-
@alexeft
Έχεις δίκιο για τη βρωμιά στις φωτο.
Πάντως πιστεύω ότι στο δικό μου αμάξι Avensis 1.8 του 2008 η αλλαγή από 40άρι σε 30άρι έκανε διαφορά. Επειδή έλεγα ότι μου φαινόταν μετά από τρεις αλλαγές Redline 5-30 του έβαλα Mobil 1 0-40 και το κατάλαβα ότι όντως πρέπει να μείνω στο 30άρι.
Ρε γ@@@το δε βρίσκω λινκ με ένα τύπο που άνοιξε το vvti και μέσα ήταν όλο γρατζουνιές λόγω κακής λίπανσης...Α και κάτι άλλο... Εκτός από δοκιμή έβαλα 40άρι γιατί έχασα 500 ml λάδι με το 30άρι και έλεγα ότι το έκαψε.
Λάθος! Το πρόβλημα ήταν στο μούφα φίλτρο λαδιού της AMC του οποίου είχε ξεραθεί μάλλον η φλάντζα του μετά από λίγο καιρό και άρχισε να χάνει...Δυστυχώς δεν το είχα ελέγξει νωρίτερα και είχα ήδη ξεκινήσει την αλλαγή όταν το είδα. Τώρα έβαλα γνήσιο φίλτρο Toyota (έχουν ζελατίνα και λιπαντικό στη τσιμούχα για να μην ξεραίνονται) και no problem. Οπότε επιστρέφω στο 30άρι και στα γνήσια φίλτρα Toyota. -
Ο χρήστης dimrho έγραψε:
Λοιπόν μόλις κοίταξα και την μηχανή μήπως αναφέρει κάτι για το λάδι. Δυστυχώς όχι. Οπότε με βάσει αυτά που μου είπατε πρέπει να πάω σε 40αρι λάδι και Α1.(εδώ γιατί αναφέρει Α3;) Καμία καλή ποιοτικά πρόταση;
με βάση αυτά που μου είπατε το κατάλληλο λάδι για εμένα θα ήταν κάποιο 5w40. αλλά που θα βρώ Α1;
Που είδες να λέει Α1;
Επειδή οι προδιαγραφές ACEA (Α1, Β1 κλπ) είναι λίγο μπέρδεμα, μπορείς να απλοποιήσεις τα πράγματα. Οτιδήποτε είναι API SL ή νεότερο (SM ή και SN) μπαίνει.
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
@alexeft
Έχεις δίκιο για τη βρωμιά στις φωτο.
Πάντως πιστεύω ότι στο δικό μου αμάξι Avensis 1.8 του 2008 η αλλαγή από 40άρι σε 30άρι έκανε διαφορά. Επειδή έλεγα ότι μου φαινόταν μετά από τρεις αλλαγές Redline 5-30 του έβαλα Mobil 1 0-40 και το κατάλαβα ότι όντως πρέπει να μείνω στο 30άρι.
Ρε γ@@@το δε βρίσκω λινκ με ένα τύπο που άνοιξε το vvti και μέσα ήταν όλο γρατζουνιές λόγω κακής λίπανσης...Α και κάτι άλλο... Εκτός από δοκιμή έβαλα 40άρι γιατί έχασα 500 ml λάδι με το 30άρι και έλεγα ότι το έκαψε.
Λάθος! Το πρόβλημα ήταν στο μούφα φίλτρο λαδιού της AMC του οποίου είχε ξεραθεί μάλλον η φλάντζα του μετά από λίγο καιρό και άρχισε να χάνει...Δυστυχώς δεν το είχα ελέγξει νωρίτερα και είχα ήδη ξεκινήσει την αλλαγή όταν το είδα. Τώρα έβαλα γνήσιο φίλτρο Toyota (έχουν ζελατίνα και λιπαντικό στη τσιμούχα για να μην ξεραίνονται) και no problem. Οπότε επιστρέφω στο 30άρι και στα γνήσια φίλτρα Toyota.Το γρανάζι του vvti κλειδώνει όταν σβήνει ο κινητήρας και ξεκλειδώνει όταν υπάρχει αρκετή πίεση λαδιού. Αν όμως φθαρεί ο μηχανισμός κλειδώματος, μπορείς να το λύσεις με λάδι 0w που ανεβαίνει πιο γρήγορα. Αρκεί βέβαια οι ανοχές στις βάσεις του στροφάλου και στις μπιέλες να είναι οκ, καθώς επίσης να είναι οκ και η αντλία λαδιού. Πρέπει να είναι καθαρό και το φιλτράκι του vvti.
