-
Oι 17αρες πάντως αυξάνουν τις εκπομπές CO2. Και καλά στο μαμά αυτό φαίνεται, άμα τις βάλεις ποιος θα σε ελέγξει μετά
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
δεν υπερασπίζομαι τα υβριδικά, απλά μίλησα για την 'βιασύνη'¨της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει πάλι, απ την αντίθετη. Το να μην πληρώνει φόρους ένα lexus είναι προκλητικό δεν το συζητάμεΚαλά, από τσουβάλιασμα....
Από τη στιγμή πάντως που τα τέλη δεν έχουν να κάνουν με τη χρήση ενός οχήματος, ο πραγματικός 'κερδισμένος' θα είναι αυτός που παίρνει αμάξι μέχρι και για να πάει στο περίπτερο που είναι 50 μέτρα απ' το σπίτι του.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
δεν υπερασπίζομαι τα υβριδικά, απλά μίλησα για την 'βιασύνη'¨της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει πάλι, απ την αντίθετη. Το να μην πληρώνει φόρους ένα lexus είναι προκλητικό δεν το συζητάμε
Καλά, από τσουβάλιασμα....
Από τη στιγμή πάντως που τα τέλη δεν έχουν να κάνουν με τη χρήση ενός οχήματος, ο πραγματικός 'κερδισμένος' θα είναι αυτός που παίρνει αμάξι μέχρι και για να πάει στο περίπτερο που είναι 50 μέτρα απ' το σπίτι του.
ναι αλλά για να πάει στο περίπτερο σημαίνει οτι θέλει να πάρει κάτι
αλλά για να θέλει να πάρει κάτι σημαίνει οτι έχει χρήμα
άρα αυτό το χρήμα πρέπει να πάει για αναδιανομή και τι καλύτερος τρόπος απο τα τέλη...saved this planet too
neeeeeeext -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
ναι αλλά για να πάει στο περίπτερο σημαίνει οτι θέλει να πάρει κάτι
αλλά για να θέλει να πάρει κάτι σημαίνει οτι έχει χρήμα
άρα αυτό το χρήμα πρέπει να πάει για αναδιανομή και τι καλύτερος τρόπος απο τα τέλη...Εντυπωσιακή θεωρία. Όποιος θέλει να πάρει κάτι, προφανώς 'έχει χρήμα', άρα πρέπει να πληρώνει τέλη...
(ο ΦΠΑ δε σου κάνει, ε? )To μέτρο δεν είναι του Παπαθανασίου.
Είναι της πλειοψηφίας των κρατών της ΕΕ και του το σέρβιρε ο διαβόητος ΣΕΑΑ ο οποίος κάνει lobbying εδώ και καιρό για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και του τέλους ταξινόμησης αλλά και των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ.
Γενικά η κατεύθυνσή του είναι σωστή διότι λαμβάνει υπόψη το δυναμικό εκπομπών των οχημάτων, σύλληψη προωθημένη και εξωγαλαξιακή σε σχέση με τους φορολογίσιμους ίππους που ταλανίζουν την αγορά εδώ και 3 δεκαετίες.
Δεν είναι τέλειο διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές εκπομπές του κάθε οχήματος, ήτοι αυτές που προκύπτουν από το γινόμενο των δυνητικών εκπομπών ανά χλμ. επί τα διανυθέντα χλιόμετρα.
Ούτε αυτό όμως δεν είναι σωστό διότι δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο και τον τόπο οδήγησης των οχημάτων. Δύο ακριβώς ίδια αυτοκίνητα, στα χέρια δύο εντελώς διαφορετικών οδηγών, σε διαφορετικά μέρη, θα έχουν τελείως διαφορετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Από το συγκεκριμένο σύστημα, αν εφαρμοστεί τυφλά, ωφελούνται τα πετρελαιοκίνητα γιατί εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα κοινά βενζινοκίνητα. Εξαιτίας όμως των υπόλοιπων βλαβερών ρύπων που έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις σε κάποιες χώρες, υπάρχουν άλλοι φόροι και διατάξεις για τον περιορισμό τους.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέλειο σύστημα πουθενά στον κόσμο, απλά υπάρχουν συστήματα λιγότερο ή περισσότερο προβληματικά.
