-
Δεν γνωρίζω για τις M αλλά η AMG προτείνει μόνο 0W40 και 5W40.
Ίσως η 'παλαιότερου' τύπου Μ να απαιτούσαν 10w60, -
Για να απλοποιήσουμε το θέμα, όσο πιο λεπτό λάδι, τόσο το καλύτερο. Το μόνο πρόβλημα είναι 1) αν το λάδι δεν αντέχει τις θερμοκρασίες που λειτουργούμε (και ένα χοντρό λάδι αντέχει καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες από ένα αντίστοιχο λεπτό) ή 2) αν το σύστημα λίπανσης δεν μπορεί να ανεβάσει ένα μίνιμουμ πίεσης. 'Ομως ένα λεπτό λάδι από τη φύση του (περισσότερη ροή!) ρίχνει τις θερμοκρασίες και γενικά τα λεπτά 'συνθετικά' λάδια έχουν μεγάλο εύρος θερμοκρασιών που αποδίδουν.
Πρακτικά ένας νορμάλ κινητήρας θα κερδίσει πολλά από ένα 0W-20 λάδι σαν ιξώδες.*
Αντιγράφω από εδώ > http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-109/I would like to comment on the following statements made by a knowledgeable automotive enthusiast:
“... High pressure helps to keep metal parts like the bearings out of contact with each other (scuffing).”
αλλά
Here is one example. Take an air conditioner closed bearing compressor for your home’s A/C unit. Put a nipple on the bearing at one end of the shaft. Now pressurize the bearing. It will do nothing extra to reduce wear, nothing.Δηλαδή η πίεση είναι ένας δείκτης ιξώδους/ροής και δε λέει κάτι για τη λίπανση.*
*Το ιξώδες και η πίεση λαδιού είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους. Είναι δεκάδες άλλες για τις οποίες το ασφαλέστερο είναι να ακολουθούμε αυτό που λέει ο κατασκευαστής. Αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί όμως, ιδού η Ρόδος.
ΥΓ. Το Motor Oil University στο Bitog είναι εξαιρετικό. Διαβάστε το όλο και όσον αφορά το ιξώδες και την πίεση λαδιού ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κεφάλαια 5 8 και 9.
-
Ο χρήστης Nikos204 έγραψε:
Δεν γνωρίζω για τις M αλλά η AMG προτείνει μόνο 0W40 και 5W40.
Ίσως η 'παλαιότερου' τύπου Μ να απαιτούσαν 10w60,Μα μόλις σας παρέθεσα ότι για τις παλαιότερες Μ η ΒΜW λέει LL-01 λάδια που είναι 30άρια ή 40άρια.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Επειδή ο ένοχος δεν είναι πάντα ένας και η δαιμονοποίηση δεν κάνει ποτέ καλό, ας αφήσουμε αυτούς που έχουν το πρόβλημα να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.BMW will recall a handful of its latest M5 and M6 models for oil-pump failures, the company said today.
The oil pump on the 2013 M5 sedan and 2013 M6 coupe and convertible can suddenly fail due to a broken seal, which could cause immediate and possibly irreparable engine damage. In the U.S., 1,177 cars are affected, of which only 417 have been delivered to owners, according to BMW. An additional 269 are at dealerships, which had been instructed since Friday to not sell or drive the cars. The remaining cars are either at port or on order.
Από άλλη αναφορά, και υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στο net για το θέμα
2013 BMW M5 and M6s powered by the S63TU engine are being recalled because of a faulty oil pump. The oil pump has already claimed at least one engine of a Bimmerfest European Delivery customer while driving on the Autobahn. If you have an M5 or M6 you should be getting a call from BMW NA shortly and are instructed not to drive your car. Driving your M5 or M6 can result in a dramatic lose of oil pressure that will destroy the engine.
Τι σχέση έχει αυτό με την περίπτωση που αναφέρθηκε πριν;
Sent from my Note 3 using smoke signals.
-
Ε! αφού δεν έχει τι να πώ άλλο ?
Αφού δεν συμμετέχει και η αντλία λαδιού στην όλη ιστορία, ας παραμείνουμε να ανακατεύουμε το ιξώδες μόνο.
ΟΚ, παραδέχομαι ότι ένα λάδι 0-10 είναι ότι καλύτερο για όλους τους κινητήρες, ακόμα και για όσους έχουν 200.000 χλμ, χαλάω καρδιές εγώ ? -
Ο τύπος με τα κουζινέτα απ τα οποία άρχισε η κουβέντα έχει m5 E60.
