-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Παντος εγω δεν εχω παει στην Κουβα αλλα για να πω την ταπεινη μου γνωμη ο αδελφος μου που εχει παει 4 φορες ολο μου ελεγε για κατι 'καζα παρτικολαρε' με 7 δολαρια .
Επισης καποιοι αλλοι το ιδιο ,,,μαλιστα για ενα ασυμαντο ποσο ξεσπιτωσαν μια 6 μελη οικογενεια για να περασουν ενα βραδυ με δυο απιστευτα κουβανεζικα κορμια!!!!!!,,,Αλλο πραγμα βρε παιδι μου ,,τουλαχιστον στο βιντεο που ειδα ,,,
Καλα περνανε εκει κατω ,,,τι λετε τωρα!!!!μπανιστιρτζής είσαι?
ΦΥΣΙΚΑ,,,,,δεν ειναι τρελα?
ψιλοανωμαλία είναι!
-
Mπορει και να'ναι!!!
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Koutsan, καλά όλα αυτά που λες και συμφωνώ μαζί σου. Αλλά πεθαίνοντας, προτιμώ να ξέρω ότι εγώ δεν ήμουν αρκετά καλός/τυχερός/βάλε-όποιο-επίθετο-θες για να γίνω Gates ή Ωνάσης παρά να ξέρω ότι θα μπορούσα να (προσπαθήσω να) γίνω Gates ή Ωνάσης αλλά δεν μου το επέτρεπε το σύστημα.+1.000.000 Και για να γίνουμε λίγο πιο ρεαλιστές ο περισσότερος κόσμος δεν έχει όραμα να γίνει Gates/Ωνάσης. Οι περισσότεροι δουλεύουν σκληρά γιατί θέλουν να βελτιώσουν το βιωτικό τους επίπεδο. Και αυτή είναι η 'ομορφιά' της καπιταλιστικής οικονομίας, κοιτάζει μπροστά, προχοράει μπροστά. Είναι σαν ένα εργαλείο που παίρνει την ματαιόδοξη φύση του ανθρώπου και την μετατρέπει σε υψηλότερη τεχνολογία/εκπαίδευση/πλούτο, γενικότερα βελτιώνει το βιωτικό επίπεδο. Ποιος θα φανταζόταν πριν 100-150 χρόνια ότι ο καθένας θα μπορούσε να έχει το αμάξι του, το σπίτι του, την φωτογραφική μηχανή του κλπ πόσο μάλλον βιντεοκάμερες, τηλεοράσεις, ταξίδια, Η/Υ, δυνατότητα επικοινωνίας με την άλλη άκρη του κόσμου οποιαδήποτε στιγμή. Ασύλληπτο να το φανταστεί κάποιος τότε..
-
Ο χρήστης hennahito έγραψε:
Παντος εγω δεν εχω παει στην Κουβα αλλα για να πω την ταπεινη μου γνωμη ο αδελφος μου που εχει παει 4 φορες ολο μου ελεγε για κατι 'καζα παρτικολαρε' με 7 δολαρια .
Επισης καποιοι αλλοι το ιδιο ,,,μαλιστα για ενα ασυμαντο ποσο ξεσπιτωσαν μια 6 μελη οικογενεια για να περασουν ενα βραδυ με δυο απιστευτα κουβανεζικα κορμια!!!!!!,,,Αλλο πραγμα βρε παιδι μου ,,τουλαχιστον στο βιντεο που ειδα ,,,
Καλα περνανε εκει κατω ,,,τι λετε τωρα!!!!μπανιστιρτζής είσαι?
Το βιντεακι ειναι διαθεσιμο;
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Και για να γίνουμε λίγο πιο ρεαλιστές ο περισσότερος κόσμος δεν έχει όραμα να γίνει Gates/Ωνάσης. Οι περισσότεροι δουλεύουν σκληρά γιατί θέλουν να βελτιώσουν το βιωτικό τους επίπεδο. Και αυτή είναι η 'ομορφιά' της καπιταλιστικής οικονομίας, κοιτάζει μπροστά, προχοράει μπροστά.....Η ομορφια του καπιταλισμου ειναι οτι ο κοσμος δουλευει σκληρα;
Μαλλον αυτο φταιει τελικα, εχουμε αλλα γουστα για το τι ειναι ομορφιαΓια μενα ας πουμε ομορφια ειναι να δουλευεις λιγο εως ελαχιστα. Ενα σωστο εργασιακο ωραριο για μενα δεν πρεπει να ξεπερνα τις 4-5 ωρες την ημερα. Τις υπολοιπες ωρες πρεπει να τις σπαταλας αποκλειστικα για τα χομπι σου, τις πνευματικες σου αναζητησεις, τους ανθρωπους σου και την κοινωνια σου.