Ωραίος.
-
o ΦΠΑ είναι για τους φτωχούς._
-
Να συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή ανεξαρτήτων ειδικών και να κάνει τις προτάσεις.
Τα τέλη οφείλουν να αντανακλούν με συγκεκριμένους συντελεστές
1 Την κατανάλωση καυσίμου
2 Τις εκπομπές ρύπων (αλλά όχι μόνον τις εκπομπές CO2)
3 Την υπόλοιπη περιβαλλοντική επιβάρυνση (διαστάσεις οχήματος, βάρος)
4 Το επίπεδο προδιαγραφών Euro 3, 4, 5 (δεν τους έφτιαξε για πλάκα η ΕΕ)
5 Τα κυβικά του κινητήραΜην ξεχνάς επίσης:
6 To χρώμα (τα σκούρα χρώματα συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου )
7 Το μέγεθος των ζαντών (γιατί ο άλλος να έχει 19άρες κι εγώ να μην έχω? )
8 Τον αριθμό των εξατμίσεων
9 Τα άλογα. Μάλλον άστο αυτό. Μην την πληρώσουν και τα ταπεινά 1.4Τ, 1.6Τ, 1.8Τ...
9 Το αν έχει δερμάτινο σαλόνι (γιατί, ως γνωστόν, η πολυτέλεια πρέπει να νοικιάζεται, όχι να αγοράζεται...)και μερικά ακόμα που μπορύν να μπουν στο Appendix της σχετικής πρότασης που θα κάνουμε εσύ κι εγώ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να κάνεις πλάκα.
-
Και γιατί να μην κάνω πλάκα? Food for thought είναι και η πλάκα.
Θες σοβαρή συζήτηση? Έλα να συζητήσουμε αυτά που προτείνεις. Γιατί θεωρείς σημαντικά (1) τα 'κυβικά' [που όπως έχω βαρεθεί να γράφω και να ξαναγράφω δεν αποτελούν παρά μια κατασκευαστική παράμετρο του κινητήρα και δε δείχνουν τίποτα άλλο για το αυτοκίνητο - ούτε απόδοση, ούτε κατανάλωση, ούτε ρύπους, ούτε πολυτέλεια, ούτε, ούτε...] όταν οι μισοί σήμερα παίρνουν τούρμπο κι έχουν και μεγαλύτερη αναλογικά ροπή στη διάθεσή τους, (2) την κατανάλωση [τι σε πειράζει πόσο καίει, δεν έχει ένα κάρο φόρους μέσα της η βενζίνη?] και (3) τους [εν δυνάμει] ρύπους παράλληλα με το επίπεδο προδιαγραφών Euro [βάση του οποίου θα κάνεις τι ακριβώς - θα 'τιμωρήσεις' το αμάξι που βγήκε στην παραγωγή επί προδιαγραφών Euro 4 ασχέτως αν ικανοποιεί ΚΑΙ τις προδιαγραφές Euro 5?!]...
Σχετικά με τα όσα ακούγονται για το νέο σύστημα υπολογισμού τελών 'κυκλοφορίας' ΙΧ - τα μισά άρθρα λένε ότι θα αντικαταστήσει τη βάση 'κυβικών' φορολόγιση (π.χ. http://www.4troxoi.gr/default.php?pname ... t_id=10363 ), ενώ τα άλλα μισά λένε ότι θα συνεχίσουν να επιμένουν στα κυβικά (που προφανώς ανεξαρτήτως ρύπων είναι πολύ κακό πράμα, μονάδα μέτρησης της πολυτέλειας, κλπ ) και θα προστεθούν και οι ρύποι....
-
Δεν κάνουμε πλάκα σε μια σοβαρή συζήτηση γιατί απαξιώνουμε το συνομιλητή μας. Και εγώ θα μπορούσα να ειρωνευτώ πολύ εύκολα, ούτε μου κοστίζει... Πιο πολύ κοστίζει να διατηρήσει κανείς τη σοβαρότητά του.
