-
Ο χρήστης aathanas έγραψε:
Λοιπόν, παιδιά....εγώ έχω ιστορία να σας πω!!!!
Καλημέρα φίλε, αυτό που εγώ έχω να πώ είναι πως φταίει η volvo που δεν ήταν ενημερωμένη. πχ στην κια, πληρώσαν διεκπεραιωτή και μας στέλνανε σε αυτόν (έτσι γλύτωσε και η αντιπροσωπεία από τα τηλέφωνα μας).
ο διεκπεραιωτής, απλά με κάλεσε στο γραφείο του και μου έδωσε αμέσως 4-5 εξουσιοδοτήσεις να παω στο κεπ. είναι η δουλειά του αυτή και ήξερα απο την αρχή πως δεν θα έλειπε κάποιο χαρτί, ενώ εαν περίμενα από την αντιπροσωπεία να λάβω οδηγίες, σίγουρα κάτι θα έλειπε.. -
Σε αδράνεια οι χορηγήσεις για αγορά αυτοκινήτου
Της Έφης Καραγεώργου
Σε αδράνεια θεωρούν πλέον οι τράπεζες το κομμάτι των δανείων για αυτοκίνητα καθώς οι αιτήσεις για δανειοδότηση που δέχονται -σε καθημερινή βάση- μετριούνται πλέον… στα δάχτυλα.
Ταυτόχρονα, έβαλαν «χειρόφρενο» στις κατασχέσεις ΙΧ, τα οποία έχουν αποκτηθεί με δάνεια που δεν αποπληρώνονται, καθώς το κόστος ανά κατάσχεση είναι πάνω από 1.000 ευρώ (δικαστικά έξοδα, γκαράζ κλπ), ενώ είναι αμφίβολο αν τα κατασχεμένα θα αγοραστούν από κάποιον «μαντρά».
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το εξής οξύμωρο, οι ιδιοκτήτες αγορασμένων με δάνειο αυτοκινήτων, να τα επιστρέφουν στις τράπεζες.
Πρόκειται για τη λεγόμενη «οικειοθελή παράδοση». Και μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες πλέον προσπαθούν να πείσουν το δανειολήπτη να κρατήσει το ΙΧ του.
Διότι ξέρουν ότι αν το παραλάβουν η «χασούρα» τους θα είναι διπλή, αφού και το δάνειο δεν θα εισπράξουν και το ΙΧ κατά 99% θα τους μείνει… αμανάτι και θα σαπίσει σε κάποια μάντρα, συν το γεγονός ότι θα χρεωθούν και με τα έξοδα φύλαξης.
Οι ιδιοκτήτες αγορασμένων με δάνειο ΙΧ τα επιστρέφουν στις τράπεζες για να γλιτώσουν από την καταβολή της δόσης. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πήρε δάνειο για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο που σήμερα η αξία του (σύμφωνα με τον εκτιμητή) είναι π.χ. 10.000 ευρώ, και ο δανειολήπτης χρωστάει 12.000 ευρώ, άμα το επιστρέψει θα οφείλει μόλις 2.000 ευρώ στην τράπεζα.
Και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές και δημιουργούν πονοκέφαλο στις τράπεζες.
Τα τραπεζικά στελέχη δεν «βλέπουν» τη συγκεκριμένη αγορά να ανακάμπτει σύντομα και όπως λένε χαρακτηριστικά το νέο μέτρο της απόσυρσης δεν πήγε καθόλου καλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων στις πρώτες 15 ημέρες εφαρμογής του μέτρου -σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009- σημείωσε πτώση 88,2%. Στα κέντρα ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) μπήκαν μόλις 4.685 αυτοκίνητα ενώ το πρώτο 15νθήμερο της απόσυρσης του 2009- είχαν αποσυρθεί 40.000 αυτοκίνητα.
Επίσης τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι μεγάλη πτώση κατά 44,8% σημείωσε ο τζίρος των εταιρειών αυτοκινήτου το τελευταίο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (ας σημειωθεί ότι η μείωση του 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν της τάξης του 7,6%). Κατακόρυφη όμως πτώση κατά 50,1% σημείωσαν και οι πωλήσεις ΙΧ το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η πτώση σε σχέση με το 2008 ήταν της τάξης του 13%).
