-
μου ήρθε, 446Ε για το fieSTa.
φέτος θα κολλήσω στο παμπρίζ και την απόδειξη. Έτσι για μούρη.
-
Ο χρήστης GTI_ έγραψε:
μου ήρθε, 446Ε για το fieSTa.φέτος θα κολλήσω στο παμπρίζ και την απόδειξη. Έτσι για μούρη.
δεν λυπόμαστε τους βάζελους
-
Ανυπομονώ να έρθουν τα 'πράσινα' τέλη. Τότε θα πάρω την εκδίκησή μου.
-
Ο χρήστης GTI_ έγραψε:
Ανυπομονώ να έρθουν τα 'πράσινα' τέλη. Τότε θα πάρω την εκδίκησή μου.πολύ καλό....
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Άρα αφού δεν επιβαρύνουν τον πλουσιότερο, θα έπρεπε να επιβαρύνουν αυτόν που χρησιμοποιεί συχνότερα τους δρόμους-επιβαρύνει το περιβάλλον κλπ. Ούτε αυτό το κάνει. Γιατί μπορεί π.χ. ο κάτοχος ενός colt czt που πληρώνει 200€ τέλη, να το χρησιμοποιεί καθημερινά για την μεταφορά στην εργασία του για 120χλμ τη μέρα. Να το πηγαίνει τάπα και να καίει-μολύνει πολύ περισσότερο από τον κάτοχο μιας ferrari430 που τη βγάζει 2 φορες το μήνα και θα πληρώσει κοντά στα 600€!!!
Πρότεινε έναν πρακτικό και αντικειμενικό τρόπο για να φορολογείται η χρήση, εκτός από τα καύσιμα...
Ο κάτοχος της 430 (που κάνει ελάχιστα χλμ τον χρόνο) να μην πληρώνει τέλη κυκλοφορίας αφού για τέλη ταξινόμησης και ΦΠΑ έχει πληρώσει περίπου 100.000 ευρώ
Καλά το παίρνω πίσω για την 430... Να πληρώνει λιγότερο ο κάτοχος μιας 599
Πέρα από το χαβαλέ. Να φέρω ένα παράδειγμα όπως εσύ. Έχεις ένα cayenne(παλαιότερα turbo κιόλας) και πλήρωνες τα ίδια τέλη με την 430. Το ένα από ότι κατάλαβα το χρησιμοποιείς καθημερινά και το άλλο για βόλτα. Παρόλο αυτά πληρώνεις το ίδιο ποσό και για τα 2! Δεν είναι άδικο;;
zorz @ δεν έχω σκεφτεί καποιο άλλο τρόπο πέρα από την επιβολή 'φόρου κυκλοφορίας' στα καύσιμα. ΑΛΛΑ έχω πει ότι αυτός πρέπει να υπολογισθεί ισάξιος με τα λεφτά που θα χαθούν από την μείωση των τελών. Δηλαδή αν το κράτος χάσει 300εκ€ από τη μείωση των τελών, να υπολογισθεί η αύξηση ώς το πηλίκο των 300εκ€ με τη μέση ετήσια κατανάλωση σε λίτρα.
Με αυτόν τον τρόπο θα πληρώνουν φόρο κυκλοφορίας ΚΑΙ οι τουρίστες(και αυτοί φθείρουν το δρόμο, μολύνουν,επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό κλπ) αλλά ΚΑΙ οι Έλληνες κάτοχοι αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες. Στην τελευταία κατηγορία θα ανήκω σύντομα. Και μου φαίνεται εντελώς παράλογο που ενώ το αυτοκίνητο θα βρίσκεται το μισό χρόνο και περισσότερο εδώ, δε θα πληρώνω τίποτα για τα τέλη!
Και ειλικρινά θέλω να μου δικαιολογήσει κάποιος, τη διαφωνία του στην επιβολή(μεταφορά στην ουσία) του ποσού αυτού στα καύσιμα. Εννοείται πως το ιδανικό θα ήταν η κατάργηση, σε ένα υπερφορολογημένο είδος πρώτης ανάγκης(στις ημέρες μας) -
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα και το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν.Ολος ο φόρος στα καύσιμα.Οσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο πληρώνεις.