Ποιος θα φανταζόταν πριν 100-150 χρόνια ότι ο καθένας θα μπορούσε να έχει το αμάξι του, το σπίτι του, την φωτογραφική μηχανή του κλπ πόσο μάλλον βιντεοκάμερες, τηλεοράσεις, ταξίδια, Η/Υ, δυνατότητα επικοινωνίας με την άλλη άκρη του κόσμου οποιαδήποτε στιγμή. Ασύλληπτο να το φανταστεί κάποιος τότε..
Και ποιος θα φανταζοταν οτι παρα τη θεαματικη ανοδο της τεχνολογιας και της επιστημονικης γνωσης, η συντριπτικη πλειοψηφια στον πλανητη δεν θα ειχε ουτε ενα κομματι ψωμι ουτε καν ποσιμο νερο;
Ρε σεις παρτε το αποφαση, μην παραμυθιαζετε τους εαυτους σας, ο καπιταλισμος ειναι καλος για τους λιγους. αν τυχαινει να ανηκουμε κ μεις σ'αυτους ειναι αλλη υποθεση. Μην πιστεψετε ουτε στιγμη πως για τις φτωχες χωρες που εχουν καπιταλισμο... απλως απετυχε το δικο τους καπιταλιστικο μοντελλο επειδη δεν ηταν αρκετα 'σοφιστικε'. Απλως ειναι side effect η φτωχεια και μιζερια των χωρων αυτων προκειμενου να απολαμβανουμε -εμεις οι λιγοι- τον καπιταλισμο. Αν ο δικος σου καπιταλισμος στερει το ρυζι των κινεζων επειδη το χρησιμοποιεις για την παραγωγη βιοκαυσιμων, τοτε μιλαμε για ενα μοντελλο που το ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ as is και οχι 'παιρνουμε την χ δυτικη κοινωνια και λεμε οτι ζει καλα επειδη εχει βιοκαυσιμα'. γιατι αυτα τα βιοκαυσιμα, αν δεν ηταν, θα ηταν τροφη του κινεζου.
Πραγματικα εχω σιχαθει να ακουω τις νεοφιλελευθερες καπιταλιστικες αποψεις. Ποιος θελει να παμε μια βολτα στο Περαμα, στη ναυπηγοεπισκευαστικη, να δουμε και αυτον τον καπιταλισμο λιγακι; γιατι καπιταλισμος ειναι ΜΟΝΟ ο gates και το κεφαλαρι και δεν ειναι ΚΑΙ η ναυπηγοεπισκευαστικη και οι πεινασμενοι ινδοι, ειναι κατι που δεν μπορω να συνειδητοποιησω....
στα πρωτα μιλαμε για το ποσο γαματος ειναι ο καπιταλισμος, στα δευτερα ομως φταιει η ανθρωπινη διαχειριση και οχι ο καπιταλισμοςΕιναι πολυ βολικο λοιπον να παιρνουμε μονο ενα κομματι ενος καπιταλιστικου συστηματος (πχ μια δυτικη κοινωνια), και να το εξεταζουμε ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ απ'ολη την εικονα. Αλλα δυστυχως ειναι σφαλμα και οδηγει σε λανθασμενα συμπερασματα. Ο καπιταλισμος ειναι παγκοσμιο οικονομικο συστημα και υπαρχει σχεση και αλληλοεξαρτηση μεταξυ των καπιταλιστων πλουσιων και φτωχων.
Και δε γινεται να εχει ο καθενας το αμαξι του. Αυτο αν το πιστευεις, ονομαζεται πλανη. Στην πραγματικοτητα, γινεται να εχουν αρκετοι* ενα αμαξι και ΟΧΙ ο καθενας το αμαξι του και φυσικα ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, που ειναι ενα αρχιδι στο μεγαλειο του συμπαντος μπροστα στον παγκοσμιο πληθυσμο. Δεν γινεται να παρει ο καθενας το αμαξι του, μονο και μονο απο ενεργειακης αποψης να το δεις το ζητημα, ειναι πρακτικα αδυνατο. Ας μη λεμε ψεματα λοιπον, ουτε τους εαυτους μας δεν πειθουμε.
*αρκετοι λεω; για ασε καμια μερα το αμαξακι σου και κανε καμια βολτα στην αθηνα να δεις ποσο τιγκαρισμενα ειναι τα λεωφορεια με ελληνες και ξενους μεροκαματιαρηδες που δουλευουν ολη μερα και ποσα ερειπια παπακια κυκλοφορουν εκει εξω και τα ξαναλεμε....
