-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
@realzeus, προφανώς στην ΕΕ αποφάσισαν να μετρήσουν κάτι, απ το οποίο έχουν στατιστικές ότι συμβάλλει στα ατυχήματα και είναι εύκολα μετρήσιμο.... όταν πχ το φρενάρισμα σε βρεγμένο δρόμο, το καλό απ το μέτριο στα 80χλμ, έχουν διαφορά μερικές καρότσες. Τώρα αν στο γύρο της πίστας το 1 από το τελευταίο γυρίζει με διαφορά μερικών δεκάτων ή έχει καλύτερο (υποκειμενικά) τιμόνι, δεν το θεωρώ περισσότερο σημαντικό για καθημερινά αυτοκίνητα.
Όταν ακόμα και στην βροχερή Αγγλία δεν βρέχει πάνω από 150 μέρες το χρόνο, είναι γελοίο ότι αγνοούνται οι υπόλοιπες 200+ στεγνές μέρες! Η διαφορά δεν μετριέται σε καρότσες, 3-4 μέτρα στην χειρότερη περίπτωση. Στο στεγνό όμως που οδηγούμε συνήθως δεν ξέρουμε τι γίνεται. Μπράβο ΕΕ, άλλη μια νίκη της που σε δέρνει!
http://www.michelin.gr/tyres/learn-shar ... yre-grades
Απόσταση φρεναρίσματος μικρότερη μέχρι και όσο και το μήκος 4 αυτοκινήτων. Ισχύει για αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία* A** με οδήγηση στα 80 km/h, η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να είναι μέχρι και κατά 18m ή κατά 30%1 μικρότερη απ’ όσο με ελαστικά με βαθμολογία G.*όποιες πολιτικές και να θέλει να προωθήσει η ΕΕ με τις νέες ταμπέλες ... (μειωμένα Co2 , προώθηση δικών της βιομηχανιών σε σχέση με κορεατικές, διαφοροποιώντας τα προϊόντα της βάση της ποιότητας/απόδοσης κτλ κτλ) δεν μπορώ παρά να δω και τα ταμπελάκια πριν απ την όποια επιλογή μου. Προφανώς και δεν αγνοώ τις στεγνές μέρες και θα προσυπογράψω την άποψη σου, αν μου πεις ότι υπάρχουν 2 διαφορετικά λάστιχα ίδιας κατηγορίας (όχι σεμι και πολιτικό πχ) που το Α είναι καλύτερο στο φρενάρισμα στη βροχή και ταυτόχρονα το Β είναι καλύτερο στο φρενάρισμα στο στεγνό. Μεσοσταθμικά όμως, ποσα ατυχήματα γίνονται σε βροχερές και πόσα σε 'στεγνές' μέρες ..... Για την Ελληνική γλίτσα τώρα
για το θόρυβο ... τα +3db δεν είναι λίγα .... αλλά αν δεν κάνω πάλι λάθος και το αυτί μας λογαριθμικά ακούει. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, ο θόρυβος από τα ελαστικά δεν με έχει ενοχλήσει (μπορεί να βοήθησε σε αυτό και οι γλιστεροί ελληνικοί δρόμοι γυαλί).
*
3 dB is a way to describe the amount by which power increases when it doubles.
1 dB = increase 26%
2 dB = increase 58%
3 dB = double
4 dB = 2.51 times
5 dB = 3.16 times
6 dB = 4 times (3 dB + 3 dB = double double)
7 dB = 5 times
8 dB = 6.31 times
9 dB = 8 times (3+3+3 = double double double)
10 dB = 10 times*Αυτό που δεν μου αρέσει με τους υπάρχοντες δείκτες και τις μετρήσεις ... είναι πόσο πιο καλό στο 'κράτημα' πχ είναι το ένα απ τα 2 λάστιχα που και τα 2 έχουν Traction AA και ΕΕ Α Α.