Οπως είναι άδικο να πληρώνω 580 ευρώ τέλη κυκλοφορίας για την αντίκα μου η οποία κάνει 100-200 χλμ τον χρόνο..3 ευρώ το χιλιόμετρο δηλαδή...Ειναι υπερβολικο και θα χασουν οι περισσοτεροι Ελληνες σε βαρος μερικων πλουσιων. Αν δεν θελεις να πληρωνεις τελη κυκλοφοριας απλα καταθεσε τις πινακιδες η καντο ιστορικο.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα και το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν.Ολος ο φόρος στα καύσιμα.Οσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο πληρώνεις.
Οπως είναι άδικο να πληρώνω 580 ευρώ τέλη κυκλοφορίας για την αντίκα μου η οποία κάνει 100-200 χλμ τον χρόνο..3 ευρώ το χιλιόμετρο δηλαδή...Ειναι υπερβολικο και θα χασουν οι περισσοτεροι Ελληνες σε βαρος μερικων πλουσιων. Αν δεν θελεις να πληρωνεις τελη κυκλοφοριας απλα καταθεσε τις πινακιδες η καντο ιστορικο.
Μα και αυτος κινείται με αυτοκινητο οποτε θα πληρωνει αυτο που του αναλογει.
-
Δε θα χάσουν οι περισσότεροι Έλληνες. Απλά θα πληρώνουν περισσότερο οι Έλληνες που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους περισσότερο. Με έναν σωστό υπολογισμό ο χρήστης των 10-15 χιλιάδων χιλιομέτρων το χρόνο θα πληρώνει τα ίδια...
Ας το δούμε και αλλιώς. 2 ακριβώς ίδια αυτοκίνητα. Το ένα κάνει 50.000χλμ το χρόνο και το άλλο 2000χλμ. Γαιτί να πληρώνουν τα ίδια;;; -
Συμφωνώ απολύτως. Είναι απείρως δικαιότερο να πληρώνεις ανάλογα με την χρήση και την επιβάρυνση που προκαλείς στις υποδομές την κίνηση και το περιβάλλον.
-
Δεν μιλαμε για φορολογια σχετικη με το αυτοκινητο αλλα φορολογια γενικα οπως ειναι τα τελη κυκλοφοριας. Υπαρχουν χωρες οπου ολα τα αυτοκινητα πληρωνουν το ιδιο, $75 τον χρονο, τελη κυκλοφοριας που αυτο δεν ειναι φορος αλλα απλα ενα τελος που εχει σχεση με το κοστος συντηρησης των δεδομενων που κρατουν τα αρχεια για τα αυτοκινητα και των υπηρεσιων σχετικα με αυτα. Αλλα φορολογια εισοδηματος στο 30+%.
Σε χωρες οπως η Αγγλια πχ (για να πουμε χειροτερα παραδειγματα απο Ελλαδα) πληρωνεις 400 λιρες το χρονο αν εχεις ενα 2002 Μοντεο 2.5 λιτρα ενω αν εχεις 2007 Μερσεντες 300δ 180 λιρες (πχ).
Οταν το κρατος εχει μικρα εισοδηματα απο φορολογια εισοδηματος φορολογει ολα τα αλλα (πχ σπιτια και αυτοκινητα κατα κυριο). Αν καποιος μπορει να ζησει νοικιαζοντας σπιτι και χωρις αυτοκινητο φυσικα δεν πληρωνει μεγαλη φορολογια.
-
Οι πλούσιοι έχουν πληρώσει φόρο που αναλογεί στην αξία του αυτοκινήτου τους όταν το αγόρασαν. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα έπρεπε να κάνουν διάκριση μεταξύ ακριβού και φθηνού αυτοκινήτου αλλά μεταξύ ενεργοβόρου και μη (δηλ. επιβάρυνσης του περιβάλλοντος / κατανάλωση βενζίνης=>φόρος στη βενζίνη). Θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψιν τη φθορά στους δρόμους (δηλ. διανυθέντων χιλιομέτρων ως προς το βάρος=>αδυναμία υπολογισμού), κτλ.