Και οχι το ζητημα δεν ειναι μορφωτικο, ειναι ΑΔΙΚΟ και ταξικο: ο ανθρωπος ειναι το μονο ζωο που κληρονομει την περιουσια του, δηλαδη την εξουσια του. Στις αγελες των ζωων, για παραδειγμα στις αγελες των λυκων, οταν το Α μελος γερασει, ενα δυνατοτερο θα διεκδικησει τη θεση του Α λυκου, και ο γερασμενος λυκος θα κανει στην παντα. Στο καπιταλιστικο ανθρωπινο βασιλειο, οι πλουσιοι ειναι πλουσιοι, τα παιδια τους θα ειναι πλουσια κοκ, ανεξαρτητα αν το αξιζουν ή οχι. Ακομα και το μοναδικο πραγμα που υπηρχε εναντια στην ταξικη ελληνικη κοινωνια, το εχουν σχεδον γαμησει οι καπιταλιστες. Λεω για το πανεπιστημιο. Και πιο πολυ με λυπει οτι υποστηρικτες των φιλελευθερων καπιταλιστικων αποψεων ειναι μικροαστοι που εχουν φουσκωσει τα μυαλα τους απο το πολυ χολλυγουντ...
-
Προσπαθήστε (δεν είναι εύκολο, άρχισε να ...σεντονιάζει κι αυτός! ) να δείτε λίγο αυτό που λέει ο skye: καπιταλισμό έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά έχει και η Αφρική , η Ινδία και η Κίνα (ένα μέρος της τουλάχιστον, η άλλη είναι 'κομουνιστική' ).
Για κάθε δυτικό με 2 αυτοκίνητα και διαμέρισμα, αναλογούν μπόλικοι ρακένδυτοι ινδοί και αφρικανοί ή κινέζοι που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς όντας τυχεροί, έχουμε αυτοκίνητο και καλή ζωή, επειδή αυτοί δεν έχουν και αν αποκτήσουν, μπορεί εμείς να μην έχουμε, γιατί ίσως δεν έχουμε δουλειά πχ, αφού θα έχουν αυτοί κλπ κλπΤο καπιταλιστικό σύστημα το σίγουρο που εγγυάται είναι πως κάποιοι, ΔΕΝ θα περνούν καλά!
Υπάρχουν δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας παγκόσμια, πού ΟΣΟ σκληρά και να δουλέψουν, θα πάρουν το 3ο το μακρύτερο σε κάθε περίπτωση. Στην πραγματικότητα, δουλεύουν ΗΔΗ πολύ σκληρά και πάλι το 3ο παίρνουν!
Λίγα λόγια τώρα για την πουτανιά... Δεν είναι φυλετικό το ζήτημα, ούτε η Βουλγαρία ή η Κούβα έχει περισσότερες (έχουν καλύτερες όμως, μιας και είναι πεινασμένες και έχουν καλύτερα κορμιά... )... Το ζήτημα είναι απλά οικονομικό ή συναλλαγματικό κατά περίπτωση: ΠΑΝΤΑ υπάρχει μια τιμή για το μαμήσι που πληρώνουμε ΟΛΟΙ! Άλλος παντρεύεται, άλλος κάνει δωράκια, άλλος πάει σε 'σπίτι' , άλλος παίρνει ένα τηλέφωνο και του έρχεται στο δικό του ζεστό χώρο. Αναλόγως την χώρα, πάει και η ταρίφα: στην Ελλάδα πληρώνεις πολλά για την ελληνίδα και το προϊόν είναι κομμάτι μέτριο (λίγο χοντρό, κυτταρίτιδα, πρηξόμετρο στο φουλ, πεθερά, στεγαστικό κλπ κλπ). Ελληνίδες πουτάνες δεν υπάρχουν πλέον πολλές, γιατί έχουν πέσει οι τιμές από τις ξένες... Σαφώς και θα υπήρχαν μπόλικες, αν η ώρα πήγαινε 1000€, αφού γνωρίζω 1-2 περιπτώσεις, που τύπισσα το επαιζε δύσκολη, αλλά μόλις της υποσχέθηκε το ποσό , είπε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία η κοπέλα....
Ούτως ή άλλως, 1 πάνω 2 κάτω δεν έγινε και τίποτε, εδώ υπάρχουν κι άλλες που έχουν πάρει ολόκληρες γειτονιές τσάμπα!
Και μην το πάμε στο σεξιστικό: αν ερχόταν ένας τύπος και έλεγε σε κάποιον από σας, πάρε 1 εκατομ. € να σε μαμήσω 1 φορά, μάλλον θα κάναμε ουρά εδώ μέσα, απλά μετά θα λέγαμε σε όλους πως 'πάνω απ' όλα η τιμή και η υπόληψή μου, εγώ δεν ξεπουλιέμαι για 1 μύριο...'
