-
Λοιπόν μόλις κοίταξα και την μηχανή μήπως αναφέρει κάτι για το λάδι. Δυστυχώς όχι. Οπότε με βάσει αυτά που μου είπατε πρέπει να πάω σε 40αρι λάδι και Α1.(εδώ γιατί αναφέρει Α3;) Καμία καλή ποιοτικά πρόταση;
-
40ρι και Α1, δεν υπάρχει
-
Ο χρήστης onyx έγραψε:
Οπότε πρέπει να βρεις τη θερμοκρασία του λαδιού σου, όλα τα σύγρχονα μέσω OBD II.Όχι όλα, πρέπει να υπάρχει αισθητήρας.
Sent from my Note 2 using smoke signals.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Οπότε πρέπει να βρεις τη θερμοκρασία του λαδιού σου, όλα τα σύγρχονα μέσω OBD II.
Όχι όλα, πρέπει να υπάρχει αισθητήρας.
αυτο ειναι κατι που θελω να ρωτησω.
Στο δικο μου Cordoba 6L 1,4 το καρτερ εχει υποδοχη για αισθητηρα ποιοτητας/σταθμης/θερμοκρασια λαδιου,αλλα δεν εχει αισθητηρα.Σε αντιθεση το polo 9N με τον ιδιο κινητηρα εχει κανονικα τον αισθητηρα.Καταλαβαινω οτι αυτο συμβαινει για λογους κοστους.Το ερωτημα μου ειναι,στα οχηματα χωρις την υπαρξη αισθητηρα,αν για παραδειγμα ανεβασει υψηλη θερμοκρασια λαδιου σε επικινδυνο βαθμο για τον κινητηρα,ο εγκεφαλος πως θα λαβει 'υποψιν' αυτη την παραμετρο ωστε να 'επεμβει' στη λειτουργια του κινητηρα,για να τον 'προστατεψει'?
Και ενα αλλο ερωτημα,ο συγκεκριμενος κινητηρας εχει αισθ.πισεσης λαδιου(οπως ολοι οι συγχρονοι και μη κινητηρες),ο οποιος δινει εντολη να αναψει η λυχνια στο καντραν οταν πεσει τοσο χαμηλα η σταθμη λαδιου επηρεαζοντας την πιεση στο κυκλωμα.Δε θα ναι πολυ αργα οταν συμβει αυτο?
Εννοοω δε θα χει γινει ηδη η ζημια? -
Δεν θα επέμβει, απλό είναι. Ούτε αν έχει είναι αναγκαστικό ότι θα επέμβει.
Γιαυτό ελέγχει κανείς περιοδικά την στάθμη.
-
οταν αναψει το λαμπακι του λαδιου το πιο πιθανο ειναι να εχει ηδη γινει η ζημια, καποιο μεταλλο μπιελας θα εχει βαρεσει.
-
Είχα την εντύπωση ότι η θερμοκρασία λαδιού ήταν σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία των εγκεφάλων των σύγχρονων οικολογικά προσανατολισμένων (μείωση ρύπων και κατανάλωσης) οχημάτων. Σόρρυ!
Αν ανέβει η θερμοκρασία πολύ τότε θα πέσει η πίεση.... αλλά αν πέσει η πίεση σε κατάσταση πέραν του ρελαντί την έχεις ήδη κάνει τη ζημιά....
-
Ο χρήστης Giorgos20 έγραψε:
Οπότε πρέπει να βρεις τη θερμοκρασία του λαδιού σου, όλα τα σύγρχονα μέσω OBD II.
Όχι όλα, πρέπει να υπάρχει αισθητήρας.
αυτο ειναι κατι που θελω να ρωτησω.