-
Γι αυτό λέω πως κάποιοι δεν διαβάζουν πριν γράψουν.
-
Αφού δεν συμμετέχει και η αντλία λαδιού στην όλη ιστορία, ας παραμείνουμε να ανακατεύουμε το ιξώδες μόνο.
ΟΚ, παραδέχομαι ότι ένα λάδι 0-10 είναι ότι καλύτερο για όλους τους κινητήρες, ακόμα και για όσους έχουν 200.000 χλμ, χαλάω καρδιές εγώ ?E αν το πας ετσι, τοτε να βαζουν ολοι βαλβολινες για να ειναι καλυμμενοι.
Μια μεση λυση για τη συντριπτικη πλειοψηφια των συγχρονων μοτερ ειναι ενα φουλ συνθετικο 0-40 και γενικα καυι κοντα σ'αυτο το ιξωδες.
Οι εταιρειες αλλωστε τετοια λαδια προτεινουν πανω κατω.
Γιατι το συζηταμε τοσο πολυ δεν μπορω να το καταλαβω.
Και οχι, τα Μ της bmw δεν ειναι συνηθισμενα αυτοκινητα οποτε δεν μπορουμε να τα παρουμε σαν κανονα.
Ασε που και σ'αυτα ο κατασκευαστης προτεινει πλεον 5-30 κι οχι τα κλασικα 10-60 tws. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Γι αυτό λέω πως κάποιοι δεν διαβάζουν πριν γράψουν.Αν εννοείς εμένα, πές το καθαρά.
Εδώ μιλάτε γενικά για τα λεπτά λάδια, και μιλάω γενικά για τα κουζινέτα, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας ότι το λεπτόρευστο είναι καλύτερο, είναι για τους σύγχρονους κινητήρες, είναι για όλα τα καλά που αναφέρονται εδώ συνεχώς, πλήν όμως δεν είναι για πάσα νόσο, δεν πέρνεται υπόψιν καμμιά παράμετρο πέραν του ιξώδους, γούστο σας, τώρα πήγαμε στην εξιδίκευση, είχε το ένα μοτέρ ή το άλλο, ΟΚ, αφού η αντλία λαδιού, η παροχή της, η ανακουφιστική βαλβίδα, το ιξώδες, η θερμοκρασίες, οι στροφές και τα φορτία σε ένα κινητήρα όπως και τα διανυθέντα χλμ του, αντιμετωπίζονται εδώ με μια μονοδιάστατη αντίληψη, παραδέχομαι το σφάλμα μου και απολογούμαι, έχετε απόλυτο δίκηο.
Νομίζω σας κάλυψα, οπότε τα υπονοούμενα αν αναφέρονται σε εμένα, είναι δεκτά, συνεχίστε να προτείνετε, μόνο μην ξεχνάτε επειδή συνεχώς προτείνετε το ένα ή το άλλο, πως ότι είναι καλό για εσάς δεν είναι απαραίτητα καλό για άλλον, προσωπικά αποφεύγω τις προτάσεις και προτιμώ να κινούμε σε πιο γενικό και ενημερωτικό επίπεδο ώστε μόνος του ο καθένας να επιλέξει, δεν είναι σπουδαίο να του πώ πάρε αυτό ή το εκείνο, όμως δεν ξέρω τι είναι το μοτέρ του, πως οδηγάει, τις φθορές του, τα χλμ, το περιβάλλον που κινείται κλπ άλλες δεκάδες παραμέτρους που εδώ συνήθως αγνοούνται συστηματικά, δεν δικαιούμαι να καταστρέψω κανένα μοτέρ ή ότιδήποτε άλλο, ο καθένας μπορεί να προτείνει ότι νομίζει, όχι εγώ, το αποφεύγω για τους λόγους που εξήγησα.
Βλέπουμε το θέμα από άλλη γωνία. -
Ο χρήστης Driver///M έγραψε:
ΟΚ, παραδέχομαι ότι ένα λάδι 0-10 είναι ότι καλύτερο για όλους τους κινητήρες, ακόμα και για όσους έχουν 200.000 χλμ, χαλάω καρδιές εγώ ?E αν το πας ετσι, τοτε να βαζουν ολοι βαλβολινες για να ειναι καλυμμενοι.
Μια μεση λυση για τη συντριπτικη πλειοψηφια των συγχρονων μοτερ ειναι ενα φουλ συνθετικο 0-40 και γενικα καυι κοντα σ'αυτο το ιξωδες.