Ας είμαστε δίκαιοι λοιπόν: το ότι τα 30€ είναι πολλά για μια κοπελίτσα μιας άλλης χώρας και μπορεί να κάνει ό,τι της ζητήσει ένας 'κύριος' δεν λέει ΤΙΠΟΤΕ! Δείτε το σαν μια ...συναλλαγματική ισοτιμία υπέρ του κυρίου: στην χώρα του, θα του στοίχιζε απλά ακριβότερα.
Τέλος κάτι εντελώς προσωπικό σαν modus vivendi: γνωρίζω πολύ καλά πως είμαι από τους πολύ τυχερούς, γιατί ζω σε μια καπιταλιστική χώρα από τις τυχερές. Γνωρίζω πολύ καλά πως για χάρη μου πεινάνε μερικές δεκάδες άνθρωποι εκεί έξω , όπως γνωρίζω πολύ καλά πως θα συνεχίσουν τα πράγματα να είναι κάπως έτσι: αν βγάλω περισσότερα χρήματα, θα πεινάνε περισσότεροι για χάρη μου (αφού αντί να τα καρπούνται αυτοί , τα καρπώνομαι εγώ ), ενώ παίζει σοβαρά το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να μην έχω δουλειά και να πάω να τους κάνω παρέα...
Όλα αυτά για μένα είναι ξεκάθαρα και απορώ πως κάποιοι δεν το βλέπουν πως και γι'αυτούς ισχύει το ίδιο... Αυτό πάντως που συμβαίνει είναι πως οι άνθρωποι είμαστε μεγάλοι κανίβαλοι και πάνω απ' όλα θα σφαχτούμε μεταξύ μας: για το καλύτερο παιχνίδι στο πάρκο όταν είμαστε μωρά, για το καλύτερο θρανίο στο σχολείο, για τα μάτια της Μαρίας, για το μιμί της Ελένης, για το μιμί και τον κ λο της και....καταλαβαίνετε...
Είναι ένας σκληρός κόσμος μωρά μου και κάπως πρέπει να επιβιώσουμε... Και θα επιβιώσουμε ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ των άλλων, γιατί αν εγώ έχω το ομορφότερο μωρό, κάποιος από σας έχει μείνει με το ΜΠΑΖΟ! Λυπάμαι, αλλά , αφού εγώ μαμάω την όμορφη, χέστηκα που εσύ φοράς στην δικιά σου σακούλα.
Και ακριβώς στο τελευταίο, συμπυκνώνεται όλο το νόημα του καπιταλιστικού συστήματος.
-
Το άσχημο είναι πως η ψυχολογία του κόσμου πάει από το κακό στο χειρότερο με αυτά τα νέα
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 008_253457 -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Το άσχημο είναι πως η ψυχολογία του κόσμου πάει από το κακό στο χειρότερο με αυτά τα νέα
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 008_253457' target='_blankΠάντως τους τελευτάιους μήνες οταν βολτάρω, βλέπω παρα πολλά καταστήματα με επιγραφές που ζητάνε πωλητές και πωλήτριες....!!! Τί διάολο συμβαίνει....;;; Τόσο καλά πάνε οι δουλειές που όλοι παρακαλάνε για προσωπικό..;;
-
Όχι, απλώς με τους μισθούς και τις συνθήκες που παρέχουν δεν βρίσκουν εύκολα (Έλληνες) εργαζόμενους.
-
ή εχουν ανοιξει πολλα μαγαζια....
αυτα που λεει o skye ειναι σωστα και γινονται εντονοτερα καθε μερα , ΙΣΩΣ εχει ερθει η ωρα το συστημα να ισοροπησει-παγκοσμιοποιηθει καθως οι μοναδες παραγωγης μεταφερονται στον 3ο κοσμο ανεβαζοντας το βιοτικο επιπεδο. αυτο θα εχει ως αποτελεσμα οτι σε 'λιγο' καιρο τα προιοντα δε θα μπορουν να παραγονται τοσο φτηνα που θα οδηγησει σε μειωση του δικου μας 'βιοτικου' επιπεδου. ετσι θα ερθει καποια στιγμη που δε θα μπορουμε εμεις να ζουμε με τοση σπαταλη και ο 3ος κοσμος θα ζει καλυτερα.
απο κει και περα το αν θα μπορουμε να εχουμε ολοι αυτοκινητα και αλλα , ειναι καθαρα θεμα τεχνολογιας. -
Ο χρήστης patro έγραψε:
ή εχουν ανοιξει πολλα μαγαζια....αυτα που λεει o skye ειναι σωστα και γινονται εντονοτερα καθε μερα , ΙΣΩΣ εχει ερθει η ωρα το συστημα να ισοροπησει-παγκοσμιοποιηθει καθως οι μοναδες παραγωγης μεταφερονται στον 3ο κοσμο ανεβαζοντας το βιοτικο επιπεδο. αυτο θα εχει ως αποτελεσμα οτι σε 'λιγο' καιρο τα προιοντα δε θα μπορουν να παραγονται τοσο φτηνα που θα οδηγησει σε μειωση του δικου μας 'βιοτικου' επιπεδου. ετσι θα ερθει καποια στιγμη που δε θα μπορουμε εμεις να ζουμε με τοση σπαταλη και ο 3ος κοσμος θα ζει καλυτερα.