Επί της ουσίας είχα προτείνει τα τέλη να συναρτώνται με κάποιες παραμέτρους (ίσως και με άλλες που δεν αναφέρω). Το αιτιολογώ, λοιπόν:
*1 Την κατανάλωση καυσίμου *
Διότι δεν υπάρχει ανεξάντλητο πετρέλαιο στον πλανήτη και το εισάγουμε, επιβαρύνοντας το ισοζύγιο πληρωμών που ειναι στο κόκκινο.
2 Τις εκπομπές ρύπων (αλλά όχι μόνον τις εκπομπές CO2)
Διότι υπάρχουν και άλλοι ρύποι π.χ. οξείδια αζώτου, σωματίδια κλπ. που πρέπει να συνεκτιμηθούν επιστημονικά ως προς τοξικότητα, επιβάρυνση οικοσυστήματος.
3 Την υπόλοιπη περιβαλλοντική επιβάρυνση (διαστάσεις οχήματος, βάρος)
Διότι ένα μεγάλο και βαρύ όχημα επιβαρύνει πολύ ειδικά την κίνηση στην πόλη. αποτελεί δυνητική απειλή σε ενδεχόμενη συγκρουση κλπ.
4 Το επίπεδο προδιαγραφών Euro 3, 4, 5 (δεν τους έφτιαξε για πλάκα η ΕΕ)
Επαναλαμβάνω δεν τους έφτιαξε για πλάκα η EE - εκφράζουν ένα στάδιο βελτίωσης
5 Τα κυβικά του κινητήρα
Όσο μεγαλύτερος ο κινητήρας είναι λιγότερο αποδοτικός. Υπάρχουν ειδικοί τύποι που λένε ότι η καλύτερη αποδοτικότητα ενός τετράχρονου κινητήρα με ορισμένο αρ. κυλίνδρων είναι σε τόσα κυβικά.Π.χ. στα 1000 κυβικά είναι πιο αποδοτικοί οι τρικύλινδροι και στα 2000 κε. οι εξακύλινδροι. Επίσης χωρίς να συνηγορώ υπέρ του προηγούμενου πανάρχαιου καθεστώτος ισχύει εν μέρει ότι ένα αυτοκίνητο 4.000 κυβικών πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο από άλλο 1.000κ.ε. -
πολύ ωραία η σοφιστεία σου αλλά αφού θες να μιλήσεις σοβαρά πρέπει πρώτα να αποδείξεις γιατί τα τέλη οφείλουν να ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια
κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς οτι τα παραπάνω θα έπρεπε να εκφράζονται στο χρώμα μαλλιών ή στο κόμμα που ψηφίζεις
επίσης αφού τα τέλη κάνουν όλα αυτά,(απλά και δίκαια για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Παπαθανασίου) ο φόρος κατανάλωσης τι κάνει? το ΕΕΤ? τα τεκμήρια? η ειδική ετήσια εισφορά? τα διόδια?
ξαναγύρνα το στη πλάκα τώρα...
-
Ο χρήστης kalmik έγραψε:
Δεν κάνουμε πλάκα σε μια σοβαρή συζήτηση γιατί απαξιώνουμε το συνομιλητή μας. Και εγώ θα μπορούσα να ειρωνευτώ πολύ εύκολα, ούτε μου κοστίζει... Πιο πολύ **κοστίζει **να διατηρήσει κανείς τη σοβαρότητά του.
Ε, προφανώς έχω βαρεθεί να μου κοστίζει ΚΑΙ η σοβαρότητα... Οπότε προσπαθώ να χαλαρώσω!
Μην το παίρνεις κατάκαρδα, φιλική συζήτηση κάνουμε.Επί της ουσίας είχα προτείνει και αιτιολογώ
*1 Την κατανάλωση καυσίμου *
Διότι δεν υπάρχει ανεξάντλητο πετρέλαιο στον πλανήτη και το εισάγουμε, επιβαρύνοντας το ισοζύγιο πληρωμών που ειναι στο κόκκινο.
