-
Ίσως αυτό που θυμόμουνα που τα κάνει μη άμεσα συγκρίσιμα είναι το ότι μετριούνται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Όχι δηλαδή εύρος ιξώδους στην ίδια θερμοκρασία. Για αυτό όμως και στους 0 με 4 βαθμούς που θεωρούμε μια βασική μέτρηση ίσως επιτρέπεται ένα 0W να είναι πιο παχύ από ένα 5W μια και αυτό δεν αντιβαίνει στον ορισμό του.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ίσως αυτό που θυμόμουνα που τα κάνει μη άμεσα συγκρίσιμα είναι το ότι μετριούνται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Όχι δηλαδή εύρος ιξώδους στην ίδια θερμοκρασία. Για αυτό όμως και στους 0 με 4 βαθμούς που θεωρούμε μια βασική μέτρηση ίσως επιτρέπεται ένα 0W να είναι πιο παχύ από ένα 5W μια και αυτό δεν αντιβαίνει στον ορισμό του.Ναι, ένα 0W40 μάλλον θα είναι πιο παχύ από ένα 5W20.
-
ίσως επιτρέπεται ένα 0W να είναι πιο παχύ από ένα 5W μια και αυτό δεν αντιβαίνει στον ορισμό του.
Ναι δεν αντιβαίνει, αλλά μόνο με δοκιμές θα το πιστοποιήσεις αυτό. Και με αριθμητική μέθοδο να το κάνεις, πρέπει να κάνεις και δοκιμές για να δεις την ακρίβεια των υπολογιμών σου. Γενικά η μέθοδό σου να έχει αποδειχτεί έμπρακτα.
Στο ζήτημα τώρα, έχεις δύο καμπύλες ιξώδους και στο αριστερό άκρο, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δηλαδή, το λιπαντικό Α είναι αισθητά πιο λεπτό από το Β, τι πιθανότητες υπάρχουν να αναστραφεί η κατάσταση μόλις στους 0 Κελσίου όταν η κλίμακα είναι λογαριθμική? Προσωπικά δίνω πολύ λίγες. Αν μου έλεγες για 20-30 Κελσίου ,ναι πολλές.Φυσικά όλα είναι σε συνάρτηση με το δεύτερο ιξώδες, το μεγάλο. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Φυσικά όλα είναι σε συνάρτηση με το δεύτερο ιξώδες, το μεγάλο.Ακριβώς, εκεί παίζεται το παιχνίδι, όταν το δεύτερο το μεγάλο είναι διαφορετικό.
Βασικά περισσότερο είναι για να έχουμε να λέμε για την σύγκριση 5-30 με 0-40 και μόνο.... Γιατί με ίδιο το δεύτερο τότε τα πρώτα είναι άμεσα συγκρίσιμα (πχ 0-30 με 5-30). -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Φυσικά όλα είναι σε συνάρτηση με το δεύτερο ιξώδες, το μεγάλο.
Ακριβώς, εκεί παίζεται το παιχνίδι, όταν το δεύτερο το μεγάλο είναι διαφορετικό.
Βασικά περισσότερο είναι για να έχουμε να λέμε για την σύγκριση 5-30 με 0-40 και μόνο.... Γιατί με ίδιο το δεύτερο τότε τα πρώτα είναι άμεσα συγκρίσιμα (πχ 0-30 με 5-30).Το παιχνίδι κατά την άποψη μου παίζεται στο ιξώδες στους 40°
-
Λέγοντας παιχνίδι εννοώ απλά την φιλική διαφωνία για το ποιο 0 είναι παχύτερο από ποιο 5. Το ότι παίζουμε με κάτι όχι σημαντικό.
Εσύ μάλλον λέγοντας παιχνίδι εννοείς την περιοχή χρήσης του λαδιού που μάλλον είναι η πιο σημαντική για την φθορά του κινητήρα κατά τα πρώτα λεπτά/μέτρα χρήσης σε ελληνικές συνθήκες. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Λέγοντας παιχνίδι εννοώ απλά την φιλική διαφωνία για το ποιο 0 είναι παχύτερο από ποιο 5. Το ότι παίζουμε με κάτι όχι σημαντικό.
