-
Γεια χαρά σε όλους,
Έχω αποφασίσει να πάρω ένα μικρομεσαίο το οποίο θα είναι και το βασικό αυτοκίνητο της 4μελούς (δυο παιδιά 2 και 4 ετών) οικογένειας μου. Κάνουμε 20000km περίπου το χρόνο κυρίως σε ανοιχτούς δρόμους (εθνική και αρκετά ταξίδια). Θέλω μικρομεσαίο γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου τα μεγάλα αυτοκίνητα (πχ. Mondeo, Avensis κτλ). Έκανα λοιπον μια έρευνα και κατάληξα στα παρακάτω σκεπτόμενος την ασφάλεια, τα χρήματα (είμαι γύρω στις 16000 +-), την αξιοπιστία και το να μου αρέσει αυτό που θα αγοράσω.
Κατέληξα λοιπόν στα Ford Focus 1,6 Ti-VCT Trend και Toyota Auris 1,6 Unique. Τα έκανα και test drive.Focus:
- καλύτερες προσφορές (μέχρι και 2500 διαφορά από το Auris)
- έχει ESP και Antispin (στο Auris περιμένεις 3 μήνες και πληρώνεις άλλα 700)
- ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση (ημιάκαμπτος άξονας στο Auris)
- πάτημα στο δρόμο (το Auris έδινε χειρότερη αίσθηση χωρίς να σημαίνει ότι με προβλημάτισε όμως)
- λίγο πιο οικονομικό (λένε τα τεστ)
- χώρος πορτ μπαγκάζ
- Και άλλα αξεσουαρ όπως ηλιοροφή, bluetooth (που όμως δεν είναι τόσο σημαντικά για μένα, ίσως είναι στη μεταπώληση)
Αuris:
- η γνωστή σε όλους αξιοπιστία/εγγύηση της Toyota (μου κατηγορούν αρκετοί τα Ford, αλλά χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, καταλήγω λοιπόν στο ότι η Ford είναι μια μέτρια ή κανονική κατάσταση στην αξιοπιστία και η Τoyota η καλύτερη)
- μεταπώληση (το Focus εδώ υστερεί πολύ, εγώ βέβαια παίρνω το αυτοκίνητο με προοπτική 7ετίας τουλάχιστον)
- λίγο καλύτερα φρένα (το κατάλαβα και μόνος μου)
- λίγο καλύτερες επιδόσεις (δεν το κατάλαβα μόνος μου, το λένε τα τεστ)
- μου αρέσει παραπάνω σαν εμφάνιση (όχι όμως ότι κόβω φλέβα)
Κλείνω προς το Focus γιατί φαίνεται πιο ολοκληρωμένο πακέτο για την περίπτωση μου (οδική συμπεριφορά, παιδιά, χρήματα, ταξίδια).
Έχετε κάποια συμβουλή/βοήθεια να μου δώσετε, κάτι που δεν ξέρω (και θα έπρεπε να ξέρω πριν αποφασίσω) για τα δύο αμάξια ή και για κάποιο άλλο. Μεγαλύτερα αυτοκίνητα (πχ. Mondeo, Avensis κτλ)
θεωρείτε ότι θα ήταν αισθητά πιο ασφαλή οπότε να αρχίσω να τα κοιτώ και ας μην μου αρέσουν;Ευχαριστώ,
Χρυσόστομος
-
Γεια χαρά σε όλους,
Έχω αποφασίσει να πάρω ένα μικρομεσαίο το οποίο θα είναι και το βασικό αυτοκίνητο της 4μελούς (δυο παιδιά 2 και 4 ετών) οικογένειας μου. Κάνουμε 20000km περίπου το χρόνο κυρίως σε ανοιχτούς δρόμους (εθνική και αρκετά ταξίδια). Θέλω μικρομεσαίο γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου τα μεγάλα αυτοκίνητα (πχ. Mondeo, Avensis κτλ). Έκανα λοιπον μια έρευνα και κατάληξα στα παρακάτω σκεπτόμενος την ασφάλεια, τα χρήματα (είμαι γύρω στις 16000 +-), την αξιοπιστία και το να μου αρέσει αυτό που θα αγοράσω.