Άρα λες ότι (1) δεν αρκούν οι φόροι στη βενζίνη/το πετρέλαιο και ότι (2) πιο σωστό είναι να φορολογείται κάποιος με βάση τη μέση κατανάλωση του αυτ/του του, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν προσπαθιεί να το χρησιμοποιεί λίγο.2 Τις εκπομπές ρύπων (αλλά όχι μόνον τις εκπομπές CO2)
Διότι υπάρχουν και άλλοι ρύποι π.χ. οξείδια αζώτου, σωματίδια κλπ. που πρέπει να συνεκτιμηθούν επιστημονικά ως προς τοξικότητα, επιβάρυνση οικοσυστήματος.3 Την υπόλοιπη περιβαλλοντική επιβάρυνση (διαστάσεις οχήματος, βάρος)
Διότι ένα μεγάλο και βαρύ όχημα επιβαρύνει πολύ ειδικά την κίνηση στην πόλη. αποτελεί δυνητική απειλή σε ενδεχόμενη συγκρουση κλπ.
Εχεις να προτείνεις 'ρυθμίσεις' για όποιον το πήρε για να κουβαλάει την οικογένεια ή δε θεωρείς ότι έχει σημασία?4 Το επίπεδο προδιαγραφών Euro 3, 4, 5 (δεν τους έφτιαξε για πλάκα η ΕΕ)
Επαναλαμβάνω δεν τους έφτιαξε για πλάκα η EE - εκφράζουν ένα στάδιο βελτίωσης
Δε μας τα λες καλά.Ξαναρωτάω: Και ποιος σου λέει ότι ένα αυτοκίνητο που βγήκε επι προδιαγραφών Euro 4 δεν τηρούσε ΑΠΟ ΤΟΤΕ τις προδιαγραφές Euro 5? Δεν είναι πιο σημαντική η πραγματικότητα από τους τίτλους?...
5 Τα κυβικά του κινητήρα
Όσο μεγαλύτερος ο κινητήρας είναι λιγότερο αποδοτικός. Υπάρχουν ειδικοί τύποι που λένε ότι η καλύτερη αποδοτικότητα ενός τετράχρονου κινητήρα με ορισμένο αρ. κυλίνδρων είναι σε τόσα κυβικά.Π.χ. στα 1000 κυβικά είναι πιο αποδοτικοί οι τρικύλινδροι και στα 2000 κε. οι εξακύλινδροι.
Για να μη μπω σε λεπτομέρειες περί 'ειδικών τύπων'...- Το αμάξι δεν είναι ο κινητήρας του. Το πόσο αποδοτικό είναι ένα αμάξι, στο σύνολό του, θα το κρίνεις από τα κυβικά του κινητήρα του??!!!
- Το λιγότερο αποδοτικό καίει και περισσότερη βενζίνη, που την ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ (άρα και τους φόρους μέσα σ' αυτή)
- Υπάρχουν τούρμπο, βάνκελ, υβριδικά, κλπ. Τι θα κάνεις, θα βάλεις συνελεστές κυβικών? Αν ναι, με βάση τι? Ή μήπως θα εξισώσεις τον τούρμπο με τον ατμοσφαιρικό στα ίδια κυβικά?
Αν το δουλέψεις λίγο θα καταλάβεις ότι το να κρίνεις ένα αμάξι με βάση μια κατασκευαστική παράμετρο του κινητήρα του είναι μεγάλη κουταμάρα και μόνο σε αδικίες οδηγεί.
Επίσης χωρίς να συνηγορώ υπέρ του προηγούμενου πανάρχαιου καθεστώτος ισχύει εν μέρει ότι ένα αυτοκίνητο 4.000 κυβικών πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο από άλλο 1.000κ.ε.
Αυταπόδεικτο, ε?! -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
πολύ ωραία η σοφιστεία σου αλλά αφού θες να μιλήσεις σοβαρά πρέπει πρώτα να αποδείξεις γιατί τα τέλη οφείλουν να ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήριαΔύσκολα βάζεις...
-
Και ποιος σου λέει ότι ένα αυτοκίνητο που βγήκε επι προδιαγραφών Euro 4 δεν τηρούσε ΑΠΟ ΤΟΤΕ τις προδιαγραφές Euro 5?
Συμβαίνει και αυτό, αλλά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.
Συνήθως οι κατασκευαστές συμμορφώνονται με τον ισχύοντα κανονισμό και όχι με τον επόμενο ή μεθεπόμενο.
