-
Ο χρήστης vaggelis_306 έγραψε:
Λοιπόν το μανουάλι του Mazda λέει : API SJ, ACEA A1 or A3 οπότε το Α5 μια χαρά μου ακούγεται (Tυπωμένο το 2003)
Η Α5 πότε καθιερώθηκε ; Απ΄ότι ξέρω είναι ανώτερη της Α3 γιατί συνδυάζει τα καλά της Α3 (High performance) με την οικονομία της Α1. Αν έχω καταλάβει λάθος διορθώστε μεΌχι δεν πάει έτσι. Δεν τίθεται θέμα ανωτερότητας μεταξύ Α5 και Α3. Μόνο μεταξύ Α1 και Α5 με την τελευταία ας πούμε νεότερη να είναι ανώτερη.
Μεταξύ Α5 και Α3 η διαφορά είναι τεράστια και δεν υπάρχει σημείο επαφής ή αλληλεπικάλυψης.
Τη διαφορά την είπε κι ο vaggelis_306. Σαν παράδειγμα είναι σαν να λέει η αστυνομία ότι θέλει άτομα πάνω από 175 και η Ικάρων άτομα κάτω από 175. Δεν σημαίνει καλύτερο αλλά διαφορετικό για διαφορετικές ανάγκες, ο πιο ψηλός δεν χωράει στο αεροπλάνο και ο πιο κοντός δεν έχει την παρουσία ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί η αστυνομία.
Το Α3 στα ζόρια (ψηλή θερμοκρασία και ζόρισμα) θα αντέξει περισσότερο από το Α5 και θα το θεωρούσα καλύτερη εξασφάλιση αν επιτρέπεται. Αν δεν επιτρέπεται μπορεί να κάνεις ζημιά από υπερβολική πίεση σε κάποια ευαίσθητα τμήματα.
Αν δεν έχει κάποιο τυπογραφικό λάθος στο εγχειρίδιο σημαίνει απλά ότι μπορείς να χρησιμοποιείς λάδια ανεξάρτητα από την κατά ACEA προδιαγραφή. Μπορεί όμως να έχει άλλους περιορισμούς.Πολύ σωστός onyx!! Μόνο κ μόνο το δείκτη HTHS να δει κάποιος καταλαβαίνει τη διαφορά του Α3 με το Α5.
Μια μικρή διόρθωση η ικάρων ζητάει άτομα μέχρι κ 1,90 γιατί εκεί ήθελα να πάω όταν είχα δώσει πανελλήνιεςτο μόνο λάδι ... που με έχει μπερδέψει αν είναι ή δεν είναι Α5, είναι το mobil1 5-30 ESP. που τα χαρακτηριστικά του δεν είναι Α5 αλλά σε πολλές σελίδες λένε ότι καλύπτει την Α5
http://www.steico.gr/FFF49E5B.el.aspx
http://www.essomobilborur.com/files/Mob ... 05W-30.pdf
-
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Mobil 1 0w40 και αν σου το καίει το πολύ πολύ πας σε 5w40Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό σου γιατί να καίει το 0-40 και να μην καίει το 5-40 αφού και τα δύο είναι 40άρια στα ζεστά ενώ και τα δύο είναι πολλές (ως και δεκάδες) φορές πιο πηχτά στις χαμηλές θερμοκρασίες.... Δηλαδή ποια η διαφορά ανάμεσα στα 2 λάδια μόνο από το ιξώδες και μάλιστα το ονομαστικό που να δικαιολογεί να καίγεται το ένα περισσότερο από το άλλο;;
Δε λέω ότι δεν ισχύει αυτό που λες αλλά ότι αν ισχύει (και μόνο για κάποια συγκεκριμένα 2 λάδια και συγκεκριμένο κινητήρα) δεν θα ισχύει για αυτό που μάλλον υποννοείς αλλά για άλλους λόγους. -
Καλησπερα παιδια και μπραβο σε ολους για το επιπεδο γνωσεων. Εχω την απορια αν με τη χρηση των Redline κανω ζημια στον καταλυτη μου. Το αυτοκινητο ειναι Avensis 1.8 1zzfe και δεν εχει καταναλωση λαδιου. Επισης εβαλα βαλβολινες Redline gl5 γιατι το μανιουαλ λεει gl4-5. Μηπως κι εκει εχει γινει λαθος;
-
Ο χρήστης akis_drive έγραψε:
επειδη θελω να καταληξω σε 1 λιπαντικο και ειμαι πολυ αναποφασιστος θελω τη γνωμη σας...