Πηγή:www.capital.gr
-
Ο χρήστης Eymolpos έγραψε:
Καλησπέρα σε όλους. Μου έχει προκύψει το εξής πρόβλημα. Πήγα στην εφορία να καταθέσω τα χαρτιά για απόσυρση αυτοκινήτου για την αγορά καινούριου. το αυτοκίνητο είχε αγοραστεί το Ιανουάριο του 1993 με απόσυρση. Η υπάλληλος βλέπει στο σύστημα ότι τα τέλη τα πρώτα πέντε χρόνια είναι μειωμένα αλλά επίσης ότι το αυτοκίνητο έχει άδεια Ιανουαρίου 1993. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι βάσει του νόμου της τότε απόσυρσης δικαίωμα μειωμένων τελών είχαν μόνο τα αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες είχαν αποσύρει παλιότερο όχημα και είχαν άδεια μέχρι 31/12/1992. Όμως η απόσυρση του παλαιου΄αυτοκινήτου είχε γίνει γιατί έχω το χαρτί (και μάλιστα στα μέσα Δεκεμβρίου 1992), και η αγορά ολοκληρώθηκε αργότερα γιατί είχε δοθεί παράταση ενός μήνα με απόφαση Υπουργών, μέχρι 30 Ιανουαρίου 1993. Αυτό το βρίσκω σε αρχείο της εφημερίδας Καθημερινής με ημερομηνία 15/12/1992 αλλά πουθένα στο ΦΕΚ. Η υπάλληλος μου είπε ότι έχουν προκύψει και άλλες τέτοιες περιπτώσει και περιμένουν οδηγίες.
Γνωρίζει κάποιος περισσότερα πράγματα? Εφόσον την εποχή εκείνη για να πάρεις το σήμα με τα μειωμένα τέλη κατέθετες όλα τα δικαιολογητικά τι ζητούν τώρα?Σε συνέχεια του παραπάνω και αφού μετά κόπων και βασάνω πήρα τελικά το χαρτί, παρέδωσα την Τρίτη 9/03 το αυτοκίνητο σε γερανό της εταιρίας ανακύκλωσης. Όταν είχα πάρει την εταιρία και της είχα εξηγήσει πως έχει η κατάσταση μου είπαν ότι σε 10 μέρες θα έχω το χαρτί. Εχτές σκέφτηκα να ξαναπάρω την εταιρία αναλύκλωσης για να δω σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, και έμεινα άναυδος όταν η τηλεφωνήτρια μου είπε ότι το χαρτί θα βγεί σε ένα μήνα γιατί το αυτοκίνητο ήταν σε ακινησία και είχαν παραδωθεί η πινακίδες και το υπουργείο καθυστερεί περισσότερο με τους ελέγχους. Επρέπε να με είχαν πληροφορήσει για αυτό λέει και οι άλλες τηλεφωνήτριες.
Έχει κάποιος πληροφορία περί αυτού? Δεν πρόλαβα να τηλεφωνήσω στο υουργείο να δω αν αληθεύει. -
τι ψάχνεις ρε φίλε, μπ@ρδέλο είμαστε, εγώ είμαι απο τις 21-2 χωρίς αμάξι και κάθε μέρα που περνάει, λέω δόξα το θεό, ένα στάδιο ακόμα τελείωσε, πάμε παρακάτω, όλο κάτι τυχαίνει και χάνονται μέρες. τώρα μου είπαν για δευτέρα, άντε να δούμε, το αμάξι το πήρε την τετάρτη η μεταφορική απο τα κεντρικά, πού χάνονται οι μέρες, δέν ξέρω..
-
Αυτό που με εξόργισε περισσότερο είναι το εξής.