Εσύ μάλλον λέγοντας παιχνίδι εννοείς την περιοχή χρήσης του λαδιού που μάλλον είναι η πιο σημαντική για την φθορά του κινητήρα κατά τα πρώτα λεπτά/μέτρα χρήσης σε ελληνικές συνθήκες.Λέγοντας «παιχνίδι» εννοώ ότι το ιξώδες στους 40° θα καθορίσει εάν και πότε το ένα λάδι θα γίνει πιο λεπτόρρευστο ή πιο παχύρευστο κλπ σε σχέση με ένα άλλο μια που το ιξώδες στους 40° δεν λαμβάνει μέρος στην κατάταξη των λιπαντικών όπως το ιξώδες στους 100° και στους -35°:-10°.
-
Σε μια ανάλυση λαδιού βλέπουμε την φθορά που έχει ο κινητήρας με το συγκεκριμένο λάδι μόνο;
Θέλω να πω ότι ενώ το λάδι μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ καλό στο τεστ (viscosity,flash point,TBN) ο κινητήρας να δείχνει φθορά -
Ο χρήστης Nikos204 έγραψε:
Σε μια ανάλυση λαδιού βλέπουμε την φθορά που έχει ο κινητήρας με το συγκεκριμένο λάδι μόνο;
Θέλω να πω ότι ενώ το λάδι μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ καλό στο τεστ (viscosity,flash point,TBN) ο κινητήρας να δείχνει φθοράΠάντα μένει ένα υπόλοιπο λαδιού όταν το αδειάζεις. Οπότε τα αποτελέσματα επηρρεάζονται από τα προηγούμενα λάδια/φθορά που είχε ο κινητήρας. Αν ο κινητήρας δείχνει μεγάλη φθορά αξίζει και 2η ανάλυση στην επόμενη αλλαγή.
-
Βασικα ειναι η πρωτη φορα του συγκεκριμενου λαδιου στον κινητηρα.
-
Είχα αλλάξει τα λάδια στο αυτοκίνητο πέρσι το Μάιο στα 7.500 χλμ (castrol edge 5w-30,polo 1.2 tsi) και είδα σήμερα στα 13.500χλμ ότι είναι μαύρα.Είναι καλό αυτό?
-
Ο χρήστης GREY έγραψε:
Είχα αλλάξει τα λάδια στο αυτοκίνητο πέρσι το Μάιο στα 7.500 χλμ στο αυτοκίνητο(castrol edge 5w-30,polo 1.2 tsi) και είδα σήμερα στα 13.500χλμ ότι είναι μαύρα.Είναι καλό αυτό?Γιατί να μην είναι;
-
Χμμμμ.Μου φαίνεται λίγο περίεργο να έχουν γίνει τόσο μαύρα σε μόλις 6.000χλμ .Το φίλτρο τί δουλειά κάνει τότε?(το είχα αλλάξει και αυτό πέρυσι).Επίσης μιλάμε για αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι έχει πρόγραμμα σέρβις longlife ,άντε και τα λάδια αντέχουν 30.000χλμ,το μοτέρ τί θα έχει βγάλει μέχρι τότε και θα το έχει περάσει στο λάδι?
(Σόρρυ αν γράφω αρλούμπες,δεν είμαι σχετικός ). -
Το φιλτρο συγκρατει σωματιδια, ρινισματα κλπ.