Κατέληξα λοιπόν στα Ford Focus 1,6 Ti-VCT Trend και Toyota Auris 1,6 Unique. Τα έκανα και test drive.Focus:
- πάτημα στο δρόμο (το Auris έδινε χειρότερη αίσθηση χωρίς να σημαίνει ότι με προβλημάτισε όμως)
- χώρος πορτ μπαγκάζ
- Και άλλα αξεσουαρ όπως ηλιοροφή, bluetooth (που όμως δεν είναι τόσο σημαντικά για μένα, ίσως είναι στη μεταπώληση)
Αuris:
- η γνωστή σε όλους αξιοπιστία/εγγύηση της Toyota (μου κατηγορούν αρκετοί τα Ford, αλλά χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, καταλήγω λοιπόν στο ότι η Ford είναι μια μέτρια ή κανονική κατάσταση στην αξιοπιστία και η Τoyota η καλύτερη)
- μεταπώληση (το Focus εδώ υστερεί πολύ, εγώ βέβαια παίρνω το αυτοκίνητο με προοπτική 7ετίας τουλάχιστον)
Κλείνω προς το Focus γιατί φαίνεται πιο ολοκληρωμένο πακέτο για την περίπτωση μου (οδική συμπεριφορά, παιδιά, χρήματα, ταξίδια).
Έχετε κάποια συμβουλή/βοήθεια να μου δώσετε, κάτι που δεν ξέρω (και θα έπρεπε να ξέρω πριν αποφασίσω) για τα δύο αμάξια ή και για κάποιο άλλο. Μεγαλύτερα αυτοκίνητα (πχ. Mondeo, Avensis κτλ)
θεωρείτε ότι θα ήταν αισθητά πιο ασφαλή οπότε να αρχίσω να τα κοιτώ και ας μην μου αρέσουν;Ευχαριστώ,
Χρυσόστομος
-
Γεια χαρά σε όλους,
- χώρος πορτ μπαγκάζ
Αuris:
Χρυσόστομος
-
το ειπες και μονος σου στις τελευταιες σειρες....
καλοταξιδο
-
focus
-
Δες και το 1,4 ΤSI Leon! Πρέπει να είναι στα χρήματά σου.
-
Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα το διλλημα... αλλα θα πηγαινα για Auris στο διλλημα. Auris οχι γιατι ειναι τιποτα super, αλλα γιατι η αλλη επιλογη ειναι Focus... Τα οποια extras μπορει να δινει... εε πως να δελεασει αλλιως με αυτα που κατασκευαζει?
-
Focus
-
Focus
-
Βασικά οι δύο αυτές επιλογές είναι ότι καλύτερο από τα ατμοσφαιρικά μικρομεσαία οπότε σε κάθε περίπτωση θα είσαι ευχαριστημένος. Το φόκους είναι από τα πιο σπορτίφ με το κορυφαίο τιμόνι της κατηγορίας (συμπεριλαμβανόμενου και του πρίμιουμ ανταγωνισμού) και κρίμα που δεν βγαίνει με τούρμπο. Το αούρις μπορεί να είναι πιο άχρωμο οδηγικά ωστόσο στις δοκιμασίες ενεργητικές ασφάλειας αριστεύει σε συνδυασμό με την παραδοσιακά καλή εκμετάλλευση χώρων και το καλύτερο άφτερ σέηλς της Τογίοτα οπότε για τον μέσο οικογενείαρχη που θέλει να μεταφέρει την οικογένεια του με ασφάλεια και πολλές αποσκεύες έχοντας το πιο ξέγνοιαστο μυαλό είναι η νούμερο 1 ατμοσφαιρική επιλογή για μένα...
Καταλαβαίνω τον λογικό φόβο πολλών προς τα τούρμπο αλλά εάν δεν σε αποθαρρύνει η ύπαρξη υπερτροφοδότη δες και τα οικογενειακά του γκρουπ βαγκ δηλαδή τα γκόλφ και οκτάβια (το λεόν παραείναι σκληρό για οικογένεια) με τον 1.4 tsi. Στο ίδιο μοτίβο εάν δεν σε ενοχλεί ένα κάτω του μετρίου τιμόνι δες και το κατά τα λοιπά πολύ καλό μπράβο που αρέσει σε πολύ κόσμο ο σχεδιασμός του. Στην αντίπερα όχθη, εάν θές ένα αμάξι που θα σε εκνευρίσει με τις βλάβες πολύ μα πολύ δύσκολα, δες το φτιαγμένο στην Ιαπωνία μάζντα 3 (ήρθε το καινούργιο?).