Όταν τηλεφωνούσα στην εταιρία ανακύκλωσης πριν πάρουν το αυτοκίνητο και τους ζητούσα πληροφορίες για τα χαρτιά που χρειάζονται μου έλεγαν 10 ημέρες, γνωρίζοντας φυσικά ότι το αυτοίνητο ήταν σε προσωρινή ακινησία. Όταν παρέδωσα το αυτοκίνητο και πήρα τηλέφωνο μου είπαν ότι το πιστοποιητικό καταστροφής θα έρθει σε 1 μήνα!!! Κοιτάζοντας το ΦΕΚ λέει καθαρά ότι η εταιρία πρέπει να εκδόσει το πιστοποιητικό καταστροφής σε 8 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου. Η χαριστική βολή μου ήρθε όταν κοιτάζοντας το αποδεικτικό παραλαβής είδα ότι δεν αναγράφεται πουθενά η ημερομηνία παραλαβής(γιατί άραγε;). Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η κολοεταιρία, η οποία θεωρείται και από τις καλύτερες, δεν έχει προσωπικό για να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες σύντομα και μας δουλεύει.
Πήρα τηλέφωνο σήμερα πάλι και μου βγήκε άλλη τηλεφωνήτρια θρασύτατη και άσχετη η οποία βάλθηκε να με τρελάνει.
Μας θεωρούν ιθαγενείς όλοι τους. Από το κράτος μέχρι την κάθε κολοεταιρία που γνωρίζει σε τι μπ......λο ζούμε και πράττει όπως γουστάρει δουλεύοντας τους πολίτες αφού ξέρει ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις. -
Παιδια καλησπερα...εχω την εξης ερωτηση.οι γονεις μου εχουν δυο αυτοκινητα που εμπιπτουν στην αποσυρση..θελουν να τα αποσυρουν και τα δυο και να αγορασουν ενα καινουριο απο 50% ο καθενας..υπαρχει περιπτωση να μετρησουν διπλα οι αποσυρσεις ? ισως ακουγεται χαζο αλλα θα ηθελα μια απαντηση.ευχαριστω
-
Ο χρήστης socratesn έγραψε:
Παιδια καλησπερα...εχω την εξης ερωτηση.οι γονεις μου εχουν δυο αυτοκινητα που εμπιπτουν στην αποσυρση..θελουν να τα αποσυρουν και τα δυο και να αγορασουν ενα καινουριο απο 50% ο καθενας..υπαρχει περιπτωση να μετρησουν διπλα οι αποσυρσεις ? ισως ακουγεται χαζο αλλα θα ηθελα μια απαντηση.ευχαριστωΌχι, μόνο ένα μπορούν να αποσύρουν με όφελος. Άλλα μπορούν να αποσύρουν και το άλλο χωριστά χωρίς όφελος. Η απλά να το πουλήσουν για ανταλλακτικά κταθετωντάς τις πινακίδες.
-
ήρθε σήμερα το πρωί το δικό μου, αλλά δεν μπορώ να το πάρω πριν από τετάρτη μεσημέρι, η τιμολόγηση στα αυτοκίνητα με απόσυρση είναι 48 ώρες + να βγούν οι πινακίδες (μου είπανε)..
-
Ο χρήστης Αριστείδης έγραψε:
ήρθε σήμερα το πρωί το δικό μου, αλλά δεν μπορώ να το πάρω πριν από τετάρτη μεσημέρι, η τιμολόγηση στα αυτοκίνητα με απόσυρση είναι 48 ώρες + να βγούν οι πινακίδες (μου είπανε)..Δε μου λες; Πόσες μέρες περίμενες συνολικά και για πιο αμάξι; Και τι αμάξι απέσυρες; Ρωτάω γιατί εγώ σήμερα παραδίνω το δικό μου οριστικά. Θέλω να ξέρω αν θα φτάσει 20 Απριλίου ή όχι.
-
21-2 έδωσα για ανακύκλωση το παλιό, audi 80. πήρα το kia ceed LX HEART ESP 1.4 .
λογικά πρέπει να το έχεις τότε. -
Ο χρήστης octavia699 έγραψε:
Παιδια καλησπερα...εχω την εξης ερωτηση.οι γονεις μου εχουν δυο αυτοκινητα που εμπιπτουν στην αποσυρση..θελουν να τα αποσυρουν και τα δυο και να αγορασουν ενα καινουριο απο 50% ο καθενας..υπαρχει περιπτωση να μετρησουν διπλα οι αποσυρσεις ? ισως ακουγεται χαζο αλλα θα ηθελα μια απαντηση.ευχαριστω
Όχι, μόνο ένα μπορούν να αποσύρουν με όφελος. Άλλα μπορούν να αποσύρουν και το άλλο χωριστά χωρίς όφελος. Η απλά να το πουλήσουν για ανταλλακτικά κταθετωντάς τις πινακίδες.
