-
όπως θα θυμάστε, αυτή τη στιγμή έχω στο αμάξι ένα καταπληκτικό λιπαντικό 15-40 κατάλληλο για χειμώνα
Τσέκαρα τα λάδια χτες μετά απο περίπου 5.000 km και για πρώτη φορά βλέπω να τα έχει τσιμπήσει, η βέργα κατέβηκε κάτω απ το μισό
Εν τω μεταξύ τελευταία παρατηρώ αισθητή πτώση στην ευστροφία του μοτeur, μπορεί να φταίει το λιπαντικό γι αυτό ή να το πάρω απόφαση ότι γέρασε
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
όπως θα θυμάστε, αυτή τη στιγμή έχω στο αμάξι ένα καταπληκτικό λιπαντικό 15-40 κατάλληλο για χειμώναΤσέκαρα τα λάδια χτες μετά απο περίπου 5.000 km και για πρώτη φορά βλέπω να τα έχει τσιμπήσει, η βέργα κατέβηκε κάτω απ το μισό
Εν τω μεταξύ τελευταία παρατηρώ αισθητή πτώση στην ευστροφία του μοτeur, μπορεί να φταίει το λιπαντικό γι αυτό ή να το πάρω απόφαση ότι γέρασε
Δε ξέρω τι αμάξι έχεις αλλά χειμώνα κ βάζεις 15-40????
Το καλοκαίρει τι βάζεις τότε???
Τόσες σελίδες τόσα ποστ εδώ μέσα με λάδια με αναλύσεις κτλ κ βάζεις 15w40???
Ρίξε μια ματιά στις προηγούμενες σελίδες να δεις τι γίνετε με τα λάδια θα μάθεις πολλά πιστεψέ με
Εγώ στο δικό μου τζάμπα να μου έδιναν τα 15w40 δεν θα τα έβαζα!! Φιλικά -
Ο χρήστης vaggelis_306 έγραψε:
όπως θα θυμάστε, αυτή τη στιγμή έχω στο αμάξι ένα καταπληκτικό λιπαντικό 15-40 κατάλληλο για χειμώνα
Τσέκαρα τα λάδια χτες μετά απο περίπου 5.000 km και για πρώτη φορά βλέπω να τα έχει τσιμπήσει, η βέργα κατέβηκε κάτω απ το μισό
Ρίξε μια ματιά στις προηγούμενες σελίδες να δεις τι γίνετε με τα λάδια θα μάθεις πολλά πιστεψέ με
Εγώ στο δικό μου τζάμπα να μου έδιναν τα 15w40 δεν θα τα έβαζα!! ΦιλικάΜαλλον δεν ειχες διαβασει τον λογο που μπηκε το λαδι αυτο .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μαλλον δεν ειχες διαβασει τον λογο που μπηκε το λαδι αυτο .
Και ποιός είναι ο λόγος γιατί δεν τον βρίσκω... Για μένα δεν υπάρχει λογική να βάλεις 15 40 κ να το καμαρώνεις ούτε αν καίει λάδι ούτε σε diesel ούτε πουθενά.
-
Το καλοκαίρει τι βάζεις τότε???SAE 60
Χειμώνα μόνο με σπάτουλα το βγάζεις από το κουτί. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
SAE 60
Χειμώνα μόνο με σπάτουλα το βγάζεις από το κουτί. -
Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του Peugeot 107, τα συνιστώμενα λάδια είναι:
- Ορυκτέλαιο 15W40 (TOTAL QUARTZ 5000)
- Ημισυνθετικό 10W40 (TOTAL QUARTZ 7000)
- Συνθετικό 5W40 (TOTAL QUARTZ 9000)
- Συνθετικό αντιρρυπαντικό 5W30 (TOTAL QUARTZ INEO ECS)
- Συνθετικό αντιρρυπαντικό 0W30 (TOTAL QUARTZ INEO FIRST)
Με δεδομένο ότι το αυτοκίνητο στη διάρκεια μίας ημέρας κάνει πολλές εκκινήσεις με κρύο μοτέρ (περίπου 10) και πολλές μικρές διαδρομές κάτω των 5 χλμ με 1η-2α, ποιο λάδι θα προτείνατε;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Εγώ στο δικό μου τζάμπα να μου έδιναν τα 15w40 δεν θα τα έβαζα!! ΦιλικάΜαλλον δεν ειχες διαβασει τον λογο που μπηκε το λαδι αυτο .
