-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
@italakia πίστευε ό,τι θέλεις. Μην μπερδεύεις τους άλλους μόνο.
Αν έχεις τουρμπάτο χωρίς προγραμμα, δοκίμασε εσύ να είσαι με 3η στη μαχ ροπή σου και ο άλλος με ίδιο αυτοκίνητο με 2α. Θα δεις ότι θα σε περάσει πολύ άνετα.θα τον περασω με 3η γιατι θα εχω μεγαλυτερο βημα.
Στη ροπή ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ [που είναι αυτή που σε επιταχύνει] δεν αρέσει το μεγαλύτερο βήμα.
Αν ξεκινήσετε και οι δύο να επιταχύνετε από την ίδια ταχύτητα, π.χ. τα 40Km/h, με ίδιο αμάξι, εσύ με 3η και 2000rpm (έστω ότι εκεί βγάζει τη μέγιστη ροπή του ο κινητήρας) κι ο άλλος με 2α και 2750rpm (έστω ότι εκεί έχει πέσει λίγο η ροπή, η οποία πέφτει αργά-αργά μεχρι τις 5500rpm από τις οποίες και μετά πέφτει πολύ γρήγορα) τότε θα φας τη σκόνη του. Ο λόγος? Η ροπή ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ που θα έχει ο άλλος, λόγω του κοντύτερου βήματος που δίνει η 2α σε σχέση με την 3η που θα έχεις εσύ, θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη δική σου.
Αν δεν είναι προφανές αυτό που προσπαθεί να εξηγήσει κι ο nickolas πιο πάνω, φαντάσου ότι κινείσαι με 5η και θέλεις να βγάλεις μια μεγάλη ανηφόρα. Πιστεύεις ότι θα έχεις καλύτερο 'τράβηγμα' με 5η κσι τον κινητήρα σου δουλεύει στις 1750rpm, όπου το τουρμπάκι σου βγάζει το 95% της μέγιστης ροπής του [πρόσεξε όμως, αυτή φτάνει στο δρόμο μέσω του γραναζιού της 5ης...] ή αν κατεβάσεις σε 2α και οι στροφές 'εκτοξευτούν' στις 3750rpm, στις οποίες ο κινητήρας σου βγάζει 'μόνο' το 85% της μέγιστης ροπής του ΑΛΛΑ η ροπή αυτή πολλαπλασιάζεται με 1.82 [που αντιστοιχεί στο γρανάζι της 2ας] αντί για 0.85 [που αντιστοιχεί στην 5η] προτού φτάσει στο διαφορικό και στη συνέχεια στους τροχούς?
-
Tωρα καταλαβα που εκανα λαθος στα περι CVT , για το αν πρεπει να μεινει στις στροφες της μεγιστης ροπης ή ιπποδυναμης.
Τελικα ειναι πραγματι στις στροφες της ιπποδυναμης.Εδω το διαβασα και το εξηγει πολυ καλα.
http://www.v8914.com/Horsepower-v-torque.htm -
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Θα υπολογισω την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αυτοκινητο για την πρωτη σχεση(1000rpm --> 7.9Km/h --> 2.2m/s)
Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 ** F1=5.145 KN = 5145 N**Ο τύπος 'Power = Force * Velocity' ισχύει για γραμμικές κινήσεις, όχι περιστροφικές.
Στις κυκλικές η ισχύς είναι το γινόμενο της ροπής επί τη γωνιακή ταχύτητα (P = τ * ω).α1=F1/m a1=5145 / 1176 Kg a1=4.37m/s^2 => σε g ειναι 4.37/9.81=0.44g
Επίσης και τα νούμερα που έβαλες εδώ δεν έχουν νόημα. Ζητάς να υπολογίσεις τη δύναμη των τροχών στο οδόστρωμα αλλά δεν υπολογίζεις όλο το σύστημα μετάδοσης που μεσολαβεί από το στρόφαλο μέχρι την άσφαλτο.
Δηλαδή το a=F/m είναι σωστό μεν, έχεις υπολογίσει λάθος δύναμη προηγουμένως.Η F που χρειάζεσαι για να δουλέψει ο παραπάνω τύπος είναι η δύναμη που ασκείται στο κέντρο μάζας του αυτοκινήτου. Κατ'αρχάς μέχρι και τους τροχούς δεν έχει νόημα η έννοια της δύναμης γιατί δεν έχουμε γραμμική κίνηση. 'Μιλάμε' με ροπές που είναι το ανάλογο μέγεθος της δύναμης στις κυκλικές κινήσεις.