απο κει και περα το αν θα μπορουμε να εχουμε ολοι αυτοκινητα και αλλα , ειναι καθαρα θεμα τεχνολογιας.Πιο πολύ με 'καπιταλιστική ουτοπία' μοιάζει αυτή η προοπτική, παρά με πραγματοποιήσιμη πιθανότητα. Το βιοτικό επίπεδο του '3ου' κόσμου (τα εισαγωγικά διότι εξέλιπεν ο '2ος') δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να ανέβει, με το δεδομένο ότι ένα από τα κύρια ζητούμενα σε ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα είναι η συμπίεση του κόστους. Αυτή συνήθως επιτυγχάνεται με αντικατάσταση των εργατικών χεριών από μηχανήματα. Όταν λοιπόν ο Χ κινέζος που έχει στήσει την Υ βιομηχανία που παράγει χάντρες ή παντόφλες έχει αποκομίσει αρκετά κέρδη, θα στραφεί στην εκμηχάνιση της παραγωγής του, κυνηγώντας την περαιτέρω αύξηση του κέρδους του. Οπότε, πάει περίπατο η όποια πιθανή βελτίωση του εισοδήματος του κινέζου εργάτη, αφού θα είναι πάλι άνεργος.
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
ή εχουν ανοιξει πολλα μαγαζια....αυτα που λεει o skye ειναι σωστα και γινονται εντονοτερα καθε μερα , ΙΣΩΣ εχει ερθει η ωρα το συστημα να ισοροπησει-παγκοσμιοποιηθει καθως οι μοναδες παραγωγης μεταφερονται στον 3ο κοσμο ανεβαζοντας το βιοτικο επιπεδο. αυτο θα εχει ως αποτελεσμα οτι σε 'λιγο' καιρο τα προιοντα δε θα μπορουν να παραγονται τοσο φτηνα που θα οδηγησει σε μειωση του δικου μας 'βιοτικου' επιπεδου. ετσι θα ερθει καποια στιγμη που δε θα μπορουμε εμεις να ζουμε με τοση σπαταλη και ο 3ος κοσμος θα ζει καλυτερα.
απο κει και περα το αν θα μπορουμε να εχουμε ολοι αυτοκινητα και αλλα , ειναι καθαρα θεμα τεχνολογιας.δε νομιζω οτι με τη μεταφορα της παραγωγης μειωθηκε σημαντικα το κοστος για τους Δυτικους καταναλωτες. Μαλλον το περιθωριο κερδους μεγαλωσε. Και ουτε νομιζω οτι στη Κινα και την Ινδια ανεβηκε το βιοτικο επιπεδο αυτων που κατασκευαζουν ΝΙΚΕ για 1€/μερα και κοιμουνται στοιβαγμενοι μεσα στα εργοστασια.
-
Μώρε έχει να πέσει κονσέρβα από δω και πέρα...
Θα συνδυάζεται με ελιές, ρέγγα και μελοποιημένο καββαδία στο cd player.
-
η αναπτυξη των χωρων οπως η κινα συνεπαγεται και βελτιωση (αργη ή γρηγοροτερη )του βιοτικου επιπεδου , απο κει και περα ειναι μια θεωρια αυτο που λεω
-
Ο χρήστης GTI_ έγραψε:
Μώρε έχει να πέσει κονσέρβα από δω και πέρα...Θα συνδυάζεται με ελιές, ρέγγα και μελοποιημένο καββαδία στο cd player.
Προχθές έμαθα από εγκυρότατη πηγή ότι η λουί βιτόν στην Θεσ/νίκη ψάχνει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο μαγαζί γιατί κάνει τρελούς τζίρους. Όταν μου το είπε αυτό ο οικογενειακός μας φίλος τον ρώτησα πως είναι δυνατόν σε μια πόλη με σχετικά περιορισμένη οικονομική δύναμη να κάνει ένα μαγαζί πολυτελών ειδών τόσο μεγάλους τζίρους και μου απάντησε το εξης: 'Ας με λένε Ζοζεφίνα και ας πεθαίνω από την πείνα'. Δυστυχώς αυτή είναι σε μεγάλο ποσοστό η αντίληψη του σύγχρονου επιδειξιομανή νεοέλληνα.
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Μώρε έχει να πέσει κονσέρβα από δω και πέρα...
Θα συνδυάζεται με ελιές, ρέγγα και μελοποιημένο καββαδία στο cd player.
