-
Σχετικά με τα Exalto, μιας και αναφέρθηκαν:
Όπως κάποιοι γνωρίζετε, τα φοράω εδώ και κάτι περισσότερο από ένα χρόνο στο Τέμπρα, στη διάσταση που έγινε λόγος πιο πάνω. Όλο το διάστημα οι πιέσεις που έβαζα ήταν οι προτεινόμενες της Φίατ, ήτοι 32psi παντού με νορμάλ φορτίο και 32 εμπρός-35 πίσω με πλήρες φορτίο. Συνήθως στον πίσω άξονα μπορεί να έβαζα 1-2psi περισσότερα από τον μπροστά (δηλαδή 33 έως 34) ακόμα και με νορμάλ φορτίο, διότι υπήρχαν φορές που χρειαζόταν να κουβαλήσω ογκώδη και βαριά πράγματα με το αυτοκίνητο οπότε από το να τρέχω κάθε λίγο και λιγάκι να αλλάζω τις πιέσεις ήμουν στα 32 εμπρός-33/34 πίσω.Σε κουβέντα που είχα χτες με συμφορουμά, και μετά από περιστατικό που με οδήγησε στο να την κάνουμε (πήρα στροφή σε κατοικημένη που την ξέρω απ' εξω κι ανακατωτά και το αυτοκίνητο δεν υπάκουσε σωστά - το εμπρός μέρος έδειξε αρχικά να φεύγει, έκοψα κι άλλο το τιμόνι, έφυγε όλο με τα τέσσερα και στο τέλος πέταξε λίγο κώλο κι όλα αυτά με καμιά 35-40χαώ - τα λάστιχα ήταν ζεστά), μου είπε πως τα Exalto της συγκεκριμένης διάστασης αποδίδουν καλύτερα στα 30psi και ότι αυτό το επιβεβαιώνει και γνωστός λαστιχάς της Αθήνας.
Τι θα κάνατε στη θέση μου; Το πρώτο πράγμα βέβαια που θα κάνω σήμερα όταν φύγω από το σπίτι είναι να μετρήσω τις πιέσεις και να κατεβάσω σε 30psi μπροστά (ίσως και 30 πίσω αλλά λόγω φόβου για φορτίο μπορεί απλά να το κάνω 32) αλλά είναι ασφαλές να αγνοήσω το βιβλιαράκι του κατασκευαστή και να πάω με την υποτιθέμενη ανάγκη του Exalto;
-
Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή του ελαστικού, υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος για τον συγκεκριμένο δείκτη φορτίου του ελαστικού δείχνει το επιτρεπόμενο φορτίο σε σχέση με την πίεση του αέρα.
Όταν ένα ελαστικό μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερο φορτίο με την ίδια πίεση αέρα (ή ίδιο φορτίο με μικρότερη πίεση αέρα) τότε ο κατασκευαστής του δίνει μεγαλύτερο δείκτη φορτίου και το αναγράφει πάνω στο ελαστικό. Αλλιώς πιστεύεις τις πιέσεις που σου λέει το μέντιουμ Ούρσουλα.
Επίσης, μη ξεχνάς τα λαμπρά αποτελέσματα της Φορντ όταν μείωσε την πίεση των ελαστικών για να 'πηγαίνουν καλύτερα' οι σαβούρες της.
http://en.wikipedia.org/wiki/Firestone_and_Ford_tire_controversy
*The Ford Explorer was first offered for sale in March 1990. Ford internal documents show the company engineers recommended changes to the vehicle design after it rolled over in company tests prior to introduction, but other than a few minor changes, the suspension and track width were not changed. Instead, Ford, which sets the specifications for the manufacture of its tires, decided to remove air from the tires, lowering the recommended psi to 26. The maximum pressure stamped into the sidewall of the tire was 35psi; however tires should only be inflated to the pressure listed by the vehicle's manufacturer.The failures all involved tread separation—the tread peeling off followed often by tire disintegration. If that happened, and the vehicle was running at speed, there was a high likelihood of the vehicle leaving the road and rolling over. Many rollovers cause serious injury and even death; it has been estimated that over 250 deaths and more than 3,000 serious injuries resulted from these failures, with not all occuring on Ford Motor Company vehicles. [3] It is estimated that 119 of the 250 deaths resulted from a crash with a Ford Motor Company vehicle [4].
