-
Το ΙΒ δεν εχει να δωσει τιποτε σε καποιον ετσι κ αλλιως γαματο, εχει ομως να δωσει το κατι παραπανω σε καποιον μετριο απο την αποψη οτι το βαζει στο βιογραφικο του (πραγμα πολυ συνηθισμενο να φτιαχνεις απο νωρις βιογραφικο, πχ σε ΗΠΑ - Καναδα. λχ στον Καναδα το βιογραφικο χτιζεται απ'την τριτη γυμνασιου). Ειχαμε στο σχολειο μου ΙΒ. Δεν το πηρα γιατι δεν με ενδιεφερε, οταν ημουν 16 με ενδιεφεραν τα βυζια, οι σουζες και τα φτιαγμενα μηχανακια. Απ'οσους συμμαθητες μου πηραν ΙΒ, μονο μια κοπελα περασε την πορτα της Οξφορδης (respect). Οι υπολοιποι πηγαν στα μετρια πανεπιστημιακια του UK, καποιοι αλλοι στο US of A και πολλοι απ'αυτους στο Deree. Εκπαιδευτικα το επιπεδο του ΙΒ ειναι χαμηλοτερο (μιλαω για τη διδακτεα υλη) απ'την υλη του ελληνικου σχολειου της 2ας και 3ης λυκειου στα μαθηματα βαρυτητας ( σε οποιαδηποτε κατευθυνση).
Παντως επειδη οι μισθοι στην Ελλαδα ειναι για τον πεοντα ετσι κ αλλιως, ουσιαστικα μετραει για εξωτερικο πιο πολυ επειδη ειναι πιο αναγνωρισμενο απ'το 'apolytirion' και οχι επειδη επι της ουσιας ειναι καλυτερο. -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Μάλλον δεν έχεις ιδέα της πραγματικότητας έξω από τα κοινωνικά σου στεγανά...
....................
Kοίτα, ό,τι και να σου πω, μάλλον στράφι πάει. Οπότε, μάλλον δεν υπάρχουν αρκετοί...'εκπαιδευτικοί' λόγοι για να συνεχίζω!
.........Συγγνώμη που πήρα το χρόνο σου εγώ μέσα από τα κοινωνικά μου στεγανά. Εσύ ο ανοιχτόμυαλος μπορείς να βρεις εύκολα ομοιδεάτες σου να συνεχίσεις επί του θέματος ΙΒ όπως κάθε ελληνάρας που κάνει τον ειδικό χωρίς να έχει περάσει ούτε από έξω.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Ειχαμε στο σχολειο μου ΙΒ. Δεν το πηρα γιατι δεν με ενδιεφερε, οταν ημουν 16 με ενδιεφεραν τα βυζια, οι σουζες και τα φτιαγμενα μηχανακια.Εγώ τώρα που είμαι 30 παρα κάτι τα ίδια πράγματα με ενδιαφέρουν ακόμα. Είμαι καλά?
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Μάλλον δεν έχεις ιδέα της πραγματικότητας έξω από τα κοινωνικά σου στεγανά...
....................
Kοίτα, ό,τι και να σου πω, μάλλον στράφι πάει. Οπότε, μάλλον δεν υπάρχουν αρκετοί...'εκπαιδευτικοί' λόγοι για να συνεχίζω!
.........Συγγνώμη που πήρα το χρόνο σου εγώ μέσα από τα κοινωνικά μου στεγανά. Εσύ ο ανοιχτόμυαλος μπορείς να βρεις εύκολα ομοιδεάτες σου να συνεχίσεις επί του θέματος ΙΒ όπως κάθε ελληνάρας που κάνει τον ειδικό χωρίς να έχει περάσει ούτε από έξω.
Δεν μίλησα για την...ύλη του ΙΒ! Μίλησα για μια κοινωνική πραγματικότητα, την οποία από τα λεγόμενά σου φαίνεται πως όντως αγνοείς. Αν δεν σου αρέσει, δεν σου φταίω εγώ. Ούτε δυστυχώς μπορεί ν' αλλάξει η πραγματικότητα αυτή...
