-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ευχαριστώ και τους δυο σας, εγώ ο κακομοίρης μόνο κάτι βιτζιρέλα, κοτσανέλα, όκια, μανέλες, μαντάρια, σκότες κτλ. ξέρω, με τα σιδερένια δεν έχω σχέσηΣτη θάλασσα όλα παίζουν και όλα είναι χρήσιμα εργαλεία, οι όποιες διαφορές είναι στο μέγεθος του σκάφους και στα εργαλεία του, και ο αληθινός ναυτικός είναι πάντα ναυτικός, είτε είναι μικρή η θάλασσά του είτε μεγάλη, σε μικρό ή μεγάλο σκαρί, και πάντα της δείχνει τον ίδιο απέραντο σεβασμό, όχι φόβο.
-
-
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
Ασχολίαστο γιατί δεν υπάρχουν λέξεις ( υπάρχουν αλλά είναι βαριές κουβέντες ) για τον πλοίαρχο.
-
Και μια ομορφιά για να ξεφύγουμε από την ασχήμια του Ρώσου, αν και τι εσωτερικό το βρίσκω λίγο βαρύ και σκοτεινό για τα γούστα μου.
Όπως όμως και να το κάνουμε είναι μεγάλες στιγμές αυτές. Το βίντεο έχει επιβλητική μουσική.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ασχολίαστο γιατί δεν υπάρχουν λέξεις ( υπάρχουν αλλά είναι βαριές κουβέντες ) για τον πλοίαρχο.
Οχι μονο για τον πλοιαρχο αλλα και ολο το πληρωμα.....
Και σιγα το big storm που λεει στον τιτλο....
Anyway απο οτι φαινεται ο charterer εχει να κανει τρελλο claim στην ασφαλεια. -
Μόλις μπεί στο λιμάνι θα ανοίξει η καρδιά όλων, ειδικά αυτών που περιμένουν τα αμάξια τους, μεσ΄τη τρελή χαρά θα είναι.
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Anyway απο οτι φαινεται ο charterer εχει να κανει τρελλο claim στην ασφαλεια.http://www.youtube.com/watch?v=38jDQkkaxT8 σε αυτο το βιντεο που ειναι το ιδιο αλλα απο αλλον χρηστη αναφερει ποιο πλοιο ειναι και ποιο ειναι το δρομολογιο του και ποσα αυτοκινητα πεσανε στην θαλασσα
-
The russian way Tο ωραίο είναι οτι το συγκεκριμένο πλοίο, στο marine traffic το έχει σαν ro-ro cargo.Αν δείτε και την μια φωτογραφία, φαίνεται και ο καταπέλτης.Α!τώρα είναι στο λιμάνι του Βλαδιβοστοκ και κατεβάζουν οτι έχει απομείνει απο τα μεταφερόμενα αυτοκίνητα! Και παλιότερα είχα δει φωτογραφία στο marine traffic, με κανονικό φορτηγό πλοίο,να έχει πάνω απο τα αμπάρια μερικά φορτηγά.Η φωτογραφία αν δεν κάνω λάθος ήταν στα ανοικτά του Πειραιά.
-
Anyway απο οτι φαινεται ο charterer εχει να κανει τρελλο claim στην ασφαλεια.Για on deck φορτια , προβλεπεται ορος που αναφερει οτι τα εν λογω φορτια εχουν φορτωθει με εξοδα του αποστολεα/ναυλωτη οι οποιοι αναλαμβανουν και ολο το ρισκο αυτης της ανορθοδοξης φορτωσης (συμπεριλαμβανομενης της αμελειας ) οπως και οτι σε περιπτωση ζημιας η απωλειας δεν εχουν καμια διεκδικηση απο το πλοιο η τον πλοιοκτητη.
Παρ'ολα αυτα συμφωνω οτι μονο βαριες κουβεντες μπορουν να ειπωθουν για τον πλοιαρχο που δεχτηκε να αποπλευσει ετσι.
-
Ο χρήστης AKAGITI έγραψε:
Anyway απο οτι φαινεται ο charterer εχει να κανει τρελλο claim στην ασφαλεια.Για on deck φορτια , προβλεπεται ορος που αναφερει οτι τα εν λογω φορτια εχουν φορτωθει με εξοδα του αποστολεα/ναυλωτη οι οποιοι αναλαμβανουν και ολο το ρισκο αυτης της ανορθοδοξης φορτωσης (συμπεριλαμβανομενης της αμελειας ) οπως και οτι σε περιπτωση ζημιας η απωλειας δεν εχουν καμια διεκδικηση απο το πλοιο η τον πλοιοκτητη.