Καντε παντως μια κουβεντα με τον εμπορο που θα σας πουλησεις το αυτοκινητο, αν του δωσετε κ το 2ο θα μπορει να κρατησει το δικαιωμα αποσυρσης για να το δωσει σε καποιον που δεν εχει παλιο αυτοκινητο, οποτε γιατι να μη σας κανει επιπλεον εκπτωση??
-
Ο χρήστης Αριστείδης έγραψε:
21-2 έδωσα για ανακύκλωση το παλιό, audi 80. πήρα το kia ceed LX HEART ESP 1.4 .
λογικά πρέπει να το έχεις τότε.ΟΚ. Δίνω το Almera GX και περιμένω το Skoda Octavia 1.4 TSI στις αρχές Απίλη.
-
Επιτέλους κρατάω στα χέρια μου το πιστοποιητικό οριστικής καταστροφής από το Υπουργείο και πάω να το παραδώσω στην αντιπροσωπεία.
Για να δούμε, θα φάμε και άλλη καθυστέρηση στο κεφάλι;
-
τέλος για μένα παιδια, έφερα το αμάξι στο σπίτι
καλή συνέχεια και υπομονή σε όλους, ειδικά όσοι έδωσαν τα αμάξια τους και δεν έχουν άλλο μεταφορικό μεσο μέχρι να έρθει το καινούργιο. -
καλοριζικο και καλοταξιδο
-
Άντε Αριστείδη, επιτέλους!
Καλορίζικο! -
Πολλά καλά και απροβλημάτιστα χιλιόμετρα ...
-
χιλια ευχαριστώ παιδιά για τις ευχές σας! επίσης!
-
Ρε παιδιά, συγνώμη, μία ερώτηση γιατί κοντεύω να τρελαθώ:
Την απόσυρση την έκανα μόνος μου (δηλαδή όχι μέσω της αντιπροσωπείας από την οποία αγοράζω το καινούργιο). Στα πρώτα βήματα της διαδικασίας (δηλαδή όταν παρέδωσα το αυτοκίνητο προς απόσυρση), μου ζητήθηκε (και προσκόμισα) την βεβαίωση τελών κυλοφορίας του αυτοκινήτου προς απόσυρση. Ολα καλά μέχρι εδώ, προσθές παρέλαβα και το πιστοποιητικό οριστικής καταστροφής το οποίο αναφέρει ότι 'απεσύρθη το αυτοκίνητο με αρ.κυκλοφορίας τάδε και ο κος τάδε έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί από την έκπτωση του τέλους ταξινόμησης σύμφωνα με τον νόμο μπλα μπλα μπλα...'
Σήμερα το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο υπάλληλος της SEAT και μου λέει ότι δεν του έχω πάει λέει την ... βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας. Και όταν του εξηγώ ότι την πήγα στο Υπουργείο γιατί αλλιώς ΔΕΝ γινόταν η απόσυρση, μου λέει ότι όχι, την χρειαζόμαστε για τον εκτελωνισμό. Προσπαθώς να του εξηγήσω ότι δεν είναι δυνατόν να πάρεις το χαρτί που να λέει ότι δικαιούσαι την έκπτωση του τέλους ταξινόμησης αν δεν προσκομίσεις την εν λόγω βεβαίωση, δεν με καταλαβαίνει και επιμένει 'Μας το ζητάει η εισαγωγική'. Μου έχουν πέσει όλες οι τρίχες του κεφαλιού μου λέμε.
Εχει συμβεί σε κάποιον κάτι παρόμοιο;
-
φιλε ευτυχώς εδώ στην κια είχαν προσλάβει διεκπαιρεωτή και είχαμε το κεφάλι μας ύσηχο..
Απόσυρση 2011/2012/2013/2014/2015