Στο δικο μου Cordoba 6L 1,4 το καρτερ εχει υποδοχη για αισθητηρα ποιοτητας/σταθμης/θερμοκρασια λαδιου,αλλα δεν εχει αισθητηρα.Σε αντιθεση το polo 9N με τον ιδιο κινητηρα εχει κανονικα τον αισθητηρα.Καταλαβαινω οτι αυτο συμβαινει για λογους κοστους.Το ερωτημα μου ειναι,στα οχηματα χωρις την υπαρξη αισθητηρα,αν για παραδειγμα ανεβασει υψηλη θερμοκρασια λαδιου σε επικινδυνο βαθμο για τον κινητηρα,ο εγκεφαλος πως θα λαβει 'υποψιν' αυτη την παραμετρο ωστε να 'επεμβει' στη λειτουργια του κινητηρα,για να τον 'προστατεψει'?
Και ενα αλλο ερωτημα,ο συγκεκριμενος κινητηρας εχει αισθ.πισεσης λαδιου(οπως ολοι οι συγχρονοι και μη κινητηρες),ο οποιος δινει εντολη να αναψει η λυχνια στο καντραν οταν πεσει τοσο χαμηλα η σταθμη λαδιου επηρεαζοντας την πιεση στο κυκλωμα.Δε θα ναι πολυ αργα οταν συμβει αυτο?
Εννοοω δε θα χει γινει ηδη η ζημια?λογικα θα εχει ανεβει και η θερμοκρασια του νερου,οποτε θα παρεις απο εκει το αλαρμ........
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
@dimrho
Εκτός κι αν έχεις τεράστιο κινητήρα και πανάλαφρο τρέιλερ οπότε μπορεί η διαφορά να είναι αμελητέα σε κάθε άλλη περίπτωση προβλέπεται αύξηση θερμοκρασίας του λαδιού (άσχετα από την εξωτερική θερμοκρασία). Κάθε λάδι έχει κάποιο ιξώδες που μεταβάλλεται και μειώνεται με την αύξηση θερμοκρασίας. Αυτό που θέλεις είναι στη θερμοκρασία λειτουργίας να έχεις ιξώδες περί τα 10,5-11 (μονάδες δεν βάζω) και όχι παρακάτω (αν έχει παραπάνω έχεις μειωμένη ροή και κακή οικονομία άρα δεν έχεις κάποιο κέρδος). Με 30άρι λάδι αυτό το έχεις γύρω στους 100°C, αν πας πάνω από 110°C θέλεις 40άρι. Αν χτυπάς 120°C παρατεταμένα με 30άρι ναι υπάρχει πρόβλημα, το λάδι δεν σε προστατεύει επαρκώς και η φθορά του κινητήρα είναι αυξημένη. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για το παρελθόν, είναι πια αργά, κοιτάμε το μέλλον.
Γενικά θεωρείται συνηθισμένο να χρειάζεσαι παχύτερο λάδι αν ρυμουλκείς φορτία ακριβώς λόγω αυξημένων φορτίων και θερμοκρασιών. Οπότε πρέπει να βρεις τη θερμοκρασία του λαδιού σου, μερικά αυτοκίνητα το δείχνουν σε κρυφά μενού και όλα τα σύγρχονα μέσω OBD II.Πολύ καλό.
Μια ερώτηση. Κατακαλόκαιρο με 35 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία, φορτωμένο αμάξι, κλιματισμό και 120 χλμ/ώρα, τι θερμοκρασία μπορεί να έχει το λάδι; Αν πιάσουμε και κανένα βουνό;
-
Παιδια σας παρακαλω, εχω ξαναρωτησει αλλα δεν πηρα απαντηση
Toyota Corolla 1.4 SEDAN, 2007, βενζινοκινητο.....
Τι λαδια προτεινει ο κατασκευαστης, επειδη εχω χασει το βιβλιαρακι!
