-
Ferrari; Μπα, και αυτή από το Tiida II (που θα βγει σε 1,5 χρόνο οπότε δεν κατάλαβα την κριτική) δεν ξέρουμε αν θα είναι καλύτερη.
Αυτό που σου λέω ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν δεις μια δυναμομέτρηση, θα παρατηρήσεις ότι η καμπύλη της ροπής είναι η παράγωγος της συνάρτησης της ιπποδύναμης. Δηλαδή --->ευθεία γραμμή ροπής σημαίνει σταθερή άνοδος της ιπποδύναμης. Αυτό σημαίνει γραμμικός κινητήρας, δηλαδή χωρίς τρελά ξεσπάσματα κλπ. Ανερχόμενη καμπύλη ροπής σημαίνει σε εκείνες τις στροφές ξέσπασμα. Μπες και οδήγησε ένα οποιοδήποτε τούρμπο αυτοκίνητο και θα καταλάβεις αυτό που εννοώ.
Τώρα, το ζήτημα είναι το πόσο 'ανήσυχος' είναι ο οικογενειάρχης. Εγώ πάντως που δεν είμαι οικογενειάρχης και ήμουν ειδικά παλιότερα αρκετά ανήσυχος, το σκαλοπάτι από τα 24 στα 32 κιλά ροπής μου φάνηκε τεράστιο, σε σημείο που να σκέφτομαι αν θα έχω ποτέ το κουράγιο να πατήσω τέρμα γκάζι με μια 2α ή 3η...Με 200 κιλά λιγότερα από τον 1,5 τόνο που αναφέρεις. Αντίθετα, με τα 24 μπορείς να κινηθείς γρήγορα έως και σχετικά εκφοβιστικά για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Δεν νιώθεις εννοείται φόρτωμα 4-5 ατόμων, ούτε φουλ πορτ-μπαγκάζ ούτε A/C. Ε, με τα 35 πόσα είπαμε, όλα αυτά στο πολλαπλάσιο.
-
Συμπέρασμα: υπερ-ικανό το μικρό, από υπερ-βολικό εως υπερβολικό ή και τρομακτικό το μεγάλο.
Αν προέρχεσαι από κάτι μέτριο σου φτάνει το μικρό και σου περισσεύει. Αν όμως έχεις 'κακό' παρελθόν ίσως σου χρειαστεί το μεγάλο.... Αν μπορέσεις να δοκιμάσεις το μικρό και σου φτάνει δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις το μεγάλο. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Συμπέρασμα: υπερ-ικανό το μικρό, από υπερ-βολικό εως υπερβολικό ή και τρομακτικό το μεγάλο.
Αν προέρχεσαι από κάτι μέτριο σου φτάνει το μικρό και σου περισσεύει. Αν όμως έχεις 'κακό' παρελθόν ίσως σου χρειαστεί το μεγάλο.... Αν μπορέσεις να δοκιμάσεις το μικρό και σου φτάνει δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις το μεγάλο.Προέρχομαι από κάτι... μέτριο (μόλις 105 άτια).
Οδήγησα Passat CC 1.8 και μου φάνηκε ελλιπής (ο 1.8/160).
Ο ίδιος κινητήρας σε Α4q συμπαθητικός.
Στη βελτιωμένη του έκδοση (Octavia 5 GT 1.8/200) μια χαρά, δυνατός.
Το 'μικρό' θαναι διαθέσιμο για test drive σε κανα 2μηνο. Θα το χορτάσω άραγε?Υπόψη ότι ο 'μεγάλος' έχει σαν επιλογή την τετρακίνηση με +2Κ (το όλο +6,2Κ διαφορά)
Soch
-
Να σου τονίσω 2 σημαντικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εντύπωση που αποκόμισες:
1 το Βάρος. Αν τα 105 αλογάκια τα φορούσες σε αυτοκίνητο 800 κιλών που συνήθως πήγαινες μόνος σου ίσως να είχε καλύτερη αναλογία κιλών/ίππο. Τότε ίσως τα βαριά αν και ισχυρότερα να μην σε εντυπωσιάζουν. Με πραγματικά νούμερα: Κιλά/ίππο (800+100)/105=8,6. Για να πιάσεις το ίδιο με 1400+100 (οδηγός και πράματα) θέλεις 175 άτια!! Και όσο βαραίνεις χάνεις σε νευρικότητα σε χαμηλές ταχύτητες.
