-
Ο χρήστης lioyfka έγραψε:
το αμαξι ειναι Audi A4 1.8 20βαλβηδο ατμοσφαιρικό 95μοντελο 155.000χλμη αντιπροσωπία της περιοχης μου λεει 15w40, αλλα χοντρο λαδι δεν ειναι ;;;;;
To πρόβλημα δεν είναι ότι είναι χοντρό (που δεν είναι, ζεστό είναι το ίδιο χοντρό με 5w40, 10w40) αλλά ότι κατά 98% είναι ... απλό ορυκτέλαιο χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές / πιστοποιήσεις.
Όσοι δεν θέλουν να το ψάξουν ιδιαίτερα με περίεργες μάρκες που δεν δίνουν τόσο βάση στις πιστοποιήσεις [π.χ. redline, amsoil (εκτός λίγων, π.χ. ΟΕ, XL), Motul (300V δεν έχουν πιστοποίηση)] ή σίγουρη και ασφαλής λύση είναι να επιλέξουν από τα πιστοποιημένα από εδώ
http://eolcs.api.org/saeViscosityGrades.aspxΥπάρχουν και 2 ελληνικές εταιρίες, π.χ. cyclon
Εκεί μπορείς να βρεις 2 τουλάχιστον 15w40 με προδιαγραφές SLΒλέπω πως καμία από τις 2 δεν έχει energy conserving λάδια (δεν έχουν 30άρια)
-
Τι γνώμη έχετε για CHALLOILS SINTEX 10W40, αυτά εδώ http://www.trade-wind.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=778&category_id=120&option=com_virtuemart&Itemid=57&lang=el για παλιό αυτοκίνητο Nissan σχεδόν 20ετίας?
Είναι πολύ οικονομικά γι' αυτο και σκέφτομαι να βάλω τέτοια. -
Λιπαντικα amsoil που μπορω να βρω online?
το γνωστο καταστημα στον Πειραια δεν φερνει πλεον τα 10/40 που θελω
-
-
αψογος
ευχαριστω -
Λοιπόν ακούγωντας την τις συμβουλές που μου δόθηκαν σ' αυτό το τοπικ στην τελευταία αλλαγή λαδιών κράτησα τα ημισυνθετικά 10-40 που είχα βάλει 5000 χιλιόμετρα και σήμερα τα άλλαξα με συνθετικά Elf Evolution 5-40 που πληρούν την προδιαγραφή RN700-710 για κινητήρες Renault και το οποίο μπαίνει στα Τουρμπομοτέρ της Ρενας και τα μοτέρ της Renaultsport.Τα επέλεξα καθώς μερικές φορές ίσως το παρακάνω απο άποψης πίεσης και ήθελα να έχω το κεφάλι μου ήσυχο
Νομιζω πάντως πως με αυτά βγάζω πλέον άνετα 15000 χιλιόμετρα για να φτάσω στα 30000 για την επόμενη αλλαγή -
Ερώτηση κρίσης:
-> Με τα λάδια μου τώρα έχω περίπου 10.000 χλμ, είμαι δηλαδή για αλλαγή. Συνήθως τα αλλάζω στα 10-12 ανάλογα της χρήσης.
-> Τον Αύγουστο θα πάω Αστυπάλαια και θα κάνω σύνολο 1200-1300 χλμ.
-> Από Σεπτέμβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων το αμάξι σχεδόν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει αραιή, περιστασιακή χρήση.
Να τα αλλάξω τώρα τα λάδια (δλδ πριν το ταξίδι) ή τον Σεπτέμβρη πριν φύγω; Κλείνω προς την δεύτερη επιλογή ώστε να υπάρχουν όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά γίνεται.
Τα λάδια είναι τα amsoil ASL.
-
Αν και ουσιαστικά τα λάδια αντέχουν μέχρι τα 15.000χλμ, μάλλον η δεύτερη σκέψη (για αλλαγή τον Σεπτέμβρη, μετά το ταξίδι) πρέπει να επικρατήσει, κυρίως βέβαια..... για ψυχολογικούς λόγους!