Άρα ξεκινάς από τη ροπή στις στροφές που θέλεις (Hint: εκεί που βγάζει τη μέγιστη ισχύ). Σε κάθε ενδιάμεσο βήμα (πρωτεύουσα μετάδοση, συγκεκριμένη σχέση στο κιβώτιο, τελική σχέση μετάδοσης) η ροπή σου πολλαπλασιάζεται ανάλογα και η γωνιακή ταχύτητα διαιρείται ανάλογα (hint: στο πέλμα των τροχών έχεις πολύ μεγαλύτερη ροπή από 10-30Nm του τυπικού κινητήρα, ενώ αυτοί περιστρέφονται με πολύ λιγότερες στροφές από 5000-6000rpm!). To δεύτερο είναι πολύ εύκολο να το αντιληφθείς, αλλά και το πρώτο δεν είναι τίποτα δύσκολο. Πχ. Ένας τροχός 195/60/15 γυρίζει με 863,33rpm όταν ταξιδεύεις με 100Km/h. Η ακτίνα του είναι 30,75cm. Αν στους τροχούς έφταναν 107Nm (το μέγιστο του κινητήρα σου), η δύναμη στο δρόμο θα ήταν 32,9Ν (Grande Podilato?).
Αυτό προφανώς δεν γίνεται γιατί μεσολαβούν οι σχέσεις υποπολλαπλασιασμού στη μετάδοση. Σε κάθε βήμα, το γινόμενο τ*ω (δηλαδή η ισχύς) είναι ίσο (αγνοούμε για την ώρα τις απώλειες). Όσο κερδίζεις σε ροπή, χάνεις σε ρυθμό περιστροφής.
Γενικα η δυναμη ακολουθει ακριβως την ιδια πορεια με την ροπη και η επιταχυνση το ιδιο.
Απο την αλλη η ισχυς μας λεει ποση ενεργεια σπαταλαμε σε ροπη και σε στροφες αρα δεν μας λεει και τπτ το σοβαρο.Απλως μας κανει την ζωη πιο ευκολη σε υπολογισμους.Εντελώς λάθος. Η ισχύς είναι αυτό που μας ενδιαφέρει! Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο σου αποδίδει 61KW στους τροχούς σύμφωνα με τη μέτρηση του λινκ. Αυτό είναι μετά τις απώλειες. Από αυτό μπορείς να υπολογίσεις τη μέγιστη επιτάχυνση.
italakias λάθος, ειδικά αυτό:
ακομα δεν εχει φτιαχτει ο κινητηρας που η ιπποδυναμη θα ανεβαινει παραλληλα με την ροπη.
nidosan σωστός.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
@italakia πίστευε ό,τι θέλεις. Μην μπερδεύεις τους άλλους μόνο.
Αν έχεις τουρμπάτο χωρίς προγραμμα, δοκίμασε εσύ να είσαι με 3η στη μαχ ροπή σου και ο άλλος με ίδιο αυτοκίνητο με 2α. Θα δεις ότι θα σε περάσει πολύ άνετα.θα τον περασω με 3η γιατι θα εχω μεγαλυτερο βημα.
Στη ροπή ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ [που είναι αυτή που σε επιταχύνει] δεν αρέσει το μεγαλύτερο βήμα.
Αν ξεκινήσετε και οι δύο να επιταχύνετε από την ίδια ταχύτητα, π.χ. τα 40Km/h, με ίδιο αμάξι, εσύ με 3η και 2000rpm (έστω ότι εκεί βγάζει τη μέγιστη ροπή του ο κινητήρας) κι ο άλλος με 2α και 2750rpm (έστω ότι εκεί έχει πέσει λίγο η ροπή, η οποία πέφτει αργά-αργά μεχρι τις 5500rpm από τις οποίες και μετά πέφτει πολύ γρήγορα) τότε θα φας τη σκόνη του. Ο λόγος? Η ροπή ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ που θα έχει ο άλλος, λόγω του κοντύτερου βήματος που δίνει η 2α σε σχέση με την 3η που θα έχεις εσύ, θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη δική σου.
Αν δεν είναι προφανές αυτό που προσπαθεί να εξηγήσει κι ο nickolas πιο πάνω, φαντάσου ότι κινείσαι με 5η και θέλεις να βγάλεις μια μεγάλη ανηφόρα. Πιστεύεις ότι θα έχεις καλύτερο 'τράβηγμα' με 5η κσι τον κινητήρα σου δουλεύει στις 1750rpm, όπου το τουρμπάκι σου βγάζει το 95% της μέγιστης ροπής του [πρόσεξε όμως, αυτή φτάνει στο δρόμο μέσω του γραναζιού της 5ης...] ή αν κατεβάσεις σε 2α και οι στροφές 'εκτοξευτούν' στις 3750rpm, στις οποίες ο κινητήρας σου βγάζει 'μόνο' το 85% της μέγιστης ροπής του ΑΛΛΑ η ροπή αυτή πολλαπλασιάζεται με 1.82 [που αντιστοιχεί στο γρανάζι της 2ας] αντί για 0.85 [που αντιστοιχεί στην 5η] προτού φτάσει στο διαφορικό και στη συνέχεια στους τροχούς?
