Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Για εμένα πάντως, όπως και για τους περισσότερους φίλους μου, οι εκπαιδευτικοί λόγοι είναι οι πιό σημαντικοί. Ίσως φταίει το γεγονός ότι είμαστε γονείς παιδιών που περάσανε/περνάνε από πανελλήνιες ή ΙΒ και το θέμα το ψάχνουμε από άλλη γωνία και άλλη ηλικία.
Αν τώρα εσένα σου φαίνεται ότι στο ΙΒ πάνε τα κωλόπαιδα για να πουλάνε μούρη μάλλον απέχουμε τόσο πολύ που δεν έχει νόημα να συζητάμε για το θέμα.
Εμένα μου φαίνεται πως στο ΙΒ απλώς πάνε μαθητές που έχουν ...χρήματα. Και μάλιστα μπόλικα!
Το να ακούω πως ένα παιδί στα 15-16 για...εκπαιδευτικούς λόγους διαλέγει το ΙΒ, μου φαίνεται...κάπως! Να μου έλεγες για την ευκολία να μπεις σε ένα ξένο πανεπιστήμιο χωρίς προβλήματα, να το δεχτώ! Το ν' ακούω όμως τέτοιο επιχείρημα, είναι σαν ν' ακούς εσύ πχ πως εγώ διάλεξα το θεσμό των πανελληνίων για...εκπαιδευτικούς λόγους!
Είναι κομμάτι αστείο, ε ;
Όχι, εσύ (υποθέτω, δεν σε ξέρω) διάλεξες πανελλήνιες γιατί θέλησες να περάσεις σε κάποια σχολή και να μείνεις στην Ελλάδα. Μπορεί να υπήρχαν οικονομικοί λόγοι μπορεί και όχι.
Κάποια άλλα παιδιά, υποστηριζόμενα και από τους γονείς τους, διάλεξαν να την κάνουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν κάτι που τους ταιριάζει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι λόγοι δεν είναι πάντα οικονομικοί αλλά πολύ συχνά λόγοι νοοτροπίας και χαρακτήρα του 16χρονου, απλά κάποιοι από αυτούς, όσα λεφτά και να έχουν οι γονείς, δεν αντέχουν να ξενιτευτούν και να αποχωριστούν τη γλώσσα τους, το σπίτι, την γκομενίτσα, το αμάξι του μπαμπά, ενώ άλλοι αισθάνονται ανεξάρτητοι και θέλουν να ζήσουν μικροί την περιπέτεια. Σε αυτή την περίπτωση, το ΙΒ προετοιμάζει πολύ καλύτερα από το λύκειο για 80 λόγους πο δεν είναι προφανείς σε όσους δεν ξέρουν τι είναι το ΙΒ. Αυτό εγώ το θεωρώ 'εκπαιδευτικούς λόγους' και δεν καταλαβαίνω γιατί το βρίσκεις τόσο αστείο και βάζεις συνέχεια emoticons που σκάνε στα γέλια.
Όσο για το οικονομικό παραμύθι, σίγουρα η αλυσίδα (ΙΒ- σπουδές στο εξωτερικό) κοστίζει αρκετά χρήματα και είναι απρόσιτη για χαμηλόμισθους, αλλά έχοντας δεκάδες παραδείγματα φίλων μου που τα σκάνε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αλυσίδα (πανελλήνιες-φροντιστήριο-σχολή σε άλλη πόλη) είναι φτηνώτερη λύση.
Μάλλον δεν έχεις ιδέα της πραγματικότητας έξω από τα κοινωνικά σου στεγανά...
Το ΙΒ κοστίζει για 2 χρόνια παραπάνω από 20Κ. Αν διαλέξεις πανελλήνιες και φροντιστήρια, σου περισσεύουν ΠΟΛΛΑ, από τα παραπάνω. Ο χαμηλόμισθος ή ακόμη και ο μέσος, ούτε...απέξω από το ΙΒ δεν μπορεί να περάσει. Γιατί εκτός από το κόστος αυτού, είναι και το κόστος του ιδιωτικού σχολείου που είναι εξτρά, είναι και το κόστος των πανεπιστημίων μετά, είναι το κόστος της ζωής έξω κλπ κλπ κλπ
Νομίζεις πως οι 16χρονοι πχ των δυτικών προαστίων δεν θέλουν την...περιπέτεια, και μόνον οι...ομολογοι των ΒΠ και ΝΠ την...συμμερίζονται; Ή μήπως το κάνουν γιατί γουστάρουν το αμάξι του μπαμπά (κάνα Youdie Accident δηλαδή... ).
Kοίτα, ό,τι και να σου πω, μάλλον στράφι πάει. Οπότε, μάλλον δεν υπάρχουν αρκετοί...'εκπαιδευτικοί' λόγοι για να συνεχίζω!