-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Μου φαίνεται πολύ σωστό και δίκαιο για να είναι αληθινό στο Ελλαδιστάν...
Μακάρι να το εφαρμόσουν.ναι οκ, ελπιζω να μη το εφαρμοσουν απο φετος, γιατι ηδη πληρωσαμε τα ΤΚ
εκτος αν μας τα επιστρεψουν...Ε βέβαια θα μας τα επιστρέψουν με τον ανάλογο τόκο (3 φάσκελα και 2 σκα@@@@ες) , μέχρι του χρόνου θα το έχουμε ξεχάσει και του χρόνου θα πληρώσουμε τα προπέρσινα τέλη που είναι φθηνά + τα τέλη κίνησης ,που θα βγούν σε όλους μας παραπάνω από όσα πληρώσαμε φέτος!!!!
Εμας δε μας νοιάζει να πληρώνουμε πολλά αρκεί να μας το δικαιολογήσουν και να μας πείσουν ότι είναι εντάξει και ότι τώρα τα τέλη υπολογίζονται αξιοκρατικά..... -
Αν προσθέσουν και ένα μικρό ποσό στην ΚΕΚ, τότε, θα γίνει το βέλτιστο σύστημα.
Σου λέει πχ, έχουμε όρια ρύπων από Euro 1 μέχρι 5. Το όχημά σου είναι σε αυτή την κατηγορία. Πόσο έχει έκδοση η ΚΕΚ; Πχ 10€. Ανάλογα με την κατηγορία, σου προσθέτουμε και 10€ με 0€ αύξηση για την κατηγορία που υπάρχει σήμερα σε εφαρμογή. Πχ αυτοκίνητο Euro 3 (το δικό μου Astra) πληρώνει 10€ έκδοση κάρτας + 2*10=20€ για τις 2 κατηγορίες Euro που είναι πίσω.
Τελικά, με πρόχειρο υπολογισμό τα τέλη θα μου έρχονται ως εξής:
20.000 Km/έτος * 6,5 L/100 Km * 0,11 €/L + (10+2*10) = 173€ / έτος αντί των 252 € που μου ήρθαν φέτος.
Αν είναι τελικά 0,11 €/L θα πληρώσω μόλις 143 € με την κατανάλωση που έχω.
Το Corsa που καίει λιγότερο και κινείται λιγότερο χοντρικά θα πληρώσει τα εξής:
15.000 Km/έτος * 5,5 L/100 Km * 0,11 €/L = 91€ / έτος αντί των ~150 που πλήρωσε φέτος (δε θυμάμαι καθώς δε μου ανήκει το όχημα)
Ευχαριστώ.
- Να τονίσω και πάλι πως από πλευράς ρύπων είμαι πιο κάτω από το Euro 4 Corsa C που έχουμε στην οικογένεια με την εξαίρεση του CO2 προφανώς που είναι θέμα κινητήρα.
-
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι με βάση τους υπολογισμούς που κάνουν βγάζουν ότι θα πληρώσουν λιγότερα τέλη, μήπως τελικά δεν θα γίνει έτσι..? Με τα 0,11€/lt δηλαδή δεν βλέπω να συμφέρει το κράτος, κάνω πουθενά λάθος..? Εκτός και αν αρχίσει από φέτος (σε 2-3 μήνες που είπε και ο sv2) και έτσι θα πληρώσουμε στην ουσία διπλάσια (!) τέλη μιας και δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι θα δοθούν πίσω χρήματα . Όσων αφορά του χρόνου, ίσως και να ξαναλλάξει το σύστημα .
-
Η πεθερά μου μόλις της το είπα έπαθε κάτι...
Κάνει γύρω στα 40.000χλμ το χρόνο με το punto. Με κατανάλωση γύρω στο 9λτ/100 θα πληρώσει 400€. Πλήρωνε γύρω στα 100€ αν θυμάμαι
Τα νοικιάρικα 1200 getz, το καλοκαίρι γράφουν πάρα πολλά χλμ. Τα 'βουλγάρικα' επίσης. Τα 'γερμανικά' το ίδιο.
Αν και πιστεύω ότι η αύξηση θα είναι παραπάνω. -
Και εγώ αυτό πιστεύω... Φέτος πλήρωσα 712€ και κάνω δεν κάνω 10.000km το χρόνο . Θα έπρεπε να πληρώσω ΠΟΛΛΑ € λιγότερα... Οπότε το +0.11€ στο λίτρο ίσως να 'ναι παραπάνω.