δεν ξερω τι λετε εσεις ,αλλα εγω στο δικο μου αμαξι αν ειμαι με 3η και 3500στλ δλδ στο μαξιμουμ ροπης και ερθει καποιος διπλα μου με 2η και επιτσγχυνουμε μαζι θα φαει αρκετη σκονη στο παρμπριζ του και ας ειναι και πιο δυνατο το αλλο.
-
Με 2α σαφώς επιταχύνει πιο γρήγορα από σένα που έχεις 3η αλλά γρήγορα θα φτάσει με την 2α στον κόφτη. Εσύ ελπίζεις να είναι ο άλλος ανάπηρος και να χάσει περισσότερο χρόνο στην αλλαγή από 2α->3η από ότι κέρδισε όσο επιτάχυνε με 2α.
-
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Θα υπολογισω την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αυτοκινητο για την πρωτη σχεση(1000rpm --> 7.9Km/h --> 2.2m/s)
Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 ** F1=5.145 KN = 5145 N**.
.
.
.nidosan σωστός.
Aν εχω εγω λαθος τοτε θα εχουν και αυτοι λαθος:
http://www.rototestinstitute.org/index.php?DN=38 (Part 5)Εισαι σιγουρος πως κανουν λαθος?
Εσυ πως υπολογιζεις την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αμαξι?
Εκει λεει οτι ειτε χρησιμοποιησεις αυτον τον τυπο: F=Tr ειτε τον αλλο : P=FV θα φτασεις στο ιδιο αποτελεσμα.Αλλωστε το εχω κανει και εγω και τα αποτελεσματα ειναι τα ιδια.
Γενικα η δυναμη ακολουθει ακριβως την ιδια πορεια με την ροπη και η επιταχυνση το ιδιο.
Απο την αλλη η ισχυς μας λεει ποση ενεργεια σπαταλαμε σε ροπη και σε στροφες αρα δεν μας λεει και τπτ το σοβαρο.Απλως μας κανει την ζωη πιο ευκολη σε υπολογισμους.Μπορεις να μου εξηγησεις που κανω ακριβως εχω κανει λαθος εδω?(μπορει και να εχω κανει δεν ξερω , αλλα δεν μου εξηγεις)
Ο τύπος 'Power = Force * Velocity' ισχύει για γραμμικές κινήσεις, όχι περιστροφικές.
Στις κυκλικές η ισχύς είναι το γινόμενο της ροπής επί τη γωνιακή ταχύτητα (P = τ * ω).Βλεπεις εγω να το χρησιμοποιησα για περιστροφικη κινηση πουθενα?
α1=F1/m a1=5145 / 1176 Kg a1=4.37m/s^2 => σε g ειναι 4.37/9.81=0.44g
Επίσης και τα νούμερα που έβαλες εδώ δεν έχουν νόημα. Ζητάς να υπολογίσεις τη δύναμη των τροχών στο οδόστρωμα αλλά δεν υπολογίζεις όλο το σύστημα μετάδοσης που μεσολαβεί από το στρόφαλο μέχρι την άσφαλτο.
Δηλαδή το a=F/m είναι σωστό μεν, έχεις υπολογίσει λάθος δύναμη προηγουμένως.[/quote]
Μα ο τυπος P=F*V ''δουλευει'' καθαρα με ενεργεια και μονο.Τι αλλο να υπολογισω αφου δεν χρειαζεται. -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Εντελώς λάθος. Η ισχύς είναι αυτό που μας ενδιαφέρει! Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο σου αποδίδει 61KW στους τροχούς σύμφωνα με τη μέτρηση του λινκ. Αυτό είναι μετά τις απώλειες. Από αυτό μπορείς να υπολογίσεις τη μέγιστη επιτάχυνση.Δηλαδη θες να πεις οτι η μεγιστη επιταχυνση του αυτοκινητου(για καθε σχεση του κιβωτιου ξεχωριστα) πραγματοποιειται στις στροφες της μεγιστης ιπποδυναμμης?
-
μου φαινεται τα χουμε κανει σαλατα.
