-
Πολύ βασικό να πεις σε τι αυτοκίνητο, με πόσα χλμ, τι προηγούμενα λάδια, χρήση (άδειο, φορτωμένο, αργά γρήγορα) κλπ. Επίσης γιατί είσαι ευχαριστημένος, τι έπρεπε να γίνει για να μην είσαι; Στα καίει αυτά, πόσο γρήγορα ζεσταίνονται το πρωί;
Ακόμα και χωρίς να απαντήσεις σε αυτά σου λέω ότι ναι θα δεις (αν προσέξεις). Οικονομία καυσίμου, πιο γρήγορο ζέσταμα το πρωί οπότε και καλύτερη προστασία του κινητήρα καλύτερη ευστροφία. Μείον ίσως να καίει λιγάκι γιατί του έχεις ξεσκίσει τα πρέκια με το 50άρι... Ναι να τα αλλάξεις.
Αλλά εκτός από το ιξώδες παίζουν ρόλο και πολλά άλλα πράματα. Σαν πιο σημαντικά θα έλεγα το να είναι κατάλληλο για τον κινητήρα σου και αν είναι απλό, ημι ή πλήρως συνθετικό.Καταρχήν, ευχαριστώ. Είναι το για το αμάξι του πατέρα μου. Είναι Hyundai Excel του 92, με 311.000 χλμ. Με πολύ νορμάλ συνθήκες οδήγησης αλλά 3-4 φορές το χρόνο ταξιδεύει με πολύ φορτώμα από και προς και το χωριό, 400 χλμ απόσταση. Όταν λέω ευχαριστημένος εννοώ, ότι ούτε τα καίει, αλλά δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Έχει ίδια συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια ακριβώς. Σταθερή κατανάλωση κτλ.
-
Ο χρήστης matador3276 έγραψε:
Αν τα αλλάξω σε BP Visco 10/40 θα δώ διαφορά; Και ποιά ακριβώς είναι η διαφορά; Να τα αλλάξω ή όχι;Ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση το χειμώνα , λίγο καλύτερο στροφάρισμα. Θα μπορούσες να χρησιμοποιείς 15W50 το καλοκαίρι και 10W40 το χειμώνα. Μια άλλη λύση είναι το 15W40 της BP , το 2000 . Καλό κι αυτό για όλα το χρόνο αν δε βλέπεις πολλά κρύα.
Εγώ θα προτιμούσα κάτι σε motul ( Γαλλικό.............) ή cyclon . -
Άρα αισθάνεσαι ότι αυτό που του βάζεις είναι ικανοποιητικό και καλύπτεις τις ανάγκες σας και δεν αναζητάς κάτι παραπάνω και μάλιστα έχεις και 311.000 αδιαμφισβήτητους λόγους να υποστηρίζεις την άποψή σου!
Από την άλλη δεν μοιάζει καν να ξέρεις τι θα ήταν το παραπάνω... και δεν το λέω για να σε κοροϊδέψω ή μειώσω, μάλλον σε ζηλεύω, είσαι ευτυχής! -
Φίλε μου, δεν είμαι μηχανικός, για να ξέρω τι θα ήταν το παραπάνω!! Γι'αυτό ρώτησα! Δεν υποστηρίζω τα 15-50, απλά με αυτά δεν είχε ποτέ πρόβλημα το αυτόκινητο. Ούτε τα έκαιγε, ούτε παράξενους θορύβους έκανε, ούτε τίποτα. Αλλάζονται και άνα 5.000 χλμ. Απλά ρώτησα για τα 10-40 γιατί μου λένε ότι είναι καλύτερα χωρίς να μου τεκμηριώσουν ακριβώς για ποιό λόγο. Ακόμα και στο συνεργείο δεν απαντάνε ξεκάθαρα. ' Έχει να κάνει λένε με την θερμοκρασίες, αλλά λίγο πολύ όλα την ίδια δουλειά κάνουν. ' Τουλάχιστον εσύ είπες και 5 πράγματα πιο πάνω.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Άρα αισθάνεσαι ότι αυτό που του βάζεις είναι ικανοποιητικό και καλύπτεις τις ανάγκες σας και δεν αναζητάς κάτι παραπάνω και μάλιστα έχεις και 311.000 αδιαμφισβήτητους λόγους να υποστηρίζεις την άποψή σου!
Από την άλλη δεν μοιάζει καν να ξέρεις τι θα ήταν το παραπάνω... και δεν το λέω για να σε κοροϊδέψω ή μειώσω, μάλλον σε ζηλεύω, είσαι ευτυχής!Ακριβώς. Το να αλλάξεις είναι ρίσκο. Από την άλλη αν δεν ρισκάρεις δεν κερδίζεις. Αλλά μάλλον στην περίπτωση αυτή δεν έχει νόημα.