αστον, δεν ξέρει από καλό λάδι
-
Και ποιός είναι ο λόγος γιατί δεν τον βρίσκω... Για μένα δεν υπάρχει λογική να βάλεις 15 40 κ να το καμαρώνεις ούτε αν καίει λάδι ούτε σε diesel ούτε πουθενά.
δεν εχουν ολοι το ιδιο αυτοκινητο ουτε το ιδιο μοτερ
επισης δεν κανουν ολοι την ιδια χρηση......
οποτε το δικο σου σουπερ ουαου λαδι να τους ειναι αχρηστο σε σχεση με το ταπινο 15w/40 -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
δεν εχουν ολοι το ιδιο αυτοκινητο ουτε το ιδιο μοτερ
επισης δεν κανουν ολοι την ιδια χρηση......
οποτε το δικο σου σουπερ ουαου λαδι να τους ειναι αχρηστο σε σχεση με το ταπινο 15w/40Εγώ δεν βάζω κανένα 'σουπερ ουαου λαδι' στο δικό μου βάζω τα motul 300v κ τέλος!!!
Το 15W40 είναι πολύ χειρότερο από σχεδόν όλα τα 0W40 5W40 10W40 κ όποιος λέει το αντίθετο είναι μάλλον άσχετος επί του παρόντος. Ας πει κάποιος ένα θετικό του 15W40 σε σχέση με τα άλλα ιξώδι που γράφω (εκτός από την τιμή)! Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε το τι ισχύει με τα λάδια!! -
α καλααααα
δηλαδη οριακα δεχομαστε το 10w/40 και απο εκει και κατω τα καταργουμε;;;;
καποιοι που εχουν ενα μασινι 25ετων να βαλουν μοτουλ 300v;;;; -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
α καλααααα
δηλαδη οριακα δεχομαστε το 10w/40 και απο εκει και κατω τα καταργουμε;;;;
καποιοι που εχουν ενα μασινι 25ετων να βαλουν μοτουλ 300v;;;;Είπα εγώ πουθενά να βάλει άλλος τα 300v??? Αυτά τα συμπεράσματα πως τα βγάζεις απορώ
Για μένα κ ναι το λέω κ είμαι κάθετος τα 15W40 δεν χρειάζονται πουθενά στα αυτοκίνητα. Από ντάτσουν κ ζάσταβα του 70' μέχρι την καινούργια Μ5!! Αυτά τα λάδια βγήκαν το 1980 που η τεχνολογία ήταν πολύ πίσω.
Για καμιά μηχανή του ποτίσματος καλά είναι (πχ μαλκότσι αν ξέρεις)
Υπάρχουν κ μερικοί που δεν τους νοιάζει τι λάδι βάζουν... λάδι είναι σου λέει είναι άρα πέτα το μέσα κ ότι θέλει ας γίνει... αυτή πρέπει να είναι κ η δικιά σου λογική έτσι όπως τα λες. -
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του Peugeot 107, τα συνιστώμενα λάδια είναι:- Ορυκτέλαιο 15W40 (TOTAL QUARTZ 5000)
Με δεδομένο ότι το αυτοκίνητο στη διάρκεια μίας ημέρας κάνει πολλές εκκινήσεις με κρύο μοτέρ (περίπου 10) και πολλές μικρές διαδρομές κάτω των 5 χλμ με 1η-2α, ποιο λάδι θα προτείνατε;
ειχα την ιδια απορια...
εγω θα το γυρισω ή σε 0w30 ή 0w40...
αν δε στο καει μιας και ειναι και συγχρονο το μοτερ 0w30...
αν το πατας αρκετα συχνα το οχημα ανεβα σε 40αρι...
μη το φοβασαι το 0w30 το καλοκαιρι...
συμφωνα με οσα γραφονται στο forum αποδικνυεται οτι το ψιλο λαδι δε το πινει σα νερο...
οι συγψρονοι κινητηρες δεν ειναι σαν τους παλιους που ηθελα πιο χοντρο λαδι το καλοκαιρι -
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του Peugeot 107, τα συνιστώμενα λάδια είναι:- Ορυκτέλαιο 15W40 (TOTAL QUARTZ 5000)
Αφου ειναι συνιστωμενα, οτι και να βαλεις ειναι οκ. Απο εκει και περα νομιζω οτι στο διαγραμμα θερμοκρασιας που εχει στο manual πιο καλα ταιριαζουν τα 5-40 γι'αυτο και τα προτιμω στο δικο μου.