Και τι θα μπορουσα να βαλω εναλλακτικα σαν πιο φτηνο για οδηγηση σε θερμοκρασιες Ηπειρου? -
Ο χρήστης puma1991 έγραψε:
Και τι θα μπορουσα να βαλω εναλλακτικα σαν πιο φτηνο για οδηγηση σε θερμοκρασιες Ηπειρου?Η τουότα με 5w40 και 10w40 συνήθως δουλεύει. Το μάνιουλ πρέπει να δέχεται μέχρι και 5w30. Προδιαγραφές, τουλάχιστον API SL και/ή ACEA A3/B4. Τo 10w40 είναι το πιο κοινό και συνήθως φτηνό λάδι.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Και τι θα μπορουσα να βαλω εναλλακτικα σαν πιο φτηνο για οδηγηση σε θερμοκρασιες Ηπειρου?Η τουότα με 5w40 και 10w40 συνήθως δουλεύει. Το μάνιουλ πρέπει να δέχεται μέχρι και 5w30. Προδιαγραφές, τουλάχιστον API SL και/ή ACEA A3/B4. Τo 10w40 είναι το πιο κοινό και συνήθως φτηνό λάδι.
Κατ' αρχας σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολυ για την αμεση απαντηση φιλε μου!!!
Νομιζω 5w40 πρεπει να ειναι το λαδι προτεινε στο βιβλιαρακι η Τοyota για το Sedan 1.4 του 2007. Αυτο δεν ειναι και το πιο ακριβο απο τα 3 παραπανω? Πιο απο τα παραπανω θα προτεινες εσυ? Ρωταω γιατι θα τα αλλαξω μονος. -
Κατ' αρχας σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολυ για την αμεση απαντηση φιλε μου!!!
Νομιζω 5w40 πρεπει να ειναι το λαδι προτεινε στο βιβλιαρακι η Τοyota για το Sedan 1.4 του 2007. Αυτο δεν ειναι και το πιο ακριβο απο τα 3 παραπανω? Πιο απο τα παραπανω θα προτεινες εσυ? Ρωταω γιατι θα τα αλλαξω μονος.Ένα λάδι που μου άρεσε πολύ και δεν είναι ακριβό, είναι το motul 8100 xcess 5w40. Τα διάφορα 10w40 είναι συνήθως πιο φτηνά, καθώς συνήθως είναι ημισυνθετικά ή απλά.
Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή εξαρτάται από το πως χρησιμοποιείς το αμάξι. Αν κάνεις διαρκώς μικροδρομολόγια και το λάδι δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί, καλύτερα είναι να βάλεις φτηνό και να το αλλάζεις συχνά, επειδή λερώνει με βενζίνες, νερά και άλλα. Αν όμως κάνεις διαδρομές κάποιου μήκους, μάλλον είναι καλύτερα να βάλεις ένα πιο καλό λάδι και να το κρατήσεις για πιο πολλά χιλιόμετρα.
-
Μεσα στην πολη ειναι οι διαδρομες! Δεν θελω να ξεφυγω και παρα πολυ απο οσα λεει ο κατασκευαστης! Απλα επειδη εχω ακουσει οτι οι εταιρειες ''υπερβαλλουν'' καμια φορα σε αυτα που ζητανε και αυτο κυριως για να κερδισουν περισσοτερα χρηματα, εψαχνα μηπως βρω ενα λαδι υποκαταστατο αυτου που προτεινει η Τοyota.
Βρηκα στο νετ αυτο
http://s14.postimg.org/73e4p2ixt/sds.jpg
5w30 χρησιμοποιει το μοντελο μου δηλαδη? -
Μπορείς να βάζεις όποιο λάδι θέλεις αλλά μετά εσύ θα αποφασίζεις κάθε πότε θα το αλλάξεις.
Αν θέλεις να το κρατάς τα χιλιόμετρα που γράφει η Τογιότα θα βάζεις το λάδι με τις προδιαγραφές της Τογιότα.
ΕΕΠ: Όλα τα 5W30 δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές. -
Μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα λάδια, όπως σου είπα. 5w30, 5w40, 10w40 κυρίως. Για Ελλάδα, η ελληνική τουότα (μπορείς να τους πάρεις τηλέφωνο αν θέλεις) μάλλον θα σου πει κάποιο 40άρι.
