-
Ο χρήστης emil έγραψε:
Με μια (αρκετά γρήγορη είναι η αλήθεια, μπορεί να μου διέφυγε) ανάγνωση στον ΚΟΚ (2007 έκδοση έχω) δεν βρήκα κάτι για απέναντι της εισόδου παρκάρισμα. Θα μου πείτε, αν είναι στενός ο δρόμος, τι θα κάνει ο άλλος; Δεν θα φτιάξει πάρκινγκ; Παρόλα αυτά, δεν βρήκα κάτι...καταρχάς αναλόγως το δρόμο, το πόσο φαρδύς είναι κτλ 'σου δίνουν' και τα ανάλογα μέτρα από την αστυνομία/τροχαία για είσοδο-έξοδο.Κάπως 'μπακάλικα', μπορείς να δεσμεύσεις χώρο ως και 1,5 φορά το πλάτος της εισόδου.Δηλαδή αν έχεις 4 μέτρα είσοδο, μπορείς να δεσμεύσεις ως και 6m.
Δεν μπορείς να δεσμεύσεις και από τις 2 πλευρές του δρόμου χώρο για είσοδο-έξοδο.Μπορείς να δεσμεύσεις είτε από την πλευρά της πολυκατοικίας/parking σου είτε από την απέναντι πλευρά αν δεν είναι εφικτό να 'δεσμεύσεις' ικανοποιητική απόσταση από τη δική σου πλευρά.
Τέλος, δεν μπορείς να δεσμεύσεις όλη την πρόσοψη του κτιρίου για είσοδο-έξοδο (εκτός αν έχει κάποιος πρόσοψη κάτω από κάποια μέτρα - νομίζω 10m αλλά μπορεί να θυμάμαι και λάθος), οπότε όλες αυτές οι πολυκατοικίες που έχουν δεσμεύσει (και καλά) όλο το μήκος της πρόσοψης για είσοδο-έξοδο είναι καραπαράνομες του κερατά και κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να τους βάλει όλους αυτούς τους έξυπνους στη θέση τους (αλλά τέλοσπάντων... ).
Αυτά.
-
Στο ιδιο αρθρο που λεει οτι απαγορευεται η σταθμευση μπροστα απο εισοδο τετοιου χωρου, λεει οτι απαγορευται ΚΑΙ απεναντι απο αυτον αν λογω της στενοτητας του δρομου εμποδιζεις την εισοδο/εξοδο σε αυτον οταν εισαι απεναντι. Πως δεν το ειδατε?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Στο ιδιο αρθρο που λεει οτι απαγορευεται η σταθμευση μπροστα απο εισοδο τετοιου χωρου, λεει οτι απαγορευται ΚΑΙ απεναντι απο αυτον αν λογω της στενοτητας του δρομου εμποδιζεις την εισοδο/εξοδο σε αυτον οταν εισαι απεναντι. Πως δεν το ειδατε?Σωστός, άρθρο 34. Σου είπα ότι το διάβασα (εγώ τουλάχιστον) γρήγορα...
-
Καλησπέρα παιδιά και από εμένα, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι :
Έχει δικαίωμα, νομικά πάντα, ένας ιδιοκτήτης αλλά ΟΧΙ ένοικος διαμερίσματος πολυκατοικίας να παρκάρει στην πυλωτή αυτής?Πς. Αν πρέπει να κάνω καινούριο θέμα ας μου μιλήσει ένας Μοντ να κάνω.
-
Από την στιγμή που είναι πυλωτή και οχι ιδιόκτικος χώρος στάθμευσης μπορέι να παρκάρει ο οποιοδήσποτε , ακόμα από απένταντι πολυκατοικία. Η αστυνομίa δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά μόνο να καταγράψει καταγγελία για να κάνει μύνηση αυτός που ενοχλήθηκε. Αλλά και πάλι δεν θα του κάνει τίποτα γιατί απο την στιγμή που ο χώρος ειναι κοινοχρηστος/πυλωτη δεν εχει περιορισμόυς εκτός και αν αποδειξει οτι ζημιώθηκε με κάποιο τρόπο. ΠΧ έκανε ζημια με την εισοδο του στο χώρο ή καθυστέρη αλλο όχημα με αποτέλεσμα διαφυγοντα κέρδη κλπ κλπ.
-
Η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί γιατί πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, όχι γιατί είναι νόμιμη μια τέτοια ενέργεια.