-
δεν ξερω τι λετε εσεις ,αλλα εγω στο δικο μου αμαξι αν ειμαι με 3η και 3500στλ δλδ στο μαξιμουμ ροπης και ερθει καποιος διπλα μου με 2η και επιτσγχυνουμε μαζι θα φαει αρκετη σκονη στο παρμπριζ του και ας ειναι και πιο δυνατο το αλλο.Τι μου θύμισες... Είχα ένα φίλο όταν ήμουν πιτσιρικάς (5-6 χρονών) ο οποίος για κάποιο λόγο είχε πιστέψει ότι όσο μεγαλύτερη σχέση επιλέγει ο οδηγός στο κιβώτιο τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιταχύνει. 'Αν ο μπαμπάς μου βάλει 4η', έλεγε, 'θα κολλήσουμε στο κάθισμα σαν αστροναύτες!'
-
δεν ξερω τι λετε εσεις ,αλλα εγω στο δικο μου αμαξι αν ειμαι με 3η και 3500στλ δλδ στο μαξιμουμ ροπης και ερθει καποιος διπλα μου με 2η και επιτσγχυνουμε μαζι θα φαει αρκετη σκονη στο παρμπριζ του και ας ειναι και πιο δυνατο το αλλο.
Τι μου θύμισες... Είχα ένα φίλο όταν ήμουν πιτσιρικάς (5-6 χρονών) ο οποίος για κάποιο λόγο είχε πιστέψει ότι όσο μεγαλύτερη σχέση επιλέγει ο οδηγός στο κιβώτιο τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιταχύνει. 'Αν ο μπαμπάς μου βάλει 4η', έλεγε, 'θα κολλήσουμε στο κάθισμα σαν αστροναύτες!'
δεν ειπα ρε φιλε να επιταγχυνω απο τις 2000 στλ αλλα απο τις 3500 που εχω και μια ροπη στα 21.
http://www.youtube.com/watch?v=6GNB7xT3rNE
αυτο θα πει ροπη. -
Τι μου θύμισες... Είχα ένα φίλο όταν ήμουν πιτσιρικάς (5-6 χρονών) ο οποίος για κάποιο λόγο είχε πιστέψει ότι όσο μεγαλύτερη σχέση επιλέγει ο οδηγός στο κιβώτιο τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιταχύνει. 'Αν ο μπαμπάς μου βάλει 4η', έλεγε, 'θα κολλήσουμε στο κάθισμα σαν αστροναύτες!'
δεν ειπα ρε φιλε να επιταγχυνω απο τις 2000 στλ αλλα απο τις 3500 που εχω και μια ροπη στα 21.
Αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η διαφορά μεταξύ ροπής στο ΣΤΡΟΦΑΛΟ και ροπής στους ΤΡΟΧΟΥΣ?
Ποια από τις δύο πιστεύεις ότι είναι αυτή που φανερώνει με πόση δύναμη προσπαθεί ένα αμάξι να σπρώξει προς τα πίσω το δρόμο ώστε το ίδιο να επιταχύνει προς τα εμπρός?Έστω ότι έχεις ένα ηλεκτροκίνητο αμάξι του οποίου το μοτέρ έχει σταθερή ροπή σε όλο το φάσμα στροφών του. Τι νομίζεις ότι 'παθαίνει' η ροπή που φτάνει στους ΤΡΟΧΟΥΣ όταν από 5η κατεβάσεις σε 2α? Μειώνεται? Αυξάνεται? Μένει σταθερή?...
Άλλο: Είσαι καβάλα σ' ένα mountain bike και συναντάς μεγάλη ανηφόρα. Έχεις βάλει τη μεγαλύτερη σχέση στο σασμάν - έστω 27η. Κάνεις να πατήσεις κάτω το πεντάλ με όλη σου τη δύναμη και βλέπεις ότι δε μπορείς. Τι θα κάνεις? Θα κατεβάσεις μερικές σχέσεις ή θα πεις 'δε βγαίνει αυτή η ανηφόρα με αυτό το ποδήλατο'. Αν κατεβάσεις, γιατί θα κατεβάσεις? Τι θα 'πάθει' η ροπή στους ΤΡΟΧΟΥΣ σου?
Απλά για να καταλάβω τι είναι αυτό που σε μπερδεύει.
-
Aν εχω εγω λαθος τοτε θα εχουν και αυτοι λαθος:
http://www.rototestinstitute.org/index.php?DN=38 (Part 5)
Εισαι σιγουρος πως κανουν λαθος?
Εσυ πως υπολογιζεις την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αμαξι?Εκει λεει οτι ειτε χρησιμοποιησεις αυτον τον τυπο: F=Tr ειτε τον αλλο : P=FV θα φτασεις στο ιδιο αποτελεσμα.Αλλωστε το εχω κανει και εγω και τα αποτελεσματα ειναι τα ιδια.