Δηλαδή θα προτιμούσα εκτός από το Α,Β,C k.o.k με μικρά γράμματα να ανέφεραν και τις ακριβές τιμές των μετρήσεων .... πχ και τα 2 είναι Α. Αλλά το ένα πετυχαίνει στο ίδιο τυποποιημένο τεστ περισσότερα g ή ακόμα μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης. Να είναι διακριτές και οι απόλυτες τιμές. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 023:EL:PDF
δηλαδή πχ, το pirelliP7 blue προφανώς έχει καλύψει στο όριο τις τιμές (RRC
-
Τα EU ratings δίνουν πληροφορίες για ένα πολύ περιορισμένο φάσμα των δυνατοτήτων ενός ελαστικού και κυρίως για το πόσο αποτελεσματικά συνδυάζονται τα 'ασυμβίβαστα' χαρακτηριστικά της μικρής αντίστασης κύλισης και της πρόσφυσης στο βρεγμένο. Χρήσιμη πληροφορία, όντως. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι όταν προβάλλεις αυτό το πράγμα πρώτη μούρη πάνω στην ετικέτα παραπλανείς το κοινό, αφού πολλοί θα πιστέψουν ότι αυτές οι βαθμολογίες είναι οι μόνες που προσδιορίζουν την απόδοση του ελαστικού. Άσε που αναγκάζεις τους κατασκευαστές να εστιάζουν σώνει και καλά σε αυτούς τους τομείς, ενδεχομένως σε βάρος της απόδοσης αλλού.
Οι χρωματιστές ετικετούλες λογικά θα παίξουν μεγάλο ρόλο στις μελλοντικές επιλογές του αγοραστικού κοινού. Έχω περιέργεια να δω αν θα επηρεάσουν και τις τιμές (γιατί π.χ. πώς θα δικαιολογήσει ο λαστιχάς ένα Cinturato P4 με χειρότερο rating από ένα φθηνότερο Brillantis 2; ) -
+harlek, τουλάχιστον θα προστατευτούν αρκετοί 'τυπικοί' οδηγοί απ τον λάστιχά τους που θέλει να προωθήσει το Α σε σχέση με το Β ελαστικό, ή να μας παραπληροφορεί ενσυνείδητα για να πουλήσει. Διπλής ανάγνωσης βέβαια είναι και το κατά πόσο πιο ακριβά θα μπορούν να πουλάνε τα Α Α σε σχέση με τα 'άλλα' οι premium εταιρίες ελαστικών .
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Επίσης, Δία, Αγγλία δεν είναι μόνο νότια. Οι διαφορές στα λάστιχα πρώτης γραμμής δεν είναι τραγικές στο στεγνο και o μέσος οδηγός δύσκολα.θα πλησιάσει τα όρια τους. στο βρεγμένο γίνεται παρτυ όμως.Το μέσο όρο του νησιού πήρα.
Όταν λες πάρτυ στο βρεγμένο; Λόγω υδρολίσθησης; Θεωρητικά τα πρωτοκλασάτα λάστιχα ίδιας κατηγορίας δεν πρέπει να έχουν χαώδεις διαφορές είστε στο στεγνό, ή στο βρεγμένο.
Απόσταση φρεναρίσματος μικρότερη μέχρι και όσο και το μήκος 4 αυτοκινήτων. Ισχύει για αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A με οδήγηση στα 80 km/h, η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να είναι μέχρι και κατά 18m ή κατά 30%1 μικρότερη απ’ όσο με ελαστικά με βαθμολογία G.
Δηλαδή συγκρίνοντας βροχολάστιχα με slick. Γιατί μόνο έτσι δικαιολογείται διαφορά 18 μέτρων για φρενάρισμα από τα 80!
Προφανώς και δεν αγνοώ τις στεγνές μέρες και θα προσυπογράψω την άποψη σου, αν μου πεις ότι υπάρχουν 2 διαφορετικά λάστιχα ίδιας κατηγορίας (όχι σεμι και πολιτικό πχ) που το Α είναι καλύτερο στο φρενάρισμα στη βροχή και ταυτόχρονα το Β είναι καλύτερο στο φρενάρισμα στο στεγνό.