Βλέπω πάντως σαφώς πως οι γνώσεις πάνω στο ΙΒ είναι ανώτερες σε σχέση με τα υπόλοιπα... Και το να κομπάζεις γι' αυτές, ενώ δεν σε απασχολούν τα λοιπά (σε ποιους τελικά απευθύνεται αυτό το πράγμα, αφού μπορούν να το πληρώσουν εντελώς συγκεκριμένοι...), θα έπρεπε να σε προβληματίζει. Μάλλον...
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Γιατί δεν εγνώριζα την έκφραση, παρεξήγησα την πρόθεση και συγνώμη γι αυτόΚαλά, αλλά μην το ξανακάνεις (να παρεξηγήσεις την πρόθεση).
Κανένα πρόβλημα, εννοείται....Το ΙΒ κοστίζει για 2 χρόνια παραπάνω από 20Κ. Αν διαλέξεις πανελλήνιες και φροντιστήρια, σου περισσεύουν ΠΟΛΛΑ, από τα παραπάνω...
Αν νομίζεις ότι είναι λίγοι αυτοί που δίνουν 1.000 Ε τον μήνα επί 2 χρόνια (μην σου πω και 3 ή κ περισσότερα) σε ιδιαίτερα για να περάσει το παιδί τους στις πανελλήνιες, νομίζεις λάθος. Αν το ΙΒ 'βγαίνει' δίχως φροντιστήρια, τότε είναι ... φθηνό!
Σημ. Σχολιάζω την παραπάνω φράση μόνον κ δεν λαμβάνω υπ' όψιν το κόστος του ιδιωτικού σχολείου κλπ γιατί δεν το γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω πολλά κ για το ΙΒ. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Γιατί δεν εγνώριζα την έκφραση, παρεξήγησα την πρόθεση και συγνώμη γι αυτό
...Το ΙΒ κοστίζει για 2 χρόνια παραπάνω από 20Κ. Αν διαλέξεις πανελλήνιες και φροντιστήρια, σου περισσεύουν ΠΟΛΛΑ, από τα παραπάνω...
Αν νομίζεις ότι είναι λίγοι αυτοί που δίνουν 1.000 Ε τον μήνα επί 2 χρόνια (μην σου πω και 3 ή κ περισσότερα) σε ιδιαίτερα για να περάσει το παιδί τους στις πανελλήνιες, νομίζεις λάθος. Αν το ΙΒ 'βγαίνει' δίχως φροντιστήρια, τότε είναι ... φθηνό!
Για να δίνεις 1000 το μήνα σε φροντιστήρια, πόσα θα πρέπει να βγάζεις το μήνα για μια 3μελη(το λιγότερο) οικογένεια; και ποιος θα σου τα δώσει αυτά τα λεφτά; Πολλές φορές σκέφτομαι ότι το βιωτικό επίπέδο των ατόμων εδώ μέσα είναι πάνω από το μ.ο. της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά το οικονομικό τουλάχιστον. Το παραπάνω σχόλιο με αφορμή το ποστ του ililia,χωρίς να αφορά αποκλειστικά αυτόν.
-
Υπάρχουν και δάνεια και χωράφια για πούλημα famas...
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Υπάρχουν και δάνεια και χωράφια για πούλημα famas...Το ότι υπάρχουν χωράφια για πούλημα απλά ενισχύει την άποψη μου για την οικονομική κατάσταση, καθότι έχοντες...για τα δάνεια δε, εάν παίρνουν δάνειο για φροντιστήριο, όταν το παιδί τους περάσει σε άλλη πόλη, που θα πρέπει να συντηρούν κι άλλο σπίτι, τι θα πρέπει να κάνουν; να πάρουν κι άλλο δάνειο; Είναι προφανές δεν μιλάμε για ζευγάρια των 2100-2200 ευρώ(μέσοι Δ.Υ.) το μήνα που μένουν σε ενοίκιο.
-
Κάποτε να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα, εντάξει;
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Υπάρχουν και δάνεια και χωράφια για πούλημα famas...
