-
Έχει ξαναγίνει αυτή η συζήτηση και τα 300V παρόλο που στη συσκευασία γράφουν racing, είναι αρκετά δρομίσια για καθημερινή χρήση.
-
Τα λάδια με ιξώδες 5-30 Α3 ποιά είναι η μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία που μπορούν να δουλέψουν χωρίς να έχουμε αλλοίωση στης ιδιότητες τους η ακόμα και πρόωρη φθορά του κινητήρα;
Ευχαριστώ εκ το προτέρων
-
Αυτη ειναι η πρωτη σωστη κουβεντα που ακουω!Ο σκοπος που βαζουμε αυτο το λαδι δεν ειναι μονο για την πιστα ,το αυτοκινητο δουλευει και σε νορμαλ ρυθμους πολης οποτε πρεπει να ειναι και δρομισια!
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
Τα λάδια με ιξώδες 5-30 Α3 ποιά είναι η μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία που μπορούν να δουλέψουν χωρίς να έχουμε αλλοίωση στης ιδιότητες τους η ακόμα και πρόωρη φθορά του κινητήρα;H εξωτερική θερμοκρασία δεν έχει άμεση σχέση με το λάδι. Μην ξεχνάμε ότι κι αλλιώς όλο το σύστημα λίπανσης βρίσκεται σε θερμοκρασίες από τη μία 90-100 βαθμών που λειτουργεί το σύστημα ψύξης και από την άλλη πολλών εκατοντάδων βαθμών.... χειμώνα καλοκαίρι!
Απλά παραδοσιακά, από παλιά που τα λάδια ήταν πολύ λιγότερο ανθεκτικά σε θερμοκρασίες και τα συστήματα ψύξης επηρεάζονταν από τις εξωτερικές συνθήκες είχε νόημα να προτείνεις το 'κατάλληλο' λάδι. Τότε το 40άρι με τις ζέστες μπορεί να συμπεριφερόταν σαν 30άρι οπότε είχε λογική το άλλο λάδι.
Πλέον όμως τα λάδια είναι πολύ καλύτερα και σταθερά σε τεράστιο εύρος θερμοκρασιών και αφού οι συνθήκες λειτουργίας τους είναι ανεξάρτητες από τις εξωτερικές θερμοκρασίες είναι απόλυτα δικαιολογημένη η τάση χρήσης του ίδιου λαδιού, σχετικά λεπτού συνεχώς. -
Ο χρήστης onyx! περίπου πέρισυ έγραψε:
O κατασκευαστής (BMW) εδώ και χρόνια έχει θέσει προδιαγραφές δικές του που ανανεώνονται υπερκαλύπτοντας τις προηγούμενες. Έτσι ενώ αρχικά ήθελε κάποια Α3 (κατά ACEA) και 10W-40 πλέον (LL04) ζητάει κυρίως 5W-30. Σε σχετικό πινακίδιο σε εγχειρίδιο του 2000 λέει 10W-x για θερμοκρασία 0 ως πάνω από 30 και 0W-x ή 5W-x για κάτω από -30 ως πάνω από 30. Δεν διαχωρίζει το πάνω από 30 με το πάνω από 35 ή 40 κλπ. Νομίζω κανένας δεν είπε να πάμε εκτός προδιαγραφών κατασκευαστή ή αν ειπώθηκε ήταν σαφές ότι η πρόταση δεν είναι σύμφωνη με τον κατασκευαστή. Ο λόγος που ρωτάω είναι όχι για να βάλω κάτι εκτός προδιαγραφών αλλά επειδή μετά από χρόνια διαφορετικών συνηθειών, όπως κι εσύ έχω μια ανησυχία! Προσωπικά παλιότερα θεωρούσα σαν πιο κατάλληλο λάδι για την Ελλάδα το 15W-50.
Όμως τα σύγχρονα συνθετικά λάδια, εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματά τους μπορούν να καλύπτουν την προδιαγραφή Α3 έστω κι αν είναι 30άρια και είναι και πολύ πιο ανθεκτικά σε θερμοκρασίες και σε εύρος θερμοκρασιών με αποτέλεσμα πλέον να μην έχει σημασία η εξωτερική θερμοκρασία. Άλλωστε αν το καλοσκεφτούμε μετά την εκκίνηση είτε στους 45 είτε στους -20 ο κινητήρας μου και το λάδι μου συνεχίζουν να ζούν στο προστατευτικό κουκούλι των χιτωνίων νερού θερμοκρασίας γύρω στους 90.
Και ειδικά στην εκκίνηση που το λάδι είναι ακόμα κρύο και παχύρρευστο είναι που γίνεται η μεγαλύτερη φθορά του κινητήρα και εκεί βοηθάει το λεπτόρρευστο.
Επίσης ένα λεπτόρρευστο ρέει καλύτερα απάγοντας έτσι καλύτερα και την θερμότητα ενώ ένα παχύρευστο μπορεί πιο εύκολα να μπουκώνει τη βαλβίδα κλείνοντας τη ροή (έχεις πίεση στο όργανο λαδιού αλλά δεν έχεις ροή άρα δεν έχεις λίπανση!!)
Εφόσον λοιπόν ένα λεπτότερο λάδι (καλό συνθετικό) έχει βρεθεί ότι αντέχει όσο τα παλιότερα παχύτερα ενώ ταυτόχρονα είναι καλύτερο σε κρύο κινητήρα και επίσης κάνει και οικονομία σε καύσιμα λόγω μειωμένων εσωτερικών τριβών μοιάζει αρκετά καλά δικαιολογημένο το ότι πλέον όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προωθούν τα λεπτόρρευστα λιπαντικά.