Προσωπικά η καλύτερη επιλογή για οικογενειάρχη είναι το οκτάβια, και για πιο ανήσυχους λεόν ή φόκους. Οτιδήποτε και εάν πάρεις από τη στιγμή που βάζεις μέσα αυτούς που αγαπάς, πρέπει να η επιλογή σου να έχει οπωσδήποτε ESP
Επειδή ανέφερες και το πιθανό ανέβασμα κατηγορίας ναι τα μεσαία έχουν καλύτερο πάτημα, ποιότητα κύλισης, χώρους με μία μικρή σχετικά επιβάρυνση στην τιμή κτήσης ωστόσο για τους ελληνικούς αστικούς δρόμους ίσως παραείναι μεγάλα. Αν ωστόσο δεν κάνεις πολλά χιλιόμετρα στην πόλη ίσως και να αξίζει το έξτρα κόστος...
-
Με δέδομένα τα χρήματα το Φόκους συμφέρει. Αγοράζεις περισσότερο συνολικό πακέτο παίρνοντας Φορντ.
-
Δεδομένου του budget (16.000), δύσκολα πας σε μεσαίο, εκτός αν κάνει την υπέρβαση. Όμως μιας και θέτεις το όριο στα 16,000 +/- πας σε μικρομεσαίο αναγκαστικά.
Και το Focus και το Auris είναι κορυφαίες επιλογές στα ατμοσφαιρικά. Το Ford είναι σαφώς καλύτερο οδηγικά, ενώ κάποιες παιδικές ασθένεις (το κλασικό πρόβλημα που έβγαζε στην κρεμαγιέρα αλλά επιλυόταν μπέσα στην εγγύηση) έχουν εξαλειφθεί και είναι αρκετά αξιόπιστο πλέον. Το δικό μου, αν και το προηγούμενο μοντέλο, δεν έβγαλε απολύτως κανένα πρόβλημα μετά απο 5 χρόνια και 120.000 χιλιόμετρα. Επίσης είναι αρκετά πιο οικονομικό απο το Toyota στα σέρβις και ανταλλακτικά. Το Auris έχει καλύτερο κινητήρα και επιδόσεις (κορυφαίες για ατμοσφαιρικό) ενώ το όνομα Toyota εγγυάται αξιοπιστία και after sales support. Πάντως, εκτός αν παίζε καμία μεγάλη έκπτωση, το Toyota είναι αρκετά πάνω από το budget.
Προσωπικά θα διάλεγα το Focus λόγω οδικής συμπεριφόρας. Θα έβλεπα βέβαια και το Fiat Bravo 120 καθώς είναι πολύ καλό αυτοκίνητο και κοντά στο budget. Το Golf αν και κορυφαία επιλογή ξεφεύγει πολύ, ενώ το Leon είναι σκληρό αλλά αν δεν σε πειράζει αυτό, είναι πολύ καλό σαν αυτοκίνητο.
-
Σύμφωνα με το e-tipos:
Ford Focus 1.6 Trend -> 18535 - 2500 (έκπτωση) = 16035 ευρώ
Auris 1.6 Unique -> 19500 - 800 (έκπτωση) = 18700 ευρώΑυτά πρέπει να είναι χωρίς τα τέλη ταξινόμησης ~400 ευρώ.
Μόνο το Focus ταιριάζει στα 16000 ευρώ που λες.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δες και το 1,4 ΤSI Leon! Πρέπει να είναι στα χρήματά σου.Το έχω δει και οδηγήσει είναι πολύ καλό. Έχω όμως ακόμη προκατάληψη με τα τουρμπο (ίσως τελικά είμαι συντηριτικός). Επίσης έχει 4 αστέρια όχι 5. Τέλος ESP έχει μόνο στη σπορ έκδοση και ανεβαίνει στην τιμή όπως άλλωστε και το Auris.
Ευχαριστώ για την απάντηση
Χρυσόστομος -
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα το διλλημα... αλλα θα πηγαινα για Auris στο διλλημα. Auris οχι γιατι ειναι τιποτα super, αλλα γιατι η αλλη επιλογη ειναι Focus... Τα οποια extras μπορει να δινει... εε πως να δελεασει αλλιως με αυτα που κατασκευαζει?Corsair παρακαλώ δώσε στοιχεία γιατί θεωρείς το Focus τόσο κακή επιλογή. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, δεν θέλω να χρεωθώ για 4 - 5 χρόνια και να έχω προβλήματα.