Προχθές έμαθα από εγκυρότατη πηγή ότι η λουί βιτόν στην Θεσ/νίκη ψάχνει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο μαγαζί γιατί κάνει τρελούς τζίρους. Όταν μου το είπε αυτό ο οικογενειακός μας φίλος τον ρώτησα πως είναι δυνατόν σε μια πόλη με σχετικά περιορισμένη οικονομική δύναμη να κάνει ένα μαγαζί πολυτελών ειδών τόσο μεγάλους τζίρους και μου απάντησε το εξης: 'Ας με λένε Ζοζεφίνα και ας πεθαίνω από την πείνα'. Δυστυχώς αυτή είναι σε μεγάλο ποσοστό η αντίληψη του σύγχρονου επιδειξιομανή νεοέλληνα.
Δεν έχει συμβεί κάποια καταστροφή. Υπάρχει απλά μετατόπιση χρημάτων. Κάποιοι έγιναν (η θα γίνουν) πιο πλούσιοι επειδή κάποιοι θα γίνουν πιο φτωχοί. Αθροιστικά ο πλούτος θα είναι ίδιος.
-
@Skye
Να σου αναλύσω λίγο την σκέψη μου. Ο καπιταλισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αν θέλεις. Ήταν μια φυσική εξέλιξη, δεν έγινε ξαφνικά, ούτε ο κόσμος ερωτήθηκε αν τον θέλει ή όχι, απλά έτσι προέκυψε. Ο καπιταλισμός όπως τον ξέρουμε γεννήθηκε και υπάρχει στον δυτικό κόσμο και σε μερικά ακόμα κράτη (Ασία κυρίως). Το ότι σε μερικές χώρες τις Αφρικής πχ η πλειοψηφία του πλυθησμού πεινάει και μια μειοψηφία περνάει γαμμάτα δεν σημαίνει ότι έχουν καπιταλισμό, εκεί υπάρχουν πολλά άλλα αίτια που τις έχουν φέρει σε τέτοιες δυσμενείς συνθήκες, π.χ. εμφύλιοι, πόλεμοι, decolonolisation κλπ. Στις περισσότερες φτωχές αφρικανικές χώρες (αν όχι σε όλες) δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός, εκεί κουμάντο κάνουν δικτάτορες, αντάρτες, ρουφιάνοι. Η ατομική σου ιδιοκτησία (βασικότατο συστατικό ώστε να λειτουργήσει ένα καπιταλιστικό σύστημα) την μια μέρα υπάρχει, την άλλη σου την έχει βουτήξει η κυβέρνηση ή σου την έχουν κλέψει αντάρτες με το έτσι θέλω, ή σε έχει κατακτήσει μια άλλη χώρα. Οπότε δεν υφίσταται σύγκριση imo. Σε αύτη την φάση που ζούμε ευκαιρίες έχουμε για να φτιάξουμε την ζωή μας, στην Ευρώπη του 18-19ου αιώνα σαφώς και να δεχτώ ότι 'παραμυθιάζω τον εαυτό μου' και ότι ο καπιταλισμός ωφελεί την άρχουσα τάξη μόνο. Και οχί, δεν λέω ότι πρέπει να αποσυρθεί το κράτος απο την οικονομία, σαφώς και πρέπει να ρυθμίζει την αγορά και να φορολογεί.Σχετικά με το αν ο καθένας μας μπορεί να έχει το αμάξι του, σαφώς και γίνεται. Εδώ πέφτεις στην παγίδα και περιορίζεις τον εαυτό σου βλέποντας τα πράγματα στατικά. Ναι μπορεί να μην είναι δυνατόν τώρα/βραχυπρόθεσμα με τον τρόπο εκμετάλευσης των πρώτων υλών. Δες το πιο μακροπρόθεσμα. Εκ του αποτελέσματος να σου αναφέρω ένα παράδειγμα: ένας Η/Υ την δεκαετία του 40/50 επιανε ένα ολόκληρο δομάτιο. Τώρα αν πήγαινες και έλεγες σε κάποιον τότε ότι στο μέλλον ένα μεγάλο ποσοστό του πλυθησμού θα έχει έναν τέτοιο με εκατοντάδες φορές υψηλότερες δυνατότητες και δυνατότητα να τον μεταφέρει όπου θέλει με το ένα του χέρι μάλλον για τρελό θα σε περνούσε.