Εννοείται ότι αν βάλεις σε έναν παλιό κινητήρα με μεγάλες ανοχές ένα πολύ λεπτό λάδι (ακόμα και εντός προδιαγραφών) θα σου το κάψει....όχι ότι το λάδι δεν είναι καλό ή κατάλληλο αλλά, στην περίπτωση αυτή, ο κινητήρας δεν είναι πια κατάλληλος για το καλύτερο αυτό λάδι.όχι ότι δεν τα γράφεις όμορφα και συνοπτικά φέτος, απλά ίσως μερικούς τους βοηθήσει αυτή η μεγαλύτερη ανάλυσή σου
Και μάλλον όλα αυτά έρχονται να δέσουν με το γεγονός ότι πλέον πολλά manual πέρα από το διάγραμμα με τις θερμοκρασίες και τα ιξώδη γράφουν και ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ/RECOMMENDED το χχWzz.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
.....
όχι ότι δεν τα γράφεις όμορφα και συνοπτικά φέτος, απλά ίσως μερικούς τους βοηθήσει αυτή η μεγαλύτερη ανάλυσή σου ....
Πωπω, έχω γράψει εγώ τέτοια ωραία πράματα!!;; Μπράβο μου!
Κάτι τέτοια ίσως είδαν και με κάνανε και mod! -
Ευχαριστω πολυ
-
Ήρθαν σήμερα με curier 7L βαλβολίνης total 75W80 από το rpc.gr
Χθές 1 το μεσημέρι έγινε η συνεννόηση από το τηλ, σήμερα στις 4 ήταν στο σπίτι.
Τιμή με τα μεταφορικά της ACS βγήκε κάπου στα 8,5ε /LΑααα, έστειλα και δείγμα από τα agip 10w40 για ανάλυση τη Δευτέρα , οπότε την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τα αποτελέσματα.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Ήρθαν σήμερα με curier 7L βαλβολίνης total 75W80 από το rpc.gr
Χθές 1 το μεσημέρι έγινε η συνεννόηση από το τηλ, σήμερα στις 4 ήταν στο σπίτι.
Τιμή με τα μεταφορικά της ACS βγήκε κάπου στα 8,5ε /LΑααα, έστειλα και δείγμα από τα agip 10w40 για ανάλυση τη Δευτέρα , οπότε την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τα αποτελέσματα.
Ειναι αυτη : http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el ?
Υ.Γ: Ανυπομονω να δω τα αποτελεσματα απο την αναλυση.
-
Ναι , αυτή είναι.
Ήρθε και η ανάλυση του matiz με τα 1/4 του εκατομμυρίου χιλιόμετρα. Είχα μια υποψία για καμμένη φλάντζα οπότε τα έστειλα λίγο νωρίς με 4,000 χλμ και 4 μήνες στην πλάτη τους.
Όλα ήταν ΟΚ , τελικά. Τα περι audi αφορούν τη στήλη με τα 23.000 χλμ και αναφέρονται σε μια ανάλυση που έγινε πριν 2 χρόνια. -
up....
-
Μια χαρά το αμαξάκι.
-
Πράγματι, έχει βγάλει τα λεφτά του με το παραπάνω. Η αντλία νερού δεν έχει αλλαχθεί ποτέ και μάλλον έχει αρχίσει να χάνει λιγάκι τελευταία, όχι πολύ, κάπου 0,5 λίτρο από την αρχή της χρονιάς.
-
Καλή η ανάλυση του matiz. Το ιξώδες έχει πέσει αισθητά για μόνο 4.000 χλμ.
-
κι εγώ θα περίμενα κάτι καλύτερο αλλά ας μη ξεχνάμε οτι πρόκειται για 3κύλινδρο μοτεράκι με ιδιαίτερα τραχιά λειτουργία και 12 χρόνια στην πλάτη του.
-
Πολυ καλα αποτελεσματα και πολυ καλο πακετο προσθετων για ενα σχετικα φθηνο λαδι (Βοριο 110 !).
Μου κανει εντυπωση που η Blackstone αναφερει σαν ευρος για το ιξωδες σε ενα 10W40 λαδι να ξεκιναει απο 11.6 cSt -
Παιδια εχω ενα corsa 1.2 D και εχω κατι παραπανω απο 1.5 χρονο που το εχω αγορασει και εχω κανει 5500km(+15000km απο τον προηγουμενο,τοτε εγινε και τον service του)!!!!τι λετε, να αλλαξω λαδια??ποσο θα μου κοστισει περιπου σε απλο συνεργειο!!!
-
Mια φορά το χρόνο να αλλάζεις λάδια και φίλτρο αφού κινείσαι τόσο λίγο. Το κόστος δεν είναι καν άξιο λόγου. Πήγαινε σε ένα συνεργείο, εκεί που θα κάνεις και την υπόλοιπη συντήρηση του αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Mια φορά το χρόνο να αλλάζεις λάδια και φίλτρο αφού κινείσαι τόσο λίγο. Το κόστος δεν είναι καν άξιο λόγου. Πήγαινε σε ένα συνεργείο, εκεί που θα κάνεις και την υπόλοιπη συντήρηση του αυτοκινήτου.Πηγα και μου πηρε 40ευρω!!!!!πολλα η λιγα ειναι??για αυτο ρωτησα γιατι ηθελα να ειχα μια ιδεα!!!!
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Μου κανει εντυπωση που η Blackstone αναφερει σαν ευρος για το ιξωδες σε ενα 10W40 λαδι να ξεκιναει απο 11.6 cSt
Αν παρατηρήσεις τη στήλη με το ιξώδες λέει: SUS viscosity @210 F , 65-76 ακριβώς από πάνω γράφει : values should be * , και στο αστεράκι πάει κάτω-κάτω όπου αναφέρει: this column applies only to the current sample.
Είναι αναμενόμενο να πέσει σε ένα 10W40 αν και όχι σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]