Ευχαριστώ
Χρυσόστομος
-
επειδή μίλησες για προοπτική 7ετίας και για προκατάληψη προς τα τούρμπο, να κάνω μια εκτίμηση ότι μετά από 7 χρόνια δε θα υπάρχει ατμοσφαιρικός μικρός κινητήρας (=
-
απο τα 2 φυσικα και focus.Ειναι πολυ αξιοπιστο (περα απο το γνωστο θεμα κρεμαγιερας,με τα αδικαιολογητα ακριβα σωληνακια αν εισαι εκτος εγγυησης)
καλο τιμονι, καλος επιλογεας και φοβεροι χωροι.
μονο αρνητικο η μη υπαρξη τουρμπο.σαν πολυ δε το καθυστερει η ford??
Ο χρήστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ έγραψε:
Έχω όμως ακόμη προκατάληψη με τα τουρμπο (ίσως τελικά είμαι συντηριτικός).το οτι και η ford στις κορυφαιες εκδοσεις του focus χρησιμοποιει turbo κατι σημαινει ετσι δεν ειναι??
ουσιαστικα μονο η toyota και honda εχουν απομεινει να υποστηριζουν με πεισμα την ατμοσφαιρα και απορριπτουν το τουρμπο ουσιαστικα μονο και μονο για να σου πασαρουν τα μουφο-υβριδικα στα οποια ειναι πολυ πιο μπροστα απο τους ευρωπαιους και στα οποια εχουν επενδυσει πολυ χρημα
(επισης η honda απαγορευεται να μην ειναι πολυστροφη ,μην ξεχνιομαστε )Ελπιζω συντομα να ξεφουσκωσει και αυτη η φουσκα...
-
To Auris πραγματικά φεύγει από το budget μου αλλά το έχω σαν επιλογή λόγω της αξιοπιστίας και της μεταπώλησης, παρόλο που θα με ζορίσει πολύ οικονομικά. Για την αξιοπιστία του Focus ακούω και διαβάζω καλά λόγια αλλά και μέτρια. Για το after sales πάλι ακούω και διαβάζω καλές αλλά και άσχημες γνώμες. Εκεί είναι που μπερδεύομαι και λέω να πάω στο Auris να είμαι ήσυχος το οποίο εκτός όμως από την τιμή του, δεν έχει ESP (περιμένεις τρεις μήνες αν θες) που το θεωρώ σημαντικό.
Ευχαριστώ για τις απόψεις σας μέχρι τώρα, μου είναι πολύ χρήσιμες
Χρυσόστομος -
Για όλα τα αυτοκίνητα μπορείς να ακούσεις και να διαβάσεις για προβλήματα, ειδικά αν ψάξεις στα αντίστοιχα club. Ως κάτοχος Focus II μπορώ να σου πω ότι έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος στα 3 χρόνια που το έχω. Και στο λέω αυτό ως άνθρωπος που είχε 'σπαστεί' λίγο στην αρχή με το αμάξι γιατί ήταν η δεύτερη επιλογή (η πρώτη απορρίφθηκε λόγω χρημάτων και έλλειψης χώρων)Το μόνο που μου παρουσίασε ήταν η αντλία που ανέφερε ένας φίλος παραπάνω και πολ/στης. Έχω 100.000 χλμ. και κάτι , το αυτοκίνητο λάδια δεν καίει ούτε χρειάστηκε να συμπληρώσω ποτέ και παρότι φορά after market συνδυασμό ελατηρίων - αμορτισέρ δεν τρίζει καθόλου. Και οι χώροι του θα σε ικανοποιήσουν (αποδεδειγμένο αυτό από προσωπική εμπειρία )
-
Χρυσόστομε κάπου είχα δει διαφήμιση του Auris 1,33 με τους 100 ίππους με τιμή στα 13.700.
Λογικά κάποια αντίστοιχη προσφορά θα υπάρχει και για το 1600άρι.
Οπότε πιθανότατα να μπορείς να το πάρος και το Toyota κοντά στα 16Κ
Γενικά πέρασε από αντιπροσωπείες και πάρε τιμές!
FORD FOCUS 1,6 Ti-VCT ή TOYOTA AURIS 1,6