Η πυλωτή ανήκει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, είναι οικόπεδό τους. Μεταξύ τους συνήθως υπάρχει συμφωνία κατά την κατάρτιση του κανονισμού της πολυκατοικίας και την αγορά των διαμερισμάτων για τη χρήση τμημάτων της πυλωτής από ορισμένους μόνο ιδιοκτήτες εφόσον δεν επαρκούν οι θέσεις για όλους. Αν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, τότε καθένας παρκάρει όπου βρει.
Σε τρίτους όμως που θα παρκάρουν εκεί, μπορεί να γίνει αγωγή νομής, που ενδέχεται να συνοδεύεται και από αίτημα αποζημίωσης εφόσον αποδειχθεί ότι με κάποιο τρόπο ζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες/ένοικοι της πολυκατοικίας, πχ γιατί αναγκάστηκαν να πληρώσουν πάρκινγκ ή γιατί προκλήθηκε ζημιά στο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει εκτός πυλωτής.
Σε κάθε περίπτωση φυσικά μπορεί να κλείσει η πόρτα της πυλωτής ή να παρκάρει κάποιος πίσω από τον τρίτο εμποδίζοντάς τον να φύγει για μερικές μέρες εντελώς νόμιμα.Όσον αφορά τα περί απαγόρευσης δημιουργίας άνω της μίας εξόδου πάρκινγκ, είναι ορθά και ας έχουν καταστρατηγηθεί σε πάμπολλες περιπτώσεις. Σίγουρα όμως αν αφήσεις για λίγο σε μια από τις πχ 4 εξόδους μιας πυλωτής το αυτοκίνητο για λίγο και σε γράψει η αστυνομία, δικαιούσαι να τους πεις να σβήσουν την κλήση γιατί εκεί δεν υπάρχει νόμιμη έξοδος πάρκινγκ. Χώρια που μπορείς να πάρεις τλφ για να τραβήξουν κλήσεις σε όσους αφήνουν το δεύτερο αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο μπροστά στην πυλωτή τους, μετατρέποντας το σε επέκταση του 'πάρκινγκ' τους.
-
Ο χρήστης andreasstu έγραψε:
Καλησπέρα παιδιά και από εμένα, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι :
Έχει δικαίωμα, νομικά πάντα, ένας ιδιοκτήτης αλλά ΟΧΙ ένοικος διαμερίσματος πολυκατοικίας να παρκάρει στην πυλωτή αυτής?Πς. Αν πρέπει να κάνω καινούριο θέμα ας μου μιλήσει ένας Μοντ να κάνω.
Εάν με συμβολαιογραφική πράξη δεσμεύσει χώρο στάθμευσης μπορεί κι ας μη μένει στην πολυκατοικία.
Οσο αφορά την είσοδο - έξοδο σε οικόπεδο αυτή καθορίζεται στην άδεια της οιοδομής που εκδίδεται απ' την πολεοδομία και καθορίζεται απο τον ΓΟΚ (γενικό οικοδομικό κανονισμό). -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί γιατί πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, όχι γιατί είναι νόμιμη μια τέτοια ενέργεια.Η πυλωτή ανήκει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, είναι οικόπεδό τους. Μεταξύ τους συνήθως υπάρχει συμφωνία κατά την κατάρτιση του κανονισμού της πολυκατοικίας και την αγορά των διαμερισμάτων για τη χρήση τμημάτων της πυλωτής από ορισμένους μόνο ιδιοκτήτες εφόσον δεν επαρκούν οι θέσεις για όλους. Αν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, τότε καθένας παρκάρει όπου βρει.
Σε τρίτους όμως που θα παρκάρουν εκεί, μπορεί να γίνει αγωγή νομής, που ενδέχεται να συνοδεύεται και από αίτημα αποζημίωσης εφόσον αποδειχθεί ότι με κάποιο τρόπο ζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες/ένοικοι της πολυκατοικίας, πχ γιατί αναγκάστηκαν να πληρώσουν πάρκινγκ ή γιατί προκλήθηκε ζημιά στο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει εκτός πυλωτής.