-
Σε χωρες οπως η Αγγλια πχ (για να πουμε χειροτερα παραδειγματα απο Ελλαδα) πληρωνεις 400 λιρες το χρονο αν εχεις ενα 2002 Μοντεο 2.5 λιτρα ενω αν εχεις 2007 Μερσεντες 300δ 180 λιρες (πχ).
Μη μου μιλάς για τους Άγγλους.. Τις τελευταίες ημέρες που βρίσκομαι στο Λονδίνο, έχω πληρώσει ηλίθια ποσά. Εδώ για τις ίδιες εισόδους σε δημόσια θεάματα, πληρώνεις διαφορετικό εισητήριο ανάλογα από που θα το πάρεις!!!!!
Να κοιτάμε τα καλύτερα όχι τα χειρότερα παραδείγματα. Δηλαδή σαν να σου βάζουν για τα τέλη, άλλη τιμή αν τα πληρώσεις στο Σύνταγμα και άλλη αν τα πληρώσεις στη Βούλα!!!
Αυτό με το ίδιο ποσό ανεξαρτήτου οχήματος μου ακούγεται ορθότερο. Προυποθέτει όμως όπως και πριν κάποια άλλη φορολόγιση βάση χρήσης. Και δεν μπορούμε να βάλουμε παντού διόδια για να ελέγχονται τα χιλιόμετρα που κάνουμε. -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Οι πλούσιοι έχουν πληρώσει φόρο που αναλογεί στην αξία του αυτοκινήτου τους όταν το αγόρασαν. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα έπρεπε να κάνουν διάκριση μεταξύ ακριβού και φθηνού αυτοκινήτου αλλά μεταξύ ενεργοβόρου και μη (δηλ. επιβάρυνσης του περιβάλλοντος / κατανάλωση βενζίνης=>φόρος στη βενζίνη). Θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψιν τη φθορά στους δρόμους (δηλ. διανυθέντων χιλιομέτρων ως προς το βάρος=>αδυναμία υπολογισμού), κτλ....πάλι επιστρέφουμε στα καύσιμα, εφόσον η κατανάλωση είναι συνάρτηση τόσο του βάρους του οχήματος, όσο και της χρήσης του.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν πάρουμε ένα τυπικό 1400ρι που διανύει 15000km το χρόνο και με κατανάλωση 8lt/100, με 10 λεπτά φόρο στην βενζίνη προκύπτει ένα ετήσιο κόστος 120 Ευρώ.Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ καλός αντικαστάτης του ανελαστικού κόστους των τελών κυκλοφορίας.
Αλλά σιγά μη γίνει ποτέ -
η φορολόγηση στην βενζίνη είναι ο δικαιότερος τρόπος γιατί ο καθένας πληρώνει μόνο στον βαθμό που χρησιμοποιεί το όχημα του.
Αγόρασες Ferrari και κάνεις μόνο 2000χλμ/έτος; Με τσατίζει που την έχεις εσύ και όχι εγώ (ο χεράς ), αλλά δεν πρέπει να τιμωρηθείς γιαυτό. Αν όντως έχεις υψηλό εισόδημα θα σε βάλω να πληρώσεις φορολογία εισοδήματος, αυτό όμως είναι εντελώς άσχετο με το τι αυτοκίνητο έχεις στο γκαράζ.
Έχεις ένα Bora και κάνεις κάθε μέρα 120 χιλιόμετρα από το Ελληνικό μέχρι το Σχηματάρι και πίσω για την δουλειά σου; Πρέπει να πληρώσεις περισσότερα από αυτόν με την Ferrari που κάνει σε ένα χρόνο όσα χιλιόμετρα κάνεις εσύ σε μια εβδομάδα. Και πρέπει όχι για να 'τιμωρηθείς', αλλά γιατί αυτό είναι το δίκαιο. Χρησιμοποιώντας κάθε μέρα το αυτοκίνητο σου επιβαρύνεις την κίνηση, αυξάνεις την μόλυνση και καταστρέφεις τις υποδομές.