Η διαμάχη μεταξύ w30 και w40 υπάρχει. Στις ΗΠΑ ας πούμε προτιμούν 30άρια λάδια και το 40άρι το θεωρούν πολύ χοντρό.
Όλα είναι θέμα θερμοκρασιών που βλέπει ο κινητήρας. Αν ας πούμε το πλακώνεις συχνά πυκνά στην εθνική ή ανεβαίνεις τρέχοντας τίποτα μεγάλες ανηφόρες, το w40 θα είναι σαφώς καλύτερο.
Για να κάνεις καλύτερα την επιλογή, ορίστε μια εξήγηση τι σημαίνουν τα νούμερα 5w30 ή 10w40 κλπ. :
Το πρώτο νούμερο είναι η ρευστότητα του λαδιού στους 40 βαθμούς. Ένα λάδι 5w είναι πιο ρευστό από ένα 10w. Το 5w λοιπόν θα κυκλοφορήσει πιο γρήγορα στον κινητήρα όταν βάζουμε μπρός, ιδίως όταν κάνει κρύο.
Το δεύτερο νούμερο δείχνει τη ρευστότητα στους 100 βαθμούς, δηλαδή περίπου τη θερμοκρασία που αποκτά όταν ο κινητήρας ζεσταθεί κανονικά. Πάλι, ένα λάδι w30 είναι πιο ρευστό από ένα w40. Αν λοιπόν δεν πιέζουμε τον κινητήρα, το w30 είναι καλό. Αν όμως τον πιέζουμε, θα αποφύγουμε τη φθορά βάζοντας το w40.
Υπάρχει λοιπόν μια ολόκληρη γκάμα λαδιών. Το τι θα βάλουμε εξαρτάται από:
- Συνθήκες χρήσης
- Χρόνος μεταξύ των αλλαγών λαδιού
- Ποσό που θέλουμε να ξοδέψουμε.
-
Μεσα στην πολη ειναι οι διαδρομες! Δεν θελω να ξεφυγω και παρα πολυ απο οσα λεει ο κατασκευαστης! Απλα επειδη εχω ακουσει οτι οι εταιρειες ''υπερβαλλουν'' καμια φορα σε αυτα που ζητανε και αυτο κυριως για να κερδισουν περισσοτερα χρηματα, εψαχνα μηπως βρω ενα λαδι υποκαταστατο αυτου που προτεινει η Τοyota.
Βρηκα στο νετ αυτο
5w30 χρησιμοποιει το μοντελο μου δηλαδη?Μπράβο!! Η Toyota προτείνει 5-30 αλλά εδώ οι αντιπροσωπίες βάζουν 5-40 κ 10-40.
Τουλάχιστον μη βάλεις 10-40 με τίποτα λόγω του VVTI. Οι τρυπούλες που έχει είναι πολύ μικρές και στην εκκίνηση θέλεις λεπτό λάδι. Το παχύτερο λάδι δεν το λιπαίνει μέχρι να ζεσταθεί με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά ο χρονισμός, να μαζεύει μέσα εκεί μάκες και επίσης να έχεις και ένα ωραίο κροτάλισμα το πρωί...
Γκούγκλαρε 'clogged VVTI'https://www.google.gr/search?q=clogged+vvti&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48340889,d.ZGU&biw=1024&bih=677&um=1&ie=UTF-8&hl=el&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=XR7MUdicMuPH7Abj9YDoCw και δες φωτό..
Επίσης σε κάθε αλλαγή λαδιών αλλαγή και του φίλτρου (αυτό λόγω καδένας).Τα παραπάνω τα έμαθα ψάχνοντας στο νετ και βρήκα έναν τύπο τον 'Bill in Utah' ο οποίος είναι Global Mod στο Bitog και κάτοχος Corolla 1.8 (1ZZFE) και έχει κάνει αρκετά πειράματα με λάδια και συμβουλεύει κατόχους Toyota.