Εντούτοις σε ορισμένα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν παραπλήσια και σε ευρώπη και σε αμερική (ή σπανιώτερα ιαπωνία), ο κατασκευαστής κινείται σε πληθώρα αποδόσεων και εκπομπών.
Όντας οι αμερικανικές και οι ιαπωνικές συνήθως πιο αυστηρές διαχρονικά από τις ευρωπαικές, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω μόλις τα τελευταία χρόνια και εν μέσω χοντρού παρασκηνίου συνέταξαν τις διαβόητες νόρμες Euro1,2 κ.ο.κ., σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο η κλάση εκπομπών που οχήματος να είναι η επόμενη ισχύουσα και όχι η τρέχουσα.
Φυσικά όταν μιλώ για επόμενη δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που αυτή είναι σε 6 μήνες χρονικό ορίζοντα αλλά πολύ περισσότερο, π.χ. 2-3 χρόνια.
Μία περίπτωση πρόσφατα που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι η BMW 335d όπου στην ΕΕ ήταν euro4 πριν λίγους μήνες για να γίνει euro5 λίαν συντόμως, αλλά στην αμερική είναι ήδη euro6+ από την αρχή του χρόνου. Το plus διότι έχει το πρόσθετο Adblue για τα οξείδια του αζώτου και επίσης λίγο διαφοερτικές ρυθμίσεις για να περνά την νόρμα για τα μικροσωματίδια. Η συγκεκριμένη νόρμα θα είναι η ισχύουσα στην ΕΕ από το ...2014. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Και ποιος σου λέει ότι ένα αυτοκίνητο που βγήκε επι προδιαγραφών Euro 4 δεν τηρούσε ΑΠΟ ΤΟΤΕ τις προδιαγραφές Euro 5?
Συμβαίνει και αυτό, αλλά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.
Για να είναι σπάνιο φαινόμενο πρέπει:
(1) μια BMW M5 κι ένα Citroen C1 που βγαίνουν στην παραγωγή με βάση τους ίδιους κανονισμούς (π.χ. Euro 4 του 2005) να έχουν περίπου τις ίδιες εκπομπές ρύπων (το 5λιτρο με το χιλιάρι) ώστε τα επόμενα όρια στις εκπομπές (Euro 5 /2008) να μη μπορούν να μπουν 'ανάμεσά' τους
ή
(2) οι νέοι κανονισμοί (Euro 5) να είναι 'η μέρα με τη νύχτα' σε σχέση με τους προηγούμενους, ώστε αν δεν τους καλύπτει η BMW με τον V10 των 5.000 κ.εκ. να είναι πολύ πιθανό να μην τους καλύπτει ούτε και το 1000άρι Citroen (που όμως δεν έχει καμία σχέση με την Μ5 σε κατανάλωση και σε ΗC/CO/NOx emissions).Eχει σημασία, προφανώς, και για ποιες προδιαγραφές μιλάμε. Οι Euro 4 εχουν σημαντικά χαμηλότερα όρια από τους Euro 3 (~50%) ενώ οι Εuro 5 (που αν δεν απατώμαι γίνονται υποχρεωτικοί από το Σεπτέμβριο που μας έρχεται) δεν έχουν και τόσο τραγική διαφορά από τους Euro 4 στους κινητήρες βενζίνης.
-
(1) τα 'κυβικά' [που όπως έχω βαρεθεί να γράφω και να ξαναγράφω δεν αποτελούν παρά μια κατασκευαστική παράμετρο του κινητήρα και δε δείχνουν τίποτα άλλο για το αυτοκίνητο - ούτε απόδοση, ούτε κατανάλωση, ούτε ρύπους, ούτε πολυτέλεια, ούτε, ούτε....
Ας μη χάνουμε τό μέτρο, έ! Επειδή το έγραψες εσύ δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο. Στα φθηνά λαϊκά αυτοκίνητα βάζουν τα μικρά τουρμπο. Και μη μου πείς ξανά για την Lotus !!!
Εγώ θα ήθελα να ξέρω τι έχεις εσύ και γιατί δεν πήρες ή δεν παίρνεις ένα από αυτά. -
Aκομα περιμενω παντως να διαβασω μια ΣΟΒΑΡΗ* προταση σχετικα με το τροπο υπολογισμου των τελων κυκλοφοριας....