Για τη φθορά του vvti δες εδώ http://www.newcelica.org/forums/showpos ... stcount=68
-
^^Είσαι θεός! Αυτό ήταν!
-
φίλε alexeft αν διαβάσεις λίγο πίσω θα δεις οτι ο κατασκευαστης μου λέει να χρησημοποιω μονο λάδι εξοικονόμισης καυσίμου.
και οι φίλοι του φορουμ λένε οτι τέτοιο είναι μόνο το Α1 ή Α5Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Tο manual, λέει να χρησιμοποιείς ΠΑΝΤΑ λάδι εξοικονόμησης ενέργειας ... αυτό που βάζεις** ΔΕΝ** είναι.καλύτερα βάλε κάποιο λάδι 100% synthetic ACEA A1/B1 ή ακόμα καλύτερα Α5/Β5 0w30
-
-
Ο χρήστης dimrho έγραψε:
Λοιπόν μόλις κοίταξα και την μηχανή μήπως αναφέρει κάτι για το λάδι. Δυστυχώς όχι. Οπότε με βάσει αυτά που μου είπατε πρέπει να πάω σε 40αρι λάδι και Α1.(εδώ γιατί αναφέρει Α3;) Καμία καλή ποιοτικά πρόταση;
με βάση αυτά που μου είπατε το κατάλληλο λάδι για εμένα θα ήταν κάποιο 5w40. αλλά που θα βρώ Α1;
Καλημέρα! Μάλλον μπερδεύτηκες... Ο ένας φίλος πρότεινε 0-30 Α5 οκ; Το άλλο παλικάρι σου είπε να βάλεις 40άρι αν ανεβάζεις θερμοκρασίες. Δηλαδή να βάλεις 40άι αν πράγματι το 30άρι δεν είναι αρκετό για τη χρήση σου.
Τώρα αν θες να βάλεις 40άρι γιατί πιστεύεις ότι αυτό χρειάζεται δε θα βρεις Α1 ή Α5 (εκτός κι αν έχει βγει κάτι τέτοιο) γιατί δεν είναι λάδι για εξοικονόμηση.
Τελικά λοιπόν οι πιθανότητες είναι 2 βασικές
Λύση 1η: 0-30 Α5 (για εξοικονόμηση...)
Λύση 2η: 0-40 ή 5-40 (γιατί θεωρώ ότι θα με προστατέψει καλύτερα...) -
Oκ ευχαριστώ πολύ!
Σε σαραντάρι πιο είναι το καλύτερο; -
-
Το δεκαράκι που βάζαμε στο Stayer...στο τιμόνι!!!!
-
Ο χρήστης dimrho έγραψε:
Oκ ευχαριστώ πολύ!
Σε σαραντάρι πιο είναι το καλύτερο;Καλησπέρα φίλε! Η αλήθεια είναι η ότι δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο 40άρι ανάμεσα στα επώνυμα όπως Mobil 1 (όχι Mobil Super είναι χαμηλότερης ποιότητας), Eneos, Fuchs, Total, Aral, Shell κτλ.
Διάλεξε αυτό που μπορείς να βρεις-φέρεις πιο εύκολα και οικονομικά στο νησί σου. -
Δεν υπάρχει το τέλειο λάδι για όλα τα αυτοκίνητα. Το ίδιο πολύ καλό λάδι μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου από ότι στου γείτονα και αντιστρόφως. Για αυτό βολεύει να πάρεις λάδι που να καλύπτει τις ειδικές προδιαγραφές (πολλές μάρκες αυτοκινήτων έχουν βγάλει τις δικές τους προδιαγραφές).
Όλες οι επώνυμες εταιρείες έχουν κάμποσες σειρές λαδιών. Αν πας για την καλή σειρά επώνυμης μάρκας τότε κακό δεν θα είναι. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν υπάρχει το τέλειο λάδι για όλα τα αυτοκίνητα. Το ίδιο πολύ καλό λάδι μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου από ότι στου γείτονα και αντιστρόφως. Για αυτό βολεύει να πάρεις λάδι που να καλύπτει τις ειδικές προδιαγραφές (πολλές μάρκες αυτοκινήτων έχουν βγάλει τις δικές τους προδιαγραφές).
