-
Ο χρήστης r200 έγραψε:
Πιστευω οτι οι ιμαντες χρονισμου ειναι κατασκευασμενοι για να αντεχουν τις πιεσεις που μεταφερει ο στροφαλος προς τους εκκεντροφορους ποσο μαλιστα ο εργοστασιακος που εχουν γινει αρκετες δοκιμες και προκυπτει ενα ασφαλες νουμερο
Ναι με συζητηση με μηχανικο ο ιμαντας κοβεται προωρα κατα 95% απο υπερβολικο τεντωμα βεβαια το προβλημα λυθηκε με τους αυτοματους τεντωτηρες αλλα τι να το κανεις (πηγα σε εξουσιοδοτημενο συνεργειο vaggroup να αλλαξει ιμαντα σε 16βαλβιδο αλλης μαρκας και τον τεντωσε μεχρι τα 'μπονια' ελεος εναν ιμαντα χρονισμου δεν ξερουν να τεντωνουν)
Τα Alfa Romeotwinspark ηταν και θα ειναι απο τα πιο γρηγορα ατμοσφαιρικα αυτοκινητα που κυκλοφορουν στη αγορα δεν νομιζω οτι ειναι αυτος ο λογος που μειωνει την ζωη του ιμαντα στο τεντωμα του ιμαντα ειναι η 'χρυση τομη'
Απο μαρκα ιμαντες δεν το συζητω για τον αγγλικο τον Gates απεφυγε τον γερμανικο Flennor σε μερικα μοντελ υπαρχει προβλημα στην εγκαταστασηΟι ιμάντες πρέπει να τεντώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, υπάρχουν σε όλα τα Data book οι οδηγίες για το σωστό deflection του ιμάντα.
Δεν είναι όμως ο ιμάντας, είναι και οι τρελοί οδηγοί και οι εντατήρες που από μεταλλικούς τους έχουν κάνει πλαστικούς, τα πλαστικά ξεραίνονται με τη θερμοκρασία και μετά το όριο της ζωής τους σπάνε και πέρνεις το καπάκι με το valve train σε τεύχη.
Και δεν είναι μόνο οι πλαστικοί οδηγοί και οι εντατήρες, είναι και τα ρουλεμάν τους, όλα αυτά τα εξαρτήματα υποφέρουν από το υπερβολικό σφίξιμο, ο ιμάντας είναι το πιο ανθεκτικό εξάρτημα από τα εξαρτήματα του χρονισμού, όμως πρέπει να αλλάζονται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ο οποίος ξέρει πάντα καλύτερα από όλους τι έχει φτιάξει και γιατί αντέχει τόσο και όχι άλλο τόσο.
Όταν καταρρέει ένα σύστημα χρονισμού ( ιμάντας, οδηγοί, εντατήρες, ρουλεμάν ) πάντα φταίει ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης, απλά και ξεκάθαρα, γιατί έχουμε να κάνουμε με εξαρτήματα που δοκιμαζονται καθημερινά σε εκατοντάδες εκατομμύρια αυτοκίνητα, και δεν έχουν πλέον αστοχίες, απλά πράγματα και ξεκάθαρα, όλα τα υπόλοιπα είναι αστικοί μύθοι και υπεκφυγές ανθρώπων.
Όχι δεν κατέβασα δευτέρα από 150 χλμ λέει ο ιδιοκτήτης, όχι τα άλλαξα στο service λέει ο μηχανικός, πάρε το αυγό και κούρευτο, αυτά τα εξαρτήματα δεν φταίνε ποτέ.
-
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!+100
A. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Όταν καταρρέει ένα σύστημα χρονισμού ( ιμάντας, οδηγοί, εντατήρες, ρουλεμάν ) πάντα φταίει ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης, απλά και ξεκάθαρα, γιατί έχουμε να κάνουμε με εξαρτήματα που δοκιμαζονται καθημερινά σε εκατοντάδες εκατομμύρια αυτοκίνητα, και δεν έχουν πλέον αστοχίες, απλά πράγματα και ξεκάθαρα, όλα τα υπόλοιπα είναι αστικοί μύθοι και υπεκφυγές ανθρώπων.