Επίσης σχετικά με την κληρονομιά, μην το'χεις και τόσο σίγουρο ότι το κλαμπ των τυχερων σπερμάτων θα ζήσει μια ζωή χαρισάμενη. Στην εποχή που ζούμε αν δεν το παλέψεις τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ξέρω, πολύ γενικό αυτό που λέω αλλά θέλει πολύ γράψιμο..τεσπα
Για να καταλήξουμε κάπου, πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε δεί πολλά πράγματα, ο καπιταλισμός είναι ακόμα σε σε πολύ μικρό στάδιο, έχει έρθει η παγκοσμιοποίηση που έχει/θα φέρει τα πάνω κάτω και στο τέλος όταν ο καπιταλισμός πια δεν θα αποδίδει θα αντικατασταθεί απο κάποιο άλλο σύστημα. Αυτά και πολλά άλλα, ελπίζω να μην κουραστηκες απο τα απαίσιο λέγειν μου
-
Απανταω στα γρηγορα σε μερικα πραγματα γιατι ειμαι πατρα κ δε μπορω να γραφω κατεβατα με το λαπτοπ
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Σε αύτη την φάση που ζούμε ευκαιρίες έχουμε για να φτιάξουμε την ζωή μας, στην Ευρώπη του 18-19ου αιώνα σαφώς και να δεχτώ ότι 'παραμυθιάζω τον εαυτό μου' και ότι ο καπιταλισμός ωφελεί την άρχουσα τάξη μόνο.Νομιζω οτι εχεις καταληξει σ'αυτο επειδη το δειγμα που εχεις ειναι τετοιο. Προφανως αυτο συμβαινει με εσενα και την πλειοψηφια των φιλων σου, οπως συμβαινει και με τους δικους μου φιλους. Αυτο ομως δεν ειναι η πραγματικοτητα για πολυ μεγαλο μερος του καπιταλιστικου κοσμου. Εσυ -κατα πασα πιθανοτητα- ειχες τη δυνατοτητα να σπουδασεις, να πας φροντιστηριο κοκ. Αλλοι δεν ειχαν τη δυνατοτητα να ΜΗΝ παραμεινουν ανειδικευτοι εργατες. Σου εφερα και παραδειγματα απο καπιταλιστικες χωρες οπως η ινδια και γιατι οχι η νοτιος αφρικη. Σου εφερα και παραδειγματα απο την ελλαδα, ειμαι βεβαιος οτι δεν εχεις παει ποτε στη ζωνη του περαματος....
Σχετικά με το αν ο καθένας μας μπορεί να έχει το αμάξι του, σαφώς και γίνεται. Εδώ πέφτεις στην παγίδα και περιορίζεις τον εαυτό σου βλέποντας τα πράγματα στατικά. Ναι μπορεί να μην είναι δυνατόν τώρα/βραχυπρόθεσμα με τον τρόπο εκμετάλευσης των πρώτων υλών. Δες το πιο μακροπρόθεσμα. Εκ του αποτελέσματος να σου αναφέρω ένα παράδειγμα: ένας Η/Υ την δεκαετία του 40/50 επιανε ένα ολόκληρο δομάτιο. Τώρα αν πήγαινες και έλεγες σε κάποιον τότε ότι στο μέλλον ένα μεγάλο ποσοστό του πλυθησμού θα έχει έναν τέτοιο με εκατοντάδες φορές υψηλότερες δυνατότητες και δυνατότητα να τον μεταφέρει όπου θέλει με το ένα του χέρι μάλλον για τρελό θα σε περνούσε.
πριν ειπες οτι ο καθενας μπορει να εχει το αμαξι του, οχι οτι στο μελλον ο καθενας, ΙΣΩΣ να μπορει να εχει το αμαξι του
εγω απαντησα στο τι γινεται τα τελευταια 100 χρονια που υπαρχουν αυτοκινητα. Τα τελευταια 100 χρονια, αυτοκινητο μπορει να εχει μια πολυ μικρη μειοψηφια στον πλανητη.
επισης η εξελικτικη πορεια των Η/Υ δεν εχει καμια σχεση με αυτη των ΙΧ, καθως συγκρινεις ανομοια πραγματα ετσι κ αλλιως
και αμφιβαλλω κατα ποσο ο πεινασμενος ενδιαφερεται για ενα αυτοκινητο, μαλλον κανα πιατο φαι θα προτιμουσεΕπίσης σχετικά με την κληρονομιά, μην το'χεις και τόσο σίγουρο ότι το κλαμπ των τυχερων σπερμάτων θα ζήσει μια ζωή χαρισάμενη. Στην εποχή που ζούμε αν δεν το παλέψεις τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ξέρω, πολύ γενικό αυτό που λέω αλλά θέλει πολύ γράψιμο..τεσπα
Κοιτα, μιλουσα για Α λυκους. Η αντιστοιχια ειναι ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ στους ανθρωπους. βλ Ωναση κοκ. Μια χαρα τα πανε οι απογονοι του Ωναση και δε νομιζω οτι εχουν αναγκη να αγωνιστουν για κατι.
Δεν μιλαμε να κληρονομησεις κανα διαμερισματακι στον Αγ. Ελευθεριο, αλλα ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ..