Σε κάθε περίπτωση φυσικά μπορεί να κλείσει η πόρτα της πυλωτής ή να παρκάρει κάποιος πίσω από τον τρίτο εμποδίζοντάς τον να φύγει για μερικές μέρες εντελώς νόμιμα.Όσον αφορά τα περί απαγόρευσης δημιουργίας άνω της μίας εξόδου πάρκινγκ, είναι ορθά και ας έχουν καταστρατηγηθεί σε πάμπολλες περιπτώσεις. Σίγουρα όμως αν αφήσεις για λίγο σε μια από τις πχ 4 εξόδους μιας πυλωτής το αυτοκίνητο για λίγο και σε γράψει η αστυνομία, δικαιούσαι να τους πεις να σβήσουν την κλήση γιατί εκεί δεν υπάρχει νόμιμη έξοδος πάρκινγκ. Χώρια που μπορείς να πάρεις τλφ για να τραβήξουν κλήσεις σε όσους αφήνουν το δεύτερο αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο μπροστά στην πυλωτή τους, μετατρέποντας το σε επέκταση του 'πάρκινγκ' τους.
Ακριβέστατος
-
Πάντως στο δικό μας οικόπεδο η πολεοδομία μας ανάγκασε να βάλουμε 3 θέσεις πάρκινγκ με 2 εισόδους (είχαμε προβλέψει μόνον 2 θέσεις στα σχέδια). Άρα το μόνο μία είσοδος δεν είναι απολύτως ακριβές.
-
Το ακριβές είναι αυτό, ότι εξαρτάται από το τι σου ενέκρινε (ή επέβαλε) η πολεοδομία. Άλλο όμως το να σου εγκρίνει 1-2 εξόδους και άλλο να μετατρέψεις 30 μέτρα πρόσοψη σε έξοδο πάρκινγκ.
-
να κανω και εγω μια ερωτηση.εχουμε ενα καταστημα που στην συσταση ιδιοκτησιας αναφερετε οτι το καταστημα εχει την αποκλειστικη χρηση της πρασιας που ειναι μπροστα στο μαγαζι.οι ιδιοκτητες των διαμερισματων απο πανω θελουν να παρκαρουν σε αυτη την πρασια γιατι λενε οτι η πρασια ειναι κοινοχρηστη και μπορει να παρκαρει οποιος θελει.Τι αποψη εχετε για αυτο?τι ισχυει?
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί γιατί πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, όχι γιατί είναι νόμιμη μια τέτοια ενέργεια.Η πυλωτή ανήκει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, είναι οικόπεδό τους. Μεταξύ τους συνήθως υπάρχει συμφωνία κατά την κατάρτιση του κανονισμού της πολυκατοικίας και την αγορά των διαμερισμάτων για τη χρήση τμημάτων της πυλωτής από ορισμένους μόνο ιδιοκτήτες εφόσον δεν επαρκούν οι θέσεις για όλους. Αν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, τότε καθένας παρκάρει όπου βρει.
Παιδιά πρόκειται για πολυκατοικία σε κέντρο πόλης και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος( ο οποίος δεν είναι κάτοικος τις πολυκατοικίας ) διεκδικεί και με εξώδικο μάλιστα 2ι θέση… θέλει να παρκάρει στην πιλοτή για να κάνει τις δουλειές του μια γιαυτον και μια για την γυναίκα του. Βέβαια αν οι κάτοικοι τις πολυκατοικίας έχουν να παρκάρουν δεν τον ενδιαφέρει.
-
Δικαιούται να ζητάει κάτι τέτοιο μόνο αν υπάρχει γραπτή συμφωνία με τους άλλους ιδιοκτήτες ή αν το αναφέρει ρητά ο κανονισμός της πολυκατοικίας, διαφορετικά η χρήση της πυλωτής γίνεται από κοινού από όλους τους ιδιοκτήτες. Στο εξώδικο τι γράφει δηλαδή; Ότι το δικαιούται βάσει τ.μ. του διαμερίσματός του; Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.
(Το ότι δεν μένει στην πολυκατοικία δεν έχει σημασία -με μια μικρή επιφύλαξη το γράφω αυτό, μπας και υπάρχει κάποια ειδική διάταξη που ορίζει ότι την πυλωτή τη χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και όχι οι ιδιοκτήτες, λέω τώρα...-, εφόσον δεν έχει παραχωρήσει τυχόν σχετικό δικαίωμά του στον μισθωτή του διαμερίσματός του.) -
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
να κανω και εγω μια ερωτηση.εχουμε ενα καταστημα που στην συσταση ιδιοκτησιας αναφερετε οτι το καταστημα εχει την αποκλειστικη χρηση της πρασιας που ειναι μπροστα στο μαγαζι.οι ιδιοκτητες των διαμερισματων απο πανω θελουν να παρκαρουν σε αυτη την πρασια γιατι λενε οτι η πρασια ειναι κοινοχρηστη και μπορει να παρκαρει οποιος θελει.Τι αποψη εχετε για αυτο?τι ισχυει?Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία αποκλειστικής χρήσης η πρασιά δεν είναι κοινόχρηστη είναι μόνο κοινόκτητη. Δεν μπορούν να παρκάρουν ούτε αυτοί, ούτε κανείς άλλος.