-
Ο χρήστης djalma έγραψε:
Και εγώ αυτό πιστεύω... Φέτος πλήρωσα 712€ και κάνω δεν κάνω 10.000km το χρόνο . Θα έπρεπε να πληρώσω ΠΟΛΛΑ € λιγότερα... Οπότε το +0.11€ στο λίτρο ίσως να 'ναι παραπάνω.Καλά είπαμε το σύστημα είναι ηλίθιο, 580€ για το ΜΧ-5 και 90€ για το 2.5TD αγροτικό που καίει περισσότερο .
Να το πεί έγκαιρα όμως, μην πάρω κανένα και βαράω μετά το κεφάλι μου στον τοίχο -
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Καλά το φαντάζεστε? Αν γίνει εδω θα γίνει χαμός!!!
οι μισοί έλληνες ξαφνικά(? ) θα κάνουν με τα αμάξια τους λιγότερα από 5.000km το χρόνο.
ταχοφράφους και λοιπα πειραγματα...
Δεν οδηγουμε και νταλικες για να χουμε ταχογραφους
Απλά εννοω ότι θα επεκταθεί η μπίζνα από τους κατέχοντες τεχνογνωσία
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Επειδή πλέον κυριαρχεί το σκεπτικό ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει η εφαρμογή αυτή είναι η δικαιότερη.
Ενα iQ σαν το δικό μου με μέση κατανάλωση 6,5 στα εκατό που κάνει 150 χλμ την ημέρα επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια 10 λίτρων βενζίνης την ημέρα.Και θα πληρώσει για 10 λίτρα.
Μιά Murcielago με μέση κατανάλωση 30 λίτρα στα εκατό η οποία κάθεται σε ένα πάρκιγκ και δεν κινείται για μέρες δεν θα πληρώσει τίποτα.Οταν κινηθεί θα πληρώσει γι αυτό που της αναλογεί.οταν κινηθεί όμως χτυπάει και ένα γκο...κι... Δεν πρεπει να πληρώσει τέλη?
-
Καλά, ότι το μέτρο (άν εφαρμοστεί) θα ισχύσει από φέτος είναι σχεδόν δεδομένο, μην ξεχνάμε και σε ποιά χώρα ζούμε.
Εχτές στο ΜΕΓΚΑ έλεγαν ότι ενδέχεται τα ΤΚ να κατεβούν σε ένα 'ελάχιστο, ενδεικτικό ποσόν' μετά την προσαύξηση στη βενζίνη. Πιστεύω ότι αυτό που θα γινει είναι να πάνε τα ΤΚ στα ίδια επίπεδα με πέρσι και μετά θα πληρώνουμε και τη βενζίνη πανάκριβη. Θα μας φανεί σίγουρα 'ελάχιστο', μετά το φετινό πακέτο!
Αυτά για την εφαρμογή ΤΚ με βάση την απομείωση της αξίας λόγω παλαιότητας που προτάθηκαν ανωτέρω μου φαίνονται ανεφάρμοστα πρακτικά (ένα καλοσυντηρημένο του 2002 έχει την ίδια αξία με το χρέπι του 2003 που δεν έχει πάει μια φορά σέρβις;).
Η δική μου πρόταση είναι να ελπίζω ότι
α) όποια αλλαγή θα ανακοινωθεί τώρα και θα ισχύσει από 1/1/2011 με δέσμευση μη αλλαγής νομικά κατοχυρωμένη σε βάθος 10 χρόνων το λιγότερο (θα δείτε παρακάτω γιατί).
β) ότι τα ΤΚ θα μετονομαστούν σε 'τέλος υπέρ του περιβάλλοντος - ΤΥΠ' και θα πάνε από 0-100€ ανάλογα με τις εκπομπές CO2 για τα αυτοκίνητα μέχρι 3 ετών ή 50.000Χλμ από έτος κατασκευής.
γ) ότι το ΤΥΠ για τα υπόλοιπα θα πάει ανάλογα με τις εκπομπές CO2 για όσα αυτοκίνητα έχουν πιστοποιητικό CEC (Certificate of European Conformity) που δηλώνει τις εκπομπές (συμπεριλαμβάνονται και πολλά προ-2001) ΣΥΝ ότι γράφει η κάρτα καυσαερίων [(CEC+KEK)/2 - μέσος όρος] και με την κάρτα καυσαερίων για τα υπόλοιπα.