Το μαυρισμα δεν ειναι λογω αυτων ομως. -
Ο χρήστης GREY έγραψε:
Χμμμμ.Μου φαίνεται λίγο περίεργο να έχουν γίνει τόσο μαύρα σε μόλις 6.000χλμ .Το φίλτρο τί δουλειά κάνει τότε?(το είχα αλλάξει και αυτό πέρυσι).Επίσης μιλάμε για αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι έχει πρόγραμμα σέρβις longlife ,άντε και τα λάδια αντέχουν 30.000χλμ,το μοτέρ τί θα έχει βγάλει μέχρι τότε και θα το έχει περάσει στο λάδι?
(Σόρρυ αν γράφω αρλούμπες,δεν είμαι σχετικός ).Ξεχνα το Long-life. Αλλαζε τα καθε 15.000. Βαζε 5w-40 στην Ελλαδα ζουμε και οχι στη Γερμανια. Και μενα παντα μαυρα βγαινουν και τα προηγουμενα τα εβγαλα στα 10.000 χλμ. (Καλα εγω τα ξεσκιζω κιολας)
Τωρα εχω διανυσει ηδη 8.000 μ αυτα, και θα κανω αλλα 4.000 πριν αλλαχτουν τον Σεπτεμβρη. -
Το χρώμα δε λέει τίποτα για το λάδι. Μπορεί και από καινούργιο να είναι σκούρο, μπορεί να μαυρίσει μετά από 500χλμ. και να αντέξει μια χαρά άλλες 30.000χλμ.
Οι σύγχρονοι κινητήρες (εκτός εξαιρέσεων που δε θα σε σώσει το λάδι) αντέχουν πολύ περισσότερο από το υπόλοιπο αυτοκίνητο και δεν ταλαιπωρούν το λάδι ούτε το φορτώνουν με πολλά προιόντα φθοράς.
Αρκεί να βάζεις λάδι μέσα στις προδιαγραφές του κατασκευαστή και όχι κάτι άλλο γιατί εδώ είναι Ελλάδα... -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Αρκεί να βάζεις λάδι μέσα στις προδιαγραφές του κατασκευαστή και όχι κάτι άλλο γιατί εδώ είναι Ελλάδα...
Ο κινητηρας του δεχεται την προδιαγραφη 502/505 που περιεχει λαδια 5w-40 κυριως. Οποτε δε το λεω μονο γιατι εδω ειναι Ελλαδα...
Τον ιδιο κινητηρα εχω και γω και το ψαχνω ΑΠΕΙΡΑ. -
Να το πάω πάλι στην αναλυση λαδιου
Μετά από επικοινωνία με την blackstone κατάλαβα οτι οι τιμές που μας δίνουν για φθορά είναι η μέση τιμή από δείγματα που συγκεντρώνουν ,αλλά σε όλα αυτά δεν υπάρχουν οι παράγοντες όπως χλμ η ώρες που έχει διανύσει ο κινητήρας, καθώς και ιξώδες που είχε,
παρά μόνον βλέπουμε το δικό μας ιξώδες αν βρίσκεται στα επιτρεπτά όρια ανάλογα με την χρήση του κινητήρα μας.
Τα κατάλαβα σωστά ; -
δίνουν, 2 τιμές φθοράς .... μια μέτρηση απ το δικό σου λάδι και μια από άλλα σχετικά δείγματα (αναγωγή, με ανάλογα χλμ) για να μπορείς να συγκρίνεις.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
δίνουν, 2 τιμές φθοράς .... μια μέτρηση απ το δικό σου λάδι και μια από άλλα σχετικά δείγματα (αναγωγή, με ανάλογα χλμ) για να μπορείς να συγκρίνεις.Όχι, δεν κάνουν αναγωγή με βάση τα χιλιόμετρα. Είναι χύμα όλα μέσα και ένας απλός μέσος όρος, χωρίς καν να σου αναφέρουν και το μέσο όρο των χιλιομέτρων.
Συνήθως δε είναι σχετικά λίγα χιλιόμετρα και ειδικά όταν μιλάμε για long life λάδια μπορεί να έχεις κάνει τα 3πλάσια χιλιόμετρα από τον μέσο όρο των averages που αναφέρουν.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]