λοιπον,
συμφωνα με τα τεχνικα χαρακτηριστικα των τριων παρακατω λιπαντικων,ποιο φανταζει(θεωρητικα),ποιο καταλληλο για 10,000χλμ συμφωνα με τη χρηση που κανω?
70% πολη,10% ταξιδια,15% οδηγηση επαρχια(πολλες ανηφορες και παντα φορτωμενο),5% ξεσκισμα(που και που)
http://www.mobil.com/Germany-English/Lu ... 0W-40.aspx
http://www.powerenhancer.co.uk/product. ... -max-5w-30
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... 5W-30.aspx
?λιγη βοηθεια?
Αν θυμάμαι έχεις κάνει ανακατασκευή μοτέρ οπότε λογικά έχεις μικρότερες ανοχές και στρώσιμο οπότε θες πιο λεπτό λαδάκι(?)ναι οντως εγινε ανακατασκευη πριν 3000χλμ...ευχαριστω για την προταση..
-
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
επειδη θελω να καταληξω σε 1 λιπαντικο και ειμαι πολυ αναποφασιστος θελω τη γνωμη σας...
λοιπον,
συμφωνα με τα τεχνικα χαρακτηριστικα των τριων παρακατω λιπαντικων,ποιο φανταζει(θεωρητικα),ποιο καταλληλο για 10,000χλμ συμφωνα με τη χρηση που κανω?
70% πολη,10% ταξιδια,15% οδηγηση επαρχια(πολλες ανηφορες και παντα φορτωμενο),5% ξεσκισμα(που και που)
?λιγη βοηθεια?
Mobil 1 0w40 και αν σου το καίει το πολύ πολύ πας σε 5w40
5w40 εχω ηδη και δε χανει ¨γραμμαριο'...απλως ελεγα για κατι πιο λεπτο..
απο οτι βλεπω μου προτεινετε να μη πεσω σε 30αρι αλλα σε ποιο 'ψιλο' 40αρι,οποτε και αυτο θα κανω...ευχαριστω... -
Ο χρήστης Giorgos20 έγραψε:
λοιπον,
?λιγη βοηθεια?
Mobil 1 0w40 και αν σου το καίει το πολύ πολύ πας σε 5w40
5w40 εχω ηδη και δε χανει ¨γραμμαριο'...απλως ελεγα για κατι πιο λεπτο..
απο οτι βλεπω μου προτεινετε να μη πεσω σε 30αρι αλλα σε ποιο 'ψιλο' 40αρι,οποτε και αυτο θα κανω...ευχαριστω...Δες τι λέει και το manual... Βάλε το πιο λεπτό που σου επιτρέπει!
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Καλησπερα παιδια και μπραβο σε ολους για το επιπεδο γνωσεων. Εχω την απορια αν με τη χρηση των Redline κανω ζημια στον καταλυτη μου. Το αυτοκινητο ειναι Avensis 1.8 1zzfe και δεν εχει καταναλωση λαδιου. Επισης εβαλα βαλβολινες Redline gl5 γιατι το μανιουαλ λεει gl4-5. Μηπως κι εκει εχει γινει λαθος;κανενα λαδι δεν χαλαει τον καταλυτη παρα μονο το μοτερ.......
η μαρκα λαδιου επισης δεν εχει να κανει με τον καταλυτη,ουτε με το μοτερ.......
δες το βιβλιο του κατασκευαστη ποιο ιξωδες λεει
λογικα αφου θες redline με ενα 5w/40 εισαι μια χαρα...... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Όχι δεν πάει έτσι. Δεν τίθεται θέμα ανωτερότητας μεταξύ Α5 και Α3. Μόνο μεταξύ Α1 και Α5 με την τελευταία ας πούμε νεότερη να είναι ανώτερη.
Μεταξύ Α5 και Α3 η διαφορά είναι τεράστια και δεν υπάρχει σημείο επαφής ή αλληλεπικάλυψης.Χρησιμοποίησα λάθος έφραση, μεταγενέστερη ήθελα να πω και όχι ανώτερη !