Εκτός ίσως αν ξέρεις τι ζητάς, π.χ. κατανάλωση καυσίμου; αλλαγές κάθε π.χ. 8,000 χλμ - 10,000 χλμ ;
Τα 10w40 είναι καλύτερα, αν όμως τα έβαζαν από την αρχή τότε θα ήμασταν σίγουροι πως είναι και καταλληλότερα για την περίπτωση αυτή. Τώρα .. Μια δοκιμή θα μας πείσειΘέλεις όμως;
-
Άνοιξε και το βιβλιαράκι σου να δεις τι ιξώδη προτείνει η Hyundai. Πιθανότατα θα σου προτείνει 10W-40 ή 5W-40, οπότε τα βάζεις. Βάλε το πιο λεπτό λάδι που σου έχει στο βιβλίο και άλλαζέ το όσο συχνά σου λέει στο βιβλίο. Έχε το νου σου για κατανάλωση ώστε να συμπληρώσεις, μην τα εγκαταλείψεις γρήγορα όμως αν σου τα 'καίει', κάνε 2-3 αλλαγές με τα πιο ψιλά λάδια.
-
Ο χρήστης matador3276 έγραψε:
Παιδιά μια απλή ερώτηση.Εδώ και 10 χρόνια βάζω Λάδια BP Visco 3000 15/50. Αλλάζονται κάθε 5.000 χλμ. Είμαι ευχαριστημένος. Οι περισσότεροι όμως βάζουν 10/40, και μου τα προτείνουν. Αν τα αλλάξω σε BP Visco 10/40 θα δώ διαφορά; Και ποιά ακριβώς είναι η διαφορά; Να τα αλλάξω ή όχι;
Με λιγα λογια βαζεις τοσα χρονια 15/50 και τωρα που εφτασες τα 310.000 χλμ θες να το γυρισεις σε 10/40.
Συνηθως συμβαινει το αντιστροφο.
Μεινε στα λαδια που βαζεις.
-
Ρε παιδιά αν ήξερα τι να έκανα δεν θα ρώταγα! Οκ κατάλαβα τι περίπου παίζει. Σας ευχαριστώ όλους.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Άνοιξε και το βιβλιαράκι σου να δεις τι ιξώδη προτείνει η Hyundai. Πιθανότατα θα σου προτείνει 10W-40 ή 5W-40, οπότε τα βάζεις. Βάλε το πιο λεπτό λάδι που σου έχει στο βιβλίο και άλλαζέ το όσο συχνά σου λέει στο βιβλίο. Έχε το νου σου για κατανάλωση ώστε να συμπληρώσεις, μην τα εγκαταλείψεις γρήγορα όμως αν σου τα 'καίει', κάνε 2-3 αλλαγές με τα πιο ψιλά λάδια.+1
-
Γεια σας,
λοιπον,επικαλουμαι για αλλη μια φορα τις γνωσεις σας..
Μετα απο 5,000χλμ απο την επισκευη εκαψε γυρω στα 100ml με τα Castrol Magn. 5w-40.
Καλα δεν ειναι?Αυτο δε σημαινει οτι πετυχε το ρεκτιφιε?Μηπως δεν επρεπε να καψει καθολου.?
Δεν ξερω μηπως φταει το γεγονος οτι κυριολεκτικα μεχρι να φτασει τα 5,000 το 'ξεσκισα' ουκ ολιγες φορες..
Η ερωτηση.
Ειχα αφησει τα 10w-40 για 1500χλμ(στρωσιμο) και μετα εβαλα τα Castrol.
Εχουν ηδη 5,000χλμ και η ερωτηση μου ειναι μηπως πρεπει να τα αλλαξω ή να τα αφησω μεχρι τα 7500χλμ που τα αλλαζω συνηθως..Ρωταω γιατι δεν ξερω αν ο κινητηρας εχει ακομα 'καταλοιπα' {ρινισματα,κ.τ.λ} απο την επισκευη και πρεπει να τα αλλαξω πιο νωρις.
Αν μεχρι την αλλαγη των Castrol δεν καψει πανω απο 500ml θα βαλω τα παρακατω http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_1_0W-40.aspx..
Θελω κατι πιο 'ψιλο¨γιατι το 80% των χιλιομετρων ειναι μεσα στη πολη με πολλα καθημερινα αναψε-σβησε του κινητηρα και πιστευω θα βοηθησει στη μειωση των φθορων.. -
κακως οπως λες το εσκισες τοσο νωρις μετα απο ρεκτιφιε........δηλ μονο 1500χλμ χαλαρα
τωρα τα 100ml δεν ειναι θεμα........και εγω θα τα αλλαζα τωρα ξανα και μετα καθε 7.500χλμ -
Δεν με πειράζει που το έσκισες...... αφού δεν χάλασε!