-
Εγω θα εβαζα 0-30 αφοβα
Sent from my MB525 using a vodka burner with retro livery
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Εγω θα εβαζα 0-30 αφοβαSent from my MB525 using a vodka burner with retro livery
Εγω βαζω 5-40 με τη λογικη οτι ειναι πιο πιθανο να κανει πανω απο 40° , παρα κατω απο -30°
-
Και εγώ θα προτιμούσα τα 0W40/5W40 από τα 0W30/5W30 για το λόγο που περιέγραψε ο saxon.
Επίσης, θα απέκλεια εξαρχής το ορυκτέλαιο και το ημισυνθετικό λόγω της σκληρής χρήσης.
Όσον αφορά τις τιμές:
Στο διαδίκτυο, βρήκα το QUARTZ 9000 5W40 με 7,5 €/lit και το INEO ECS 5W30 με 8,0 €/lit.
Για το INEO FIRST δεν βρήκα τιμή. Το συγκεκριμένο λάδι έχει καλό viscosity index (187) αλλά με προβληματίζουν οι χαμηλές τιμές του viscosity στους 40C (50 cst) και τους 100C (10 cst). -
Οι νέας τεχνολογίας κινητήρες που δουλεύουν με 30αρι λάδι έχουν πολύ καλά συστήματα ψύξης (μερικά έχουν ψυγεία λαδιού) γιατί φανταστείτε πως θα γίνει το 30αρι λάδι καλοκαίρι με 38 βαθμούς πηγαίνοντας 160++χλμ στην εθνική για μια ώρα. Από 30αρι θα γίνει 10αρακι. Οι εταιρίες λιπαντικών ανακοινώνουν τα ιξώδι στους 100 βαθμούς έλα όμως που τα λάδια μπορεί να φτάσουν κ τους 120++ σε κάποιες περιπτώσεις εκεί τι γίνεται?? Τα peugeot τα παλιά (πχ 106,206,306) πάνε τα λάδια ακόμα κ 130 βαθμούς φανταστείτε εκεί τι τραβάνε τα λάδια!! Γι' αύτο θέλει προσοχή το ιξώδες. Μερικοί ραλλάκιδες πήγαν από 40αρι σε 30αρι για αυξημένη ευστροφία κ πήραν το μοτέρ στο χέρι. Οπότε προσοχή δεν ήμαστε γερμανία που έκει σπάνια πάει πάνω από 30 βαθμούς το καλοκαίρι. Στη Λάρισα πχ φέτος έφτασε 42 βαθμούς το καλοκαίρι.
-
Για τη χρήση χαλαρή πόλης με πολλά ξεκινήματα (αν και κρύα θα είναι μόνο 1-2 από τα 10) κάτι σε 30, 0 ή 5 δεν κάνει διαφορά.
Απλά αν θέλει Α3 εγώ δε θα πήγαινα σε Α1/Α5, άλλοι όπως αναφέρθηκε θα το τολμούσαν.Σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο το σύστημα ψύξης κρατάει το περιβάλλον του λαδιού στην ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι. Οπότε θεωρώ ακόμα και την αναφορά σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος παρωχημένη συνήθεια άνευ λίγου πια. Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος διαφορετικού λαδιού ανάλογα με τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Απλά για τις κρύες εκκινήσεις θέλεις κάτι σε 0 ή 5 για να προστατεύεις καλύτερα στον αυξημένο χρόνο που κάνει το λάδι να ζεσταθεί.
Τα σύγχρονα λάδια (εννοώ αυτά που έχουν εκμεταλλευτεί την τεχνολογική πρόοδο και όχι κάποια που πουλιούνται ακόμα μόνο και μόνο για λόγους κέρδους) έτσι κι αλλιώς τα πάνε καλά σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. (εννοώ εντός κινητήρα και αδιαφορώ για αυτή στο περιβάλλον)Το 15-40 σαφώς και έχει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το 0 ή 5 40. Όσο μικρότερο εύρος ιξώδους έχουμε τόσο πιο σταθερό είναι γιατί τόσο λιγότερα πρόσθετα χρειάζονται. Θεωρητικά βέβαια γιατί στην πράξη το πιο πιθανόν είναι ότι το 15-40 είναι αρχαίο και υστερεί σε πολλούς σημαντικούς τομείς....
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]