Μεχρι τωρα για να ανακεφαλαιωσουμε:
-Εχει βγει αχρηστο το συστημα με τα κ.εκ. γιατι τα κ.εκ. ειναι απλα και μονο μια παραμετρος του κινητηρα.
-Εχει βγει αχρηστο το συστημα με το κοστος αγορας γιατι ο αλλος δουλευε απο 7 μηνων για να παρει στα 45 Καγιεν
-Εχει βγει αχρηστο το συστημα με τους ρυπους γιατι οι δυο προηγουμενοι δε κυκλοφορουν πολυ.Το μονο που δεν ενοχλει τους εχοντες μεγαλου κυβισμου, ακριβα, με μεγαλες εκπομπες ρυπων αυτοκινητα ειναι η μετακυλιση των τελων κυκλοφοριας στη τιμη της βενζινης.
Να πληρωσει εκτος απο το κατοχο του ταπειονου χιλιαριου και ο κατοχος παπιου, χλοοκοπτικου, βενζινοπριονου,βαρκας ακομα και ο κατοχος γκαζολαμπας τα γουστα τη μοστρα και τη καυλα του εχοντος αυτοκινητο μεγαλου κυβισμου/ακριβο/με υψηλους ρυπους...Ολοι για εναν κι ο ενας για τη παρτη του.
ΖΗΤΩ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!!
Αμ πως??
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
(1) τα 'κυβικά' [που όπως έχω βαρεθεί να γράφω και να ξαναγράφω δεν αποτελούν παρά μια κατασκευαστική παράμετρο του κινητήρα και δε δείχνουν τίποτα άλλο για το αυτοκίνητο - ούτε απόδοση, ούτε κατανάλωση, ούτε ρύπους, ούτε πολυτέλεια, ούτε, ούτε....
Ας μη χάνουμε τό μέτρο, έ! Επειδή το έγραψες εσύ δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο.
Και ποιο είναι το 'μέτρο'? ...
Έστω ότι σου δίνω τα κυβικά του κινητήρα ενός αυτοκινήτου για το οποίο δε γνωρίζεις κάτι άλλο.
Μπορείς εσύ να μου πεις, έστω με +/- 20% :- Διαστάσεις?
- Μέγιστη ισχύ?
- Βάρος?
- Επιδόσεις?
- Ρύπους?
- Αξία?
- Ηλικία?
- Πόσο πλούσιος είναι αυτός που το έχει?
- Πόσες χιλιάδες χλμ κάνει το χρόνο?
κλπ
Αν όχι, πολύ απλά την έχεις χάσει τη μπάλα όταν μας λες για 'μέτρο'.
Στα φθηνά λαϊκά αυτοκίνητα βάζουν τα μικρά τουρμπο.
Σωστά, σε κάτι Punto GT, Renault 5 turbo, UNO turbo, Charade GTTi, και τέτοια...
Εγώ θα ήθελα να ξέρω τι έχεις εσύ...
Θα σου πω. Έχω ένα αυτοκίνητο με 3.83μ μήκος, σημερινής αξίας όχι πάνω από 13-14.000 ευρώ. Τα σέρβις του είναι σχεδόν τσάμπα (ως μηχανικός το φροντίζω όσο μπορώ και μόνος μου) και το ετήσιο κόστος του σε βενζίνη δεν έχει ξεπεράσει ποτέ μέχρι τώρα τα 1000 ευρώ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έβγαινε σε 1.6Τ (όπως ο διάδοχός του) και τα άλογα που βγάζει για να μπορεί να κινεί αξιοπρεπώς εμένα και την οικογένειά μου τα βγάζει από 1997cc.
Ελπίζω να μπορείς να αντιληφθείς πως αισθάνομαι όταν με βαφτίζουν 'πλούσιο' και μου λένε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνω κάπου 600 ευρώ το χρόνο για πινακίδες, ενώ γύρω μου οργιάζουν τα 1.8Τ των 40 και 50.000 ευρώ που τα οδηγούν 'φτωχοί άνθρωποι'.
...και γιατί δεν πήρες ή δεν παίρνεις ένα από αυτά.