Θα μου πεις, πρέπει να πάω στην δουλειά μου, τι να κάνω, φταίω; Όχι, αλλά πρέπει να κατανοείς το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους άλλους να πληρώνουν την δική σου χρήση του συστήματος επειδή έχουν πιο καλά αυτοκίνητα. Η Ferrari δεν επιβαρύνει την πόλη όσο το Bora που κάνει 10 φορές περισσότερα χιλιόμετρα και βρίσκεται μονίμως κολλημένο στην κίνηση αποτελώντας μέρος του προβλήματος.
Οι κοινωνίες πρόνοιας χρησιμοποιούν την φορολόγηση εισοδήματος ως μέτρο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν χρειάζεται να το κάνουμε και με μέτρα που είναι εξόφθαλμα άδικα.
-
+1
Επίσης 'τιμωρείται' η επιθετική οδήγηση. Με το ίδιο αμάξι που καίω το λιγότερο 10λτ/100, η γυναίκα μου δεν έχει κάψει πάνω από 8 λτ. Αν αναφερθούμε ειδικά στα turbo, θα δούμε ότι εκεί ο τρόπος οδήγησης παίζει τεράστιο ρόλο στην κατανάλωση=μόλυνση -
Τελικα απ'οτι βλεπω η πλειοψηφια εδω μεσα προσπαθει να φορολογηθει ακομη περισσοτερο ,πληρωνοντας πολλες φορες για το ιδιο πραγμα ..
-
Ο χρήστης TLG έγραψε:
Τελικα απ'οτι βλεπω η πλειοψηφια εδω μεσα προσπαθει να φορολογηθει ακομη περισσοτερο ,πληρωνοντας πολλες φορες για το ιδιο πραγμα ..Από πού το συμπέρανες αυτό; Από την πρόταση μερικών να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας και να περάσει ο φόρος στη βενζίνη, φορολογώντας έτσι την χρήση και όχι την κατοχή αυτοκινήτου;
-
To συμπερανα απο το οτι πρεπει να καταργηθουν τα τελη κυκλοφοριας και οχι να αντικατασταθουν οι να μεταφερθουν-ενσωματωθουν καπου αλλου , γιατι ηδη υπαρχουν φοροι που πληρωνουμε για την χρηση του αυτοκινητου και την κυκλοφορια του και μαλιστα τους πληρωνουμε ,παντα σε σχεση με τα εισοδηματα μας ,ΑΔΡΑ.
-
Ο χρήστης TLG έγραψε:
To συμπερανα απο το οτι πρεπει να καταργηθουν τα τελη κυκλοφοριας και οχι να αντικατασταθουν οι να μεταφερθουν-ενσωματωθουν καπου αλλου , γιατι ηδη υπαρχουν φοροι που πληρωνουμε για την χρηση του αυτοκινητου και την κυκλοφορια του και μαλιστα τους πληρωνουμε ,παντα σε σχεση με τα εισοδηματα μας ,ΑΔΡΑ.Ο φόρος που πληρώνουμε κατά την αγορά του αυτοκινήτου και το τεκμηρίο διαβίωσης δεν έχουν καμία σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας. Το καθένα αφορά άλλο πράγμα. Κι αν καταργούσαν κάτι απ' όλα, τα λεφτά αυτά θα τα έπαιρναν από κάπου αλλού. Το πρόβλημα δεν είναι ότι παίρνουν αυτά τα λεφτά, αλλά το τι κάνουν με αυτά. Κι αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα και δεν αφορά το αυτοκίνητο μόνο.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
η φορολόγηση στην βενζίνη είναι ο δικαιότερος τρόπος γιατί ο καθένας πληρώνει μόνο στον βαθμό που χρησιμοποιεί το όχημα του.Αγόρασες Ferrari και κάνεις μόνο 2000χλμ/έτος; Με τσατίζει που την έχεις εσύ και όχι εγώ (ο χεράς ), αλλά δεν πρέπει να τιμωρηθείς γιαυτό. Αν όντως έχεις υψηλό εισόδημα θα σε βάλω να πληρώσεις φορολογία εισοδήματος, αυτό όμως είναι εντελώς άσχετο με το τι αυτοκίνητο έχεις στο γκαράζ.