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Καλησπερα παιδια και μπραβο σε ολους για το επιπεδο γνωσεων. Εχω την απορια αν με τη χρηση των Redline κανω ζημια στον καταλυτη μου. Το αυτοκινητο ειναι Avensis 1.8 1zzfe και δεν εχει καταναλωση λαδιου. Επισης εβαλα βαλβολινες Redline gl5 γιατι το μανιουαλ λεει gl4-5. Μηπως κι εκει εχει γινει λαθος;
κανενα λαδι δεν χαλαει τον καταλυτη παρα μονο το μοτερ.......
λογικα αφου θες redline με ενα 5w/40 εισαι μια χαρα......Ο λογος που το ρωταω ειναι η μεγαλη περιεκτικοτητα αυτων των λαδιων σε zddp ουσιες οι οποιες ναι μεν κανουν καλο στα μεταλλα απο την αλλη ομως δηλητηριαζουν τους καταλυτες... Αυτα τα εμαθα προσφατα αφου τα εβαλα. Παντως καμια σχεση ο ηχος του μοτερ σε σχεση με τα τογιοτα και αλλη ευστροφια. Οσο για τιμες 15€ τα μαμα και 13,5 τα redline.
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
λογικα αφου θες redline με ενα 5w/40 εισαι μια χαρα......Αφού δεν ξέρεις γιατί μιλάς;
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
λογικα αφου θες redline με ενα 5w/40 εισαι μια χαρα......Ο λογος που το ρωταω ειναι η μεγαλη περιεκτικοτητα αυτων των λαδιων σε zddp ουσιες οι οποιες ναι μεν κανουν καλο στα μεταλλα απο την αλλη ομως δηλητηριαζουν τους καταλυτες... Αυτα τα εμαθα προσφατα αφου τα εβαλα. Παντως καμια σχεση ο ηχος του μοτερ σε σχεση με τα τογιοτα και αλλη ευστροφια. Οσο για τιμες 15€ τα μαμα και 13,5 τα redline.
Ακριβώς, η αυξημένη περιεκτικότητα σε zddp (ουσία που περιέχει ψευδάργυρο και φώσφορο) πολύ καλή για μείωση τριβής μέταλλο με μέταλλο (πχ λοβία εκκεντροφόρων)και αντιοξειδωτική και που μάλιστα είναι απαραίτητη για μέταλλα παλιών κινητήρων μπορεί να δηλητηριάσει τον καταλύτη. Από την άλλη όμως τα καλά αυτά λάδια έχουν σαφώς χαμηλότερο δείκτη εξάτμισης οπότε ακόμα κι αν έχουν αυξημένες κακές για τον καταλύτη ουσίες αυτές δεν φτάνουν στον καταλύτη σε συγκέντρωση τέτοια που να υπάρχει πρόβλημα.
-
Εφόσον το αμάξι μπορεί να χρησιμοποιήσει λάδια Α3/Β4, προδιαγραφή που τηρούν τα Redline, δεν υπάρχει θέμα για τον καταλύτη.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ακριβώς, η αυξημένη περιεκτικότητα σε zddp (ουσία που περιέχει ψευδάργυρο και φώσφορο) πολύ καλή για μείωση τριβής μέταλλο με μέταλλο (πχ λοβία εκκεντροφόρων)και αντιοξειδωτική και που μάλιστα είναι απαραίτητη για μέταλλα παλιών κινητήρων μπορεί να δηλητηριάσει τον καταλύτη. Από την άλλη όμως τα καλά αυτά λάδια έχουν σαφώς χαμηλότερο δείκτη εξάτμισης οπότε ακόμα κι αν έχουν αυξημένες κακές για τον καταλύτη ουσίες αυτές δεν φτάνουν στον καταλύτη σε συγκέντρωση τέτοια που να υπάρχει πρόβλημα.
Καλημέρα σας και ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Όχι δεν πάει έτσι. Δεν τίθεται θέμα ανωτερότητας μεταξύ Α5 και Α3. Μόνο μεταξύ Α1 και Α5 με την τελευταία ας πούμε νεότερη να είναι ανώτερη.