Το ότι υπάρχουν χωράφια για πούλημα απλά ενισχύει την άποψη μου για την οικονομική κατάσταση, καθότι έχοντες...για τα δάνεια δε, εάν παίρνουν δάνειο για φροντιστήριο, όταν το παιδί τους περάσει σε άλλη πόλη, που θα πρέπει να συντηρούν κι άλλο σπίτι, τι θα πρέπει να κάνουν; να πάρουν κι άλλο δάνειο; Είναι προφανές δεν μιλάμε για ζευγάρια των 2100-2200 ευρώ(μέσοι Δ.Υ.) το μήνα που μένουν σε ενοίκιο.
Υπαρχουν ο παπους κ η γιαγια με καλες συνταξεις σε πολλες περιπτωσεις .
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Γιατί δεν εγνώριζα την έκφραση, παρεξήγησα την πρόθεση και συγνώμη γι αυτό
...Το ΙΒ κοστίζει για 2 χρόνια παραπάνω από 20Κ. Αν διαλέξεις πανελλήνιες και φροντιστήρια, σου περισσεύουν ΠΟΛΛΑ, από τα παραπάνω...
Για να δίνεις 1000 το μήνα σε φροντιστήρια, πόσα θα πρέπει να βγάζεις το μήνα για μια 3μελη(το λιγότερο) οικογένεια; και ποιος θα σου τα δώσει αυτά τα λεφτά; Πολλές φορές σκέφτομαι ότι το βιωτικό επίπέδο των ατόμων εδώ μέσα είναι πάνω από το μ.ο. της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά το οικονομικό τουλάχιστον. Το παραπάνω σχόλιο με αφορμή το ποστ του ililia,χωρίς να αφορά αποκλειστικά αυτόν.
Έλα ντε. Δίνει ο μέσος Έλληνας 1000ευρώ το μήνα για φροντιστήρια/ιδιαίτερα ενός παιδιού; Αν τα δίνει, κακό του κεφαλιού του γιατί σίγουρα η δουλειά γίνεται και με λιγότερα. Αν θυμάμαι καλά, το 1998 δίναμε αρκετά λιγότερο από 100000δρχ (300ευρώ) στο φροντιστήριο που πήγαινα (και θεωρείτο κι ένα από τα καλά, Ορόσημο-Ιατρικό). Ίσως γύρω στις 80000. Θα ρωτήσω τους γονείς μου για επιβεβαίωση.
-
Το ότι δίνει κάποιος (αν δίνει..) 1000€ το μήνα για φροντιστήρια, τι ακριβώς αποδεικνύει;
Απλά μάλλον τα έχει και τα δίνει, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, αφού η πλειοψηφία σαφώς και δίνει πολύ πολύ πολύ λιγότερα!Πριν πολλάαααα χρόνια, όταν πηγαίναμε φροντιστήριο ο αδερφός μου και εγώ, το μέγιστο ποσό που έδιναν οι γονείς μου ήταν 80.000δρχ και για τους δύο (μιλάμε για αρχές του 90') και σ' αυτό ήταν η τιμή για 2 φροντιστήρια για τον καθένα (χωριστό για την έκθεση).
Σαφώς και δεν ήταν λίγα λεφτά και τότε, αλλά με σημερινές τιμές ήταν κάπου 1/3 του μισθού, μάλλον και παρακάτω...
Κι αυτό αφορούσε ουσιαστικά ένα έτος και κάτι, που ήταν πολύ εντατικό και πολλές οι ώρες. Πιο πριν ήταν λιγότερα.Το ΙΒ είναι παραπάνω από 20Κ για δύο χρόνια, ΧΩΡΙΣ να συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του ιδιωτικού σχολείου. Το κατά πόσον αυτές οι τιμές απευθύνονται στο...μέσο Έλληνα, το αφήνω στην κρίση σας!
-
Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να επιλέξει κάποιος το IB αντί του ελληνικού απολυτηρίου, πέρα της και καλά μούρης/διαφοροποίησης από τη μάζα που προσφέρει. Από το (ιδιωτικό) σχολείο που αποφοίτησα, αρκετοί συμμαθητές μου πήγαν απευθείας στο εξωτερικό έχοντας το ελληνικό απολυτήριο.