Όχι δεν κατέβασα δευτέρα από 150 χλμ λέει ο ιδιοκτήτης, όχι τα άλλαξα στο service λέει ο μηχανικός, πάρε το αυγό και κούρευτο, αυτά τα εξαρτήματα δεν φταίνε ποτέ.
[/quote]
Εισαι εξτριμ απολυτος και κανεις λαθος.Μπορεις να πεις οτι τις περισσοτερες φορες φταιει ο σαινης μηχανικος η ο σαινης οδηγος αλλα δεν μπορεις να πεις παντα.Γι αυτο που λες δεν πεφτουν ποτε αεροπλανα απο αστοχια υλικου αλλα παντα φταιει ο μηχανικος η ο πιλοτος.Γι αυτο εξαλλου δεν γινονται ανακλησεις σε αυτοκινητα για επισκευες και αντικαταστασεις εξαρτηματων επειδη ειναι ολα μελετημενα.Γι αυτο επισης καινουργια αυτοκινητα δεν καινε τ αντερα τους σε λαδια επειδη οι κατασκευαστες μετα απο τρισεκατομυρια τρισεκατομυριων χιλιομετρα και πανω απο εκατο χρονια αυτοκινησης τα κατασκευαζουν να αντεχουν καποιο ευλογο χρονικο διαστημα.Κτλ,κτλ,κτλ -
Ο χρήστης nikosousan έγραψε:
Εχω ενα fiataki punto 2001(16v 1300cc) μοντελο.το manual γραφει ελεγχο στα 60.000κμ του ιμαντα και αντικατασταση στα 120.000κμ.τωρα εχω 106.000 και η αντικατασταση ειχε γινει στα 65.000 το 2006 ομως..πρεπει να το αλλαξω αμεσα?τι λετε?και αν εχει καποιος Pounto αν ξερει ας μας πει και το κοστος..!ευχαριστω!αλλαξε τα οχι μονο τον ιμαντα αλλα και το ρουλεμαν-τεντωτηρας.60ευρω εχει το σετ ιμαντα χρονισμου και 60ευρω εργασια αλλαγης ιμαντα παντα με αποδειξη.θα σου προτεινα να αλλαξεις και την αντλια νερου διοτι θα λυθει που θα λυθει το αμαξι(αν την αλλαξες στα 60000χλμ μην την αλλαξεις).
-
Πηρα πριν λιγο μια τιμη απο ενα συνεργειο μου ειπε 150ε.Αλλαγη ιμαντα εξωτερικο-χρονισμου-τεντωτηρα.απο βδομαδα θα το βαλω μεσα..
-
Ο χρήστης panorg έγραψε:
Εισαι εξτριμ απολυτος και κανεις λαθος.Μπορεις να πεις οτι τις περισσοτερες φορες φταιει ο σαινης μηχανικος η ο σαινης οδηγος αλλα δεν μπορεις να πεις παντα.Γι αυτο που λες δεν πεφτουν ποτε αεροπλανα απο αστοχια υλικου αλλα παντα φταιει ο μηχανικος η ο πιλοτος.Γι αυτο εξαλλου δεν γινονται ανακλησεις σε αυτοκινητα για επισκευες και αντικαταστασεις εξαρτηματων επειδη ειναι ολα μελετημενα.Γι αυτο επισης καινουργια αυτοκινητα δεν καινε τ αντερα τους σε λαδια επειδη οι κατασκευαστες μετα απο τρισεκατομυρια τρισεκατομυριων χιλιομετρα και πανω απο εκατο χρονια αυτοκινησης τα κατασκευαζουν να αντεχουν καποιο ευλογο χρονικο διαστημα.Κτλ,κτλ,κτλ [/quote]
Μην μπλέκεις και μη βάζεις στο μίξερ τα πάντα, μιλάμε για ιμάντες και όχι για αεροπλάνα, εσύ το πήγες πολύ - πολύ μακρυά, μιλάμε για μόνο ιμάντες, τεντωτήρες και τεντώματα, τα υλικά αυτά δεν αστοχούν εκτός και αν είναι χτυπημένος ο ιμάντας στην άκρη πριν τοποθετηθεί ή κατά την τοποθέτηση και κάνουν αρχή να και κοπούν τα λινά του. Η αστοχία εκεί είναι ανθρώπων έργο. Ναι, στο θέμα ιμάντα είμαι κάπως απόλυτος.