Μεταξύ Α5 και Α3 η διαφορά είναι τεράστια και δεν υπάρχει σημείο επαφής ή αλληλεπικάλυψης.Λοιπόν διαβάστε το παρακάτω να δείτε ότι όταν ο κατασκευαστής ζητάει Α3 ΔΕΝ επιτρέπετε το Α5 σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση!
Η Α3 σημαίνει ότι ο δείκτης HTHS είναι μεγαλύτερος από 3.5cP.
H A5 σημαίνει ότι ο δείκτης HTHS είναι μεγαλύτερος από 2.9cP και ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από 3.5cP.Λοιπόν επειδή το θέμα έχει αρκετό ενδιαφέρον έψαξα και βρήκα στα κιτάπια μου τί είχαμε πει παλιότερα με τον Μίλτο για το ίδιο θέμα και το παραθέτω για να φρεσκάρω τη μνήμη όλων μας:
'Α5 δεν σημαίνει και χειρότερη ποιότητα, καμία σχέση. Είναι ζήτημα καταλληλότητας. Η Α5 είναι μεταγενέστερη της Α3. Είναι επίσης high performance, απλά συνδυάζει την Α3 με την λεπτότητα στο φιλμ ενός Α1 (για ευστροφία-οικονομία).
Σε αυτοκίνητα που προτείνεται η χρήση Α1 (πχ σύγχρονοι κινητήρες Ford-Mazda) η Α5 είναι καταλληλότερη επιλογή για σκληρή χρήση γιατί μπαίνει στα χωράφια της A3 διατηρώντας το λιπαντικό φιλμ (και ροή) της Α1.
Παρομοίως τα αυτοκίνητα που προβλέπουν 30ρι Α3 μπορούν εξίσου άφοβα να χρησιμοποιήσουν Α5, απλά σε αυτή την περίπτωση προτείνω την Α3 σε όσους πλακώνουν το γκάζι συχνά και παρατεταμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το Α5 μίας κορυφαίας εταιρίας δεν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά έως και ακόμη καλύτερα.Η Α5 είναι σύγχρονη προδιαγραφή 'οικονομίας' που συνδυάζει την αντοχή στην σκληρή χρήση της Α3 και την αντιτριβικότητα της Α1.
Η Α3 δεν είναι πιο παλιά ή χαμηλότερων προδιαγραφών σε σχέση με την Α5. Αλλά έχουν διαφορετικές ιδιότητες, με βασικότερη το HTHS, που στην Α5 είναι χαμηλότερο της Α3 για μειωμένη κατανάλωση.' -
Εδώ αγωνιστικά λάδια Α3 με δείκτη HTHS 4+ κ σε πίστα τα φτήνουν θα αντέξει το Α5??? Μην τρελαθούμε κ το τι λέει αυτός ο μίλτος είναι καθαρά γνώμη δικιά του ή μήπως έκανε τέστ όλα αυτά που λέει σε πραγματικές συνθήκες???
Ότι λέει ο κατασκευαστής από κει κ πέρα ο καθένας ας κάνει αυτό που νομίζει! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό σου γιατί να καίει το 0-40 και να μην καίει το 5-40 αφού και τα δύο είναι 40άρια στα ζεστά ενώ και τα δύο είναι πολλές (ως και δεκάδες) φορές πιο πηχτά στις χαμηλές θερμοκρασίες.... Δηλαδή ποια η διαφορά ανάμεσα στα 2 λάδια μόνο από το ιξώδες και μάλιστα το ονομαστικό που να δικαιολογεί να καίγεται το ένα περισσότερο από το άλλο;;
Δε λέω ότι δεν ισχύει αυτό που λες αλλά ότι αν ισχύει (και μόνο για κάποια συγκεκριμένα 2 λάδια και συγκεκριμένο κινητήρα) δεν θα ισχύει για αυτό που μάλλον υποννοείς αλλά για άλλους λόγους.Δεν είναι σκεπτικό είναι κάτι που έιχε συμβεί σε φίλο που έιχε δοκιμάσει το 0w40 σε Yaris 1.3 και είχε μια μικρή κατανάλωση λαδιού και βάζοντας 5w40 είδε διαφορά και μάλιστα της ίδιας μάρκας, νόμιζω Castrol χώρις να είμαι σίγουρος.Bέβαια είχε αρκετά χιλιόμετρα το αμάξι και ήταν και το παλικάρι λίγο με βαρύ δεξί πόδι.
