Nov 11, 2010, 4:22 PM

Περί ηλιακών θερμοσιφόνων:
Ειχα αγοράει το 1988, εναν της 'ΗΛΙΟΘΕΡΜΟ', 160 λτ, με διπλή ηλιακή πλάκα.
Ο λόγος που επιλέχθηκε : Ηταν ο μοναδικός που διέθετε ηλεκτρονικό καντράν, με led, το οποίο έβαζες σε κάποιο σημείο στο σπίτι (με καλώδιο), για να βλέπεις τη θερμοκρασία του νερού που είχε μαζέψει. Τεράστια ευκολία.
Εξαιρετική απόδοση, μηδέν βλάβες, μόνο συμπλήρωμα με αντιψυκτικό κάθε 2-3 χρόνια (μόνος μου) και μία αλλαγή αντίστασης, που κάηκε στη 10ετία.
Το Φεβρουάριο τρύπησε μία απο τις πλάκες και αποφασίστηκε η συνολική αντικατάστασή του, αφού, είχε αρχίσει να ψιλομυρίζει 'χώμα' και το νερό που έβγαζε.
Αγοράστηκε ιδια μάρκα, κόστος με τοποθέτηση 850€, ίδια λίτρα αλλά με μονή ηλιακή πλάκα-νέας τεχνολογίας, που απέδιδε όλο το καλοκαίρι εξαιρετικά σε ταχύτητα και ποσότητα ζεστού νερού. Όμως:
1/ Την 2η ημέρα απο την τοποθέτηση, η βρύση παροχής ζεστού νερού έτρεχε με το σταγονόμετρο.
Διαπίστωση: Κατά τη κατασκευή του, ενα κομμάτι φελιζόλ-υαλοβάμβακα ειχε πέσει στο δοχείο νερού και κυκλοφορώντας έφραξε την γραμμή που δίνει ζεστό νερό, ευτυχώς στην πρώτη γωνία 15 εκατοστά απο τον ηλιακό. Επισκευή δωρεάν, μπινελίκια κάμποσα.
2/ Με τις πρώτες συννεφιές (αρχές Σεπτεμβρίου) , άναψα την αντίσταση, αφού ήλιος γιόκ. Όμως το νερό δεν ζεσταινόταν. Ερχονται για επισκευή , διαπιστώνουν καμμένη αντίσταση. Αλλαγή δωρεάν και ΟΚ, δεύτερος γύρος παραπόνων απο μέρους μου.
3/ Μετά απο 2 εβδομάδες, ξανά συννεφιά, ξανά προσπάθεια για χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, ζεστό νερό γιόκ.
Ερχονται για επισκευή, διαπιστώνουν τώρα καμμένο θερμοστάτη. Αλλαγή δωρεάν, ΟΚ.
4/Αρχές Οκτωβρίου, πάλι τα ίδια: Άναμμα για ζεστό νερό μέσω αντίστασης, ζεστό νερό ....
Έρχονται και παραδέχονται το εξής: Η εταιρία ειχε προμηθευτεί προβληματικούς θερμοστάτες. Μόλις ο ηλιακός λειτουργούσε με τον ήλιο και ανέβαζε θερμοκρασία νερού 70 βαθμούς και κάποια στιγμή λόγω κατανάλωσης-καιρού κλπ έπεφτε η θερμοκρασία νερού στους 15 βαθμούς, ο θερμοστάτης κόλλαγε. Τοποθέτησαν εντελώς διαφορετικού τύπου-μάρκας και έκτοτε δεν έχω πρόβλημα. Βέβαια έχει περάσει μόνο 1 μήνας....
Edit: Στην εταιρία όταν παίρνω τηλέφωνο, τρέχουν να σωθούν, αλλά και εγώ ταλαιπωρήθηκα αφάνταστα!