δ) Το τέλος έκδοσης κάρτας καυσαερίων να εκπίπτει από το ΤΥΠ (το ΤΥΠ εξάλλου είναι αρκετά χαμηλό ώστε να είναι άσκοπο το 'λάδωμα')
ε) Το ΤΥΠ να πηγαίνει απευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε ειδικό λογαριασμό (ΕΛΥΠ) από τον οποίο να χρηματοδοτούνται προγράμματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (πχ μειοδοτικοί διαγωνισμοί-προγράμματα για αναδασώσεις κτλ τα οποία να μπορεί να εκπονεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος) και όχι στα γενικά ταμεία του κράτους (μαύρη τρύπα).
στ) Η βενζίνη να πάει +50% πάνω (πχ στο 1.50) και το ίδιο και το πετρέλαιο, το οποίο να εξομοιωθεί στην τιμή με τη βενζίνη, αλλά να εκπίπτουν οι φόροι των καυσίμων από το φορολογητέο των επαγγελματιών μεταφορέων (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία).
ζ) Από το σύνολο του +50% στα καύσιμα, το 25% να καρπώνεται το κράτος για τη μαύρη τρύπα, το 5% να πηγαίνει στον ΕΛΥΠ, και το υπόλοιπο 20% να διατίθενται ετησίως σαν κρατική επιχορήγηση σε εταιρείες μαζικών μεταφορών ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ για την αγορά κ συντήρηση των μέσων τους (και ναι, ας ανοίξουν κι αυτές, δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι μονοπώλιο τα αστικά λεωφορεία). Έτσι σε 10 χρόνια να βελτιωθούν πολύ σημαντικά τα ΜΜΜ, ειδικά στην επαρχία που είναι σε τραγική κατάσταση γιατί η Αθήνα έχει δεί τεράστιες επενδύσεις ήδη, και να αλλάξει κατα τι η συνείδηση του πολίτη όσον αφορά τις μεταφορές.Μπορεί αυτά που γράφω να είναι κάπως ουτοπικά γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία ώστε να εκτιμήσω την βιωσιμότητα των προτάσεών μου, αλλά ανταποκρίνονται σε κάποιους στόχους, δηλαδή, την αύξηση των εσόδων του κράτους (+25% πάνω από το φόρο καυσίμων), την εύρεση πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση της ορθής διαχείρησης, την αλλαγή και βελτίωση των ΜΜΜ σε βάθος χρόνου και (το ελάχιστο) την διατήρηση κάποιας στοιχειώδους αξιοπιστίας και σοβαρότητας για τα πρόσωπα των κυβερνώντων καθώς και ενός κλίματος σταθερότητας για τον πολίτη και την αγορά αυτοκινήτων. Η κυβέρνηση τι σκατά στόχους έχει; Να μαζέψει λεφτά απλά; Ε να βγεί στον έρανο, να κάνει ένα τηλεμαραθώνιο να τελειώνουμε επιτέλους και ας σταματήσει η κοροϊδία.
Αυτά τα έγραψα χωρίς να πληρώνομαι, χωρίς καμμία υποχρέωση, μέσα σε 15 λεπτά και φανερώνουν, αν μη τι άλλο, ένα στοιχειώδη προβληματισμό, τον σκελετό ίσως μιας πολιτικής. Καταλαβαίνετε γιατί απαιτώ από την κυβέρνηση, ανθρώπους 'επιστήμονες', που πληρώνονται, ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΙΑ, φτάνει η σπέκουλα, η σπασμωδική αντίδραση και η προχειρότητα, έλεος!!!!!!!!!
-
11 λεπτα γραφουν και οι 4τροχοι.... http://www.4troxoi.gr/default.php?pname ... t_id=10721
Ας θεωρησουμε ως βαση τα προπερσινα τελη και οχι αυτσ με τον φορο κυβικων.... (+150 εως +650) + πράσινα +50, +150
Επιπλεον ας δουμε την αυξηση στα ειδη διατροφης.... αρα σε ολα, αρα στο ΦΠΑ...
Πόσο θα κάνει η πατάτα? Θα πληρώνει το Ναβαρα τα +11 το λιτρο?