Όλες οι επώνυμες εταιρείες έχουν κάμποσες σειρές λαδιών. Αν πας για την καλή σειρά επώνυμης μάρκας τότε κακό δεν θα είναι.Η τογιότα δεν έχει καμιά ειδική προδιαγραφή. API SL και τέλος.
-
Ο χρήστης puma1991 έγραψε:
Παιδια σας παρακαλω, εχω ξαναρωτησει αλλα δεν πηρα απαντηση
Toyota Corolla 1.4 SEDAN, 2007, βενζινοκινητο.....
Τι λαδια προτεινει ο κατασκευαστης, επειδη εχω χασει το βιβλιαρακι!
Και τι θα μπορουσα να βαλω εναλλακτικα σαν πιο φτηνο για οδηγηση σε θερμοκρασιες Ηπειρου?Καλησπέρα puma1991! Ψάχνοντας γενικά στο νετ βρήκα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για Corolla 2003 1.4 στην Πολωνία. Εκεί από ότι διαβάζω εκτός από βαρύ χειμώνα έχουν και καλοκαίρι γύρω στους 35 C οπότε μοιάζει με το δικό σου κλίμα.
http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2585501ΥΓ:(Σχετικά με το φτηνό) Η αντιπροσωπεία χρεώνει νομίζω τα λάδια 15 ευρώ/lt +ΦΠΑ! Μπορείς να βρεις σε μαγαζιά όμως επώνυμα λάδια 40 ευρώ τα 4lt ή 8-9 ευρώ/lt.
-
Δεν είναι το ίδιο η Ήπειρος και η Πολωνία.
Εκεί έχει περισσότερο κρύο και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο λεπτό λάδι.
Στην Ήπειρο άνετα μπορεί να ανέβει σε Α3 (αντί για Α1 στην Πολωνία). -
Επιμενετε να κρινετε με βαση τις εξωτερικες θερμοκρασιες. Στην πραξη ενα συγχρονο μοτερ κραταει το λαδι του στην προβλεπομενη θερμοκρασία ακομα και με 50C εξω! Δεν υπαρχει κανενας λογος να παραβουμε τις οδηγιες του κατασκευστη που το εχει τεσταρει και σε ερημο και στον αρκτικο κυκλο. Γενικα για να υπερθερμανουμε ενα σύγχρονο μοτερ πρεπει να υπαρχουν ειδικες συνθηκες πχ. συνεχεια 1η-2α και πανω απο 4000σαλ. Δεν αξιζει για μια εξαιρεση να παραβουμε τις οδηγιες του κατασκευαστη!
Επισης οταν ενας κατασκευαστης δινει και API και ΑCEA προδιαγραφες το λιπαντικο πρεπει να τις καλυπτει και τις δυο.
-
πολύ σωστά όλα αυτά αλλά πως γίνεται εμενα (CRV-2006) να μου λεει λάδι εξοικονομισης ενεργειας και στο manual αλλα να προτείνει και το 40αρι λάδι;
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Επιμενετε να κρινετε με βαση τις εξωτερικες θερμοκρασιες.Λογικά επιμένουν, διότι οι μεγαλύτερες φθορές συμβαίνουν με κρύο κινητήρα και εκεί η εξωτερική θερμοκρασία παίζει ΤΟΝ ρόλο της στην επιλογή του κατάλληλου ιξώδους.
-
Αναφέρεται στο φόβο μερικών να κρατήσουν λεπτό λάδι του καλοκαίρι. Συμφωνώ μαζί του σε αυτό και το λέω καιρό.
Σαφώς και για χαμηλές θερμοκρασίες ένα 0- ή 5- είναι πιο κατάλληλο από ένα 10- αλλά τα περισσότερα 0- ή 5- είναι.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αναφέρεται στο φόβο μερικών να κρατήσουν λεπτό λάδι του καλοκαίρι. Συμφωνώ μαζί του σε αυτό και το λέω καιρό.
Σαφώς και για χαμηλές θερμοκρασίες ένα 0- ή 5- είναι πιο κατάλληλο από ένα 10- αλλά τα περισσότερα 0- ή 5- είναι....Ακριβως! Τα 10- και 15- λαδια εχουν περιορισμους θερμοκρασιας οσον αφορα τις κρυες εκκινησεις. Ομως τα 30αρια και πιο προσφατα τα 20αρια οσοι κατασκευαστές τα υιοθετουν δεν τους βαζουν κανενα περιορισμο θερμοκρασιας!
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]