-
Πάντως να πω και κάτι άλλο... Τον Μάιο του 2009 άλλαξα τον ιμάντα στο Φόκους μου στα 120.000 χλμ, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αντιπροσωπείας. Το λουρί βγήκε καινούριο και ο τεντωτήρας και το ρουλεμάν το ίδιο σχεδόν. Λυπήθηκα τα λεφτά που έδωσα. Η επόμενη αλλαγή θα γίνει σύμφωνα με την πρόβλεψη του εργοστασίου, μετά από 160.000 χλμ, δηλαδή στα 280.000 χλμ συνολικά! Αν μέχρι τότε δεν έχει παραδώσει πνεύμα το αυτοκίνητο δηλαδή...
-
Έτσι πρέπει να βγαίνει ο ιμάντας - γίνεται προληπτική αντικατάσταση.
Αν είναι σε κακή κατάσταση τότε ήσουν πολύ τυχερός που δεν έσπασε. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Έτσι πρέπει να βγαίνει ο ιμάντας - γίνεται προληπτική αντικατάσταση.
Αν είναι σε κακή κατάσταση τότε ήσουν πολύ τυχερός που δεν έσπασε.Λεωνίδα μου δίκιο έχεις ΑΛΛΑ, το εργοστάσιο τελικά κάτι παραπάνω ξέρει που λέει αλλαγή στα 160 και όχι τα 120. Λανθάνω κάπου;
-
Όχι, αφού λέει 160 άλλαξε στα 160. Και στα 160 πρέπει να βγαίνει σε καλή κατάσταση.
Να βάλεις καλή μάρκα ιμάντα και ότι παρελκόμενα συνιστά ο κατασκευαστής (αντλία, τεντωτήρα κλπ).
Έχει διάφορες ποιότητες ιμάντες (μάλλον δεν βάζουν τους καλούς/ακριβούς ιμάντες) και επειδή σκίζεις το αμάξι καλύτερα να αλλάζεις πιο συχνά.Οι ιμάντες καταστρέφονται γρήγορα από λάδια, αντιπηκτικό και το πολύ κρύο τους πειράζει περισσότερο από τη ζέστη (εδώ δεν έχει τόσο κρύο),
-
Μανίσια ανταλλακτικα βάζω φίλε μου, Motorcraft. Θέλω να πιστεύω ότι είναι καλά... Επίσης ελπίζω η αντιπροσωπεία να ξέρει την ορθή τοποθέτηση αυτών!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Μανίσια ανταλλακτικα βάζω φίλε μου, Motorcraft. Θέλω να πιστεύω ότι είναι καλά... Επίσης ελπίζω η αντιπροσωπεία να ξέρει την ορθή τοποθέτηση αυτών!
Πάντως πρέπει να λάβεις υπόψη σου φιλέ, ότι από τα «Μανίσια», υπάρχουν καλύτερα ανταλλακτικά σε καλύτερες τιμές, στο after market.
Και είναι σίγουρο ότι ένα σετ SKF η ένα σετ Gates, είναι καλύτερα από τα Motor craft. Σίγουρα αυτό δεν είναι κανόνας!.