-
@vaggelis_306
Ώπα, πήρες φόρα, πρόσεχε τι διαβάζεις και τι λες, δεν είπε κανένας να βάλεις Α5 σε κινητήρα που θέλει Α3 και να το βάλεις πίστα..... το αντίθετο λέει, να μην το βάλεις αν το πλακώνεις.... κι εσύ λες για πίστες!@Madwalker
Αυτό όντως δεν είναι σκεπτικό, καλύτερα να το είχες αναφέρει απλά όπως τώρα (σαν αναφορά περίπτωσης δηλαδή) και όχι σαν να υπάρχει αποδεδειγμένο ή έστω αναγνωρισμένο συμπέρασμα. Η συγκεκριμένη παρατήρηση είναι πιθανότατα τυχαία.
Μπορώ να αναφέρω λόγους. Το ίδια μάρκα μπορεί να μην σημαίνει τίποτα αν το ένα ήταν ημισυνθετικό και το άλλο συνθετικό. Επίσης μερικές φορές χρειάζεται μια δεύτερη αλλαγή για να τα βρούνε καλύτερα κινητήρας με λάδια.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν ξέρουμε γιατί λείπανε λάδια (στάζανε από τάπα, κάρτερ, αλλού, τα έκαιγε στα γκάζια, τα έκαιγε σε διαρροή σε τσιμουχάκια βαλβίδων, τα έκαιγε από φθαρμένα ελατήρια πιστονιών, τα ρούφαγε από τη φλάντζα, δεν τα μέτραγε καλάκρύα ζεστά, στη δεύτερη περίπτωση είχε fuel dilution που έκρυβε την απώλεια και πάει λέγοντας). Και έχει σημασία γιατί το κάθε πράμα θέλει διαφορετική αντιμετώπιση και πρόταση και μερικές φορές δε φταίει το λάδι. -
''Παρομοίως τα αυτοκίνητα που προβλέπουν 30ρι Α3 μπορούν εξίσου άφοβα να χρησιμοποιήσουν Α5, απλά σε αυτή την περίπτωση προτείνω την Α3 σε όσους πλακώνουν το γκάζι συχνά και παρατεταμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το Α5 μίας κορυφαίας εταιρίας δεν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά έως και ακόμη καλύτερα''.
Παραπάνω είναι ένα αντίγραφο από αυτό που έγραψε o bathan με κόκκινα γράμματα σε προηγούμενο ποστ.
Κ λέει ξεκάθαρα ότι σε αμάξι που ο κατασκευαστής προτείνει λάδι Α3 μπορεί να βάλει κάποιος κ Α5 κ ΙΣΩΣ να τα καταφέρνει κ καλύτερα από το Α3. Βασικά στην αρχή προτείνει Α3 για τους ''γρήγορους'' κ μέτα αντιφάσκει κ λέει ότι το Α5 μπορεί να είναι κ καλύτερο. Δε βγάζω άκρη!!
Πάντως δε φταίει ο bathan κάπου γιατί από άλλον το αντέγραψε. -
Εγώ πάντως μετά από χρόνια 10-40 30άρι δεν δίστασα πολύ για να βάλω αλλά Α5 όταν θέλει Α3 δεν βάζω. Έτσι κι αλλιώς είμαι γνωστός σιδεροφάγος οπότε δεν θα τολμούσα!
-
Γνώμη μου είναι ότι αν ο οδηγός το ''πατάει'' το αμάξι του θα πρέπει να βάζει λάδι προδιαγραφών ACEA Α3 ας είναι 30αρι ή 40αρι δεν πειράζει. Μόνο έτσι θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο από θέμα λίπανση. Τα Α5 κ Α1 είναι για αυτούς που δεν τρέχουν πχ οικογενειάρχες παππούδες γυναίκες κτλ που θέλουν οικονομία κ ίσως δεν ξέρουν καν τι θα πει κόφτης.
Όλοι εμείς που πολλές φορές ''παλεύουμε'' με τους κόφτες ΑΥΣΤΗΡΑ ACEA Α3 κ ΚΑΛΟ λάδι
(mobil 1,amsoil,redline,motul,elf,fuchs,eneos)
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]