-
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
να κανω και εγω μια ερωτηση.εχουμε ενα καταστημα που στην συσταση ιδιοκτησιας αναφερετε οτι το καταστημα εχει την αποκλειστικη χρηση της πρασιας που ειναι μπροστα στο μαγαζι.οι ιδιοκτητες των διαμερισματων απο πανω θελουν να παρκαρουν σε αυτη την πρασια γιατι λενε οτι η πρασια ειναι κοινοχρηστη και μπορει να παρκαρει οποιος θελει.Τι αποψη εχετε για αυτο?τι ισχυει?Επειδή αυτό μου έχει τύχει σε μένα , μπροστά απο μαγαζί ζήτησε να γίνει στο συμβόλαιο αποκλειστηκή χρήση σου λέω τα εξής.
Ο χώρος παραμένει κοινόκτητος, κοινώς μπορεις να περπατήσεις εκεί , να ποτισεις κλπ αλλά δεν μπορεις πχ να βάλεις παγκάκι ή γλάστρα με λουλούδια γιατι την αποκλειστική χρήση την έχει το κατάστημα ποσο μάλλον να γινει πάρκινγ. Από την άλλη το κατάστημα μπορέι να βάλει καρέκλες να πίει τον καφέ του ή λουλούδια για να ομορφύνει την ημέρα του. Δεν μπορεί όμως ούτε το κατάστημα να το κάνει πάρκινγ ούτε αποθηκευτικό χώρο ούτε καμμία αλλη μεταβολή χρήσης μιας και ο χώρος παραμένει κοινόχτητος.
Συμπέρασμα , ουτε οι ιδιοκτήτες ούτε το κατάστημα μπορούν να το κάνουν πάρκινγκ , απλά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να βάλουν ότι θέλουν ( παγκακια φυτά ή άλλο) που να εμποδίζει την λειτουργία του καταστήματος. Εξού και η σημασία της αποκλειστικής χρήσης. Από την άλλη ούτε το κατάστημα μπορει να το χρησιμοποιήσει με τρόπους που είναι αντίθετη με το κανονισμό της πολυκατοικίας , πχ να βάλει τραπεζοκαθίσματα για καφέ ή φαγητό (πχ καφετέρια) ουτε να το κάνει πάρκινγκ ή να απλώσει πράγματα για αποθηκη.
[Εδιτ: με πρόλαβες]
-
μπορειτε να μου εξηγησετε την διαφορα κοινοκτητο με κοινοχρηστο?γιατι δεν το καταλαβαινω..
στην οριζοντια ιδιοκτησια γραφει εκτος απο αυτα που αναφερα παραπανω,οτι στον χωρος της πρασιας θα δημιουργηθουν ικαι 2 θεσεις σταθμευσεις ρ1 και ρ2 ...και μου λεει ο δικηγορος των ιδιοκτητων των διαμερισματων .οτι απο την στιγμη που μιλαει σε μελοντικο χρονο,και δεν ειναι οριοθετημενες στο σχεδιο,δεν ανηκουν σε κανεναν....πως ειναι δυνατον λοιπον η πρασια να ανηκει στο μαγαζι,να γραφει οτι ΘΑ δημιουργηθουν θεσεις στον χωρο της πρασιας,και να μου λενε αυτοι οτι ΔΕΝ ανηκουν οι θεσεις σε κανεναν?? -
Κοινόκτητο σημαίνει ότι ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες...Πρακτική συνέπεια αυτού είναι ότι δεν μπορείς να το μεταβιβάσεις πχ σε άλλους αλλά αποτελεί παρακολούθημα του καταστήματος, δεν υπάρχει πάνω στην πρασιά χωριστό δικαίωμα ιδιοκτησίας μεταβιβάσιμο κλπ κλπ.
Δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σημαίνει ότι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (ή ο μισθωτής αυτού) έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί, φυσικά η χρήση πρέπει να είναι σύμφωνη προς το σκοπό του κοινόκτητου χώρου (αν δηλ. είναι θέση στάθμευσης πχ εσύ δεν μπορείς να αδειάζεις εκεί τόννους από χώματα λέγοντας ότι τη 'χρησιμοποιώ' αποκλειστικά.)
Η πρασιά πράγματι δεν ανήκει σε κανένα αλλά το κατάστημα ΜΟΝΟ έχει δικαίωμα να τη χρησιμοποιεί, άρα σίγουρα οι άλλοι δεν μπορούν να τη χρησιμοποιούν. Ως προς τους άλλους σίγουρα δεν μπορούν να παρκάρουν εφόσον ορίζεται ότι δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης έχει το κατάστημα.Τώρα ως προς το αν ΕΣΥ μπορείς να παρκάρεις, αν δηλ. νομιμοποιείται η χρήση της πρασιάς ως πάρκινγκ (από εσένα πάντα και μόνο) δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση. Δεν περιγράφεται στη σύσταση με ποια διαδικάσία ΘΑ συσταθούν οι 2 θέσεις στάθμευσης ; Δεν ξέρω αν χρειάζεται από την πολεοδομία κάτι γι αυτή την περίπτωση Λογικά θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια διαδικασία, να οριοθετήσεις τις θέσεις στάθμευσης, να πάρεις ίσως κάποια άδεια και τότε θα μπορείς να παρκάρεις κανονικότατα (αλλά όχι να μεταβιβάσεις τις θέσεις αυτές σε άλλον)...Χωρίς να έχεις οριοθετήσει και προβλέψει θέσεις στάθμευσης αμφιβάλλω αν μπορείς να παρκάρεις εκεί νόμιμα, σίγουρα πάντως μπορείς να διώχνεις τους άλλους.
-
χμ...εχω αρχισει και διαφωτιζομαι κουτσαν...με λιγα λογια αυτοι δεν εχουν κανενα δικαιωμα στην χρηση του..απλα αν θελουν να κανουν ζημεια μπορυν μονο με πλαγιο τροπο χωρις να μπορουν να αξιωσουν κατι απο τον χωρο.
-
Πολυκατοικία με πρόσοψη συνολικά 11 μέτρα και στη μέση είσοδο της πολυκατοικίας, με μήκος 2,6 μέτρα.
Διαθέτει 2 εισόδους parking πυλωτής, με συρόμενες γκαραζόπορτες -4,2μ η κάθε μία- εκατέρωθεν της εισόδου.
Η απόσταση μεταξύ των 2 εισόδων parking και έμπροσθεν της εισόδου της πολυκατοικίας, καταλαμβάνεται άνετα απο SMART, αφήνοντας περιθώρια 0,2 μ απο κάθε είσοδο. Παρκάρεις ή δεν παρκάρεις????
Τυχόν σίδερα ή πλαστικά κολωνάκια εμπορίου, που θα τοποθετηθούν στο πεζοδρόμιο ή τον δρόμο, δεν νομίζω να είναι νόμιμα, προκειμένου να μην παρκάρει κανένα αυτοκίνητο εμπροσθεν της εισόδου, (αν βέβαια ειναι > 2,5μ θα κλείνει αντίστοιχο μήκος που διαθέτει έκαστη είσοδος) , θεωρώ ότι είναι παράνομα, σε αντίθεση με τη στάθμευση και πάντα επι του δρόμου, ενος πχ SMART ή ΙQ, τα οποία σαφώς δεν εμποδίζουν και εκτιμώ ότι νομιμότατα σταθμεύουν.
Απόψεις???? : -
Θεωρώ πως αν η εξώπορτα της πολυκατοικίας έχει μια 'αξιοπρεπή' απόσταση από την άκρη του πεζοδρομίου ώστε να μη δυσχεραίνεται η είσοδος/έξοδος των ενοίκων και αν ο δρόμος έχει επαρκές πλάτος ώστε να μην απαιτούνται μανούβρες για να μπει/βγει ένα αυτοκίνητο στο/από το γκαράζ, είναι ΟΚ να παρκάρει ένα αυτοκίνητο με το μήκος του smart ή του iq. Το αν είναι νόμιμο τώρα, νομίζω πως δεν είναι (νομίζω προβλέπει απόσταση τουλάχιστον 0,5 μέτρου από τη ράμπα του γκαράζ/πάρκινγκ).
Νομοθεσία περί πάρκινγκ