Απόλυτα φυσιολογική η κατανάλωση αν είναι μετρημένη σωστά.
Από τις καλύτερες επιλογές αυτό που αναφέρεις αλλά... γιατί αν επιτρέπεται από το εργοστάσιο να μην δοκιμάσεις κι ένα καλό 30άρι πχ το πανίσχυρο Amsoil HDD που νομίζω το φοράνε πολλοί ευχαριστημένοι πύρκαυλοι! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν με πειράζει που το έσκισες...... αφού δεν χάλασε!
Απόλυτα φυσιολογική η κατανάλωση αν είναι μετρημένη σωστά.
Από τις καλύτερες επιλογές αυτό που αναφέρεις αλλά... γιατί αν επιτρέπεται από το εργοστάσιο να μην δοκιμάσεις κι ένα καλό 30άρι πχ το πανίσχυρο Amsoil HDD που νομίζω το φοράνε πολλοί ευχαριστημένοι πύρκαυλοι!για την ακριβεια το ανοιξα μεχρι το κοφτη απο τα 1300χλμ αλλα οχι με φουλ γκαζι..(ειμαι ανυπομονος),τωρα αν επαθε κατι απο αυτη την ενεργεια,θα φανει αργοτερα,αλλα προς το παρων φαινεται να δουευει ρολοι...100ml στα 5.000xlm ειναι καλυτερα απο το 1λιτρο καθε 1000χλμ που συμπληρωνα πριν..(με τη προυποθεση οπως ειπες onyx να το μετρησα σωστα).Να χει καψει παραπανω αποκλειεται γιατι το μετρησα σε εντελως ευθεια.Υπαρχει περιπτωση να μην εχει καψει και καθολου γιατι τα μετρησα 5' αφου εσβησα το κινητηρα και μπορει να μην ειχε κατεβει ολο το λαδι,αν και δε νομιζω γιατι ηταν πολυ ζεστα.
30αρι λεω να μη δοκιμασω(οχι γιατι φοβαμαι μη το καψει) αλλα γιατι μετα απο μια λανθασμενη επιλογη του να βαλω 20w50 για μειωση της καταναλωσης λαδιου πρεπει να κατεστρεψα τα ωστηρια και τωρα ο κινητηρας κανεις σαν ντιζελ ακομα και ζεστος..Ηθελα να τα αλλαξω στο ρεκτιφιε αλλα δεν υπηρχαν τα επιπλεον χρηματα..
ευχαριστω για τις απαντησεις. -
τα ωστηρια δεν ειναι δυνατον να καταστραφουν επειδη εβαλες μια φορα λαδι 20w/50, οταν εκανες ρεκτιφιε αν καθαριστηκαν τα ωστηρια, το καρτερ, ο σωληνας αναρροφησης λαδιου με το διχτυ και τα oil railways στην κεφαλη προς τα ωστηρια, εστω και ενα 10w/40 με ενα καλο φιλτρο λαδιου να φορας δεν πρεπει να ακουγονται
Υγ:Στην χειροτερη τα πρωτα 3-4 δευτερολεπτα να ακουστουν στις πρωινες εκκινησεις μετα δεν πρεπει να ακουγεται τιποτα, το λαδι που φορας ειναι πολυ καλο, μηπως η αντλια λαδιου σου ειναι παλια-το o-ring του σωληνα αναρροφησης ειναι φθαρμενο και δεν σηκωνει σωστη πιεση λαδιου, το λαμπακι χαμηλης πιεσης λαδιου σε αρκετα αυτοκινητα αναβει στο 0.3 οταν θα εχεις παθει ηδη ζημια -
Ο χρήστης r200 έγραψε:
τα ωστηρια δεν ειναι δυνατον να καταστραφουν επειδη εβαλες μια φορα λαδι 20w/50, οταν εκανες ρεκτιφιε αν καθαριστηκαν τα ωστηρια, το καρτερ, ο σωληνας αναρροφησης λαδιου με το διχτυ και τα oil railways στην κεφαλη προς τα ωστηρια, εστω και ενα 10w/40 με ενα καλο φιλτρο λαδιου να φορας δεν πρεπει να ακουγονται
Υγ:Στην χειροτερη τα πρωτα 3-4 δευτερολεπτα να ακουστουν στις πρωινες εκκινησεις μετα δεν πρεπει να ακουγεται τιποτα, το λαδι που φορας ειναι πολυ καλο, μηπως η αντλια λαδιου σου ειναι παλια-το o-ring του σωληνα αναρροφησης ειναι φθαρμενο και δεν σηκωνει σωστη πιεση λαδιου, το λαμπακι χαμηλης πιεσης λαδιου σε αρκετα αυτοκινητα αναβει στο 0.3 οταν θα εχεις παθει ηδη ζημιατα ωστηρια αρχισαν να ακουγονται τουλαχιστον 2 χρονια πριν το ρεκτιφιε..