Σε τεστ ελαστικών πολλές φορές προκύπτει αυτό που λες. Ένα πιο επιθετικό λάστιχο (ένα RE720 ) έκανε παπάδες στο στεγνό αλλά στο βρεγμένο υστερούσε σε σχέση με κάποια λιγότερα επιθετικά και ας ήταν στην ίδια κατηγορία.
Μεσοσταθμικά όμως, ποσα ατυχήματα γίνονται σε βροχερές και πόσα σε 'στεγνές' μέρες
Αυτό που θα ενδιέφερε είναι συνολικά πόσα ατυχήματα γίνονται και υπό ποίες συνθήκες. Θα μπορούσα να σου πω ότι τα περισσότερα κατά ημέρα γίνονται στο χιόνι αλλά πόσες μέρες χιονίζει; Άρα δεν μας αφορά ιδιαίτερα καθώς σε απόλυτη τιμή τα περισσότερα δεν γίνονται στα χιόνια.
δηλαδή πχ, το pirelliP7 blue προφανώς έχει καλύψει στο όριο τις τιμές (RRC
-
Καμία πρόταση για το micra από αυτά; Προσανατολίζομαι για το 1ο στη λίστα αλλά θα έδινα και κάτι παραπάνω αν πραγματικά άξιζε.
Επίσης, μπορώ να βάλω και 175/60/13 διάσταση αλλά δε νομίζω ότι αξίζει τα παραπάνω χρήματα για τη χρήση που το θέλω. -
Asian manufacturers using innovative high performance technology?
-
Made by Goodyear λέει το πρώτο στη λίστα.
Αν και μάλλον καλύτερα να δώσω κάτι παραπάνω και να πάρω τα fulda που τα ξέρει και η μάνα τους. -
Μεσοσταθμικά όμως, ποσα ατυχήματα γίνονται σε βροχερές και πόσα σε 'στεγνές' μέρες
Αυτό που θα ενδιέφερε είναι συνολικά πόσα ατυχήματα γίνονται και υπό ποίες συνθήκες. Θα μπορούσα να σου πω ότι τα περισσότερα κατά ημέρα γίνονται στο χιόνι αλλά πόσες μέρες χιονίζει; Άρα δεν μας αφορά ιδιαίτερα καθώς σε απόλυτη τιμή τα περισσότερα δεν γίνονται στα χιόνια.
Κάπου διάβαζα στατιστικές και έλεγαν ότι περίπου το 50% των συνολικών τροχαίων στην Ευρώπη (που η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα) γίνονται σε βροχή και γενικά δύσκολες καιρικές συνθήκες και προφανώς γι'αυτό έβαλαν και αυτό το κριτήριο, αλλά γενικά θα συμφωνήσω ότι η ετικέτα είναι ελλιπής και ίσως παραπλανητική.
-
Ο δείκτης ταχύτητας σχετίζεται καθόλου με τη θερμοκρασία λειτουργίας;
-
Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον και το φρενάρισμα στο στεγνό
-
Απο όσο ξέρω ναι εμμέσως, δηλαδή τα λάστιχα που είναι φτιαγμένα για υψηλές ταχύτητες όπως και τα αγωνιστικά τακάκια αργούν να ζεσταθούν.
-
Ο χρήστης 206xs έγραψε:
Απο όσο ξέρω ναι εμμέσως, δηλαδή τα λάστιχα που είναι φτιαγμένα για υψηλές ταχύτητες όπως και τα αγωνιστικά τακάκια αργούν να ζεσταθούν.Έψαξα λίγο και δε βρήκα κάτι, αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι όπως το λες μήπως ένα sport ελαστικό ακόμη και παγωμένο αποδίδει καλύτερα (έχει καλύτερη πρόσφυση) από ένα touring το οποίο βρίσκεται στο διάστημα των θερμοκρασιών λειτουργίας του;
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Απο όσο ξέρω ναι εμμέσως, δηλαδή τα λάστιχα που είναι φτιαγμένα για υψηλές ταχύτητες όπως και τα αγωνιστικά τακάκια αργούν να ζεσταθούν.