Αυτο συμβαινει κ σε περιουσιες.. ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ απ'του ωναση. Εγω, για παραδειγμα, δεν εχω καμια αναγκη να δουλεψω ποτε στη ζωη μου (εκτος βεβαια αν ερθουν τα πανω κατω), σε αντιθεση με την πλειοψηφια των ελληνων . Που σημαινει οτι οσο η πλειοψηφια των ελληνων θα αγωνιζεται για 800 μικροαστικα ευρω (επειδη κληρονομησαν απτους γονεις τους μονο το διαμερισματακι στον αγ ελευθεριο που λεγαμε..), εγω θα ειμαι αραχτος στην πισινα του εξοχικου μου πινοντας τζονι στον παγο και διευρυνοντας το πνευμα μου μεσω του διαβασματος ή εχοντας ως βασικο προβλημα αν ο κηπος μου χρειαζεται και αλλα golden crest και κεδρους. Κοινως θα τα ξυνω, οσο τα κοροιδα θα δουλευουν, και αυτο γιατι απλα μπορω και επειδη μου χαρισαν αυτη τη ζωη οι γονεις μου. δικαιο; i didnt think soΚαι αν θελεις αλλα παραδειγματα, να κατανοησεις τι θα πει κληρονομια της αρχηγιας, κοιταξε τους αρχηγους των δυο μεγαλων κομματων. Θα ηταν αυτο που ειναι, αν δεν ειχαν την βαρια κληρονομια του ονοματος τους; πολυ δυσκολα, γιατι υπαρχουν καποιοι πολιτικοι που ειναι αν οχι ικανοτεροι, εξισου ικανοι..
ελπιζω να καταλαβαινομαστε τωρα τι θα πει κληρονομια, και οτι ειναι κατι που υπαρχει μονο στους ανθρωπους.Για να καταλήξουμε κάπου, πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε δεί πολλά πράγματα, ο καπιταλισμός είναι ακόμα σε σε πολύ μικρό στάδιο, έχει έρθει η παγκοσμιοποίηση που έχει/θα φέρει τα πάνω κάτω και στο τέλος όταν ο καπιταλισμός πια δεν θα αποδίδει θα αντικατασταθεί απο κάποιο άλλο σύστημα. Αυτά και πολλά άλλα, ελπίζω να μην κουραστηκες απο τα απαίσιο λέγειν μου
Ο καπιταλισμος σαν γενικο κονσεπτ πιστευω δεν θα αντικατασταθει γιατι οι αρχες του ειναι ριζωμενες στην ανθρωπινη σκεψη. Μπορει να αλλαξει μορφη. Αυτο ομως ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ οτι, ακομα κ αν ευνοουμαστε απο αυτον, κατα συμπτωση βεβαιως -επειδη γεννηθηκαμε στην οικογενεια που γεννηθηκαμε-, δεν πρεπει να εχουμε ματια ανοιχτα και να λεμε πως εχουν τα πραγματα
δεν κουραστηκα απο το λεγειν σου, απλα πιστευω οτι δεν εισαι δικαιος στο πως βλεπεις τον κοσμο, αλλα προφανως το ιδιο θα πιστευεις κ συ για μενα
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Εγω, για παραδειγμα, δεν εχω καμια αναγκη να δουλεψω ποτε στη ζωη μου (εκτος βεβαια αν ερθουν τα πανω κατω), σε αντιθεση με την πλειοψηφια των ελληνων . Που σημαινει οτι οσο η πλειοψηφια των ελληνων θα αγωνιζεται για 800 μικροαστικα ευρω (επειδη κληρονομησαν απτους γονεις τους μονο το διαμερισματακι στον αγ ελευθεριο που λεγαμε..), εγω θα ειμαι αραχτος στην πισινα του εξοχικου μου πινοντας τζονι στον παγο και διευρυνοντας το πνευμα μου μεσω του διαβασματος ή εχοντας ως βασικο προβλημα αν ο κηπος μου χρειαζεται και αλλα golden crest και κεδρους. Κοινως θα τα ξυνω, οσο τα κοροιδα θα δουλευουν, και αυτο γιατι απλα μπορω και επειδη μου χαρισαν αυτη τη ζωη οι γονεις μου. δικαιο; i didnt think soκαι θα το αντάλλαζες αυτό με μια δουλειά 9-5 (ίσως και σε χωράφι, ανάλογα τις τοπικές ανάγκες) που θα σου πρόσφερε μόνο τα βασικά (τροφή, εκπαίδευση, υγεία, στέγη) προκειμένου να απολαμβάνουν ΟΛΟΙ τις ίδιες παροχές; Ακόμα και οι εργάτες στην άνω Μογγολία...
-
Αύριο κιόλας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;