Γιατί το ελληνικό απολυτήριο βασίζεται στην παπαγαλία ενός εγκεκριμμένου σχολικού βιβλίου όταν το ΙΒ ζητά ανάλυση, σύνθεση, διαχείριση χρόνου και άλλα πραγματάκια που είναι πολύ χρήσιμα στην ζωή μετά το σχολείο.
Περί ΙΒ:
Ξεκίνησα στην προηγούμενη σελίδα με την παραπάνω παρατήρηση, θέλοντας να απαντήσω στην πολύ λογική ερώτηση του lokatzis. Αυτό προκάλεσε υστερικό γέλιο και θεωρήθηκα άτομο εκτός κοινωνικής πραγματικότητας μιά και πιστεύω ότι το ΙΒ επιλέγεται πολύ συχνά για εκπαιδευτικούς λόγους.
Απαντώντας στην επιλογή ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ή ΙΒ (που κοστίζουν τα ίδια χρήματα, το ΙΒ είναι απλά η 2α και 3η Λυκείου σε ιδιωτικό σχολείο), είπα τη γνώμη μου όπως διαμορφώθηκε μετά από ατέλειωτες συζητήσεις με συνομήλικούς μου με παιδιά που πέρασαν από τα διλήμματα (Ιδιωτικό/δημόσιο) (φροντιστήριο/οχι) (ΙΒ/Λύκειο) (ΑΕΙ Ελλάδας/εξωτερικό). Μερικοί από αυτούς είναι ευκατάστατοι, άλλοι όχι, άλλοι πάλι πούλησαν περιουσιακά στοιχεία. Κατάλαβα όμως ότι οι επιλογές πέρα από την οικονομική κατάσταση έχουν να κάνουν και με εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και λόγους νοοτροπίας γονέων και παιδιών: Το περιεχόμενο των σπουδών, μία γκομενίτσα, τάσεις ανεξαρτησίας από τους γονείς, προστατευτισμοί, διαζύγια είναι όσο σημαντικά όσο το χρήμα. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
......Εκπαιδευτικα το επιπεδο του ΙΒ ειναι χαμηλοτερο (μιλαω για τη διδακτεα υλη) απ'την υλη του ελληνικου σχολειου της 2ας και 3ης λυκειου στα μαθηματα βαρυτητας ( σε οποιαδηποτε κατευθυνση).
Παντως επειδη οι μισθοι στην Ελλαδα ειναι για τον πεοντα ετσι κ αλλιως, ουσιαστικα μετραει για εξωτερικο πιο πολυ επειδη ειναι πιο αναγνωρισμενο απ'το 'apolytirion' και οχι επειδη επι της ουσιας ειναι καλυτερο.Τα μαθήματα είναι λιγότερα αλλά γίνονται σε μεγαλύτερο βάθος, υπάρχουν ακόμα εργασίες σύνθεσης που συμπληρώνουν τις εξετάσεις. Επίσης υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε μαθήματα, ανάλογα με την κατεύθυνση. Τώρα, το ΙΒ είναι τόσο εύκολο ή όσο δύσκολο είναι να πάρει κανείς στις πανελλήνιες 19,8 ή 10,1. Βαθμολογία 45 και Οξφόρδη ή 24 και Cafeteria College, το ίδιο κάνει.
Όσο για την αναγνώριση, μετά από το πανεπιστήμιο, το απολυτήριο λυκείου δεν νομίζω κανείς να το ζητήσει ποτέ.
Ακόμα να θυμίσω ότι όλα τα μαθήματα εκτός των υποχρεωτικών Νέων Ελληνικών γίνονται στα αγγλικά, ότι και αν σημαίνει αυτό. -
Το ΙΒ είναι παραπάνω από 20Κ για δύο χρόνια, ΧΩΡΙΣ να συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του ιδιωτικού σχολείου. Το κατά πόσον αυτές οι τιμές απευθύνονται στο...μέσο Έλληνα, το αφήνω στην κρίση σας!
Το ΙΒ είναι τμήμα 2ης και 3ης Λυκείου ιδιωτικού σχολείου. Κανείς δεν πληρώνει και ΙΒ και ιδιωτικό σχολείο εκτός αν είναι βιτσιόζος.
