή στο 1ο σκέλος του ιξώδους. Στο Καρπενήσι λόγου χάρη όπου το καταχείμωνο μπορεί κανείς να κάνει μια διαδρομή ανηφόρα/κατηφόρα 1-3 χιλιόμετρα θα υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα 0W και ένα 10W λιπαντικό.
Το να βάλεις εκτός προδιαγραφών μικρότερο ιξώδες είναι πείραμα που έχουν κάνει πολλοί και έως τώρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση βλάβης. Αν κανείς γνωρίζει περίπτωση να το πει τώρα ...αλλιώς να σωπάσει
Τα φθαρμένα κουζινετα δν είναι βλαβη?Αλλοι θελουν να κρατησουν το αυτοκινητο μεχρι τις 200κ και αν σπασει λενε πως είναι φυσιολογικο αλλοι στις 300,400,500,600κ....
Δν ειπε κανεις ότι θα σπασει σε ένα μηνα το μοτερ....αλλα του προκαλεις φθορες διχως λογο και αιτια...
Αλλοι οδηγουν με 5η και 60χαω και πατανε ολο το γκαζι....αλλοι ανεβαινουν ανηφορα με 3η-4η ενώ χρειαζεται 2α....σε αυτές τις συνθήκες τα κουζινετα υποφερουν.....η αντλια λαδιου των βενζινοκινητήρων δεν σηκωνει μεγαλες πιεσεις λαδιου και σε συνδυασμο με ένα λεπτορευστο λιπαντικο η πιεση λαδιου δν κανει βουτια.....σε λιγο ετσι οπως το παει η μοδα θα κανει γεωτρηση..... -
Μια συζήτηση σε ένα λογικό και ευγενικό πλαίσιο δεν έκανε ποτέ κακό και όλοι μας κερδίζουμε από αυτό.
Νομίζω ότι τα μοτέρ πάσχουν από τις συχνές εκκινήσεις με κρύο κινητήρα και περιβάλλον και όχι από λειτουργία το καλοκαίρι. Αυτό είναι η άποψη που αρχίζω να διαμορφώνω από τις απαντήσεις σας.
Ενδεχομένως ένα 0W30 ή 0w40 να είναι καλύτερο από το 0w20 και είναι ένα αρκετά διαδεδομένο ιξώδες.
Φίλος πάντως μου ανέφερε μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση από την χρήση amsoil 0w20 στο toyota avencis 1,6 2011.
Άλλωστε όπως προανέφερα δεν συνηθίζω να ζορίζω το αυτοκίνητο λόγω και του υγραερίου.
Με 0w20 δεν είμαι εκτός προδιαγραφών καθόσον το mazda 6 2004 manual συνιστά 5w20 5w30. Η Amsoil συνιστά στον οδηγό λίπανσης 5w20 και μόνο. Οι υπόλοιπες brands (motul mobil) συνιστούν και 5w30.
Επίσης δεν ενστερνίζομαι την άποψη ότι honda toyota δεν ενδιαφέρονται για την διάρκεια ζωής των κινητήρων τους. Παράδειγμα άλλης ιαπωνικής που σας παρέθεσα πιο πάνω mitsubishi carisma συνιστούσε 10W40 εγώ έβαζα συνέχεια 0w40 και έφτασα τα 400.000 χλμ χωρίς να καίει ακόμα σταγόνα. Και αυτό ήταν το αυτοκίνητα των νεότερών μου χρόνων που σημαίνει ότι το έσκιζα.
-
Δεν τσακωνόμαστε προφανως...
Όπως βλέπεις για την κρυα εκκινηση εχεις πολλες επιλογες ωστόσο και ζεστος όταν είναι ο κινητήρας προκαλούνται φθορες.
Αν ο κινητήρας σου εχει καδενα και όχι ιμαντα....αποψη μου παντα....και το 30αρι είναι λεπτο... -
Για βάλε λινκ με φθαρμένα κουζινέτα από μοτέρ που έβαζε 0W-20 εκτός προδιαγραφών... Γιατί εγώ δεν έχω βρει τέτοια περίπτωση!
α και προς θεού δεν τσακωνόμαστε! Παλαιότερα έχει ζήσει ένδοξες μέρες αυτό το thread!
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Για βάλε λινκ με φθαρμένα κουζινέτα από μοτέρ που έβαζε 0W-20 εκτός προδιαγραφών... Γιατί εγώ δεν έχω βρει τέτοια περίπτωση!α και προς θεού δεν τσακωνόμαστε! Παλαιότερα έχει ζήσει ένδοξες μέρες αυτό το thread!
Εγω προσωπικα τωρα δν αρπαχτηκα με καποιον και ποσο μαλλον μαζι σου ...
-
Ο χρήστης Syncro for ever έγραψε:
...μπορώ να το πω χωρίς παρεξήγηση:
βάζεις Redline 5w30, (το Αμερικανικών και όχι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών), για χιλιάδες λόγους, και ξεχνάς για πάντα οποιαδήποτε ανησυχία-προβληματισμό για λάδι για τα επόμενα 20 χρόνια, (για περισσότερο δεν μπορώ να...προβλέψω ).Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για καθημερινή χρήση._ ( Τελεία και παύλα).
Φυσικά είναι POLYOLESTERS GROUP V, (τέλειο από την φύση του, με τα ελάχιστα, κατά το δυνατόν, πρόσθετα που προκαλούν σύντομη αλλοίωση των αρχικών ιδιοτήτων του).
πως μπορουμε να καταλαβουμε αν ειναι 'Ευρωπαϊκων' ή ' Αμερικάνικων' προδιαγραφων;
-
Ο χρήστης bebes έγραψε:
...μπορώ να το πω χωρίς παρεξήγηση:
βάζεις Redline 5w30, (το Αμερικανικών και όχι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών), για χιλιάδες λόγους, και ξεχνάς για πάντα οποιαδήποτε ανησυχία-προβληματισμό για λάδι για τα επόμενα 20 χρόνια, (για περισσότερο δεν μπορώ να...προβλέψω ).Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για καθημερινή χρήση._ ( Τελεία και παύλα).
Φυσικά είναι POLYOLESTERS GROUP V, (τέλειο από την φύση του, με τα ελάχιστα, κατά το δυνατόν, πρόσθετα που προκαλούν σύντομη αλλοίωση των αρχικών ιδιοτήτων του).
πως μπορουμε να καταλαβουμε αν ειναι 'Ευρωπαϊκων' ή ' Αμερικάνικων' προδιαγραφων;
To γράφει στο μπουκάλι και το ζητάς ανάλογα.
Το Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για να συμφωνεί με τις νεότερες προδιαγραφές ACEA, έχει συμβιβασμούς...
(Λιγότερο ΖΖDP κ.τ.λπ.).Το 'the real thing' είναι το Αμερικανικών προδιαγραφών, με την απόλυτη προστασία του κινητήρα και την...λιγότερο απόλυτη του καταλύτη. (Μιλάμε σε βάθος χιλιάδων χιλιομέτρων. Πρακτικά, δεν υπάρχει θέμα, λένε).
-
Μήπως, τότε δεν υπάρχει θέμα και με την απόλυτη προστασία του μοτέρ?
Προσωπικά δε θα ρίσκαρα ποτέ να βάλω λιπαντικά χωρίς επίσημη πιστοποίηση, γιατί απλά δε βρίσκω κανένα λόγο να πάρω αυτό το ρίσκο.
@W202 προφανώς δεν αναφερόμουν σε εσένα. Απλά ενίοτε ανάβουν τα αίματα (αλλά μετά πάλι τα πάντα ξεχνιούνται)
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]