-
Είχαμε άνοδο στο χρηματιστήριο και στις προηγούμενες εκλογές, το 2007. Είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες κι ο δείκτης πήρε από την ημέρα αναγγελίας μέχρι τη μέρα μετά τις εκλογές πάνω από 200 μονάδες. Σε ένα ακόμα μήνα πήρε άλλες 300+.
Αν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες; Δεν θα το έλεγα. Εκείνες τις όχι πολύ μακρυνές εποχές ο δείκτης είχε περάσει τις 5.200... -
Πάντως η άνοδος αυτής της περιόδου πληρεί το βασικό κριτήριο μιας 'πραγματικής' (και όχι φούσκας) ανόδου: Είναι ΑΘΟΡΥΒΗ!
-
Έτσι αθόρυβα 'έχω' 23%. Να τα πάρω και να μετανιώσω ή να τ' αφήσω και να μετανιώσω; Μάλλον στο πρώτο κλίνω.
-
Κι εγώ στο ίδιο δίλημμα είμαι (με 68,4%) αλλά κλίνω προς το 2ο
-
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει κάτι σαν 'καλύτερα να είσαι μετανιωμένος με κέρδη, παρά μετανιωμένος με ζημιές'.
-
Ο χρήστης gauguin έγραψε:
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει κάτι σαν 'καλύτερα να είσαι μετανιωμένος με κέρδη, παρά μετανιωμένος με ζημιές'.Προσωπικά διαφωνώ ριζικά
Μεγάλες απώλειες τις αντέχω, αν έχω μεγάλα διαφυγόντα κέρδη μου έρχεται να σαλτάρω
-
@ koutsan Και πολύ καλά κάνεις! Προφανώς αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα πράγματα, αλλά φαντάζεσαι όλοι να ενεργούσαμε με τον ίδιο τρόπο;
-
Μα δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό που κάνω είναι σωστό, ίσα ίσα που αν με ρωτήσει κάποιος δεν θα του προτείνω επ'ουδενί κάτι τέτοιο
Απλά επειδή η αίσθηση του να μη συμμετέχω στο πανηγύρι της ανοδου μου είναι προσωπικά ανυπόφορη φροντίζω την προσωπική μου γαλήνη : αγοράζω εύκολα και πουλάω δύσκολα
Σπανιότατα έχω πουλήσει και μετά να μου φύγει μετοχή προς τα πάνω και συχνότατα έχω αγοράσει και έχω φάει στο πι και φι μεγάλη πτώση στην κεφάλαΤο μόνο που θα πρότεινα - για κοινούς θνητούς - είναι σταδιακές πωλήσεις και αγορές...Δεν αδειάζω σχεδόν ποτέ μία μετοχή με μία κίνηση
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Πάντως η άνοδος αυτής της περιόδου πληρεί το βασικό κριτήριο μιας 'πραγματικής' (και όχι φούσκας) ανόδου: Είναι ΑΘΟΡΥΒΗ!H ανοδος στα χρηματιστηρια ειναι αποτελεσμα της αφθονιας νεου χρηματος που κοπηκε προσφατα. Οσο τα επιτοκια ειναι χαμηλα τοσο το χρηματιστηριο θα πηγαινει παραπανω (εκτος και αν ερθει καποια κριση αξιοπιστιας και δουμε παλι τους επενδυτες να αγοραζουν δολλαρια).
-
Πράγματι τα επιτόκια καταθέσεων είναι ξεφτιλισμένα και σε αναγκάζουν να ψαχτείς για κάτι άλλο.
Εγώ αρχές Αυγούστου επέλεξα να αγοράσω Νορβηγικές Κορώνες και τις έκλεισα στην Εθνική για 7 μήνες με 1.51 % .
Στόχος μου ήταν να πιάσω με την ανατίμηση της κορώνας ένα 5% και όλα δείχνουν οτι θα το ξεπεράσω με 6% ίσως και 8% εαν η ισοτιμία πλησιάσει το Μάρτιο στο 8,2 κορώνες για 1 e.
Καθόλου άσχημα για κάποιον άσχετο που δεν είχε τις γνώσεις και φοβόταν να μπει στο χρηματιστήριο.
Επίσης διαπιστώνω μεγάλη δυναμική στο δολ. Αυστραλίας και το Ρεαλ Βραζιλίας , έχουν πάρει φόρα οι νότιοι ενώ το ευρώ κατρακυλά.
Πάντως όταν εγκριθεί από όλα τα κράτη η συνθήκη της Λισαβόνας θα γίνει χαμός ανόδου .
Ελπίζω να προλάβω. -
Βέβαια τώρα που το καλοσκέφτομαι γιατί να περιμένω; σιγά το 1.5% που θα χάσω
Ήδη έχω κέρδη από τη διαφορά στην ισοτιμία.