Παρ'ολα αυτα συμφωνω οτι μονο βαριες κουβεντες μπορουν να ειπωθουν για τον πλοιαρχο που δεχτηκε να αποπλευσει ετσι.
I know. Εγω μιλησα για την ασφαλεια του ναυλωτη και οχι για το P&I του πλοιου και κατ επεκταση του πλοιοκτητη.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Πρωτον γιατι εσβησες την ιστοριουλα ρε. Ειχε πολυ γελιο.
Δευτερων το βιντεακι μας δειχνει οτι τα containerαδικα ειναι πιο επιρεπει να κοβοντε στην μεση οπως ειναι εξηγησει o Volvo Zeus σε αλλο ποστ ενω τα ποσταλια / επιβατηγα οπως εχουμε πει κανουν μπαμ οτι ειναι ατυχηματα λογο μαλακιας χειρισμου που εχουμε ξαναπει σε παλαιωτερα ποστ. Ποτε μου δεν τους χωνεψα αυτους τους δυο τυπους βαποριων.
Τριτων μονο εγω παρατηρησα οτι ενω τα χωριζει σε κατηγοριας και λεει πχ, bulk carriers ξεκιναει με τανκερ και οτι και φωτο οχι μονο ατυχηματα αλλα και απο παροπλισμενα ή απο πλοια που περιμενουν ή εχουν αρχισει να γινονται καρφιτσες καπου στο Πακισταν....Για κάποιον δεν είχε, ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για χλευασμό και δηλητήριο, η εντύπωση μου παραμένει αλγεινή.
Παντως, το ξαναγραφω για να γινει κατανοητο, αυτου του ειδους οι ιστοριες κυκλοφορουν ως ανεκδοτα/μυθοι για του Χιωτες καπετανεους. Δεν αμφισβητω οτι μπορει να την εχεις βιωσει, αλλα δεν κοβω και το χερι μου. Αυτη και η ιστορια με το μοιρασμα ενως αυγου σε καθε ενα ξεχωριστα ναυτη απο τον καπετανιο, λεγοντας του οτι του το δινει αναγνωριζοντας τη δουλεια του κτλ, οπου μετα βγαινει στη βαρδιολα ο καπετανιος και φωναζει εσυ που πηρες το αυγο πιο δυνατα το ματσακονι, δηλαδη ολοι χωρις ομως να το γνωριζει καθε ενας για τους αλλους, ειναι πολυ χαρακτηριστικές στις θαλασσοπαρεες...
Kαι αν αναρωτιέσαι τι είναι τα MacGregor, είναι οι ατσάλινες οριζόντιες συρόμενες πόρτες που καλύπτουν και ασφαλίζουν τα αμπάρια ενός φορτηγού πλοίου. Τα παλαιότερα χρόνια μέχρι περίπου την 10ετία ΄60 τα αμπάρια τα σκέπαζαν με χοντρές ξύλινες σανίδες και μουσαμάδες που έδεναν με σχοινιά γύρω από τα κουβούσια ( τα υπερυψωμένα τοιχώματα των αμπαριών ) όμως στις χοντρές θάλασσες 10-11 μποφώρ, πολλές φορές από τα κύματα ξεσκεπαζόντουζαν τα αμπάρια και γέμιζε το πλοίο νερό και βυθιζόταν, τα αμπάρια τύπου MacGregor έλυσαν αυτό το πρόβλημα και τα φορτηγά πλοία έγιναν πολύ ασφαλέστερα.
Βεβαια υπαρχουν πολλοι κατασκευαστες εδω και 30+ χρονια (Macgregor, Tsuji, TTS, IHI κτλ) και πολλοι τυποι, οποτε η περιγραφη ειναι καπακια ή Hatch Covers, με πιο λεπτομερη αναφορα να περιλαμβανει και τον τυπο, side rolling (κυριως σε panamax, capes), folding (hydraulically operated, Sling, Chain, multiple panel/single panel), pontoon (σαν αυτα της φωτογραφιας σου με αλυσιδα ή να βγαινουν εξω οπως στα περισσοτερα non open type κοντεινερ), stacking (πιο ακυρος απο αποψη operation, αλλα space saver). Πιο συνηθες σε Bulk Carrier οι δυο πρωτοι τυποι.