Μια χαρά τα λένε αυτοί. Ο τύπος F=T*r σου δίνει τη σχέση ανάμεσα στη ροπή που έχει ένα περιστρεφόμενο σώμα και στην ισοδύναμη δύναμη που θα ασκείται εφαπτομενικά στην περιφέρεια του. Δηλαδή (στη περίπτωση μας) από τη ροπή στους τροχούς, υπολογίζεις τη δύναμη που ασκούν αυτοί στην άσφαλτο (και επιταχύνουν το αμάξι).
Το '2.2x4.7' που γράφεις τι είναι; Το βάζεις ως γραμμική ταχύτητα στο τύπο αλλά από τα νούμερα που δίνεις είναι η γραμμική ταχύτητα του αυτοκινήτου (στις 1000rpm με 1η) επί τη γωνιακή ταχύτητα του κινητήρα στη μέγιστη ροπή του. Does not compute.
Απο την αλλη η ισχυς μας λεει ποση ενεργεια σπαταλαμε σε ροπη και σε στροφες αρα δεν μας λεει και τπτ το σοβαρο.Απλως μας κανει την ζωη πιο ευκολη σε υπολογισμους.Μπορεις να μου εξηγησεις που κανω ακριβως εχω κανει λαθος εδω?(μπορει και να εχω κανει δεν ξερω , αλλα δεν μου εξηγεις)
Κατ'αρχήν διαβάσε το σάιτ του ΙΚΕ. Τα γράφει πολύ καλά και έχει κάνει τον κόπο να φτιάξει και επεξηγηματικά σχήματα.
Μερικοί πρόχειροι ορισμοί στα γρήγορα:
Δύναμη: Η αιτία που προκαλεί (μεταξύ άλλων) μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος.
Ενέργεια: χμμ, αυτό είναι πολύ θεμελιώδες μέγεθος για να το περιγράψουμε έτσι. Ας συμφωνήσουμε προσωρινά ότι η κινητική ενέργεια ενός σώματος είναι Eκ=1/2 * m * u^2 Μονάδα μέτρησης το Joule.
Ροπή: Το αντίστοιχο μέγεθος της δύναμης στις κυκλικές κινήσεις. Είναι το αποτέλεσμα μιας δύναμης X Newton που ασκείται σε ένα σημείο ενός σώματος που απέχει y μέτρα από τον άξονα περιστροφής του.
Ισχύς: Ο ρυθμός με τον οποίο μετατρέπεται ή αποδίδεται η ενέργεια-έργο. Δηλαδή dE/dtΈνα αυτοκίνητο του 1 τόνου που κινείται σταθερά με 100Km/h έχει 385,8KJ κινητικής ενέργειας. Το αμάξι αυτό, είτε έχει κινητήρα 50 ίππων, είτε 500 θα φτάσει κάποια στιγμή τα 100Km/h από στάση. Προφανώς όμως όχι στον ίδιο χρόνο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη ισχύ (που δηλαδή μπορεί να 'προσθέτει' κινητική ενέργεια πιο γρήγορα) θα επιταχύνει πιο γρήγορα!
Οπότε η ισχύς όχι απλώς 'δεν μας λέει και τίποτα σοβαρό' αλλά είναι όλη η ουσία!Ο τύπος 'Power = Force * Velocity' ισχύει για γραμμικές κινήσεις, όχι περιστροφικές.
Στις κυκλικές η ισχύς είναι το γινόμενο της ροπής επί τη γωνιακή ταχύτητα (P = τ * ω).Βλεπεις εγω να το χρησιμοποιησα για περιστροφικη κινηση πουθενα?
Όχι, και αυτό είναι το λάθος!
Μα ο τυπος P=F*V ''δουλευει'' καθαρα με ενεργεια και μονο.Τι αλλο να υπολογισω αφου δεν χρειαζεται.
Ξανακοιτάζω τους υπολογισμούς σου:
'Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 F1=5.145 KN = 5145 N'Το λάθος που ανέφερα πιο πάνω είναι ότι στη θέση της ταχύτητας U1 βάζεις u*ω (γραμμική ταχύτητα επί γωνιακή ταχύτητα του κινητήρα). Επειδή βάζεις μέσα και τις στροφές του κινητήρα και αυτό είναι στον παρονομαστή του F=P/u, επόμενο είναι να σου βγάζει ο τύπος μικρότερη δύναμη στις περισσότερες στροφές ενώ προφανώς και δεν είναι έτσι.