2 η ποιότητα κύλισης. Λόγω μεγαλύτερων διαστάσεων (μεταξόνιο, μετατρόχια) πιο άνετης ανάρτησης, καλύτερης ηχομόνωσης κ.α. η ποιότητα κύλισης μπορεί να είναι τόσο πιο καλή που να μην δείχνει ούτε την επιτάχυνση ούτε την ταχύτητα. Το πιθανότερο είναι ότι κινείσαι με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες πολύ πιο εύκολα αλλά χωρίς να σε εντυπωσιάζει και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθάνεσαι ανικανοποίητος. -
Ακόμη, η ανάρτηση δίνει υποκειμενική αίσθηση επιτάχυνσης (αν επιτρέπει μεγάλη κλίση του αμαξώματος προς τα πίσω) και το ίδιο γίνεται από το διαφορικό/μετάδοση αν 'σηκώνει' το αμάξι στην επιτάχυνση.
Πατάς το γκάζι και νιώθεις το αμάξι να επιταχύνει δυνατά ενώ τα χιλιόμετρα στο κοντέρ δεν ανεβαίνουν τόσο αισιόδοξα.
-
ερωτηση:εχουμε το εξης κιβωτιο(απο s3 ) ..
Gearbox type 6-speed manual gearbox, synchromesh on all gears
Gear ratio in 1st gear / 2nd gear 3.36 / 2.09
Gear ratio in 3rd gear / 4th gear 1.47 / 1.09
Gear ratio in 5th gear / 6th gear 1.10 / 0.91
Gear ratio in reverse gear 3.99
Final drive ratio in 1st - 4th gear / 5th, 6th and reverse gear 4.24 / 3.27η απορια αφορα τα στοιχεια με bold
γιατι η 4η να εχει εχει εστω και λιγο μικροτερο λογο απο την 5???τι πρακτικη αξια εχει αυτο??
δυναμομετρηση με ποια ταχυτητα θα ηταν πιο σωστο να κανουμε?? -
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
ερωτηση:εχουμε το εξης κιβωτιο(απο s3 ) ..Gearbox type 6-speed manual gearbox, synchromesh on all gears
Gear ratio in 1st gear / 2nd gear 3.36 / 2.09
Gear ratio in 3rd gear / 4th gear 1.47 / 1.09
Gear ratio in 5th gear / 6th gear 1.10 / 0.91
Gear ratio in reverse gear 3.99
Final drive ratio in 1st - 4th gear / 5th, 6th and reverse gear 4.24 / 3.27η απορια αφορα τα στοιχεια με bold
γιατι η 4η να εχει εχει εστω και λιγο μικροτερο λογο απο την 5???τι πρακτικη αξια εχει αυτο??
δυναμομετρηση με ποια ταχυτητα θα ηταν πιο σωστο να κανουμε??Έτσι τους προέκυψε! θα μπορούσε να έχει και πιο μικρό!
Πρόσεξε ότι 1η-4η έχουν διαφορετικό τελικό λόγο μετάδοσης από 5η και 6η. Αυτός είναι και ο λόγος του οξύμωρου!
Πολλαπλασίασε το gear ratio της κάθε ταχύτητας με το final drive ratio της για να έχεις μια πραγματική εικόνα του πόσο μακρυά είναι η κάθε σχέση σου.
Δυναμομέτρηση λένε θέλεις με την ταχύτητα που έχει πιο κοντά στο 1 gear ratio άρα υποθέτω στην προκειμένη περίπτωση με 4η, αν και με 5η δε θα έπρεπε να δεις σοβαρές διαφορές -
Δεν είναι το 6αρι με 2 διαφορετικές τελικές σχέσεις;
-
γιατι εχει ομως 2 τελικες σχεσεις???
το final drive ratio εχει σχεση με το ποση ροπη δινει ο κινητηρας,ή υποδηλωνει μονο ποσο μακριες ειναι οι σχεσεις???
με βαση τα παραπανω η 5η μου ειναι πιο κοντη απο την 4η???
-
το final drive ratio εχει σχεση με το ποση ροπη δινει ο κινητηρας,ή υποδηλωνει μονο ποσο μακριες ειναι οι σχεσεις???
με βαση τα παραπανω η 5η μου ειναι πιο κοντη απο την 4η???
Το δεύτερο. Η τελική σχέση μετάδοσης είναι άλλο ένα γρανάζι (κυριολεκτικά!) στην αλυσίδα από το στρόφαλο μέχρι την άσφαλτο.
Η 5η σου είναι σαφέστατα πιο μακριά, είναι 4,6216 η 4η και 3,597 η 5η. Θα ήταν ανήκουστο να συνέβαινε το ανάποδο!
