-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Η λογική των πράσινων τελών είναι απλή. Πριμοδοτούμε με τον τρόπο αυτό την αγορά αυτοκινήτων που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο και έχουν λιγότερη κατανάλωση από άλλα αντίστοιχά τους.
Έτσι έχουμε μια χασούρα (τα τέλη που δεν εισπράττουμε) και δυό οφέλη : α. ενεργειακά διότι κυκλοφορούν περισσότερα αυτοκινήτα με μειωμένη κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με άλλα, και β. περιβαντολλογικά διότι τα αυτοκίνητα αυτά εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο και σε μερικές περιπτώσεις ΚΑΙ λιγότερους ρύπους.Το προβλημα ειναι ο διαχωρισμος του υπολογισμου των τελων με την ημερομηνια αδειας των οχηματων. Θα μπορουσε ο νεος υπολογισμος να εχει αφετηρια τουλαχιστον μια 5ετια πισω (και παραπανω), οπου σιγουρα υπαρχουν τιμες εκπομπων CO2 για ολα τα μοντελα.
Αναφερω το δικο μου παραδειγμα απλα για να αναδειξω το μεγεθος της χαζομαρας κι οχι (προλαβαινοντας μερικους) για να κλαφτω...Οταν αγορασα το αυτοκινητο (2521cc, 229g/km) τα τελη ηταν 480ευρω, εγιναν 580, φετος 812 και για το 2011 θα πρεπει να πληρωσω 800. Αν αγορασω το ιδιο αυτοκινητο απο 01/01/11 το ποσο που θα πρεπει να καταβαλλω θα ειναι 572,5, σχεδον δηλαδη οσο ηταν πριν 2 χρονια. Το συγκεκριμενο αυτοκινητο οπως και πολλα αλλα αντιστοιχης ηλικιας που εξακολουθουν να πωλουνται και σημερα δεν εχει υποστει καμια αλλαγη (ηταν ΕU5)...γιατι λοιπον εγω δεν ειμαι 'πρασινος' και καποιος αλλος με το ιδιο ακριβως αυτοκινητο με 1η αδεια απο αρχες του νεου χρονου ειναι? Θα ειμαι πιο πρασινος αν αγορασω ενα S60 T6 (2953cc, 231g/km) και πληρωνω 577,5 ευρω?
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
@infinityΚάτοχος μικρού τουρμπο που θα πληρώσω περισσότερα ...
vag 1.4 122hp;
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Το προβλημα ειναι ο διαχωρισμος του υπολογισμου των τελων με την ημερομηνια αδειας των οχηματων. Θα μπορουσε ο νεος υπολογισμος να εχει αφετηρια τουλαχιστον μια 5ετια πισω (και παραπανω), οπου σιγουρα υπαρχουν τιμες εκπομπων CO2 για ολα τα μοντελα.
Και γιατί μια 5ετία;
Αυτός που είναι μια 5ετια +1μέρα ρυπαίνει περισσότερο;
Δε βγαίνει άκρη έτσι. -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Συμφωνείς ότι αυτό που κάνει το κράτος είναι παράξενο.
Τι μου λες τώρα... ότι πέσαμε στην παγίδα.
Οτι μεταξύ του πολίτη και του κράτους, το κράτος μας κοροιδεψε και πειραμε φτηνότερο αμάξι και μετά θα ανέβουν τα τέλη?Δηλαδή τι μου λες τώρα? Οτι το κράτος παίζει κάποιο παιχνίδι... και οποίος ειναι καλυτερος...
- θα σου κάνω μία ερώτηση μόνο και θέλω να μου πεις μία απάντηση αν έχεις την καλοσύνη
Αγοράζεις σπίτι και πληρώνεις ΔΕΗ, ΔΗΜΟ, ανιτκειμενικές όλα μαζί 300 το μήνα +τελη
σε ένα χρόνο σου λέει ΔΕΗ κλπ... _ πετρέλαιο.... 600 το μήνα (είναι ρεαλιστικό...)