Βουρ για ευρώ και αγορά τραπεζικών μετοχών. Πουλάνε ή δε θα βρίσκω;
-
Αν στις αρχές Αυγούστου αγόραζες τις τράπεζες μάλλον θα ήσουν καλύτερα τώρα. Βέβαια εκ των υστέρων όλοι ξέρουμε να λέμε. Και δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει αύριο αν δεν τα πούλησες σήμερα....
Είναι όμως καλή εποχή να αγοράσεις τώρα τράπεζες; Μάλλον ναι, οι προοπτικές είναι καλές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεγάλων οίκων. Αλλά μήπως να περίμενες λίγο την επόμενη διόρθωση; Ή μήπως αν αργήσει η διόρθωση ή/και δεν διορθώσει αρκετά θα είσαι χαμένος σχετικά με το να αγοράσεις τώρα;... Ποιος ξέρει...;
Ό,τι κι αν αποφασίσεις μην ξεχνάς ότι η ιδέα είναι να επενδύεις μέρος μόνο των λεφτών σου. Και να κάνεις σταδιακές αγορές ώστε να μην σου τελειώσουν τα προς επένδυση χρήματα και χάσεις ευκαιρίες. Τότε ή θα χάσεις την 'ευκαιρία' (γιατί η ευκαιρία μπορεί να σου βγει πατάτα αν η κάθοδος συνεχίσει πολύ μετά) ή θα ρισκάρεις/δεσμεύσεις μέρος των χρημάτων σου που δεν ήθελες (και αν δεν ανέβει γρήγορα για να πάρεις τα λεφτά σου πίσω είσαι ένας ακόμη εγκλωβισμένος).
Για να βρεις μην ανησυχείς, θα βρεις όποια θέλεις. -
Ένας καλός τρόπος να χάσεις, είναι ν' αγοράσεις εν μέσω ανόδου. Ειδικά μάλιστα όταν οι περισσότερες μετοχές καταγράφουν διαρκώς ανώτερα επίπεδα έτους! Μπορεί ν' ανέβουν και 50%, αλλά οι πιθανότητες είναι πλέον υπέρ της διόρθωσης.
Το τι λένε οι έγκριτοι αναλυτές δεν με ενδιαφέρει καθόλου, γιατί και πριν τη μεγάλη πτώση έλεγαν για 5-6.000 μονάδες, έλεγαν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 200$ και πολλά ακόμα.
Μακάρι να συνεχιστεί η άνοδος, απλώς φοβάμαι πλέον πολύ τη διόρθωση. Κι αυτή η διόρθωση ίσως είναι πολύ έντονη, γιατί ακριβώς πολλοί έχουν ήδη μαζέψει σημαντικό κέρδος και απλώς περιμένουν να πουλήσουν. Δεν θα εγκλωβιστούν δηλαδή, ακόμα κι αν χάσουν 10-20%, ανά πάσα στιγμή μπορούν να φύγουν κερδισμένοι. ΔΕΝ λέω ότι είναι κακό να μπει κάποιος, αλλά ότι το ρίσκο έχει ανέβει αρκετά πλέον. -
Κι εγώ αυτή την άτιμη τη μεγάλη διόρθωση περιμένω για να βάλω λίγα ακόμα.... Πήγε να κάνει κάτι αλλά λόγω ισχυρής αυτοδυναμίας κυβέρνησης και παρουσίασης στην Αγγλία (μπήκαν ξένα λεφτά) μαζεύτηκε.... όμως θα έρθει που θα πάει!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι εγώ αυτή την άτιμη τη μεγάλη διόρθωση περιμένω για να βάλω λίγα ακόμα...Aπό ότι λένε περιμένουν πολλοί με λεφτά από έξω αυτή τη διόρθωση.
Όσο πιο νωρίς μπεις, τόσο πιο ψηλά στην πυραμίδα θα βρεθείς.Γενικά αυτή η κατάσταση όπου πολλοί περιμένουν τη διόρθωση για να μπουν, συμπίπτει με αρκετά έντονες ανόδους στα χρηματιστήρια.
-
Καλησπέρα,
Στις 04/06/2009 στο παρόν θέμα είχα αναφέρει μια προσωπική μου εκτίμηση για την τιμή μιας συγκεκριμένης μετοχής, της ΕΤΕ η οποία είχε την ημέρα εκείνη 17,75€. Πιο συγκεκριμένα, είχα πει επί λέξη: '26,75 ευρώ είναι μια λογική τιμή για την μεγαλύτερη και ισχυρότερη τράπεζα........για μένα βέβαια.'
Τις αμέσως επόμενες ώρες & μέρες χλευάστηκα για την απλοϊκή μου σκέψη......
Σήμερα 14/10/2009 η ΕΤΕ έχει τιμή 27,75€ και ήρθε η ώρα της αποκομιδής κερδών, με παρολίγον διπλασιασμό κεφαλαίου λοιπόν (+90% κέρδη).....ο ΑΝΣΚ***** επετεύχθη λοιπόν, καλά κέρδη στους επενδυτές.