Τι είναι οι 'μπίγιες' ?
Τα συγχρονα φορτηγα πλοια που δεν ειναι τσαρουχια (φλατ δηλαδη χωρις φορτο-εκφορτωτηρες) εχουν τα κρενια (cranes)
οπου ειναι υδραυλικα.Σε επιασα...Ηλεκτρο-υδραυλικα και τσαρουχια (πρωτη φορα το ακουω ) ειναι απο panamax και πανω...Ta handy εχουν ολα κρενια (=πονοκεφαλος) γιατι πανε και σε ακυρα μερη. Να μην πω που βαζεις φωτο απο κρενια που φαινονται remote operated..πιο κατατοπιστικη η φωτο του Quadra
Για τις μπιγες, μακρυα απο εμας...ειχαμε ενα 18αρι μεχρι το μαρτη που ειχε 3 κρενια και 1 μπιγα...ελεος
Για το ρωσικο δεν καταλαβαινω γιατι τοσο μενος στον καπετανιο? Καταρχην μιλαμε για ακυρο απο αποψη σχεδιασμου βαπορι, που αν κρινω απο τα κρενια/καταστρωμα του ειναι σχεδιασμενο να κουβαλαει και κοντεινερ, δηλαδη RO-RO/Conainer/ΚατιΑπολα, με πλωρια πορτα! Στην προκειμενη περιπτωση, αν οι στιβαδοροι και το charter agreement δεν ειχε lashing ή το lashing δεν ηταν σωστο/επαρκες, τι επρεπε να κανει? Να μην παρει το φορτιο?-κραξιμο απο ναυλωτες, γραφειο, offhire κτλ. Να κατεβασει το πληρωμα να τα δεσει μολις αρχισαν να φευγουν τα πρωτα?-Καλυτερα claim για loss of cargo παρα για loss of life! Το μονο που θα μπορουσε να κανει ειναι να μην παει απο τις λακκουβες
Γενικα για τα ατυχηματα που συμβαινουν, κατι που συζητιεται πολυ τωρα τελευταια, ειναι οτι πρεπει να αλλαξουμε τον τροπο με τον οποιο κρινουμε σε ενα meeting room/συνεδριο με καφεδακι/κουλουρακι, στη διαρκεια 1-5 ημερων, την αποφαση που πηρε καποιος ανθρωπος μεσα σε 1λεπτο, αντιμετωπιζοντας μια δυσκολη κατασταση, υπο δυσκολες συνθηκες!
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Τι είναι οι 'μπίγιες' ?
Τα συγχρονα φορτηγα πλοια που δεν ειναι τσαρουχια (φλατ δηλαδη χωρις φορτο-εκφορτωτηρες) εχουν τα κρενια (cranes)
οπου ειναι υδραυλικα.Σε επιασα...Ηλεκτρο-υδραυλικα και τσαρουχια (πρωτη φορα το ακουω ) ειναι απο panamax και πανω...Ta handy εχουν ολα κρενια (=πονοκεφαλος) γιατι πανε και σε ακυρα μερη.
Τωρα ειδα οτι πανω στην φορα του σεντονονιου ξεχασα να βαλω το ηλεκτρο. Anyway.
Τσαρουχι λεγαμε τα φορτηγα που ΔΕΝ ειχε καθολου μεσα φορτοεκφορτωσης. Αυτο εγραψα. Οπως πχ αυτο στην φωτο παρακατω.Bulk Carrier 1975, Γερμανικης κατασκευης 55,000 DWT.
Τωρα πλεον ειναι καρφιτσες και αυτο (Minos) και αλλα 2 αδερφακια του (Mister Michael και Meraklis). Το μονο που εμεινε νομιζω ειναι το τελευταιο απο τα 4 που ειχε η οικογενεια (Marquise) αλλα του βαλανε κρενια νομιζω μετα το 2005.
Να μην πω που βαζεις φωτο απο κρενια που φαινονται remote operated..πιο κατατοπιστικη η φωτο του Quadra
Για τις μπιγες, μακρυα απο εμας...ειχαμε ενα 18αρι μεχρι το μαρτη που ειχε 3 κρενια και 1 μπιγα...ελεος
Δεν λες παλι καλα που θυμοουνα οτι τις μπιγες τι λενε derricks μετα απο τοσα χρονια... Η τυχαια φωτο μεσα απο το google απο remote operated κρενια σε ενοχλησε?