Δεν ξερω αν καθαριστηκαν αυτα που αναφερεις στο ρεκτιφιε.Οταν ρωτησα το μηχανικο αν εχει βουλωσει το δυχτακι της αντλιας που αναφερεις,ειπε οτι δε χρειαζοταν καθαρισμα γιατι ηταν καθαρο.
λαμπακι χαμηλης πιεσης λαδιου δεν εχει αναψει ποτε..πως μπορω να ελεγξω την ορθη λειτουργια της αντλιας λαδιου? -
Με ειδικό μπαρομετρο και μάλλον η σύνδεση γίνεται εκεί που είναι ο αισθητήρας λαδιού, κάποιος που γνωρίζει καλύτερα ίσως βοηθήσει με λεπτομέρειες.
-
Παρακαλώ την άποψή σας στο παρακάτω.
Με το αυτοκίνητο ( Ford Focus 2.000 cc με τα 145 Hp μοντέλο του 2007 ) έχω κάνει 115.000 χλμ και στη τελευταία αλλαγή λαδιών είχε κάψει μετά από 17.500 χλμ ( ο κατασκευαστής λέει στα 20.000 χλμ ) 0,5 lt λάδι. Με το μηχανικό μου είπαμε να αλλάξουμε το λάδι του κατασκευαστή ( 5 - 30 ) και να βάλουμε 10-40 Selenia Gold.
Από τότε έχω κάνει 2000 χλμ και δεν έχει κάψει σταγόνα, δηλαδή μέχρι στιγμής όλα εντάξει. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι:
Έπρεπε να αλλάξω το τύπο λαδιού, αφου κατά την άποψή μου νομίζω πως 0,5 lt στα 17.500 δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, και αφού άλλαξα και έβαλα άλλον, πειράζει;
Ο μηχανικός μου, μου είπε οτι σε αυτά τα χιλιόμετρα του κινητήρα ( 115.000 ) ας είναι σε άριστη κατάσταση, καλό είναι να μπουν αυτά που έβαλε για προληπτικούς λόγους προφύλαξης.
Τι πρέπει να κάνω;- να τα αφήσω και να δω συμπεριφορά;
- έκανα καλά που τα άλλαξα;
- υπάρχει περίπτωση αντί για καλύτερα να μου κάνει ζημιά;
Να πω επίσης οτι αποφάσισα πάλι για προληπτικούς λόγους να αλλάζω πλέον τα λάδια κάθε 10.000 χλμ, και όχι κάθε 20.000 χλμ περίπου που τα άλλαζα μέχρι τώρα. Θα μου πεις, κάθε 20.000 χλμ τα λάδια , και μένα δε μου πολυπήγαινε, αλλά αφού όλα ήταν και είναι εντάξει, το άφηνα έτσι, τώρα όμως με τίποτα.
Τι λέτε για τα παραπάνω;
Ευχαριστώ για την υπομονή σας, και τις όποιες συμβουλές μου δώσετε.
-
την απαντηση την εδωσες μονος σου........αλλαγη καθε 10Κ και με αυτα που εβαζες τοσα χρονια!
500ml ειναι αστεια ποσοτητα σε τοσο πολλα χλμ........εδω τοσο καινε αλλοι σε 1000χλμ -
Η ford έλεγε αλλαγή κάθε 20Κ, αλλά παράλληλα λέει αλλαγή και κάθε 1 χρόνο(ότι έρθει πρώτο δλδ). Στο ford club(προτού το κλείσουν οι έριδες) υπήρχε κόσμος και με τον δικό σου κινητήρα που φορούσε τα μαμά formula f λάδια και δεν είχε πρόβλημα κι ας πήγαινε αεροπορία. Σαν λάδια βέβαια δεν είναι εντελώς συνθετικά, αλλά είναι αρκετά φθηνά , ώστε να αλλάζεις κάθε 10Κ, όπως προτίθεσαι να κάνεις.
-
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, αυτό που λέτε είναι αφου κάνω τα 10.000 χλμ να ξαναβάλω αυτά που φόραγε από τη Ford και να τα αλλάζω καλύτερα κάθε 10.000 χλμ.
Αν αφήσω αυτά που έχω τώρα ( τα Selenia ) και τα αλλάζω κάθε 10.000 χλμ πειράζει;
Πάντως και τα λάδια της Ford δε εχουν μεγάλη διαφορά στη τιμή , περίπου κανα 10 € πιο φθηνά στο σύνολο τους.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]