Αφιερωμένο ειδικά στον Δικηγόρο χωρίς πελάτες.......κερνάω μπύρες & λουκάνικα.
*****: Αγορά του αυτ/του της υπογραφής αποκλειστικά με OPM (Other People's Money).
-
Tις τελευταιες μερες υπαρχει μια θετικοτητα σχετικα με τις τραπεζες εφοσων εχει μειωθει ο ανταγωνισμος και λογο των περικοπων εχει αυξηθει η κερδοφορια (βλεπε αποτελεσματα σημερα απο JPM). Αυτα εκτος Ελλαδος αλλα επηδει το ξενο κεφαλαιο κινει το Ελλ. χρηματιστηριο εχει αντικτυπο και στην Εθνικη.
Αρα ειναι περισσοτερο οτι σταθηκες τυχερος αυτην την φορα, αλλα αφου πουλησες και κλειδωσες το κερδος μην μιλας καθολου.
-
Eγω συνεχιζω σταθερος στις αποψεις μου και φυσικα μην εχοντας κερδισει ουσιαστικα απο το προσφατο ραλυ.
Η οικονομια παει απλως απο το κακο στο χειροτερο,κατι που σιγα-σιγα θα το καταλαβουν μεχρι και οι ΔΥ.
Μεσα σε ενα τετοιο περιβαλλον ειναι απλως βεβαιο οτι τα χρηματιστηρια παγκοσμιως θα πεσουν γιατι δεν γινεται να αγνοουν την πραγματικη οικονομια για μεγαλο χρονικο διαστημα.
Βεβαια κανεις που ασχολειται με την πραγματικη οικονομια δεν κερδισε ποτε στο χρηματιστηριο,εκτος εαν ειδε την δουλεια όπως ο Madoff -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Βεβαια κανεις που ασχολειται με την πραγματικη οικονομια δεν κερδισε ποτε στο χρηματιστηριο,εκτος εαν ειδε την δουλεια όπως ο MadoffAυτό είναι το θέμα! Κάπου είχα διαβάσει ένα άρθρο, όπου βασικά έλεγε πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και πορείας Χρηματιστηρίου!
(είχε και σχετικό ιστορικό διάγραμμα αλλά δυστυχώς δεν έχω λινκ)Για εμένα βασικό κλειδί είναι η συνειδητοποίηση ότι άνοδος στο Χρηματιστήριο δε σημαίνει ότι κάτι πάει καλά αλλά ότι πάει καλύτερα (ή έστω η σχετική ελπίδα). Κάτι άσχημο που μεταμορφώνεται σε μέτριο ισούται με άνοδο και $$ από το Χρηματιστήριο.
Κάτι που ήταν καλό και παραμένει καλό σημαίνει λίγα έσοδα από μερίσματα, ίσως περισσότερα από μια προθεσμιακή, αλλά πάντα με τον κίνδυνο κάτι να πάει στραβά και να χαθούν πολλά $$. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Για εμένα βασικό κλειδί είναι η συνειδητοποίηση ότι άνοδος στο Χρηματιστήριο δε σημαίνει ότι κάτι πάει καλά αλλά ότι πάει καλύτερα (ή έστω η σχετική ελπίδα). Κάτι άσχημο που μεταμορφώνεται σε μέτριο ισούται με άνοδο και $$ από το Χρηματιστήριο.
Κάτι που ήταν καλό και παραμένει καλό σημαίνει λίγα έσοδα από μερίσματα, ίσως περισσότερα από μια προθεσμιακή, αλλά πάντα με τον κίνδυνο κάτι να πάει στραβά και να χαθούν πολλά $$.κοινώς μας λές οτι το χρηματιστήριο έχει το ίδιο πρόσημο με τη πρώτη παράγωγο της πραγματικής οικονομίας ή με f'-p όπου ρ το αποδεκτό επίπεδο ρίσκου.
υπεραπλούστευση, που είναι το εισαγωγικό μάθημα πριν απο το πρώτο μάθημα τεχνικών forecasting.
νομίζω οτι η τρέχουσα κρίση μισοξεπεράστηκε γιατί έχουμε κατανοήσει βαθιά οτι είναι καλύτερο τα χρήματα που έχεις στη τσέπη σου να μην αξίζουν σχεδόν τίποτα παρά να έχεις πολύ λίγα ή καθόλου χρήματα.
πιστεύω οτι το αν θα βγούμε απο την κρίση με ένα W ή ένα οροπέδιο είναι καθαρά θέμα χειρισμών και timing αλλά άσχετο τελείως με την μυθική πλέον 'πραγματική' οικονομία.
Χρηματιστήριο: Η υποστροφή (ισχύος) [#2]