Αν έπαιρνα σήμερα αυτοκίνητο (αυτό που έχω το πήρα πριν 4 χρόνια που άλλαξα δουλειά κι έδωσα πίσω το εταιρικό), με τις τόσες τουρμπάτες λύσεις που υπάρχουν και με το απίστευτο κόμπλεξ που συνεχίζει να έχει ο Έλληνας απέναντι στα 'κυβικά', εννοείται ότι θα έψαχνα για 'ένα από αυτά'.
-
Πράσινος φόρος στα παλαιά και μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.
Τέλη κυκλοφορίας και ειδικό τέλος με βάση την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουνΤου Προκοπη Χατζηνικολαου
*Αλλάζει άρδην το καθεστώς των τελών κυκλοφορίας καθώς και του ειδικού τέλους που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κυβισμό άνω των 1.926 κ.ε. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο φορολόγησης των αυτοκινήτων με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους που έχει κάθε όχημα.
Το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει για οχήματα μικρού κυβισμού με εκπομπές ρύπων περίπου 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο να επιβάλλεται τέλος 1-1,5 ευρώ ανά γραμμάριο πάνω από τα 100 γραμμάρια, ενώ για τα ρυπογόνα οχήματα το τέλος θα διαμορφώνεται στα 2,5-3 ευρώ ανά γραμμάριο πάνω από τα 100 γραμμάρια.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος 1.000 κ.ε. με εκπεμπόμενους ρύπους 127 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα καταβάλλει φόρο 27 (με 1 ευρώ/γραμμάριο) ή 40 (με 1,5 ευρώ/γραμμάριο) αντί των 46 ευρώ που καταβάλλει σήμερα.
Αντίθετα ο κάτοχος ενός jeep 5.700 κ.ε. με εκπεμπόμενους ρύπους 371 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα καταβάλλει φόρους 677 ευρώ από 580 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Ταυτόχρονα ο ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου που θα καταβληθεί θα ανέλθει περίπου στο ίδιο ποσό από 650 που είναι σήμερα. Δηλαδή ο κάτοχος του ανωτέρω jeep θα πληρώσει συνολικά περίπου 1.354 ευρώ από 1.230 ευρώ που καταβάλλει με το ισχύον καθεστώς.
Το δεύτερο σενάριο είναι πιο απλό καθορίζοντας εύρος εκπομπών ρύπων και αντίστοιχη κλίμακα τελών. Συγκεκριμένα, για Ι.Χ. με ρύπους μέχρι 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο το ποσό των τελών να ανέρχεται από 30 έως 50 ευρώ.
Για ρύπους από 101 μέχρι 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο 100 ευρώ, από 121 μέχρι 150 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο 200-250 ευρώ και για τα ρυπογόνα οχήματα άνω των 200 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο τα τέλη θα διαμορφώνονται από 500 έως 1.000 ευρώ.
Για παράδειγμα ένα Volkswagen 1,4 κ.ε. έχει ρύπους 149 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Εφόσον η κυβέρνηση υιοθετήσει το ανωτέρω σενάριο τα τέλη που θα πληρώνει ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα ανέλθουν στα 200 ευρώ περίπου. Αντίθετα ο ιδιοκτήτης ενός grand Cherokee 3,7 κ.ε. που εκπέμπει ρύπους 311 γραμμάρια ανα χιλιόμετρο θα πληρώνει τέλη άνω των 700 ευρώ χωρίς μάλιστα να συνυπολογισθεί το ειδικό τέλος που καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου.
Δεν αποκλείεται οι αλλαγές που θα επέλθουν να συνδυαστούν και με απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Το νέο σύστημα πιθανόν να τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο με την καταβολή των τελών για το 2010. Ωστόσο, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν εξετάζεται ο συνδυασμός απόσυρσης με την εφαρμογή του νέου συστήματος τελών κυκλοφορίας, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Στο μεταξύ το επόμενο δεκαήμερο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Θανάση Σκορδά όπου και θα καταθέσει την πρότασή του.