εάν το σπίτι σου είναι πάνω απο 100 τετραγωνικά.Πως το βλέπεις? Το παλεύουμε? Επρεπε να το ειχα μυριστεί και να αγοράσω σπίτι 99 τετραωνικά
Απλά αυτά λέω.
Σημ. οτι πουλησα τα 2 αμάξια και κράτησα 1 γιατί είμαι οικολόγος. Ειμαι πολυ νορμάλ ανθρωπος αλλά οταν τεχνοκράτες βγάζουν κανόνες κουκουρουκου, εκνευριζομαι
To κράτος εκείνη την περίοδο που ξεπουλούσε αυτοκίνητα προφανώς εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των εισαγωγέων, αυτοί που τώρα κλαίγονται.
Το κράτος δεν υποχρέωσε κανέναν να αγοράσει αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, απλά οι καταναλωτές, ακολουθώντας τη 'λογική' της μάζας θέλησαν να γλιτώσουν όσα περισσότερα γίνεται και φυσικά όσο ανέβαιναν τα κυβικά, τόσο ανέβαινε και η μείωση.
Εκείνη την περίοδο ο καταναλωτής θα ένιωθε ιδιαίτερα ευφυής με την αγορά του, αν και ακουγόταν ήδη οτι το κράτος θα τα εισπράξει αλλιώς.Για την ερώτησή σου, τον προηγούμενο χρόνο πλήρωσες 300 ευρώ και σε ένα χρόνο σου είπε θα πληρώσεις 600; Κάπως διαφορετικά είναι...
Επίσης σε έβαλε σε διαφορετική κλίμακα; Στην ίδια με του προηγούμενου έτους είσαι.Το νέο μέτρο δεν είναι ευνοϊκό για εσένα, αλλά για άλλους είναι. Ρώτα τους κατόχους turbo μικρού κυβισμού εδώ μέσα (και είναι πάρα πολλοί) πόσο τους βολεύει να παραμείνουν στο σημερινό σύστημα φορολόγησης.
το μέτρο αυτό λέει ότι τα τέλη του 1800 θα τα πληρώσω εγω που έχω δίλιτρο.
αυτό λεει πολύ απλά
τι ακουγόταν πέρισυ γιατί εγώ πηρα αμάξι τον απρίλιο του 2009. Για βρες μου ένα αρθρο που να λεει ότι θα ακριβύνουν... γιατι εγω εκείνη την εποχή διάβασα να πάρεις αμάξι με χαμηλους ρύπους γιαν α νπηρωνει στο μέλλον τήλη με τους τύπους...ετσι λεγανε τότε... αν θυμάσαι καλά....
δε λεγανε οτι τα τέλη θα δπλασιαστούν.... -
Το προβλημα ειναι ο διαχωρισμος του υπολογισμου των τελων με την ημερομηνια αδειας των οχηματων. Θα μπορουσε ο νεος υπολογισμος να εχει αφετηρια τουλαχιστον μια 5ετια πισω (και παραπανω), οπου σιγουρα υπαρχουν τιμες εκπομπων CO2 για ολα τα μοντελα.
Υπάρχουν στοιχεία για το διοξείδιο όπως είπαμε από το 2002-2003 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ για όλα τα μοντέλα της αγοράς που βγήκαν έκτοτε. Μπορεί να μην τα έχει το δικό μας υπουργείο, αλλά υπάρχουν σε άλλους φορείς στην ΕΕ, και από τα εργοστάσια.
Για κάποιο λόγο τα αγνόησαν, όχι ότι δεν μπορούν να τα βρουν. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Την είδαν έτσι, τελείωσε. -
Γιατί στην περαίωση το ποσό που πληρώνουνε βγαίνει από κάπου?
Το ποσοστό κλεψίματος κατά μέσο όρο -
@nFiNiTy Αυτο απανταει την παρατηρηση σου..