Επίσης, γιατί βάζεις και τις 2 φορές γραμμική ταχύτητα 2.2m/s, αφού ούτε στις 4700 rpm, ούτε στις 6000 rpm πας με τόσα; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σπινάροντας, οπότε οι υπολογισμοί πάνε περίπατο γιατί η ισχύς του κινητήρα δεν φτάνει στην άσφαλτο!
-
Το '2.2x4.7' που γράφεις τι είναι; Το βάζεις ως γραμμική ταχύτητα στο τύπο αλλά από τα νούμερα που δίνεις είναι η γραμμική ταχύτητα του αυτοκινήτου (στις 1000rpm με 1η) επί τη γωνιακή ταχύτητα του κινητήρα στη μέγιστη ροπή του. Does not compute.
Aν το αμαξι παει με 7.9 km/h στις 1000 στροφες (για την πρωτη ταχυτητα), τοτε στις 4700 με ποσα θα πηγαινει?
7.9χ4.7 δεν θα ειναι το αποτελεσμα?
Εγω απλως μετετρεψα τα km/h σε m/s 7.9km/h=2.2m/sΚατ'αρχήν διαβάσε το σάιτ του ΙΚΕ. Τα γράφει πολύ καλά και έχει κάνει τον κόπο να φτιάξει και επεξηγηματικά σχήματα.
Μερικοί πρόχειροι ορισμοί στα γρήγορα:
Δύναμη: Η αιτία που προκαλεί (μεταξύ άλλων) μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος.
Ενέργεια: χμμ, αυτό είναι πολύ θεμελιώδες μέγεθος για να το περιγράψουμε έτσι. Ας συμφωνήσουμε προσωρινά ότι η κινητική ενέργεια ενός σώματος είναι Eκ=1/2 * m * u^2 Μονάδα μέτρησης το Joule.
Ροπή: Το αντίστοιχο μέγεθος της δύναμης στις κυκλικές κινήσεις. Είναι το αποτέλεσμα μιας δύναμης X Newton που ασκείται σε ένα σημείο ενός σώματος που απέχει y μέτρα από τον άξονα περιστροφής του.
Ισχύς: Ο ρυθμός με τον οποίο μετατρέπεται ή αποδίδεται η ενέργεια-έργο. Δηλαδή dE/dtΈνα αυτοκίνητο του 1 τόνου που κινείται σταθερά με 100Km/h έχει 385,8KJ κινητικής ενέργειας. Το αμάξι αυτό, είτε έχει κινητήρα 50 ίππων, είτε 500 θα φτάσει κάποια στιγμή τα 100Km/h από στάση. Προφανώς όμως όχι στον ίδιο χρόνο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη ισχύ (που δηλαδή μπορεί να 'προσθέτει' κινητική ενέργεια πιο γρήγορα) θα επιταχύνει πιο γρήγορα!
Οπότε η ισχύς όχι απλώς 'δεν μας λέει και τίποτα σοβαρό' αλλά είναι όλη η ουσία!Σωστο αλλα καποια πραγματα δεν υπολογιζονται με την ισχυ.Υπο αυτη την εννοια εγραψα το ''δεν μας λεει και τπτ σοβαρο''.Το site αρκετα καλο.
Ο τύπος 'Power = Force * Velocity' ισχύει για γραμμικές κινήσεις, όχι περιστροφικές.
Όχι, και αυτό είναι το λάθος!
Δεν ειναι λαθος , το γραφω παρακατω γιατι.Ειναι ενας αλλος τροπος υπολογισμου του ιδιου πραγματος!!!
Μα ο τυπος P=F*V ''δουλευει'' καθαρα με ενεργεια και μονο.Τι αλλο να υπολογισω αφου δεν χρειαζεται.
Ξανακοιτάζω τους υπολογισμούς σου:
'Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 F1=5.145 KN = 5145 N'Το λάθος που ανέφερα πιο πάνω είναι ότι στη θέση της ταχύτητας U1 βάζεις u*ω (γραμμική ταχύτητα επί γωνιακή ταχύτητα του κινητήρα). Επειδή βάζεις μέσα και τις στροφές του κινητήρα και αυτό είναι στον παρονομαστή του F=P/u, επόμενο είναι να σου βγάζει ο τύπος μικρότερη δύναμη στις περισσότερες στροφές ενώ προφανώς και δεν είναι έτσι.
Δεν καταλαβες τι ακριβως εννοω.Θα σου δωσω ενα παραδειγμα
Εστω οτι θελουμε να υπολογισουμε την δυναμη που ''σπρωχνει'' ενα αμαξι(συγκεκριμενα το passat 1.8T)
με 4η σχεση στις 3000 στροφες.