Ford and Firestone have both blamed the other for the failures, which has led to the severing of relations between the two companies. Firestone has claimed that they have found no faults in design nor manufacture, and that failures have been caused by Ford's recommended tire pressure being too low and the Explorer's design. Ford, meanwhile, point out that Goodyear tires to the same specification have a spotless safety record when installed on the Explorer, although an extra liner was included into the Goodyear design after recommendations to that effect were made to Ford. Firestone included an extra liner in its product and this was then also used to replace tires on Ford Explorers.*
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Σχετικά με τα Exalto, μιας και αναφέρθηκαν:
μετά από περιστατικό που με οδήγησε στο να την κάνουμε (πήρα στροφή σε κατοικημένη που την ξέρω απ' εξω κι ανακατωτά και το αυτοκίνητο δεν υπάκουσε σωστά - το εμπρός μέρος έδειξε αρχικά να φεύγει, έκοψα κι άλλο το τιμόνι, έφυγε όλο με τα τέσσερα και στο τέλος πέταξε λίγο κώλο κι όλα αυτά με καμιά 35-40χαώ -
Τι θα κάνατε στη θέση μου;θα ξανάπαιρνα τη στροφή με ίδια χλμ. στο κοντέρ και όμοια φορτωμένο το αυτοκίνητο για να επιβεβαιώσω ότι είναι πρόβλημα των ελαστικών και όχι στιγμιαίας αφηρημάδας ή οτιδήποτε άλλο.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Αρνητική εντύπωση μου έκανε ο θόρυβος. Πιστεύω πως είναι το πιο θορυβώδες ελαστικό που έχω συναντήσει (με εξαίρεση χιονολάστιχα κτλ).
μλκία αυτό.
..
Το να πειραματιστείς λίγο με τις πιέσεις μόνο καλό θα σου κάνει. Εμένα πχ προτείνει η μάζντα 2.0 bar = ~29psi. Παρόλα αυτά το αμάξι το ένιωθα λίγο ασταθές και μετά από πειραματισμούς +-λίγο κατέληξα σε 27.5 psi. Ίσως λεπτομέρεια για κάποιους αλλά εμένα μου έκανε διαφορά προς το καλύτερο.
-
Το να πειραματιστείς λίγο με τις πιέσεις μόνο καλό θα σου κάνει. Εμένα πχ προτείνει η μάζντα 2.0 bar = ~29psi. Παρόλα αυτά το αμάξι το ένιωθα λίγο ασταθές και μετά από πειραματισμούς +-λίγο κατέληξα σε 27.5 psi. Ίσως λεπτομέρεια για κάποιους αλλά εμένα μου έκανε διαφορά προς το καλύτερο
Συνήθως όταν νιώθουμε αστάθεια στα 29 psi ανεβάζουμε πίεση, εσύ αφού το νιώθεις καλύτερα χαμηλώνοντας πίεση μάλλον έχεις πρόβλημα ευθυγράμμισης, μήπως πρέπει να το κοιτάξεις ?
Αυτή είναι η γνώμη μου, εγώ έχω φύγει από τα 29 και είμαι μεταξύ 32 - 36 ανάλογα με τη διαδρομή και τους ρυθμούς που θέλω να πάω, συνήθως έχω 32 - 34 και όταν θέλω να ανεβάσω ρυθμό έχω 34 εμπρός και 36 πίσω.
Όταν όμως φύγω από την ευθυγράμμιση έχω την εντύπωση ότι είμαι καβάλα επάνω στους εμπρός τροχούς και νιώθω τρομερή ανασφάλεια ακόμα και με 60 χλμ, όταν όμως το ευθυγραμμίσω το νιώθω ακλόνητο.