Θα είσαι 'μακρυά' και θα σκέφτεσαι συχνά-πυκνά ότι κάτι δεν πάει καλά βαθιά μέσα στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου. Και επειδή τα άλλαξες 2 μήνες νωρίτερα και έκανες και 2.000 χλμ, θα στεναχωριέσαι - και θα θυμώνεις, που δεν θα μπορείς να επανορθώσεις λόγω απόστασης !
ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΩΣΤΕΙΕΣ! -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Ερώτηση κρίσης:-> Με τα λάδια μου τώρα έχω περίπου 10.000 χλμ, είμαι δηλαδή για αλλαγή. Συνήθως τα αλλάζω στα 10-12 ανάλογα της χρήσης.
-> Τον Αύγουστο θα πάω Αστυπάλαια και θα κάνω σύνολο 1200-1300 χλμ.
-> Από Σεπτέμβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων το αμάξι σχεδόν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει αραιή, περιστασιακή χρήση.
Να τα αλλάξω τώρα τα λάδια (δλδ πριν το ταξίδι) ή τον Σεπτέμβρη πριν φύγω; Κλείνω προς την δεύτερη επιλογή ώστε να υπάρχουν όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά γίνεται.
Τα λάδια είναι τα amsoil ASL.
Δεν βλέπω τον λόγο να μην τα αλλάξεις πριν τις διακοπές.Δεν λέει να πας διακοπές και να σκέφτεσαι συνεχως πως δεν άλλαξες λάδια.
Έτσι κι αλλιώς δεν θα πάθουν και τίποτα αν κάνουν το 1/3 από τη διάρκεια ζωής τους όταν θα τα αφήσεις μέσα στο αυτοκίνητο -
Εγώ λέω να μην τα αλλάξεις και να μην τα σκέφτεσαι στις διακοπές.Τα 10.000χλμ δεν είναι πολλά......εγώ τα κρατάω μέχρι 20.000 χλμ. ή μία αλλαγή κάθε δύο χρόνια αν δεν κάνω χιλιόμετρα.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Αν και ουσιαστικά τα λάδια αντέχουν μέχρι τα 15.000χλμ, μάλλον η δεύτερη σκέψη (για αλλαγή τον Σεπτέμβρη, μετά το ταξίδι) πρέπει να επικρατήσει, κυρίως βέβαια..... για ψυχολογικούς λόγους!
Θα είσαι 'μακρυά' και θα σκέφτεσαι συχνά-πυκνά ότι κάτι δεν πάει καλά βαθιά μέσα στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου. Και επειδή τα άλλαξες 2 μήνες νωρίτερα και έκανες και 2.000 χλμ, θα στεναχωριέσαι - και θα θυμώνεις, που δεν θα μπορείς να επανορθώσεις λόγω απόστασης !
ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΩΣΤΕΙΕΣ!Βασικά δεν με καίνε τα 1500 χλμ που θα κάνει τώρα, πιο πολύ η ακινησία με απασχολεί και το πότε θα αλλαχτούν μετά. Οπότε μάλλον Σεπτέμβρη θα τα αλλάξω.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Οπότε μάλλον Σεπτέμβρη θα τα αλλάξω.+1
αν το αποθηκεύσεις -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οπότε μάλλον Σεπτέμβρη θα τα αλλάξω.
+1
αν το αποθηκεύσειςκαι ο AEHaas θεωρεί ιδανικό να αλλάζονται τα λάδια το φθινόπωρο.
αυτό με την λογική ότι τα λάδια μετά από πολλά χλμ ... παχαίνουν
-
Αν το αμάξι ακινητοποιηθεί από Σεπτέμβριο καλύτερα να έχει καινούρια λάδια.