Εγώ θα έλεγα 5-30 άντε 5-40 και αν νομίζεις ότι κάνεις 'σκληρή' χρήση συντόμευσε τις αλλαγές (μαζί με φίλτρο έτσι;) αλλά μείνε σε αυτά τα ιξώδη.
Γενικώς για το vvti ψάχτο πάντως... -
Βάλε ένα κατάλληλων προδ/φών καλό συνθετικό full 5w-40(π.χ Eneos) και είσαι μέσα......ούτε που θα σου κάψει ποτέ!!!!
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Βρηκα στο νετ αυτο
5w30 χρησιμοποιει το μοντελο μου δηλαδη?Μπράβο!! Η Toyota προτείνει 5-30 αλλά εδώ οι αντιπροσωπίες βάζουν 5-40 κ 10-40.
Τουλάχιστον μη βάλεις 10-40 με τίποτα λόγω του VVTI. Οι τρυπούλες που έχει είναι πολύ μικρές και στην εκκίνηση θέλεις λεπτό λάδι. Το παχύτερο λάδι δεν το λιπαίνει μέχρι να ζεσταθεί με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά ο χρονισμός, να μαζεύει μέσα εκεί μάκες και επίσης να έχεις και ένα ωραίο κροτάλισμα το πρωί...
Γκούγκλαρε 'clogged VVTI'https://www.google.gr/search?q=clogged+vvti&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48340889,d.ZGU&biw=1024&bih=677&um=1&ie=UTF-8&hl=el&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=XR7MUdicMuPH7Abj9YDoCw και δες φωτό..
Επίσης σε κάθε αλλαγή λαδιών αλλαγή και του φίλτρου (αυτό λόγω καδένας).Τα παραπάνω τα έμαθα ψάχνοντας στο νετ και βρήκα έναν τύπο τον 'Bill in Utah' ο οποίος είναι Global Mod στο Bitog και κάτοχος Corolla 1.8 (1ZZFE) και έχει κάνει αρκετά πειράματα με λάδια και συμβουλεύει κατόχους Toyota.
Εγώ θα έλεγα 5-30 άντε 5-40 και αν νομίζεις ότι κάνεις 'σκληρή' χρήση συντόμευσε τις αλλαγές (μαζί με φίλτρο έτσι;) αλλά μείνε σε αυτά τα ιξώδη.
Γενικώς για το vvti ψάχτο πάντως...Νομίζω πως η βρωμιά που δείχνουν οι φωτογραφίες στο λινκ σου πρέρχονται από τηγανόλαδα και φίλτρα λαδιού που δεν αλλάχτηκαν στην ώρα τους (όποια είναι αυτή).
Το 5w λάδι σαφώς θα κυκλοφορήσει πιο γρήγορα. Έβαλα τελευταία 0w30 συνθετικό και έπαθα πλάκα με την ησυχία που έχω το πρωί. Θέλω όμως να δω τι θερμοκρασίες πιάνει το λάδι όταν το ζορίσω, οπότε να αποφασίσω αν το w30 είναι οκ. Ίσως είναι καλύτερο ένα 0w40. Κανένα όμως από αυτά δεν ανήκει στην κατηγορία του φτηνού, οπότε και δεν το πρότεινα.
-
Ο χρήστης dimrho έγραψε:
Λοιπόν μόλις κοίταξα και την μηχανή μήπως αναφέρει κάτι για το λάδι. Δυστυχώς όχι. Οπότε με βάσει αυτά που μου είπατε πρέπει να πάω σε 40αρι λάδι και Α1.(εδώ γιατί αναφέρει Α3;) Καμία καλή ποιοτικά πρόταση;με βάση αυτά που μου είπατε το κατάλληλο λάδι για εμένα θα ήταν κάποιο 5w40. αλλά που θα βρώ Α1;
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]