-
Σε περίπτωση αλλαγής ζάντας και από 18άρια πάει κάποιος σε 17άρια, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στις πιέσεις; Όταν στις μαμά διαστάσεις (225/40/18,255/35/18) πάω δλδ σε 225/45/17,245/40/17...
(Για να δούμε αν είπα βλακεία ή όχι... ) -
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Σε περίπτωση αλλαγής ζάντας και από 18άρια πάει κάποιος σε 17άρια, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στις πιέσεις; Όταν στις μαμά διαστάσεις (225/40/18,255/35/18) πάω δλδ σε 225/45/17,245/40/17...
(Για να δούμε αν είπα βλακεία ή όχι... )Αν έχουν ίδιο δείκτη φορτίου (πχ 92) κρατάς τις ίδιες πιέσεις. Πρόσεξε μήπως αυτά που φοράει είναι 92 αλλά για έξτρα φορτίο.
Οι πιέσεις που δίνει ο κατασκευαστής είναι για κανονική οδήγηση και ανάλογα με το φορτίο. Για σπορ οδήγηση ή για μεγάλες ταχύτητες τα φουσκώνεις (αρκετά) περισσότερο.
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
TOYO RA1δεν τα βλέπω να ερχονται ελλάδα...
για τιμές ελαστικών κανένα καλο σάιτ;
Μπορείς να βρείς τα R888 ωστόσο
Για τιμές κοίτα το elastika-online.ΥΓ: Εβλεπα στον ύπνο μου ότι φορούσα Maxxis και πήγαινα τρένο
-
Ξέρει κάποιος να μας πει την επιβάρυνση για μεταφορικα κλπ από camskill??
Για Αθήνα? -
Ο χρήστης tzs έγραψε:
Ξέρει κάποιος να μας πει την επιβάρυνση για μεταφορικα κλπ από camskill??
Για Αθήνα?Στο site του camskill κάνεις add to shopping basket το ελαστικό που σε ενδιαφέρει και στην ποσότητα που σε ενδιαφέρει. Στην συνέχεια θα δεις πάνω διαξιά λέει go to shopping basket. Μετά σου λέει να επιλέξεις την περιοχή σου, εκεί βάζεις greece and crete (car & van tyres) και θα σου βγάλει αναλυτικά την τιμή.
-
Ο χρήστης PiCo έγραψε:
TOYO RA1
δεν τα βλέπω να ερχονται ελλάδα...
για τιμές ελαστικών κανένα καλο σάιτ;
Μπορείς να βρείς τα R888 ωστόσο
Για τιμές κοίτα το elastika-online.ΥΓ: Εβλεπα στον ύπνο μου ότι φορούσα Maxxis και πήγαινα τρένο
τα 888 ειναι drag 'δρόμου'....
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
τα 888 ειναι drag 'δρόμου'....Και το RA1 είναι για να κάνεις τα ψώνια σου?
Και τα 2 σαν street legal competition tire τα χαρακτηρίζει το site.
-
ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΩ ΕΝΑ AUDI A4 ΤΟΥ 1995 1,6 (101 ΑΤΙΑ) ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΩ ΕΛΑΣΤΙΚΑ .. ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ! ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΤΗΣ BRIDGESTONE ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΑ ΤΟΥΟ Τ1R .... ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΕΞΗΣ :
BRIDGESTONE ER300 -H- RE050 ΣΤΑ 370
TOYO T1R ΣΤΑ 330 ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ R1R
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΟ ΟΠΩΣ ΟΤΙ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ! ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΙΝΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ !! -
Αν δεν αναφέρεις διάσταση δε νομίζω ότι θα μπορεί κάποιος να απαντήσει στο ερώτημά σου...