Ξερουμε οτι στις 3000 στροφες ο κινητηρας αποδιδει 66.9 KW=66900W και 810.5Νm στους τροχους.Επισης ξερουμε οτι με 4η σχεση στις 3000 σαλ το αμαξι πηγαινει με
91.6Km/h=25.4m/s.Επισης ξερουμε οτι η διαμετρος της ροδας ειναι 0,308m(205/55/R16).-1ος τροπος(αυτος που λες εσυ)
παιρνουμε τον τυπο T=F*r F=T/r F=810,5/0,308 F=2631N-2oς τροπος(αυτος που λεω εγω)
εχουμε τον τυπο P=F*V F=P/V F=66900/25.4 F=2633N η διαφορα των 2 N oφειλεται στα δεκαδικα στοιχεια.Επίσης, γιατί βάζεις και τις 2 φορές γραμμική ταχύτητα 2.2m/s, αφού ούτε στις 4700 rpm, ούτε στις 6000 rpm πας με τόσα; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σπινάροντας, οπότε οι υπολογισμοί πάνε περίπατο γιατί η ισχύς του κινητήρα δεν φτάνει στην άσφαλτο!
Το 2.2m/s ειναι η γραμμικη ταχυτητα στις 1000 στροφες της 1ης σχεσης.Για να βρεις ποση ταχυτητα εχει το αμαξι στις 4700 και 6000 σαλ , τι πρεπει να κανεις?
Επειδή βάζεις μέσα και τις στροφές του κινητήρα και αυτό είναι στον παρονομαστή του F=P/u, επόμενο είναι να σου βγάζει ο τύπος μικρότερη δύναμη στις περισσότερες στροφές ενώ προφανώς και δεν είναι έτσι.
Μα η μεγιστη δυναμη παντα βρισκεται στο σημειο της μεγιστης ροπης , εκτος αν εχεις κιβωτιο CVT οπου ειναι στο σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης.
Εδω εξηγει καλα το γιατι:
http://www.v8914.com/Horsepower-v-torque.htm -
Μα η μεγιστη δυναμη παντα βρισκεται στο σημειο της μεγιστης ροπης , εκτος αν εχεις κιβωτιο CVT οπου ειναι στο σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης.Αρκεί να έχεις υπόψη σου ότι συγκρίνεις 'ροπή στους τροχούς με ΔΕΔΟΜΕΝΗ σχέση μετάδοσης' vs 'ροπή στους τροχούς με την ΙΔΑΝΙΚΗ σχέση μετάδοσης [η οποία κρατάει τον κινητήρα στις στροφές που παράγει το μέγιστο δυνατό έργο ανά μονάδα χρόνου]'.
-
Μα η μεγιστη δυναμη παντα βρισκεται στο σημειο της μεγιστης ροπης , εκτος αν εχεις κιβωτιο CVT οπου ειναι στο σημειο της μεγιστης ιπποδυναμης.
Αρκεί να έχεις υπόψη σου ότι συγκρίνεις 'ροπή στους τροχούς με ΔΕΔΟΜΕΝΗ σχέση μετάδοσης' vs 'ροπή στους τροχούς με την ΙΔΑΝΙΚΗ σχέση μετάδοσης [η οποία κρατάει τον κινητήρα στις στροφές που παράγει το μέγιστο δυνατό έργο ανά μονάδα χρόνου]'.
Εννοειται πως ετσι ειναι.Γι'αυτο παρεθεσα και το site πιο πανω.
-
Πραγματικα εχω μεινει αναυδος με τις γνωσεις σας αλλα ενα θα πω.
Σχετικα με το αν θα περασει ενα ιδιας ιπποδυναμης αυτοκινητο χαρτογραφημενο με 2ρα ενα αλλο με νορμαλ χαρτογραφηση και τριτη σαφως ισχυει.
Ομως αν το δευτερο αυ/το εχει αλλαξει (εχει κοντυτερο) διαφορικο τοτε αλλαζουν δραματικα τα δεδομενα και θα ελεγα 'ισοφαριζεται' ο χρονος μετρα ανα δευτερολεπτο με το πρωτο.
Αυτο το εχω διαπιστωσει στην πραξη .
Με ενδιαφερον διαβασα τα παραπανω -αν και στους'τυπους' ποτε δεν τα πηγα καλα και θα ελεγα οτι ειναι δυσκολο να υπολογισεις την επιταχυνση με την ροπη σε περιπτωση μεταβολης της κινησης δηλ αλλαγη 'πλανητων' ΄δορυφορων' κτλ.