Για το ρωσικο δεν καταλαβαινω γιατι τοσο μενος στον καπετανιο? Καταρχην μιλαμε για ακυρο απο αποψη σχεδιασμου βαπορι, που αν κρινω απο τα κρενια/καταστρωμα του ειναι σχεδιασμενο να κουβαλαει και κοντεινερ, δηλαδη RO-RO/Conainer/ΚατιΑπολα, με πλωρια πορτα! Στην προκειμενη περιπτωση, αν οι στιβαδοροι και το charter agreement δεν ειχε lashing ή το lashing δεν ηταν σωστο/επαρκες, τι επρεπε να κανει? Να μην παρει το φορτιο?-κραξιμο απο ναυλωτες, γραφειο, offhire κτλ. Να κατεβασει το πληρωμα να τα δεσει μολις αρχισαν να φευγουν τα πρωτα?-Καλυτερα claim για loss of cargo παρα για loss of life! Το μονο που θα μπορουσε να κανει ειναι να μην παει απο τις λακκουβες
Δεν ειναι μενος ρε Δια, απλα φωρτωσε κατι αυτοκινητα στο καταστρωμα ενως πλοιου που δεν ειναι 100% για αυτη την δουλεια. Εμ οι στιβαδοροι ειναι μαλακες, εμ συμφερει καλυτερα να κανει claim για loss of cargo αλλα να το στειλει πριν τον αποπλου 10 λεπτα ή με του εφυγε ο πιλοτος να τσεκαρουν αν ολα οκ δεν μπορουσε ή θα μου πεις δεν ειναι στις αρμοδιοτητες του? Ειδες στο βιντεο οτι τα περισσοτερα ΤΣΟΥΛΑΓΑΝΕ. Δεν γλυστραγανε οπως το τζιπακι που κανει τις λιγοτερες βολτες. Εδω στα απλα πλοια που εχουμε μονο τα lube drums αριστερα και δεξια απο το ακκομοδεσιο και τα δεναμε και τσεκαραμε συνεχεια αν ολα οκ για να μην φυγει τιποτα πουθενα κλπ, και εκει πανω που ηταν φορτιο και ειπανε δεν γαμιεται? Ε οχι ρε Δια. Οι δικοι σου καπετανιοι λενε ε οκ.... Ετσι τα φορτωσε ο στοιβαρος ετσι θα τα αφησω? Δεν θα τα ασφαλισω/δεσω (ή θα τσεκαρω αν ειναι ασφαλισμενα/δεμενα). Τους αφηνουν να φορτωνουν οπου να ειναι οτι να ειναι? What about vessels and crew safety?
Sorry but this is not in my book.... Εχω στειλει καπεταναιους σπιτι τους για λιγοτερα....
Γενικα για τα ατυχηματα που συμβαινουν, κατι που συζητιεται πολυ τωρα τελευταια, ειναι οτι πρεπει να αλλαξουμε τον τροπο με τον οποιο κρινουμε σε ενα meeting room/συνεδριο με καφεδακι/κουλουρακι, στη διαρκεια 1-5 ημερων, την αποφαση που πηρε καποιος ανθρωπος μεσα σε 1λεπτο, αντιμετωπιζοντας μια δυσκολη κατασταση, υπο δυσκολες συνθηκες!
Στα ατυχηματα ναι. Εχεις δικιο. Αυτο δεν μπορεις να πεις οτι ειναι ατυχημα.
-
[quote='Hannibal']
το Mister michael ειναι αυτο? τρελο καραβακι ειχα φιλη εκει μεσα
-
Αν μου επιτρεπεται Θα συμφωνησω με τον Ηannibal. Ο καπετανιος οφειλει να επιβλεπει την φορτωση.
Σαφως και η δουλεια του καπετανιου ειναι απιστευτα απαιτητικη και γι αυτο τρεφω απειρο σεβασμο
για το επαγγελμα αλλα στην προκειμενη περιπτωση εχει θεση σε κινδυνο το πληρωμα του και το πλοιο του (το φορτιο το ξεχναμε αν και τυπικα μιλωντας και αυτο οφειλε να το προστατεψει).Απο την αλλη και η διαχειριστρια εταιρεια φερει ευθυνη αλλα δυστυχως αρκετες απο τις εταιρειες που δραστηριοποιουνται
στο short sea trade ( i.e 2,000 dwt - 12,000dwt) στην προοπτικη να βγαλουν κατι εξτρα ξεχνανε τα παντα.volvo zeus + hannibal : ειστε αρχικαπετανιοι?