-
εγώ θα σου πρότεινα να τα αλλάξεις ΄τωρα
Σκόνη ζέστη AC και ταλαιπωρημένα λάδια δεν λέει
Αν το ψιλοακινητοποιήσεις μετά, θα έχεις μόνο τον χρόνο λήξης (ένα έτος;) ,οπότε και ο ένας μήνας παραπάνω δεν θα παίξει ρόλο -
θελω να μου πειτε ποια θεωρειται τα καλυτερα 10/40 και τα καλυτερα 5/40?
-
Η απάντηση δυστυχώς δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Έχει σημασία το καλύτερα σε τι και για τι;; Καλύτερο σε διάρκεια, σε στροφάρισμα, σε αντοχή σε φορτίο, σε κατακάθια, σε θερμοκρασίες, σε οικονομία, σε ψύξη, σε κατανάλωση λαδιού κλπ κλπ.
Γιατί μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό λάδι αλλά αν δεν καλύπτει τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σου τότε θα είναι ακατάλληλο. Καλύτερα λοιπόν να αναφέρεις για τι κινητήρα σε τι όχημα και με ποια χρήση και σε τι συνθήκες.Επίσης να αναφέρω ότι θεωρώ τη διαφορά ανάμεσα στο 5 του 5/40 και στο 10 του 10/40 σε ότι αφορά το ιξώδες να είναι τόσο μικρή στην πράξη που να μετράει λιγότερο από τις πολλές άλλες ιδιότητες και ικανότητες ενός λαδιού.
Και βέβαια ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη που τη στηρίζει είτε σε εμπειρία (συνήθως ελλιπή και με προκατάληψη) είτε σε δοκιμές είτε σε απόψεις άλλων. Ελάχιστοι ξέρουν και καταλαβαίνουν τι και γιατί. Για αρχή ένας καλός κανόνας είναι να επιλέξεις ένα πλήρως συνθετικό (όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα χαρακτηριστικά). Άρα θα σε βοηθούσε να μάθεις μερικά πράματα για τα λοιπά χαρακτηριστικά των λαδιών. Ίσως τότε θα μπορούσες να συμμετέχεις και εσύ στην επιλογή των λαδιών σου. -
40άρι από 40άρι μπορεί να έχει αρκετή διαφορά, αφού το 40 αν και απλά ένα νούμερο σημαίνει ένα εύρος. π.χ.
AFL AMO Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D-445) 13.7 14.6 HTHS (cP) (ASTM D-4683) 3.8 4.3
sources :
http://www.amsoil.com/storefront/afl.aspx
http://www.amsoil.com/storefront/amo.aspx -
ευχαριστω για τις απαντησεις..
θα το κανω πιο συγκεκριμενα..
τι προτεινετε για ΒΒΖ με εθισμο στο να πινει λαδια?? (γυρω στα 800ml ανα 1000χλμ)
μεχρι τωρα εμπαιναν 10/40 (οχι συγκεκριμενη μαρκα,οτι να ναι)..
για να μειωθει η καταναλωση προτεινετε 10/40 ή 5/40...
μου ειπαν οτι με motul 8100 5/40 συμαζευεται καπως οπως και με mobil 0/40..
εχει 113,000χλμ,καποια στιγμη θα γινει η γνωστη επισκευη με τα ελατηρια αλλα μεχρι τοτε... -
Δυστυχώς ο πιο σωστός δρόμος αν υπάρχει γνωστό πρόβλημα με γνωστή αντιμετώπιση είναι η επισκευή που αναφέρεις. Αν βάλεις πολύ παχύ λάδι (πχ ένα παχύ 40 ή και 50) μπορεί να μην έχεις απώλεια αλλά να μην έχεις καλή λίπανση.
Βέβαια έχει παρατηρηθεί ότι μερικές φορές κάποια λάδια τα πάνε πιο καλά με κάποιους κινητήρες από ότι άλλα στο θέμα της απώλειας και αυτό είναι στο οποίο αποσκοπείς. Κάποιοι που έχουν σχετική εμπειρία από ίδιο κινητήρα ίσως θα μπορέσουν να βοηθήσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις το τι είναι το ΒΒΖ;; Και βοηθάει να προσθέσεις πώς το λειτουργείς;
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]