Έψαξα λίγο και δε βρήκα κάτι, αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι όπως το λες μήπως ένα sport ελαστικό ακόμη και παγωμένο αποδίδει καλύτερα (έχει καλύτερη πρόσφυση) από ένα touring το οποίο βρίσκεται στο διάστημα των θερμοκρασιών λειτουργίας του;
οχι.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Έψαξα λίγο και δε βρήκα κάτι, αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι όπως το λες μήπως ένα sport ελαστικό ακόμη και παγωμένο αποδίδει καλύτερα (έχει καλύτερη πρόσφυση) από ένα touring το οποίο βρίσκεται στο διάστημα των θερμοκρασιών λειτουργίας του;
οχι.
Όχι; Αυτό με παραξενεύει λίγο. Δηλαδή τα supercars με λάστιχα με συντελεστή (Y) για 300+ kph έχουν χειρότερη πρόσφυση κατά τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν; Γιατί φαντάζομαι λίγες θα είναι οι ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
οχι.
Όχι; Αυτό με παραξενεύει λίγο. Δηλαδή τα supercars με λάστιχα με συντελεστή (Y) για 300+ kph έχουν χειρότερη πρόσφυση κατά τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν; Γιατί φαντάζομαι λίγες θα είναι οι ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους.
-
οχι.
Οταν ειναι παγωμενο ενα σπορτ ελαστικο δεν αποδιδει οσο πρεπει,καλλιστα μπορει να ειναι και επικινδυνο.Η θερμοκρασια ενος ελαστικου δεν ανεβαινει αποκλειστικα με την μεγαλη ταχυτητα αλλα και με την κυλιση .
-
Οπότε εννοείς ότι ζεσταίνονται σχετικά εύκολα και σε μικρές ταχύτητες, σωστά;
-
Ο δείκτης ταχύτητας σχετίζεται καθόλου με τη θερμοκρασία λειτουργίας;Σε ερώτηση του Drive στον αρχιμηχανικό της Kumho (αν θυμάμαι καλά), η απάντηση ήταν ότι ο δείκτης ταχύτητας δεν σχετίζεται με την θέρμανση του ελαστικού αλλά έχει να κάνει με τον σκελετό του.
-
Σε ερώτηση του Drive στον αρχιμηχανικό της Kumho (αν θυμάμαι καλά), η απάντηση ήταν ότι ο δείκτης ταχύτητας δεν σχετίζεται με την θέρμανση του ελαστικού αλλά έχει να κάνει με τον σκελετό του.
Aυτό θυμάμαι κι εγώ (drive). ότι δηλαδή τα λάστιχα με υψηλό δείκτη W/Y έχουν και σκελετό που να μπορεί να αντέξει σε αυτές τις ταχύτητες. Ενδιαφέρον θα ήταν να ξέραμε, αν δύο ίδια λάστιχα με μοναδική διαφορά τον δείκτη ταχύτητας, (δηλαδή διαφορετικό, πιο αντοχής σκελετό) ..... έχουν και διαφορετικό βάρος ....
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Σε ερώτηση του Drive στον αρχιμηχανικό της Kumho (αν θυμάμαι καλά), η απάντηση ήταν ότι ο δείκτης ταχύτητας δεν σχετίζεται με την θέρμανση του ελαστικού αλλά έχει να κάνει με τον σκελετό του.
Aυτό θυμάμαι κι εγώ (drive). ότι δηλαδή τα λάστιχα με υψηλό δείκτη W/Y έχουν και σκελετό που να μπορεί να αντέξει σε αυτές τις ταχύτητες. Ενδιαφέρον θα ήταν να ξέραμε, αν δύο ίδια λάστιχα με μοναδική διαφορά τον δείκτη ταχύτητας, (δηλαδή διαφορετικό, πιο αντοχής σκελετό) ..... έχουν και διαφορετικό βάρος ....
Ναι, είναι βαρύτερα αυτά με τον πιο ανθεκτικό σκελετό.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]