-
edit: αρα οσο πιο μικρο το νουμερο του γινομενου,τοσο πιο μακρια η σχεση..
(μπερδευτικα,νομιζα το αναποδο )ευχαριστω παντως
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δυναμομέτρηση λένε θέλεις με την ταχύτητα που έχει πιο κοντά στο 1 gear ratio άρα υποθέτω στην προκειμένη περίπτωση με 4η, αν και με 5η δε θα έπρεπε να δεις σοβαρές διαφορές
δηλαδη η 6 δεν απεχει το ιδιο??
λογικα αν εβαζα 6 σε δυναμομετρηση θα μου εδειχνε μικροτερη ιπποδυναμη λογω μικροτερου λογου??
(αρα και μικροτερης ροπης?)επισης αν δυναμομετρησουμε πχ. με 5η (με λογο 1.10) θα επρεπε να προσαρμοσω μετα την ιπποδυναμη που θα μου βγαλει το δυναμομετρο αφαιρώντας το 10% για να βρω τη πραγματικη, ή το σωστο ειναι να μεινει οπως ειναι???
σορρυ για τις χαζες ερωτησεις,αλλα δε τα εχω ξεκαθαρισει τελειως αυτα τα ζητηματα..
-
edit: αρα οσο πιο μικρο το νουμερο του γινομενου,τοσο πιο μακρια η σχεση..
(μπερδευτικα,νομιζα το αναποδο )ευχαριστω παντως
Δυναμομέτρηση λένε θέλεις με την ταχύτητα που έχει πιο κοντά στο 1 gear ratio άρα υποθέτω στην προκειμένη περίπτωση με 4η, αν και με 5η δε θα έπρεπε να δεις σοβαρές διαφορές
δηλαδη η 6 δεν απεχει το ιδιο??
λογικα αν εβαζα 6 σε δυναμομετρηση θα μου εδειχνε μικροτερη ιπποδυναμη λογω μικροτερου λογου??
(αρα και μικροτερης ροπης?)επισης αν δυναμομετρησουμε πχ. με 5η (με λογο 1.10) θα επρεπε να προσαρμοσω μετα την ιπποδυναμη που θα μου βγαλει το δυναμομετρο αφαιρώντας το 10% για να βρω τη πραγματικη, ή το σωστο ειναι να μεινει οπως ειναι???
σορρυ για τις χαζες ερωτησεις,αλλα δε τα εχω ξεκαθαρισει τελειως αυτα τα ζητηματα..
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Απλά νομίζω πως όσο πιο κοντά στο 1 είσαι, τόσο μικρότερες οι απώλειες ισχύος από το σύστημα μετάδοσης. Σαφώς και μπορείς να δυναμομετρήσεις και με 6η και πιθανότατα να δεις 3% ή και μικρότερη διαφορά σε σχέση με την 5η.
Προσωπικά, θα δυναμομετρούσα με 4η και 5η για να δω τί επίδραση μπορεί να έχει η διαφορετική τελική σχέση μετάδοσης.
Ρώτα και τον υπεύθυνο εκεί βέβαια...Το νούμερο που θα σου δώσει το δυναμόμετρο είναι το νούμερο στους τροχούς και τελικά αυτό σε ενδιαφέρει. Είτε έχεις 250 άλογα στο τροχό με απώλειες 10% (δηλαδή 275 άλογα η μηχανή σου) είτε 250 άλογα τροχό με απώλειες 20% (δηλαδή 300 άλογα η μηχανή σου) επιταχύνεις το ίδιο μιας και τα 250 άλογα τροχό σε επιταχύνουν! Συνεπώς 'πραγματική' είναι η δύναμη στον τροχό!
Ως 4κίνητος πάντως, οι απώλειες από τη μετάδοσή σου μάλλον θα είναι άνω του 10%.
Στη θέση θα ζητούσα και ιστορικό δυναμομετρήσεων και από άλλα αυτοκίνητα που έχουν πάει εκεί.
Έτσι μπορείς να κρίνεις πόσο αισιόδοξο ή αυστηρό είναι το δυναμόμετρο και να κρίνεις ανάλογα τα αποτελέσματα. -
Εστω οτι εχουμε ενα κιβωτιο CVT.Σε ποιο σημειο πρεπει να κραταει σταθερες τις στροφες το κιβωτιο ωστε να εχουμε την μεγιστη δυνατη επιταχυνση , στο σημειο της μεγιστης ροπης ή στο σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης?