Ο Ιταλακιας δηλ εχει επισης δικιο! -
Εδω ειναι ενα διαγραμμα επιταχυνσης απο το Passat 1.8Τ χωρις προγραμμα(150Ηp περιπου) και με προγραμμα(180Hp περιπου).Φαινεται ακριβως που υπερεχει καθε ταχυτητα σε σχεση με τις αλλες.Φυσικα η μεταδοση δεν πειραχτηκε καθολου.Η μεγιστη επιταχυνση για καθε σχεση αντιστοιχει στο σημειο της μεγιστης ροπης.Επισης η χαραξη της καμπυλης επιταχυνσης ειναι ακριβως ιδια με της ροπης.Πρεπει να αλλαξουμε ταχυτητα εκει που οι επιταχυνσεις μεταξυ δυο σχεσεων γινονται ιδιες (το ιδιο πραγμα ισχυει και για τις ροπες).
Αν θελετε να διαβασετε ολα τα αρθρα(παρα πολυ καλα αρθρα) μπειτε εδω
http://www.rototestinstitute.org/index.php?DN=38
Πρεπει να γνωριζετε και λιγα αγγλικα ομως. -
Εντελώς λάθος. Η ισχύς είναι αυτό που μας ενδιαφέρει! Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο σου αποδίδει 61KW στους τροχούς σύμφωνα με τη μέτρηση του λινκ. Αυτό είναι μετά τις απώλειες. Από αυτό μπορείς να υπολογίσεις τη μέγιστη επιτάχυνση.
Δηλαδη θες να πεις οτι η μεγιστη επιταχυνση του αυτοκινητου(για καθε σχεση του κιβωτιου ξεχωριστα) πραγματοποιειται στις στροφες της μεγιστης ιπποδυναμμης?
NAI! Το πρόβλημα είναι ότι η μέγιστη ιπποδύναμη εμφανίζεται σε πολύ λίγες στροφές... Οπότε σε μια δεδομένη σύγκριση (κόντρα) πρέπει να προσθέσεις και τον χρόνο για αλλαγή ταχύτητας...
Οι περισσότερες συγκρίσεις όμως αφορούν σε αυτοκίνητα με πολλές διαφορές, αν είχαμε ίδια αυτοκίνητα με ίδιο βάρος, ίδιο κιβώτιο, διαφορικό και ελαστικά και η διαφορά είναι μόνο στον κινητήρα-ισχύ ή ίδιο κινητήρα-ισχύ αλλά άλλη μετάδοση τότε μόνο μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Αν ο ιταλάκιας με 3η έχει στις 3500 στροφές πχ 100 άλογα και συγκρίνεται με άλλον με 2α που στις 5000 έχει 80 άλογα εννοείται ότι ο ιταλάκιας θα τον φάει τον άλλον... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εντελώς λάθος. Η ισχύς είναι αυτό που μας ενδιαφέρει! Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο σου αποδίδει 61KW στους τροχούς σύμφωνα με τη μέτρηση του λινκ. Αυτό είναι μετά τις απώλειες. Από αυτό μπορείς να υπολογίσεις τη μέγιστη επιτάχυνση.
Δηλαδη θες να πεις οτι η μεγιστη επιταχυνση του αυτοκινητου(για καθε σχεση του κιβωτιου ξεχωριστα) πραγματοποιειται στις στροφες της μεγιστης ιπποδυναμμης?
NAI! Το πρόβλημα είναι ότι η μέγιστη ιπποδύναμη εμφανίζεται σε πολύ λίγες στροφές... Οπότε σε μια δεδομένη σύγκριση (κόντρα) πρέπει να προσθέσεις και τον χρόνο για αλλαγή ταχύτητας...
Οι περισσότερες συγκρίσεις όμως αφορούν σε αυτοκίνητα με πολλές διαφορές, αν είχαμε ίδια αυτοκίνητα με ίδιο βάρος, ίδιο κιβώτιο, διαφορικό και ελαστικά και η διαφορά είναι μόνο στον κινητήρα-ισχύ ή ίδιο κινητήρα-ισχύ αλλά άλλη μετάδοση τότε μόνο μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Αν ο ιταλάκιας με 3η έχει στις 3500 στροφές πχ 100 άλογα και συγκρίνεται με άλλον με 2α που στις 5000 έχει 80 άλογα εννοείται ότι ο ιταλάκιας θα τον φάει τον άλλον...Εγω θελω να πω σαν τιμη που εμφανιζεται η μεγιστη επιταχυνση οχι σε ποιες στροφες πρεπει να πας το αυτοκινητο για να εχεις την καλυτερη επιταχυνση.Και οπως ειπαμε και παραπανω εμφανιζεται στις στροφες της μεγιστης ροπης.Εκτος εαν εχεις το ιδανικο κιβωτιο(CVT) οπου εμφανιζεται στις στροφες της μεγιστης ιπποδυναμμης.
ΡΟΠΗ