Έχεις ένα Bora και κάνεις κάθε μέρα 120 χιλιόμετρα από το Ελληνικό μέχρι το Σχηματάρι και πίσω για την δουλειά σου; Πρέπει να πληρώσεις περισσότερα από αυτόν με την Ferrari που κάνει σε ένα χρόνο όσα χιλιόμετρα κάνεις εσύ σε μια εβδομάδα. Και πρέπει όχι για να 'τιμωρηθείς', αλλά γιατί αυτό είναι το δίκαιο. Χρησιμοποιώντας κάθε μέρα το αυτοκίνητο σου επιβαρύνεις την κίνηση, αυξάνεις την μόλυνση και καταστρέφεις τις υποδομές.
Θα μου πεις, πρέπει να πάω στην δουλειά μου, τι να κάνω, φταίω; Όχι, αλλά πρέπει να κατανοείς το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους άλλους να πληρώνουν την δική σου χρήση του συστήματος επειδή έχουν πιο καλά αυτοκίνητα. Η Ferrari δεν επιβαρύνει την πόλη όσο το Bora που κάνει 10 φορές περισσότερα χιλιόμετρα και βρίσκεται μονίμως κολλημένο στην κίνηση αποτελώντας μέρος του προβλήματος.
Οι κοινωνίες πρόνοιας χρησιμοποιούν την φορολόγηση εισοδήματος ως μέτρο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν χρειάζεται να το κάνουμε και με μέτρα που είναι εξόφθαλμα άδικα.
Το πρόβλημα με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των τελών στη βενζίνη είναι οτι επιβαρύνονται δυσανάλογα οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις διότι συνήθως αυτοί διανύουν πολλά χιλιόμετρα (πλασιέ, κούριερ, μεταφορείς κτλ).
Τώρα αν πάρουμε το παράδειγμα του ντελιβερά με το παπάκι που κάνει ένα εκατομύριο χιλιόμετρα την ημέρα και αυτού με το Ferrari που το βγάζει μία Κυριακή το χρόνο, τότε βεβαίως ο ντελιβεράς θα πρέπει να πληρώσει παραπάνω γιατί και ρυπαίνει πιό πολύ και μεγαλύτερη χρήση του δρόμου κάνει.
Όμως τα τέλη κυκλοφορίας ουδέποτε είχαν αυτό το σκοπό, άσχετα με το τί μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ένας επιπλέον φόρος για να μπαλώνωνται οι διάφορες τρύπες είναι και τίποτε παραπάνω.Επομένως αν δούμε τα τέλη απο τη σκοπιά του χαρατσιού, θα είναι αντικειμενικά άδικο για τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, οπότε καμία κυβέρνηση δέν πρόκειται να τα ενσωματωσει στη βενζίνη.
Να δούμε και με νούμερα: Με το αμάξι μου κάνω 10000 χλμ με μέση κατανάλωση 12lt/100km άρα καταναλώνω 1200 λίτρα βενζίνη το χρόνο. Έστω οτι το κράτος θέλει απο μένα 200 ευρώ το χρόνο σαν τέλη (λιγότερο απο τα μισά απ ότι πληρώνω τώρα). Επομένως πρέπει να βάλει καπέλο 16.6 λεπτά το λίτρο.
Έστω τώρα οτι έχουμε ένα παπάκι το οποίο διανύει 100km την ημέρα (ίσως συντηρητικό νούμερο) αρα χοντρικά 20000 χιλιόμετρα το χρόνο. Με κατανάλωση 4,5lt/100km, αρα 900 λίτρα το χρόνο επι 16.6 λεπτά = 149,40 ευρώ.
Άρα εγώ ο έχων και κατέχων που έχω το αμάξι μόνο και μόνο για την ταύλα μου θα πληρώνω μόνο 200 ευρώ (απο 446 που δίνω τώρα) ενώ ο φουκαράς που έχει το παπάκι για εργαλείο για τη δουλειά του θα δίνει 150 ευρώ απο τα 18 ευρώ που πληρώνει σήμερα.
Τέλη Κυκλοφορίας