Θεωρητικα πιστευω οτι μαλλον πρεπει να το κραταει στο σημειο της μεγιστης ροπης αφου εκει παρουσιαζεται η μεγιστη δυναμη.(απο τον τυπο P(ισχυς)=F(δυναμη) χ U(ταχυτητα) ή Τ(ροπη)=F(δυναμη) χ r(ακτινα) και στις δυο περιπτωσεις παντα η μεγιστη δυναμη παρουσιαζεται στο σημειο της μεγιστης ροπης)
Στα βιντεακια ομως που βλεπω στο youtube( http://www.youtube.com/watch?v=LlWYTnaDnK0 , http://www.youtube.com/watch?v=vh_Co0eD ... re=related )
τα κιβωτια CVT κατα την μεγιστη επιταχυνση, κρατανε τις στροφες στο σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης και οχι της ροπης...Γιατι??? -
H 'δύναμη' όπως την εννοούμε στην καθομιλουμένη είναι η ισχύς. 'Δυνατότερος' είναι ο ισχυρότερος κινητήρας.
Όταν ζητάμε το 100% του κινητήρα μας αναζητούμε τη μέγιστη ισχύ του.Ισχύει βέβαια ότι σε κλασσικό, μη CVT κιβώτιο, την μέγιστη επιτάχυνση, ικανότητα ανάβασης ανηφόρας κλπ. θα τη νιώσουμε με 1η στο κιβώτιο και στις στροφές μέγιστης ροπής του κινητήρα μας.
Δε σε ενδιαφέρει μόνο η μέγιστη δύναμη του κινητήρα ανά κύκλο περιστροφής του (ροπή) αλλά και πόσο συχνά σε τροφοδοτεί με αυτή τη δύναμη (στροφές του κινητήρα). ροπή επί στροφές = ισχύς και αυτό ζητάς.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι το μόνο κιβώτιο που μπορεί να στο προσφέρει αυτό ενώ επιταχύνεις είναι το τύπου CVT. -
Γιατί αυτό που σε επιταχύνει είναι οι ίπποι που φτάνουν στο δρόμο και όχι η ροπή του κινητήρα....
Αν είσαι στη μέγιστη ροπή θα έχεις την οικονομικότερη επιτάχυνση (βέλτιστη απόδοση).... αρα οσο πιο μικρο το νουμερο του γινομενου,τοσο πιο μακρια η σχεση..
(μπερδευτικα,νομιζα το αναποδο )Η σχέση μετάδοσης είναι το νούμερο με το οποίο διαιρείς τις στροφές του κινητήρα οπότε όσο μεγαλύτερο με τόσο λιγότερες στροφές θα γυρνάνε οι ρόδες (κοντύτερη σχέση)....
Πχ στροφές κινητήρα / (σχέση κιβωτίου*σχέση διαφορικού) βγάζει στροφές τροχού. Αυτές επί την περιφέρεια του τροχού (=διάμετρος συν πλάτος επί προφίλ επί 2 και όλα μαζί επί 3,1415926...) θα σου δώσουν μέτρα που θα διανύσεις στη μονάδα του χρόνου (λεπτό αφού οι στροφές του κινητήρα είναι ανά λεπτό). Πολλαπλασιάζεις με 60 για να έχεις μέτρα ανά ώρα και διαιρείς με το 1000 για να έχεις χλμ/ώρα. -
Aυτο ειναι το διαγραμμα ισχυς-ροπης του αυτοκινητου μου:
http://www.rototestinstitute.org/popup/ ... artsID=681Θα υπολογισω την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αυτοκινητο για την πρωτη σχεση(1000rpm --> 7.9Km/h --> 2.2m/s)
Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 ** F1=5.145 KN = 5145 N**Κανω τα ιδια και για το σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης(6000 rpm):
P2=F2xU2 F2=P2/U2 F2=61KW / (2.2x6) F2=61 / 13.2 ** F2=4.621 KN = 4621 N**
Αρα μεγαλυτερη δυναμη σημαινει και μεγαλυτερη επιταχυνση.
α1=F1/m a1=5145 / 1176 Kg a1=4.37m/s^2 => σε g ειναι 4.37/9.81=0.44g
α2=F2/m a2=4621 / 1176 a2=3.92m/s^2 => σε g ειναι 3.92/9.81=0.39gΓενικα η δυναμη ακολουθει ακριβως την ιδια πορεια με την ροπη και η επιταχυνση το ιδιο.