-
Πλακα μου κανεις. Εχω κανει Ανθυποπλοιαρχος στο Mister Michael.
Αυτο στην φωτο ειναι το αδερφακι του το Minos οπου ημουνα δοκιμος την πρωτη φορα, ανθυποπλοιαρχος την δευτερη.Μικρος που ειναι ο κοσμος.
Πολυ καλα καραβια οσο τουλαχιστον ειχαν ελληνικη σημαια και την εταιρεια την ειχε η χηρα Ευσταθιου. Απο οτι εμαθα μετα, μετα τον θανατο της αλλαξανε σημαια, εκλεισε η εταιρεια, μπηκανε στην εταιρειεα του υιου και οι photo που εχω βρει πριν γινουν καρφιτσες διστυχως η κατασταση τους δεν ηταν και η καλυτερη. Η χηρα τα ειχε σαν παιδια της και παντα επρεπε να ειναι, λες και μολις ειχαν βγει απο το ναυπηγειο.
-
Ο χρήστης AKAGITI έγραψε:
Αν μου επιτρεπεται Θα συμφωνησω με τον Ηannibal. Ο καπετανιος οφειλει να επιβλεπει την φορτωση.
Σαφως και η δουλεια του καπετανιου ειναι απιστευτα απαιτητικη και γι αυτο τρεφω απειρο σεβασμο
για το επαγγελμα αλλα στην προκειμενη περιπτωση εχει θεση σε κινδυνο το πληρωμα του και το πλοιο του (το φορτιο το ξεχναμε αν και τυπικα μιλωντας και αυτο οφειλε να το προστατεψει).Απο την αλλη και η διαχειριστρια εταιρεια φερει ευθυνη αλλα δυστυχως αρκετες απο τις εταιρειες που δραστηριοποιουνται
στο short sea trade ( i.e 2,000 dwt - 12,000dwt) στην προοπτικη να βγαλουν κατι εξτρα ξεχνανε τα παντα.volvo zeus + hannibal : ειστε αρχικαπετανιοι?
AKAGITI εγω ειμαι ο ανθρωπος για ολες τις δουλειες πλεον στην εταιρεια που ειμαι. Απο πετρελευσεις και terminal operations, blending etc, μεχρι και chartering, operations, voyage instructions, technical, αρχικαπετανιλικι κλπ. Με βρηκανε 'μαλακα' και το εκμεταλευτικανε...
Μεχρι και legal τους κανω. Γιατι ο δικηγορος που εχουν δεν ειναι ναυτηλιακος δικηγορος... Οποτε του στελνω τις απαντησεις, τις κανει copy/paste βαζει την υπογραφη του απο κατω σαν δικηγορος και τα στελνει.... -
Αυτο στην φωτο ειναι το αδερφακι του το Minos οπου ημουνα δοκιμος την πρωτη φορα, ανθυποπλοιαρχος την δευτερη.Μικρος που ειναι ο κοσμος.
Πολυ καλα καραβια οσο τουλαχιστον ειχαν ελληνικη σημαια και την εταιρεια την ειχε η χηρα Ευσταθιου. Απο οτι εμαθα μετα, μετα τον θανατο της αλλαξανε σημαια, εκλεισε η εταιρεια, μπηκανε στην εταιρειεα του υιου και οι photo που εχω βρει πριν γινουν καρφιτσες διστυχως η κατασταση τους δεν ηταν και η καλυτερη. Η χηρα τα ειχε σαν παιδια της και παντα επρεπε να ειναι, λες και μολις ειχαν βγει απο το ναυπηγειο.
ηταν και ο πατερας μου εκει καποτε μολις εφυγε απο τον στρατο σαν πρωτος στο michael οταν ειχε πιασει βολο για επισκευες
ναι το θυμαμε οταν εβαψαν το μηχανοστασιο ντρεποσουν να πατησεις μεσα.. -
http://photos3.marinetraffic.com/ais/sh ... toid=80515
ηταν και ο πατερας μου εκει καποτε μολις εφυγε απο τον στρατο σαν πρωτος στο michael οταν ειχε πιασει βολο για επισκευες
ναι το θυμαμε οταν εβαψαν το μηχανοστασιο ντρεποσουν να πατησεις μεσα..Ασε σου λεω. Στεναχωρια....