Οι εταιρειες αλλωστε τετοια λαδια προτεινουν πανω κατω.
Γιατι το συζηταμε τοσο πολυ δεν μπορω να το καταλαβω.
Και οχι, τα Μ της bmw δεν ειναι συνηθισμενα αυτοκινητα οποτε δεν μπορουμε να τα παρουμε σαν κανονα.
Ασε που και σ'αυτα ο κατασκευαστης προτεινει πλεον 5-30 κι οχι τα κλασικα 10-60 tws.Ναί, τα προτείνει τώρα, τι αλλαγές έχει κάνει σε επίπεδο υλικών μετάλλων, αντλίας, διάκενων, παροχής και πίεσης τα αναφέρει για να δικαιολογήσει γιατί άλλαξε το ιξώδες ? Αν ξέρεις μου απαντάς συγκεκριμένα, αν όχι, δεν πειράζει, δεν έχω τέτοιο αυτοκίνητο, ακαδημαϊκό είναι το ενδιαφέρον μου.
-
Κανείς δεν είπε να βάλει κάποιος 0-20 σε Model T. Ανάλογα με την χρήση υπάρχει και σωστό λάδι, τρανό παράδειγμα οι Μ5 Ε60 που έχουν από ότι φαίνεται θεματάκια με το 10-60 όταν το μοτέρ δεν σκίζεται.
-
Γι αυτό λέω πως κάποιοι δεν διαβάζουν πριν γράψουν.
Αν εννοείς εμένα, πές το καθαρά.
Εδώ μιλάτε γενικά για τα λεπτά λάδια, και μιλάω γενικά για τα κουζινέτα, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας ότι το λεπτόρευστο είναι καλύτερο, είναι για τους σύγχρονους κινητήρες, είναι για όλα τα καλά που αναφέρονται εδώ συνεχώς, πλήν όμως δεν είναι για πάσα νόσο, δεν πέρνεται υπόψιν καμμιά παράμετρο πέραν του ιξώδους, γούστο σας, τώρα πήγαμε στην εξιδίκευση, είχε το ένα μοτέρ ή το άλλο, ΟΚ, αφού η αντλία λαδιού, η παροχή της, η ανακουφιστική βαλβίδα, το ιξώδες, η θερμοκρασίες, οι στροφές και τα φορτία σε ένα κινητήρα όπως και τα διανυθέντα χλμ του, αντιμετωπίζονται εδώ με μια μονοδιάστατη αντίληψη, παραδέχομαι το σφάλμα μου και απολογούμαι, έχετε απόλυτο δίκηο.
Νομίζω σας κάλυψα, οπότε τα υπονοούμενα αν αναφέρονται σε εμένα, είναι δεκτά, συνεχίστε να προτείνετε, μόνο μην ξεχνάτε επειδή συνεχώς προτείνετε το ένα ή το άλλο, πως ότι είναι καλό για εσάς δεν είναι απαραίτητα καλό για άλλον, προσωπικά αποφεύγω τις προτάσεις και προτιμώ να κινούμε σε πιο γενικό και ενημερωτικό επίπεδο ώστε μόνος του ο καθένας να επιλέξει, δεν είναι σπουδαίο να του πώ πάρε αυτό ή το εκείνο, όμως δεν ξέρω τι είναι το μοτέρ του, πως οδηγάει, τις φθορές του, τα χλμ, το περιβάλλον που κινείται κλπ άλλες δεκάδες παραμέτρους που εδώ συνήθως αγνοούνται συστηματικά, δεν δικαιούμαι να καταστρέψω κανένα μοτέρ ή ότιδήποτε άλλο, ο καθένας μπορεί να προτείνει ότι νομίζει, όχι εγώ, το αποφεύγω για τους λόγους που εξήγησα.
Βλέπουμε το θέμα από άλλη γωνία.Εννόω και εσένα. Τα όσα έγραψες εδώ για την E60 δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το πρόβλημα της E60 ή ήταν και άσχετα. Καλή η γενική συζήτηση αλλά το ίδιο καλή είναι και η ειδική συζήτηση. Τρανο παράδειγμα του γεγονότος πως δεν διαβάζεις είναι πως ακόμα δεν κατάλαβες γιατί λέει όχι στα 10-60 ενώ το έχει βάλει ο drdino λίγα ποστ πιο πίσω. Kαι για να σε προλάβω όχι δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία και όχι δεν το ήξερα απο πριν. Το διάβασα γιατί το όλο θέμα μου κίνησε το ενδιαφέρον κι ας μην έχω τέτοιο αυτοκινητο.