-
[
Α, για εκπαιδευτικούς λόγους λοιπόν το προτιμούν ε;Για εμένα πάντως, όπως και για τους περισσότερους φίλους μου, οι εκπαιδευτικοί λόγοι είναι οι πιό σημαντικοί. Ίσως φταίει το γεγονός ότι είμαστε γονείς παιδιών που περάσανε/περνάνε από πανελλήνιες ή ΙΒ και το θέμα το ψάχνουμε από άλλη γωνία και άλλη ηλικία.
Αν τώρα εσένα σου φαίνεται ότι στο ΙΒ πάνε τα κωλόπαιδα για να πουλάνε μούρη μάλλον απέχουμε τόσο πολύ που δεν έχει νόημα να συζητάμε για το θέμα.Εμένα μου φαίνεται πως στο ΙΒ απλώς πάνε μαθητές που έχουν ...χρήματα. Και μάλιστα μπόλικα!
Το να ακούω πως ένα παιδί στα 15-16 για...εκπαιδευτικούς λόγους διαλέγει το ΙΒ, μου φαίνεται...κάπως! Να μου έλεγες για την ευκολία να μπεις σε ένα ξένο πανεπιστήμιο χωρίς προβλήματα, να το δεχτώ! Το ν' ακούω όμως τέτοιο επιχείρημα, είναι σαν ν' ακούς εσύ πχ πως εγώ διάλεξα το θεσμό των πανελληνίων για...εκπαιδευτικούς λόγους!Είναι κομμάτι αστείο, ε ;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας σε ενιαίο λύκειο όταν μπορείς να πας στο IB.
Ναι, πήγα σε ενιαίο λύκειο.
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
...Ναι, πήγα σε ενιαίο λύκειο.Άρα, δεν μπορεί, θα ξέρεις: Πόσο λίγοι είναι αυτοί που ξοδεύουν ποσά γύρω στα 1.000 Ε τον μήνα σε ιδιαίτερα;
-
Το ΙΒ είναι παραπάνω από 20Κ για δύο χρόνια, ΧΩΡΙΣ να συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του ιδιωτικού σχολείου. Το κατά πόσον αυτές οι τιμές απευθύνονται στο...μέσο Έλληνα, το αφήνω στην κρίση σας!
Το ΙΒ είναι τμήμα 2ης και 3ης Λυκείου ιδιωτικού σχολείου. Κανείς δεν πληρώνει και ΙΒ και ιδιωτικό σχολείο εκτός αν είναι βιτσιόζος.
Δηλαδή, στο ΙΒ περιλαμβάνονται τα πάντα όλα;
Κι αν ναι, ποιο είναι το κόστος αυτών, ΣΥΝΟΛΙΚΑ;
Έτσι για να ξέρουμε ακριβώς αν...συμφέρει οικονομικά! -
@angel rabbit: Τα παιδιά που παρακολουθούν το διετή κύκλο για το ΙΒ, πηγαίνουν σε φροντιστήριο ή αρκούνται στα πρωινά μαθήματα του σχολείου;
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Ναι, πήγα σε ενιαίο λύκειο.
Άρα, δεν μπορεί, θα ξέρεις: Πόσο λίγοι είναι αυτοί που ξοδεύουν ποσά γύρω στα 1.000 Ε τον μήνα σε ιδιαίτερα;
1000 είναι καλά. Για καλούς καθηγητές οι τιμές ξεκινάνε (ή τουλάχιστον πριν 4 χρόνια που έκανα εγώ) από τα 30-35 την ώρα. Υπολόγισε ότι κάθε μέρα θες ένα δυωράκι, υπολόγισε ότι δεν κάνεις μόνο μία ώρα μάθημα και βγάζεις ένα καλό νουμεράκι..
Και έχεις και την ανασφάλεια του αν θα περάσεις στην σχολή που θες ή όχι. Ενώ στο IB δεν έχεις τέτοια θέματα. Σε αξιολογούν συνολικά, όχι για 6 διαγωνίσματα. Και μπαίνεις σε σχολές με @@, όχι σε @@ σχολές.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#6]