Απο την αλλη η ισχυς μας λεει ποση ενεργεια σπαταλαμε σε ροπη και σε στροφες αρα δεν μας λεει και τπτ το σοβαρο.Απλως μας κανει την ζωη πιο ευκολη σε υπολογισμους.μπορει να κανω και λαθος στον συλογισμο μου γι'αυτο θελω και την βοηθεια σας
edit:
εδω εχει ενα καλο αρθρο περι ροπης - ιπποδυναμμης
http://www.rototestinstitute.org/ (πατηστε εκει που γραφει ''more'' με μπλε χρωμα) -
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Aυτο ειναι το διαγραμμα ισχυς-ροπης του αυτοκινητου μου:
http://www.rototestinstitute.org/popup/ ... artsID=681Θα υπολογισω την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αυτοκινητο για την πρωτη σχεση(1000rpm --> 7.9Km/h --> 2.2m/s)
Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 ** F1=5.145 KN = 5145 N**Κανω τα ιδια και για το σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης(6000 rpm):
P2=F2xU2 F2=P2/U2 F2=61KW / (2.2x6) F2=61 / 13.2 ** F2=4.621 KN = 4621 N**
Αρα μεγαλυτερη δυναμη σημαινει και μεγαλυτερη επιταχυνση.
α1=F1/m a1=5145 / 1176 Kg a1=4.37m/s^2 => σε g ειναι 4.37/9.81=0.44g
α2=F2/m a2=4621 / 1176 a2=3.92m/s^2 => σε g ειναι 3.92/9.81=0.39gΓενικα η δυναμη ακολουθει ακριβως την ιδια πορεια με την ροπη και η επιταχυνση το ιδιο.
Απο την αλλη η ισχυς μας λεει ποση ενεργεια σπαταλαμε σε ροπη και σε στροφες αρα δεν μας λεει και τπτ το σοβαρο.Απλως μας κανει την ζωη πιο ευκολη σε υπολογισμους.μπορει να κανω και λαθος στον συλογισμο μου γι'αυτο θελω και την βοηθεια σας
edit:
εδω εχει ενα καλο αρθρο περι ροπης - ιπποδυναμμης
http://www.rototestinstitute.org/ (πατηστε εκει που γραφει ''more'' με μπλε χρωμα)Πολύ καλά τα λες. Πες όμως ότι πηγαίνεις με ας πούμε 45χλμ/ώρα. και θες τη μαχ επιτάχυνση.
Έχεις να επιλέξεις μεταξύ 1ης σχέσης κοντά σε στροφές μέγιστης ισχύος και 2ης σχέσης κοντά σε στροφές μέγιστης ροπής. Τί επιλέγεις?Απάντηση: 1η και στροφές max ισχύος
Κάνε τους υπολογισμούς για να το καταλάβεις καλύτερα! -
Ναι ισχυει αυτο που λες γιατι 1η με 45 χλμ εχεις πολυ περισσοτερη δυναμη απο οτι 2αρα με 45 χλμ.Και αυτο γινεται γιατι η 2η σχεση εχει σχεδον την μιση ροπη απο οτι η 1η(στους τροχους παντα).
-
Πολύ καλά τα λες. Πες όμως ότι πηγαίνεις με ας πούμε 45χλμ/ώρα. και θες τη μαχ επιτάχυνση.
Έχεις να επιλέξεις μεταξύ 1ης σχέσης κοντά σε στροφές μέγιστης ισχύος και 2ης σχέσης κοντά σε στροφές μέγιστης ροπής. Τί επιλέγεις?Απάντηση: 1η και στροφές max ισχύος
Κάνε τους υπολογισμούς για να το καταλάβεις καλύτερα![/quote]
2η σχεση . -
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Ναι ισχυει αυτο που λες γιατι 1η με 45 χλμ εχεις πολυ περισσοτερη δυναμη απο οτι 2αρα με 45 χλμ.Bλέπεις λοιπόν ότι για δεδομένη ταχύτητα κίνησης αν θέλεις μαχ επιτάχυνση αυτό που αναζητάς είναι η μαχ ισχύς του κινητήρα σου και όχι η μαχ ροπή του*. Δυστυχώς μόνο τα CVT κιβώτια μπορούν να στο δώσουν αυτό σε οποιαδήποτε ταχύτητα κίνησης.
Ακόμα πιο απλά, κάπου στα βιβλία Φυσικής του Λυκείου υπάρχει και ο τύπος P=F*V δλδ ισχύς ίσον δύναμη επί ταχύτητα. Συνεπώς, για δεδομένη ταχύτητα κίνησης, όσο περισσότερη ισχύ έχεις, τόσο περισσότερη δύναμη θα νιώθεις να σε σπρώχνει!
@italakias: ξανακάνε τις πράξεις...
ΡΟΠΗ