-
Aν εννοείς για τα κουζινέτα, τα 2 διαφορετικά εργοστάσια κατασκευής τους, τις επιστρώσεις τους, τα διάκενα τους, τα μέταλλα τους, τις διαφορετικές μπιέλες που μετρήθηκαν, το plastigauge που δεν το προτίμησε στις μετρήσεις, ε ? τα διάβασα, γιαυτό και λέω ότι η BMW έχει κάνει αλλαγές, το κατάλαβα αυτό, γιατί μου λες ότι δεν διαβάζω, διαβάζω και καλά μάλιστα, και λέω όλα αυτά για τα κουζινέτα που λέω γιατί ακριβώς καταλαβαίνω πολύ καλά τι γίνεται εκεί μέσα, εγώ δεν έχω το εργαστήριο της BMW για να αποφασίσω τι είναι καλό και τί όχι, έκανε αλλαγές γιατί δεν τις έκατσε το 10-60 και τώρα προτείνει άλλο λάδι με άλλο ιξώδες, βάζεις το χέρι σου στη φωτιά ότι η αλλαγή αυτή θα είναι επιτυχημένη και στο σκίσιμο εκτός από τις διαδρομές σε σουπερμάρκετ - καφετέρια ?
Τι αλλαγές που έκανε για να προτείνει αυτά τα άλλα λάδια τις ξέρεις ? Μήπως μετά από 1 χρόνο ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση γιατί και το ιξώδες το καινούργιο θα έχει βγάλει προβλήματα ?
Μη μου λες ότι δεν διαβάζω, τα προφανή προσπερνάω.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Κανείς δεν είπε να βάλει κάποιος 0-20 σε Model T. Ανάλογα με την χρήση υπάρχει και σωστό λάδι, τρανό παράδειγμα οι Μ5 Ε60 που έχουν από ότι φαίνεται θεματάκια με το 10-60 όταν το μοτέρ δεν σκίζεται.Ενημερωτικά, το Model Τ έπαιρνε 30άρι οπότε το 20άρι δέν θα του κάτσει πολύ ασχημα.
-
Λαμπρά!
-
...εγώ δεν έχω το εργαστήριο της BMW για να αποφασίσω τι είναι καλό και τί όχι, έκανε αλλαγές γιατί δεν τις έκατσε το 10-60 και τώρα προτείνει άλλο λάδι με άλλο ιξώδες...πλεον με την κριση, ακομα και οι κατοχοι των Μ τα πανε πιο αργα.
ετσι αναγκαστηκε το εργοστασιο να αναθεωρησει! -
Τελικα το λαδι που έχω στο hyundai είναι motorgold 15w40
-
Ο χρήστης giorgos3924 έγραψε:
Τελικα το λαδι που έχω στο hyundai είναι motorgold 15w40την μαρκα δεν τη γνωριζω.......το ιξωδες ακαταλληλο για το μοτερ σου=λαμπρα.....
-
Πληροφοριακά, λάδια μεγάλου εύρους ιξώδους προτείνουν και άλλοι. Η Φορντ βάζει αποκλειστικά πλήρως συνθετικά 5w-50 σε όλα τα γλήγορα, GT, Mustang 302 Boss, Shelby GT500, ανάλογο με αυτό που έκανε η Μπεμβέ δηλαδή σε μερικά Μ.
Δοθέντος ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, ίσως και αδύνατο, για έναν απλό οδηγό να γνωρίζει περισσότερα από τον κατασκευαστή, δεν θα πήγαινα με τίποτα σε άλλα λάδια από τα συνιστώμενα σε τέτοιες περιπτώσεις κινητήρων υψηλής απόδοσης. Δε μιλάμε για ένα Γκετζάκι σε αυτή την περίπτωση. -
Το θέμα είναι πως δεν ξέρω τί προτείνει ο κατασκευαστής.
Θα ήταν καλύτερο ένα 5w40?Εδώ λένε 5w30
http://www.webanswers.com/automobiles/m ... ent-b8f3b0Φυσικά το ζητούμενο είναι η μακροζωία του κινητήρα!
Και όχι το κόστος των συντηρήσεων. Δεν λεω να αλλάζω λάδια κάθε 4000-5000 χλμ αλλά τουλάχιστον
να ξέρω ότι βάζω σωστό λάδι.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]