Η πρότασή τους προβλέπει ότι για τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 έως 100 γρ./χλμ. να προβλέπεται μια μικρή επιβάρυνση. Από εκεί και πέρα η αύξηση να είναι γραμμική, για παράδειγμα 1 ευρώ για κάθε επιπλέον γραμμάριο. Πάντως ο ΣΕΑΑ τάσσεται υπέρ της αναδιάταξης των τελών κυκλοφορίας, έτσι ώστε αυτά να είναι ανάλογα των εκπεμπόμενων ρύπων και όχι του κυβισμού των οχημάτων, κάτι που άλλωστε εφαρμόζεται ήδη σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ωστόσο, το αγκάθι στην εφαρμογή του νέου συστήματος είναι τα παλαιά αυτοκίνητα προ του 2002. Και αυτό διότι από το 2002 και μετά είναι υποχρεωτική η καταχώριση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες των εκπεμπόμενων ρύπων. Δεν αποκλείεται, δηλαδή να διατηρηθούν τα τέλη κυκλοφορίας για τα παλαιά αυτοκίνητα, πιθανόν με μικρή αύξησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση το 2010 η κυβέρνηση και ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών ενδέχεται να προχωρήσει σε απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων με στόχο αφενός την ανανέωση του στόλου και τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφετέρου προκειμένου το μέτρο να μπορέσει να εφαρμοσθεί για το σύνολο των αυτοκινήτων.
Εκτός από τα συμβατικά αυτοκίνητα θα επιβληθούν με βάση το νέο σύστημα των εκπεμπόμενων ρύπων τέλη και στα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται. Για παράδειγμα το Lexus LS600h έχει 219 ρύπους ανά γραμμάριο. Το Honda 1,4 κ.ε. IMA ES έχει 109 ρύπους ανά γραμμάριο.
Ρύποι δημοφιλών οχημάτων
-
Volkswagen golf 1,4 κ.ε. 149 γρ. ανά χλμ.
-
Toyota yaris 1.000 κ.ε. 127 γρ ανά χλμ.
-
Fiat panda 1,1 κ.ε. 119 γρ. ανά χλμ.
-
Mini Cooper Clubman 132 γρ. ανά χλμ.
-
Suzuki grand vitara 1,6 κ.ε. 195 γρ. ανά χλμ.
-
Mercedes A class 148 γρ. ανά χλμ.
-
Hummer 3.7 κ.ε. 346 γρ. ανά χλμ.
-
Porsche Cayenne gts 6 speed 361 γρ. ανά χλμ.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ*
Παρατηρήσεις:
-
Σύμφωνα με το 1ο σενάριο, θα πληρώνω 28-42 ευρώ αντί για 445€ που είναι τώρα.
-
Σύμφωνα με το 2ο σενάριο (το οποίο είναι μάλλον ελλιπές διότι λείπει η κατηγορία 150-200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο ), θα πληρώνω 200-250 ευρώ αντί για 445€ που είναι τώρα.
-
-
Ειναι δυνατον να μην μπορουν να βρουν ποσο εκπεμπει καθε αμαξι;Η εγκριση τυπου για να κυκλοφορησει δεν το γραφει;Την εργοστασιακη τιμη για τα τελωνεια πως την βρισκουν;
-
Bασικά υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το πιθανότερο.
Τα πετρελαιοκίνητα να συνεχίσουν να απαγορεύονται στις δύο μεγάλες πόλεις. Το παρακάτω σημερινό δημοσίευμα δείχνει για, πολλοστή φορά, έναν μόνο από τους σοβαρούς λόγους που συνηγορούν σε αυτό. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Ειναι δυνατον να μην μπορουν να βρουν ποσο εκπεμπει καθε αμαξι;Η εγκριση τυπου για να κυκλοφορησει δεν το γραφει;Την εργοστασιακη τιμη για τα τελωνεια πως την βρισκουν;Αναγράφεται κανονικά στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (C.O.C) κάθε αυτ/του..
Bασικά υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το πιθανότερο.
Τα πετρελαιοκίνητα να συνεχίσουν να απαγορεύονται στις δύο μεγάλες πόλεις. Το παρακάτω σημερινό δημοσίευμα δείχνει για, πολλοστή φορά, έναν μόνο από τους σοβαρούς λόγους που συνηγορούν σε αυτό.Αμφιβάλω γι'αυτό....
Τέλη κυκλοφορίας