Βλεπω πχ φωτο του Μeraklis μαλλον πριν φυγει να παει για καρφιτσες και πραγματικα σπαραζει η καρδια μου... Τρελλες ωρες, μερες, μηνες, εργασιων (ματσακωνιου, βαψιματος, επισκευων σε ναυπηγεια κλπ) και να το βλεπεις σε τετοια κατασταση. Πολυ κριμα....Οποτε τυγχαινε και συναντιομασταν σε αγκυροβολια με τα αλλα καραβια της εταιρειας καναμε διαγωνισμο ποιος ηταν σε καλητερη κατασταση και ο χαμενος κερναγε το βραδυ στα μπαρακια της Βραζιλιας (συχνοτερο ηταν το Conquistador στην Paranagua ή το ABC στο Santos)
-
@Hannibal Σε πειραζω...δεν τιθεται θεμα γνωσεων
Καταλαβα τι λες τσαρουχια. Αυτο που εννοουσα ειναι οτι gearless (χωρις κρενια-για τους υπολοιπους) ειναι συνηθως απο panamax και πανω. Παλαιοτερα -που πλεον οπως λες εχουν γινει καρφιτσες- υπηρχαν και panamax με κρενια. Σημερα παντως, εκτος απο κατι κινεζοκαταστασεις, για κινεζολιμανια* δεν υπαρχουν πολλα gearless handys/handymaxes..Και τα περισσοτερα supramax (50-60000dwt) σαν αυτο που λες εχουν πλεον κρενια.*Ημουν στην Κινα την περασμενη εβδομαδα σε ενα νεο σχετικα λιμανι...οι τυποι δουλευαν full gangs σε ολα τα βαπορια και με shore cranes..no wonder με τετοια λιμανια να μην χρειαζεσαι δικα σου κρενια.
Για τον ρωσο τωρα, δεν νομιζω να μην ηταν σε θεση τα καπακια να σηκωσουν το βαρος των αυτοκινητων. Μαπες δεν βλεπω αλλα κι αυτο ειναι θεμα ναυλωτων, να πληρωσουν να τοποθετηθουν σε περιπτωση που δεν υπαρχουν. Lashing φαινεται να υπαρχει, πιθανον ελλειπες. Αυτο που λεω ειναι οτι ο καπετανιος εχει τις περισσοτερες φορες τον τελευταιο λογο σε ολο αυτο, ειδικα στις δυσκολες εποχες που περναμε. Επισης το τρεξιμο ενως πλοιου ειναι συλλογικη δουλεια, απο εμας στα γραφεια μεχρι το τελευταιο καμαροτακι στο βαπορι, οποτε οι ευθυνες δεν ειναι τοσο ευκολο να καταλογιστουν σε ενα ατομο, οσο κι αν βαση ISM εχει την συνολικη ευθυνη των πραγματων -στην πραξη δεν ειναι ποτε ετσι.
@AKAGITI
Τα παντα σου επιτρεπουμε! Απ' οτι καταλαβαινω εισαι στο chartering? Εγω ειμαι τεχνικος διευθυντης/DPA σε ναυτιλιακη..Ο hannibal ειναι γερο-μαστρο-λαδας που εχει συνταξιοδοτηθει στο dubaiΓια το επαγγελμα τρεφω απειρο σεβασμο, για τους καπετανεους οχι τοσο...Δυστυχως το επιπεδο ειναι πολυ χαμηλο στις μερες μας στα φορτηγα. Στα tanker/LNG αναγκαστηκα διατηρειται υψηλο.
-
Βραζιλία, 10ετία ΄70, Paranagua, Santos, Porto Allegre, θυμάμαι τους σκαραβαίους ταξί με τα 3 καθίσματα ( έλειπε του συνοδηγού ) και το σχοινάκι που είχε δεμένο ο οδηγός για να κλείνει τη δεξιά πόρτα αφού οι επιβάτες ήταν στο πίσω κάθισμα.
Απίθανη χώρα.
Καραβολατρικό θέμα (συγχώνευση)