Από το εργοστάσιο το 1.6 φορούσε 195-65-15 αν δεν κάνω λάθος, αφού μιλάς για RE050 όμως πρέπει να φοράς 17άρα, σωστά;
-
Λοιπόν, κατέβασα τις πιέσεις σε 30 εμπρός-31 πίσω (από 32-34) και πήρα τη στροφή που έλεγα με το ίδιο γκάζι (περ. 45χαώ με 3η) και τις ίδιες συνθήκες πάνω-κάτω. Η μούρη μπήκε πιο σταθερά αλλά ο κώλος έφυγε λες και ήταν πισωκίνητο το Τέμπρα. Καταλήγω συνεπώς στο ότι η άσφαλτος στο συγκεκριμένο κομμάτι μάλλον παραέγινε λεία.
Τι γίνεται όμως με τις πιέσεις τώρα; Να τις κρατήσω ως έχουν ή να τις γυρίσω εκεί που τις είχα πριν; Θυμίζω ότι 32 παντού είναι οι συνιστώμενες του κατασκευαστή ενώ βάζω 34 πίσω (34.8 προτείνει η Φίατ στα πίσω για πλήρες φορτίο) γιατί συχνά-πυκνά τυχαίνει να έχω είτε κόσμο στα καθίσματα πίσω είτε να κουβαλάω πράγματα στο χώρο αποσκευών.
-
35 παντού και είσαι ΟΚ.
-
Ακόμα και μόνο για μια στροφή δεν είναι εύκολα να απαντηθεί. Πρέπει να την πάρεις πολλές φορές και με λίγο διαφορετικές ταχύτητες, λίγο πάνω λίγο κάτω. Έχει σημασία πόσο ακριβής είσαι στην επανάληψη, πότε στρίβεις και πόσο και με τι ρυθμό, αν πατάς ακριβώς στην ίδια γραμμή κλπ. Αυτό όμως που πιο πολύ θέλω να τονίσω είναι και το ζύγισμα, αν μπαίνεις φρενάροντας, επιταχύνοντας ή έρχεσαι τελείως ουδέτερα με σταθερή ταχύτητα.
Το αν το παραπάνω βάρος πίσω και για τη συγκεκριμένη στροφή, θα αυξήσει την πρόσφυση πίσω ή θα αυξήσει την τάση υπερστροφής, δεν είναι καθόλου απλό να απαντηθεί. Γενικά να κρατήσεις την ισορροπία πιέσεων (αν και όχι απαραίτητα τις ίδιες) μπρος πίσω που συστήνει ο κατασκευαστής έστω κι αν καμιά φορά είσαι φορτωμένος πίσω (ελπίζω να εννοείς σημαντικό βάρος πχ 1-2 πτωμάτων και όχι μιας εργαλειοθήκης). Τελικά δεν μπορείς να έχεις μία πίεση που να είναι σωστή σε δύο τελείως διαφορετικές συνθήκες οπότε πάρτο απόφαση και να είσαι πιο φρόνιμος όταν είσαι φορτωμένος με τρόπο που σου χαλάει το ζύγισμα. Και το βάρος να φροντίσεις να είναι στη μέση και καλά στηριγμένο/δεμένο για να μην έχεις μεταφορά βάρους πάνω στη στροφή. -
Φίλε onyx, μιλάμε πάντα για φορτίο στον πίσω άξονα άξιο αναφοράς (πάντως όχι για πτώματα ) και πάντα τοποθετημένο όσο το δυνατόν πιο σωστά και σταθερά. Κατανοώ ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνω απόλυτα τη συμπεριφορά του οχήματος σε μία μόνο στροφή, άλλωστε δεν έχω παράπονο από τη συνολική εικόνα αυτοκινήτου και ελαστικών, απλά προβληματίστηκα τη συγκεκριμένη στιγμή. Με δεδομένη την πίστη μου στις συνιστώμενες πιέσεις του κατασκευαστή, σκέφτομαι να επιστρέψω σε αυτές. Ούτως ή άλλως η οδήγησή μου είναι ομαλή, αφού περιορίζεται από τον αδύναμο κινητήρα όπως και την ηλικία και το «οικογενειακό» στήσιμο του αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
μιλάμε πάντα για φορτίο στον πίσω άξονα άξιο αναφοράς (πάντως όχι για πτώματα )(πάντως χωράνε- και η εργαλειοθήκη-στο Τέμπρα)
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]