Έχω πάει 3 φόρες στο «εργοστάσιο» της Motor craft, σαν καλό παιδί της FORD. Την τελευταία φόρα πριν 15 χρόνια. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι δεν ήταν ένα εργοστάσιο, μα ένα συσκευαστήριο προϊόντων. ‘Φασόν’ προϊόντα συσκεύαζε!. Το κουτί……. Σίγουρα τα προϊόντα ήταν και επώνυμα, μα όχι όλα. Μπορεί να έφτιαχνε και άλλα το ίδιο εργοστάσιο, μα δεν με πήγαν σε κάποιο τέτοιο!. Είναι βαρβάτη εταιρία η Motor craft αναμφίβολα, άλλα υπάρχουν και άλλα εργοστάσια που πρωτοστατούν σε ορισμένα ήδη. Θέλει ψάξιμο.
Επίσης την σημερινή εποχή, που τα τμήματα μελετών – δοκιμών είναι αναβαθμισμένα, μπορούν να βρίσκουν επακριβώς, την ημερομηνία λήξεως των προϊόντων!. Έτσι εξοικονομούν χρήματα από το κόστος παραγωγής, και μην φτιάχνοντας ανωτέρας ποιότητος προϊόντα!.
Είναι λυπών δεσμευτικό, και πρέπει να αποδεχόμαστε την εναλλαξημότητα που μας οριοθετούν οι κατασκευαστές. Απαραίτητη προϋπόθεση για εμένα είναι, η επιλογή από καταξιωμένα εργοστάσια προϊόντα, που είναι οικονομικότερα.
Α. -
Παει και αυτο..αλλαξα ιμαντες-ρουλεμαν..μεσα σε μια ωριτσα ηταν ετοιμο..140Ε το μαλλι..Ο πρωην ιμαντας ηταν καπως ξεραμενος..δεν μου φανηκε κατι τρομερο(τον ειχα 5χρονια/42.000κμ) παντως.τωρα απο το 2015 παλι και αν υπαρχει το αμαξακι μου
-
στα golf iv σπαει πριν την ωρα του το μαυρο πλαστικο ''τρελο'' ρουλμαν
στις twin spark γυρω στα 45000 αρχιζει να κανει σαν ταξι απο μεταβλητο αν δεν εχει μεταβλητο σπαει το γραναζι της τρομπας(πλαστικο)και παρτο κατω...
στα ρενω 16 βαλβιδα κολαει η τρομπα γυρω στα 60000 και κουρευει τον ιμαντα με οτι συνεπαγεται ...
στα φοκους πριν το προκαθορισμενο 150000
αρχιζει και διελυεται η τρομπα... με οτι συνεπαγεται αυτο...
ειναι αρκετα συχνες βλαβες που δεν ''προβλεπονται'' και προσωπικα δεν μπορω να τις χαρακτιρισω τυχαιες απο την στιγμη
που επαναλαμβανονται σχετικα συχνα -
Στα 150 χιλ. δεν προβλέπεται στα Φόκους. 160 εννοείς.
-
Στα 150 χιλ. δεν προβλέπεται στα Φόκους. 160 εννοείς.Με ότι συνεπάγεται αυτό...
-
Στα 150 χιλ. δεν προβλέπεται στα Φόκους. 160 εννοείς.*********************************8
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέσα στην πόλη χιλιόμετρα, είναι επί 2, για να μην πω επί 3, το 25% γρηγορότερα, είναι λογικό, και αυτό προτείνω.
Α. -
Στα 150 χιλ. δεν προβλέπεται στα Φόκους. 160 εννοείς.160 ή πόσα χρόνια;
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
160 ή πόσα χρόνια;
Το πολύ 5, παίρνοντας υπόψη μου της θερμοκρασίες στην χώρα μας, και τον αντίστοιχο βουλκανισμό του ελαστικού. Βεβαία σε ψυχρότερα κλίματα ο βουλκανισμός είναι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Συνυπολογίζοντας και το κόστος μιας τέτοιας ζημίας, καλύτερα να φυσάμε το γιαούρτι!!!!....
Α. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
160 ή πόσα χρόνια;
10 χρόνια λέει η Ford Θανάση. Είτε μιλάμε για Σιβηρία, είτε για την Death Valley.
Ιμάντας χρονισμού εκκεντροφόρων: Απόψεις & εμπειρίες