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
11 λεπτα γραφουν και οι 4τροχοι.... http://www.4troxoi.gr/default.php?pname ... t_id=10721Ας θεωρησουμε ως βαση τα προπερσινα τελη και οχι αυτσ με τον φορο κυβικων.... (+150 εως +650) + πράσινα +50, +150
Επιπλεον ας δουμε την αυξηση στα ειδη διατροφης.... αρα σε ολα, αρα στο ΦΠΑ...
Πόσο θα κάνει η πατάτα? **Θα πληρώνει το Ναβαρα τα **+11 το λιτρο?
Αφήστε τα NAVARA ήσυχα
Τα αγροτικά καύσιμα ούτως ή άλλως είναι φθηνότερα. Αλλά και πάλι είμαι της γνώμης, ότι θα πρέπει να επιστρέφεται αυτό το κομμάτι του φόρου στους επαγγελματίες. Μεταφορικές, λεωφορεία, διανομές κλπ. Όχι όμως και στην λιμουζίνα του CEO της εταιρίας.
Θα πρέπει όμως(όσο και αν δεν με συμφέρει), να ανεβούν τα τέλη που πληρώνουν τα επαγγελματικά( να μπει ένα τέλος μόνο για αυτά, εφόσον θα επιστρέφεται ο φόρος από τα καύσιμα). Πληρώνει το κτήνος το escalade 90€ τέλη επειδή είναι δηλωμένο επαγγελματικό
Anyway, μικροπροβληματάκια θα προκύψουν. Επειδή όμως η όλη ιδέα στηρίζεται στην απλή λογική, μπορούν να δωθούν λύσεις σε όλα. -
βρε παιδια πως θα υπολογιζουν ποσα km / ετος κανει το καθε αυτοκινητο ;;;
-
Ο χρήστης Braker έγραψε:
βρε παιδια πως θα υπολογιζουν ποσα km / ετος κανει το καθε αυτοκινητο ;;;Μα αν ενσωματώσουν το φόρο στη βενζίνη δε χρειάζεται να υπολογίζουν τα km/έτος. Όσο περισσότερο καις τόσο περισσότερο θα πληρώνεις...
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
βρε παιδια πως θα υπολογιζουν ποσα km / ετος κανει το καθε αυτοκινητο ;;;
Μα αν ενσωματώσουν το φόρο στη βενζίνη δε χρειάζεται να υπολογίζουν τα km/έτος. Όσο περισσότερο καις τόσο περισσότερο θα πληρώνεις...
μια χαραδρα τοτε...
-
Να μας αφαιρούν όμως τα επιπλέον χιλιόμετρα που κάνουμε σε παρακάμψεις κλπ λόγω εξωγενών παραγόντων μη ευθύνης των οδηγών ... όπως Τεμπη, Χαλκιδική κλπ!
Τι φταίω εγώ αν απο Θεσσαλονίκη για Αθήνα με αναγκάζουν να πάω μέσω ... Πρέβεζας! -
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=251
ελπίζουμε όμως, να ισχύσει από το 2011 και όχι από αύριο, το + 0.11€ , πολύ συγκεκριμένες διαρροές ....
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1095563&lngDtrID=251O φόρος αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι 11 λεπτά το λίτρο και θα επιβάλλεται στο σύνολο της κατανάλωσης που γίνεται στη διάρκεια του έτους.
Πως ακριβώς θα το κάνουν αυτό?
Προφανώς θα 'ανέβει' η βενζίνη κατά πχ 11 λεπτά το λίτρο...σωστά?
-
και δε θα πληρωνουμε σημα ? εμεις οι πλουσιοι τα 150 ευρω εστω λογω πλουτου δε θα τα δινουμε?
-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1095563&lngDtrID=251
O φόρος αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι 11 λεπτά το λίτρο και θα επιβάλλεται στο σύνολο της κατανάλωσης που γίνεται στη διάρκεια του έτους.
Πως ακριβώς θα το κάνουν αυτό?
Προφανώς θα 'ανέβει' η βενζίνη κατά πχ 11 λεπτά το λίτρο...σωστά?
yeap
και δε θα πληρωνουμε σημα ? εμεις οι πλουσιοι τα 150 ευρω εστω λογω πλουτου δε θα τα δινουμε?
Όπως φαίνεται, τα γλιτώνεις. Κάντα βενζίνες
-
νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς .... για να δούμε τι θα σκαρφιστούν ......
Τέλη κυκλοφορίας