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Υπάρχουν στοιχεία για το διοξείδιο όπως είπαμε από το 2002-2003 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ για όλα τα μοντέλα της αγοράς που βγήκαν έκτοτε. Μπορεί να μην τα έχει το δικό μας υπουργείο, αλλά υπάρχουν σε άλλους φορείς στην ΕΕ, και από τα εργοστάσια...την 5ετια και παραπανω την εβαλα ως οριο στο οποιο σιγουρα υπαρχουν στοιχεια για τις εκπομπες CO2. Τιποτε αλλο...
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
Άντε και του χρόνου θα τα ξαναλλάξουν αναλόγως με τον στόχο εσόδων......οικολογία και πράσινα άλογα....εγώ χρεωκοπία το λέω αυτό.......
Αυτό είναι το κακό.
κρεμασμένος αρα σου λεει ο 2000λιτρος έχει +300 να μου δωσει. Αν όμως αποφασίσει ότι δεν έχει... (δεν πουλιέται το αμάξι του)Αρα τα 30Κ που έδωσε για το αμάξι απαξιώνονται.
Το πουλάω τώρα με 17000 κμ πόσα δίνει κάποιος? τα 25Κ που έλεγαν στις αγγελίες δε νομίζω ότι υπάρχουν πλεόν.με κλιματισμο που δε δουλευει και τρυπιο ψυγειο και υψηλα ΤΚ?
γυρω στα 9.000€ ειναι μια λογικη τιμη
έτσι όπως τα λες...
εσύ πήρες αμάξι?
τρελος εισαι?
ψαχνω για 2λιτρο σε τιμη σκοτωμα... -
Δε θα πάρεις τώρα..
θα περιμένεις λίγο ακόμη και θα ανέβουν κιόλας....
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
@nFiNiTy Αυτο απανταει την παρατηρηση σου..Υπάρχουν στοιχεία για το διοξείδιο όπως είπαμε από το 2002-2003 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ για όλα τα μοντέλα της αγοράς που βγήκαν έκτοτε. Μπορεί να μην τα έχει το δικό μας υπουργείο, αλλά υπάρχουν σε άλλους φορείς στην ΕΕ, και από τα εργοστάσια.
..την 5ετια και παραπανω την εβαλα ως οριο στο οποιο σιγουρα υπαρχουν στοιχεια για τις εκπομπες CO2. Τιποτε αλλο...
Δηλαδή ήξερε ο άλλο τι εκπομπές είχε το αυτοκίνητό του το 2003 και τώρα ξαφνικά θα του πουν οτι θα φορολογηθεί με αυτό;
Ούτε για αστείο μην τα λέτε αυτά. -
Ιδού το βρεττανικό κρατικό σάιτ για τις εγκρίσεις τύπου των διαφόρων οχημάτων, καθώς και όλα τα επίσημα στοιχεία από την έγκρισή τους (κυλινδρισμός, εκπομπές, καταναλώσεις, θόρυβος κ.α.), Όλα αυτά που έχει γραμμένα το ελληνικό υπουργείο μεταφορών και βαριέται να ψάξει. Έχει επίσημα στοιχεία από πολύ παλιά.
http://www.vcacarfueldata.org.uk/index.asp
Τώρα που το καλοσκέφτομαι όμως εμένα με συμφέρει διότι ένα αυτοκίνητό μου που έψαξα έχει 224 γραμμάρια διοξειδίου και θα έτρωγα της χρονιάς μου.
Ζήτω τα νέα τέλη και η τύφλα του ΥΜΕΤ. -
Δεν εχετε καταλαβει οτι αν το 2011 δεν υπαρξουν τα αναμενομενα εσοδα απο τα τελη, τοτε το 2012 θα αλλαξουν παλι και θα βαφτιστουν ως ''νεα καταπρασινα τελη''
Αυτη η κυβερνηση ειναι μακραν η χειροτερη στην ιστορια της Ελλαδος και αλλαζει αποψη καθε μερα
-
Ο χρήστης www2000 έγραψε:
Πάντως η 'κλοπή των πινακίδων κυκλοφορίας' και η αντικατάσταση της άδειας ίσως είναι η μοναδική εφικτή λύση για όσους θεωρούν παράλογα τα φετινά τέλη. Λύση που μπορεί να ταρακουνήσει και εφικτή στην Ελλάδα γιατί μπορεί να την κάνει ο καθένας μεμονωμένα (γιατί κείμενο για κοινή διαμαρτυρία κλπ φαντάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τη χώρα μας).
Εδω και μιση ωρα στριφογυρνα αυτη η ιδεα στο μυαλο μου... (Λες www να παρω τα πρωτα ΙΡΒ?? )
. Σε συμφέρει; Δεν τους συμφέρει όλους. Εγώ με το νέο σύστημα θα γλίτωνα μόλις 4€ και δεν αξίζει εφόσον του χρόνου θα τα ονομάσουν ανοιχτοπράσινα τέλη και θα τα αλλάξουν πάλι...
ούτε εμένα, με κυβικά πληρώνω 270 ...με ρύπους 348 (!!)
-
Ο χρήστης eleos έγραψε:
Δεν εχετε καταλαβει οτι αν το 2011 δεν υπαρξουν τα αναμενομενα εσοδα απο τα τελη, τοτε το 2012 θα αλλαξουν παλι και θα βαφτιστουν ως ''νεα καταπρασινα τελη''Αυτη η κυβερνηση ειναι μακραν η χειροτερη στην ιστορια της Ελλαδος και αλλαζει αποψη καθε μερα
ΕΛΕΟΣ τι αλλο θα διαβασω.
-
Αν μπορούσαν να βρούνε τα στοιχεία για όλα τα αμάξια της πενταετίας καθώς και το έτος κατασκευής των αυτοκινήτων (όχι πότε κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα) τότε δεν θα είχαμε φαλιρήσει ούτε θα ερχόταν το ΔΝΤ να αρπάξει ότι βρει.
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
Δε θα πάρεις τώρα..θα περιμένεις λίγο ακόμη και θα ανέβουν κιόλας....
ναι δε παιρνω τωρα, περιμενω να πεσουν πολυ περισσοτερο, για μτχ μιλαω!
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν μπορούσαν να βρούνε τα στοιχεία για όλα τα αμάξια της πενταετίας καθώς και το έτος κατασκευής των αυτοκινήτων (όχι πότε κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα) τότε δεν θα είχαμε φαλιρήσει ούτε θα ερχόταν το ΔΝΤ να αρπάξει ότι βρει. -
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Διάβασα κάπου να ενσωματωθούν τα τέλη στη βενζίνη και αναρωτιέμαι.Έχετε δει πόσο έχει πάει η βενζίνη; Έχουν ήδη ενσωματωθεί τα τέλη εκεί και τα πληρώνουμε και ξεχωριστά κάθε χρόνο.
Πόσο ακόμα να ανέβει;Είσαι ο μόνος που σχολίασες το αυτονόητο. Φαίνεται σε κάποιους περισσεύουν τα 2ευρα ...
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Δηλαδή, το κράτος μου λέει, εσύ που το αγόρασες την πάτησες κορόιδο και ας πρόσεχες!!! Ας δελεάσω τους καινούργιους και... βλέπουμε. Εν ευθέτω χρόνο θα βρω τρόπο να τους πηδήξω και αυτούς (κάτσε να το πάρουν πρώτα )γιατι φωνάζεις; κανονικα θα πρεπε να χαιρεσαι που θα πληρωσεις τοσα αφου το μπουρ... εεεε κρατος θα σου φτιαξει δρομους και θα σου δωσει καρτα ελευθερας για τα διοδια. πως;;; πληρωνεις ΚΑΙ διοδια;; με τοσο υψηλα τελη πληρωνεις και διοδια;
μηπως εχουν δικιο αυτοι που δεν πληρωνουν διοδια;
-
Eλεος...Το Α5 εχει 159gr/Km
Ποσο γκαντεμης μπορει να ειμαι?
Τέλη κυκλοφορίας